جستجو در مقالات منتشر شده


۱۶ نتیجه برای جعفرزاده


دوره ۲، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۰ )
چکیده

در زبان روسی برای بیان نهی، تحذیر، منع و ... ساختارهای مختلفی به کار می‌رود که هریک ویژگی‌های معنایی ظریف و متفاوت دارند. کاربرد نمود فعل (مطلق و استمراری) نیز در هریک از این ساختار‌ها تابع قواعد دستوری خاصی است که عدم‌رعایت آن‌‌ها به اشتباهات دستوری یا معنایی خواهد انجامید. از آنجا‌که مقولۀ نمود فعل، به آن شکل که در زبان روسی وجود دارد، در زبان فارسی دیده نمی‌شود، کاربرد آن همواره برای زبان‌آموزان ایرانی با دشواری همراه است. هدف از نگارش مقالۀ حاضر است که با طبقه‌بندی ساختارهای بیان نهی و تحذیر و بررسی نمود فعل در هریک از آن‌‌ها تفاوت‌های معنایی این ساختار‌ها روشن شود و بر این اساس بهترین روش برای معادل‌یابی نحوی و ترجمۀ هر ساختار ارائه شود، به ویژه آنکه در هر دو زبان روسی و فارسی، برخی از این ساختار‌ها از لحاظ فرم و ظاهر، نهی به شمار نمی‌آیند و معنای نهی و تحذیر را از طریق دیگر ساختارهای نحوی به شنونده منتقل می‌کنند.

دوره ۹، شماره ۰ - ( Summer ۲۰۰۷- ۱۳۸۵ )
چکیده

هدف: یکی از روشهای کارامد در بررسی سیستم بینایی، بهره‌گیری از آزمون VEP و ارزیابی پتانسیلهای برانگیخته بینایی است. مدولاسیون و القای پارامترهای اپتیکی مانند رنگ، فرکانس فضایی و کنتراست کمتر مورد توجه بوده که این امر عمدتاً ناشی از محدودیتهای فنّاوری و ابزاری است. توسعه نرم‌افزاری و سخت‌افزاری کامپیوتر امکان تنوع و انعطاف چشمگیر در طراحی و پیاده‌سازی الگوهای برانگیزاننده پتانسیلهای بینایی را فراهم کرده است. مواد و روشها: با استفاده از بسته نرم‌افزاری دلفی۵ ۱ و بهره‌گیری از اصول سایکوفیزیک بینایی در حوزه رنگ، فرکانس فضایی و کنتراست الگوهایی طراحی و پیاده‌سازی شد. همچنین برای هماهنگی و همزمانی تغییر الگوها و سیستم ثبات مجموعه نرم‌افزاری و سخت‌افزاری، مکملی به نرم افزار اصلی اضافه شد. بدین ترتیب با بهره‌گیری از یک تخته مدار توسعه و مبدل آنالوگ به دیجیتال۲ و مدار تک پایداره۳ امکان تغییر الگوها از نظر شاخصهای اپتیکی بر اساس الگوریتم از قبل طراحی شده‌ای به‌وسیله راه‌انداز۴ سیستم VEP فعال و راه‌اندازی شد. نتیجه‌گیری: با استفاده از پنجره‌های متعدد با روال منطقی، که برای کاربر حداکثر سهولت را فراهم سازد، این امکان در اختیار کاربر قرار گرفت که بتواند تمامی متغیرهای اپتیکی مهم در برانگیزش پتانسیلهای بینایی شامل رنگ، کنتراست و فرکانس فضایی را به‌طور مستقل و نیز به طور متعامل با سایر پارامترهای اپتیکی تغییر دهد. به این ترتیب امکان القا و مدولاسیون عوامل اپتیکی میسر خواهد شد. مدولاسیون زمانی، فضایی و کانتراست الگو‌ها به صورت مستقل و وابسته به سیگنال راه‌انداز دستگاه VEP فراهم شد. تعامل دینامیک عوامل اپتیکی را در بررسی‌های VEP افقهای جدیدی را مطرح خواهد کرد.

دوره ۱۱، شماره ۰ - ( Autumn ۲۰۰۸ & Winter ۲۰۰۹- ۱۳۸۷ )
چکیده

هدف: عفونت نهفته هپاتیت B یک فرم بالینی از بیماری هپاتیت B است که در آن فرد با وجود این که از نظر HBsAg منفی است اما دارای HBV-DNA در خون محیطی است. این فرم از بیماری مشکلات عدیده ای را در انتقال خون به وجود خواهد آورد. هدف از انجام این تحقیق بررسی وضعیت عفونت نهفته هپاتیت B در میان اهداکنندگان خون رفسنجان است. مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی توصیفی تعداد ۳۷۰۰ نمونه پلاسما از انتقال خون رفسنجان جمع آوری شد و به وسیله آزمایش ELISA از نظر HBsAg و anti-HBc مورد ارزشیابی قرار گرفتند. به منظور به دست آوردن موارد عفونت نهفته هپاتیت B تمام نمونه های HBsAg منفی وanti-HBc مثبت از نظر وجود HBV-DNA با روش واکنش تکثیر زنجیره ای (PCR) بررسی شدند. نتایج: نتایج این تحقیق روی نمونه های HBsAg منفی نشان داد که ۳۵۲ نمونه (۵۱/۹ درصد) از این نمونه ها از نظر anti-HBc مثبت هستند. با بررسی این نمونه های HBsAg منفی و anti-HBc مثبت از نظر HBV-DNA با آزمایش PCR، مشخص شد که ۵۷ (۱/۱۶ درصد از افراد anti-HBc مثبت و HBsAg منفی و حدود ۵۴/۱ درصد از کل نمونه ها) نمونه HBV-DNA مثبت بودند. نتیجه گیری: این نتایج با بررسی های قبلی محققان حاضر روی اهداکنندگان خون مطابقت دارد و آن ها را تأیید می کند. بنابراین به نظر می رسد که شیوع این فرم از عفونت هپاتیت B در بین اهداکنندگان خون بالا است و باید بررسی بیشتری در ارتباط با امکان احتمال هپاتیت B بعد از تزریق خون و فراورده های خونی از این طریق به عمل آید.

دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۴- )
چکیده

در این مقاله یک اسیلاتور کنترل شوندهی دیجیتال برای حلقه‌های قفل فاز تمام دیجیتال پیشنهاد شده است. اسیلاتور کنترل شونده‌ی دیجیتال پیشنهادی براساس استفاده از یک مدولاتور دلتا سیگما به عنوان مبدل دیجیتال به آنالوگ می‌باشد. با استفاده از مبدل دیجیتال به آنالوگ دلتا سیگما می‌توان به دقت بالای فرکانسی (۱۸ بیت) برای کنترل اسیلاتور کنترل شونده دیجیتالی دست یافت. خروجی مبدل دیجیتال به آنالوگ دلتا سیگما یک سیگنال پالس دو سطحی است که برای حذف نویز خارج از باند ان نیاز به یک فیلتر می‌باشد. مدولاتور دلتا سیگمای مورد استفاده به صورت ساختار MASH مرتبه ۴ با OSR برابر با ۱۲۸ و فرکانس نمونه برداری ۴۵۰ کیلوهرتز می‌باشد. اسیلاتور کنترل شونده دیجیتالی پیشنهاد شده، در یک حلقه‌ی قفل فاز برای سنتز فرکانس در ۱۷۰۰ تا ۱۸۰۰ مگاهرتز و برای کاربردهای GSM-۱۸۰۰ استفاده شده است. نویز فاز بدست آمده برای این سنتز کننده فرکانس براساس حلقه‌ی قفل فاز، در آفست فرکانسی ۵۰۰ کیلوهرتز، -۱۱۵dBc/Hz می‌باشد. حلقه‌ی قفل فاز تمام دیجیتال طراحی شده همراه با اسیلاتور کنترل شونده‌ی دیجیتالی، در نرم افزار ADS و با تکنولوژی ۰,۱۸um CMOS شبیه سازی شده است.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
مهران محبوب خواه، نیما جعفرزاده،
دوره ۱۴، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۹۳ )
چکیده

مکانیزم‌های موازی در بسیاری از زمینه‌های مهندسی و کاربردهای صنعتی نظیر ماشین ابزار، مترولوژی، شبیه ساز پرواز، شبیه ساز زلزله، تجهیزات پزشکی و غیره به صورت چشمگیری مورد استفاده قرار می‌گیرند. مکانیزم‌های موازی دارای محدودیت‌هایی نظیر نامنظم بودن فضای کاری و وجود نقاط تکین در آن فضا و سیستم کنترلی پیچیده می‌باشند که برای استفاده مناسب از این نوع مکانیزم ها بایستی مورد مطالعه و تحلیل قرار بگیرند. در این تحقیق نوعی ماشین‌ابزار جدید با مکانیزم موازی و با چهار درجه آزادی (سه درجه خطی و یک درجه دورانی) مورد مطالعه قرار گرفته است و فضای کاری و نقاط تکین این مکانیزم با استخراج روابط تحلیلی و سپس نوشتن برنامه محاسباتی در نرم ‌افزار متلب بدست آمده است. به این منظور ابتدا روابط سینماتیک مستقیم و معکوس مکانیزم بدست آمد و با استفاده از یک الگوریتم جستجو، فضای کاری و نقاط تکین مکانیزم محاسبه شد. سپس برای بررسی صحت نتایج بدست آمده برای تحلیل فضای کاری، مکانیزم پیشنهادی در نرم‌افزار سالیدورکس شبیه‌سازی شد و روابط سینماتیک معکوس و فضای کاری بدست آمده در این تحقیق صحه گذاری شد. همچنین برای بررسی کیفیت عملکردی ربات و چالاکی مکانیزم در فضای کاری، شاخص شرط کلی ربات با استفاده از ماتریس ژاکوبین برای جهت گیریهای مختلف سکوی متحرک محاسبه شد.
جمال زمانی، احسان اعتمادی، مرتضی جعفرزاده،
دوره ۱۴، شماره ۱۳ - ( ويژه‌نامه اول ۱۳۹۳ )
چکیده

در این تحقیق، با لحاظ کردن پارامترهای موثر بر تنش جریان برشی و بر اساس دیدگاه ریزساختاری و استفاده از تئوری نابجاییها ، یک مدل تئوری برای بررسی پاسخ بارگذاری موج شوک پایدار بر روی فلزات FCC، ارائه شده¬است. این تحقیق با ارائه روابط بنیادی برای موج شوک، به یک رابطه نهایی شامل تنش برشی و کشیدگی پلاستیک دست یافته است. با حل تحلیلی این رابطه، نمودار تنش برشی بر حسب تغییر شکل موثر پلاستیک، رسم شده است. روابط بنیادی ارائه شده، با فرض کرنش یک بعدی و تنها برای بارگذاری موج شوک ارائه شده است. مهمترین نوآوری این تحقیق، استفاده از قانون بقای انرژی با در نظر گرفتن نرخ تولید آنتروپی در اثر بارگذاری موج شوک در ماده می¬باشد. تولید آنتروپی ناشی از ایجاد، آنیل شدن و حرکت نابجاییها می¬باشد اثرات سرعت موج شوک، کشیدگی کل و تنش اعمالی بر حسب کشیدگی پلاستیک، مورد بررسی قرار گرفته شده است. همچنین به بررسی ساختار موج شوک، در اثر بارگذاریهای مختلف پرداخته شده است.. بارگذاری اعمالی برای ایجاد موج شوک حداکثر GPa ۲۵ است. صحت سنجی روابط و نمودارها، از طریق مقایسه نتایج با مدلهای تئوری آزمایشهای تجربی موجود بر روی آلیاژ آلومینیوم ۶۰۶۱، صورت پذیرفته است. توافق خوبی بین نتایج تجربی و مدل ارائه شده وجود دارد.

دوره ۱۵، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۰ )
چکیده

   چکیده به دلیل ربط وثیق با هدف اصلی قرارداد انتقال فناوری، «تعهد به تحقق انتقال» یکی از مهم‌ترین تعهدات انتقال‌دهنده است. همچنین با بررسی قواعد عمومی قراردادها، تحلیل عرف معمول در بازار تجارت فناوری و برخی مقررات حقوق داخلی و چند کشور دیگر، چند نتیجه مهم دیگر آشکار شده است. نخست این‌که این تعهد محور تمام تعهدات انتقال‌دهنده در برابر انتقال‌گیرنده است. دوم این‌که تعهد مزبور از جمله شروط اصلیِ ضمنی و مفروض قرارداد است و به همین علت، تصریح به آن لزومی ندارد. سوم آن‌که به منظور تحقق این تعهد، تعهد مهم دیگری به نام وارانتی بر عهده انتقال‌دهنده قرار می‌گیرد. همچنین درمورد تعهد به وارانتی، نشان داده شد که تنها برخی از اجزای تعهد به وارانتی از مصادیق شرط ضمنی محسوب می‌شود و برخی دیگر باید به نحو صریح در قرارداد مورد توافق طرفین قرار گیرد. علاوه بر این، مطالعه حاضر نشان می‌دهد که تعهد اصلی متقابل انتقال‌‌گیرنده، تعهد به پرداخت مابه‌‌ازای تعهد به انتقال است. این تعهد به سه روش انجام می‌‌شـود. پرداخت مبلغی یکجا، پرداخت حـق‌الامتیاز و ترکیبی از این دو. ضمناً چنانچه در روش پرداخت، حق‌الامتیاز جاری پیش‌‌بینی شده باشد از این نظر که منافع انتقال‌‌دهنده را برای سالیان متمادی با درست کارکردن فناوری به نفع انتقال‌‌گیرنده گره می‌زند، برای انتقال‌‌گیرنده مناسب‌ترین روش خواهد بود. علاوه بر تعهدات فوق، تعهداتی مانند رعایت محرمانگی، محدودیت‌های سرزمینی، دفاع در برابر ادعای مالکیت نسبت به فناوری موضوع انتقال ویا نقض حقوق ناشی از آن از سوی اشخاص ثالث، همگی از تعهدات مهم قرارداد مذکورند؛ هرچند نمی‌توان آن‌ها را مصداق تعهدات اصلی و محوری این قرارداد توصیف کرد.    
 

دوره ۱۶، شماره ۶۱ - ( بهار ۱۴۰۲ )
چکیده

در بلاغت مسلمانان دربارۀ شیوه‏های سرودن قصیده مباحثی وجود دارد. یکی از این بحث‏ها در میان شاعران و ناقدان، روایی داشته و دربردارندۀ دستورهایی خاص برای سرودن قصیده است؛ بدین معنا که شاعر باید مراحلی را طی کند تا بتواند قصیده‏ای زیبا بسراید. او باید نخست معانی را در ذهن خود حاضر گرداند، سپس وزن و قافیه‏ای متناسب با آن معنی انتخاب کند و سرانجام به حک و اصلاح شعرش بپردازد. پرسش مقالۀ حاضر این است که بنیاد فلسفیِ این شیوۀ سرودن چیست؟ به‏نظر می‏آید این بنیاد، در نظریۀ زبانی ارسطو، که در کتاب ارگانون و مبحث باری ارمنیاس آمده است، ریشه دارد.


دوره ۱۹، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۴ )
چکیده

محتکران حق اختراع در زمره موسسات غیر تولیدی در حوزه اختراعات اند که مالکیت گواهی اختراع را بدون قصد بهره‌برداری از آن بدست می‌آورند. این اشخاص اختراع مورد نظر خود را خریداری نموده و بدون بهره‌برداری از آن منتظر نقض اختراع توسط بنگاه‌های اقتصادی می‌ماند. پس از وقوع نقض و تجاری‌سازی اختراع توسط بنگاه تولیدکننده محتکر حق اختراع با تهدید به طرح دعوای نقض به دنبال اعطای لیسانس با حق‌الامتیاز مورد نظر به این بنگاه می‌باشد. به دلیل ویژگی‌های نظام حقوق اختراعات امریکا، این موسسات اولین بار در این کشورشکل گرفته‌ و امروزه نیز مرکز اصلی فعالیت آنها امریکا می‌باشد. از لحاظ تاریخی آنچه زمینه ساز ظهور این موسسات بوده ایجاد مالکیت‌های خصوصی متعدد و خرد در حوزه اختراعات و ویژگی‌های نظام حقوق اختراعات این کشور می‌باشد. علی‌رغم اینکه برخی از حقوقدانان محتکران را عاملی در جهت افزایش انگیزه مخترعان، ایجاد سرمایه برای آنها و در کل وجود آن را برای نظام حقوق اختراعات سودمند می‌دانند، پیامدهای منفی زیادی که این موسسات داشته‌اند سیستم قضایی و قانون‌گذاری را در جهت مقابله با آنها برانگیخته است.

دوره ۱۹، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۴ )
چکیده

محتکران حق اختراع در زمره مؤسسات غیرتولیدی در حوزه اختراعاتند که مالکیت گواهی اختراع را بدون قصد بهره­برداری از آن به دست می­آورند. آن‌ها اختراع مورد نظر خود را خریداری کرده، بدون بهره­برداری از آن منتظر نقض اختراع توسط بنگاه­های اقتصادی می‌مانند. پس از وقوع نقض و تجاری­سازی اختراع توسط بنگاه تولیدکننده، محتکر حق اختراع با تهدید به طرح دعوای نقض به دنبال اعطای لیسانس با حق­الامتیاز مورد نظر به این بنگاه است. به دلیل ویژگی­های نظام حقوق اختراعات آمریکا، این مؤسسات اولین بار در این کشور شکل گرفته‌اند­ و امروزه نیز مرکز اصلی فعالیت آن‌ها آمریکا است. از لحاظ تاریخی آنچه زمینه‌ساز ظهور این مؤسسات بوده، ایجاد مالکیت­های خصوصی متعدد و خرد در حوزه اختراعات و ویژگی­های نظام حقوق اختراعات این کشور است. علیرغم این‌که برخی از حقوقدانان این اشخاص را عاملی در جهت افزایش انگیزه مخترعان، ایجاد سرمایه برای آن‌ها و در کل وجودشان را برای نظام حقوق اختراعات سودمند می­دانند، پیامدهای منفی زیادی که این مؤسسات داشته­اند سیستم قضایی و قانونگذاری را در جهت مقابله با آن‌ها برانگیخته است.

دوره ۲۰، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۹ )
چکیده

در پژوهش حاضر، پارامترهای مهم پرش هیدرولیکی از قبیل موقعیت، عمق اولیه‌، نسبت اعماق مزدوج، طول پرش و نیز استهلاک انرژی ناشی از آن در کانال‌های همگرای شیبدار مطالعه ­شد. آزمایشات در یک کانال همگرا با شیب‌های مختلف بستر ۰، ۵، ۱۰ و ۱۵ درصد و زوایای همگرایی ۶۶/۳ و ۴/۵ انجام شد. به منظور ایجاد پرش و تثبیت آن در کانال، از آب‌پایه‌هایی با ارتفاع ۷۵/۰ تا ۱۱ سانتی‌متر بسته به شیب بستر استفاده گردید. طول پرش هیدرولیکی، تابعی از شیب بستر بود. بطوریکه با افزایش آن از حالت افقی به ۱۵ درصد، طول پرش بطور میانگین ۵/۳۷ درصد افزایش یافت. با افزایش شیب از عمق اولیه‌ی پرش کاسته شد و نسبت اعماق مزدوج افزایش ‌یافت.  استهلاک انرژی نیز با افزایش شیب و زاویه همگرایی اضافه شد اما اثر شیب بستر محسوس‌تر بود. بطوری که رشد میانگین استهلاک انرژی در بستر با شیب ۱۵ درصد  نسبت به بستر افقی ۳۰ درصد بود. در پژوهش حاضر، روابطی تجربی برای میزان استهلاک انرژی ونسبت اعماق مزدوج، در کانال همگرای شیبدار به­ دست آمد.
 

دوره ۲۱، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۶ )
چکیده

در این مقاله نگارندگان تلاش نموده اند ضرورت وضع ماده ۴۴ قانون ثبت اختراعات و طرح های صنعتی و علایم ‌و نام های تجاری ۱۳۸۶ یعنی کنترل کیفیت در قراردادهای مجوز بهره برداری از علایم تجاری را بررسی نمایند.در این ماده نتیجه قصور در کنترل کیفیت توسط مجوز دهنده بی اعتباری قرارداد مجوز بهره برداری اعلام شده است.فلسفه این حکم کارکرد تمایزبخشی علامت در نظر مصرف کنندگان و اهمیت عدم گمراهی یا سردرگمی مصرف کنندگان می باشد.مطالعه تطبیقی قوانین کشورهای مختلف نشان می دهد که اگرچه عمده قوانین فاقد مقرره مشابهی می باشد اما موضع کشورهای اقلیت چون ایران و آمریکا منطقی تر بوده و مورد استقبال وایپو نیز قرار گرفته است. بر اساس نتایج این تحقیق مقرره ماده ۴۴ قانون موصوف سیاست تقنینی مناسبی برای کشورمان بعنوان یک کشور در حال توسعه می باشد. با این حال خصوصاً‌ در ارتباط با قراردادهای مجوز بهره برداری تبلیغی این حکم قانونی نیازمند تعدیل می باشد چرا که در این نوع قراردادها عموما مصرف کنندگان کنترل کیفیت را از دارنده علامت تجاری انتظار ندارد . نگارندگان در نهایت با لحاظ طرح حمایت از مالکیت صنعتی مقرره ای مناسب جهت حمایت موثر از مصرف کنندگان و الزام موثر مجوزدهندگان به کنترل کیفیت پیشنهاد نموده اند.

دوره ۲۱، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۶ )
چکیده

یکی از مناطق بسیار مناسب برای فعالیت­های طبیعت­گردی (اکوتوریسم) مناطق حفاظت­شده است. ترویج اکوتوریسم در مناطق حفاظت­شده، به­عنوان سازوکاری برای خودگردانی مالی، پشتوانه­ای برای حفاظت و ابزاری برای تسهیل مدیریت این مناطق محسوب می­شود. ازاین‌رو شناسایی مناطق مناسب جهت گسترش اکوتوریسم در مناطق حفاظت‌شده به‌منظور حفظ چشم­انداز اکولوژیکی که سبب رسیدن به توسعه پایدار منابع طبیعی می­شود، از اهمیت بسزایی برخوردار است. تحقیق حاضر با استفاده از شیوه­ای از روش ارزیابی چندمعیاره به نام ترکیب خطی وزن­دار (WLC)، با به‌کارگیری فن­آوری GIS و روش وزن­دهی AHP به تحلیل پهنه­های مناسب توسعه اکوتوریسم در منطقه حفاظت­شده خاییز جنوبی پرداخته. معیارهای به‌کاررفته در ارزیابی شامل منابع آبی، جانوران، پوشش گیاهی، فیزیوگرافی، تاریخی–طبیعی–مذهبی، تغییرات کاربری اراضی و زمین­شناسی بودند که هر معیار خود از زیر معیارها و گزینه­های تشکیل شده است. درنهایت مناطق مناسب برای اکوتوریسم با درجه­ی متفاوتی از توان و مطلوبیت تعیین گردید. طبق نقشه­های طبقه‌بندی‌شده منطقه برای اکوتوریسم توانایی بالایی دارد، به‌گونه­­ای که ۴۹۶/۴۷۷۱ هکتار (۵/۶۰ درصد) برای اکوتوریسم مناسب بوده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که استفاده از روش WLC و روش وزن­دهی AHP در فرآیند مکان­یابی مناطق تفرجی کارایی بالایی دارد. یکی از مناطق بسیار مناسب برای فعالیت­های طبیعت­گردی (اکوتوریسم) مناطق حفاظت­شده است. ترویج اکوتوریسم در مناطق حفاظت­شده، به­عنوان سازوکاری برای خودگردانی مالی، پشتوانه­ای برای حفاظت و ابزاری برای تسهیل مدیریت این مناطق محسوب می­شود. ازاین‌رو شناسایی مناطق مناسب جهت گسترش اکوتوریسم در مناطق حفاظت‌شده به‌منظور حفظ چشم­انداز اکولوژیکی که سبب رسیدن به توسعه پایدار منابع طبیعی می­شود، از اهمیت بسزایی برخوردار است. تحقیق حاضر با استفاده از شیوه­ای از روش ارزیابی چندمعیاره به نام ترکیب خطی وزن­دار (WLC)، با به‌کارگیری فن­آوری GIS و روش وزن­دهی AHP به تحلیل پهنه­های مناسب توسعه اکوتوریسم در منطقه حفاظت­شده خاییز جنوبی پرداخته. معیارهای به‌کاررفته در ارزیابی شامل منابع آبی، جانوران، پوشش گیاهی، فیزیوگرافی، تاریخی–طبیعی–مذهبی، تغییرات کاربری اراضی و زمین­شناسی بودند که هر معیار خود از زیر معیارها و گزینه­های تشکیل شده است. درنهایت مناطق مناسب برای اکوتوریسم با درجه­ی متفاوتی از توان و مطلوبیت تعیین گردید. طبق نقشه­های طبقه‌بندی‌شده منطقه برای اکوتوریسم توانایی بالایی دارد، به‌گونه­­ای که ۴۹۶/۴۷۷۱ هکتار (۵/۶۰ درصد) برای اکوتوریسم مناسب بوده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که استفاده از روش WLC و روش وزن­دهی AHP در فرآیند مکان­یابی مناطق تفرجی کارایی بالایی دارد.

دوره ۲۵، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۰ )
چکیده

هرگاه دعوایی ناشی از تحریم‌های وضع‌شده توسط کشورثالث بین طرفین یک قرارداد به مرجع حل اختلاف ارجاع شود، مرجع رسیدگی‌کننده فقط در صورتی می‌تواند در چهارچوب «قواعد آمره برتر» این تحریم‌ها را بر قرارداد و تعهدات طرفین اعمال کند که سه شرط مهم محقق باشد: «شایستگی اِعمال تحریم»، «رابطه نزدیک بین قرارداد ِمورد اختلاف وکشورِ واضعِ تحریم» و «تفوق حکم­به اثربخشی به تحریم بر نادیده­گرفتن تحریم». عدم تحقق هریک از این شروط مانع اعمال تحریم‌های وضع‌شده توسط کشور ثالث می­گردد. این تحقیق به این پرسش پاسخ می­دهد که «شرط شایستگی اعمال» در تحریم‌های وضع‌شده ازسوی کشورهای­ثالث و معیارهای مؤثردر احراز آن چیست؟ زمانی تحریم‌های وضع‌شده توسط کشور ثالث به­عنوان یک قاعده آمره برتر شایسته اعمال است که هدف و موضوع تحریم توجه­به آن­را ایجاب­کند. یعنی بر­اساس استانداردهای کشورمقر(دررسیدگی­های دادگاهی) و استانداردهای قابل‌قبول ازنظر جامعه بین­المللی (در رسیدگی­های ­داوری) منافعِ تامین شونده به ‌وسیله تحریم­ها باید «مشروع و شایسته حمایت» باشند، همچنین تحریم باید ابزاری «ضروری» و «متناسب» برای دستیابی­ به هدفش باشد.

دوره ۲۶، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۱ )
چکیده

محدودیت ­های سرزمینی معمولاً توسط بنگاه های اقتصادی بالادست، در خصوص محدوده فروش محصولات موضوع قرارداد، یا بر اساس ویژگی ها و خصوصیات مشتریان، در زنجیره تولید یا توزیع بر شرکت­های پایین‌دست تحمیل می­ شوند. یکی از موضوعات بحث ‌برانگیز، بررسی مغایرت یا عدم مغایرت این محدودیت‌ها با حقوق رقابت است. این پژوهش در جستجوی پاسخی روشن به این پرسش اساسی است که آیا محدودیت‌های سرزمینی لزوماً ناقض حقوق رقابت تلقی شده یا جزء محدودیت‌های مظنون­ قرار ­دارند. نتایج این مطالعه تطبیقی نشان می‌دهد که این محدودیت‌ها در­حقوق رقابت ایالات ‌متحده آمریکا، طبق قاعده معقولیت ارزیابی می­ شوند. درحالی ‌که در حقوق اتحادیه اروپا، معافیت­هایی­ برای ارزیابی آثار رقابتی پیش‌بینی‌ شده که ­در صورت انطباق با معیارهای اعلام ‌شده، مشروع قلمداد می­شوند. در برابر، ­در نظام حقوقی ایران قانونگذار به‌‌صورت مطلق، صرفاً به ذکر دو مصداق در ماده ۴۴ ق.ا.س.ک.ا به‌عنوان شروط محدودکننده ضد رقابتی بسنده نموده است. از این‌رو تحقیق حاضر پس از تبیین مفهوم و پیامدهای اقتصادی، به بررسی و تحلیل رویه­ محاکم و قوانین ایالات‌ متحده آمریکا، اتحادیه اروپا و حقوق ایران از منظر حقوق رقابت می­پردازد و ضمن انعکاس کاستی­ ها، پیشنهاد‌هایی مبنی بر اصلاح مقررات ایران، برای انطباق بیشتر با مبانی و اهداف حقوق رقابت، ارائه می ­کند.


دوره ۲۸، شماره ۳ - ( پائیز ۱۴۰۳ )
چکیده

ادعاهای مخترع در اظهارنامه ثبت اختراع به عنوان بخش حقوقی مهم گواهی اختراع، پر استنادترین و در عین حال چالش‌برانگیزترین بخش گواهی اختراع در دعاوی نقض اختراع می­باشد. ارزیابی رویه قضایی کشورهای گوناگون گواه این مهم است که علی‌رغم تأثیر به سزایی که این بخش از گواهی اختراع در سرنوشت دعوای نقض دارد، به دلیل برداشت­ها و تفاسیر سلیقه­ای، نقش راهگشای خود را از دست داده و تشتت آراء به وضوح قابل مشاهده است. این مقاله، ضمن بررسی رویه قضایی محاکم فدرال آمریکا و شناسایی هفت اصل مورد استناد قضات آمریکایی به هنگام تفسیر ادعاها، ضرورت و اهمیت تفسیر یکنواخت، روشمند و قابل پیش­بینی توسط اصحاب دعوی را نشان می­دهد. همچنین، این تحقیق ضمن پالایش و ارزیابی این اصول در حقوق اختراعات ایران، در صدد ارائه راهنمایی روشن برای قضات ایرانی به هنگام تفسیر ادعاها در حل و فصل اختلافات اطراف دعوای نقض می­باشد. با وجود این، نویسندگان این مقاله، ضمن اقرار بر ویژگی خاص یافته­های راهبردی قضات دادگاه­های فدرال آمریکا، اصول مزبور را تنها به منظور مواجهه با این مفاهیم، تبیین ضرورت روشمندسازی تفسیر ادعاها با هدف پیشگیری از بروز تشتت آراء به هنگام تفسیر ادعاها در دعاوی نقض پیشنهاد می­نمایند.

 

صفحه ۱ از ۱