جستجو در مقالات منتشر شده


۲۲ نتیجه برای رجایی


دوره ۳، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۲ )
چکیده

هدف پژوهش حاضر این بود تا بررسی کند چگونه حمایت سازمانی و تعهد سازمانی رابطه بین ارزیابی عملکرد توسعه‌ مدار و عملکرد شغلی کارکنان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. ۲۱۷ نفر از کارکنان رسمی دارای مدرک تحصیلی دیپلم به بالا شرکت گاز استان گیلان با استفاده از شیوه نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای انتخاب شدند. شرکت‌کنندگان در این پژوهش پرسشنامه‌های ارزیابی عملکرد توسعه- مدار، تعهد سازمانی، حمایت سازمانی، عملکرد وظیفه‌ای و رفتار شهروندی سازمانی را تکمیل کردند. به منظور تأیید ساختار عاملی پرسشنامه‌ها از تحلیل عاملی تأییدی و برای ارزیابی الگوی پیشنهادی از مدل معادلات ساختاری و جهت بررسی آثار میانجی و معناداری آن‌ها آزمون بوت استراپ مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان می‌دهد که الگوی پیشنهادی پژوهش برآزش خوبی با داده‌ها دارد. یافته‌ها نشان داد تنها مسیر غیر مستقیم ارزیابی عملکرد توسعه- مدار، تعهد سازمانی با رفتار شهروندی سازمانی معنادار است، در حالی که سه مسیر غیر مستقیم ارزیابی عملکرد توسعه- مدار، حمایت سازمانی و تعهد سازمانی با عملکرد وظیفه‌ای و ارزیابی عملکرد توسعه مدار، حمایت سازمانی با رفتار شهروندی سازمانی مورد حمایت قرار نگرفت.کاربردهایی برای عمل و جهت‌گیری تحقیقات آینده مورد بحث قرار گرفته است.          

دوره ۶، شماره ۲ - ( پاییز و زمستان ۱۳۸۱ )
چکیده

براورد و تخمین مقادیر بارش حوضه آبریز قره‌سو بر اساس داده‌های مشاهداتی ۲۱ ایستگاه باران‌سنجی موجود در سطح حوضه و همبستگی آن با داده‌های عوامل جغرافیایی ناحیه‌ای نشان داد که با استفاده از داده‌های ناحیه‌ای می‌توان به مدل نهایی بارشهای فصلی و سالیانه دست یافت . ضرایب همبستگی چندگانه ۶۹ تا ۸۲ درصد در تبیین عوامل جغرافیایی محلی ( زمین- اقلیم) در براورد بارشهای سالیانه و فصلی حوضه، نشانه خوبی از اهمیت پردازش آماری در مطالعات اقلیمی و استفاده از داده‌های زمین ـ اقلیم است . در مطالعه حاضر نیز با استفاده از میانگین بارش سالیانه و فصلی ایستگاههای حوضه، ارتباط عوامل جغرافیایی، یعنی عرض و طول جغرافیایی، ارتفاع از سطح دریا، فاصله از کوه و فاصله از دریا به روش همبستگیهای چند متغیره مدل‌بندی و به پیش بینی و تخمین بارش پرداخته شده است .

دوره ۷، شماره ۳ - ( ویژه‌نامه ۱۳۹۵ )
چکیده

اتانل به عنوان یک سوخت زیستی تجدید پذیر جایگزین مناسب و بی نقصی برای سوخت های فسیلی چالش بر انگیز به نظر می رسد. باکتری گرم مثبت باسیلوس سوبتیلیس توانمندی های ذاتی مثبت متعددی برای تبدیل شدن به یک باکتری تولید کننده اتانل نشان میدهد از جمله توانایی تخمیر طیف گسترده ای از قند های حاصل از هیدرولیز زیست توده لیگنوسلولزی. تبدیل این باکتری تجزیه کننده سلولز به یک باکتری تولید کننده اتانل، با روشهای مهندسی متابولیک و از طریق وارد کردن اپرون تولید اتانل از باکتری زیموموناس موبیلیس به دو فرم پلاسمیدی و اپی زومال، صورت گرفت و در نهایت سویه های SR۱، SR۲۱ و SR۲۲ ایجاد شدند. در سویه های SR۲۱ و SR۲۲ ژن لاکتات دهیدروژناز نیز حذف شد، این سویه ها اهمیت تولید کوفاکتور NAD+ و تاثیر آن بر رشد بی هوازی باکتری را نشان دادند. با توجه به نقش یون Fe۲+ در فعالیت آنزیم الکل دهیدروژناز II و تامین NAD+، بررسی میزان تولید اتانل در سویه های نوترکیب در حضور این یون انجام شد و تاثیر مثبت آن در بهبود رشد سویه ها در شرایط بی هوازی نشان داده شد. در نهایت بازده تولید اتانل توسط سویه های SR۱، SR۲۱ و SR۲۲ به ترتیب ۸/۵۳%، ۷/۸۶% و ۹/۸۳% بود.

دوره ۱۰، شماره ۱ - ( بهار و تابستان ۱۳۸۵ )
چکیده

حوضه‌ آبریز رودخانه‌ زاب‌‌ در جنوب‌ غرب‌ آذربایجان‌ غربی‌ و شمال‌ غرب‌ استان‌ کردستان واقع است و‌ ۳۵۲۷ کیلومترمربع وسعت‌ دارد. رودخانه مذکور در دره‌ تکتونیکی جاری‌ بوده و بخش‌ مرکزی حوضه‌ آن‌ دارای‌ حرکات‌ توده‌ای‌ ‌ مواد، با تکرار زمانی‌ است‌. سالانه زمین‌ لغزش‌ و حرکات توده ای دیگر اتفاق می افتند و باعث آسیب‌هایی‌ به‌ مساکن‌، زمین‌های‌ زراعی‌ و راههای‌ ارتباطی‌ می شوند. در این مقاله تلاش برآن است که بلایای طبیعی مزبور مورد ارزیابی قرار گرفته وتبیین شوند. در نهایت هدف تهیه نقشه بلایا به روش آنبالاگان است. روش تحقیق این مقاله شامل تشخیص و طبقه بندی ناپایداری ها در روی زمین و تبیین علل حدوث آنهاست. مرحله بعدی تهیه نقشه های عامل و بالاخره ترسیم نقشه پهنه بندی خطر ناپایداری های دامنه ای است.

دوره ۱۲، شماره ۲ - ( خرداد و تیر ۱۴۰۰ )
چکیده

در حال حاضر، مقولۀ کنش­های گفتاری به یکی از موضوعات موردبحث در حوزۀ منظورشناسی تبدیل شده ­است. با این حال، شمار پژوهش­هایی که به مقایسۀ نحوۀ آموزش کنش­های گفتاری در کتاب­های آموزشی بین­المللی و کتاب­های داخلی چاپ­شده در ایران پرداخته باشند، بسیار معدود است. بنابراین، هدف پژوهش حاضر بررسی دو کنش گفتاری مهم، یعنی سپاسگزاری و واکنش به تحسین‌ و تمجید، در بخش مکالمۀ کتاب­های سطح پیش­متوسط کانون زبان ایران و کتاب تاچ­استون ۳، است. ۱۲ دیالوگ از کتاب تاچ­استون ۳ و ۲۷ دیالوگ از کتاب­های سطح پیش­متوسط کانون زبان ایران مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته­ و مصادیق هر کدام از کنش­های گفتاری موردنظر شناسایی و استخراج شده­اند. نتایج نشان داده­اند که میان بسامدهای ابراز سپاسگزاری در کتاب­های سطح پیش­متوسط کانون زبان ایران و کتاب تاچ­استون ۳، تفاوت معناداری وجود دارد؛ اما میان بسامد واکنش­های کلامی به تحسین ‌و تمجید در این دو کتاب، تفاوت معناداری شناسایی نشده ­است. علاوه بر این، نتایج به­دست­آمده حاکی از آنند که مقدار میانۀ آماری برای واکنش کلامی به تحسین ‌و تمجید در کتاب تاچ­استون ۳ بالاتر بوده ­است؛ و درمقابل، مقدار میانۀ آماری برای کنش گفتاری سپاسگزاری در کتاب سطح پیش­متوسط کانون زبان ایران بالاتر ارزیابی شده ­است. این یافته­ها و نتایج، ارزش­های آموزشی مهم و کاربردی­ای برای معلم­های آموزش زبان انگلیسی (به­منزلۀ زبان خارجی) و توسعه­دهندگان مواد آموزشی دارند.

دوره ۱۴، شماره ۶۶ - ( ۵-۱۳۹۶ )
چکیده

چکیده آب هویج یکی از پرمصرف‌ترین آب میوه­های مورد استفاده در ایران می­باشد که از ارزش تغذیه­ای و خواص درمانی بالایی برخوردار است و می­بایست بدون آلودگی و به صورت پاستوریزه به مصرف برسد. اما نکته قابل توجه در تولید صنعتی این محصول، حفظ پایداری حالت ابری آن می­باشد. بدین منظور در تحقیق حاضر تاثیر چهار نوع هیدروکلوئید به نام‌های گوار، زانتان، پکتین و کربوکسی متیل سلولز، در غلظت‌های ۱/۰ ،۳/۰ و ۵/۰ (g/۱۰۰mL ) برحفظ پایداری حالت ابری آب هویج مورد بررسی قرارگرفت. سنجش پایداری حالت ابری، توسط دستگاه زتاسایزر در روز صفرم و همچنین با دستگاه اسپکتروفتومتری، در فواصل زمانی ده روز در میان و طی مدت زمان شصت روز، در دمای ۵ درجه سلسیوس انجام شد. با توجه به نتایج، نمونه‌های حاوی زانتان، با غلظت‌های ۳/۰ و ۵/۰ (g/۱۰۰ mL)  تا پایان روز شصتم موفق به حفظ پایداری حالت ابری آب هویج شدند و اختلاف معنی‌داری نسبت به سایر تیمارها و شاهد نشان دادند. از سوی دیگر نمونه‌‌های حاوی زانتان با غلظت (g/۱۰۰ mL)۳/۰، امتیاز قابل قبولی را در فرآیند ارزیابی حسی صفاتی نظیر رنگ، بافت، عطر و طعم کسب نمودند.

دوره ۱۴، شماره ۷۰ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده

چکیده در این پژوهش آزمایشگاهی، بهینه­سازی فرآیند استخراج ترکیبات فنولیک از گیاه کاکوتی به کمک امواج فراصوتی از طریق آزمون سطح پاسخ انجام شد. برای تعیین ترکیبات فنولیک کل و بررسی فعالیت آنتی­اکسیدانی عصاره­ها به ترتیب از آزمون فولین و به دام­اندازی رادیکال­های آزاد DPPH استفاده شد. برای بهینه­سازی فرآیند استخراج از طرح مرکب مرکزی با سه متغیر مستقل شامل زمان­ (۲، ۵/۶، ۵/۱۳، ۲۰ و ۲۵ دقیقه)، غلظت حلال (۰، ۲۰، ۵۰، ۸۰ و ۱۰۰ درصد آب در اتانول) و نسبت حلال به مواد جامد (۱۰، ۱۴، ۲۰، ۲۶ و ۳۰ حلال بر ماده خشک)، در پنج سطح که شامل ۱۸ آزمون با ۴ تکرار در نقطه مرکزی است، انجام شد. ضرایب تبیین در استخراج ترکیبات فنولیک ۹۸۲۸/۰ و در سنجش فعالیت آنتی­اکسیدانی ۹۳۰۴/۰ بود. نتایج مربوط به بهینه­سازی فرآیند استخراج ترکیبات فنولی نشان داد فرآیند استخراجی که در شرایط زمان ۲۹/۱۸ دقیقه، غلظت حلال ۱۵/۲۲% و نسبت حلال به ماده خشک ۹۵/۲۵  صورت گرفت، دارای بیشترین میزان استخراج ترکیبات فنولیک در حدود ۸۱/۷ میلی­گرم معادل گالیک اسید بر گرم ماده خشک بود. شرایط بهینه بر حسب درصد فعالیت آنتی­اکسیدانی، نسبت حلال به ماده خشک۷۷/۱۴ ، زمان ۶۶/۶ دقیقه و غلظت حلال ۳۷/۲۳% بود که تحت این شرایط میزان فعالیت آنتی­اکسیدانی ۲۵/۱۴ درصد به ازای یک گرم از پودر اولیه بدست آمد.

دوره ۱۵، شماره ۷۴ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده

چکیده در این تحقیق، شرایط استخراج به کمک امواج فراصوت آنتی اکسیدان های طبیعی چای کوهی با بیشینه سازی مجزا و همزمان راندمان فنول کل، فلاونوئید کل و فعالیت آنتی اکسیدانی با روش سطح پاسخ بهینه سازی شد. یک طرح مرکب مرکزی شامل چهار متغیر مستقل قدرت امواج فراصوت­، نسبت حلال به ماده خشک، زمان و ترکیب حلال در پنج سطح، شامل۳۰ آزمون با ۶ تکرار در نقطه مرکزی استفاده شد. نتایج نشان داد که معادله درجه دوم چند جمله ای به طور موفقیت آمیزی می تواند برای بهینه سازی شرایط استخراج استفاده شود. ضرایب تبین مدل ها برای فنول کل، فلاونوئید کل و فعالیت آنتی کسیدانی به ترتیب ۸۳/۰، ۹۰/۰ و ۹۲/۰ بود. همچنین نتایج حاصل از بهینه­سازی فرآیند استخراج فنول کل نشان داد که بیشترین میزان ترکیبات فنولیک ۸/۱۹ (میلی­گرم معادل گالیک اسید/گرم ماده خشک) در شرایط قدرت امواج فراصوت ۸/۲۹۷ وات، نسبت حلال به ماده خشک ۳/۵۶، زمان ۱۴ دقیقه و ترکیب حلال۲/۴۳ % متانول؛ بیشترین میزان فلاونوئید کل ۵۴/۵ (میلی گرم معادل کوئرستین/گرم ماده خشک) تحت شرایط قدرت امواج فراصوت ۳۰۰ وات، نسبت حلال به ماده خشک۶۰ ، زمان ۱۴ دقیقه و ترکیب حلال۴/۶۹% متانول و شرایط بهینه بر حسب درصد فعالیت آنتی­اکسیدانی ۴/۷۸ % در شرایط قدرت امواج فراصوت ۳۰۰ وات، نسبت حلال به ماده خشک۴۰، زمان ۱۴ دقیقه و ترکیب حلال۷/۶۱ % متانول بدست آمد.

دوره ۱۵، شماره ۸۰ - ( ۷-۱۳۹۷ )
چکیده

در این پژوهش، فیلمهای امولسیونی بر پایه پکتین به روش قالبریزی، تهیه شدند و اثرات نانوذرات دیاکسید تیتانیوم و موم کارنوبا به طور همزمان، بر روی خواص مکانیکی و خاصیت ضد میکروبی فیلمها مورد بررسی قرارگرفت. نتایج نشان داد که با افزایش میزان نانوذرات نفوذپذیری به بخار آب کاهش پیدا کرد. نتایج آزمایشات مکانیکی صورت گرفته بر روی فیلمها نشان داد که با افزودن موم کارنوبا بر روی فیلمهای پکتینی، مقاومت کششی فیلمها نسبت به فیلم شاهد، کاهش پیدا کرد. اما نانوذرات دیاکسید تیتانیوم باعث افزایش مقاومت کششی شد. بیشترین مقاومت کششی در مورد فیلمهای حاوی %۱ نانوذرات دیاکسید تیتانیوم مشاهده شد. همچنین موم کارنوبا باعث افزایش کشسانی فیلمها شد ولی نانوذرات دیاکسید تیتانیوم بالعکس، باعث کاهش کشسانی فیلمها شدند. در مورد ویژگیهای ظاهری فیلمها نتایج نشان داد که نانوذرات دیاکسید تیتانیوم و کارنوبا در ساختار زیستبسپار، شفافیت و روشنایی فیلمها را کاهش داد. در مورد شاخص زردی، موم کارنوبا باعث افزایش زردی و نانوذرات دیاکسید تیتانیوم باعث کاهش زردی شدند. نتایج آزمون ضد میکروبی نشان داد که با افزایش میزان نانوذرات دیاکسید تیتانیوم اثر بازدارندگی فیلمها در مقابل باکتری اشریشیا کلی بیشتر شد و غلظت %۳ بیشترین اثر بازدارندگی را از خود نشان داد. همچنین فیلمهای از نظر مورفولوژی و توزیع نانوذرات TiO۲ با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و پراش اشعه ایکس (XRD)، بررسی شدند. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت نانوذرات میزان تجمع و کلوخهای شدن نانوذرات افزایش یافت.

دوره ۱۵، شماره ۸۰ - ( ۷-۱۳۹۷ )
چکیده

هدف از این پژوهش، بررسی اثر امولسیفایر مونو و دی گلیسرید و همچنین صمغ‌های زانتان و گوار بر خواص رئولوژیکی و بافتی سس مایونز بود. پس از فرمولاسیون تیمارهای سس مایونز، آزمونهای رئولوژیکی، تصاویر میکروسکوپ الکترونی (SEM)، پروفایل بافتی (مولفه های قوام، چسبندگی و نیروی چسبندگی) انجام گردید. تحقیق در قالب طرح کامل تصادفی انجام و نتایج آزمون با روش آنالیز واریانس یکطرفه در سطح اطمینان ۹۵ درصد (۰۵/۰ =α) توسط نرم افزار مینی تب نسخه ۲/۱۷ آنالیز گردید. نتایج آزمون رئولوژی با مدل‌های توان، کاسون، بینگهام و هرشل بالکلی برازش‌ شد. نتایج نشان داد که تیمارهای سس مایونز در دامنه مدل هرشل بالکلی قرار داشتند. افزایش میزان استفاده از صمغ های گوار و زانتان در مقادیر بالاتر از ۳۳۳/۰ منجر به ایجاد رفتار رقیق شونده با برش شد (۰۵/۰≥p). شاخص های نیروی چسبندگی و قابلیت چسبندگی تیمارها درمقادیر بالای ۳۳۳/۰ درصد استفاده از صمغ‌های زانتان و گوار و امولسیفایر مونو و دی گلیسرید به صورت معنی داری افزایش و شاخص قوام به صورت معنی داری کاهش یافت (۰۵/۰≥p). تصاویر SEM نشان داد که مقادیر ۱۶۷/۰ درصد از صمغ زانتان، ۱۶۷/۰ درصد از صمغ گوار و ۶۶۷/۰ درصد از مونو و دی گلیسرید باعث تغییرات بهینه و مطلوب در ویژگی سس مایونز می‌‌شود. در نهایت، سس مایونز دارای ۱۶۷/۰ درصد صمغ زانتان، ۱۶۷/۰ درصد صمغ گوار و ۶۶۷/۰ درصد مونو و دی گلیسرید به عنوان تیمار برتر (تیمار ۸T) انتخاب گردید

دوره ۱۶، شماره ۸۸ - ( ۳-۱۳۹۸ )
چکیده

خصوصیات عملکردی و فیزیکی شیر­­خشک نقش مهمی درفرمولاسیون مواد غذایی مختلف دارد. در این پژوهش اثر افزودن ۱% لسیتین و ۰۱%/۰ توئین ۸۰ به عنوان امولسیفایر، دی سدیم اتیلن دی آمین تترا­استیک­­­ اسید (EDTA) و سدیم سیترات دو آبه (SCD) هر یک به میزان ۵ میلی­­­­­­مولار به عنوان ترکیبات شلاته­کننده و کلرید سدیم( NaCl ) به میزان ۰۸%/۰  و کلرید کلسیم (CaCl۲ ) به میزان ۰۱%/۰ به عنوان املاح بر خصوصیات فیزیکی و عملکردی شیرخشک بدون چربی( پایداری حرارتی،چگالی توده ای ، اندازه ذرات)  بررسی شد. این ترکیبات به شیر تغلیظ شده بدون چربی قبل از مرحله خشک کردن اضافه گردیدند. نتایج نشان داد، ترکیبات شلاته کننده و املاح تاثیر معنی داری­­ (P< ۰,۰۵) بر روی پایداری حرارتی شیرخشک داشتند  . SCD و NaCl در کنار هم منجر به افزایش و EDTA و NaCl به شدت موجب کاهش پایداری حرارتی شیرخشک شدند. نمونه حاوی توئین ۸۰ ، SCD و NaCl دارای بهترین پایداری حرارتی بین همه نمونه ها بود. بطور میانگین توئین ۸۰ ، از لحاظ خصوصیت چگالی توده ای و توزیع اندازه ذرات بیشترین تاثیر را در بین ترکیبات استفاده شده داشت و توزیع اندازه ذرات حل شده در نمونه حاوی هر سه ترکیب  توئین ۸۰ ، EDTA و CaCl۲ نسبت به سایر تیمارها بهتر بود. بطور کلی نتایج این تحقیق نشان داد استفاده هم زمان از توئین ۸۰ ، SCD و NaCl  در مقایسه با سایر تیمارها منجر به بهبود خصوصیات عملکردی شیرخشک بدون چربی می گردد.
 


دوره ۱۶، شماره ۹۱ - ( شهریور ۱۳۹۸ )
چکیده

رهدف این تحقیق ، تهیه فیلم زیست تخریب پذیر از منبعی جدید به نام صمغ جاوشیر و بررسی ویژگی های فیزیکی و مکانیکی آن بود. به این منظور ابتدا صمغ جاوشیر بعد از دو مرحله استخراج، خالص سازی شد و سپس فیلم با تهیه محلول ۴ درصد از صمغ استخراج شده و ۵/۲ درصد گلیسرول در آب دیونیزه تهیه شد. ویسکوزیته ظاهری محلول فیلم ساز نشان دهنده رفتار غیرنیوتنی غلیظ شونده با برش محلول بود. نسبت انقباض بدست آمده از فیلم صمغ جاوشیر، ۰۹۵/۰ ± ۲۶۷/۰ – بود. قابلیت نفوذپذیری به بخار آب فیلم جاوشیر، ۶۲۳/۰ ± ۰۵۹/۲۵ بود. استحکام کششی بدست آمده برای فیلم صمغ جاوشیر، ۱۲۴/۰ ± ۳۷۶/۰ مگاپاسکال و درصد کشیدگی در نقطه شکست، ۵۹۹/۱۰۸ ± ۶۲۵/۳۵۰ بود. کدورت فیلم، ۴۰۴/۰ ± ۶۳۳/۱۵ بدست آمد که نشان دهنده شفافیت مطلوب این فیلم است. میانگین زاویه تماس برای فیلم، ۹۹۲/۱ ± ۶۱۸/۳۴ بدست آمد که بر اساس آن می توان گفت این فیلم، به صورت نسبی نم پذیر است. طیف سنج پراش اشعه ایکس نشان داد، این فیلم دارای ساختار نیمه کریستالی است. در نمودار حاصل از آزمون گرماسنج روبشی تفاضلی فیلم، دو پیک گرماگیر و دو پیک گرماده مشاهده شد. آنالیز حرارتی فیلم نیز ۴ افت وزنی را نشان داد. ساختار فیلم با استفاده از میکروسکوپ نیروی اتمی بررسی شد. طیف FTIR نشان داد که جزء غالب فیلم تهیه شده پلی­ساکارید می­باشد. مجموع نتایج بدست آمده از آزمایش های مختلف نشان داد که صمغ جاوشیر قابلیت تشکیل فیلم را دارد. با اینحال فیلم تهیه شده از صمغ جاوشیر، به دلیل ضخامت بالا، حلالیت بسیار زیاد در آب، نفوذپذیری بالا به بخار آب و خواص مکانیکی ضعیف، به تنهایی برای تولید فیلم خوراکی مطلوب نیست. لذا می تواند گزینه ای مناسب برای تلفیق با سایر ترکیبات فیلم ساز باشد تا سبب افزایش زیست تخریب پذیری فیلم حاصل شود.
محمدباقر نظری، حمید رجایی،
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۶ )
چکیده

در این مقاله، برای محاسبه ضرایب شدت تنش در محیط همسانگرد مستطیلی که در معرض تنش‌های گرمایی و رطوبتی قرار دارد از روش المان محدود توسعه‌یافته استفاده‌شده است. در معادلات حاکم هایگرو‌ترمو‌الاستیسیته، کوپل دوطرفه میدان‌های دما و رطوبت و در یک حالت، ضریب پخش رطوبتی تابع دما در نظر گرفته‌شده است. برای به دست آوردن ضرایب شدت تنش، روش انتگرال برهم‌کنش برای بارهای گرمایی/رطوبتی توسعه داده‌شده است. در روش المان محدود توسعه‌یافته به‌منظور کاهش خطا، از المان‌های مستطیلی هشت گره‌ای ریز شونده، به سمت نوک ترک، استفاده شده است. برای صحت‌سنجی نتایج عددی، ضریب شدت تنش برای ترک مود I با روش تابع وزنی نیز به‌دست آمده است. در حل تحلیلی، ابتدا معادلات هایگرو‌ترمو‌الاستیسیته حاکم غیرکوپل شده‌اند و پس از بی‌بعد سازی، از روش جداسازی متغیرها برای حل آن‌ها استفاده‌شده است. نتایج نشان می‌دهند گرادیان غلظت رطوبت تاثیر قابل توجهی روی ضریب شدت تنش دارد و باید در مدل مساله لحاظ شود. قبل از رسیدن میدان دما به حالت پایا، کوپل دوطرفه میدانهای دما و رطوبت باعث هم‌زمانی تغییرات این میدانها می‌شود و روی تغییر زمانی ضریب شدت تنش اثر می‌گذارد. بطوریکه، در ابتدای اعمال شوک گرمایی ضریب شدت تنش برای ترکهای کوتاهتر مشابه بارگذاری گرمایی بزرگتر نیست. همچنین، با افزایش طول ترک و زاویه ترک مقدار ضریب شدت تنش مود I کاهش می‌یابد. از طرف دیگر، در نظر گرفتن ضریب پخش رطوبتی به‌صورت تابعی از دما، زمان لازم برای رسیدن به تعادل رطوبتی را افزایش می‌دهد.

دوره ۱۷، شماره ۵ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده

حوضچه‌های ته‌نشینی از مهم‌ترین اجزای تصفیه‌خانه‌های فاضلاب هستند بطوریکه حدود یک سوم هزینه احداث تصفیه‌خانه‌های فاضلاب به ساخت حوضچه‌ها مربوط می‌شود. در تحقیق حاضر اثر سازه بافل بر راندمان هیدرولیکی حوضچه‌های ته‌نشینی اولیه بوسیله مدلسازی عددی سه بعدی در نرم افزار Flow-۳D بررسی شده‌است. حوضچه ته‌نشینی در ابعاد واقعی و مدل ساده شده حوضچه ته‌نشینی اولیه مستطیلی تصفیه‌خانه فاضلاب جنوب تهران می‌باشد. در مدلسازی عددی بر اساس انطباق نتایج عددی با داده‌های آزمایشگاهی، برای حل آشفتگی جریان از مدل آشفتگی و برای حل فشار از روش GMRES استفاده شده‌است. صحت‌سنجی نتایج شبیه‌سازی عددی با داده‌های آزمایشگاهی پیشین با دقت مناسبی اطمینان نتایج عددی را تصدیق می‌کند. محل بهینه بافل اول از تحقیقات قبلی نویسندگان مشخص است. برای تعیین تعداد بهینه بافل‌ها، مقایسه نتایج بین حوضچه بدون بافل و حالت‌های بهینه حوضچه یک، دو و سه بافل انجام شد. نتایج نشان می‌دهد که وجود سازه بافل سبب جلوگیری از جت جریان در کف و افزایش راندمان رسوبگذاری حوضچه‌های ته‌نشینی اولیه می‌شود. به‌علاوه با اضافه کردن یک بافل در موقعیت مناسب، بزرگی سرعت ماکزیمم، حجم ناحیه چرخشی و انرژی جنبشی کاهش می‌یابد بطوریکه با اضافه کردن بافل اول، دوم و سوم بترتیب حجم ناحیه چرخشی نسبت به حالت بدون بافل ۱۳/۴، ۴۴/۴ و ۶۳/۴ درصد کاهش می‌یابد. همچنین مقایسه منحنی‌های FTC برای حالت‌های تعداد مختلف بافل و بدون‌بافل بهبود راندمان رسوبگذاری با افزایش تعداد بافل را نشان می‌دهد.

دوره ۱۸، شماره ۱۱۲ - ( خرداد ۱۴۰۰ )
چکیده

سرخ‌کردن عمیق یکی از متداول‌ترین عملیات مورد استفاده در فرآوری مواد غذایی می‌باشد. اما به کارگیری روش‌هایی برای کاهش جذب روغن و جلوگیری از تشکیل موادی سمی نظیر اکریل امید، ضمن حفظ ویژگی های مطلوب، ضروری به نظر می رسد. در این راستا در این پژوهش تاثیر پیش تیمار مایکروویو در توان‌های ۲ و W/g۵ و در مدت زمانهای به ترتیب ۱۵ و ۱۰ دقیقه بر مقدار جذب روغن و میزان تشکیل اکریل امید در قطعات هویج سرخ شده در دو دمای ۱۵۰ و °C۱۷۰ و در مدت زمان‌های ۲ و ۴ دقیقه مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج، در تمام دماها، با افزایش زمان سرخ‌کردن، محتوی روغن و میزان تشکیل آکریل آمید در تمام نمونه‌ها افزایش یافت اما در زمان‌های سرخ‌کردن یکسان، نمونه‌های شاهد در مقایسه با نمونه‌های پیش تیمار شده از مقدار جذب روغن و اکریل امید بیشتری برخوردار بودند. طبق بررسی‌های به عمل آمده، بیشترین میزان جذب روغن و بیشترین میزان آکریل آمید تشکیل‌شده به ترتیب در نمونه‌های سرخ‌شده در دمای °C۱۵۰ و در مدت زمان min ۴ (% ۱۲/۶) و در نمونه‌های سرخ‌شده در دمای °C۱۷۰ و در مدت زمان min ۴ (ppb ۴۹/۱۸) اندازه‌گیری شد. اما کمترین مقدار جذب روغن و تشکیل آکریل آمید در نمونه‌های پیش تیمار شده با مایکروویو (توان W/g۵ و در مدت زمان min ۱۰) و سرخ‌شده در دمای°C ۱۷۰ و در مدت زمان min ۲ و به ترتیب (% ۷۸/۳) و (ppb ۶۷/۴ >‌) تعیین گردید.
مصطفی رجایی، سید جمال حسینی پور، حامد جمشیدی اول،
دوره ۱۹، شماره ۸ - ( مرداد ۱۳۹۸ )
چکیده

در این مقاله تأثیر پارامترهای هندسی لوله و قالب بر رفتار تغییرشکل لوله پله‌ای در فرآیند شکل‌دهی‌داغ با گاز (HMGF)  لوله از جنس آلیاژ آلومینیم ۶۰۶۳ مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور از آزمایش‌های تجربی و شبیه‌سازی اجزای محدود به کمک نرم افزاز آباکوس استفاده گردید. بررسی‌ها در نسبت قطر قالب به قطر لوله (D/d)  و نسبت ضخامت به قطر لوله (t/d) متفاوت صورت گرفته است. همچنین یک مدل تئوری ساده برای ارتباط بین پارامترهای هندسی مذکور با پارامترهای فرایندی فشار داخلی و تغذیه محوری ارائه شده است. نتایج حاصل نشان می‌دهد که در شرایط فشار داخلی و تغذیه محوری ثابت با افزایش نسبت  D/d  و  t/d درصد پرشدگی قالب کاهش می‌یابد. همچنین در نسبت  D/d  ثابت، با افزایش نسبت  t/d  تا حدود ۰.۰۵ کاهش درصد پرشدگی قالب بصورت تدریجی است، اما با افزایش نسبت   t/d به ۰.۰۶ کاهش درصد پرشدگی قالب بشدت رخ می‌دهد. با استفاده از شبیه‌سازی مقادیر فشار داخلی و تغذیه محوری متناسب با نسبت‌های   D/d   و  t/d  مختلف، تغییر داده شد. نتایج حاصل نشان داد که مطابق با پیش‌بینی مدل تئوری، مقدار فشار داخلی نسبی و تغذیه محوری نسبی باید بطور خطی به ترتیب با افزایش نسبت t/d   و نسبت انبساط (D/d-۱) افزایش ‌یابند، تا نمونه‌هایی با درصد پرشدگی یکسان بدست آید.


دوره ۱۹، شماره ۱۲۲ - ( فروردین ۱۴۰۱ )
چکیده

اکسیداسیون چربی ها یکی از مهمترین دلایل کاهش کیفیت روغن ها و چربی ها می باشد که لزوم استفاده از آنتی اکسیدان‌ها را به عنوان یک افزودنی در مواد غذایی مطرح می‌نماید. گیاه چای کوهی با نام علمی Stachys Lavandulifolia گیاهی دارویی با خواص آنتی اکسیدانی است. با توجه به اینکه تاثیر فناوری‌های جدید در مقایسه با روش‌های سنتی از نظر صرفه جویی در زمان، انرژی و همچنین افزایش بازده استخراج مشخص شده است. هدف از این مطالعه مدل سازی استخراج ترکیبات آنتی اکسیدانی از چای کوهی با روش استخراج با کمک امواج فراصوت بود. به همین منظور، برای مدل سازی راندمان استخراج ترکیبات آنتی اکسیدانی شبکه عصبی، هیبرید شبکه عصبی مصنوعی- الگوریتم ژنتیک و روش سطح پاسخ استفاده شد . بهترین مدل بر اساس نتایج مدل شبکه عصبی با روش بهینه سازی گرادیان، با تابع آموزش trainbr و تابع انتقال tansig و تعداد لایه های پنهان این ترکیب دو با تعداد نرون ۸ در لایه اول و ۴ در لایه دوم بدست آمد. برای این ساختار شبکه خطای ۰۱۲۸/۰ و ضریب همبستگی ۳۰/۹۷ درصد تعیین گردید. با مقایسه این روش با سطح پاسخ دقت مدل از ۹۲% به ۶۸/۹۴% ارتقا پیدا کرد. بهترین نتیجه برای مدل هیبریدی در الگوریتم یادگیری trainbr با تابع انتقال tansig با یک لایه پنهان و ۱۸  نرون رخ داد.  میزان خطا و ضریب همبستگی در این روش به ترتیب برابر با ۰۶۹۳/۰ و ۲۷/۸۳ درصد گردید. با توجه به نتایج شبکه عصبی با روش گردیان بهتر جواب داد و روش هبیرید الگوریتم ژنتیک با شبکه عصبی مدل مناسبی برای پیش­بینی نبود.  در نهایت می توان گفت که، چای کوهی می تواند به عنوان منبع بالقوه از ترکیبات آنتی اکسیدانی و شبکه عصبی مصنوعی می تواند به عنوان یک روش کاربردی موفق برای پیش بینی بازده استخراج ترکیبات آنتی اکسیدانی در نظر گرفته شود.

دوره ۱۹، شماره ۱۳۳ - ( اسفند ۱۴۰۱ )
چکیده

هدف از این پژوهش غنی سازی لواشک سیب با روغن هسته انار درونپوشانی شده با ذرات کیتوزان- ایزوله پروتئین سویا و در ادامه بررسی خواص کیفی رنگ، بافت و حسی لواشکهای سیب بود. در ابتدا ذرات کمپلکس کیتوزان-ایزوله پروتئین سویا تهیه شدند و سپس برای پایدارسازی امولسیونهای روغن هسته انار (۲۰، ۳۰ و ۵۰ درصد روغن) استفاده شدند. نتایج ضریب خامه ای شدن نشان داد که امولسیون ۲۰ درصد کمترین میزان خامه ای شدن را پس از ۱۴ روز نگهداری داشت. در ادامه، اندازه قطرات و ویسکوزیته امولسیون ۲۰ درصد ارزیابی شد. نتایج نشان داد که اندازه قطرات امولسیون در حد ۱ میکرومتر و رفتار جریان امولسیون نیوتنی بود. سپس اثر امولسیون روغن هسته انار (با غلظت‌های ۲/۰، ۵/۰ و۱ درصد) بر خواص رنگ، بافت و ارزیابی حسی لواشک سیب بررسی شد. نتایج ارزیابی حسی نشان داد که لواشک سیب بدون امولسیون در مقایسه با نمونه‌های که دارای درصد امولسیون بیشتر بودند رنگ روشن‌تری داشت. مقبولیت کلی لواشک ها برای نمونه‌‌ شاهد و۲/۰ درصد امولسیون تفاوت معنی داری نداشت و بنابراین می توان بیان کرد که استفاده از روغن هسته انار در لواشک سیب به شکل امولسیون تا حد ۲/۰ درصد مناسب است.

دوره ۲۰، شماره ۱۳۸ - ( مرداد ۱۴۰۲ )
چکیده

مطالعات بسیاری روی اثر ویسکوزیته بر ویژگی‌های کیفی کریستالیزاسیون گرم در مرحله طباخی کارخانجات چغندری انجام شده است. اما در این تحقیق سعی شد تا اثر موادکاهنده ویسکوزیته جدیدترهمچون استرهای ساکارز بر کیفیت کریستالیزاسیون سرد در این واحدها مورد تحقیق قرار گیرد. برای این منظور از ماده فعال سطحی با نام تجاری سیسترنا که یک استر ساکارزی می باشد بعنوان ماده کاهنده ویسکوزیته در چهار سطح صفر،۳۳،۶۶و۱۰۰ ppm در پساب ضعیف حاصل از سانتریفوژ پخت یک کارخانه‌های چغندری در دمای ۵۵ درجه سانتی‌گراد استفاده شد و تاثیر آن  بر روی ویسکوزیته ، راندمان کریستالیزاسیون ، رنگ محلول شکر استحصالی و درصد خلوص پساب حاصل از سانتریفوژ مورد بررسی قرارگرفت. نتایج نشان‌داد که افزودن این ماده باعث کاهش چشم‌گیری در ویسکوزیته گردید راندمان کریستالیزاسیون نیز تا غلظت  ppm ۶۶ افزایش یافت اما پس از آن در غلظت‌های بالاتر کاهش یافت. همچنین رنگ محلول شکر استحصالی و درصد خلوص پساب تولیدی حاصل از سانتریفوژ و جداسازی فاز جامد از مایع تا این غلظت مذکور از سورفکتانت کاهش یافت و در غلظت‌های بالاتر از آن، این پارامترها افزایش یافتند. لذا استفاده از این مواد در بخش کریستالیزاسیون سرد می­تواند باعث افزایش راندمان و کاهش ضایعات کارخانه‌های چغندری شود.
فرهاد رجایی، خلیل عالی پور، بهرام تاروردی زاده، علیرضا هادی، حسین ولی یان هلق،
دوره ۲۱، شماره ۶ - ( خرداد ۱۴۰۰ )
چکیده

حرکت مچ­پای انسان نتیجه تعامل پیچیده بین عصب و ماهیچه­ها است. به منظور ایجاد عملکردی مشابه عملکرد عضو واقعی، پروتزهای مچ­پای زیادی(غیرفعال، نیمه­فعال، فعال) طراحی شده­اند. اگر از پروتزهای غیرفعال و نیمه فعال که تأمین توان خالصی ندارند و عملکردی متفاوت از عضو واقعی دارند بگذریم، بزرگترین چالش پیش­رو در پروتزهای فعال، تأمین توان و انرژی موردنیاز به­منظور ایجاد رفتاری مشابه رفتار مچ­پای سالم است. تأمین مستقیم این توان و انرژی، نیاز به محرک با گشتاور و توان بالا دارد که باعث افزایش شدید وزن و اندازه پروتز می­شود. در این مقاله به منظور کاهش این انرژی و توان مورد نیاز، از طراحی جدید و متفاوتی به صورت ترکیب محرک غیر فعال (فنر) و محرک فعال (موتور) استفاده می شود که وزن موتور موردنیاز را به­شدت کاهش می­دهد و علاوه بر مد راه­رفتن قادر به پشتیبانی از مد دویدن تا سرعت ۲.۵ متر بر ثانیه نیز است. مرحله اول این مقاله شامل مدل­سازی مکانیکی مچ­پا و بررسی کارایی و مصرف توان و انرژی در تمامی مدل­های ارائه­ شده می­باشد.

صفحه ۱ از ۲    
اولین
قبلی
۱