جستجو در مقالات منتشر شده


۷ نتیجه برای راثی


دوره ۱۱، شماره ۰ - ( Spring & Summer ۲۰۰۸- ۱۳۸۷ )
چکیده

هدف: امروزه از اپیدمیولوژی مولکولی در تحقیقات مختلف اپیدمیولوژیکی بیماری لشمانیوز احشایی از جمله تعیین ناقلین بیماری استفاده می‌شود. مواد و روش‌ها: در این مطالعه از سه جایگاه کینتوپلاست DNA، بخش‌های غیرقابل ترجمه ژن‌های ریبوزوم و ژن سیستئین پروتئاز B ژنوم انگل‌های لیشمانیا برای تعیین آلودگی و هویت گونه‌های انگل در پشه خاکی‌های منطقه گرمی استان اردبیل که مهم‌ترین کانون بومی بیماری لشمانیوز احشایی (کالاآزار) در کشور است، استفاده شده است. نتایج: نتایج مطالعه نشان داد که ژنوم کینتوپلاست DNA، بخش‌های غیرقابل ترجمه ژن‌های ریبوزوم و سیستئین پروتئاز B به‌ترتیب برای تعیین لپتوموناد یا بررسی‌های اولیه، شناسایی کمپلکس دونوانی و تعیین هویت اعضای کمپلکس دونووانی مناسب هستند. این مطالعه برای اولین بار ثابت نمود که در منطقه مورد مطالعه هر دو عضو کمپلکس دونووانی یعنی لیشمانیا دونووانی و لیشمانیا اینفانتوم وجود دارند و هر دو انگل توسط پشه خاکی‌های فلبوتوموس پرفیلیوی ترانس کوکازیکوس انتقال پیدا می‌کنند. نتیجه‌گیری: این اولین گزارش از آلودگی طبیعی پشه خاکی‌ها به لیشمانیا دونووانی در ایران است. با توجه به این‌که لیشمانیا دونووانی دارای اکولوژی و زیست‌شناسی کاملاً متفاوت از لیشمانیا اینفانتوم است، ضروری است که مطالعات بیشتری درباره نقش این گونه از کمپلکس در اپیدمیولوژی بیماری در منطقه و کشور انجام شود.
فائزه راثی، رامین کمالی مقدم،
دوره ۱۴، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده

در تحقیق حاضر، مشتقات دینامیکی طولی یک ایرفویل از نوع ناکا سری ۶، تحت نوسان اجباری پیچشی و انتقالی در شرایط مختلف در تونل باد زیر صوت مورد آزمایش قرار گرفته است. آزمایش‌های نوسانات پیچشی و انتقالی، در شرایط مختلفی از زاویه حمله متوسط، فرکانس کاهش یافته و دامنه نوسانی انجام شده و مشتقات دینامیکی طولی آنها با استفاده از تغییرات ضریب ممان پیچشی نسبت به زاویه حمله، محاسبه و مورد بررسی واقع شده است. برای تخمین ضرایب مشتقات دینامیکی در حرکت‌های نوسانی هارمونیک از بسط تیلور و انتگرال فوریه به‌صورت توابع خطی از پارامترهای وابسته استفاده شده است. روش‌های ‌به‌کارگرفته شده، نتایج یکسان داشته و قابل تعمیم جهت تعیین مشتقات دینامیکی طولی هر وسیله پروازی می‌باشد. نتایج نشان داد در نواحی قبل و حدود واماندگی استاتیکی ایرفویل، تغییرات ضرایب مشتقات دینامیکی طولی نسبت به زاویه حمله دارای روندی معکوس نسبت به نواحی بعد از واماندگی است. اثر فرکانس کاهش یافته بر میزان پایداری دو حرکت نوسانی پیچشی و انتقالی متفاوت از یکدیگر است، به این ترتیب که در حرکت نوسانی انتقالی، افزایش فرکانس کاهش یافته، باعث کاهش پایداری نوسان می‌شود، درحالیکه در حرکت نوسانی پیچشی، تغییر قابل توجهی بر میزان پایداری آن نمی‌گذارد.
فائزه راثی، ایمان لاریبی،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده

در تحقیق حاضر، ابتدا نفوذپذیری یک پارچه متداول در ساخت کانوپی چترها،با انجام آزمایش موردبررسی قرار گرفت و با استخراج ضرایب معادله اصلاح‌شده دارسی،مدل‌سازی برای نمونه مشابه آزمایش انجام و نتایج با آزمایش تجربی مقایسه و صحت سنجی شد. سپس این ضرایب برای مدل‌سازی نیمه تجربی هندسه چترگون دوبعدی نفوذپذیر استفاده شد. در نظر گرفتن فرض نفوذپذیری موجب کاهش ۳۹ درصدی ضریب پسا نسبت به کانوپی نفوذناپذیر شد. در مقایسه نتایج کانوپی صلب و نفوذپذیر،تغییرات مقدار ضریب پسا،تفاوت توزیع فشار و خطوط جریان پیرامون کانوپی ها بیانگر میزان اهمیت در نظر گرفت نفوذپذیری در شبیه‌سازی عددی کانوپی چتر است. جهت ساده‌سازی و بالا بردن سرعت حل،کانوپی ها به‌صورت نیم‌دایره و دوبعدی فرض شدند. سپس با درنظر گرفتن فرض نفوذپذیری،شبیه‌سازی عددی چترهای گروهی به شکل دوتایی و پشت سرهم در شرایط چیدمانی مختلف به کمک فلوئنت در حالت دوبعدی انجام‌ گرفت. چیدمان چترهای پشت سرهم جهت کاهش شوک هنگام باز شدن چتر اصلی بکار گرفته می‌شود. جهت شبیه‌سازی شرایط حقیقی فرود، جابجایی نسبی افقی کانوپی پائین نسبت به کانوپی بالا نیز در نظر گرفته‌شده است. با تحلیل جریان در اطراف کانوپی چترها و چگونگی اثرات تداخلی جریان، افت پسا و کارایی در حالت‌های مختلف برای هر کانوپی بررسی شد. در چترهای درنظر گرفته‌شده، قطر چتر جلوئی نصف چتر پشتی درنظر گرفته‌شده است. نتایج، اهمیت بررسی افت پسا در موقعیت‌های چیدمانی مختلف را نشان می‌دهد. پس از مطالعه فاصله‌های پشت‌به‌پشت دو کانوپی نسبت به هم، فاصله عمودی یک برابر قطر چتر پایینی کمترین افت پسا را نشان داد.

دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۵ )
چکیده

پدیده فرونشست سطح زمین ناشی از عوامل طبیعی و فعالیت‌های انسانی در نقاط مختلف دنیا و در طی سال‌های اخیر در کشور ایران به خصوص استان فارس به علت برداشت بی رویه از آب‌های زیرزمینی، خشکسالی و عوامل دیگر پدیدار شده است و سبب آسیب‌های جدی به زمین‌های کشاورزی، ساختمان‌های مسکونی، جاده‌ها و دیگر سازندها و بروز خسارت‌های زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی شده است. در این مقاله با انجام یک پژوهش موردی در دشت مرودشت به بررسی عوامل و پارامترهای موثر و ارزیابی میزان تأثیر هر کدام بر نشست سطح زمین پرداخته شده است. در این خصوص نحوه تعیین و تحلیل پارامترهای موثر همچون میزان افت سطح آب، جنس و ضخامت لایه های خاک به خصوص لایه های ریزدانه، خصوصیات ژئوتکنیکی خاک مورد بررسی قرار گرفته است و نتایج حاکی از ان است که جهت انجام محاسبات فرونشست خاک، داده ها و اطلاعات مورد نیاز تا حد امکان باید به صورت دقیق و جامع تهیه شوند و ویژگی‌ها و شرایط متفاوت هر پارامتر در نظر گرفته شود. به عنوان مثال نشست ناشی از افت یکسان آب و یا ضخامت یکسان لایه ریزدانه در اعماق مختلف متفاوت می‌باشد.

دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۸-۱۳۹۶ )
چکیده

احداث ساختمان‌ها و سازه‌های مختلف، باعث به هم فشرده شدن ذرات خاک و درنتیجه نشست خاک می‌گردند. یکی از روش‌های محاسبه میزان نشست، استفاده از شاخص تراکم خاک (Cc) حاصل از نتایج آزمایش تحکیم در خاک‌های رسی می‌باشد که انجام این آزمایش نسبتاً زمان‌بر و پرهزینه است. در این خصوص برخی محققان، روابط نیمه تجربی مختلفی ارائه نمودند که این روابط نیز به‌صورت تک پارامتری مقدار Cc را تعیین می‌نمایند. با توجه به اینکه Cc رابطه‌ای غیرخطی با پارامترهای مربوطه دارد و این‌گونه مسائل غیرخطی و مواردی که نیاز به درک دقیق مسئله‌دارند را می‌توان با استفاده از سیستم استنتاج فازی-عصبی انطباقی (ANFIS) پیش‌بینی نمود. در این مقاله به‌منظور پیش‌بینی Cc، دو مدل ANFIS ارائه گردیده است که در ایجاد این دو مدل از خوشه‌بندی کاهشی (SC) و خوشه‌بندی Fuzzy c-means (FCM) استفاده‌شده است. پارامترهای ورودی این مدل‌ها، مشابه با پارامترهایی می‌باشند که در اکثر روابط نیمه تجربی ارائه‌شده برای Cc به‌کاربرده شده است؛ این پارامترها شامل نسبت تخلخل اولیه (e۰)، حد روانی (LL) و حد خمیری (PL) می‌باشند که در آزمایشگاه به‌راحتی قابل‌تعیین هستند. نتایج به‌دست‌آمده نشان دادند که هر دو مدل ANFIS دارای قابلیت بالایی برای پیش‌بینی Cc با ورودی‌های انتخابی بوده و همچنین توانسته‌اند پیش‌بینی نسبتاً مناسب و قابل قبولی را ارائه دهند.

دوره ۱۷، شماره ۶۶ - ( تابستان ۱۴۰۳ )
چکیده

ازآنجاکه بخش عمدۀ نقاشی ایرانی پس از اسلام، در خدمت کتاب‏آرایی و مصورسازی متون قرار داشته است و عمدۀ متونی که مصورسازی شده، کتب ادبی‏اند و با توجه به نقش ویژۀ شعر و ادبیات در تاریخ اندیشۀ ایران، به‏عنوان یک نظام دانایی و معرفتی، موضوعی که مطرح می‏شود این است که در ایران، نسبت میان تاریخ نگارگری و تاریخ ادبیات چگونه بوده و تغییر گفتمان‏های ادبی چه تأثیری بر تاریخ نگارگری داشته است؟ برای روشن شدن ابعادی از موضوع در این مقاله، تلاش شده است تا به برشی از یک مقطع زمانی پرداخته شود که در آن، تاریخ ادبیات دچار گسست و تغییر گفتمان ادبی شده است. در این راستا، نگاره‏های نسخۀ هفت‏اورنگ جامی که در دربار سلطان ابراهیم میرزا مصورسازی شده، مورد خوانش قرارگرفته است. در این بررسی از آموزه‏های نشانه‏شناسی فرهنگی مکتب تارتو و مفاهیم مطرح در ترجمۀ بینانشانه‏ای بهره گرفته ‌شده است. نتایج حاصل از این مقاله نشان داد که با تغییر گفتمان ادبی از زمان جامی تا ابراهیم میرزا، نگارگری نیز در ساحت فرم و محتوا دچار دگرگونی شده است. برخلاف جامی، هفت‌اورنگ برای سلطان ابراهیم میرزا نه ابزاری برای انتقال مفاهیم صوفیانه، بلکه متنی ادبی و هنری بوده و جنبه‏های ادبی و زیباشناختی اثر در اولویت اول او قرار داشته است. این جنبه‏های ادبی و زیباشناختی نیز براساس نگرش‏ها و مفاهیم مکتب وقوع شکل ‏گرفته است.


دوره ۱۸، شماره ۱۱۳ - ( تیر ۱۴۰۰ )
چکیده

استفاده بی رویه از آنتی‌بیوتیک‌ها در صنعت پرورش دام سبب تجمع باقیمانده‌های آنتی‌بیوتیکی در محصولات دامی مختلف مانند گوشت و شیر خواهد‌شد. مصرف مواد غذایی حاوی آنتی‌بیوتیک‌ها مشکلاتی مانند افزایش مقاومت‌های آنتی‌بیوتیکی را به‌دنبال دارد، ضمن اینکه تجمع آن ها در بدن می‌تواند منجر به جهش‌زایی و ایجاد انواع سرطان‌ها، آسیب‌های کبدی و سقط جنین شود. به همین دلیل پایش باقیمانده آنتی‌بیوتیک‌ها بخصوص در محصولات غذایی پرمصرف و سودمند مانند شیر و لبنیات از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. در این کار پژوهشی روش میکرواستخراج فاز جامد پخشی برای استخراج آنتی‌بیوتیک‌های تتراسایکلین، اکسی تتراسایکلین، کلرتتراسایکلین و داکسی‌سایکلین از ۵۰ نمونه‌ شیر و اندازه‌گیری کمی آنها به‌روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا توسعه داده‌شد. برای این منظور اثر پارامترهای مختلف موثر در کارایی استخراج مانند حجم عامل رسوب دهنده، نوع و مقدار جاذب، قدرت یونی، زمان و دبی دمیدن هوا، نوع و حجم سورفاکتانت و نوع و حجم حلال‌شوینده بهینه‌سازی شد. نتایج تحقیق نشان داد که همه نمونه‌های شیر دارای باقیمانده تتراسایکلین بوده و مقدار آن در محدوده ۱۴۶ تا ۳۱۹ نانوگرم در میلی‌لیتر متغیراست. دیگر آنتی‌بیوتیک‌های مورد مطالعه در نمونه‌ها یافت نشد. از مزایای روش استخراج پیشنهادی می‌توان به قدرت جداسازی بالا و امکان آنالیز مخلوط آنالیت‌ها با حساسیت بالا اشاره کرد به‌طوریکه تحت شرایط بهینه، کارایی روش پیشنهادی ۹۱-۸۰ درصد و حدود تشخیص در محدوده‌ی ۰,۳۳-۰.۱۷ نانوگرم در میلی‌لیتر و محدوده‌ی خطی روش در گستره‌ی ۰.۶۳-۲۰۰۰ نانوگرم در میلی‌لیتر بدست آمدند.

صفحه ۱ از ۱