۶ نتیجه برای دشتی رحمت آبادی
اصغر دشتی رحمت آبادی، اردشیر کرمی محمدی، رضا رشیدی،
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۸۹ )
چکیده
عملکرد یاتاقانهای غیر مدور -بر خلاف یاتاقانهای مدور- به پارامترهای طراحی مختلفی مانند زاویه انحراف بستگی دارد. در این مقاله, اثر زاویه انحراف یاتاقان از وضعیت تقارن، بر مشخصههای استاتیکی و پایداری دو نوع یاتاقانهای گازی غیر مدور مطالعه میشود. سیستم خطی شده با در نظر گرفتن روش اجزای محدود برای حل معادلات بهمنظور دستیابی به مشخصههای مورد نظر بهکار گرفته میشود.
نتایج نشان میدهند که زاویه انحراف بر مشخصههای استاتیکی و پایداری یاتاقانهای گازی دو – لب و چهار - لب اثر قابل توجهی دارد، بهطوری که با افزایش زاویه انحراف، کاهش در مشخصههای استاتیکی و افزایش در محدوده پایداری سیستم مشاهده میشود. با مقایسه اثر زاویه انحراف بر عملکرد یاتاقانهای دو – لب و چهار – لب مشاهده میشود که این اثر برای یِاتاقان و – لب محسوستر است.
اصغر دشتی رحمت آبادی، مهدی زارع مهرجردی، رضا رشیدی میبدی،
دوره ۱۵، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۴ )
چکیده
در پژوهش حاضر تأثیر میزان پیشبار بر پایداری دینامیکی یاتاقان ژورنال هیدرودینامیکی غیرمدور دو لُب تحت روانکاری میکروپلار بر پایه مدلهای تحلیلی دینامیکی خطی و غیرخطی با استفاده از روش حل عددی اجزاء محدود ارزیابی شدهاست. به این منظور معادله رینولدز حاکم بر روانکاری هیدرودینامیکی یاتاقان ژورنال با سیال تراکمناپذیر با فرض صُلبیت روتور و بکارگیری تئوری سیال میکروپلار اصلاح گردیدهاست. در ادامه مدل دینامیکی خطی با فرض حرکت اغتشاشی هارمونیک مشخص و مدل دینامیکی غیرخطی با تعقیب گام به گام مسیر حرکت روتور در طول زمان با کمک روش رانگ-کوتای مرتبه چهار جهت بررسی وضعیت پایداری یاتاقان مورد استفاده قرار گرفتهاند. در نهایت پارامترهای جرم بحرانی و نسبت فرکانس چرخش گردابی روتور به عنوان مشخصههای پایداری یاتاقان به ازای مقادیر مختلف پیش بار توسط هر دو مدل تحلیل دینامیکی توسط روش اجزاء محدود استخراج و با یکدیگر مقایسه شدهاند. نتایج گویای بهبود پایداری دینامیکی یاتاقانهای ژورنال دو لُب در قالب ارتقاء پارامتر جرم بحرانی و اُفت فرکانس چرخش گردابی توام با افزایش میزان غیرمدوری یاتاقان هستند. مقایسه دو مدل ارائه شده بیانگر نتایج محتاطانهتر تحلیل دینامیکی خطی نسبت به نوع غیرخطی در حالتهای گوناگون بررسی میباشد. همچنین نتایج تحلیل دینامیکی غیرخطی یاتاقان از رخداد رفتارهای نوسانی بازگشتی به نقطه تعادل استاتیکی، پریودیکی با دامنه محدود و اغتشاشات واگرای منجر به برخورد روتور و پوسته یاتاقان با افزایش میزان پیشبار حکایت دارند.
مهدی زارع مهرجردی، اصغر دشتی رحمت آبادی، رضا رشیدی میبدی،
دوره ۱۵، شماره ۷ - ( ۷-۱۳۹۴ )
چکیده
یاتاقانهای ژورنال روغنی یکی از متداولترین اجزاء ماشینهای دوار تحت بارگذاری سنگین به شمار میآیند. عوامل متعددی نظیر تغییر در شرایط بارگذاری و روانکاری میتواند بر پایداری دینامیکی این گروه از یاتاقانها تاثیرگذار باشد. از این رو شناخت پاسخ دینامیکی یاتاقانهای ژورنال در شرایط مختلف میتواند به بهبود فرآیند کنترل، عیبیابی و پیشگیری از قرارگیری سیستمهای یاتاقان و روتور در شرایط عملکردی بحرانی منجر گردد. نابالانسی جرمی روتور از دیرباز به عنوان یکی از عوامل موثر بر رفتار دینامیکی و طول عمر انواع تکیهگاههای یاتاقانی مطرح بودهاست. به همین دلیل در پژوهش حاضر تاثیر این پارامتر بر پایداری یاتاقان ژورنال هیدرودینامیکی غیرمدور دولُب با روانکار میکروپلار با استفاده از مدل تحلیلی دینامیکی غیرخطی ارزیابی شدهاست. برای رسیدن به این هدف، در ابتدا معادله رینولدز حاکم بر روانکاری یاتاقانهای ژورنال هیدرودینامیکی با سیال تراکمناپذیر بر پایه تئوری سیال میکروپلار اصلاح شده و معادلات جابجایی دینامیکی روتور صُلب نیز با فرض وجود نابالانسی جرمی استخراج گردیدهاند. حل همزمان معادله رینولدز و معادلات حرکت روتور، توزیع فشارهای پایا و دینامیکی ایجاد شده در فیلم سیال روانکار و مولفههای جابجایی، سرعت و شتاب مرکز روتور را بدست میدهد. ارزیابی نتایج در قالب نمودارهای مسیر دینامیکی، طیف توانی، دیاگرام دوشاخهگی و نگاشت پوانکاره از بروز رفتارهای دینامیکی متفاوت یاتاقانهای دولُب با تغییر میزان نابالانسی جرمی روتور حکایت دارد. پاسخ سیستم دینامیکی مورد بررسی، نوسانات همگرا به نقطه تعادل استاتیکی، رفتارهای پریودیکی، KT پریودیکی، شبه نوسانی و همچنین اغتشاشات واگرای منجر به برخورد روتور و پوسته یاتاقان را شامل میگردد.
اصغر دشتی رحمت آبادی، ابوالفضل رسولی زاده شورکی، مهدی زارع مهرجردی،
دوره ۱۶، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۵ )
چکیده
عملکرد یاتاقانهای ژورنال غیرمدور لُبدار در قیاس با انواع مدور به پارامترهای طراحی و مونتاژ متنوعتری نظیر زوایای انحراف و نصب، وابسته به چگونگی قرارگیری لُبهای یاتاقان در مقابل هم و نحوه نصب آنها روی پایه ماشین مرتبط میباشد. تغییر در موقعیت و وضعیت این نوع یاتاقانها، ناشی از تغییر در زوایای نصب و انحراف، میتواند عملکرد یاتاقانهای ژورنال غیرمدور لُبدار را تحت تأثیر قرار دهد. در پژوهش حاضر چگونگی عملکرد دمایی یاتاقانهای ژورنال دو، سه و چهار لُب در زوایای نصب و انحراف مختلف با روش درونیابی مشتق تعمیم یافته مورد ارزیابی قرار گرفتهاست. بررسی نتایج حاکی از آن است که لحاظ اثرات دمایی تأثیر قابل توجهی بر عملکرد استاتیکی یاتاقانهای مورد بررسی داشته و میتواند نتایج را تا حد قابل توجهی به شرایط عملکرد واقعی نزدیک سازد. افزایش دمای ایجاد شده در روتور، سیال روانکار و پوسته در قیاس با شرایط تحلیل ایزوترمال، کاهش لزجت روانکار و اُفت توانایی حمل بار را در پی داشته و دامنه این تغییرات در زوایای نصب و انحراف گوناگون بویژه برای یاتاقانهای دو لُب متفاوت میباشد. بر اساس ارزیابی انجام شده پارامترهای عملکرد یاتاقانهای غیرمدور دو، سه و چهار لُب با تغییر زوایای نصب و انحراف رفتاری تناوبی داشته و بدین سبب امکان انتخاب زوایای بهینه جهت دستیابی به عملکرد مطلوب وجود دارد.
محمد زمان ثانی، اصغر دشتی رحمت آبادی، رضا رشیدی میبدی، مهدی زارع مهرجردی،
دوره ۱۷، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۶ )
چکیده
امروزه یاتاقانهای ژورنال روغنی بهطور گستردهای به عنوان تکیهگاه مناسب برای سیستمهای دوار در صنایع گوناگون بهکار گرفته میشوند. هنگامیکه این یاتاقانها تحت بارگذاری در سرعتهای بالا مورد استفاده قرار گیرند، ایجاد اغتشاشات گردابی منجر به برخورد و سایش در وضعیت حرکت روتور محتمل میباشد. طراحی شکلهای هندسی خاص و یا بهکارگرفتن روانکارهای صنعتی با ترکیبات متفاوت جدید، میتواند بر توانمندی یاتاقانهای ژورنال در حفظ عملکرد پایدار دینامیکی خود در موقعیتهای بحرانی تأثیرگذار باشد. از این منظر استفاده از انواع یاتاقانهای ژورنال غیرمدور و روانکارهای غیرنیوتنی در حوزه روانکاری اخیراً بهطور فزایندهای مورد توجه قرار گرفتهاست. در پژوهش حاضر، با انتخاب روانکار غیرنیوتنی شبیهسازی شده با مدل سیال پاورلا، تأثیر پارامترهای طراحی نظیر نسبت خروج از مرکزی، نسبت منظری و اندیس پاورلا بر پایداری دینامیکی سیستم یاتاقانهای ژورنال غیرمدور دو، سه و چهار لُب مورد مطالعه قرار میگیرد. در این راستا با فرض نوسانات سیکل محدود روتور حول نقطه تعادل استاتیکی با میرا شدن اثر اغتشاشات تحمیلی اولیه و استفاده از روش عددی اجزاء محدود جهت حل معادلات حاکم، محدوده پایداری سیستم در قالب مشخصههای تحلیل دینامیکی خطی نظیر فرکانس چرخش گردابی و پارامتر جرم بحرانی تعیین میگردد. نتایج حاکی از آنست که با افزایش اندیس پاورلا و کاهش نسبت منظری، دامنه پایداری دینامیکی تکیهگاه یاتاقانی توسعه مییابد. همچنین با افزایش تعداد لُبها در یاتاقانهای ژورنال غیرمدور با روانکار پاورلا و تامین شرایط قرارگیری سیستم در مقادیر نسبت خروج از مرکزیت بالا، میتوان به قابلیت بیشتری در میرا نمودن اغتشاشات دینامیکی دستیافت.
مسعود علی حیدری، اصغر دشتی رحمت آبادی، مهدی زارع مهرجردی،
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۷ )
چکیده
استفاده از یاتاقانهای ژورنال روغنی در دهههای اخیر به دلیل عملکرد استاتیکی و دینامیکی مناسب آنها در بارگذاریهای سبک و سنگین و کاهش آلودگیهای صوتی، به عنوان تکیهگاههای مناسب در تجهیزات متنوع صنعتی نظیر انواع توربوماشینها، موتورهای احتراقی و راکتورهای هستهای روند رو به رشدی به خود گرفتهاست. با توجه به تاثیرپذیری عملکرد این یاتاقانها از شکل هندسیشان، مدلهای متنوعی نظیر انواع بیضوی، لُبدار، موجدار، کفشک لولایی و شیار محوری برای بهبود هدفمند شرایط کارکرد حالت پایدار و دینامیکی در سالهای گذشته به بازار ارائه شدهاند. در دهه اخیر با توسعه تجهیزات پیشرفته ماشینکاری غیرسنتی، زمینه ایجاد بافت در جداره یاتاقانهای ژورنال به توانمندیهای پیشین تولیدکنندگان افزوده گردیدهاست. بافتهای با اشکال متنوع مکعبی، استوانهای، کروی و مخروطی میتوانند تاثیر متفاوتی بر عملکرد یاتاقانهای ژورنال داشته باشند. در پژوهش حاضر عملکرد یاتاقانهای ژورنال هیدرودینامیکی غیرمدور دولُب با بافتهای استوانهای ایجاد شده در نواحی مختلف پوسته مورد ارزیابی قرار گرفتهاست. به این منظور معادله رینولدز حاکم بر روانکاری هیدرودینامیکی یاتاقانهای غیرمدور روغنی با توجه به تغییرات ضخامت فیلم روانکار، در اثر هندسه و محل ایجاد بافت، اصلاح و به کمک روش حل عددی اجزاء محدود، با بکارگیری شرط مرزی رینولدز در تعیین محدوده کاویتاسیون در لُبها، بررسی گردیدهاست. در ادامه پارامترهای عملکرد یاتاقان بر پایه توزیع فشار فیلم روانکار محاسبه و تاثیرات مکان بافت بر آنها ارزیابی شدهاست. نتایج گویای آنست که با توجه به میزان غیرمدوری یاتاقانهای دولُب، محل ایجاد بافت برای دستیابی به عملکرد مطلوبتر متفاوت میباشد. همچنین با افزایش غیرمدوری تاثیر ایجاد بافت بر عملکرد یاتاقان چشمگیرتر خواهد بود.