جستجو در مقالات منتشر شده
۸ نتیجه برای ثابت قدم
هامون پورمیرزاآقا، وحید اصفهانیان، فریدون ثابت قدم، فرشاد ترابی،
دوره ۱۵، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده
در تحقیق حاضر، بهینهسازی عددی یک سل از باتری سرب-اسید در حالت یکبعدی و با استفاده از حل عددی معادلات یکپارچه حاکم بر دینامیک باتری مورد مطالعه قرار گرفتهاست. جهت راستیآزمایی، نتایج شبیهسازی عددی حاضر با نتایج عددی موجود در مقالات مقایسه و مطابقت خوبی مشاهده شده است. از آنجاکه باتریهای سرب-اسید محتوای انرژی پایین و ابعاد و وزن بالایی دارند با استفاده از روش بهینهسازی ازدحام ذرات و ترکیب آن با برنامه رایانهای توسعه داده شده اقدام به طراحی یک سل از باتری سرب-اسید با هدف انرژی بیشتر و ابعاد کمتر شدهاست؛ که این روش در مقایسه با روشهای متداول تجربی حاضر که مبتنی بر سعی و خطا هستند بسیار کم هزینهتر و سریعتر میباشد. نتایج حاصل از بهینهسازی نشان داد که میتوان با داشتن سل باتری با ابعاد مشابه سل پایه کنونی، سل باتری بهینهای ساخت که دارای ۸۳ درصد انرژی بیشتر باشد. همچنین نتایج نشان داد که میتوان با تغییر ضخامت اجزاء، سل باتری سرب-اسید را بهگونهای طراحی نمود که با داشتن انرژی مشابه سل باتری پایه، حدود ۲۳ درصد ابعاد و ۲۵ درصد وزن کمتری داشته باشد.
فریدون ثابت قدم، عبدالله شجری قاسم خیلی،
دوره ۱۷، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده
مقالۀ پیشرو روشی جدید برای اعمال شرایط عدم لغزشعدم نفوذ بر روی مرزهای نامنظم مستغرق در یک جریان سیال تراکم-ناپذیر لزج در فرمولاسیون تاوایی-تابع جریان ارایه میکند. در این روش، انتگرالگیری در زمان بهصورت شبه ضمنی انجام می-شود، بهنحوی که در هر گام زمانی معادلات تاوایی-تابع جریان به دو معادله هلمهولتز و پواسون تبدیل میشوند. به سمت راست این معادلات جملههای چشمه تکینهای، در درون ناحیه جامد، اضافه میشوند بهطوری که بتوان بر روی یک شبکه دکارتی، شرایط مرزی دلخواه را به آنها اعمال کرد. جملههای چشمه با استفاده از روش مسایل معکوس بهنحوی پیدا میشوند که شرایط مرزی مناسب به معادلات تاوایی-تابع جریان اعمال شوند. در نهایت با معلوم شدن این جملات چشمه، معادلات پواسون و هلمهولتز با استفاده از حلگرهای سریع پواسون و هلمهولتز بر روی یک شبکه دکارتی حل میشوند. بهدلیل استفاده از حلگرهای سریع، این روش در دسته روشهای دارای راندمان زیاد، با هزینه محاسباتی از مرتبه NlogN، قرار میگیرد؛ و همچنین سادگی اعمال آن به مسایل با مرزهای نامنظم باعث انعطافپذیری آن میشود. به منظور نشان دادن تواناییروش در استخراج جوابهای فیزیکی، روش پیشنهاد شده برای تحلیل جریان در یک کانال دارای یک مانع جامد مربعی استفاده شده و انطباق نتایج با نتایج تایید شده قبلی نشان داده شدهاست.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۹ - ( دی ۱۴۰۰ )
چکیده
هدف از این تحقیق، تولید کیک مناسب با چربی کاهشیافته به کمک فیبر تفاله سیب بهعنوان جایگزین چربی بود. پس از تهیه فیبر از تفاله سیب به روش استخراج آبی، ابتدا برخی ویژگیهای این فیبر ارزیابی شد. با توجه به مقدار چربی و انرژی پایین و مقدار فیبر خام، فیبر سیب استخراجشده قابلیت جایگزینی چربی بر پایه کربوهیدرات برای فرآورده
های آردی را داشت. در این پژوهش بهینهسازی فرآیند تولید کیک توسط سه فاکتور که شامل فیبر سیب با نسبت (۰ ،۵ ،۱۰ درصد) و روغن(۳۸/۱۶، ۴۷/۱۵، ۵۷/۱۴ درصد) در زمان ماندگاری ۰، ۱۵ و ۳۰ روز توسط روش سطح پاسخ صورت گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش میزان فیبر، رطوبت، چربی، سفتی و چسبندگی، فنریت کیکها افزایش و حجم کاهش یافت. با افزایش زمان ماندگاری، رطوبت، چربی،
aw افزایش و سفتی، چسبندگی، فنریت کیک کاهش یافت. بررسی نتایج این پژوهش حاکی از آن است که کیک حاوی ۱۶۳/۵ درصد فیبر و ۹/۱۴درصد روغن، در روز ۸ بهترین نمونه بود. بررسی نتایج نشان داد که استفاده از تفاله سیب در کیک میزان چربی را ۳/۹% نسبت به نمونه شاهد کاهش داده است. با توجه به نتایج بهینهسازی میزان رطوبت نمونه بهینه ۸۴۷/۲۲درصد، فعالیت آبی۸۵۰/۰، چربی ۰۱۸/۱۵ درصد، وزن مخصوص
(cm۳/g) ۷۳۷/۸۲، سختی(
N) ۸۰۹/۱، میزان فنریت (
cm) ۷۴۷/۰ و میزان چسبندگی ۳۹۲/۰تعیین گردید.
دوره ۱۸، شماره ۱۲۰ - ( بهمن ۱۴۰۰ )
چکیده
اکسایش چربی و روغن موجب تولید مواد مضر میگردد که سلامت مصرفکننده را به خطر میاندازد. در پژوهش حاضر، فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره میوه هندوانه کوهی مورد بررسی قرار گرفت. عصارهگیری با روش استخراج اولتراسوند با کمک حلال (اتانول) انجام شد. در این پژوهش فرایند استخراج توسط فناوری اولتراسوند با ۳ سطح ۲۰ آزمون بود، توسط روش سطح پاسخ صورت گرفت. نتایج حاصل از آنالیز آماری در شرایط بهینه، میزان زمان ۶۲/ ۱۸ دقیقه، شدت صوت khz ۵۶/۸۴ و دما ۵۲/۴۹ درجه سانتیگراد و میزان بازده استخراج ۸۴۵۶/۳۴ درصد گزارش شد. در این شرایط بهینه میزان ترکیبات فنولی و قدرت مهار رادیکالهای آزاد عصارهها در غلظتهای (ppm ۱۰۰، ۲۰۰، ۴۰۰، ۸۰۰) با آزمون فولین و DPPH مورد سنجش قرار گرفت و سپس عصاره در غلظتهای (ppm ۱۰۰، ۲۰۰، ۴۰۰، ۸۰۰) به نمونه روغن سویا بدون آنتیاکسیدان اضافه شده و پارامترهای اندیس پراکسید، شاخص تیوباربیوتیک اسید (TBA) با نمونه روغن سویا حاوی ppm ۲۰۰ آنتیاکسیدان سنتزی (BHT) و نمونه شاهد مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد با افزایش غلظت عصاره میوه هندوانه کوهی در روغن سویا ppm ۸۰۰ تا ۱۰۰ میزان اندیس پراکسید، شاخص تیوباربیوتیک اسید (TBA) کاهش پیدا میکند و غلظت ppm ۸۰۰ عصاره به دلیل داشتن مقادیر بالاتر ترکیبات آنتیاکسیدانی ازنظر فعالیت مهارکنندگی رادیکالهای آزاد مؤثرتر عمل نموده است.
دوره ۱۸، شماره ۱۲۰ - ( بهمن ۱۴۰۰ )
چکیده
رادیکالهای آزاد و گونههای فعال اکسیژن و اثرات آنها بر دستگاههای بیولوژیک، در سالهای اخیر مشکلات زیادی را ایجاد کردهاند. آنتیاکسیدانها قادرند دستگاههای بیولوژیک را در برابر این عوامل محافظت نمایند و نقش مؤثری بر سلامتی انسان ایفا کنند. هدف از این تحقیق بهینهسازی استخراج عصاره ترکیبات فنولی و میزان فعالیت مهارکنندگی رادیکالهای آزاد توسط امواج فراصوت بود. در نهایت نمونه بهینه از عصاره شاهبلوط انتخاب و این نمونه همراه با نمونه استخراج ماسوراسیون و آنتیاکسیدان سنتزی (BHT) به روغن سویا افزوده و با نمونه شاهد مورد بررسی قرار گرفت. در این پژوهش فرایند استخراج توسط فناوری اولتراسوند با ۳ فاکتور در ۳ سطح که شامل زمان (۱۰، ۲۰ و ۳۰ دقیقه)، شدت صوت (۲۰، ۶۰ و ۱۰۰ کیلو هرتز) و غلظت (ppm ۲۰۰، ۴۰۰ و ۶۰۰) بود که توسط روش سطح پاسخ بهینهسازی بررسی شد. نتایج حاصل از آنالیز آماری جهت تعیین حالت بهینه برای استخراج زمان ۳۰ دقیقه، شدت صوت ۳۲/۶۹ کیلوهرتز و غلظت ppm ۶۰۰ عصاره میوه شاهبلوط تعیین گردید. در این شرایط قدرت مهارکنندگی رادیکال آزاد ۲۳/۶۵ درصد و میزان ترکیبات فنولی ۱۵۱۸/۴۳ میلیگرم تعیین شد. نتایج حاصل از پایداری اکسایشی روغن در نمونه شاهد و نمونه استخراج ماسوراسیون و نمونه بهینه و آنتیاکسیدان سنتزی (BHT) نشان داد نمونه بهینه در کاهش اندیس پراکسید و تیوباربیتوریک اسید نسبت به نمونه شاهد و آنتیاکسیدان سنتزی (BHT) تأثیر بیشتری داشته است.
دوره ۱۸، شماره ۱۲۱ - ( اسفند ۱۴۰۰ )
چکیده
ماست طعمدار فرمولاسیون لبنی است که در تهیه آن از میوه و سبزیجات و عصارههای مختلفی استفاده میشود. در پژوهش حاضر از عصاره زنجبیل با مقدارهای مختلف ۲، ۴، ۶ و ۸ درصد در فرمولاسیون ماست استفاده گردید و پس از نگهداری ماست به مدت ۱، ۱۰ و ۲۰ روز، فعالیت مهارکنندگی رادیکالهای آزاد، ترکیبات فنولی و نیز آزمونهای کیفی محصول (pH، اسیدیته، میزان آباندازی و ویسکوزیته) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد عصاره زنجبیل موجب شد تا ترکیبات فنولی محلول در آب و فعالیت آنتی اکسیدانی آن در طول مدت ۱۰ روز نگهداری بیشتر از ماست ساده باشد. به طوریکه پس از ۱۰ روز بالاترین فعالیت آنتی اکسیدانی مربوط به ماست حاوی ۶ و ۸ درصد عصاره زنجبیل بود. کمترین میزان آباندازی در ماست حاوی ۸ درصد عصاره زنجبیل مشاهده شد که تفاوت معنی داری با نمونههای دیگر داشت (P<۰/۰۵). افت pH ماست با افزایش درصد عصاره و نیز افزایش طول دوره نگهداری بیشتر شد. افزودن عصاره زنجبیل به ماست موجب کاهش ویسکوزیته شد ولی تاثیر چندان معنیداری بر میزان اسیدیته محصول در زمانهای نگهداری نداشته است (P<۰/۰۵).
محمدعلی بدری، فریدون ثابت قدم،
دوره ۱۹، شماره ۵ - ( اردیبهشت ۱۳۹۸ )
چکیده
در این مقاله روش بازنهشتی جدیدی برای اعمال شرط مرزی جسم جامد به معادلات ناویر- استوکس در فرمولبندی تاوایی- تابع جریان ارایه شده است. در این روش، جسم جامد مانند ناحیهای درون سیال در نظر گرفته میشود که در آن گذر زمان متوقف شده است و بدین ترتیب با توقف ذرات سیال، این ناحیه نقش جسم جامد صلب را بازی میکند. بدین منظور با استفاده از یک نگاشت، ضریب اتساع زمانی دلخواه به معادلات حاکم اعمال میشود و معادلات اصلاحشدهای به دست میآیند. سپس در معادلات اصلاحشده، ضریب اتساع زمانی ناحیه جامد به سمت بینهایت میل داده میشود، در حالی که در ناحیه سیال، این ضریب واحد باقی میماند. در مقاله ویژگیهای فیزیکی و ریاضی، معادلات اصلاحشده بررسی شده و نحوه اعمال شرایط عدم لغزش و عدم نفوذ تشریح شده است. سپس الگوریتم عددی مناسبی برای حل معادلات اصلاحشده ارایه شده است. در الگوریتم ارایهشده، انتگرالگیری زمانی معادله اصلاحشده تاوایی با روش کرانک- نیکلسون و گسستهسازی مکانی، با دقت مرتبه دوم روی یک شبکه دکارتی یکنواخت صورت میپذیرد. روش برای حل عددی جریان، حول یک جسم مربعی درون یک کانال و جریان عمود بر یک صفحه تخت نازک و جریان حول استوانه دایروی استفاده شده است. نتایج نشان میدهند که شرایط عدم لغزش و عدم نفوذ روی مرز مستور با دقت بسیار زیادی ارضا میشوند، در حالی که میدان جریان نیز با دقت بسیار زیادی بقایی باقی میماند.
دوره ۲۱، شماره ۱۴۸ - ( خرداد ۱۴۰۳ )
چکیده
در این مطالعه، اثر استفاده از آبگیری اسمزی، فراصوت و پوشش خوراکی به عنوان پیش تیمار قبل از فرآیند خشک کردن جهت بهبود طعم محصول، کاهش صدمات حرارتی، کاهش آب بافتی و سهولت انتقال جرم مورد بررسی قرار گرفت. روش سطح پاسخ برای بهینهسازی شرایط خشک کردن برشهای میوه پوملو توسط اسمز-هوای داغ مورد استفاده قرار گرفت. غلظت پوشش خوراکی (۲-۰ % وزنی/حجمی)، زمان اعمال فراصوت (۳۰-۰ دقیقه) و غلظت ساکارز (۸۰-۴۰ % وزنی/وزنی) به عنوان متغیرهای مستقل بر میزان رطوبت، جذب مواد جامد، افت وزن و ضریب بهرهوری میوه پوملو به عنوان متغیرهای وابسته مورد ارزیابی قرار گرفت. تمام متغیرهای فرایند به صورت خطی برای تمام پاسخها معنیدار بودند (۰۱/۰>P). مقایسه نتایج بهینهسازی فرایند آبگیری اسمزی پوملو پوشش یافته و بدون پوشش نشان داد که در نقطه بهینه، بیشترین مقدار پوشش کربوکسیمتیلسلولز و زمان آبگیری اسمزی و غلظت محلول اسمزی در نمونه پوشش یافته به ترتیب ۲ درصد، ۸۶/۲۱ دقیقه و ۷۵/۵۷ درصد محاسبه شد. بیشترین مقادیر کاهش آب، افت وزن و ضریب بهرهوری به ترتیب ۰۹۱۷۲/۰ (گرم/در ۱۰۰گرم ماده جامد)، ۰۹۱/۰ درصد و ۴۷۸/۱۹ در نمونه پوشش یافته و بیشترین جذب مواد جامد با مقدار ۰۰۸۹/۰ (گرم/در ۱۰۰گرم ماده جامد) در نمونه بدون پوشش گزارش شد. نتایج نشان داد استفاده از پوشش باعث کاهش جذب مواد جامد میگردد.