۳۳ نتیجه برای خرم
دوره ۳، شماره ۲ - ( پیاپی ۵ ۱۳۹۲ )
چکیده
یکی از مهمترین موضوعاتی که اساس آموزش در دهههای اخیر را تحت تأثیر قرار داده، تحقق اهداف فراگیر یادگیری بوده است. در این راستا تأکید بیشتر بر یاد گیری و نه تدریس، تشویق استقلال و ابتکار دانشآموزان، نگاه کردن به یادگیری به عنوان یک فرآیند، توجه به اینکه دانشآموزان چطور یاد میگیرند، تشویق بچهها به برقراری ارتباط با دیگران و آموزگاران خود و تأکید بر زمینهای که یادگیری در آن اتفاق میافتد، مدنظر قرار گرفته است. توجه به نقش فعال فراگیران، بر اساس تئوری هوش های چندگانه هوارد گاردنر قابل تعمیم به سایر جنبه های مؤثر بر یادگیری خواهد بود. طرح این فرضیه که فراگیران فعال در محیط های فعال می توانند به شکل خوداتکا فرایند یادگیری را تجربه کنند، منجر به تبیین اهداف توسعه محیط های یادگیری شده است. یکی از راههای نیل به این هدف، طراحی مدارس اجتماعی در قالب برنامههای آموزشی و زمینه فضایی وکالبدی متناسب با این برنامه آموزشی است. در این جستار با معرفی اجمالی مدارس اجتماعی و شناخت حوزههای فضایی در محیطهای یادگیری، به ارائه شاخصههای عملکردی متناسب با مدارس اجتماعی پرداخته میشود. به این منظور، از روش تحقیق موردی و زمینهای استفاده گردیده و جمعآوری اطلاعات از طریق کتابخانهای و بررسی موردی صورت گرفته است. نتیجه این بررسی ارائه شاخصههای فضاهای بیرونی و نحوه تأثیر هر یک از این شاخصهها در فرآیند پرورش مهارتها و هوشهای مرتبط با محیط های بیرونی است.
دوره ۳، شماره ۲ - ( بهار ۱۴۰۲ )
چکیده
مطابق استدلال مصالحه گرایان (تقلیل گرایان) در معرفت شناسی اختلاف نظر، اختلاف نظر با همتای معرفتی، به دلیل بروز تقارن معرفتی، منجر به کاهش (تقلیل) سطح اطمینان و توجیه باور مورد اختلاف می گردد. با این حال بسیاری از افراد مذهبی، منکر همتایی طرفین هستند. آنها به شواهد خصوصی و تجارب دینی ای ارجاع می دهند که به صورت شخصی در اختیار دارند و فرد مخالف شان آنها را در اختیار ندارد. بدین ترتیب، دینداران با اشاره به این شواهد و تجارب خصوصی، بروز تقارن معرفتی را انکار می کنند و چالشی را پیش روی مصالحه گرایان قرار می دهند. در این مقاله سعی می شود با اضافهکردن شرط ارایه «تبیین بدیل» به شروط متعارف همتای معرفتی، به این چالش پاسخ داده شود. ما ضمن اشاره به برخی از مزیت های پاسخ فوق، نشان خواهیم داد که تبیین بدیلِ مطلوبی که مورد انتظار مصالحهگرایان است، در اختلاف نظرهای دینی به راحتی قابل ارایه نیست.
دوره ۳، شماره ۳ - ( تابستان ۱۴۰۲ )
چکیده
امروزه ناچاریم که در بسیاری امور نظری و عملی به متخصصان مراجعه کنیم. ما آنها را افرادی قابل اعتماد میدانیم و به آنها تکیه میکنیم. برای توجیه بسیاری باورهای خود جز گواهی متخصصان دلیل دیگری در اختیار نداریم. اما برای اعتماد به متخصصان لازم است آنها را بشناسیم و بدانیم چه ویژگیهایی دارند. به همین منظور معرفتشناسان، ذیل معرفتشناسی اجتماعی به تحقیق درباره چیستی تخصص پرداختند. ما در این مقاله، به چیستی تخصص از منظر تحویلگرایان میپردازیم. ابتدا تعریف مبتنیبر صدق و سپس تعریف مبتنیبر توجیه را توضیح داده و نقدهای وارده به آن را شرح میدهیم. نشان میدهیم که برترین تعریف، این است که S در دامنه D متخصص است اگر و تنها اگر S فهم و توانایی بیشتری نسبت به اکثر مردم نسبت به دامنه D در زمان خود داشته باشد. در انتها پنج شرط لازم باور، انسجام، توانایی، کارآمدی و زمان را تبیین میکنیم.
دوره ۴، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۲ )
چکیده
بیان مساله: مشکلی که در این تحقیق مورد بررسی قرار میگیرد، تعارض احتمالی بین اهداف اقتصادی در برندسازی شهری و سلامت دراز مدت اکوسیستم شهری است. به طور خاص، نگرانی وجود دارد که تمرکز تنها بر جنبههای اقتصادی در طراحی شهری ممکن است سلامت اکوسیستم شهری را به خطر انداخته و منجر به آسیبهای جدی در طولانی مدت شود.
هدف: هدف اصلی این تحقیق توسعه یک برند شهری است که اولویتهای پایداری را برجسته میکند و سلامت اکوسیستم درون شهری را تقویت میکند. هدف این است که راهکارهایی برای حفظ و تقویت تعاملات اجتماعی و زیست محیطی از طریق طراحی منظر در زیرساختهای سبز شهری ارائه شود.
روش: این تحقیق از رویکرد علمی-کاربردی با روش توصیفی-تحلیلی استفاده میکند. جمعآوری دادهها به صورت اصلی از کتابخانه انجام میشود، با تمرکز بر جمعآوری اطلاعات درباره زیرساختهای سبز شهری، به ویژه مسیرها و فضاها، و نقش آنها در تقویت پایداری و تعاملات اجتماعی و زیست محیطی.
یافته ها و نتیجه گیری: بر اساس اطلاعات جمعآوری شده، تحقیق اجزای کلیدی و اصول زیرساختهای سبز شهری را شناسایی میکند. دو اجزای اصلی مسیرها و فضاها هستند که ساختار زیرساخت سبز را شکل میدهند. علاوه بر این ساختار اصلی، اصولی مانند چند کارکردی، ارتباط، هماهنگی، طراحی مبتنی بر فرآیند و برنامهریزی استراتژیک را به عنوان اصول اساسی برای توسعه برندسازی پایدار شهری از طریق طراحی منظر معرفی میکند.
دوره ۵، شماره ۲ - ( شماره ۲ (پیاپی ۱۸)- ۱۳۹۳ )
چکیده
اصالت تعابیر قرآن می طلبد که هر تعبیر قرآنی یک موقعیت را توصیف کند و یک واژه در سیاق معین، بخشی خاص از معارف و اطلاعات را فراهم آورد تا تکرار الفاظ و عبارات ، تکراری بی حاصل نباشد . غالباً در زبان شناسی و «معناشناسی شناختی» عقیده بر این است که «معنا» پدیده ای ثابت و تغییر ناپذیر نیست؛ بلکه یک واژه در ترکیب های مختلف بر معانی گوناگونی دلالت دارد که معنای ثابت کلمات، معنای معجمی آن ها است نه معنای سیاقی . مطابق قواعد نحوی نیز وقتی یک اسم برای بار دوم و سوم در یک جمله به کار می رود، باید به جای آن از ضمیر استفاده شود؛ اما در آیاتی مثل «وَ السَّمَاءَ رَفَعَهَا وَ وَضَعَ المِیزَانَ اَن لاتَطغَوا فی المِیزَانِ وَ اقیمُوا الوَزنَ بِالقِسطِ وَ لا تُخسِروُا المِیزَانَ» (الرحمن/ ۷ - ۹) این قاعده مراعات نشده و این حاکی از آن است که تکرار لفظ «میزان» در سیاق های جدید باید بر معانی جدیدی دلالت کند؛ در غیر این صورت باید به جای لفظ تکراری، از ضمیر استفاده می شد . واژه ها یا عبارات تکراری قرآن ممکن است در ابتدا مفهوم تکرار بی حاصل یا تکرار در بیان را به ذهن متبادر کنند؛ در صورتی که از لحاظ کارکرد با هم متفاوتند و بنا به عقیده هیلدی، بر «تصریف در بیان» دلالت دارند . غرض از «تکرار» در شعر قدیم عربی بیشتر تأکید و مبالغه است تا تصریف در بیان و مفهوم تکرار نزد ناقدان و بلاغیان اغلب ناظر به همین معنی است. تکرار همیشه از عوامل مخل فصاحت به شمار نمی آید، بلکه برعکس گاهی بلاغت کلام در گرو آن نهفته است. بسیاری از نمونه های تکرار، اغراضی غیر بلاغی دارند، به طوری که لازم نیست همیشه از منظر بلاغت به مسئله تکرار بنگریم.
هدف از این مقاله تببین جایگاه تکرار در زبان و نقش آن در قرآن و شعر قدیم عربی است.
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
بهره گیری از فضاهای زیرزمینی به عنوان فضاهای شهری به دلیل کمبود زمین شهری در کلان شهرها، در ادبیات «طراحی شهری» دهه های اخیر مطرح شده است. چالش اصلی طراحی و توسعه فضاهای شهری زیرزمینی، برخی خصیصه های این گونه فضاها، در مقایسه با سایر فضاهای شهری روی سطح زمین می باشد، که تا کنون مورد پژوهش کافی قرار نگرفته است. بعلاوه، عدم انجام پژوهش پیرامون کیفیت های طراحی شهری منحصر به فضاهای شهری زیرزمینی عامل دیگری است که امکان بهره برداری از پتانسیل های این گونه فضاها را تضعیف نموده است. به نظر می رسد فضاهای شهری زیرزمینی عصر ارتباطات می بایست بر اساس نیازها و فرهنگ شهروندان طراحی شوند. این گونه فضاها لازم است به دور از آلودگی های گوناگون، بستری آرام و امن را برای تعاملات اجتماعی شهروندان فراهم کند. از این رو تلاش شده تا با پژوهشی توصیفی، ضمن بهره گیری از اسناد و منابع کتابخانه ای در حوزه طراحی شهری، به منظور تبیین کیفیت های خاص یک فضای شهری زیرزمینی، با روش های برآوردی و ارزشیابی به بررسی منابع گردآوری شده پرداخته شود.
یافته های این پژوهش توسعه ای مبین برخی کیفیت های فضای شهری مورد تاکید اکثر پژوهشگران ایرانی و غیرایرانی حوزه طراحی شهری و همچنین کیفیت های مستخرج از تجارب پروژه های مجموعه های زیرزمینی بوده که با توجه به برخی خصایص «فضاهای زیرزمینی» قابلیت تعمیم به «فضاهای شهری زیرزمینی» را داراست. نتیجه پژوهش معرف گونه ای از فضاهای شهری در ادبیات طراحی شهری، با ساختار نوینی از طبقه بندی کیفیت ها است. کیفیت های خاص فضاهای شهری زیرزمینی بر اساس حوزه تاثیر، سه گونه کلی «درون فضایی»، «میان فضایی» و «برون فضایی» است. ابعاد کیفیت های زیرمجموعه هر یک از گونه های مذکور به تفکیک در نتیجه گیری توصیف شده است.
دوره ۷، شماره ۱۴ - ( پاییز و زمستان ۱۳۹۹ )
چکیده
واژه های «اُمّی» و «امیین» مجموعاً شش بار به صورت مفرد و جمع در قرآنکریم به کار رفته است. در تحلیلهای مفسران و قرآن پژوهان، این تعبیر قرآنی به معانی مختلفی همچون «بیسواد، عوام و فرد بدون کتاب الهی» آمده است. مترجمان قرآنکریم نیز در ترجمه این واژه، آن را به «درس ناخوانده بودن و بیسواد بودن رسول خدا (ص) و قوم او» برگرداندهاند که به نظر میرسد این معانی با سیاق آیات مربوط به آن و همچنین با روایاتی که در معناشناسی این واژه صادر شده، هماهنگ نیست. لذا در این مقاله که به شیوه توصیفی- تحلیلی نوشته شده، ترجمه این واژه قرآنی مورد نقد و بررسی قرار گرفت و مشخص گردید معانی یادشده صحیح و دقیق بهنظر نمیرسد بلکه بر اساس سیاق آیات و همچنین روایات معتبر شیعه، امّیون کسانی هستند که کتاب الهی بر آنها نازل نشده و فاقد کتاب هستند، لذا اکثریت مترجمان به دلیل تحت تأثیر بودن از پیش فرضهای فکری و ارتکازی فقط به ترجمه تحت الفظی پرداختهاند.
دوره ۸، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۹ )
چکیده
ادبیّات تطبیقی یکی از حوزههای مطالعاتی است که اخیراً توجّه پژوهشگران را بیش از پیش به خود جلب کرده است. با بررسی تطبیقی آثار، به احساسات، عواطف، اندیشهها، و دغدغههای مشترک مابین شاعران و نویسندگان در سراسر جهان میتوان رسید. با رواج امر ترجمه و رفت و آمد به اروپا، شعر شاعران اروپایی، تأثیر فراوانی بر شعر دورۀ معاصر ما گذاشت. از جملۀ این شاعران اروپایی میتوان به تی.اس.الیوت، پل الوار، آندره برتون، لویی آراگون و .... اشاره کرد. احمد شاملو، شعر آیدا در آینۀ خود را تحتتأثیر شعر الیزا در آینۀ آراگون سروده است. بنابراین، این جستار با تکیه بر منابع کتابخانهای به روش تحلیلی– توصیفی به تأثیرپذیری شاملو از آراگون و بررسی تصویرهای مجازی در توصیف معشوق در شعر هر دو شاعر، پرداخته شده است. نتیجه آنکه: شاملو در سرودنِ آیدا در آینه، به شعر الزا در آینه از آراگون و شاعران دیگر فرانسه نظر دارد و از تصاویر و کلمات و فکر او استفاده میکند، ولی شعر خود را از محدودۀ خانه و روستا به سوی کوچه، شهر گسترش میدهد و بیشتر از آراگون به درد اجتماعی میپردازد.
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( پائیز ۱۳۹۹ )
چکیده
موفقیت و بقای سازمانها وابسته بهوجود کارکنان مناسب در زمان مناسب میباشد. برنامهریزی جانشینپروری تلاشی نظاممند و هدفمند در یک سازمان برای حصول اطمینان از تداوم اثربخشی کارکنان در سمتهای کلیدی، نگهداشت و توسعه سرمایههای فکری برای آینده و تشویق به پیشرفت فردی است. هدف این پژوهش شناسایی شاخصهای مؤثر و طراحی مدل جانشینپروری مبتنی بر شاخصهای بومی سازمانی سازمانهای دانشمحور میباشد. دادههای حاصل از گرداوری اطلاعات از سازمانهای زیرمجموعه یکی از وزارتخانههای کشور است. در این مطالعه از دو پرسشنامه در دو بعد وضعیت موجود و وضعیت مطلوب و با ۳۹ سؤال و پرسشنامه AHP برای وزندهی به معیارها معنیداری قرارگرفت. دادههای جمعآوری شده از طریق آزمون مقایسه زوجی وضعیت موجود و مطلوب برای اجرای موفقیتآمیز برنامه جانشینپروری مقایسه شد. درنهایت با آزمون رگرسیون مهمترین شاخص که بیشترین اهمیت را در موفقیت جانشینپروری دارد، ارائه شد. روش پژوهش استفاده شده در این پژوهش از نوع توصیفی پیمایشی است. در بررسی مطالعات توصیفی از مطالعات کتابخانهای و در بررسی مطالعات میدانی از ابزار مصاحبه و پرسشنامه استفاده شده است. در این پژوهش ۱۱متغیر براساس با نظر خبرگان و با استفاده از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) وزندهی شدند. نتیجه حاصل از مقایسه زوجی معیارها نشان داده است که چهار شاخص تعیین الزامهای کار و کارکنان موجود، استراتژی سازمان، شایستگی/ استقرار مدل شایستگی و استعداد و شناسایی افراد مستعد بهترتیب دارای بیشترین اهمیت در جانشینپروری در سازمان است.
دوره ۱۰، شماره ۵ - ( آذر و دی ۱۳۹۸ ۱۳۹۸ )
چکیده
وابستههای فعل، یکی از بحثبرانگیزترین مباحث پژوهش در زبان فارسی بوده و افراد زیادی همچون متیوز (۱۹۸۱)، دوتی (۲۰۰۰)، طبیبزاده (۱۳۸۳) و رحیمیان (۱۳۹۲) در این زمینه مطالعاتی انجام دادهاند. با این حال، ماهیت این مقولات همچنان از دیدگاه صاحبنظران، متفاوت ارزیابی شده است. متمم به عنوان مهمترین وابستۀ فعلی نیز از این قاعده مستثنی نبوده است. عدهای هم به متمم اجباری و هم به متمم اختیاری قائلند، در حالی که افرادی دیگر متمم را همان عنصری میدانند که همواره اجباری است و به متمم اختیاری قائل نیستند. تحقیق حاضر پژوهشی پیکرهبنیاد دربارۀ وابستههای فعلی است. هدف این پژوهش، بررسی بود یا نبود متمم اختیاری در زبان فارسی است. به سخن دیگر، هدف از انجام این مطالعه یافتن پاسخ برای این سؤال است که آیا دادههای پیکرهای زبان فارسی وجود متمم اختیاری را تأیید میکند و اگرنه، آنچه متمم اختیاری خوانده میشود، در زمرۀ چه مقوله یا مقولاتی قرار میگیرد؟ به این منظور، از هر یک از افعال شاخص حرکتی «آمدن»، «رفتن»، «آوردن» و «بردن»، ۳۰۰ مورد بهطور تصادفی در پیکرۀ نوشتاری همشهری ۲ مورد بررسی قرار گرفته و وابستههایشان بر اساس چارچوب دستور شناختی لانگاکر (۲۰۱۳) مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج این تحقیق نشان میدهد که آنچه تاکنون متمم اختیاری تلقی میشده، نه متمم است و نه اختیاری، بلکه توصیفگری است که بر اساس الزام بافتی به صورت اجباری در گفتمان حضور مییابد و از این رو در تحقیق حاضر «مکمل بافتی» نامیده شده است.
واژههای کلیدی: دستور شناختی لانگاکر، پیکره زبان فارسی، متمم اجباری و اختیاری، افزوده، توصیفگر، مکمل بافتی.
کمیل خرمی، شاهرخ حسینی هاشمی،
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده
در این مقاله ارتعاش پوسته¬ی استوانه¬ای FGM با استفاده از روش مربعات دیفرانسیلی (DQM) مطالعه می شود. ماهیت روش مربعات دیفرانسیلی، مشتق جزئی تابع یکنواخت نسبت به متغیری است که توسط مجموع وزنی مقادیر تابع در تمامی نقاط گسسته در آن جهت تقریب زده شده است. ضرایب وزنی مربوط به آن، به مسأله ی خاصی مربوط نیست و فقط به نقاط شبکه و مرتبه¬ی مشتق بستگی دارد. پوسته¬ی FGM خواص متغیری در راستای ضخامت بر حسب تابع نمایی دارد. همگرایی سریع روش DQM نشان داده شده و دقت آن با سایر مقالات و تئوری¬های پوسته، و همچنین با نتایج نرم افزار ABAQUS مقایسه و تأیید شده است. اثر کسر حجمی بر فرکانس¬های طبیعی پوسته¬ی استوانه¬ای FGM برای شرایط مرزی کلاسیک (تمامی ترکیبات شرایط مرزی ساده و گیردار) در برابر تعداد موج پیرامونی، نسبت طول به شعاع و نسبت ضخامت به شعاع برای مقادیر مختلف توان نمایی بررسی شده است.
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۹ )
چکیده
هایپرگلیکوزیلاسیون فرایندی است که در آن با استفاده از روشهای مهندسی ژنتیک و جهش زایی هدفمند یک جایگاه جدید N-گلیکوزیلاسیون (موتیف Asn-Xxx-Ser/Thr) به درون توالی اسیدآمینه ای پروتئین نوترکیب وارد می شود. در صورت اتصال گلیکن جدید به آسپاراژین موجود در این موتیف، هایپرگلیکوزیلاسیون رخ می دهد. این فرایند بویژه در صنعت تولید پروتئینهای دارویی بسیار مورد توجه است. ویژگیهای فارماکوکینتیکی داروهای نوترکیب، ممکن است تحت تاثیر گلیکن اضافه شده قرار گرفته و نیمه عمر آنها افزایش یابد. در این تحقیق، بر اساس مطالعات بیوانفورماتیکی، در دامنه گلای فاکتور ۹ انسانی یک جایگاه جدید N-گلیکوزیلاسیون از طریق جهش زایی هدفمند مبتنی بر PCR و تبدیل کدون اسیدآمینه آرژینین شماره ۳۷ به آسپاراژین ایجاد شد. توالی رمز کنندۀ فرم جهش یافته فاکتور ۹ انسانی بطور موازی با توالی طبیعی (به عنوان کنترل)، در وکتور بیانی pCEP۴ مجهز به پروموتر ویروس سایتومگالو (CMV)، همسانه سازی شده و بیان آنها در سلولهای HEK۲۹۳ مورد بررسی قرار گرفت. به منظور بررسی رخداد هایپرگلیکوزیلاسیون در نوع جهش یافته، از روش گرادیان SDS-PAGE دارای شیب غلظت آکریلآمید و به دنبال آن وسترن بلاتینگ استفاده شد که نشان دهنده سنگینتر بودن محصول جهش یافته نسبت به فرم طبیعی بود. همچنین پس از هضم با استفاده از آنزیم PNGase هر دو محصول طبیعی و جهش یافته وزن مولکولی یکسانی کسب کردند. این نتایج نشان داد که افزایش وزن مولکولی پروتئین جهش یافته ناشی از اضافه شدن گلیکن جدید بوده و تایید کننده رخداد هایپرگلیکوزیلاسیون است.
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۰ )
چکیده
منابع انسانی در هر سازمانی تأثیر بهسزایی در چگونگی برتری یک سازمان در رقابت با بقیه دارد که در برخی حوزهها مانند فروش حضوری این نقش مهمتر است. پژوهش حاضر، بهدنبال تأثیر ویژگیهای جنسیت و سن (جمعیت شناختی)، قد و وزن (ظاهری) کارکنان مربوطه در حوزه فروش بر اعتماد خریدار به فروشنده با استفاده از رویکرد تحلیل همزمان و بر مبنای نظریه تشابه است. جامعه آماری این پژوهش شامل خریداران لباس و پوشاک در سطح شهر تهران است که با نمونهگیری در دسترس تعداد ۱۹۴ پرسشنامه قابلاستفاده گردآوری شد. نتایج پژوهش نشان داد که ویژگی وزن فروشنده با ضریب اهمیت ۲۸/۵ درصد در کل مطلوبیت مهمترین عامل در اعتماد خریدار به فروشنده است. پس از آن ویژگیهای سن، قد و جنسیت با ضرایب اهمیت ۲۷/۷، ۲۳/۹ و ۱۹/۹ درصد در اولویتهای دوم تا چهارم به لحاظ اهمیت در کل مطلوبیت خریدار قرار دارد. بررسی تأثیر سطوح مختلف ویژگیهای کارکنان فروش بر اعتماد به وی نشان داد که یکسان بودن جنسیت، هموزن بودن و همقدبودن فروشندگان با خریداران و یا بلندقدتربودن فروشندگان از خریداران موجب اعتماد بیشتر خریدار به فروشنده میشود، اما تفاوت سنی بین خریدار و فروشندگان موجب کاهش اعتماد خریدار میشود. نتایج اولویتبندی ۱۲ تیپ فروشنده براساس میانگین مطلوبیت خریدار نشان داد که فروشندهای با ویژگیهای جنسیت متفاوت از خریدار، مسنتر، هموزن و قد وی نیز بلندتر از خریدار در اولویت نخست قرار دارد، بهاینمعنا که خریدار به فروشندهای با این ویژگیها بیشترین اعتماد را دارد.
دوره ۱۱، شماره ۴۵ - ( پاییز ۱۳۹۳ )
چکیده
یکی متونی که البّته اثری گمنام بوده و متأسّفانه با تمامی زیباییهایی که دارد، توجّه چندانی به آن نشده است، خردنامه (اثری از قرن ششم ﻫ.ق) از مؤلّفی ناشناخته و مجهول است. این جستار با تکیه بر منابع کتابخانهای به بررسی تداوم اندیشۀ سیاسی ایرانشهری در کتاب خردنامه و در عین حال به معرّفی مختصری از کتاب و سبک آن پرداخته است. نظریۀ اساسی کتاب مبتنی بر اندیشۀ شاهی آرمانی بهخصوص بر پایۀ آموزههای امشاسپند، اشه یا راستی تدوین شده است. مؤلّف با نشان دادن راههای صحیح زندگی، در پی به تصویر کشیدن نظریۀ شاهی آرمانی در مدینۀ فاضله از لا به لای تداوم اندیشۀ ایرانشهری بوده است.
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۸۸ )
چکیده
هدف: بیماری ایدز امروزه بهعنوان یک مشکل جهانی مطرح است و تلاش فراوانی برای ساخت واکسن مؤثر ضد بیماری ایدز صورت گرفته اما بینتیجه مانده است. DNA واکسنها از جمله واکسنهای نسل جدید است که میتواند سیستم ایمنی را بهخوبی تحریک نمایند با وجود این، یافتههای اخیر نمایانگر ایمنزایی ضعیف این دسته از واکسنها است و اعتقاد بر اینست که این دسته از واکسنها نیاز به عواملی چون ادجوانتها دارد تا ایمنیزایی بیشتری کسب نماید. در این پژوهش DNA واکسن کاندید برای HIV-P۲۴-Nef ساخته شده است و سپس با استفاده از ادجوانتهای ژنی اینترلوکین-۱۵ و GM-CSF پاسخهای ایمنی سلولی بررسی شده است.
مواد و روشها: در این پژوهش ساختار ژنی HIV-P۲۴-Nef در ناقل بیانی یوکاریوتی ساخته شد و بهعنوان ادجوانت از پلاسمیدهای بیانی اینترلوکین-۱۵ و GM-CSF استفاده شد پس از تزریق واکسن کاندید به موشهای BALB/c پاسخهای سیتوکینی، تکثیر لنفوسیتها و سایتوتوکسیسیتی لنفوسیتها بررسی شد.
نتایج: یافتههای حاضر نشان میدهد که واکسن کاندید بهطور معنیداری پاسخهای ایمنی سلولی را تحریک نموده است و استفاده از ادجوانتهای ژنی اینترلوکین-۱۵ و GM-CSF بهصورت مجزا با واکسن کاندید، پاسخهای ایمنی سلولی را بهطور معنیداری تقویت نموده است. تزریق همزمان ادجوانتهای ژنی در حالتیکه نسبت دوز واکسن بیشتر از ادجوانت باشد پاسخهای ایمنی سلولی را بهطور معنیداری افزایش میدهد.
نتیجهگیری: توالیهایی که در بررسی حاضر بهعنوان واکسن کاندید انتخاب شد ایمنیزایی خوبی در مدل موشی از خود نشان داده است و تزریق همزمان ادجوانتهای ژنی اینترلوکین-۱۵ و GM-CSF موجب افزایش پاسخ ایمنی سلولی به DNA واکسن میشود.
مهدی تاجداری، مجید عظیمی، مهدی خرم، جعفر اسکندری جم،
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۲ )
چکیده
در این مقاله شبیه سازی و آنالیز پوسته های استوانه ای فولادی جدار نازک با ضخامت و طول ها وقطرهای مختلف، دارای حفره مثلثی شکل که به صورت محوری تحت بار فشاری قرار گرفته اند، و همچنین اثرات موقعیت حفره، نسبت طول به قطر(L/D) و نسبت قطر به ضخامت(D/t) روی رفتار کمانشی و پس کمانشی این پوسته ها با استفاده از روش اجزای محدودو به کمک نرم افزار آباکوس انجام گرفته است. همچنین برای نمونه ها، آزمایش کمانش توسط یک دستگاه هیدرولیک انجام شده و نتایج بدست آمده از تست های تجربی با نتایج عددی مقایسه شده اند. مطابقت بسیار خوبی بین نتایج بدست آمده از نتایج تجربی و شبیه سازی عددی مشاهده می شود.
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۸۹ )
چکیده
هدف: واکسنهای متعددی علیه ویروس نقص ایمنی اکتسابی انسان بررسی شدهاند؛ اما هیچکدام از واکسنها بهعنوان واکسن ضد ایدز مورد تأیید قرار نگرفتهاند. یک راهکاری که بتوان پاسخ ایمنی را علیه بیماریزاها تقویت نمود، بهکارگیری یک واکسن چند اپیتوپی است. این استراتژی علیه واکسنهای متعددی بهکار گرفته شده است و پاسخهای ایمنی را بهبود بخشیده است.
مواد و روشها: در این تحقیق یک پپتید الحاقی چند اپیتوپی شامل قسمتهایی از P۲۴ و Nef ویروس نقص ایمنی اکتسابی انسان بهعنوان کاندید واکسن به موشها تزریق شد و سپس پاسخهای ایمنی همورال با سنجش تیتر آنتیبادی کل و تعیین زیرکلاسهای IgG به کمک الایزا مشخص شد. همچنین سنجش پاسخهای ایمنی سلولی با بررسی پاسخهای تکثیری سلولهای طحالی با استفاده از MTT و سلولکشی با روش آزمایش لاکتات دهیدروژناز بررسی شد. در نهایت الگوی سیتوکینهای اینترفرون گاما و اینترلوکین-۴ نیز به کمک الایزا مشخص شد.
نتایج: نتایج پژوهش حاضر بیانگر آنست که واکسن کاندید باعث تحریک پاسخ تکثیری لنفوسیتهای طحالی موش شده و همچنین پاسخهای سلولکشی قدرتمندی را نیز القا نموده است. بررسی پاسخ ایمنی همورال نشان داده است که واکسن کاندید باعث تولید آنتیبادی اختصاصی شده که اغلب از زیرکلاس IgG۲a است. همچنین بررسی الگوی سیتوکینی نشان داده است که ترشح اینترفرون گاما پاسخ غالب بوده است.
نتیجهگیری: بهکارگیری اپیتوپهای ایمونوژن و حفاظت شده از P۲۴ و Nef موجب القای پاسخهای ایمنی همورال و سلولی قدرتمندی شده است و میتوان کاندیدی برای مطالعات بیشتر در مدلهای حیوانی
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۰ )
چکیده
هدف: کمپلکس آنتیژن ۸۵ مایکوباکتریوم توبرکلوزیس شامل سه پروتئین ترشحی است که خاصیت ایمنیزایی دارند. این پروتئینها کاندیداهای مهمی در طراحی واکسن سل هستند. برای استفاده از این پروتئینها بهعنوان واکسنهای زیرواحدی یا بهعنوان یادآور برای BCG نوترکیب یا واکسنهای DNA، تولید آنتیژنهای پروتئینی به شکل نوترکیب الزامی است. پروتئینهای مایکوباکتریوم که در دیواره هستند نسبتاً غیرقطبی است و تولید آنها به شکل نوترکیب در سویه بیانی اشریشیا کلی با پروتئینهای دیگر متفاوت است. هدف از این مطالعه تولید و تخلیص آنتیژن نوترکیب ۸۵C بهعنوان یک ایمنوژن است.
مواد و روشها: آنتیژن ۸۵C در حامل پلاسمیدی pJET۱,۲ و در نهایت در pET۳۲a(+) کلون و در هر دو پلاسمید تعیین توالی شد. القای تولید پروتئین با IPTG صورت گرفت و تخلیص با حل کردن اجسام تودهای داخل سلولی در اوره، جذب با رزین نیکل، حذف اوره با شیب کاهشی اوره در محلولهای شستشو و در نهایت جمعآوری پروتئین نوترکیب به شکل محلول انجام شد. تأیید آنتیژنیک پروتئین نوترکیب با وسترن بلات و توسط آنتیبادی ضد پلیهیستیدین، آنتی سرم پلیکلونال خرگوشی ضد مایکوباکتریوم توبرکولوزیس و سرم بیمار سلی بستری انجام شد.
نتایج: ژن آنتیژن ۸۵C با موفقیت کلون و با تعیین توالی تأیید شد. آنتیژن ۸۵C در میزبان اشریشیا کلی بیان و تخلیص شد.
نتیجهگیری: نتایج وسترن بلات به موازات نتایج تعیین توالی نشان دهنده درستی تولید پروتئین آنتیژن ۸۵C نوترکیب و حفظ نسبی ساختار اپیتوپی آن است.
هادی خرمی شاد، زهرا عباسی،
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده
یکی از محدودیتهای مهم استفاده از اتصالات چسبی، تضعیف لایهی چسب در مقابل عوامل مخرب محیطی مانند رطوبت میباشد. استفاده از روشهای عددی برای پیش-بینی استحکام اتصالات چسبی در معرض رطوبت میتواند موجب صرفهجویی مهمی در وقت و هزینه شود. در این تحقیق ابتدا نحوهی بررسی آزمایشگاهی و مدلسازی عددی فرایند کامل نفوذ رطوبت به داخل لایهی چسب و اثر تخریبی آن بر استحکام اتصال چسبی، تبیین شده است. سپس فرایند مذکور برای یک اتصال تک لبهای با چسب حساس به فشار SBT ۹۲۴۴ و چسبندهی آلیاژ آلومینیوم AL۲۰۲۴-T۳ با طول اتصال و زمانهای در معرضگذاری مختلف به کار برده شد. در مرحلهی اول توزیع رطوبت در زمانهای در معرضگذاری ۳۰، ۶۰ و ۹۰ روز در محیط با رطوبت نسبی ۱۰۰% به دست آمد. سپس با استفاده از مدل ناحیه چسبناک، تست کشش اتصال تک لبهای در زمانهای مختلف شبیهسازی شد و استحکام باقیماندهی آن تخمین زده شد. در این شبیهسازی پارامترهای مدل ناحیه چسبناک بر اساس نتایج آزمایشگاهی سایر محققین به دست آمد و اثر تخریبی رطوبت با تعریف پارامترهای مدل ناحیه چسبناک به صورت تابعی از میزان رطوبت جذب شده تعیین گردید. شبیهسازی یک بار بدون در نظر گرفتن تورم لایهی چسب و بار دیگر با در نظر گرفتن تورم انجام شد. تنشهای تورمی نیز به طور جداگانه در زمانهای مختلف به دست آمد. مشخص شد، تأثیر تورم در اتصال با طول بزرگتر و زمان در معرضگذاری کمتر، قابل توجهتر بوده است.
سید علی اکبر موسویان، مهدی خرم،
دوره ۱۵، شماره ۱۲ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده
حفظ و بازیابی تعادل در هنگام اعمال نیروهای خارجی یک موضوع بسیار مهم برای رباتهای چهارپا میباشد. اهمیت این موضوع به این دلیل است که رباتهای چهارپا باید در محیطهای ناهموار حرکت کرده و این نیروها جزء لاینفک این سطوح میباشند. بنابراین در این مقاله به بررسی بازیابی تعادل یک ربات چهارپا پس از اعمال یک نیروی خارجی بر آن پرداخته میشود. بدین منظور، ابتدا مدل دینامیکی کامل یک ربات چهارپا استخراج شده و سپس یک روش حذف قیود برای بهدست آوردن معادلات بدون قیود ارائه میشود. با بهرهگیری از مبانی عملکردی کنترل تناسبی-مشتقی، شتابهای مطلوب جهت حفظ و بازیابی تعادل محاسبه میشوند. از آنجا که این شتابها ممکن است سبب لغزش پاهای ربات و همچنین از بین رفتن پایداری ربات گردند، یک مسئله بهینهسازی برای محاسبه همزمان نیروهای قیدی کف پا و شتابهای بدنه ارائه خواهد شد. بهینه کردن نیروهای قیدی همزمان با محاسبه شتابهای بدنه به منظور توزیع مناسب نیروهای قیدی برای جلوگیری از لغزش پاها صورت میپذیرد. از آنجا که در مسئله بهینهسازی شروط پایداری و عدم لغزش به عنوان قیود خطی فرمولبندی میشوند، روش فوق بهآسانی به یک مسئله خطی و مقید حداقل مربعات خطا تبدیل شده که سبب میشود مسئله به صورت برخط قابل پیادهسازی باشد. در انتها عملکرد الگوریتم ارائه شده بر روی یک ربات چهارپا در شبیهسازی مورد بررسی قرار میگیرد. شبیهسازی در فازهای ایستادن بر روی چهار پا و راه رفتن صورت میپذیرد و نتایج بهدست آمده بحث خواهند شد.