جستجو در مقالات منتشر شده
۶ نتیجه برای رضانژاد
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۸ )
چکیده
عروسک پشت پرده (فیسالیس آلککنگی؛ Physalis alkekengi L) با کاسبرگهای زیبا و رنگی اطراف میوه در فضاهای سبز کشت میشود. همچنین در طب سنتی و درمان طیف وسیعی از بیماریها، به کار میرود. باززایی و ریزازدیادی آن از ریزنمونههای گره و میانگره با غلظتهای مختلف تنظیمکنندههای رشد در کشت در شیشه انجام شد. پس از بهینهسازی شرایط ضدعفونی و جوانهزنی بذر، دانهرستهای سترون به محیط کشت MS پایه بهمنظور ایجاد گیاهچههای سترون بهعنوان منبع ریزنمونه منتقل شدند. ریزازدیادی ریزنمونهها، در ۱۰ محیط کشت با سطوح مختلف تنظیمکنندههای رشد ۲ و ۴ دیکلروفنوکسی استیکاسید و ۶ بنزیلامینوپورین و همچنین محیط MS بدون هورمون (کنترل) در قالب طرح کاملاً تصادفی بررسی شد. ریزنمونههای میانگره در
محیطهای کشت ۲ (mgl-۱۲, ۴-D۲/۰)،
۳ (mgl-۱۲, ۴-D۲/۰+mgl-۱BAP۲/۰)
و ۴ (mgl-۱۲, ۴-D۵/۰+mgl-۱BAP۲/۰)
شاخساره و سپس روی همین محیطها ریشهدار شدند. ریزنمونههای گره در شاهد و همه تیمارهای هورمونی شاخساره تولید کردند که بهطور جالب توجه، شاخسارهای تولیدشده از ریزنمونه گره در شاهد، پس از ۷ روز، روی همان محیط ریشهدار شدند (۷۰%). سایر شاخسارهای حاصل از گره در محیط ریشهزایی MS۲/۱+mgl-۱BAP۱ ریشهدار شدند. نهالهای ریشهدارشده با موفقیت ۱۰۰% در محیطهای حاوی پرلیت و خاک سازگار و سپس در گلخانه رشد و ایجاد گل نمودند. مطالعه حاضر قابلیت باززایی بالای گیاه عروسک پشت پرده را بهعنوان یک گیاه زینتی مهم در شرایط کشت در شیشه نشان میدهد. با توجه به کشت در شیشه آسان آن، میتوان در مطالعات مولکولی و ژنتیکی، تولید گیاهان یکسان و تولید مواد دارویی از این گیاه استفاده کرد.
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده
در چرخه زندگی نهاندانگان، گذر از فاز رویشی به زایشی یک مرحله نموی مهم است که تحت کنترل شدید ژنتیکی است. این تغییر فاز نیازمند فعالشدن مجموعهای از ژنها در مریستم رأس شاخساره است که بیان آنها مریستم را از رویشی به زایشی تبدیل میکند. ژن APETALA۱ (AP۱) در پیشبرد مرحله گذر و نیز تعیین هویت مریستم گل نقش مهمی ایفا میکند. در این مطالعه، بیان این ژن در اندامهای مختلف گیاه منداب (Eruca sativa) و نیز اثر براسینواستروئید بر گلدهی و بیان ژن، بررسی شد. RNA کل استخراج و برای ساخت cDNA استفاده گردید. آغازگرهای اختصاصی براساس همراستایی توالی ژنهای همساخت AP۱ در گیاهان همخانواده، طراحی و برای واکنش RT-PCR استفاده گردیدند. در مرحله رویشی، هیچ بیانی در اندامهای مختلف مشاهده نشد. تیمار براسینواستروئید از ۲۸ روزگی (مرحله رویشی) تا ظهور غنچههای گل، سبب گلدهی زودرس و دوره رویشی کوتاهتر شد بطوری که گیاهان تحت تیمار، حدود ۱۰ روز زودتر از شاهد گل دادند. همچنین اندازه گیاه و اجزای آن در گیاهان تیمار شده با براسینواستروئید بزرگتر بودند. بررسی بیان ژن EvsAP۱، در فاز زایشی حاکی از بیان آن در غنچه گل، کاسبرگ و گلبرگ و عدم بیان آن در ریشه، ساقه، برگ، پرچم و مادگی بود. همچنین، شروع بیان این ژن، زودتر مشاهده شد که نشاندهنده این است که گذر به گلدهی و تشکیل غنچه گل در گیاهان تحت تیمار سریعتر رخ میدهد، در نتیجه، بیان هم زودتر رخ میدهد اما آنالیز آماری نشان داد که میزان بیان، تحت تاثیر براسینواستروئید قرار ندارد و تفاوت معنیداری دیده نشد.
دوره ۱۹، شماره ۱۳۳ - ( اسفند ۱۴۰۱ )
چکیده
تغییر الگوی مصرف غذا و استفاده گسترده از غذاهای بیرونی و فست فودها، از طرفی جهانی شدن تجارت غذا و حمل غذا در مسافتهای طولانی، چالشهای بزرگی را متوجه ایمنی و کیفیت غذا کرده است. یکی از مهمترین موارد استفاده از کاغذ در صنایع بسته بندی مواد غذایی میباشد طوریکه بتواند مواد بستهبندی شده را از مرحله تولید تا رسیدن به دست مشتری سالم نگه دارد. عصاره گیاهان دارویی، قابلیت ایجاد خاصیت ضد باکتریایی دارند. در این پژوهش از عصاره گیاه رزماری جهت ایجاد خاصیت ضد باکتریایی استفاده شد. استخراج عصاره گیاهی با دو روش سوکسوله و التراسونیک انجام گردید. در روش سوکسوله، از پودر خشک رزماری در دو زمان ۴ و ۶ ساعت و در روش التراسونیک از دو دامنه آمپلیتوت ۴۰ و ۶۰ برای عصارهگیری استفاده شد. سپس کاغذها با عصاره تهیه شده در دو مقدار ۱۵ و ۲۰ درصد بر اساس وزن خشک کاغذ تیمار شدند. در نهایت بررسی ویژگی ضد باکتریایی در کاغذ مورد آزمون با دو باکتری اشرشیاکلای و استافیلوکوکوس اورئوس انجام شد. در کاغذهای تیمار شده با عصاره رزماری استخراج شده به روش سوکسوله، هاله عدم رشد باکتری برای هر دو باکتری تشکیل شد. بیشترین قطر هاله عدم رشد برای باکتریهای اشریشیاکلای و استافیلوکوکوس ارئوس، در زمان استخراج ۶ ساعت و مقدار مصرف ۲۰ درصد بر اساس وزن خشک کاغذ بترتیب به اندازه ۲۲ و ۲۰ میلیمتر مشاهده شد. در نمونههای کاغذ تیمار شده با عصاره استخراج شده به روش التراسونیک، بیشترین قطر هاله عدم رشد برای باکتری اشریشیاکلای در آمپلیتوت ۴۰ و زمان ۹ دقیقه و به اندازه ۲۰ میلیمتر بود. همچنین بیشترین قطر هاله عدم رشد برای باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در آمپلیتوت ۴۰ و زمان ۹ دقیقه و به اندازه ۲۰ میلیمتر بوده است. کروماتوگرافی گازی وجود مواد ضدباکتری بورنئول، کامفر و بورنیل استات در عصاره رزماری را تأیید کردند.
محمد آزادی، سعید رضانژاد، مهرداد ذوالفقاری، محبوبه آزادی،
دوره ۲۰، شماره ۶ - ( خرداد ۱۳۹۹ )
چکیده
آلیاژهای آلومینیوم- سیلیسیوم کاربردهای بسیاری در قطعات خودرو همچون پیستون دارند. معمولاً اینگونه قطعات، تحت بارهای سیکلی مکانیکی و حرارتی قرار دارند و لذا باید استحکام خستگی کافی را در مقابل این بارگذاریها داشته باشند. از روشهای استحکام بخشی به مواد، اجرای عملیات حرارتی و افزودن نانوذرات است. در این پژوهش، اثر استفاده همزمان از نانوذرات دیاکسید سیلیسیوم و عملیات حرارتی بر عمر خستگی پرچرخه خمشی آلیاژ پیستون بررسی شده است که نوآوری این تحقیق است. از روش ریختهگری گردابی برای اضافهکردن نانوذرات به زمینه آلومینیومی استفاده شد و فرآیند عملیات حرارتی T۶ بر روی نمونهها اجرا شد. ریزساختار توسط میکروسکوپ نوری و میکروسکوپ الکترونی روبشی نشر میدانی، بررسی شد و آزمون خستگی پرچرخه خمشی نیز بر روی نمونههای استاندارد، در شرایط بارگذاری کاملاً معکوسشونده، اجرا شد. با توجه به تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی نشر میدانی، نواحی تجمع و بهمپیوستگی نانوذرات در زمینه مشاهده نشد. همچنین، مشاهده شد که استفاده از نانوذرات دیاکسید سیلیسیوم، عملیات حرارتی T۶ و استفاده همزمان از این دو فرآیند، باعث بهبود عمر خستگی بهترتیب به مقدار ۳۰۴، ۴۱۱ و ۲۳۷% شد. مطابق با دادههای آزمون خستگی پرچرخه خمشی، ضریب استحکام خستگی آلیاژ پیستون، با عملیات حرارتی و اضافهنمودن نانوذرات، افزایش یافت.
بهراد علی زاده خارکشی، روزبه شفقت، امید جهانیان، کورش رضانژاد، رضوان عالمیان،
دوره ۲۱، شماره ۱۲ - ( آذر ۱۴۰۰ )
چکیده
شرایط امواج دریا تاثیر بسزایی بر رفتار هیدرودینامیکی ستونهای نوسانی آب دارد؛ بهگونهای که اثرات متقابل مبدل و امواج ورودی، در تعیین و ارزیابی ضرایب هیدرودینامیکی بیبعد بسیار مهم هستند. لذا با توجه به اهمیت این ضرایب در ارزیابی عملکرد مبدلهای ستون نوسانی آب، در این مقاله، به ارزیابی تجربی ضرایب هیدرودینامیکی بیبعد در شرایط عملکردی مبدل ستون نوسانی چندمحفظهای پرداخته میشود. برای تعریف آزمونهای تجربی، با درنظر گرفتن موقعیت نصب مبدل بر روی موجشکن، از شرایط دریای مازندران استفاده شده است. پس از کالیبراسیون تجهیزات و نیز آنالیز عدم قطعیت، آزمونهای تجربی در استخر موج دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل انجام شده است. با توجه به نتایج بهدست آمده، با فرض یک عمق آبخور بیبعد و ثابت، با افزایش فرکانس بیبعد موج برخوردی، ضریب بیبعد موج انتقال یافته، ضریب بیبعد موج انعکاس یافته، ضریب بیبعد تخلیه و ضریب بیبعد فشار افزایش مییابند. از طرف دیگر نتایج نشان میدهند، در اثر تغییر عدد بیبعد موج از ۹/۱ تا ۳/۳، ضرایب بیبعد تخلیه، موج انعکاس یافته، فشار و موج انتقالیافته به ترتیب ۶/۱ برابر، ۲/۲ برابر، ۸/۲ برابر و ۵/۳ برابر میشوند؛ یعنی ضریب بیبعد موج انتقال یافته حساسیت بالایی نسبت به شرایط موج دارد؛ ضریب بیبعد تخلیه در مقایسه با دیگر ضرایب، تغییرات کمتری خواهد داشت. از طرفی نتایج نشان دادند که مبدل آزمایشگاهی در این تحقیق در بهترین حالت دارای راندمان ۸/۴۱% میباشد. این راندمان در فرکانس طبیعی بیبعد ۸۸/۰ و عمق آبخور بیبعد ۰۳۲/۰ رخ میدهد؛ در این شرایط دامنه نوسانات آب درون ستون نوسانی به ۶/۹ سانتیمتر میرسد.
دوره ۲۱، شماره ۱۴۸ - ( خرداد ۱۴۰۳ )
چکیده
پپتیدهای حاصل از هیدرولیز پروتئین دارای خواص زیست فعالی متعددی بوده و دارای فعالیت آنتی اکسیدانی قوی در برابر رادیکال های آزاد هستند و از فرآیندهای اکسیداسیون که سبب آسیب به ماکرومولکولهای بیولوژیکی و تخریب و افت کیفیت غذا میگردد، جلوگیری میکنند. با توجه به حجم زیاد تولید برنج در دنیا، مقدار زیادی سبوس برنج تولید و در دسترس می باشد. با توجه به عنوان منبع پروتئینی مناسب و ارزان، سبوس برنج میتواند برای تولید پپتید با منشاء گیاهی مورد استفاده قرار گیرد. بهینه سازی شرایط هیدرولیز آنزیمی پروتئین سبوس برنج توسط آنزیم آلکالاز با هدف دستیابی به حداکثر خاصیت آنتی اکسیدانی صورت گرفت. به منظور بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی پپتیدهای حاصله از آزمون های قدرت احیاکنندگی آهن ۳ و سنجش فعالیت مهار کنندگی رادیکال های آزاد DPPH و فعالیت آنتی اکسیدانی کل استفاده شد. جهت بهینه سازی فرآیند از نرم افزار Design Expert و روش سطح پاسخ با سه متغیر مستقل : غلظت آنزیم به سوبسترا ۳ - ۱ درصد، دمای ۵۵ - ۴۰ درجه سانتیگراد و زمان هیدرولیز ۲۱۰ - ۳۰ دقیقه انجام شد. تیمار بهینه در شرایط تعیین شده شامل دمای ۵۱,۵ درجه سانتیگراد، زمان ۱۳۱.۵ دقیقه و غلظت آنزیم به سوبسترا ۳ درصد به دست آمد که دارای حداکثر مهارکنندگی رادیکال آزادDPPH ۳۷,۱۷۲ درصد، فعالیت آنتی اکسیدانی کل ۱,۱۰۹ درصد و احیاکنندگی ۲.۰۸۴ درصد تعیین شده است. نتایج به دست آمده نشان داد است فرآیند هیدرولیز پروتئین سبوس برنج توسط آنزیم آلکالاز، منجر به تولید پپتیدهایی با ویژگی آنتی اکسیدانی بالا و قابل توجه شده که میتواند در تولید غذاهای فراسودمند و صنایع دارویی استفاده و همچنین جایگزین آنتی اکسیدان های سنتزی شود.