۲۸ نتیجه برای ترن
دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۲ )
چکیده
آیاتالاحکام نماز به دستهای از آیات مشخص در قران گفته میشود که در آنها احکام الهی دربارۀ نماز و شیوۀ برپایی آن در قالب گفتمان تجویزی بیان شدهاند که هستۀ نظام گفتمانی در آنها مؤلفۀ «تجویز» است؛ اما نکتهای که دربارۀ اینگونه آیات مطرح میشود، این است که با وجود حاکمیت گفتمانی تجویزی بر آنها و رابطۀ عمودی کنشگزاری (دستور دهنده) و کنشگری (دستورپذیری) که در این آیات میان خداوند و بندگان شکل میگیرد؛ در بسیاری از این آیات، کنشگزار در کنار گفتمان کنشی تجویزی (دستور)، از مؤلفههای گفتمان القایی (تشویق، تهدید، و...) نیز استفاده کرده است؛ به همین سبب در این پژوهش این مسئله مطرح است که گفتمانهای القایی در این آیات دارای چه کارکردی هستند و باوجود آنها، این دسته از آیاتالاحکام دارای چه ساختار گفتمانی هستند؛ در این پژوهش که با روش تحلیلی و کاربردی و بر پایۀ رویکرد نشانه- معناشناسی گفتمانی گرمس انجام گردیده، کوشش شده است که ۱۷ آیۀ قران که موسوم به آیاتالاحکام نماز هستند، از دیدگاه گفتمان تجویزی و القایی بررسی شود تا چگونگی ساختار گفتمانی آنها مشخص شود و کارکرد گفتمانهای القایی نیز در این آیات روشن شود؛ یافتههای این پژوهش نشان میدهد که گفتمانهای القایی به کار رفته در کنار گفتمان تجویزی، پادگفتمانهایی هستند که به دو شکل تضمینی و تقویتی انجامگیری کنش تجویزی توسط کنشگران را حمایت معنایی کردهاند و حضور آنها، نظامی تلفیقی از تجویز و القا را در این آیات ایجاد کرده است.
دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۲ )
چکیده
نشانه - معناشناسی گفتمانی رویکردی نوین در تحلیل متون است که با بررسی روابط میان نشانهها، گفتمان و بافت، به کشف لایههای پیچیده معنایی میپردازد. این رویکرد، علاوه بر تحلیل ساختار متن، تعاملات معنایی و نقشهای زبانی و غیرزبانی را در تولید معنا مورد توجه قرار میدهد. متن قرآن، به دلیل غنای معنایی و پیچیدگی زبانی، زمینهای مناسب برای بهرهگیری از این رویکرد فراهم میآورد و امکان درک عمیقتر ابعاد گفتمانی و معنایی آنها را مهیا میسازند.
پژوهش حاضر به تحلیل آیه ۲۵۹ سوره بقره از منظر نشانه - معناشناسی گفتمانی میپردازد و تلاش میکند بازنمایی مفاهیمی چون فروپاشی، بازآفرینی الهی، شگفتی و ایمان را بررسی کند. بدین خاطر، مسئله اصلی پژوهش کنونی اینست که چگونه میتوان روایتی چندلایه و پویا از تعامل انسان با قدرت الهی را در آیه ۲۵۹ با استفاده از ابعاد گفتمانی و نشانهشناختی، آشکار ساخت، به گونه ای که، علاوه بر معنای ظاهری، تجربهای عمیقتر و حسیتر را برای مخاطب فراهم سازد.
روش تحقیق این پژوهش از نوع کیفی- تحلیلی بوده و بر اساس رویکرد نشانه-معناشناسی گفتمانی انجام شده است. در این روش، آیه مورد بررسی به لایههای گوناگون معنایی تفکیک شده و ارتباط میان این لایهها در فرآیند تولید معنا و تأثیرگذاری بر مخاطب تحلیل شده است.
نتایج نشان میدهد که این آیه با ترکیب لایههای گفتمانی و معنایی، بستری برای درک معانی پنهان و ارتباطی عمیقتر با مخاطب فراهم میکند.
دوره ۲، شماره ۱ - ( پیش از انتشار ۱۴۰۴ )
چکیده
صلح به عنوان یک عامل حیاتی برای رفاه جهانی، نیازمند همکاری جمعی است. زنان به عنوان نیمی از جمعیت جهان، نقش بسزایی در فرآیند صلح سازی ایفا می کنند. این مطالعه به بررسی نقش زنان در صلح سازی سودان جنوبی و موانع پیش روی آنها می پردازد؛ چرا که سودان جنوبی پس از سال ها درگیری، با چالش های جدی در تحقق صلح پایدار روبروست و موانع مشارکت زنان در این مسیر اغلب نادیده گرفته می شود.پرسشی که مقاله پیش رو قصد بررسی و پاسخ به آن را دارد این است که زنان در فرایند صلح سازی سودان جنوبی با چه موانعی رو به رو هستند؟ فرضیه ای که در پاسخ به این سوال، با بهره گیری از روش توصیفی_تبیینی و با استناد به نظریه ی فمینیسم لییرال و صلح طلب مورد بررسی قرار میگیرد این است که هنجارهای فرهنگی،جامعه پدرسالارانه،نرخ بالای بی سوادی،تنوع قومیتی و موانع حقوقی موجود در این کشوراز جمله موانع اصلی برای ایفای نقش مؤثر زنان در فرآیند صلحسازی می باشند. در واقع زنان در سودان جنوبی با وجود چالشهای گوناگون، نقش مهمی در برقراری صلح ایفا میکنند اما وجود این هنجارها به عنوان مانعی اصلی در جهت ایفای نقش آن ها در صلح سازی عمل میکند.
دوره ۴، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده
داستانهای پستمدرن از دیدگاههای بسیاری با داستانهای مدرن و کلاسیک متفاوت است و توجه به مؤلفههای این نوع داستان به خواننده کمک میکند تا آنها را بهتر درک کند و بستر و فضای فرهنگی و اجتماعی را که این آثار در آنها شکل گرفته، بهتر بشناسد. این مقاله تلاشی است برای خوانش تطبیقی دو رمان پستمدرن عربی و فارسی با نامهای فرانکشتاین فی بغداد اثر احمد سعداوی و پستی اثر محمدرضا کاتب. این تحقیق با روش تحلیلی- توصیفی، برخی مؤلفههای پستمدرنیسم مانند بینامتنیت، جابهجایی، روش چندصدایی، بینظمی زمانی و مکانی در روایت رویدادها، فقدان قاعده در مضمون، عدم قطعیت و تکگویی را در این دو رمان نشان میدهد. یافتههای این تحقیق نشان میدهد که وجوه اشتراک میان داستان فرانکشتاین فی بغداد و درونمایههای رمان پستی در پارهای موارد، ماهیت تقلیدی پیدا کرده و در عین حال عناصری از مدرنیسم را نیز در خود جای داده است. همچنین این رمانها، آثاری ساختارشکن و چندپاره است که بخشهای متفاوتشان از نظر زمانی، مکانی و روایی، فاقد تسلسل خطی و توالی منطقی است.
دوره ۸، شماره ۳ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده
هدف پژوهش حاضر ارائه الگویی نوین در سنجش بلوغ فناوری اطلاعات به جهت استقرار حاکمیت فناوری اطلاعات در سازمانهای دولتی ایران میباشد. این مطالعه از حیث هدف یک تحقیق کاربردی و از نظر ماهیت از نوع توصیفی و همبستگی به شمار میرود. روش انجام تحقیق نیز به صورت پیمایشی بوده است. جامعه آماری این تحقیق شامل مدیران ارشد و کارشناسان فناوری اطلاعات سازمان ثبت اسناد میباشد که ۲۷ نفر به صورت غیرتصادفی و به روش نمونهگیری قضاوتی انتخاب شدند. برای جمعآوری اطلاعات از پرسشنامه (شامل ۲۴ مؤلفه اصلی و ۶۴ سؤال) استفاده شده است که برای تهیه آنیک مدل نوآورانه ترکیبی از مدلهای بلوغ فناوری اطلاعات ایجاد و در یک سازمان دولتی به کار گرفته شد همچنین برای تأیید روایی پرسشنامه از نظر اساتید و صاحبنظران استفاده شده است و جهت سنجش پایایی پرسشنامهها از آلفای کرونباخ استفاده شده است. به منظور تحلیل پرسشنامه از آمار توصیفی شامل میانگین و انحراف معیار استفاده شده است. همچنین از آزمون t تکنمونهای به منظور مقایسه میانگین مؤلفهها (سؤالها) با میانگین دادهها استفاده شده است. این آزمون با اطمینان ۹۵
درصد و خطای ۵ درصد انجام شده است. براساس نتایج این آزمون مؤلفهها به سه دسته کمتر از میانگین (معنادار)، در حدود میانگین (بیمعنا) و بیش از میانگین (معنادار) دستهبندی شدهاند. یافتههای پژوهش نشان میدهد که سازمان ثبت اسناد از نظر بلوغ در سطح دو (آگاهی) قرار دارد. این سطح نشانگر این است که سازمان از وضعیت فناوری اطلاعات و نیازهای خود در این حوزه آگاه بوده و در حال برنامهریزی در راستای اعتلای خود میباشد.
دوره ۸، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۸ )
چکیده
اهداف: هدف از مطالعه حاضر، بررسی نقش تولیدات اولیه گیاه حرا Avicennia marina به همراه منابع غذایی دیگر در تغذیه گونه لچه آروارهبلند Thryssa setirostris در بومسازگان مانگروی ذخیرهگاه زیستکره حرا با استفاده از ایزوتوپهای پایدار کربن (δ۱۳C) و نیتروژن (δ۱۵N) بود.
مواد و روشها: منابع غذایی اولیه شامل برگ سبز و زرد Avicennia marina، میکروفیتوبنتوزها، ذرات آلی معلق و ذرات آلی رسوب جمعآوری و مورد سنجش ایزوتوپی قرار گرفتند. ترکیب ایزوتوپی ماهیان، با نمونهبرداری از بافت عضله پشتی ماهیها (بدون استخوان و بدون پوست، ۵گرم) تعیین شد.
یافتهها: اختلاف معنیداری بین ایزوتوپهای کربن و نیتروژن منابع غذایی اولیه مشاهده شد ( ۰,۰۵p<)، در حالی که این اختلاف بین برگهای سبز و زرد حرا معنیدار نبود (۰,۰۵p>). میانگین ایزوتوپ کربن و نیتروژن گونه لچه آروارهبلند به ترتیب ۱۵/۹۳- واحد در هزار و ۱۳/۰۱ واحد در هزار به دست آمد. به کمک مدل سیمر (SIMMR)، میزان مشارکت تولیدات برگ سبز و زرد درخت حرا در تغذیه T. setirostris به ترتیب حدود ۱۰ و ۱۵% تعیین شد.
نتیجهگیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که نقش تولیدات اولیه گیاهان حرا در اقلیم خشک خلیج فارس، در تغذیه T. setirostris و یا موجوداتی که مورد تغذیه این ماهی قرار میگیرند، محدود است.
دوره ۸، شماره ۱۵ - ( بهار و تابستان ۱۴۰۰ )
چکیده
نظر به اینکه شمار قابل توجهی از کنایات، حاوی مضامین و پشتوانههای فرهنگی میباشد؛ بازآفرینی و معادلیابی آن در زبان مقصد از چالشهای پیشروی مترجمان است. نظریهپردازان ترجمه، شیوههای مختلفی برای رویارویی با این قبیل چالشها معرفی کردهاند. پیتر نیومارک (۱۹۸۸) یکی از این صاحبنظران است که با ارائۀ تقسیمبندی پنجگانه از مفاهیم فرهنگی برای بازگردانی آن، راهبردهایی را پیشنهاد داده است. پژوهش پیشرو که با هدف شناسایی چالشهای پیشروی مترجمان نهجالبلاغه در معادلیابی یکی از مفاهیم و مقولات فرهنگبنیاد نهجالبلاغه سامان یافته است، کوشیده با روش توصیفیتحلیلی و رویکرد انتقادی، معنای صحیح تعبیر کنایی «حائک بن حائک» در خطبۀ ۱۹ نهجالبلاغه را تبیین نماید. بدینمنظور ضمن بررسی معانی و کاربرد این تعبیر در روایات مختلف، پنج ترجمۀ معاصر نهجالبلاغه از فیضالاسلام، شهیدی، فقیهی، دشتی و انصاریان انتخاب گردید و با تکیه بر الگوی نیومارک مورد نقد و ارزیابی قرار گرفت. برآیند پژوهش، نشان داد که افزون بر بیپایه بودن شماری از روایاتی که این تعبیر در آنها به کار رفته، جنبه فرهنگی این تعبیر کنایی از سوی مترجمان یاد شده، مورد غفلت قرار گرفته و آنها با گرتهبرداری از تعبیر یاد شده و ارائه توضیحاتی در پانوشت، در انتقال معنا و مفهوم و بار فرهنگی نهفته در آن موفق عمل نکرده و دچار کج فهمی شدهاند. با تتبع در کتب تاریخی و شروح نهجالبلاغه و در نتیجه آشنایی با بستر فرهنگی این عبارت، معادل کارکردی «ابله نادان»، معادل مناسبتری برای این عبارت است.
دوره ۹، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۸ )
چکیده
همانند کسبوکارهای سنتی در تجارت الکترونیک و کسبوکارهای آنلاین، رفتار خرید مجدد مشتریان از معیارهای کلیدی موفقیت به شمار میرود، اما متفاوت به نظر میرسد. از این رو پژوهش حاضر درصدد رسیدن به مدلی برای قصد خرید مجدد آنلاینB۲C است. این پژوهش در چارچوب الگوواره فلسفی تفسیری، رویکرد استقرایی، روش کیفی و تکنیک تحلیل مضمون با استفاده از ابزار مصاحبه انجام شده است. بر این اساس با ۳۶ نفر شامل، ۶ نفر متخصص در زمینه تجارت الکترونیک، ۱۳ نفر کارگزار در حوزه کسبوکار اینترنتی و ۱۷ نفر مشتریانی که خرید مجدد آنلاین داشتهاند، مصاحبه انجام شد. پس از کدگذاری مصاحبهها نخست به ۱۲۰ کد و سپس با تقلیل کدها به ۸۹ کد نهایی دست پیدا شد که این تعداد در قالب ۲۱ مضمون پایه دستهبندی شدهاند. در نهایت پس از تجزیه و تحلیل نهایی، مضمونهای پایه در قالب چهار مضمون سازماندهنده دستهبندی شدند: روانشناختی، فناوران، سازمانی و مشتری. از میان این چهار مضمون، مبحث فناوری بیشترین میزان تأکید را داشته است و مباحث سازمانی، مشتریمداری و مباحث روانشناختی در رتبههای بعدی قرار دارند که میتواند با همین میزان اهمیت مورد توجه مدیران حوزه تجارت الکترونیک قرار گیرد.
دوره ۹، شماره ۵ - ( آذر و دی ۱۳۹۷ )
چکیده
هدف از این پژوهش توصیف و تحلیل گفتار بیماران دستورپریش فارسیزبان در چارچوب فرضیۀ کوتاه شدن درخت نحوی ((Friedmann & Grodzinsky, ۱۹۹۷ است. بر اساس این فرضیه، ارتباط مستقیمی میان جایگاه هر عنصر در درخت نحوی و تعداد خطاها وجود دارد و هرچه عنصر مورد نظر در گره بالاتری واقع شده باشد، در برابر تضعیف آسیبپذیرتر خواهد بود. در این پژوهش توصیفی ـ تحلیلی، نگارندگان درصدد پاسخ به این پرسشند که آیا تأثیر این نقص زبانی بر روی تمام تکواژهای نقشی یکسان است یا اینکه نقص زبانی شامل همۀ تکواژها نمیشود. فرضیۀ ما این است که در تولید گفتار بیماران دستورپریش ، زمان بیشتر از مطابقه آسیب میبیند. برای انجام این پژوهش دو بیمار مورد مطالعه قرار گرفتهاند که بر اساس آزمون زبانپریشی فارسی، گزارش تصویربرداری، پروندۀ پزشکی و از میان نمونههای در دسترس انتخاب شدهاند. نمونههای گفتاری این بیماران به وسیلۀ نگارندۀ اول و طی سه آزمون، گفتار خود انگیخته، تکمیل جمله و آزمون تکرار در بهمن ماه ۹۵ بهدست آمد. بررسیها نشان میدهد که میزان آسیبپذیری تکواژهای صرفی در این عارضه یکسان نیست؛ به عبارت دیگر، تصریف مطابقه کاملا ً دستنخورده باقی مانده است؛ اما تصریف زمان بهشدت آسیب میبیند. یافتههای این تحقیق همسو و مؤید نظریههای زبانشناختی بهخصوص نظریۀ بازبینی برنامۀ کمینه گرای چامسکی(
۱۹۹۲) و تصریف دوجزئی پولاک (
۱۹۸۹) هستند.
دوره ۱۱، شماره ۴۶ - ( زمستان ۱۳۹۳ )
چکیده
افسانهها و قصههای عامیانه تجلیگاه فرهنگها و سنتهای کهن جوامع بشری است. گروهی از پژوهشگران با تکیه بر آثار مکتوب و به جا مانده از اسطورهها و افسانههای کهن به تحلیل جنبههای مختلف آن پرداختهاند. از جمله این پژوهشگران ولادیمیر پراپ است که به کشف و استخراج ساختار قصههای عامیانه روس پرداخت و کارکردهای مشخص و معینی برای این قصهها برشمرد. آلژیرداس ژولین گرماس نیز با استفاده از مفهوم کنشگر به مختصر کردن نظریه پراپ پرداخت و به طرح الگویی درباب کنشگران روایت پرداخت. در این پژوهش با اتکا به الگوی کنشگران گرماس، حکایت «دلیله محتاله و علی زیبق» بررسی شده است. این حکایت به دلیل تنوع شخصیتها و کارکردهای تأثیرگذار هریک از آنها، امکان فراوانی در زمینه تحلیل حوزههای کنشی دارد. بر اساس این پژوهش مشخص شد که الگوی تکرار شونده سایر قصهها درباب حوزههای کنشی، در این حکایت نیز مشاهده میشود ولیکن ویژگی تمایزبخش این حکایت در گفتمانی است که این اثر در دل آن شکل گرفته است و آن گفتمان دینی است.
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۸ )
چکیده
هدف: تقریباً در ۵۰ درصد موارد از ناباروری فاکتورهای مردانه بهتنهایی یا همراه با فاکتورهای زنانه دخالت دارند. یکی از ناهنجاریهایی که اخیراً نقش آن در ناباروری بررسی شده است تغییرات نابهجا در الگوی اپیژنتیک خصوصاً متیلاسیون است که میتواند باعث تغییر در بیان و حتی خاموشی ژن شود. GSTM۱ (گلوتاتیون S- ترانسفراز mu۱) بهعنوان پروتئین انتقالی درون سلولی در انتقال هورمونها و استروئیدهای جنسی ضروری برای اسپرماتوژنز شرکت میکند. گزارشهای اخیر بیانگر نقش داشتن ژن GSTM۱ در ناباروری مردان میباشد. به دلیل عملکرد مهم این ژن در اسپرماتوژنز و محافظت از اسپرمها، گزارش نقش تغییرات اپیژنتیکی این ژن در ناباروری مردان در بعضی جمعیتها و همچنین نقش تغییرات اپیژنتیکی این ژن در بیماریهای مختلف دیگر و فرضیه نقش این ژن و تغییرات اپیژنتیکی آن در بیماران ایرانی مبتلا به ناباروری مردان بررسی شد.
مواد و روشها: این تحقیق روی نمونه خون محیطی ۵۰ مرد نابارور مبتلا به آزواسپرمی غیرانسدادی و ۵۰ فرد بارور بهعنوان کنترل، همچنین نمونه بافت بیضه از ۳۲ فرد نابارور مبتلا به آزواسپرمی غیرانسدادی و ۵ فرد نابارور انسدادی بهعنوان کنترل انجام گرفت. روش استفاده شده در این تحقیق برای بررسی متیلاسیون Methylatoin Specific PCR است.
نتایج: در مورد ژن GSTM۱ در همه نمونههای خون و بافت بیمار و کنترل، آلل متیله و غیرمتیله مشاهده شد، بهجز در مورد ۲ نمونه (۲۵/۶ درصد) بافت نابارور غیرانسدادی که تنها آلل متیله وجود داشت.
نتیجهگیری: با این که در نتایج حاصل از این تحقیق، تمایل به سمت متیله شدن ژن GSTM۱ در بیماران ایرانی مبتلا به آزواسپرمی مشاهد شد ولی این تفاوت از نظر آماری معنیدار نیست (۳/۰=P-value). براساس این تحقیق بهنظر میرسد که ارتباط بین متیلاسیون ناحیه پروموتری ژن GSTM۱ که در بعضی از تحقیقات انجام شده در بیماران مبتلا به آزواسپرمی متیله شده است؛ دربیماران ایرانی نقش نداشته باشد.
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۲-۱۴۰۲ )
چکیده
چکیده:
در مطالعه حاضر، اثر سمیت دو غلظت ۱/۰ و ۱ میلیگرم در لیتر دیاتیلهگزیلفتالات(DEHP)، بر برخی سنجههای غیر اختصاصی موکوسی کپور معمولی (Cyprinus carpio) بررسی شد. ۱۸۰ عدد بچه ماهی کپور معمولی به وزن ۲۲/۲+۶۰/۱۷ گرم از مراکز پرورش ماهیان گرمابی تهیه و پس از انتقال به حوضچه های ۱۰۰ لیتری قرار داده شدند. آزمایش شامل سه تیمار و سه تکرار طراحی شد. در انتهای دوره پارامترهای لایزوزیم، آلکالین فسفاتاز، پروتئینن محلول و ایمونوگلوبولین موکوس پوست ماهی کپور اندازه گیری و ارزیابی شد. نتایج نشان داد که میزان سنجه های لایزوزیم، آلکالین فسفاتاز و ایمونوگلوبولین موکوس پوست ماهی کپور معمولی در رویارویی با DEHP با افزایش غلظت و مدت زمان رویارویی، کاهش یافت و میزان پروتئین محلول کل موکوس پوست ماهی کپور معمولی در رویارویی با DEHP با افزایش غلظت و مدت زمان رویارویی، افزایش یافت. با توجه به حساسیت موکوس پوست ماهی نسبت به آلایندهها و سموم میتواند نشانگر زیستی مناسبی برای نشان دادن آلایندهها و سموم باشد و مصرف زیاد مواد پلیمری مانند فتالات استرها میتواند هشداردهنده برای سلامتی آبزیان و انسانها باشد.
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۹- )
چکیده
در این مقاله مسئله کنترل نا متمرکز تطبیقی مدل مرجع برای یک کلاس از سیستم های مقیاس بزرگ با تاخیر متغیر با زمان در عبارت بهم پیوستگی و تاخیر در حالت و ورودی بررسی شده است. برای جبران تاثیر تاخیر وردی به صورت غیر مستقیم، یک پیش بین اسمیت طراحی شده است. برای از بین بردن اثر تاخیر در ورودی، بخش تطبیقی کنترل کننده دارای دو فیلتر دینامیکی با بهره های متغیر با زمان می باشد. بر حسب فرضیات معمول فرض می شود که عبارت بهم پیوستگی نسبت به متغیرها لیپ شیتز بوده و دارای بهره های نامعلوم می باشد. با تعریف خطای تعمیم یافته و یک تابع لیاپانوف مناسب، یک کنترل کننده فیدبک تطبیقی برای پایداری سیستم طراحی می شود. کنترل کننده فیدبک تطبیقی نامتمرکز، می تواند خطای تعمیم یافته سیستم را به طور یکنواخت به سمت حد های پایداری سوق دهد. سرانجام با یک مثال عددی تاثیر و کارایی تکنیک ارائه شده، نشان داده می شود.
دوره ۱۳، شماره ۳ - ( تابستان ۱۴۰۱ )
چکیده
بتولین تری ترپنی از نوع لوپان پنج حلقه ای است که عمدتاً از گیاهان گونه Betula با اثرات بیولوژیکی متنوعی مانند خواص ضد HIV و ضد سرطانی به دست می آید. مطالعه حاضر با هدف افزایش تولید بتولین در کشتهای کالوس Betula litwinowii تحت تأثیر غلظتها و مدت زمان اعمال الیسیتورها و پیشمادهها انجام شد. برگهای جمع آوری شده از رویشگاه سنگده در تابستان در محیط کشت WPM حاوی هورمونهای ۲,۴-D و BAP کشت و کالوسهای چهارماهه در محیطی حاوی الیسیتورهایی چون اسید سالیسیلیک، کلروکولینکلراید و کلرید کبالت و پیشمادههایی چون ساکارز، ویتامین و گلوکز بازکشت شدند. کالوسها در محیطکشتهای جدید پس از ۲، ۳ و ۴ هفته برداشت و وزن تر و خشک آنها محاسبه گردید. تجزیهوتحلیل دادهها براساس آزمایش فاکتوریل دوعاملی (فاکتور اول الیسیتورها و پیشمادهها هرکدام در ۴ سطح و فاکتور دوم زمان با ۳ سطح) در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی و ۳ تکرار با نرمافزار SPSS و مقایسه میانگینها نیز با استفاده از آزمون دانکن در سطح احتمال ۹۹ درصد انجام شد. نتایج نشان داد از بین الیسیتورها، استفاده از کلروکولولین کلراید به مدت دو هفته و در غلظت ۵/۱ میلیگرم بر لیتر با افزایش بیش از ۳ برابری بتولین القایی نسبت به تیمار شاهد (۰۶۸/۰ میلی گرم بر گرم) بهترین بوده است. استفاده از پیش ماده ویتامین (ده برابر معمول WPM) در زمان سه هفته، باعث افزایش بیشترین بتولین القایی نسبت به شاهد ( ۱/۰ میلی گرم بر گرم) میشود. بطورکلی در تحقیق حاضر همین تیمار به عنوان بهترین معرفی میگردد.
دوره ۱۳، شماره ۵۱ - ( پاییز ۱۳۹۹ )
چکیده
براساس دستهای از نظریههای روایتشناسی، گاه ممکن است راوی و بینندۀ رخدادهای داستانی با هم تفاوت داشته باشند. پیوند ایندست نظریهها در قالبهای داستانیای که خود بهلحاظ ساختمان، صناعتمحور و دارای ساختارهای غیرمتعارفاند، باعث پیچیدگی فزایندۀ روایت میشود. «خانهروشنان» از مجموعهداستان نیمۀ تاریک ماه اثر هوشنگ گلشیری، از اینگونه داستانهاست. روایت این داستان با ساختاری مبتنی بر زاویۀ دید اولشخص جمع، در کنار برهمخوردگی نظم زمانی و ابهامهایی که در فرایند فهم کیستی روایتگر داستان وجود دارد، شناخت راویان را با مشکل مواجه کرده است. این نوشته سعی دارد با تکیه بر زاویۀ دید این داستان، ویژگیهای منحصربهفرد راویان را که شامل سیلان آگاهی و انسانوارگی است، بررسی کند و نشان دهد گزینش هوشمندانۀ روایتگر جمعی چگونه توانسته است با منسجم نگه داشتن زبان روایی، درعین غیرمتوازن بودن آگاهی راوی در بخشهای گوناگون روایت، انسجام ساختاری داستان را حفظ کند.
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( مهر و آبان ۱۴۰۲ )
چکیده
داستان قلعۀ حیوانات اورول داستانی با تم سیاسی- اجتماعی است که در آن میتوان شاهد همآیی کنشی شخصیتهای اصلی داستان در مسیر شکلگیری یک هدف مشخص (جامعۀ مستقل حیوانات) بود که این همآیی کنشی در ادامه منجر به ظهور یک انقلاب و ایجاد یک جامعۀ مستقل حیوانی در سایۀ یک سلسله پارادایم الزامآور در مزرعه میشود. اما در ادامۀ روایت، هر کدام از شخصیتهای کنشهای نشانهگونۀ خاصی نسبت به جامعۀ مستقل حیوانات را از خود بروز میدهند که همین امر انتظار یکسانی سبک زندگی و نیز چگونگی رویکرد آن در این داستان را به چالش میکشد. به همین سبب پژوهش حاضر که با استفاده از روش تحلیلی- تطبیقی نوشته شده است، در پی این است که بر مبنای الگوی سبک زندگی اریک لاندوفسکی؛ نشانهشناس اجتماعی فرانسه، مسئلۀ چگونگی سبک زندگی در داستان قلعۀ حیوانات را تحلیل و بررسی کند تا ضمن مشخص کردن یکپارچه یا متفاوت بودن گفتمان سبک زندگی در این داستان؛ چگونگی رویکرد آن را نیز که میتواند شامل مواردی چون: ایستایی، پویایی، تکرارمحوری و نیز فرایندی بودن یا نبودن باشد؛ تببین کند. یافتههای این پژوهش بیان کنندۀ این امر است که طبق پیشبینی پژوهشگران در این مقاله، گفتمان سبک زندگی در این داستان به شکل متفاوت نمود یافته است که در این بین سبکهای زندگی آفتابپرست و مرجعنشینی و سبک زندگی خرس، به ترتیب دارای بیشترین و کمترین بسامد هستند و نیز در بیشتر موارد رویکرد سبک زندگی در این داستان، رویکردی ایستا و غیرفرایندی است
علی غفاری، سعید بهرامی، سید حسین ساداتی، مارکوس ترن،
دوره ۱۴، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۹۳ )
چکیده
توربین گازی تک محوره و سیکل های وابسته به آن به افت فرکانس حساس بوده و تغییر بار ناگهانی و یا افت فرکاس های شدید می تواند منجر به ناپایداری آن ها شود. علت این پدیده به کاهش دبی هوای عبوری از توربین گازی با کاهش سرعت دورانی آن و در نتیجه، تداخل میان حلقه های کنترل دما و گاورنر باز می گردد. این تداخل مانع از افزایش توان توربین و در نتیجه ناپایداری آن می شود. در این مقاله، عملکرد سیکل ترکیبی و توربین گازی با تزریق بخار (سیکل استیگ) که از مهم ترین سیکل های تولید توان بر پایه توربین گازی می باشند، در زمان افت فرکانس و مانورهای گذرا مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور دو واحد مشابه بر اساس این دو سیکل توسعه داده شده است و عملکرد آن ها در سناریوهای مختلف مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته است. نتایج شبیه سازی ها نشان می دهد که توربین گازی با تزریق بخار از عملکرد بهتری نسبت به سیکل ترکیبی در زمان افت فرکانس برخوردار می باشد و می تواند تغییر بارهای ناگهانی بزرگتری را تحمل نماید. این عملکرد بهتر توربین گازی با تزریق بخار ، در برخی از نقاط کاری دو برابر بهتر از سیکل ترکیبی مشابه می باشد.
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۵- )
چکیده
در این مقاله طراحی جدیدی یرای کنترل بار فرکانس در سیستم قدرت چند ناحیهای با استفاده از رویتگرهای محلی ارائه میشود. در ابتدا برای هر ناحیه رویتگر مود لغزشی با ورودیهای نامشخص به منظور تخمین متغیرهای حالت به طور محلی طراحی میشود. در این مرحله تداخلها و تغییرات بار به عنوان ورودیهای نامشخص فرض میشود. سپس با استفاده از فیدبک متغیرهای حالت محلی و انتگرال خروجی اثر تغییرات بار در هر ناحیه میرا میشود. نتایج تحلیل و شبیهسازی سیستم قدرت با تداخل سه ناحیهای، بهبود عملکرد حلقه بسته را در مقایسه با دیگر روشهای موجود نشان میدهد
دوره ۱۵، شماره ۷۸ - ( ۵-۱۳۹۷ )
چکیده
میوه ازگیل به دلیل حضور ترکیبات آنتی اکسیدانی و به ویژه فنلها، اثرات مفیدی بر عملکرد برخی دستگاههای بدن مانند قلب و عروق دارد. میوه ازگیل ماندگاری بسیار پایینی دارد، این امر سبب تولید محصولات متفاوتی از آن شده که یکی از آنها شیره ازگیل، از فراوردههای سنتی مناطق شمالی کشور میباشد. در این پژوهش ابتدا خصوصیات فیزیکوشیمیایی شیره اندازه گیری شد. سنجش میزان ترکیبات فنلی کل عصاره استونی شیره ازگیل به روش اسپکتروفتومتری انجام شد. سپس فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره با آزمون مهار رادیکالهای آزاد DPPH مورد بررسی قرار گرفت و با آنتی اکسیدان سنتزی BHT مقایسه شد. نتایج نشان داد مقدار کل ترکیبات فنلی عصاره برابر با ۶۱ میلیگرم معادل اسید گالیک در ۱۰۰ گرم عصاره بود. غلظت ۱۰۰۰۰ میکروگرم در میلی لیتر عصاره استونی شیره ازگیل پس از آنتی اکسیدان سنتزی BHT بیشترین میزان درصد مهار را دارد (۰۵/۰> P). بنابراین شیره ازگیل به عنوان منبع بالقوه ترکیبات زیست فعال طبیعی با فعالیت آنتی اکسیدانی بالا می تواند مطرح شود.
دوره ۱۵، شماره ۷۸ - ( ۵-۱۳۹۷ )
چکیده
چکیده
با عنایت به آمار قابلتوجه مبتلایان به بیماری خود ایمنی سلیاک و شیوع آن در ایران، اهمیت انجام پژوهشهای گوناگون بهمنظور شناخت بیشتر این بیماری و تولید محصولات مناسب برای مصرف مبتلایان به آناز اهمیت بالایی برخوردار است.به دلیل نقش اساسی گلوتن در ایجاد ساختار بافتی منسجم و کمک به تولید محصولات آردی غیر مسطح، حذف این ماده اثرات نامطلوبی بر کیفیت فراورده تولیدی میگذارد. در این پژوهش سعی گردید اثر افزودنپودر کنسانتره پروتئینی آب پنیر (WPC)، در غلظتهای ۰، ۱,۵ و ۳ درصد بر اساس وزن خشک مافینموردبررسی قرار گیرد و حدود بهینه بهکارگیریاین ترکیب بهمنظور تولید محصولی غیر مسطح با خصوصیات حسی و بافتی مطلوب مورد آزمایش قرار گیرد. طبق نتایج، به کارگیری کنسانتره پروتئین آب پنیر تا سطح ۱,۵% بر اساس وزن خشک فرمولاسیون، به دلیل تأثیرگذاری در ایجاد ساختار بافتی مناسب میتواندبهطورمعناداری باعث افزایش کیفیت محصول نهایی گردد. با بررسی اثرات پروتئین کنسانتره آب پنیر بر خصوصیات حسی و بافتی محصول مشخص گردیدتیمارحاوی ۱,۵ درصد پروتئین، بیشترین کیفیت حسی بویژه از نظر طعم و پذیرش کلی و همچنین ویژگی بافتی را در مقایسه با نمونه شاهد از خود نشان داد. درهرحال استفاده از مقادیر بالاتر کنسانتره پروتئین آب پنیر (نمونه حاوی ۳% پودر WPC) سبب افزایش قابل توجه سفتی بافت و کاهش امتیاز حسی گردید بهطوری که تیرهترین رنگ را نیز در میان سایر نمونهها داشت. آنالیز دادههای مربوط به نتایج دستگاهی رنگ تیمارها نشان داد افزودن WPC بهطور معناداری (P<۰,۰۵) سبب کاهش L* گردید درحالیکه تغییر معناداری در a* و b* ایجاد ننمود.