۱۰ نتیجه برای خردمند
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( خرداد و تیر ۱۴۰۱ )
چکیده
وامواژهها که از برخورد دو جامعۀ زبانی متولد میشوند، میتوانند کاربردهای گستردهای در گفتار بومیان یک زبان پیدا کنند. گسترش کاربرد وامواژهها بسته به عوامل گوناگون زبانی و غیرزبانی متفاوت است. پژوهش حاضر بر آن است تا برمبنای روشی تحلیلی ـ توصیفی کاربرد وامواژهها در گونۀ گفتاری زبان فارسی را از سه منظر معنایی، کاربردشناختی و جامعهشناختی بررسی کند. بدین منظور ۶۰۰ دقیقه از پیکرۀ گفتاری فارسی دانشگاه الزهرا (س)، شامل ۱۴۰۰۰ جمله به زبان فارسی در ۱۰۰ موقعیت و موضوع مختلف که توسط ۲۴۰ گویشور زن و ۸۰ گویشور مرد بهکار رفتهاند، با در نظر گرفتن «حوزۀ معنایی»، «انتزاعی و غیرانتزاعی بودن» وامواژهها، بسامد کاربرد یا میزان «نفوذپذیری» آنها، و دو متغیر جامعهشناختی زبان شامل «انگیزۀ استفاده» از وامواژهها و «جنسیت» گویشوران بررسی شده است. نتایج حاصل از مقایسۀ تنوع وامواژهها و بسامد کاربرد آنها بر اساس حوزههای معنایی مختلف نشان میدهد وامواژههای مربوط به «فعالیتهای پایه و فناوری»، «روابط اجتماعی و سیاسی» و «گفتار و زبان» بیشترین سهم را در حوزههای معنایی وامواژهها دارند. بهعلاوه، دادههای پژوهش نشان میدهد درصد بیشتری از وامواژهها مربوط به مفاهیم و پدیدههای انتزاعیاند و میزان کاربرد این واژهها نیز در مقایسه با مفاهیم و پدیدههای مادی بیشتر است. از منظر جامعهشناختی نیز نتایج پژوهش حاکی از آن است که زنان در مقایسه با مردان بیشتر از وامواژههایی که دارای معادل رایج فارسیاند استفاده میکنند و «پر کردن خلأهای ارتباطی در زبان قرضگیرنده» و «ارزش و اعتبار اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و علمی زبان قرضدهنده» مهمترین انگیزههای کاربرد وامواژهها توسط گویشوران زبان فارسی هستند.
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۲ )
چکیده
هدف: به منظور کاهش درد ناشی از ضایعات نخاعی تحقیقات بسیاری از جمله استفاده از گیاهان دارویی و سایر مواد طبیعی به دلیل داشتن خواص التیامبخش انجام شده است. در این مطالعه به عنوان یک مطالعه مقدماتی، اثر کروسین بر درد مزمن ناشی از ضایعه نخاعی از طریق ایجاد لهشدگی در مدل حیوانی رت بررسی شد. مواد و روشها: رتهای ماده نژاد ویستار به طور تصادفی به پنج گروه تقسیم شدند. در گروههای اول و دوم لهشدگی در ناحیه مهره L۱ ایجاد و سپس کروسین به طور داخل صفاقی (۵۰ میلیگرم بر کیلوگرم) تزریق شد. در دو گروه G۱ و G۲ به فاصله ۲ ساعت و یک هفته بعد، نمونههای پلاسما جمعآوری شد. در گروه سوم لهشدگی ایجاد شد ولی بدون تزریق کروسین و دو گروه کنترل نیز به ترتیب بدون لهشدگی با و بدون تزریق کروسین در نظر گرفته شد. برای ارزیابی ضایعه و روند بهبودی به طور یک روز در میان آزمون مکانیکی با استفاده از ون فری هیر، آزمون حرارتی با استفاده از صفحه داغ و بررسی روند بهبود حرکتی با استفاده از آزمون باسو- بیتی- برسنان انجام شد. ارزیابی پپتید وابسته به ژن کلسیتونین نیز در پلاسما انجام شد. نتایج: نتایج نشان داد که میزان پپتید وابسته به ژن کلسیتونین در پلاسمای رتهای دچار آسیب نخاعی بدون درمان افزایش مییابد، اما در گروه درمان شده با کروسین بعد از یک هفته کاهش معنیداری در این پارامتر مشاهده شد. آزمونهای رفتاری تغییرات معنیداری را در اثر این تیمار نشان نداد. نتیجهگیری: این مطالعه اثر مفید کروسین در درمان درد مزمن ناشی از لهشدگی را از طریق کاهش پپتید وابسته به ژن کلسیتونین نشان داد.
دوره ۱۶، شماره ۹۳ - ( آبان ۱۳۹۸ )
چکیده
کاربرد آنتیاکسیدانهای سنتزی به دلیل اثرات مخرب بر سلامت مصرف کننده کاهش یافته است. تحقیق حاضر با هدف ارزیابی قدرت آنتی اکسیدانی پونه کوهی به عنوان منبعی از آنتی اکسیدان های طبیعی انجام گرفت. به منظور تهیه عصاره از پونه کوهی از حلال متانول به نسبت(۵:۱) استفاده شد. میزان ترکیبات توکوفرولی و فنلی عصاره ها با استفاده از روش های اسپکتروفتومتری اندازه گیری شد و در نهایت عصاره متانولی پونه در دو غلظتppm ۴۰۰ و ppm ۸۰۰ به روغن کانولا اضافه و پارامترهای شاخص رنگی، عدد کونژوگه، عدد اسیدی و عددپراکسید در مقایسه با نمونه حاوی آنتیاکسیدان سنتزی TBHQ طی ۲۴ ساعت حرارتدهی در دمای°C ۱۸۰ ارزیابی شد. نتایج نشان از پایداری اکسیداتیو قابل مقایسه روغن کانولا حاوی ppm ۸۰۰ عصاره متانولی پونه کوهی با نمونه حاوی TBHQ داشت(۰,۰۵>p). در نتیجه عصاره پونه کوهی به عنوان منبع آنتی اکسیدان های طبیعی قابل استفاده در پایدارسازی روغن کانولا و دیگر روغن های نباتی سیر نشده می باشد.
محسن آقا سید میرزابزرگ، سعید خردمند، علی روئینی،
دوره ۱۸، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده
در این مقاله، برنامه ای برای معرفی بهترین و مناسب ترین سیستم پیشرانش شامل ترکیبی از یک موتور احتراق داخلی به همراه تعدادی توربوشارژر، تهیه و کدنویسی شده است. به دلیل اینکه با افزایش ارتفاع پروازی، موتور احتراق داخلی دچار افت توان خواهد شد، نیاز است به منظور جبران این افت توان، که ناشی از کاهش فشار هوا با افزایش ارتفاع می باشد، از یک یا چند عدد توربوشارژر استفاده نمود. بدین منظور در کد تهیه شده، با توجه به ارتفاع پروازی و توان موردنظر وسیله ی پرنده، مجموعه ی توربوشارژرهای مناسب به همراه تعداد خنک کننده های مورد نیاز، برای پرواز در ارتفاع موردنظر، معرفی می گردند. این مجموعه توربوشارژر، می تواند شامل یک تا سه عدد توربوشارژر شود که برای جبران افت فشار ناشی از افزایش ارتفاع، به یک موتور احتراق داخلی متصل می گردند. بنابراین، تعداد و مشخصات توربوشارژها و خنک کننده های مورد نیاز برای بهترین عملکرد سیستم پیشرانش، بستگی به ارتفاع و توان پروازی موردنظر کاربر دارد. به عبارتی، ورودی کد تهیه شده، ارتفاع پروازی و توان مورد نیاز وسیله پرنده، و خروجی آن تعداد خنک کننده های میانی و توربوشارژرهای مورد نیاز به همراه مشخصات عملکردی آن ها و ذکر نام دقیق این توربوشارژرها برای بهترین عملکرد مجموعه پیشرانش می باشد. قابل ذکر است که در صورت عدم دسترسی به توربوشارژرهای معرفی شده توسط برنامه، می توان از توربوشارژرهایی با مشخصات عملکردی مشابه با خروجی کد، استفاده نمود.
محمد صادق بردبار، علی شایق، سعید خردمند، محسن آقا سید میرزابزرگ،
دوره ۱۸، شماره ۵ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده
این مقاله به بررسی و مقایسۀ عملکرد اینترکولر فین-لوله و فین-صفحه در شرایط مختلف کاری (نایکنواختی سرعت و نایکنواختی دمای هوای ورودی جلوی خودرو همراه با تأثیر رادیاتور) جهت بهینهسازی چیدمان اینترکولر در سیستم خنککاری میپردازد. یک مدل دو بعدی برای مبدلهای فین-لوله (اینترکولر فین-لوله و رادیاتور) و یک مدل سه بعدی برای اینترکولر فین-صفحه، به کمک روش تعداد واحدهای انتقال، توسعه داده شدند. مدل فین-لوله به روش تست تونل باد و مدل فین-صفحه با دادههای موجود در نشریات معتبر اعتبار سنجی شدند. نتایج نشان دادند که عملکرد اینترکولر فین-صفحه حداقل ۶,۵% بهتر از اینترکولر فین-لوله است. با دوبرابر شدن نسبت منظر میزان افزایش انتقال حرارت برای اینترکولر فین-صفحه و فین-لوله به ترتیب ۱.۵%و ۵% است. افزایش نایکنواختی سرعت به میزان ۰.۸ باعث کاهش عملکرد اینترکولر فین-لوله و فین-صفحه به ترتیب به میزان ۱۳.۸% و ۱۹.۶% میشود. این میزان کاهش عملکرد، میزان بیشینهایست که در چیدمان اینترکولر در کنار چرخها و بالای سر موتور ایجاد میشود. با افزودن رادیاتور به سیستم، و ایجاد مانع، برای اینترکولر فین-لوله و فین-صفحه عملکرد حرارتی به ترتیب حدود ۴.۵% و ۲.۴% تضعیف میشود در حالیکه تغییر مکان مانع اثری بر عملکرد اینترکولرها نمیگذارد. وجود سپر و موانع دیگر در جلوی خودرو باعث ایجاد چنین تأثیری بر اینترکولر خواهد شد. افت فشار اینترکولر فین-لوله ۳۷.۵% کمتر از اینترکولر فین-صفحه است.
محمد ناظمیبابادی، سعید خردمند،
دوره ۱۹، شماره ۴ - ( فروردین ۱۳۹۸ )
چکیده
در این مقاله شبیهسازی عددی تزریق سوختهای دیزل و بنزین درون یک محفظه حجم ثابت تحت شرایط کاری یک موتور اشتعال تراکمی با نرمافزار اپنفوم انجام شده است. بهمنظور بررسی امکان استفاده از بنزین به جای دیزل برای افزایش بازده حجمی موتور اشتعال تراکمی و کاهش آلودگی هوا، مشخصات اسپریهای دیزل و بنزین تحت فشارهای پاشش ۴۰ و ۸۰مگاپاسکال و همچنین دماهای ۲۴۳، ۲۷۳ و ۳۱۳کلوین بررسی شده است. نتایج شبیهسازی با دادههای تجربی حاصل از روشهای عکسبرداری سریع، مقایسه شدهاند. نتایج نشان میدهند که تحت شرایط یکسان، عمق نفوذ بخار هر دو سوخت تقریباً مشابه است. همچنین بهدلیل فراریت کمتر سوخت دیزل نفوذ مایع آن در فشارهای ۴۰ و ۸۰مگاپاسکال بهترتیب بهمیزان ۷ و ۹میلیمتر بیشتر از بنزین مشاهده شده است و همین ویژگی فراریت بیشتر بنزین برای اطمینان از زمان کافی برای تشکیل مخلوط یکنواخت سوخت و هوا در موتورهای اشتعال تراکمی استفاده میشود. علاوه بر این کاهش دمای سوخت از ۳۱۳ به ۲۴۳کلوین موجب افزایش نفوذ مایع بنزین و دیزل بهترتیب به میزان ۱۲ و ۱۰میلیمتر و کاهش نرخ تبخیر شده است که موجب تشکیل مخلوطی غیریکنواخت میشود و در نتیجه باعث افزایش هیدروکربنهای سوختهنشده و آلایندگی میشود.
محسن فرجی خیرآبادی، سعید خردمند،
دوره ۱۹، شماره ۶ - ( خرداد ۱۳۹۸ )
چکیده
در کار حاضر به بررسی و شبیهسازی جریان هوا، حاوی ذرات معلق جامد در ایمپکتور حقیقی پرداخته شده است که ذرات مورد بررسی در محدوده میکرون هستند. نتایج این کار را میتوان بهصورت شبیهسازی حرکت ذرات در ایمپکتور حقیقی، بررسی تغییرات چگالی ذرات و همچنین اثر تغییرات دمایی محیط اطراف و صفحات ایمپکتور بر راندمان جمعآوری بیان کرد. در قسمت اول با استخراج معادلات حاکم بر این پدیده و انتخاب روش عددی مناسب برای حل این معادلات، مسیر حرکت ذرات شبیهسازی شده است. با استفاده از مشخصبودن مسیر ذرات میتوان تعداد ذرات رسوبکرده روی صفحه جمعآوری را مشخص کرده سپس با توجه به روابط ذکرشده راندمان جمعآوری برای یک کار آزمایشگاهی به دست آمده که مقایسه این نتایج با مقادیر آزمایشگاهی نشاندهنده صحیحبودن روش انتخابی است. در قسمت بعد با انتخاب ذرات با چگالیهای متفاوت، به بررسی اثر تغییرات دمایی محیط اطراف، تغییرات دمای هوای ورودی با فرض ثابت بودن دمای صفحه جمعآوری و تغییرات دمای صفحه جمعآوری بر راندامان ایمکتور پرداخته شده است. نتایج نشان میدهند چگالی ذرات روی راندمان ایمکتور اثر زیادی گذاشته و این تغییرات باعث کاهش قطر برش بین ۲/۲ تا ۲/۴میکرومتر در محدوده مورد بررسی خواهد بود. گرمشدن محیط کاری ایمپکتور با توجه به افزایش ویسکوزیته هوا باعث کاهش راندمان ایمپکتور میشود. بررسیهای انجامشده نشان داد با تغییرات دمای صفحه جمعآوری نیز بازده جمعآوری ذرات دچار تغییر خواهد شد.
محمدمهدی نبوی، سعید خردمند،
دوره ۱۹، شماره ۱۱ - ( آبان ۱۳۹۸ )
چکیده
پژوهش حاضر، با استفاده از شبیهسازی عددی سهبعدی، عملکرد حرارتی گرماگیر دیود لیزر در حالتهای مختلف پیکربندی ساختمان آن، مورد بررسی قرار گرفت. از حل عددی سهبعدی جریان سیال و انتقال حرارت با در نظر گرفتن جابجایی آزاد استفاده شده است. ابتدا به منظور صحتسنجی، نتایج شبیهسازی با نتایج تجربی مقایسه شد که مطابقت خوبی داشت. سپس با توجه به الگوی جریان دودکشی، ۸ هندسه در دو ارتفاع پره طراحی شده و هر کدام در سه شار حرارتی ۲۰۰، ۴۰۰ و ۶۰۰وات بر متر مربع مورد ارزیابی قرار گرفت. هدف پژوهش حاضر، یافتن حالتی است که متوسط دمای گرماگیر کمینه شود. نتایج نشان دادند که با ایجاد برش در پره تا ۴۰% ضریب انتقال حرارت متوسط در گرماگیر افزایش مییابد. همچنین، در پرههایی با ارتفاع ۲۱/۳میلیمتر، پره با دو برش متقارن یکسان و در پرههایی با ارتفاع ۳۲/۶میلیمتر که حجم پره ثابت است و قسمتهای برش خورده پره به دندانههای آن افزوده شده است، برای شارهای حرارتی کمتر از ۴۰۰وات بر متر مربع، پره متقارن با دو برش مشابه در قسمت میانی و حجمی معادل حجم پره اولیه، بهترین عملکرد را داشت و برای شارهای حرارتی بیشتر از ۴۰۰وات بر متر مربع، دمای متوسط پره متقارن با یک برش در وسط و حجمی معادل حجم پره اولیه، کمینه شد. ضریب انتقال حرارت متوسط پره، عدد ناسلت متوسط، مقاومت حرارتی پره، دمای متوسط پره، خطوط جریان و خطوط همدما در صفحه پره برای هر حالت مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت.
سجاد اردشیری، سیدحسین موسویزادگان، سعید خردمند،
دوره ۲۰، شماره ۱ - ( دی ۱۳۹۸ )
چکیده
ضرایب هیدرودینامیکی در تعیین مانور متحرکهای دریایی از اهمیت اولیه برخوردار است. استفاده از روشهای دینامیک سیالات محاسباتی با توجه به هزینه کمتر این روشها در مقایسه با روشهای آزمایشگاهی در تعیین ضرایب هیدرودینامیکی، همواره مورد توجه بوده است. اعتبارسنجی این روشها و افزایش دقت در کاربرد آن امروزه از مباحث اصلی در روشهای دینامیک سیالات محاسباتی برای شناورهای زیرسطحی است. با استفاده از نرمافزار استار سیسیام و بهرهگیری از مش دینامیک اورست، ضرایب هیدرودینامیکی یک زیرسطحی متقارن بیضیگون، محاسبه و اثر پارامترهای سرعت و دامنه حرکت جسم مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از شبیهسازیها مورد مقایسه و تحلیل قرار گرفته و معیارهای کاهش خطا در خصوص ابعاد دامنه و مقدار سرعت در شبیهسازی ارائه شده است. همچنین یک روش ابداعی برای محاسبه همزمان ضرایب هیدرودینامیکی حرکت سرج ارائه شده است که با مقایسه نتایج با دادههای تئوری و آزمایشگاهی دقت مناسبی را نشان میدهد.
اعظم بیگی خردمند، مریم خلیلی،
دوره ۲۴، شماره ۹ - ( شهریور ۱۴۰۳ )
چکیده
هدف از پژوهش حاضر، دستیابی به ترکیب شیمیایی بهینه در کامپوزیت زمینه فلزی (MMC) (Fe-C-Cu-SiC) برای افزایش مقاومت به سایش کامپوزیت و نیز ارزیابی خواص مکانیکی کامپوزیت بر اساس مقدار بهینه مس است بهگونهای که بتوان آن را در لنت ترمز هواپیما، لوکوموتیو و ماشینهای مسابقه به کار برد. برای این منظور Fe، C، BaSo۴ با ترکیب شیمیایی Fe- ۶SiC-۶,۵C-۶BaSO۴ با مقادیر متفاوت مس (۳%، ۷%، ۱۱% ۱۵% و ۱۹%) به روش متالورژی پودر آسیاب مکانیکی شده و سپس تحت عملیات تفجوشی در کوره با گاز محافظ و پرس گرم در دمای ۱۰۰۰C و فشار MPa ۴۰۰ قرار گرفتند و ۵ نمونه آزمایشی ساخته شد. آزمونهای سایش و ضریب اصطکاک تحت نیروی ۲۰N و ۷۰۰rpm در ۱۰۰۰m انجام شد. . همچنین آزمونهای سختی سنجی، چگالی و بررسی ریزساختار با میکروسکوپ الکترونی روبشی SEM و نیز آنالیز EDAX برای بررسی مکانیزم سایش انجام شد. بررسی سطوح ساییده نشان داد که در مسافت اولیه لغزش، مکانیسم غالب، سایش بوده و با افزایش مسافت لغزش مکانیسمهای سایش خراشان و اکسیداسیون و تغییر شکل پلاستیک
فعالشده است. همچنین نتایج آزمایشها نشان داد نمونهFe-۱۵Cu-۶,۵C-۶SiC-۶ BaSO۴مقاومت به سایش بالاتر و ضریب اصطکاک مناسبتری (در محدوده مجاز ۲/۰ تا ۴/۰) نسبت به چهار نمونه دیگر داشته است، بنابراین میتوان آن را بهعنوان کاربرد لنت ترمز معرفی کرد.