۲۰ نتیجه برای جهانشاهی
دوره ۲، شماره ۳ - ( ۱-۱۳۹۳ )
چکیده
خرافات نگرش یا رفتاری است که بر اساس ترس، تهدید، عادت و عوامل ناشناختهای به ذهن فرد خطور میکند تا بر اساس نگرشش از اتفاقات ناخوشایند جلوگیری کند. این رفتار بر مبنای کنش منطقی و روابط علت و معلولی نیست. اگرچه گسترش سطح سواد و فرهنگ عمومی جامعه منجر به کاهش اعتقاد خرافی میشود؛ اما باید اذعان کرد حتی انسانهای مدرن نیز نمیتوانند به طور کامل خرافات را رد کنند یا عملا از آن خلاص شوند. پژوهش حاضر با تحلیل محتوایی علل رواج این باورها در فرهنگ مردم، چگونگی کاربرد آنها را بررسی میکند. با اینکه رواج خرافات بر پایههای غیر عقلانی استوار است، بشر برای واداشتن به امری یا بازداشتن از کاری، تسکین، تلقین و انتقال شر و در سطحی کلی برای جلب منفعت یا دفع ضرر از خرافات استفاده میکند.
دوره ۳، شماره ۵ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
بشر از نخستین روزی که پای بر پهنۀ هستی نهاد، برای بقا به شناسایی محیط اطراف و گاه مواجهه و مبارزه با تهدیدهای فراروی خویش پرداخت و ابزارهای مختلف را به منظورهای گوناگون بهکار گرفت تا به هر طریق ممکن از جان و متعلقات خود محافظت کند. از جملۀ این ابزارها داغ بود که بشر از زمانهای بسیار دور به دو منظور نشانهگذاری و درمان از آن استفاده میکرد؛ هرچند بهیقین نمیتوان اظهار داشت که کدام کاربرد، مقدم بود. نویسنده در این مقاله، ابتدا به جنبۀ نشان و سپس وجهِ درمانی داغ میپردازد. نشان داغ بر اندامها و اعضای بدن بردگان، دشمنان و حیوانات به منظور ایجاد تمایز و ثبت مالکیت و دربارۀ مجرمان به علامت گنهکاری زده میشد و در کاربرد درمانی، به گمان برخی بهعنوان آخرین درمان برای علاج بیماریهای مختلف انسان و دام بهکار میرفت. مهمترین عرصۀ کاربرد درمانی داغ، نهادن بر زخم برای جلوگیری از خونریزی و عفونت بود. در مقالۀ حاضر، هر دو جنبۀ کاربرد داغ در ادبیات فارسی، تاریخ و فرهنگ عامه طبقهبندی و بررسی شده است.
دوره ۵، شماره ۱۳ - ( ۲-۱۳۹۶ )
چکیده
در هر جامعه، مردم با تعیین عناصری که قدرت فرامادی دارند، در حفظ خود، اطرافیان و اموالشان تلاش میکنند. یکی از مهمترین این چارهاندیشیها، استفاده از تعویذ است. ﺟﻨﺒﻪﻫﺎی اﺳﺮارآﻣﻴﺰ عناصر تعویذی ﺑﺮای اﻧﺴﺎن، آنها را در ﻣﺮﻛﺰ ﻫﺎﻟﻪای اﺳﻄﻮرهای و ﻣﻌﻨﺎﻳﻲ ﻗﺮار داده اﺳﺖ، ﭼﻨﺎﻧﻜﻪ این عناصر، ﮔـﺎه در ﺟﺎﻳﮕـﺎه ﻳﻚ ﺗﺎﺑﻮ و ﮔﺎﻫﻲ ﻧﻴﺰ ﻫﻤﭽﻮن ﺷﻴﺌﻲ ﺷﮕﻮنﻣﻨﺪ و ﺗﻮﺗﻢﮔﻮﻧﻪ ﺗﺼﻮر ﺷـﺪهاند. در ﻣﻴﺎن ﻣﻠﻞ ﮔﻮﻧﺎﮔﻮن، ﻧﺸﺎﻧﻪﻫﺎﻳﻲ از اﻳﻦ دوﮔﺎﻧﮕﻲ دﻳﺪه ﻣﻲﺷﻮد ﻛﻪ دﻟﻴﻠﻲ ﺑـﺮ ﺗﻘـّدس و رازﻧﺎکی این عناصر است. تعویذ در باورهای مردم سراسر دنیا و ازجمله مردم ایران، اهمیت بسیاری دارد. مهمترین کارکرد تعویذ از گذشته تاکنون نقش حفاظتی آن است. عناصر تعویذی، عناصری اهریمنستیز هستند که برای دورکردن، بهبندکشیدن و یا کشتن نیروهـای اهریمنی، پلشتی و جذب خیرات و نیروهای خوب و سودمند به کار گرفته میشوند؛ باورمندان، بسته به نوع مشکل و آسیب، از عناصر تعویذی مختلفی استفاده میکنند؛ بهنحوی که گاهی اوقات برای دورکردن نیروهای زیانکار و موجودات شرور از عناصر نامقدس و ناپاک نیز بهره میگیرند. در این پژوهش به کمک روش اسنادی و مشاهدات نویسندگان، تلاش شده است تا با کندوکاو در اعتقادات و باورهای مردم کرمان، عناصر تعویذی مشخص شود و کارکردهای آنها بهعنوان عناصری تأثیرگذار در زندگی این مردم، مورد بررسی قرار گیرد و درنهایت از دل باورهای این افراد، جایگاه آنها به مفهومی فراتر از یک عنصر عادی نمایان گردد.
دوره ۵، شماره ۱۸ - ( ۱۱-۱۳۹۶ )
چکیده
قصّههای عامیانه گزارشگر سرگذشتها و ماجراهای افرادی از طبقات مختلف اجتماعی و عموما کمآوازه است که برحسب تصادف، با وقایع و حوادثی عبرتانگیز، حکمتآمیز و شگفت رو به رو شده اند. این قصّهها جلوه گاه فرهنگ هر ملت است و از آرزوها و تخیلات توده مردم سرچشمه می گیرد. درواقع، سرچشمۀ این قصّه ها، باورها و آیین های آغازین انسان هاست. ظهور عوامل و نیروهای ماوراء طبیعی نظیر وجود قصرهای مرموز، باغهای سحرآمیز، چاهها و فضاهای تیره و تار، دیو، پری، اژدها، سحر، رعد و برق، سعد و نحس، خوابهای گوناگون، داروی بیهوشی و رمل و اسطرلاب و و نظایر آن از عناصر اصلی و سازندۀ اغلب قصّه های ایرانی و کلاً قصّه هایی است که در مشرق زمین و سرزمینهایی چون هند، به وسیلۀ قصّه نویسان ساخته و پرداخته شده است.
از جملۀ قصّه های عامیانۀ آشنا، قصۀ امیرارسلان نامدار است که آخرین قصۀ عامیانۀ فارسی با ویژگیهای قصۀ کهن است. در این قصّه، عمدۀ ویژگیهای قصۀ عامیانۀ فارسی خصوصا جادو، بروز یافته است. جادو به ترفندهایی گفته میشود که در قصّهها برخی افراد انجام داده و میتوانند از طریق این ترفندها قوانین طبیعت را تغییر داده و کارهایی خارقالعاده انجام دهند. در این گونه قصّهها، جادوگران میتوانند افراد را طلسم کنند، جادوهای دیگر را خنثی کنند و در شکل و ظاهر افراد و اجسام تغییر بهوجود بیاورند(پیکرگردانی) و یا حوادث آینده را پیشگویی کنند. نویسندگان بر آنند تا جادو و جادوگری را به عنوان یکی از ویژگیهای قصۀ عامیانه در این اثر مورد تحقیق و بررسی قرار دهند
دوره ۷، شماره ۲۵ - ( فروردین و اردیبهشت ۱۳۹۸ )
چکیده
در تمامیجوامع برای عبور از یک مرحله به مرحلهای دیگر از حیات زیستی و اجتماعی، آداب و شایست و ناشایستهایی وجود دارد و یکی از مسائل مهم جوامع در طول تاریخ، تولید مثل بوده که با توجه به مناطق مختلف، باورهای خاص و راهکارهای متفاوتی برای تحقق آن رایج بوده است. بدینسان، پژوهشِ پیش ِ رو بر آن است با بررسی مسئله باروری و نگرش بدان، راهکارها و روشهایی را که در فرهنگ عامه ایرانی برای تشخیص بارداری و تعیین جنسیت فرزندان و همچنین در پیشگیری از بارداری و سقطجنین مؤثر بود و یا عواملی را که سبب سقط میشد، بررسی کند. بر این مبنا پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی ـ تحلیلی با واکاوی متون ادبی، دینی و تاریخی که فرهنگ عامه ایرانی در آن بازتاب یافتهاست، انجام شد. باروری و ورود عضو جدید به خانواده ایرانی مایۀ افتخار و مکنت و قدرت شمرده میشد. بنابراین، روشهایی علمی و گاه غیرعلمی برای تشخیص توان باروری یا عقیم بودن زنان وجود داشته که در باروری زنان و جلوگیری از سقط جنین و دشواریزایی مؤثر بوده است. همچنین با توجه به اهمیت جنسیت و اندامشناسی نوزادان، برای تعیین جنسیت و حتی سلامتی و زیبارویی فرزندان، با آزمایش ادرار و علائم ظاهری بدنِ باردار پیشبینیها و سعی میشد در این باره با خورانیدن برخی گیاهان دارویی و خوراکیها و میوهها مسبب تغییراتی دلخواه شوند.
دوره ۱۲، شماره ۵۵ - ( فروردین و اردیبهشت ۱۴۰۳ )
چکیده
اقوام مغول با پیروی از الگوی فرهنگی خود نامهای متنوعی را برای افراد برمیگزیدند. با هجوم و فرمانروایی بلندمدت مغولان، در ایران، نامهای مغولی در متون فارسی آن دوره و حتی پس از آن منعکس شده است. در مواردی ادیبان و تاریخنگاران ایرانی، معانی نامها و دلیل نامگذاریهای متنوع را ضبط کرده و به داستانها و روایتهای مربوط به آنها پرداختهاند. از آنجا که پژوهش دقیق و جامعی دربارۀ الگوی نامگذاری مغول و بازتاب آن در متون ادبی و تاریخی، مشاهده نشده است پژوهش در این مورد، اهمیت و ضرورت دارد.
در این پژوهش که با روش توصیفی ـ تحلیلی اجرا و دادههای آن، بر مبنای متون ادبی و با استناد به متون تاریخی، به شیوۀ کتابخانهای، گردآوری شده، نامها و الگوهای نامگذاری افراد در متون، شناسایی و بررسی شده است. در این متون، الگوهای نامگذاری متفاوتی با توجه به طبیعت، وضعیت جسمانی، رویدادها و ... وجود دارد و نامگذاری با رسومی نیز همراه بوده و نامها در مواردی بنا به دلایلی تغییر کردهاند.
علیرضا سعیدی، امین صفی جهانشاهی،
دوره ۱۵، شماره ۱۲ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده
رفتار مکانیکی سلولها و بافتهای زنده غیرخطی بوده و تغییر شکلهای آنها بزرگ است. به کارگیری یک مدل مکانیکی مناسب که بتواند این رفتار را پیشبینی کند، قدم مهمی در پیشگیری و درمان بیماریهای مختلف و ساخت بافتهای مصنوعی محسوب میشود. در این مقاله با استفاده از تئوری الاستیسیته غیرخطی و مدل غیرخطی مونی-ریولین به تحلیل مکانیکی سرخ رگهای انسانی تحت فشار داخلی و کشش محوری پرداخته شده است. در ابتدا با استفاده از نتایج تحقیق تجربی انجام شده در تست تنش دومحوره، ثوابت الاستیک ماده برای سرخرگ ها محاسبه شده اند. برای مدلسازی، سرخرگ به صورت یک استوانه جدار ضخیم بلند، همگن و همسانگرد در نظر گرفته شده است. توزیع تنشهای شعاعی و محیطی بر اساس فشار کمینه و بیشینه خون محاسبه گردیده است. تغییرات قطر سرخرگ تحت اثر فشار داخلی محاسبه شده است که در مقایسه با نتایج تجربی مطابقت خوبی را نشان می دهد. نمودارهای توزیع تنش بر حسب شعاع رسم شده است و بیانگر این موضوع است که لایههای داخلی سرخرگها نسبت به لایههای خارجی، سهم بسیار بیشتری در تحمل تنشها دارند. همچنین محاسبه ثوابت الاستیک برای سرخرگهای افراد در سنین مختلف نشان میدهد که با افزایش سن، سرخرگها سختتر شده و قابلیت انعطافپذیری آنها کاهش می یابد.
بهنام خلیلی، محمد رهنما، سعید جعفری، ابراهیم جهانشاهی جواران،
دوره ۱۶، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده
بررسی بر هم کنش میان ذرات جامد و سیال به عنوان مقدمهای بر شبیه سازی بسیاری از مسائل مهندسی مانند بسترهای سیالی، ته نشینی ذرات و جوهر کاتالیست در سلولهای سوختی مورد بررسی قرار گرفته است. یکی از روشهای مناسب برای انجام این گونه شبیه سازیها، ترکیب دو روش شبکه بولتزمن و نمایه هموار میباشد که دارای یک الگوریتم مناسب برای اجرا شدن به صورت موازی میباشند. روش نمایه هموار همانند روش شبکه بولتزمن از یک شبکه ثابت برای شبیه سازی ذرات جامد در سیال استفاده میکند و از این رو یک روش کارامد برای پردازش موازی به کمک کارت گرافیک میباشد. در کار حاضر، پیاده سازی یک الگوریتم مناسب برای موازی سازی ترکیب دو روش نمایه هموار و شبکه بولتزمن روی کارت گرافیک ارائه میشود. به منظور بررسی صحت نتایج، ابتدا جریان سیال درون کانال مورد بررسی قرار گرفت. نتایج زمانی حاکی از آن بود که زمان حل میتواند تا ۸۰ برابر بوسیله کارت گرافیک کاهش یابد. در ادامه نیروی پسای وارد بر یک کره در جریان سیال و همچنین شبیه سازی سقوط یک ذره در سیال ساکن بر اثر نیروی وزن مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده بر روی کارت گرافیک، نشان دهنده افزایش توان محاسباتی تا ۶,۵ میلیون گره محاسباتی در واحد زمان را نشان میدهد.
ابراهیم جهانشاهی، علی حسینخانی، سید محمد حجت محمدی،
دوره ۱۶، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده
آب شیرینکن خورشیدی رطوبت زنی-رطوبت زدایی ، یکی از کارآمدترین روشهای شیرینسازی آب در مقیاس کوچک برای مناطق دورافتاده و کمجمعیت میباشد. هدف از این مطالعه، ساخت و شبیهسازی یک سیستم آبشیرینکن خورشیدی رطوبت زنی-رطوبت زدایی با ظرفیت ۲۰ لیتر در روز است. این سیستم از واحدهای رطوبت زن، رطوبت گیر، هوا گرمکن خورشیدی و آبگرمکن خورشیدی تشکیلشده است. برای انجام این تحقیق، ابتدا به تشریح و مدلسازی این سیستم پرداخته میشود. در ادامه، به فرآیند ساخت هوا گرمکن خورشیدی و قسمتهای مختلف سیستم آبشیرینکن پرداخته میشود. پس از تکمیل فرایند ساخت آبشیرینکن، این سیستم مورد آزمایش قرار میگیرد و تأثیر پارامترهای اساسی از جمله دمای آب و هوای ورودی به واحد رطوبت زن، دما و دبی آب ورودی به واحد رطوبتگیر بر عملکرد سیستم و میزان تولید آب شیرین مورد بررسی قرار میگیرد. نتایج نشان میدهد که تأثیر دمای آب نسبت به هوا بر روی میزان آب شیرین تولید شده بیشتر میباشد. علاوه بر این، استفاده از آب چیلر، که دمای آن در محدوده دمای آب چاه قرار دارد، در ورودی واحد رطوبت گیر افزایش ۳۱ درصدی میزان آب تولیدشده را به دنبال دارد. همچنین، بهترین دبی آب ورودی به رطوبت گیر مقدار ۰,۱۲ kg/s میباشد. درنهایت، نتایج شبیهسازی و آزمایشگاهی باهم مقایسه میشوند و سازگاری خوبی بین نتایج مشاهده میگردد.
سیدکاظم موسوی، سیدمحمد حجت محمدی، ابراهیم جهانشاهی جواران، مهران عامری،
دوره ۱۶، شماره ۱۳ - ( ويژهنامه مقالات کنفرانس ۱۳۹۵ )
چکیده
امیررضا کوثری، سید علی اکبر رضوی، هادی جهانشاهی،
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۶ )
چکیده
در این مقاله، مسئله مانور انتقال مداری کمینه زمانی همصفحه با تراست کم با رهیافت کنترل بهینه فازی حل شده است. معادلات دینامیک مسیر برای مدارهای شبهدایروی به فرم گوسی از دسته معادلات لاگرانژ بیان میشود. با استفاده از تکنیک میانگینگیری تحلیلی، فرم مطلوب معادلات دینامیکی مسئله انتقال مداری همصفحه با بزرگی شتاب ثابت حاصل میشود. پس از آن با استفاده از روش گسستهسازی اولر، تمامی معادلات دینامیکی تفاضلی، تابع عملکرد و قیود پایانه مسیر در یک فرم گسسته بیان میشوند. با استفاده از مفهوم تابع عضویت فضای فازی، مسئله کنترل بهینه کلاسیک مبتنی بر تابع عملکرد و قیود پایانه مسیر همراه با عدم قطعیت و نامعینی، تماما به فضای فازی منتقل میشوند. سپس با معرفی متغیرهای کمکی تمامی روابط نامساوی به شروط تساوی تغییر مییابند. در ادامه به کمک راهکار بلمن-زاده مسئله کنترل بهینه به یک مسئله بهینه-سازی پارامتری تبدیل میشود که برای حل آن از روش بهینهسازی لاگرانژ استفاده میشود. در نهایت دستگاه معادلات جبری غیرخطی حاصل از تشکیل شروط لازم بهینگی با روش برنامهریزی غیرخطی حل میشود. صحت سنجی نتایج حاصل از حل عددی بهینه فازی با نتایج تحلیلی دردسترس نشان از کارآمدی راهکار ذکرشده در بهینه سازی یک مسیر انتقال مداری در حضور عدم قطعیت و نامعینیها دارد. اگرچه رویکرد کنترل بهینه فازی در زمره روشهای حل مستقیم مسائل کنترل بهینه فازی جای میگیرد، اما از معایب آنها نظیر نفرین ابعادی و حجم محاسباتی سنگین به دور بوده و با بهکارگیری رویکرد فازی و تجربیات خبره حل مسئله میتواند سادهتر نیز حاصل شود.
هدی شعبانی نژاد، سید عبدالرضا گنجعلیخان نسب، ابراهیم جهانشاهی جواران،
دوره ۱۷، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۶ )
چکیده
در مقاله حاضر، شبیه سازی فرآیند احتراق و انتقال حرارت در یک مشعل متخلخل تابشی مستطیلی به صورت عددی بهانجام رسیده است. واکنش چند مرحله ای هوا/ متان با جزئیات سینتیک شیمیایی برای مدلسازی فرآیند احتراق داخل محیط متخلخل در نظر گرفته شده است. با فرض عدم تعادل حرارتی بین فاز گاز و فاز جامد، معادلههای انرژی جداگانهای برای این دو فاز لحاظ گردید. محیط متخلخل محیطی خاکستری در نظر گرفته شده که قادر به جذب، پخش و صدور انرژی تابشی است ولی فاز گاز نسبت به تابش شفاف در نظر گرفته شده است. معادلههای حاکم شامل معادله انرژی فاز گاز، معادله انرژی فاز جامد، معادله بقای ذرات شیمیایی و معادله انتقال حرارت تابشی بوده که بایستی به صورت همزمان حل عددی گردند. روش جهتهای مجزا برای حل معادله انتقال تابشی به منظور محاسبه جمله مربوط به تابش در معادله انرژی فاز جامد استفاده شده است. نتایج شبیه سازی شامل میدانهای دما برای فاز گاز و فاز جامد، توزیع نسبت جرمی ذرات و توزیع شارهای تابشی در طول مشعل میباشند. نهایتاً، اثر پارامترهای مختلف مانند ضخامت اپتیکی، نسبت پخش، نسبت هوای اضافی و ضریب تخلخل بر عملکرد مشعل مورد بررسی قرار می گیرد.
سیدامیر حسینیمقدم، مسعود ایرانمنش، ابراهیم جهانشاهی جواران، عابد زادهگل،
دوره ۱۸، شماره ۸ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده
در این تحقیق، با استفاده از مدل جنبشی سرعت ثابت آنتروپیک که اخیراً معرفی شده و با بکارگیری مدل شبه-پتانسیل شان-چن، جریان دوفازی، سیال های تراکم ناپذیر و مخلوط نشدنی در بستر متخلخل مورد مطالعه قرار میگیرد. در یک دههی گذشته، استفاده از مدلهای جنبشی آنتروپیک برای شبیهسازی جریانهای چند فازی و چند جزئی مورد توجه فراوان قرار گرفته است. عدم وجود تابع آنتروپی برای یک مدل جنبشی به معنی آن است که نمیتوان وجود یک حالت تعادلی مشخص و معین را تحت تمامی شرایط جریان، در تمامی نقاط و در همهی زمانها، برای سیال مورد نظر تضمین نمود. از این رو شبیهسازی جریانهای چند فازی با اختلاف دانسیتهی بالا، با استفاده از مدلهای جنبشی متعارف (که قانون دوم ترمودینامیک را ارضا نمینمایند) میتواند دچار ناپایداریهای عددی گردد. در این تحقیق، دقت و پایداری مدل آنتروپیک سرعت ثابت جدید در مقایسه با مدلهای شبکه بولتزمن متعارف با بررسی مسائلی همچون قانون لاپلاس، گستره زاویه تماس و شبیهسازی جریان در کانال دو بعدی، مورد ارزیابی قرار گرفته است. همچنین جریان دو فازی در بستر متخلخل شبیهسازی و نتایج مربوط به ضریب نفوذپذیری نسبی برای ترشوندگیهای مختلف ارائه شده است. نتایج بدست آمده با دقت بسیار خوبی منطبق بر نتایج ارایه شده توسط سایر محققین میباشد
محمد حبیب الهی، حسن حسن زاده، محمد رهنما، سید علی میربزرگی، ابراهیم جهانشاهی جواران،
دوره ۱۸، شماره ۹ - ( ۱۰-۱۳۹۷ )
چکیده
پیلهای سوختی پلیمری به دلیل دمایکار پایین، چگالی انرژی بالا در آیندهای نزدیک به طور چشمگیر مورد استفاده قرار میگیرند. مدیریت آب یکی از چالش های اصلی جهت توسعه و تجاری سازی پیلهای سوختی پلیمری است، که تاثیر قابل ملاحظهای بر عملکرد آنها دارد. از این رو درک چگونگی رفتار آب در پیل سوختی بسیار با اهمیت است . در این مقاله رفتار آب مایع در داخل لایه نفوذی گاز کاتد پیل سوختی پلیمری در مقیاس حفره مورد بررسی قرار گرفته است. محیط متخلخل مورد نظر )لایه نفوذی گاز کاتد( توسط دوایری با قطرهای مختلف و بصورت تصادفی ساخته شده است. از روش لتیس بولتزمن، مدل شبه پتانسیل شان و چن جهت شبیه سازی جریان دوفازی استفاده شده است. کد نوشته شده در سه حالت اعتبار سنجی شده و پس از آن تاثیر سه پارامتر اندازه منفذها، ضریب تخلخل و آبگریزی لایه نفوذی گاز بر انتقال آب مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج این شبیه سازی نشان میدهند که اولا با گذشت زمان مقدار اشباع در لایه نفوذی گاز افزایش یافته و نهایتا به مقدار ثابتی میرسد. ثانیا با کاهش قطر منفذها، مقدار اشباع و تعداد میانگذرهای انتقال آب کاهش یافته شده و این باعث افزایش نفوذ اکسیژن میشود. از طرفی مقدار اشباع محلی در فصل مشترک کاتالیست و لایه نفوذی گاز بسمت یک میل میکند این نشان دهنده این است که در این نواحی مولکولهای اکسیژن بایستی در آب حل شده و سپس به کاتالیست برسند. همچنین مقدار آب مایع در داخل لایه متخلخل با افزایش آبگریزی کاهش مییابد.
دوره ۱۹، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
سرعت بالای تغییرات فناوری، کمبود تجهیزات، ابزارآلات و آزمایشگاههای تخصصی و ضعف دانش فنی و مهارتها از عمده ترین مشکلات پیش روی مدیران تحقیق و توسعه میباشد. برونسپاری تحقیق و توسعه یکی از روشهای نوین مدیریت میباشد که در مواجه بااین کاستیها و محدودیتها، جایگاه خاصی را به خود اختصاص داده است. همزمان با منافع و مزایایی کهاین روش برای سازمانها به ارمغان آورده است، ریسکها و مخاطراتی را نیز با خود به همراه داشته است. ازاینرو اجرا و پیاده- سازی مدیریت ریسکهای برونسپاری تحقیق و توسعه، موضوع مهمی است که نبایستی مورد غفلت قرار گیرد. الگوهای مختلفی برای مدیریت ریسک ارائه شده است که استاندارد PMBOK از معرفترین آنها میباشد. دراین تحقیق که به منظور شناسایی و ارزیابی کمی ریسکهای برونسپاری تحقیق و توسعه صورت میگیرد، ازاین الگو استفاده شده و منبع اصلی جهت جمع آوری اطلاعات، افراد خبره و صاحب نظر بوده است. با جمع آوری اطلاعات و تحلیل آنها در قالب پرسشنامه اول، ریسکهای برونسپاری تحقیق و توسعه شناسایی شده و ساختار سلسله مراتبی ریسکها بر اساس دسته بندی مناسبی ارائه شده است. در مرحله بعدی با تحلیل دادههای جمع آوری شده از پرسشنامه دوم و با استفاده از سیستمهای فازی، دانش ضمنی افراد در ارزیابی کمی ریسکهای برونسپاری پروژههای تحقیق و توسعه مورد استفاده قرار گرفته است.
نرگس صحرائیان، سیدمحمدحجت محمدی، ابراهیم جهانشاهیجواران،
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( بهمن ۱۳۹۸ )
چکیده
کاربرد انرژی خورشید بهمنظور تامین سرمایش فضاها در ایران و سایر کشورها در دو دهه اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش دو سیستم سرمایش ترکیبی کمک خورشیدی مورد مطالعه قرار گرفته است. در یک سیستم ترکیبی از چیلر جذبی لیتیم برمایدی و کلکتورهای خورشیدی صفحه تخت و در سیستم دیگر ترکیب چیلر تراکمی و پنل فتوولتائیک حرارتی در نظر گرفته شده است. به این منظور ۳۲% از مساحت پشت بام ساختمان توسط ۱۰۵ کلکتور صفحه تخت خورشیدی هر یک به مساحت۱/۵۹۱مترمربع یا ۲۸۸پنل فتوولتائیک حرارتی هر یک به مساحت ۰/۵۵۶مترمربع پوشانده شده است. هر دو سیستم از نظر انرژی، اگزرژی و اقتصادی با یکدیگر مقایسه شدهاند. این مقایسه برای تامین ۷۰کیلووات بار سرمایشی مورد نیاز یک ساختمان اداری با مساحت ۵۰۰مترمربع انجام گرفته است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که در دمای اواپراتور C°۵ و دمای محیط C°۲۷، ضریب عملکرد چیلر تراکمی ۳/۵ و ضریب عملکرد چیلر جذبی برابر ۰/۷۱ است. همچنین راندمان انرژی کل و راندمان اگزرژی کل به ترتیب در سیستم ترکیبی چیلر تراکمی و پنلهای فتوولتائیک حرارتی برابر ۷/۴۳% و ۸/۲۵% و در سیستم ترکیبی چیلر جذبی و کلکتورهای صفحه تخت برابر ۹/۱۶% و ۶/۶۶% است. در تحلیل اقتصادی، متوسط هزینه سالانه سیستم ترکیبی چیلر تراکمی و پنلهای فتوولتائیک حرارتی برابر ۹۷۱۰دلار و این هزینه برای سیستم ترکیبی چیلر جذبی و کلکتورهای صفحه تخت برابر ۷۶۴۹دلار برآورد شده است.
راضیه صفا، عطالله سلطانیگوهرریزی، سعید جعفری، ابراهیم جهانشاهیجواران،
دوره ۲۰، شماره ۳ - ( اسفند ۱۳۹۸ )
چکیده
در مطالعه حاضر ترکیب روش شبکه بولتزمن با روش نمایههموار غلظتی برای شبیهسازی انحلال ذرات جامد دایرهای بین صفحات موازی که خلاف جهت همدیگر در حرکت هستند به کار برده شد. شبیهسازی هیدرودینامیکی سیال بر پایه روش شبکه بولتزمن تکزمانه انجام گرفت و از معادله جابجایی- نفوذ برای تعیین غلظت جسم حلشده درون فاز مایع استفاده شد. علاوه بر این روش نمایههموار برای محاسبه شرط مرزی عدم لغزش در سطح تماس ذره- سیال و همچنین نیروهای غلظتی به کار برده شد. برای ارزیابی دقت مدل ارایه شده، نتایج شبیهسازی با دادههای تجربی موجود در منابع مورد مقایسه قرار گرفت. اختلاف بین نتایج حاصل از شبیهسازی و دادههای تجربی برای عدد شروود در عدد پکلت متفاوت کمتر از ۲% بود. نتایج بهدستآمده نشان میدهد که کمترین زمان انحلال در سیستمهای با درصد حجمیهای متفاوت مربوط به سیستمی با کمترین درصد حجمی است. با افزایش درصد حجمی درون سیستم، نیرومحرکه انتقال جرم درون سیستم کاهش مییابد. نتایج شبیهسازی نشان داد که با افزایش عدد رینولدز از ۰/۰۵ تا ۰/۳۸، زمان مورد نیاز برای رسیدن کسر حجمی نرمالیزه شده به ۵% مقدار اولیه از۰/۳۶ثانیه به ۰/۱۷ثانیه کاهش یافت. همچنین با افزایش عدد پکلت از ۵/۵ تا ۱۱۵، عدد شروود از۱/۷۴ تا۴/۰۶ افزایش یافت. علاوه بر این افزایش عدد اشمیت در سیستم منجر به کندتر شدن زمان انحلال میشود. سرانجام رفتار سیستمهای با توزیع متفاوت اندازه ذرات در ورودی بررسی شد.
سامان امیریدوگاهه، ابراهیم جهانشاهیجواران، مرتضی عبدلزادهدشتخاکی، صابر صادقی،
دوره ۲۰، شماره ۶ - ( خرداد ۱۳۹۹ )
چکیده
در این مطالعه، مقایسه فنی-اقتصادی نیروگاههای فتوولتاییک مونوکریستال و متمرکزکننده برای چند شهر منتخب در استان کرمان انجام شد. پس از مدلسازی سیستمهای فتوولتاییک مورد نظر و اعتبارسنجی نتایج مدلسازی نیروگاه فتوولتاییک مونوکریستال با دادههای اندازهگیریشده یک نیروگاه فتوولتاییک مونوکریستال ۵کیلوواتی نصبشده در دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته، تحلیل تولید انرژی الکتریکی روزانه و سالانه برای هر دو نیروگاه ارایه شد. سپس، راندمان و فاکتورهای عملکرد شامل ضریب ظرفیت، عملکرد نهایی، عملکرد مرجع و نسبت کارآیی تعیین شدهاند. نتایج آنالیز اقتصادی نشان داد که شهرهای شمالی استان کرمان دارای شاخصهای اقتصادی مطلوبتری بود؛ بهطوری که نرخ بازده داخلی، هزینه ترازشده الکتریسیته، ارزش خالص فعلی و نسبت منافع به مخارج این شاخصها برای نیروگاه فتوولتاییک مونوکریستال بهترتیب، ۲۱ تا ۲۲/۱%، ۳/۱۳ تا ۹/۱۳ دلار بهازای هر کیلووات، ۲ تا ۴/۲ هزار دلار و ۱/۰۴ تا ۱/۰۹ و برای نیروگاه فتوولتاییک متمرکزکننده بهترتیب، ۲۴/۹ تا ۲۸/۶%، ۸/۸ تا ۱۰/۲ دلار بهازای هر کیلووات، ۱۷/۱ تا ۳۰/۵ هزار دلار و ۱/۲۴ تا ۱/۴۳ بودند. در نهایت، مقایسه جامعی بین سیستمهای فتوولتاییک مرسوم و سیستم فتوولتاییک متمرکزکننده در دو سناریوی هزینه سرمایهگذاری یکسان و توان نامی نصبشده یکسان انجام شد. نتایج نشان داد که در هر دو سناریو، سیستمهای فتوولتاییک متمرکزکننده نسبت به سیستم فتوولتاییک مونوکریستال ارجحیت دارد، بهنحوی که شهر کرمان و جیرفت بهعنوان بهترین شهرها بهترتیب دارای ارزش خالص فعلی ۳۰/۵ هزار دلار و ۲۱ هزار دلار بودند.
هادی اشعریون، محمد جهانشاهی فر، احسان داودی، محمود مزارع،
دوره ۲۳، شماره ۷ - ( تیر ۱۴۰۲ )
چکیده
در این مقاله، کنترل تحملپذیر عیب زمان محدود برمبنای الگوریتم مد لغزشی به عنوان یک روش کنترلی مقاوم برای کنترل پایدارساز زاویهای سیستم کوادروتور در حضور عیب عملگر و عدم قطعیت ارائه شده است. کنترلکننده بر مبنای مدل غیرخطی کوادروتور طراحی شده و تحلیل پایداری آن برمبنای تئوری لیاپانوف انجام گرفته است. همچنین با توجه به برخی نقاط ضعف سنسورهای ممز مانند نویزپذیری نسبتاً بالا و خطای بایوس، به منظور ترکیب دادههای سنسورها و کاهش اثرات نویز و خطا روی دادههای خروجی، فیلتر کالمن توسعهیافته طراحی و پیادهسازی شد. به منظور اعتبارسنجی عملکرد کنترلکننده، آزمایشهای عملی بر روی یک نمونه آزمایشگاهی مقیاس کامل کوادروتور به صورت بلادرنگ پیادهسازی شد. ارزیابی عملکرد استراتژی طراحی شده در سناریوهای مختلفی از قبیل تست در حالت بدون عیب عملگر، با وجود عیب جزئی در عملگر و عدم قطعیت در پارامترهای کوادروتور انجام شده است. نتایج آزمایشگاهی حاکی از برتری استراتژی تحملپذیر مد لغزشی نسبت به خطیسازی پسخورد در حضور عیبهای مختلف و اثرات عدم قطعیت میباشند.
دوره ۲۷، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۲ )
چکیده
دادۀ شخصی بهعنوان یکی از مفاهیم کلیدی در حوزۀ قانونگذاری حفاظت از دادههای شخصی، در مقررات عمومی حفاظت از داده اتحادیه اروپا به معنی هرگونه اطلاعات مربوط به یک شخص با هویت مشخص (شناخته شده) یا قابلشناسایی تعریف شده است. ارتباط داده، با شخص حقیقی و امکان شناسایی فرد از طریق آن، ممکن است از طریق محتوای داده یا هدف از پردازش دادهها و یا اثرگذاری پردازش داده بر فرد باشد. در حقوق اتحادیه اروپا برای تشخیص اینکه شخص حقیقی از طریق پردازش دادهها قابلشناسایی است یا خیر، باید تمام ابزارهایی که بهطور منطقی و معقول احتمال استفاده از آن توسط کنترلگر یا پردازشگر وجود دارد در نظر گرفته شود. برای اطمینان از اینکه آیا احتمال معقولی برای شناسایی شخص حقیقی وجود دارد یا خیر، باید تمام عوامل عینی، مانند هزینه و مدت زمان مورد نیاز برای شناسایی و فناوری موجود در زمان پردازش در نظر گرفته شوند. بر اساس معیار قابلیت شناسایی، دادههایی نیز که بهطور بالقوه ممکن است در آینده منجر به شناسایی فرد شود تحت پوشش قانون است؛ چنین معیاری میتواند پویایی لازم در قوانین ایجاد کند. قانونگذار ایران در حمایت از دادههای خصوصی و غیرخصوصی قائل به تفکیک شده و رعایت قواعد پردازش را محدود به دسته اول کرده است؛ اما رویکرد پیشنویس لایحه حمایت از داده مشابهتهایی با حقوق اتحادیه اروپا دارد و حمایت گستردهتری ارائه کرده است با این حال نیازمند اصلاح از جمله افزودن معیار قابلیت شناسایی به تعریف قانونی و همچنین حفاظت از دادههای درگذشتگان است.