۲۰ نتیجه برای رهبری
دوره ۲، شماره ۶ - ( تابستان ۱۴۰۰ )
چکیده
هدف از پژوهش حاضر ارائۀ الگوی کیفیسازی اوقات فراغت زنان و دختران در خانواده با رویکرد مبتنیبر فعالیتهای جسمانی در استان اصفهان بود. ایـن پژوهش با استفاده از روش کیفی با رویکرد سیستماتیک نظریـۀ دادهبنیـاد بـه انجـام رسـید. جامعۀ نظری شامل استادان صاحبنظر و مجرب در حوزۀ ورزش بانوان و اوقات فراغت بود که جهت نمونهگیری نیز از روش گلولهبرفی بهره گرفته شد. ابزار و روش گردآوری داده، مصاحبه از نوع نیمـهسـاختاریافته بود، و اجرای مصاحبهها تا اشباع نظری پانزده مصاحبه ادامـه یافتنـد. جهت تحلیل دادهها از رویکرد سیستماتیک شامل سه گام اصلی کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی بهره گرفته شـد. در مرحلۀ کدگذاری محوری، پیوند میان این مقولهها ذیل عناوین شرایط علّی (حمایت دیگران مهم، ساماندهی، کاربردی بودن فعالیتها، نهادینهسازی فعالیتها)، عوامل زمینهای (جذابیتهای محیطی، شرایط محیطی، جذابیتهای ورزشی)، عوامل مداخلهگر (تغییرات تکاملی، موانع فرهنگی و اجتماعی، هژمونی جنسیتی، کلانروندها، موانع ساختاری)، راهبردها (آموزش و فرهنگسازی، تمهیدات حمایتی از ورزش تفریحی زنان، ترویج و توسعۀ فعالیتهای جسمانی، ارج نهادن به کرامت زنان و دختران، عدالت در اجرای فعالیتها، حمایت رسانهای) و پیامدهای کیفیسازی اوقات فراغت زنان (کاهش ناهنجاریهای رفتاری، توانمندسازی فردی، توانمندسازی جمعی، افزایش مشارکتپذیری) در قالب پارادایم کدگذاری تعیین شد. مدیران ورزش استان میتوانند از نشانها، مفاهیم و مقولههای شناساییشده در برنامهریزیهای آتی خود بهمنظور کیفیت بخشیدن اوقات فراغت زنان و دختران در خانواده با رویکرد مبتنیبر فعالیتهای جسمانی استفاده کنند و راهبردهای متناسب پیشنهادی را جهت جبران عقبماندگی و توسعه ورزش بانوان بهکار گیرند
دوره ۳، شماره ۱۲ - ( تابستان و پاییز ۱۳۸۵ )
چکیده
اونوره دوبالزاک نویسنده واقعنگر فرانسه اثری را به ما معرفی میکند که شاید یکی از برجستهترین آثار رئالیست – فانتستیک قرن نوزدهم باشد. در داستان چرم ساغری خواننده با دو جنبه فکری بالزاک آشنا میشود یکی بالزاک نکتهسنج و دیگری بالزاکی درگیر تخیلات. خیالاتی که گویای علاقه خود بالزاک به قدرتهای ماوراطبیعی، طلسم و علم غیب است. داستان چرم ساغری۱ به تکه چرمی معجزهآسا اشاره دارد که بیشک بیشباهت به خاتم سلیمان نیست. در این تحلیل توصیفی و تطبیقی نگارنده بر آن است تا با مقایسهای محتوایی به بررسی بیشتر مشترکات دو داستان بپردازد که خود میتواند بر همانندی بیشتر آن دو دلالت کند. در مقاله حاضر، ابتدا به طور مختصر به نوع داستان اشاره میشود و سپس به بررسی تطبیقی شخصیتها و عناصر داستان پرداخته میشود.
دوره ۷، شماره ۲ - ( بهار ۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف: هدف تحقیق حاضر بررسی اثر سم دیورون در شرایط آزمایشگاهی بر نرخ رشد جلبک آنابنا فلوس- آکوا (Anabaena flos-aquae) بود تا با محاسبه مقادیر EC۱۰،EC۵۰ و EC۹۰ و حد مجاز این سم برای این جلبک سبز- آبی، سمیت علفکش دیورون بهمنظور کنترل شکوفایی در این فیتوپلانکتون مشخص شود.
مواد و روشها: در این آزمایش تجربی نرخ رشد جلبک سبز- آبی آنابنا فلوس تحت تاثیر علفکش دیورون بررسی شد. این مطالعه طی ۹۶ ساعت در ۶ تیمار ( ۰/۰۰۰۵، ۰/۰۰۹، ۰/۰۱۶، ۰/۰۳، ۰/۰۵۴ و ۰/۰۱ میلیگرم در لیتر) و شاهد و در ۳ تکرار داخل ارلنمایر های ۵۰۰سیسی انجام شد. اندازهگیری نرخ رشد با روشهای سلولی، سنجش کدورت و تعیین میزان کلروفیل a صورت گرفت. سپس مقادیر بهدستآمده از شاخص های EC در ۴ ارلن ۵۰۰سیسی اعمال شد و در دورههای ۲۴ساعته طی ۹۶ ساعت تراکم این جلبک از طریق شمارش سلولی ارزیابی شد. با استفاده از نرمافزار SPSS ۱۷ از آزمون آنالیز واریانس یکطرفه بهمنظور مقایسه درصد افزایش بین تیمارهای مختلف استفاده شد.
یافتهها: مقادیر EC۱۰،EC۵۰ و EC۹۰ و حد مجاز این سم، براساس میزان کلروفیل a برای جلبک مذکور بهترتیب ۰/۰۰۶، ۰/۰۱، ۰/۰۵ و ۰/۰۰۱میلیگرم بر لیتر تعیین شدند. فراوانی سلولی این جلبک سبز- آبی در حضور غلظت های بهدستآمده از شاخصهای EC اختلافات معنیداری داشت و در مقادیر EC۹۰ بسیار کاهش یافت.
نتیجهگیری: کاربرد دیورون در غلظتهای کنترلی پیشنهادشده، خطر آن را از بابت سمیت و آلودگی سایر اجزای اکوسیستم کاهش میدهد و بیشتر بر این گروه از جلبکها موثر است.
دوره ۱۰، شماره ۰ - ( Spring ۲۰۰۸- ۱۳۸۶ )
چکیده
هدف: قطعه متصل شونده به آنتی ژن از آنتی بادی های زنجیره سنگین شتری به صورت یک تک دومن(VHH )می باشند. ساختار کریستالی یک VHH خالص نشان داده است که این مولکول در حدود۵/۲ نانومتر قطر و کمتر از ۴ نانومتر طول دارد. به همین علت به این مولکول نانوبادی گفته می شود. شباهت زیاد این مولکولها به VH انسانی موجب می شود که این مولکول کاربرد بالقوه در تشخیصهای ایمنی و نیز ایمنی درمانی داشته باشد. یکی از مواد مورد نیاز کلیدی در تولید و تعیین خصوصیات نانوبادی ونیز کاربرد نانوبادیها در تشخیص، مولکول آنتی نانوبادی کونژوگه به HRP می باشد.
مواد و روشها: در این تحقیق بیان بالا و تخلیص چند نانوبادی ویژه تومورمارکرها انجام شد. به منظور بیان بالا، ژنهای نانوبادی در وکتور pSJF۹ ساب کلون شدند، که در نتیجه قطعه نانوبادی به صورت ادغام شده با چند دنباله نشانگر در باکتری E coliنوعTG۱ بیان می شود. نانوبادیهای بیان شده با استفاده از ستون کروماتوگرافی تمایلی نیکل تخلیص شدند. در اینجا تهیه، تخلیص و تعیین خصوصیات آنتی بادی علیه نانوبادیها که به صورت متصل به HRPمیباشد، توضیح داده شده است.
نتیجه: آنالیز با SDS-PAGE و وسترن بلات نشان می دهد که نانوبادیهای تخلیص شده خالص و بدون شکستگی می باشد. بعلت استفاده از روشهای خاص بیوشیمی آنتی بادی کونژوگه به HRP تولید شده در این تحقیق، حساسیت و ویژگی مناسبی دارد. آنتی بادی کونژوگه تولید شده قابل استفاده در سیستمهای تشخیص نانوبادی است.
بحث:در اینجا با تنظیم کردن دما و زمان و القا کننده، میزان قابل توجهی (در مقایسه با مطالعات مشابه) از ملکول نو ترکیب بیان وسپس تخلیص شده است و در فاز دوم با تولید آنتی بادی علیه آن و کونژوگاسیون به مولکول آنزیمی نشان دادیم مولکول حاصل قابلیت تشخیص نانوبادیها را در انواع روشهای تشخیصی با دقت و حساسیت بالا دارد.
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۹-۱۳۸۸ )
چکیده
هدف: بزرگترین چالش در ژندرمانی سرطان دستیابی به بالاترین درجه اختصاصیت و کارایی در هدفگیری سلولهای سرطانی است. بهدلیل اینکه هدف ژندرمانی سرطان ریشهکن کردن سلولهای سرطانی است و بسیاری از ژنهای درمانی اگر در سلولهای طبیعی بیان شوند، میتوانند مضر باشند. استفاده از پروموتر ژنهایی که بهطور اختصاصی در سلولهای سرطانی بیان میشوند یا نسبت به سلولهای طبیعی بیان بسیار بالاتری دارند، در ژندرمانی سرطان بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در این تحقیق استفاده از یک پروموتر خاص سرطان با بیان بالا بررسی شد.
مواد و روشها: در راستای تکثیر و بهکارگیری پروموتر خاص سرطان بهمنظور ایجاد یک سازه برای مقاصد ژندرمانی، با استفاده از Nested-PCR پروموتری از ژنوم انسانی جداسازی شد که در حدود ۳۴ درصد به پروموتر سوروایوین شباهت داشت. سوروایوین یکی از اعضای خانواده ژنهای ضد مرگ برنامهریزی شده سلولی است و در بیشتر سرطانهای سینه افزایش بیان آن مشاهده شده است. این قطعه ژنی براساس بررسیهای انجام شده در سایتهای Promoter Scan، EPD، Transfac، Compel و TRRD دارای دو جایگاه اتصال رونویسی مشابه با پروموتر سوروایوین بود که بهوسیله عوامل رونویسی E۲F و STAT۱ شناسایی میشد. این پروموتر بههمراه بخشهای پاسخدهنده به شرایط محیطی هیپوکسی و استروژن (ریزمحیط سلولهای سرطانی سینه) و ژن پیشآپوپتوزی tBid در ناقل pCDNA۳,۱/Hygro+ کلون شد.
نتایج: نتایج RT-PCR نیمه کمّی سلولهای سرطانی ترانسفکت شده نشان میدهد که این قطعه ژنی (شبه پروموتر سوروایوین) دارای توانایی تقریباً برابر پروموتر CMV برای بیان ژن tBid است.
نتیجهگیری: استفاده از یک پروموتر کایمریک در هدایت یک ژن پیشآپوپتوزی برای از بین بردن سلولهای سرطانی ابزاری بسیار امیدوارکننده در راستای درمان سرطان است که با القای اختصاصی مرگ برنامهریزی شده در این سلولها به شکلی طبیعی باعث انهدام این سلولها میشود. سازه حاصل در مقایسه با دو سازه کنترل، توانایی بالایی در بیان ژن پیشآپوپتوزی از خود نشان میدهد.
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۱۱-۱۳۸۸ )
چکیده
هدف: روش تداخل RNA یا RNAi بهترین روش خاموش کردن ژنها در سطح ترانسکریپتومی شناخته شده است، سرطانها و بیماریهای ژنتیکی اهداف مهمی برای توسعه روشهای درمانی مبتنی بر RNAi بهشمار میروند. برای حل مشکل خاموشی موقتی سیستمهای siRNA، RNAهای سنجاق سری یا shRNAها ابداع شدند و نسل جدید shRNAها به نام shRNAmir است. سازه خاموشگر با ساختار سنجاق سری شبه microRNA (shRNAmir)، رفتاری مشابه یک microRNA طبیعی را درون سلول تقلید میکند. کمک فعالکننده گیرنده استروئیدی (SRA) یکی از تنظیمکنندههای گیرنده استروئیدی از جمله گیرنده استروژنی (ER) است. بافتهای پروستات، رحم و سینه بیان پایینی از SRA دارند، در حالیکه طی تومورزایی آنها بیان SRA افزایش مییابد، بنابراین امکان شرکت SRA در تومورزایی یا پیشروی توموری وجود دارد.
مواد و روشها: در مطالعه حاضر از روش RNA تداخلگر یا RNAi برای خاموش نمودن ژن SRA استفاده شد و سازه خاموشگر SRA طراحی و توسط Soe-PCR ساخته شد و سپس در پلاسمید pEGFPC۱ که یک ناقل بیانی است کلون گردید. رده سلولی انسانی سرطان پستان (MCF۷) با پلاسمید حاصل ترانسفکت شد و بیان SRA در زمانهای ۲۴، ۷۲ ساعت و ۱۰روز بعد با Real-Time PCR بررسی شد.
نتایج: کاهش ۶۰ درصدی در بیان نسبی SRA در تیمارهای ۷۲ ساعت و ۱۰روز بعد مشاهده شد که نشان میدهد shRNAmir-SRA با موفقیت توانسته است بیان ژن هدف مطالعه حاضر را بهطور نسبتاً پایداری خاموش کند.
نتیجهگیری: با توجه به موفقیت در طراحی و ساخت یک سازه shRNAmir و خاموشی نسبتاً پایدار ژن هدف، این سازه برای مطالعات مختلفی در آینده آماده و مناسب بهنظر میرسد.
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۸۸ )
چکیده
هدف: بیماری ایدز امروزه بهعنوان یک مشکل جهانی مطرح است و تلاش فراوانی برای ساخت واکسن مؤثر ضد بیماری ایدز صورت گرفته اما بینتیجه مانده است. DNA واکسنها از جمله واکسنهای نسل جدید است که میتواند سیستم ایمنی را بهخوبی تحریک نمایند با وجود این، یافتههای اخیر نمایانگر ایمنزایی ضعیف این دسته از واکسنها است و اعتقاد بر اینست که این دسته از واکسنها نیاز به عواملی چون ادجوانتها دارد تا ایمنیزایی بیشتری کسب نماید. در این پژوهش DNA واکسن کاندید برای HIV-P۲۴-Nef ساخته شده است و سپس با استفاده از ادجوانتهای ژنی اینترلوکین-۱۵ و GM-CSF پاسخهای ایمنی سلولی بررسی شده است.
مواد و روشها: در این پژوهش ساختار ژنی HIV-P۲۴-Nef در ناقل بیانی یوکاریوتی ساخته شد و بهعنوان ادجوانت از پلاسمیدهای بیانی اینترلوکین-۱۵ و GM-CSF استفاده شد پس از تزریق واکسن کاندید به موشهای BALB/c پاسخهای سیتوکینی، تکثیر لنفوسیتها و سایتوتوکسیسیتی لنفوسیتها بررسی شد.
نتایج: یافتههای حاضر نشان میدهد که واکسن کاندید بهطور معنیداری پاسخهای ایمنی سلولی را تحریک نموده است و استفاده از ادجوانتهای ژنی اینترلوکین-۱۵ و GM-CSF بهصورت مجزا با واکسن کاندید، پاسخهای ایمنی سلولی را بهطور معنیداری تقویت نموده است. تزریق همزمان ادجوانتهای ژنی در حالتیکه نسبت دوز واکسن بیشتر از ادجوانت باشد پاسخهای ایمنی سلولی را بهطور معنیداری افزایش میدهد.
نتیجهگیری: توالیهایی که در بررسی حاضر بهعنوان واکسن کاندید انتخاب شد ایمنیزایی خوبی در مدل موشی از خود نشان داده است و تزریق همزمان ادجوانتهای ژنی اینترلوکین-۱۵ و GM-CSF موجب افزایش پاسخ ایمنی سلولی به DNA واکسن میشود.
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۸۹ )
چکیده
هدف: واکسنهای متعددی علیه ویروس نقص ایمنی اکتسابی انسان بررسی شدهاند؛ اما هیچکدام از واکسنها بهعنوان واکسن ضد ایدز مورد تأیید قرار نگرفتهاند. یک راهکاری که بتوان پاسخ ایمنی را علیه بیماریزاها تقویت نمود، بهکارگیری یک واکسن چند اپیتوپی است. این استراتژی علیه واکسنهای متعددی بهکار گرفته شده است و پاسخهای ایمنی را بهبود بخشیده است.
مواد و روشها: در این تحقیق یک پپتید الحاقی چند اپیتوپی شامل قسمتهایی از P۲۴ و Nef ویروس نقص ایمنی اکتسابی انسان بهعنوان کاندید واکسن به موشها تزریق شد و سپس پاسخهای ایمنی همورال با سنجش تیتر آنتیبادی کل و تعیین زیرکلاسهای IgG به کمک الایزا مشخص شد. همچنین سنجش پاسخهای ایمنی سلولی با بررسی پاسخهای تکثیری سلولهای طحالی با استفاده از MTT و سلولکشی با روش آزمایش لاکتات دهیدروژناز بررسی شد. در نهایت الگوی سیتوکینهای اینترفرون گاما و اینترلوکین-۴ نیز به کمک الایزا مشخص شد.
نتایج: نتایج پژوهش حاضر بیانگر آنست که واکسن کاندید باعث تحریک پاسخ تکثیری لنفوسیتهای طحالی موش شده و همچنین پاسخهای سلولکشی قدرتمندی را نیز القا نموده است. بررسی پاسخ ایمنی همورال نشان داده است که واکسن کاندید باعث تولید آنتیبادی اختصاصی شده که اغلب از زیرکلاس IgG۲a است. همچنین بررسی الگوی سیتوکینی نشان داده است که ترشح اینترفرون گاما پاسخ غالب بوده است.
نتیجهگیری: بهکارگیری اپیتوپهای ایمونوژن و حفاظت شده از P۲۴ و Nef موجب القای پاسخهای ایمنی همورال و سلولی قدرتمندی شده است و میتوان کاندیدی برای مطالعات بیشتر در مدلهای حیوانی
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( پاییز ۱۴۰۱ )
چکیده
ایمنوتوکسینها روش جذابی برای درمان سرطان هستند؛ در این روش سموم پروتئینی با سمیت سلولی بالا به طور اختصاصی سلولهای سرطانی را هدف قرار میدهند. ایمنوتوکسین از یک جزء هدفگیرنده (یک آنتیبادی، سایتوکاین یا پروتئین دیگری که به سلول متصل میشود) تشکیل شده که به طور شیمیایی به یک محموله سیتوتوکسیک (یک باکتری، سم گیاهی یا پروتئین انسانی سیتوتوکسیک) کونژوگه شده یا به صورت نوترکیب همجوشی کرده است. ایمنوتوکسین با کمک گیرندههای اختصاصی، سلول هدف را میشناسد و به روش اندوسیتوز وارد سلول میشود و بعد از این که به سیتوسل راه پیدا میکند با کمک جزء سمی سلول سرطانی مورد نظر را از بین میبرد.
هرچند در طول دهههای اخیر، ایمنوتوکسینهای مختلفی با ساختارهای متنوع بررسی و امتحان شدهاند اما فقط ۳ ایمنوتوکسین- دنیلوکین دیفتیتوکس، تاگرازوفوسپ و موکستوموماب پاسودوتوکس- از نظر بالینی برای درمان سرطانهای خون تایید شدهاند. هیچ ایمنوتوکسینی برای استفادههای بالینی علیه تومورهای جامد تایید نشده است. در این مقاله مروری به بحث در مورد تحقیقات مهم و دو چالش در سر راه تولید و توسعه ایمنوتوکسینها که موفقیت بالینی آنها را دچار محدودیت کرده است، میپردازیم و روشهای غلبه بر این موانع را بررسی خواهیم کرد. این چالشها شامل سمیّت برای سلولهای هدف و غیرهدف و ایمنیزایی هستند.
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده
هدف: هدف از این تحقیق ساخت و بررسی اثر نانوحاملهای پلی آمیدوآمین- پلی اتیلن گلیکول هدفمند شده با نانوبادی علیه TAG۷۲ برای انتقال سازه کد کننده ژن t-Bid به سلولهای آدنوکارسینومای کولون انسانی است.
مواد و روشها: سابکلونینگ ژن نانوبادی در ناقل بیانی pSJ برای تولید انبوه پروتئین نانوبادی انجام و سپس نانوبادی با کاربرد ستون نیکل جداسازی شد. فرآیند جداسازی با SDS-PAGE و وسترن بلاتینگ تأیید شد. افزودن پلی اتیلن گلیکول به نانوذرات پلی آمیدوآمین با نسبت مولی ۱ به ۲ (پلی آمیدوآمین به پلی اتیلن گلیکول) و هدفمندسازی با نانوبادی علیه TAG۷۲ با نسبت مولی ۱ به ۱ انجام شد. بار سطحی و اندازه نانوذرات بهترتیب با دستگاه زتا سایزر مالورن و نانوسایت بررسی و کارایی حامل ژنی ساخته شده در انتقال ژن کشنده t-Bid به سلولهای آدنوکارسینومای کولون در محیط آزمایشگاه با آزمونهای Real Time PCR و تعیین میزان مرگ و میر سلولی بررسی شد.
نتایج: نتایج بررسی با نانوسایت و زتا سایزر مالورن، بهترتیب ساخت نانوذرات هدفمند با اندازه ۹۲±۱۶۲ نانومتر و پتانسیل سطحی ۵۷/۴+ را نشان میدهد. آزمون تأخیر حرکت در ژل، کارآیی حامل ساخته شده را برای دربرگیری و فشردهسازی سازه ژنی تأیید میکند. نتایج Real Time PCR افزایش بیان ژن هدف در سلولهای توموری را تأیید میکند.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه کارآیی دندریمرهای پلی آمیدوآمین در انتقال ژن و نیز تأثیر مثبت افزودن پلی اتیلن گلیکول و اتصال نانوبادی علیه TAG۷۲ به این نانوحامل ژنی (برای هدفمندسازی انتقال ژن به سلول) را تأیید میکند.
وحید اصفهانیان، ایمان رهبری، محمدحسین مرتضوی،
دوره ۱۵، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۴ )
چکیده
جریان سیالات غیرنیوتنی در بعضی از کاربردهای صنعتی به جریان آشفته تبدیل میشود. روشهای مختلفی جهت بررسی جریان آشفته ارائه شدهاند که هرکدام ویژگیهای خاص خود را دارند. مدلهای آشفتگی هزینه محاسباتی کمی دارند ولی دارای منابع عدم قطعیت ساختاری در فرآیند حل هستند. همچنین، مدلهای آشفتگی که برای سیالات غیرنیوتنی توانی ارائه شدهاند، اغلب از اصلاح مدلهای نیوتنی بدست آمدهاند و مدلسازی مناسبی برای تنش ویسکوپلاستیک ارائه نشدهاست. از طرفی، شبیهسازی عددی مستقیم نتایج بسیار دقیقی را ارائه میکند درحالیکه هزینه محاسباتی بسیاری را بههمراه دارد. بدین ترتیب، استفاده از نتایج شبیهسازی عددی مستقیم برای کمیسازی عدم قطعیت موجود در مدلهای آشفتگی طرح بسیار مناسبی خواهد بود. زیرا امکان تصمیمگیری بهتر بر مبنای نتایج شبیهسازی RANS را فراهم میکند. در این تحقیق ابتدا یک مدل آشفتگی برای سیال غیرنیوتنی توانی بر مبنای مدل ارائه و برای شبیهسازی جریان درون یک لوله استفاده شده است. سپس یک روش کارا جهت کمیسازی عدم قطعیتهای موجود در آن ارائه شدهاست. در این روش، فرض شدهاست که تمامی عدم قطعیتهای موجود، در محاسبه تنش رینولدز و تنش توانی رقیق شونده تجمیع شدهاند. ابتدا تفاوت این دو تنش در DNS و RANS به کمک میدان تصادفی گاوسی مدل شدهاست. سپس با استفاده از بسط کارهونن-لوه این عدم قطعیت به داخل روند حل پخش شده و تاثیرش در سرعت جریان محاسبه شدهاست. نتایج نشان میدهند که روش ارائهشده دارای دقت قابل قبولی در تخمین این عدم قطعیت میباشد.
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۱ )
چکیده
چکیده
قرارداد عدم رقابت به مثابه یک ابزار حمایتی از پاره ای منافع مشروع، دارای ابعاد خاصی است که کم تر در حقوق ایران مورد اعتنا و تحلیل بوده است. این مقاله می کوشد تا در یک مطالعه تطبیقی و توجه به موازین خاص حقوق آمریکا و کشورهای اروپایی، ضمن به دست دادن مفهومی از این قرارداد، جنبه های خاص انحلال این قرارداد را مورد بررسی قرار داده، به تبیین اصول ویژه تعدیل آن بپردازد. تحلیل ها و نتایج حاصل، گذشته از آن که موضع ایستا و سنتی حقوق ایران در این عرصه را به چالش کشیده و ضرورت بازنگری در قواعد موجود را آشکار می سازند، الگو و راهکارهایی برای مواجهه با مقولات انحلال و تعدیل قرارداد عدم رقابت برای حقوق ایران ارائه می دهند.
* نویسنده مسؤول مقاله: Email: rahbarionlaw@gmail.com
مصطفی ورمزیار، مجید بازارگان، آرش محمدی، علیرضا رهبری،
دوره ۱۶، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده
در این پژوهش، روش شبکه بولتزمن حرارتی با هدف محاسبه پارامتر اسکالر از جمله دما با در نظر گرفتن تغییرات ضریب پخش هدایتی توسعه داده شده است. این روش در حالت استاندارد دارای خواص ثابت و بدون ترم منبع میباشد. هدف اصلی ارایه مدلی جهت شبیه سازی ضریب پخش متغیر با حضور یک منبع خارجی حرارت است. برای این منظور یک ترم به تابع توزیع تعادلی اضافه شد. این مدل در مسالههای مختلف مورد بررسی قرار گرفت و نشان داده شد که روش پیشنهادی، قابلیت مدل سازی مسایل به شدت غیر خطی را نیز دارد. لازم به ذکر است جهت افزایش شرایط غیرخطی از تشعشع و ترم منبع در کنار جریان جابجایی آزاد استفاده شده است. از مزایای مدل پیشنهادی آن است که امکان استفاده از روش زمان آرامش چندگانه را فراهم میسازد. این تغییر باعث افزایش پایداری حل میشود. از طرف دیگر با استفاده از آنالیز چاپمن انسکوگ خطای روش پیشنهادی، شناسایی شد. بخشی از خطا که ارتباطی به تغییر خواص نداشت، با پیشنهاد ترم اصلاحی و استفاده از ترمهای مرتبه بالا در آنالیز چاپمن انسکوگ حذف گردید. هم چنین نشان داده شد ترم اضافه شده، که نماینده قسمت متغیر ضریب پخش حرارتی است، خطایی از مرتبه دوم عدد نادسن ایجاد میکند که قابل صرف نظر میباشد. به علاوه معین گردید که مدل پیشنهادی، دارای خطایی از مرتبه دوم نسبت به زمان است.
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده
در این مقاله به بررسی ضوابط طراحی براساس استاندارد ۲۸۰۰ و متناسب نمودن طراحی با سطح عملکرد انتخابی پرداخته شده است. برای انجام این بررسی ۶ قاب خمشی بتن مسلح سه دهانه با شکل پذیری متوسط و تعداد طبقات ۴، ۵، ۶، ۸، ۱۰ و ۱۲ در نرم افزار IDARC مدلسازی و تحلیل استاتیکی غیرخطی و دینامیکی غیرخطی با استفاده از ۷ شتابنگاشت بر روی آنها انجام شده است. نسبت نیاز به ظرفیت خمشی هریک از ستونها و سطح عملکرد سازه محاسبه شده و سپس با استفاده از نتایج حاصل شده معیار کنترل تغییرمکان نسبی و همچنین ضریب بزرگنمایی تغییرمکان نسبی در ویرایش سوم و چهارم استاندارد ۲۸۰۰ مورد نقد و بررسی قرار گرفته است. بدین منظور نسبت تغییرمکان غیرارتجاعی حاصل از تحلیلهای غیرخطی به تغییرمکان ارتجاعی تعیین و ضریب (Cd) برای هریک از قابها محاسبه شد. سپس نتایج حاصل با ضریب بزرگنمایی استاندارد ۲۸۰۰ (R۷/۰) مقایسه و به مقدار R۵/۰ اصلاح گردید. در نهایت نظر به اینکه ویرایش چهارم استاندارد ۲۸۰۰ در حال ابلاغ میباشد، به منظور بررسی تغییرات ایجاد شده، یک نمونه از قابها با ضوابط پیش نویس نهایی استاندارد ۲۸۰۰ و همچنین با استفاده از ضریب بزرگنمایی کاهش یافته (R۵/۰) مجددا طراحی و تغییرات ایجاد شده در پاسخ سازه مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که کاهش محدودیت تغییرمکان نسبی موجب کاهش ابعاد مقاطع، کاهش تمرکز آسیب در طبقه ای خاص از سازه، طراحی واقع بینانه تر سازه و در نهایت نزدیک شدن سطح عملکرد سازه به هدف عملکردی استاندارد ۲۸۰۰ میشود.
دوره ۱۸، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده
هدف: دندریمرهای پلیآمیدو آمین نسل ۵ ابزارهای انتقال ژن چندمنظوره امیدوارکنندهای هستند که ویژگیهای مطلوب متراکم کردن مولکولهای DNA را فراهم میکنند، هر چند، سمیت آنها کاربردهای آنها را محدود میسازد. سمیت دندریمرهای پلیآمیدو آمین به دوز کاربردی، شماره نسل و نوع آن بستگی دارد، به نحوی که نسلهای پایین (پایینتر از G۵) و انواع آنیونی دندریمرهای پلیآمیدو آمین سمیت کمتری را نسبت به نسلهای بالا و انواع کاتیونی نشان میدهد. هدف از انجام این تحقیق بررسی اثر پگیلاسیون بر سمیت دندریمرهای پلیآمیدو آمین نسل ۵ است.
مواد و روشها: در این تحقیق برای بهبود بخشیدن به ویژگیهای این مولکولها بهعنوان حاملین انتقال ژنی، دندریمرهای پلیآمیدو آمین نسل ۵ به مولکولهای پلیاتیلن گلیکول با وزن مولکولی ۳۵۰۰ دالتون) با سه نسبت مولی مختلف ۱۰، ۲۰ و ۳۰ متصل شده است. بهعلاوه تعداد زنجیرههای اتصال یافته توسط دو آزمون TNBSA و المن تعیین شد. تأثیر این درجات مختلف پگیلاسیون بر سمیت سلولی و کارآیی انتقال ژن دندریمرهای پلیآمیدو آمین تغییر یافته، بروی ردههای سلولی ۴۷۴-BT و ۱۰A-MCF ارزیابی شد.
نتایج: در مقایسه با دندریمرهای پلیآمیدو آمین غیر پگیله، دندریمرهای پگیله شده سمیت کمتری در حالت درون شیشه، بهویژه در نسبتهای مولی بالاتر پلیاتیلن گلیکول نشان دادهاست. در بین تمام دندریمرهای تولید شده، دندریمرهای پلیآمیدو آمین نسل ۵ که به مولکولهای پلیاتیلن گلیکول در نسبت مولی ۱/۱۰ متصل شده توانستهاست بیشترین انتقال ژن در حالت درون شیشه را در هر دو سلول مورد استفاده در این تحقیق نشان دهد.
نتیجهگیری: نتایج این تحقیق نشان میدهد دندریمرهای پلیآمیدو آمین کانژوگه شده با پلیاتیلن گلیکول دارای پتانسیل قوی برای انتقال ژن در محیط درون شیشه است.
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده
هدف: سرطان پروستات دومین سرطان مرگ آور پس از سرطان ریه در مردان است. در سالهای اخیر درمان هدفمند سرطان مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. این امر موجب میشود عوارض جانبی ناشی از مصرف دارو به حداقل برسد. مطالعات نشان داده است که پپتیدهای هدفگیری کنندۀ سلولهای سرطان قابلیت استفاده بهعنوان ابزارهای درمانی و تشخیصی هدفمند را دارند. اخیراً کتابخانههای نمایش فاژی پپتیدی برای شناسایی پپتیدهای هدفگیری کنندۀ بهکار گرفته شدهاست. هدف از این تحقیق جداسازی پپتیدهای هدفگیری کنندۀ سلولهای PC۳ بهعنوان نشانگری هدفمند برای شناسایی سرطان پروستات بود.
مواد و روشها: ۴ دور غنیسازی مثبت روی سلولهای PC۳ (سلول هدف) و ۴ دور غنیسازی منفی روی سلولهای کنترل شامل فیبروبلاست، AGS، SW۴۸۰، ۵۶۳۷ و Huh-۷ انجام شد. پلیکلونال فاژ الایزا برای ارزیابی روند غنیسازی انجام شد. سپس ژنوم تعدادی از فاژهای جداسازی شده در مراحل آخر غنیسازی با انجام PCR روی پلاکهای بهدست آمده، تکثیر و تعیین توالی شد. مطالعات بیوانفورماتیکی برای بررسیهای بیشتر انجام شد.
نتایج: چندین دور غنیسازی کتابخانۀ فاژی منجر به غنیسازی تعدادی پپتید شد. نتایج پلیکلونال فاز الایزا موفقیتآمیز بودن روند غنیسازی را تأیید کرد. همچنین بررسیهای بیوانفورماتیکی توالیهای بهدست آمده چند دنباله آمینواسیدی مشترک را نشان داد.
نتیجه گیری: پپتیدهای جداسازی شده طی فرآیند غنیسازی را میتوان نشانگری اختصاصی برای سلولهای سرطانی پروستات PC۳ در نظر گرفت. توالیهای پپتیدی با قابلیت اتصال اختصاصی به سلول هدف را میتوان برای هدایت هدفمند ژن و دارو به سلولهای بدخیم پروستات استفاده نمود. تحقیقات بیشتری برای بررسی قابلیت ورود هدفمند این پپتیدها برای انتقال دارو یا ژنهای سرکوبگر تومور به داخل سلولهای سرطانی پروستات باید انجام شود.
دوره ۲۰، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده تصمیمات التزامی در سالهای اخیر بهعنوان تمهیدی نوین و کارامد به مساعدت مراجع رقابتی آمده تا با سهولت، سرعت و قاطعیت مناسبی به مواجهه با دغدغههای رقابتی بپردازند. متأسفانه حقوق رقابت ایران از این ضمانتاجرا غفلت کرده و از این رو مقاله حاضر میکوشد تا پس از تبیین مفهوم و مزیتهای کارکردی ایندست تصمیمات، از رهگذار مطالعه تطبیقی در نظام رقابتی اتحادیه اروپا، آمریکا و پارهای دیگر از کشورها که در استخدام این وسیله موفق عمل کردهاند، مناسبترین راهکارها و رهیافتها را درخصوص فرایند و تشریفات اتخاذ تصمیم التزامی و محتویات آن، طرق بازنگری و اعتراض به تصمیم و ضمانتاجراهای نادیده گرفتن تعهدات ارائه کند، به نحوی که متناسب با بستر خاص رقابتی کشورمان، به نتایج مطلوبی منتهی گردد. * نویسنده مسؤول مقاله: Email:rahbarionlaw@gmail.com
دوره ۲۰، شماره ۵ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
امروزه صنایع تولید سیمان یکی از منابع مهم تخریب محیط زیست می باشند. این صنایع علاوه بر مصرف مواد اولیه و سوخت یکی از عوامل عمده تولید گازهای گلخانه ای در جهان می باشند. یکی از راهکارهای کاهش مصرف سیمان، استفاده از مواد پسماند صنایع به جای سیمان می باشد. در همین راستا بتن ژئوپلیمری اخیراً مورد توجه بسیاری از محققین قرار گرفته است. در این تحقیق اثر میکروسیلیس و الیاف CFRP و بر خواص مکانیکی و دوام بتن ژئوپلیمریپایه سرباره کوره بلند مورد بررسی قرار گرفته است. نمونه های مختلف با ترکیب ۰ الی %۱۰ میکروسیلیس و همین طور ۰الی %۳ الیاف ساخته و آزمایش های مقاومت فشاری، مقاومت کششی، اولتراسونیک، جذب آب، نفوذپذیری کلرید سریع و مقاومت اسیدی روی نمونه ها انجام شد. نتایج آزمایش ها نشان داد که افزودن میکروسیلیس تا %۵ باعث افزایش %۱۱ مقاومت فشاری، %۵/۷ مقاومت کششی، %۱۵ کاهش جذب آب، %۱۷ کاهش نفوذ پذیری یون کلر و %۵/۴۷ افزایش مقاومت اسیدی بتن ژئوپلیمری گردید؛ این در حالی بود که در حالیکهافزودن %۳ الیاف CFRP سبب افت %۱۸ مقاومت فشاری، %۵/۱ مقاومت کششی، %۱ افزایش جذب آب، %۲۰ افزایش نفوذ پذیری یون کلرو و %۶۲ کاهش مقاومت اسیدی بتن ژئوپلیمری شد.علاوه براین، بررسی ریزساختاری بتن ژئوپلیمری به کمک میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) حاکی از کاهش ترک در نمونه حاوی %۵ میکروسیلیس بود..همچنین چسبندگی مناسبی میان الیاف CFRP و بتن ژئوپلیمری مشاهده نشد.
دوره ۲۳، شماره ۰ - ( Special issue ۱۴۰۰ )
چکیده
دوره ۲۳، شماره ۴ - ( ۷-۱۴۰۲ )
چکیده
امروزه حفظ و نگهداری از سازههای بنّایی در مناطق تاریخی، اهمیت زیادی پیدا کرده است. بخش قابل توجهی از این مسئله ناشی از کاربرد مصالح بنایی غیرمسلح در ساخت بسیاری از این گونه از سازهها است. در کشور ایران، اکثر بناهای تاریخی نیز با استفاده از مصالح بنایی و با معماری خاص این منطقه احداث شدهاند. سازههای موجود، اکثراً شامل دیوارهای بنایی پیوسته و بعضاً با بازشوهای قوسی شکل هستند. در این گونه از دیوارها، سازه شامل دو پایه و یک قوس در بالای آن است. از آنجایی که ایران در منطقه لرزه خیزی واقع شده است، بررسی عملکرد این سازهها در برابر زلزله و بارهای جانبی، اهمیت زیادی دارد. از این رو، در این مقاله، به بررسی عددی رفتار درون صفحه طاقهای آجری سنتی در مقابل بارهای جانبی پرداخته میشود. در این راستا، مدل عددی از نمونهای از طاقهای موجود (در بازار مسگرهای کرمان)، تحت شدتهای بار پیش فشرده سازی (ثقلی) مختلف قرار گرفته و سپس، تحت بار افزون و به صورت جانبی (تحلیل پوش اُور) تحلیل میشود و پاسخ نیروی برشی-تغییرمکان آن استخراج میگردد. سپس نمودار به دست آمده دوخطی شده و بر اساس آن، نقاط عملکردی آن استخراج میشوند. بر اساس نتایج به دست آمده از تحلیل مشاهده گردید که با افزایش شدت بار ثقلی، ظرفیت برشی بیشینه دیوارها نیز افزایش پیدا میکند. اما افزایش بیش از حد بار ثقلی منجر به آسیب دیدگی طاق تحت اثر بار ثقلی شده که به موجب آن، سیر افزایشی ظرفیت برشی روند معکوس به خود میگیرد. همچنین، الگوی توزیع ترک و خسارت در طاقها کمابیش مشابه هم بوده اما میزان بازشدگی ترکها به شدت از میزان بار ثقلی وارد بر سازه دیوار تأثیر میپذیرد.