۳۳ نتیجه برای رستگار
دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۲ )
چکیده
زاهدان به واسطهی تنوع قومی، مذهبی و فرهنگی دارای بافت جمعیتی ناهمگون و متکثر است و همواره همزیستی مسالمتآمیزی میان گروههای مختلف مذهبی در این شهر برقرار بوده است. پس از پیروزی انقلاب اسلامی و تداوم و برجسته شدن تشیع به عنوان مذهب رسمی کشور، شکافهایی را در گفتمان شهر میان بلوچها و سیستانیها پدید آورد. میتوان بروز عینی این شکافها را در نمادیترین عنصر مذهبی شهر یعنی مسجد مکّی مشاهده نمود. نشانههای مستتر در این مسجد به عنوان عرصهی نمایش قدرت هژمونیک قومی- مذهبی بلوچهای سنی مذهب، با ابعاد و ارتفاع نامتعارف و فرمها و تزیینات ناآشنا، بافت پیرامونی خود را قلمروبندی کرده و قواعد معنایی خاصی را تولید نموده است. لذا هدف اصلی پژوهش حاضر نقد و واکاوی مسجد مکّی به مثابهی یک متن چندلایه و یافتن ایدئولوژیهای آشکار و پنهان آن از طریق نشانهشناسی انتقادی است و سعی دارد تا دریابد بازنمون گسست معنایی پدید آمده در گفتمان منظر شهری زاهدان چیست؟ و چگونه میتوان گسست معنایی پدید آمده در گفتمان شهر زاهدان را تبدیل به پیوست کرد؟ و بدین طریق تغییرات و یا عدم تغییرات لایههای گوناگون آن را در طی زمانهای مختلف بررسی نماید. نشانهشناسی انتقادی در افراد آگاهی انتقادی نسبت به پدیدهها ایجاد مینماید. چنین آگاهیای از طریق نشانهها سبب میشود که افراد نسبت به کنش گفتمانی پدید آمده و ساختارها و مناسبات مرتبط با آن شناخت حاصل کنند و به آن واکنش نشان دهند.
دوره ۲، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۱ )
چکیده
امروزه بهدلیل شدت یافتن رقابت، سازمانها در محیطی پویا و پرابهام فعالیت میکنند. از دیدگاه رقابتی، تداوم سودآوری سازمانها در گرو جذب مشتریان جدید و حفظ مشتریان موجود عنوان میشود، در شرایط کنونی تمام توجه، متمرکز بر روابط با مشتری شده است و مشتری بهعنوان یک رکن اساسی در سازمانها مطرح میباشد. در مقاله حاضر، عوامل مؤثر دهگانه مدل لیندگرین در اجرای مدیریت ارتباط با مشتری در دو آژانس متعلق به بنیاد مستضعفان بررسی و این عوامل مؤثر رتبهبندی شده است . مدل لیندگرین یکی از جامعترین مدلهای بررسی عوامل مؤثر در اجرای مدیریت ارتباط با مشتری میباشد که به بررسی ده عامل مؤثر از جمله تکنولوژی اطلاعات، افراد سازمان، مدیریت دانش، استراتژی مشتری، فرهنگ، استراتژی تعامل با مشتری، فرایند مدیریت ارتباط با مشتری، سازمان، استراتژی برند و استراتژی ایجاد ارزش میپردازد. دادههای مورد نیاز برای این تحقیق از طریق ابزار پرسشنامه و به روش نمونهگیری تصادفی ساده از ۳۸۵ نفر از مشتریان دو آژانس آیتو و پرسپولیس جمعآوری و دادهها در قالب آزمونهای کولموگروف اسمیرنوف، آزمون دوجملهای، آزمون فریدمن، روش تاپسیس و مدل آنتروپی شانون تجزیه و تحلیل شده است. نتایج به دست آمده نشان میدهد که عوامل دهگانه در موفقیت ارتباط با مشتری مؤثر بوده است و این عوامل رتبههای یکسانی ندارند. واژههای کلیدی: مدیریت ارتباط با مشتری، مدل لیندگرین، صنعت گردشگری.
دوره ۳، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۲ )
چکیده
مهارتهای سیاسی و مدیریت تصویرپردازی ذهنی دیگران، دو موضوع جدید و مهم در حوزه رفتار سازمانی هستند که ارتباط نزدیکی با یکدیگر دارند. در این پژوهش سعی شده است تأثیر این دو مقوله بر یکدیگر بررسی شود. پژوهش حاضر کاربردی و با توجه به ماهیت موضوع و اهداف آن، از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش تمامی کارکنان استانداری خراسان شمالی میباشند. ابزار جمعآوری دادهها دو پرسشنامه مهارتهای سیاسی فریز و همکارانش و پرسشنامه فنون مدیریت تصویرپردازی بولینو و تورنلی میباشد. دادهها در پژوهش حاضر با استفاده از آزمونهای همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون خطی ساده و چندگانه و نیز مقایسه میانگین یک جامعه آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتهاند.
نتایج این پژوهش نشان داد که مهارتهای سیاسی (هوشیاری اجتماعی، نفوذ بین شخصی، توانایی شبکهای و صداقت ظاهری) بر توانایی استفاده از فنون مدیریت تصویرپردازی ذهنی دیگران مؤثر هستند و میزان استفاده کارکنان از مهارتهای سیاسی و نیز استفاده از فنون مدیریت تصویرپردازی در حد متوسط به بالا میباشد.
دوره ۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده
فلسفه وجودی سازمان، متکی به حیات انسان است. انسان ها در کالبد سازمانها روح میدمند، آن را به حرکت در میآوردند و اداره میکنند. حصول اطمینان از تعهد و تناسب سازمانی آنها یکی از بهترین روشهای جذب و نگهداری کارکنان با استعداد و همچنین کسب عملکرد بهتر برای سازمان است. این پژوهش درصدد بررسی اثر تعدیلی تناسب فرد- سازمان بر رابطه میان تعهد سازمانی و تمایل به ترک و جابهجایی شغل است. روش پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و براساس نحوه گردآوری دادهها توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش را کارکنان دانشگاه شهید چمران اهواز تشکیل میدهند. نمونه آماری شامل ۱۲۶ نفر از کارکنان است که با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی برای آزمون فرضیههای پژوهش انتخاب شدهاند. دادههای مطالعه با استفاده از پرسشنامه استاندارد جمعآوری شده و با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری و رویکرد کمترین مربعات جزئی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج به دست آمده از انجام پژوهش بیانگر اثر تعدیلی تناسب فرد- سازمان بر رابطه میان تعهد سازمانی و تمایل به ترک و جابهجایی شغل است.
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده
در عصر حاضر سازمانها به صورت فزآیندهای با محیطهای پویا و در حال تغییر مواجه هستند. بنابراین به منظور بقا و پویایی خود مجبورند که خود را با تغییرات محیطی سازگار سازند و از آن جایی که صاحبنظران و اندیشمندان یکی از مهمترین عناصر تغییر در سازمانها را منابع انسانی آن میدانند، رهبری در سازمان یک عنصر کلیدی به شمار میرود. اهمیّت رهبری در این است که رهبران افرادی هستند که از راه نفوذ در پیروان خود به اهداف مورد نظر دست پیدا میکنند و به همین دلیل کارکنان ماهر و توانمند برای نیل به اهداف و آمال سازمان حایز اهمیتاند. از سوی دیگر امروزه بیش از گذشته، مزیت رقابتی یک سازمان متکی به دانش سازمان، روش کاربرد دانش، سرعت تطابق دانش با محیط در حال تغییر و سرعت دستیابی به دانش جدید است. سازمانهایی که به سمت یادگیری جهتگیری کرده و به طور مؤثر از آموختههای خود استفاده میکنند، فرصت کسب منافع بیشتر در بهرهوری، سرعت و سودآوری را به دست میآورند. با توجه به ضرورت این موضوع، محققان در این پژوهش با ارائه چارچوبی مفهومی(شکل ۱) به بررسی تأثیر رهبری تحولآفرین بر توانمندسازی کارکنان دانشگاه سمنان پرداختهاند.
پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و نحوه گردآوری اطلاعات، توصیفی و از نوع همبستگی است. دادههای مورد نیاز با استفاده از ابزار پرسشنامه و توزیع آن بین ۱۳۰ نفر از کارکنان دانشگاه گردآوری شده است. برای تجزیه و تحلیل دادهها از نرمافزار لیزرل استفاده شده است.
نتایج پژوهش نشان داد که رهبری تحوّلآفرین بر یادگیریگرایی و توانمندسازی تأثیری مستقیم و مثبت دارد و فرضیه تأثیر یادگیری گرایی بر توانمندسازی نیز رد شده است. همچنین نتایج نشان دادند که متغیرهای رهبری تحوّلآفرین و یادگیریگرایی روی هم رفته توانستهاند ۶۱ درصد از تغییرات توانمندسازی را توضیح دهند.
دوره ۵، شماره ۴ - ( پاییز ۱۴۰۲ )
چکیده
هدف این پژوهش بازشناسی حق برخورداری از سواد رسانهای از چشمانداز حوزهی عمومی به منظور کنترل قدرتِ دولت میباشد. پژوهش با مداقه حق برخورداری از سواد رسانهای در تکوین، تغییر، دوام و تثبیت افکار عمومی در حوزه عمومی، نظارت بر دولت را مورد بررسی قرار خواهد داد. این نوشتار به صورت تحلیلی_ توصیفی با روش کتابخانهای برای پاسخ به پرسشها و محک فرضیات انجام شدهاست. نتایج نشان میدهد حفظ جهانزیست به مدد ارتقای سواد رسانهای حق شهروندان به منظور حفظ حوزه عمومی است. باز تعریف حوزه عمومی در جوامع به خواست و مطالبهگری جمعی وابسته میباشد. از ویژگیهای این حوزه نظارتگری، انتقادگرایی و شفافیت تصمیمات سیاسی ناشی از نیاز عموم به دلیل آگاهی سابق یا افزایش رشد سواد فعلی جامعه میباشد. باتوجه به نتایج، پیشنهاد میگردد؛ به منظور ارتقا سطح مشارکت آگاهانه طبق نظریه پارکینسون، سطح سواد رسانهای بهبود یابد بدین منظور آموزش سواد رسانهای نیز محدود به آموزشهای رسمی نگردد و از گذرگاههای متعدد که دارای محمل قانونی میباشند، همچون صدا و سیما و آموزشهای ضمن خدمت با توجه به ظرفیتهای بالقوه قانون اساسی و قانون مدیریت خدمات کشوری صورت پذیرد.
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده
در شرایط بهشدت رقابتی امروزی حفظ و توسعه سهم بازار نتیجه عملکرد برند است. تأمینکنندگان برای حفظ و بهبود جایگاه خود در برابر رقبای خود باید به برندسازی و مدیریت برند مبادرت ورزند. ارتقای ارزش برند بهعنوان یک مزیت رقابتی متمایز و غیر قابل تقلید مطرح است و بر نقش آن در برتری برند نسبت به برندهای رایج در بازار تأکید میشود. بنابراین بررسی عوامل اثرگذار بر عملکرد برند موضوعی پراهمیت در اجرای استراتژیهای بازاریابی به شمار میرود. در این مقاله به این سؤال اساسی پرداخته میشود که چه عواملی میتواند منجر به بهبود عملکرد برند در بازارهای صنعتی شود؟ متغیرهای تحقیق از نقطه نظر کارشناسان و اعضای مرکز خرید شرکتهای تولیدکننده لوازم خانگی شهر تهران بررسی شده است. نتایج حاکی از آن است که ارزش ویژه برندB۲B، مسئولیت اجتماعی و شهرت تأمینکننده، ترجیح برند و قصد تکرار خرید، اثرات مثبتی بر عملکرد برند دارند. شهرت و مسئولیت اجتماعی تأمینکننده نیز تأثیر معنادار و مثبتی بر ارزش ویژه برند B۲B دارد و همین طور روابط بین مسئولیت اجتماعی و شهرت تأمینکننده، ارزش ویژه برند و ترجیح برند، ترجیح برند و قصد تکرار خرید معنادار و مثبت بود. تأمینکنندگان داخلی میتوانند از یافتههای تحقیق بهمنظور برندسازی و مدیریت عملکرد برند خود در بازارهای صنعتی داخلی و بینالمللی استفاده کنند.
دوره ۶، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۱ )
چکیده
موضوع تحقیق: در مطالعه حاضر، نانوکامپوزیتهای دیاکسید تیتانیوم/نقره (TiO۲/Ag) به روش سل-ژل سنتز و عملکرد آنها برای حذف فوتوکاتالیستی متریبوزین با کاتالیزورهای TiO۲ تجاری P۲۵ Degussa مقایسه شدهاست.
روش تحقیق: نانوکامپوزیتهای سنتز شده با استفاده از طیف سنجی پراش پرتو ایکس (XRD)، میکروسکوپ الکترونی روبشی نشر میدانی (FESEM)، و تجزیه و تحلیل پرتو ایکس پراکنده انرژی (EDX) آنالیز شدهاند. تأثیر پارامترهای عملیاتی شامل زمان واکنش (۰-۲۴۰ دقیقه)، pH (۴-۹)، دوز کاتالیزور (۰۱۵/۰ – ۰۰۵/۰ گرم)، دما (۶۰-۱۰ درجه سانتیگراد)، نور مرئی و تابش نور UV، غلظت اولیه متریبوزین (۲۵-۱۰ میلی گرم بر لیتر)، اثر کاتالیزور در تاریکی، و میزان نقره موجود در نانوکامپوزیتهای TiO۲/Ag (۷-۱۰/۰ درصد وزنی) بر روی حذف فتوکاتالیستی متریبوزین از محلولهای آبی مصنوعی و واقعی مورد بررسی قرار گرفتهاست.
نتایج اصلی: بررسیهای آزمایشگاهی نشان داد که نانوکامپوزیت TiO۲/Ag حاوی ۱۰ درصد وزنی نقره، زمان واکنش ۱۲۰ دقیقه، pH برابر ۶، جرم کاتالیست ۰۱۳/۰ گرم، و غلظت اولیه ۱۰ میلیگرم بر لیتر متریبوزین بهترین ویژگیها برای حداکثرکردن حذف متریبوزین در حضور نور UV است. نتایج بهدستآمده نشان داد که عملکرد این نانوکامپوزیت در تخریب علفکشها بهتر از نانوکاتالیست TiO۲ تجاری است. علاوه بر این، روش پیشنهادی برای حذف متریبوزین تزریق شده به آب رودخانههای کارون و زهره و پساب کارخانه نیشکر در شرایط بهینه به کار گرفته شد و نتایج موفقیت آمیزی بدست آمد. همچنین نتایج حاصل از سه بار استفاده و احیای نانوکامپوزیت دیاکسید تیتانیوم/نقره، کارآمدی زیاد این فتوکاتالیست در حذف متریبوزین از نمونههای آبی را نشان داد. مقایسه روشهای موجود در مقالات برای حذف متریبوزین با تحقیق حاضر نشان داد که روش پیشنهادی بهتر از این روشها بوده و یا تفاوت چندانی با آنها ندارد.
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۰ )
چکیده
کارهای گروهی هم برای افراد و هم برای سازمان مفید است و در صورت اجرای درست باعث پیشرفت سازمان میشود. اما گاهی اوقات بعضی مشکلات و موانع بهرهوری گروههای کاری را کاهش میدهد. یکی از این موانع پدیده بطالت اجتماعی است که به معنای کاهش کارایی افراد در کارهای گروهی به نسبت کارهای فردی میباشد. شناخت عوامل تأثیرگذار بر بطالت اجتماعی در کاهش تأثیرات منفی این پدیده مؤثر است. ازاینرو، پژوهش حاضر به بررسی تأثیر گروه خونی بر بطالت اجتماعی با نقش میانجی تیپ شخصیتی دیسک میپردازد. جامعه آماری پژوهش ۷۵۰ نفر از کارکنان شرکت شاتل هستند که براساس جدول کرجسی و مورگان حجم نمونه ۲۵۶ نفر تعیین شد. پژوهش از منظر هدف کاربردی، ازنظر ماهیت دادهها کمّی و از لحاظ نحوه گردآوری دادهها توصیفی- پیمایشی است. گردآوری دادهها بهوسیله پرسشنامه انجام شد و برای تجزیه و تحلیل دادهها از نرمافزارSPSS استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد گروه خونی تأثیر معنیداری بر بطالت اجتماعی دارد. تأثیر تیپ شخصیتی دیسک بر بطالت اجتماعی و همچنین تأثیر گروه خونی بر بطالت اجتماعی با نقش میانجی تیپ شخصیتی دیسک نیز تأیید شد ولی گروه خونی بر تیپ شخصیتی دیسک تأثیر معنیداری نداشت. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که گروه خونی افراد بر بطالت اجتماعی تأثیر معنیداری دارد و میزان بروز بطالت اجتماعی در میان افراد با گروه های خونی A بیشتر از سایر گروههای خونی است.
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( مرداد و شهریور ۱۳۹۹ )
چکیده
این مقاله به بررسی کلاس آموزش ترجمۀ دیداری ـ شنیداری و تأثیر دوره آموزش زیرنویس فیلم، سریال و برنامۀ مستند بر دیدگاه دانشجویان به مهارتهای کار تیمی میپردازد. با توجه به زمانبندی محدود پروژههای زیرنویس و همچنین، ویژگیهای زبانی و فنی مختلف مورد نیاز برای انجام آنها، نقش کار تیمی در این تخصص در نهادهای رسمی و حتی گروههای غیررسمی فعالِ ساخت زیرنویس بسیار برجسته است. با هدف بررسی وضعیت موجود و ارتباط آموزش زیرنویس با ارتقای دیدگاه دانشجویان نسبت به مهارتهای کار تیمی در فضای آموزشی دانشگاهی ایران، ۱۶۷ دانشجوی زن و مرد مترجمی زبان انگلیسی انتخاب شدند و در یک دوره زمانی پنجماهه در ۶ کلاس آموزش زیرنویس مهارتهای ترجمه و ساخت زیرنویس بهصورت گروهی شرکت کردند. بر اساس روش پژوهش شبهتجربی و با استفاده از پیشآزمون و پسآزمون این تحقیق، دیدگاه این دانشجویان در زمینه مهارتهای کارگروهی در پیش از شروع دوره و پس از انجام سه پروژه ترجمۀ برگرفته از بازار کار و ساخت زیرنویس برای سه برنامه مستند بررسی و تحلیل شد. روایی و پایایی آزمون سنجش دیدگاه دانشجویان مترجمی زبان انگلیسی درمورد مهارتهای کار تیمی طراحیشده از سوی محققان، نشان داد این آزمون دارای اعتبار مناسبی است، و میتواند در سایر پژوهشهای مشابه استفاده شود.
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۰ )
چکیده
هدف: بسیاری از سازمانها از قراردادهای کاری نامتعارف برای دستیابی به رفتارهای مطلوب و نتایج مثبت استفاده میکنند. قراردادهای نامتعارفی که منجربه افزایش اعتمادبهنفس، مشارکت و همکاری کارکنان و بروز ایدههای خلاقانه جدید میشوند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تأثیر قراردادهای نامتعارف کاری بر انحراف خلاق با درنظرگرفتن میانجیگری خودبرتربینی روانشناختی و آوای کارکنان است.
روششناسی: روش پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه جمعآوری اطلاعات، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را کارکنان شرکت ارتباطات مبیننت تشکیل میدهد. برمبنای نمونهگیری تصادفی ساده، ۲۷۲ پرسشنامه صحیح عودت داده شد و با استفاده از نرمافزارهای SPSS و AMOS دادههای پژوهش تجزیه و تحلیل شدند. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه قراردادهای نامتعارف کاری روزن و همکاران (۲۰۱۳)، آوای کارکنان موریسون (۲۰۱۱)، خودبرتربینی روانشناختی لی و همکاران (۲۰۱۷) و انحراف خلاق لین و همکاران (۲۰۱۶) استفاده شده است.
یافتههای پژوهش: قراردادهای نامتعارف کاری بر انحراف خلاق کارکنان تأثیر مستقیم و معناداری دارد و بهطور غیرمستقیم از راه میانجیگری آوای کارکنان و خودبرتربینی روانشناختی بر انحراف خلاق کارکنان تأثیر معناداری دارد.
نوآوری پژوهش: نتایج پژوهش حاضر، عقد قراردادهای کاری نامتعارف در شرکتهای ایرانی را قوت بخشیده است و به مدیران سازمانها در درک تأثیرگذاری قراردادهای نامتعارف کاری بر انحراف خلاق کمک میکند تا با میانجیگری آوای سازنده و خودبرتربینی روانشناختی شرایط افزایش انحرافات خلاق را که شرط پیشرفت شرکتهای امروزی است، فراهم کنند.
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۲ )
چکیده
توانمندیهای شخصیتی مثبتگرا را میتوان بهعنوان ویژگیهای تعریف کرد که به فرد اجازه میدهد در بهترین حالت شخصی خود عمل کند. توانمندیها بهویژه برای کسب دانش و حل مسئله مهم هستند. شناخت ابعاد توانمندیهای شخصیتی بر تداوم و رشد کسبوکار مؤثر است؛ بنابراین این پژوهش با هدف بررسی تأثیر توانمندیهای شخصیتی مثبتگرا بر تداوم کسبوکار با میانجیگری تابآوری و تعدیلگری مسئولیت اجتماعی در شرایط کرونایی پرداخته شده است. نمونه آماری این پژوهش شامل ۲۴۰ نفر مدیران کسبوکارهای خدماتی در شهر اصفهان است. بهمنظور جمعآوری دادههای پژوهش، از پرسشنامه و روش نمونهگیری در دسترس استفاده شد. پایایی و روایی سازههای پژوهش با استفاده از آلفای کرونباخ و میانگین واریانس استخراجی به تأیید رسید. به کمک نرمافزارSmartPLS۳ فرضیههای پژوهش بررسی شدند. نتایج پژوهش نشان داد که توانمندیهای شخصیتی مثبتگرا بر تابآوری تأثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین تابآوری بر تداوم کسبوکار تأثیر مثبت و معناداری دارد. بهمنظور ارتقا تداوم کسبوکار از راه توانمندی شخصیتی مثبتگرا، باید بر تابآوری تأکید شود. همچنین چهار عملکرد مهم توانمندیهای شخصیتی، فضیلتهای خرد، خویشتنداری، شجاعت و تعالی بر تابآوری تأثیر مثبت و معناداری دارد. دو عملکرد دیگر توانمندیهای شخصیت؛ فضیلت انسانیت و عدالت بر تابآوری تأثیر معناداری ندارد. قابل ذکر است که متغیر تعدیلگر مسئولیت اجتماعی در دوران کرونا، رابطه تابآوری و تداوم کسبوکار را تعدیل نمیکند.
دانیال قهرمانی مقدم، خلیل فرهنگدوست، علی رستگار محمدآبادی، محمد رمضانی مقدم،
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۴ )
چکیده
در این تحقیق، ساختار میکروسکوپی، سختی سطحی و تنش پسماند در ورقهای آلیاژ آلومینیوم ۲۰۲۴-T۳۵۱ که به روش جوشکاری اصطکاکی اغتشاشی و با سرعتهای دورانی و پیشروی متفاوت ابزار، به صورت لب به لب به یکدیگر متصل شدهاند، مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به این که آلیاژ آلومینیوم ۲۰۲۴-T۳۵۱ دارای قابلیت عملیات حرارتی میباشد، نتایج آزمون سختی نمونهها نشان میدهد افزایش سرعت دورانی و یا کاهش سرعت پیشروی ابزار، سختی را در ناحیه جوشکاری، کاهش میدهد. با استفاده از روش استاندارد پراش اشعه ایکس، که یک روش غیر مخرب میباشد، تنشهای پسماند در نمونههای جوشکاری شده، اندازهگیری شده است. شبیهسازی اجزا محدود فرآیند جوشکاری اصطکاکی اغتشاشی با روش مدل حرارتی و محاسبه حرارت تولیدی در حین جوشکاری، در نرم افزار آباکوس انجام گرفته است. مقایسه مقادیر تنشهای پسماند حاصل از حل عددی با اندازهگیریهای تجربی نشان میدهد، مدل عددی میتواند پیشبینی قابل قبولی از میدان تنش پسماند در اتصالات جوشکاری اصطکاکی اغتشاشی ارائه دهد. بررسی نتایج تنشهای پسماند نشان میدهد، با افزایش سرعت دورانی و پیشروی ابزار، مقادیر تنش در ناحیه جوشکاری شده افزایش مییابد؛ که علت آن بالا رفتن گرادیان حرارتی در اثر افزایش سرعت دورانی، و کاهش افت سختی و مقاومت بیشتر در برابر تغییر شکل پلاستیک با افزایش سرعت پیشروی ابزار است.
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده
درک بهتر اندرکنشهای ترکیبی مواد آلی خاک (SOM)، سورفکتنتها و کیلیت کنندهها بر رفتار هیدروکربنهای آروماتیک چندحلقهای (PAHs) و فلزات سنگین در سیستم آبی-خاکی، برای پیش بینی دقیقتر بازدهی سورفکتنتها و کیلیت کننده در افزایش بازدهی پاکسازی خاک از این ترکیبات ضروری بهنظر میرسد. در این مقاله اثر میزان مواد آلی خاک و حضور سورفکتنتها و کیلیت کنندهها بر واجذب PAHs و فلزات سنگین و همچنین اثر حضور و عدم حضور فلزات سنگین بر واجذب PAHs بررسی شد. در حضور تریتون ایکس۱۰۰ (Trition X ۱۰۰) و تویین۸۰ (Tween ۸۰) به عنوان سورفکتنت و EDTA به عنوان کیلیت کننده در محلول پایه، واجذب PAHs و فلزات سنگین افزایش قابل ملاحظهای نسبت به حالت محلول پایه تنها (M CaCl۲۰۱/۰) داشته است و این در حالی است که تریتون ایکس ۱۰۰ هم در واجذب PAHs وهم در واجذب فلزات سنگین بهتر از تویین ۸۰ عمل کرده است. همجنین نتایج نشانگر این بودند که مواد آلی خاک باعث کاهش واجذب PAHs و فلزات سنگین میشود و با افزایش محتوای ماده آلی خاک، واجذب این ترکیبات از خاک کمتر شد. همچنین در این مطالعه مشاهده شد که حضور فلزات سنگین در خاک میتواند موجب کاهش واجذب PAHs از خاک شود.
علی رستگار، دانیال قهرمانی مقدم، خلیل فرهنگدوست، مسعود طهانی،
دوره ۱۶، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده
فرآیند جوشکاری اصطکاکی اغتشاشی بر روی ورق های آلیاژ آلومینیوم ۲۰۲۴-T۳۵۱ در سرعت های دورانی ۴۰۰، ۶۳۰ و ۸۰۰ دور بر دقیقه و سرعت های پیشروی ۸، ۱۶ و ۲۵ میلی متر بر دقیقه انجام شده است. پس از آن با استفاده از روش تست استاندارد ASTM-E۶۴۷ نرخ رشد ترک خستگی در نمونه های CT مورد بررسی قرار گرفته است. پس از مدل سازی فرآیند جوشکاری اصطکاکی اغتشاشی، رشد ترک خستگی بر مبنای روش XFEM، در نمونه ها شبیه سازی شده است. در این تحلیل جهت بررسی آسیب در نمونه، از معیار آسیب تنش بیشینه استفاده شده است و معیار شکست بیشترین تنش اصلی در المان است. مقایسه نتایج تجربی و عددی رشد ترک خستگی نشان دهنده قابل اعتماد بودن روش شبیه سازی میباشد. بررسی تجربی و عددی تاثیر سرعت جوشکاری بر نرخ رشد ترک خستگی در نمونه ها نشان میدهد، نرخ رشد ترک در تمامی نمونه های جوشکاری به ازای مقادیر پایین تغییرات ضریب شدت تنش (K≤۱۳ Mpa∆) کمتر از فلز پایه بوده و با افزایش تغییرات ضریب شدت تنش نرخ رشد ترک بسیار افزایش می یابد. همچنین نتایج نشان میدهند، نمونه های جوشکاری شده با سرعتهای پایینتر خواص خستگی بهتری نسبت به فلز پایه دارند و افزایش سرعت دورانی و پیشروی ابزار نرخ رشد ترک خستگی را در نمونه ها افزایش میدهد.
حمید رستگار، محمدمهدی عاقلی حاجی آبادی،
دوره ۱۶، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده
رباتهای هگزاپاد هم میتوانند به منظور اهداف راهروندگی و هم به منظور اهداف مانیپولاسیون مورد استفاده قرار بگیرند. این رباتها هنگام مانیپولاسیون دارای شش درجه آزادی برای صفحه بالایی، صلبیت بالا، ظرفیت تحمل نیرویی بالا، سرعت و دقت بالا میباشند. از طرفی رباتهای هگزاپاد هنگامی که در محلی به منظور اهداف مانیپولاسیون به صورت ثابت قرار میگیرند مشهور به داشتن فضایکاری محدودی میباشند. طراحی ربات هگزاپاد به طوری که منجر به حداکثر شدن فضایکاری شود میتواند تا حد زیادی منجر به افزایش بهرهوری این ربات هنگام مانیپولاسیون شود. از طرفی با توجه به اینکه میتوان رباتهای هگزاپاد متقارن شعاعی را مانند یک مکانیزم ۲-RPR مدل کرد، لذا از روشها و محاسبات موجود برای این مکانیزمها برای طراحی رباتهای هگزاپاد متقارن شعاعی استفاده شده است. در این مقاله پس از بررسی کامل بر روی روشهای موجود برای محاسبه و بهبود فضایکاری مکانیزمهای ۲-RPR، یک الگوریتمی ارائه شده است که باعث حداکثر فضایکاری در دسترس میشود. مزیت این روش در این است که هنگام حداکثر کردن حجم فضایکاری نیازی به محاسبه کل حجم فضایکاری نمیباشد. همچنین استفاده از این الگوریتم برای طراحی ربات با فضایکاری حداکثر ضروری است. به عبارت دیگر خروجی الگوریتم بهینهسازی ارائه شده مجموعهای از پارامترهای مورد نیاز برای طراحی ربات است که حداکثر شدن حجم فضایکاری را تضمین میکند.
سلمان احمدی، رامبد رستگاری،
دوره ۱۶، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۳۹۵ )
چکیده
گرفتن جسم توسط انگشتان ربات با وجود قیود غلتش ناب از موضوعات تحت بررسی توسط محققین بسیاری میباشد. در مطالعات انجام پذیرفته تا کنون، بررسی اعمال قیود غلتش ناب با هدف رساندن جسم در وضعیت پایدار جدید مورد توجه بوده است. در این مقاله ما علاوه بر بررسیهای معمول سینماتیک و دینامیک برای سیستم دو انگشت ربات و جسم نیم دایره در یک صفحه افقی، که نوک انگشتها به صورت نیمکره و صلب فرض شده است، موضوع جابجایی جسم مطابق مسیر مشخص با حفظ پایداری دینامیکی آن را مورد بررسی قرار دادهایم. در این راستا از کنترل امپدانس چندگانه برای اعمال کنترل با انجام اصلاحات مورد نیاز در آن بهره جستهایم. در روش کنترل امپدانس چندگانه سعی میشود با اعمال رفتارهای مطلوب بر کل اجزای سیستم از جمله انگشتها و جسم، شرایط پایداری دینامیکی ارضا شود، تنظیم مناسب نیرو در این روش و اینکه این نیروها در مکان مناسب وارد شوند تا حد زیادی در به حداقل رساندن لغزش انگشتها بر سطح جسم موثر میباشد. نتایج شبیه سازیهای انجام پذیرفته حاکی از کنترل، هدایت و همچنین پایداری مناسب جسم توسط انگشتان میباشد.
دوره ۱۶، شماره ۸۷ - ( ۲-۱۳۹۸ )
چکیده
چکیده
استفاده از پوشش خوراکی برای حفاظت از مواد غذایی در سالهای اخیر افزایش چشمگیری داشته است. در این پژوهش کلاهک رسیده قارچ دکمهایAgaricus bisporus با ماده کربوکسی متیل سلولز ۱ درصد و نانو امولسیون آویشن شیرازی (Zataria multiflora) در سه غلظت ۲۰۰، ۳۰۰ و ۴۰۰ میلی گرم بر لیتر پوشش داده و در دمای ۸ درجه سلسیوس بهمدت دو هفته نگهداری شدند. طی این مدت افت وزن، مواد جامد محلول، استحکام بافت و رنگ بررسی شدند. نتایج بدست آمده نشان داد افت وزن در تیمارهای دارای پوشش نانو امولسیون اسانس آویشن شیرازی نسبت به شاهد تفاوت معنیداری دارند، بهطوری که با افزایش غلظت نانو امولسیون آویشن شیرازی وزن کلاهکها افت کمتری داشتند. از طرفی میزان ازدست دادن رطوبت در کلاهکها از روند افت وزن تبعیت میکند. بنابراین پوششدهی میتواند سبب به تاخیر افتادن خشک شدن و چروکیدگی در کلاهک گردد. همچنین با افزایش غلظت نانو امولسیون آویشن شیرازی استحکام بافت نسبت به شاهد افزایش یافت و بهترین غلظت ۳۰۰ و ۴۰۰ میلیگرم بر لیتر میباشد. مواد جامد محلول در آب نیز تا روز هفتم افزایش یافته و در پایان دوره ماندگاری کاهش نشان داد که کمترین آن در غلظت ۴۰۰ میلی گرم بر لیتر بوده است. مطابق نتایج مناسبترین مقادیر برای دو پارامترL* وΔE* در غلظت ۴۰۰ میلی گرم بر لیتر از نانواسانس تعیین گردید.
رامبد رستگاری، خلیل عالی پور،
دوره ۱۷، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۶ )
چکیده
استفاده از سیستمهای خودکار جهت اکتشافات فضایی، میتواند به صورت چشمگیر هزینههای انجام ماموریت مورد نظر را کاهش دهد. یکی از ساختارهایی که قبلاً در اکتشافات فضایی مورد استفاده قرار گرفته است، رباتهای چرخدار بوده است. رباتهای چرخدار دارای فضای کاری بسیار وسیعی هستند و همچنین میتوانند با سرعت مناسب حرکت کنند. این سیستمها معمولاً دارای مکانیزمهای ساده بوده و از حیث مصرف انرژی مناسب هستند. در بسیاری از پژوهشهای گذشته، پایهی این نوع رباتهای چرخدار دارای شاسی صلب است؛ ولی چنانچه حرکت سیستم بر روی زمینهای نسبتاً ناصاف مد نظر باشد، بهتر است سیستم دارای تعلیق انعطافپذیر باشد. به علاوه، در بسیاری از تحقیقات گذشته از مدل کردن نیروهای اصطکاک غیرخطی بین چرخها و زمین صرفنظر گردیده است. بر این اساس، در این مقاله، معادلات دینامیک حرکت یک ربات چرخدار با در نظر گرفتن چرخهای بادی و مجهز به سیستم تعلیق انعطافپذیر، استخراج میگردد. برای شبیهسازی اصطکاک و لغزش چرخها از مدل دوگاف استفاده شده است. با در نظر گرفتن گشتاور چرخها بهعنوان ورودی، به ارائه یک قانون تنظیم حرکت دولایه جدید میپردازیم. در این قانون امکان کنترل زاویه فراز پلتفرم با تنظیم نیروی اصطکاک چرخها فراهم میگردد. در لایهی نخست کنترلگر، حرکت ربات چرخدار با استفاده از استراتژی امپدانسی چندگانهی اصلاحشده برآورده شده و در لایهی دوم، که هدایت موضعی نامیده میشود، گشتاور اعمالی به چرخها و زوایای فرمان آنها به شکلی تنظیم میشود که نیروها/گشتاورهای خروجی مطلوب لایهی نخست محقق گردد. نتایج شبیهسازی، قابلیتهای مطلوب الگوریتم جدید را برای رباتهای چرخدار نشان میدهد.
دوره ۱۸، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۳ )
چکیده
برنامه¬ریزی کاربری زمین در¬طرح¬های توسعه¬شهری و منطقه¬ای یکی از محورهای اصلی مطالعه است، هنگامی که محدوده اراضی طرح وسیع و تعداد محدودیت¬های موجود برای استقرار پهنه¬ها زیاد است، مشکل بتوان بدون استفاده از هوش¬مصنوعی و الگوریتم¬های فرا¬ابتکاری پهنه¬بندی بهینه و یا حتی نزدیک به¬آن را در مقیاس زمان و هزینه قابل¬قبول بدست آورد. هدف این مقاله در¬ابتدا معرفی رهیافتی تلفیقی برای مدل¬سازی مسئله پهنه¬بندی¬و¬ سپس معرفی یک الگوریتم جدید برای حل مدل است. در این راستا یک مسئله پهنه¬بندی برای ۱۴پهنه و¬حدود۶۰۰ هکتار اراضی پارک علم¬¬و¬فن¬آوری خلیج¬فارس به عنوان مطالعه موردی بر¬اساس الگوریتم¬های مذکور مورد مطالعه قرار گرفت و بنا¬بر شاخص¬هایی چون اهداف¬اقتصادی، حجم ترافیک مجموعه و¬سایر، بصورت یک مدل برنامه¬ریزی ریاضی با ۳ تابع هدف تناسب کاربری، هزینه حمل¬و¬نقل در درون مجموعه و یکپارچگی پارسل¬های تخصیص¬یافته به هرکاربری پیکربندی شد. در نهایت و با حل مدل از میان تعداد بسیار زیادی طرح پهنه¬بندی قابل¬قبول(بیش از ¬-۱۰۱۰۰۰ طرح پهنه¬بندی) بهترین جواب که توسط الگوریتم پیشنهادی تولید شده است به¬عنوان جواب نهایی ارائه گردید، این فرآیند مدل سازی و حل مسائل تحلیل تناسب کاربری اراضی با توجه به¬سرعت نسبتا بالا در طراحی وهمچنین ارائه یک سیستم-پشتیبان¬تصمیم به عنوان رهیافتی جدید در مسائل پهنه¬بندی اراضی قابلیت جایگزینی مناسبی برای روش¬های سنتی خواهد¬بود.