۸ نتیجه برای زکیان
دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۳ )
چکیده
طراحی سازههای فضاکار در برابر زلزله برای مهندسین اهمیت ویژهای دارد. تحلیل دینامیکی به عنوان روشی مطلوب برای طراحی لرزهای سازههای فضاکار شناخته شده است. اگرچه تاکنون رفتار لرزهای برخی از سازههای فضاکار بررسی شده است، پیرامون تاثیر نوع تحلیل و همچنین کارآمدی آنها در پاسخ لرزهای این نوع از سازهها پژوهشی صورت نگرفته است. از سویی دیگر، انتخاب نوع تحلیل مناسب، برای دستیابی به طراحی دقیق و مقرون به صرفه از اهمیت بالایی برخوردار است. بنابراین با توجه به تنوع ساختاری گنبدهای مختلف و تفاوت در رفتار لرزهای آنها، در این پژوهش قصد بر آن است که طراحی لرزهای گنبدهای فضاکار دندهای و اشودلر به کمک دو نوع تحلیل طیفی و تاریخچه زمانی بررسی شود و کارایی آنها با یکدیگر مقایسه گردد. خاک منطقه از نوع D و طیف طرح بر اساس آئیننامه ASCE۷-۱۶ انتخاب شده است. در این پژوهش هر دو مولفه افقی و مولفه قائم حرکت زمین در تحلیلها لحاظ شده است. هفت زوج شتاب نگاشت بر اساس ناحیه لرزهخیزی برای تحلیل تاریخچه زمانی استفاده شده است. نتایج این تحلیلها شامل شاخصهای تنش و جابجایی اعضای دو گنبد حاصل از تحلیل دینامیکی طیفی و تاریخچه زمانی خطی هستند و نشان میدهند که تحلیل تاریخچه زمانی نسبت به تحلیل دینامیکی طیفی، منجر به طراحی سازه سنگینتری میشود.
دوره ۲، شماره ۲ - ( بهار ۱۴۰۱ )
چکیده
موضوع اخلاق و مبانی آن (فلسفه اخلاق) از اهمیت ویژهای برخوردار است. اخلاق و دو شاخه دیگر حکمت عملی (سیاست و تربیت) به دلایلی از مدار بحث حکما خارج و به حوزه کلام رانده و در مباحث نبوت و امامت محدود شد. در عصر جدید که مباحث فلسفه اخلاق در کانون مسایل فلسفی قرار گرفت اندیشمندان مسلمان تلاش کردند مبانی اخلاقی را استحکام بخشند. در این مسیر سه جریان علامه طباطبائی (اعتباریات)، استاد مطهری (حسن و قبح عقلی و منش علوی) و امام موسی صدر (رویکرد اجتماعی به اخلاق) قابل ذکر است. در این نوشتار ضمن اشاره به تاریخچه مذکور، دیدگاه امام موسی صدر معرفی و تحلیل میگردد. صدر اندیشمندی است که ضمن آشنایی با فلسفه اسلامی هرگز در چارچوبهای آن محدود نماند و برای حل مشکلات اجتماعی از جمله مبانی اخلاق با رویکرد آزادانهای به سراغ قرآن و سنت رفت و مبنایی الهی-اجتماعی (اعتماد عمومی) برای اخلاق پیریزی کرد.
دوره ۱۶، شماره ۵ - ( ویژه نامه- ۱۳۹۵ )
چکیده
در این مقاله ردیابی ترک در سازه های دوبعدی، به عنوان یک مساله ارزیابی غیرمخرب، با استفاده از روش المان محدود توسعه یافته به همراه روش بهینه سازی اجتماع ذرات بررسی میشود. روش المان محدود توسعه یافته برای مدلسازی سازه ی حاوی ترک و روش بهینه سازی اجتماع ذرات جهت تعیین موقعیت ترک استفاده شده است. روش المان محدود توسعه یافته ابزاری قوی برای تحلیل سازه ی حاوی ترک بدون مش بندی مجدد میباشد، و بنابراین برای یک فرایند تکراری در تحلیل سازه مناسب است. همچنین، روش بهینه سازی اجتماع ذرات از روشهای رایج غیرگرادیانی بوده که برای این مساله ی معکوس مناسب میباشد. این مساله طوری تنظیم شده که الگوریتم بهینه سازی اجتماع ذرات، مختصات ترک موجود را با حداقل کردن یک تابع خطا بر اساس مقادیر اندازه گیری شده توسط حسگرهایی که بر روی سازه نصب شده اند، پیدا میکند. در نهایت، سه مثال عددی مرجع نیز جهت بررسی قابلیت و دقت روش پیشنهادی حل شده است.
پویا زکیان، ناصر خاجی،
دوره ۱۶، شماره ۷ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده
وجود عدم قطعیت مشخصات کمّی یک سامانه (مانند بارگذاری یا ضریب ارتجاعی یک سازه)، امری اجتنابناپذیر بوده و بنابراین اثرات آن همواره موردتوجه مهندسین بوده است. در این میان، روشهای عددی نقش بهسزایی در مکانیک محاسباتی تصادفی دارند، بهخصوص برای مسائل کاربردی که حل تحلیلی ندارند. در این مقاله، به توسعه المانهای طیفی مرتبه بالای خانواده لوباتو در روش المان محدود طیفی تصادفی برای تحلیل اتفاقی محیطهای پیوسته دوبعدی و بررسی عدم قطعیت مصالح پرداخته شده است. اثر شبکه و مرتبه توابع درونیابی در پاسخ این سازهها مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته است. علاوه بر این، معادله انتگرالی فردهولم ناشی از بسط کارهیوننلُوِ توسط روش مذکور حل شده و اثر مرتبه المان و شبکه در آنها نیز دیده شده است. روش مذکور نیازمند تعداد المان کمتری نسبت به روش المان محدود تصادفی استاندارد بوده و بهویژه در مسائل دینامیکی دارای دقت مناسب و ماتریس جرم قطری است. در ضمن، بهکارگیری این المانهای طیفی به همراه بسط کارهیوننلُوِ و چندجملهایهای آشوبی، منجر به تسریع فرایند محاسبه شده که این امر مشمول حل عددی معادله انتگرالی فردهولم نیز میگردد. در این پژوهش، مثالهای مبنای الاستواستاتیکی و الاستودینامیکی تحلیلشده، به بررسی دقت این روش و تأثیر پارامترهای مورد بررسی میپردازد. نتایج حاکی از نقش المانهای مرتبه بالا در سرعت، دقت و کارایی تحلیل دینامیکی و استاتیکی محیطهای پیوسته است.
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۲ )
چکیده
این تحقیق به بررسی نقش عدالت سازمانی در تقویت رفتار شهروندی سازمانی پرداخته و سپس شخصیت سالم سازمانی ویا بعبارت دیگر سلامت سازمانی را به عنوان عامل تعدیل کننده در این رابطه مورد بحث و بررسی قرار داده است. ادبیات این تحقیق ابعاد پنج گانه رفتار شهروندی سازمانی از دیدگاه ارگان مورد بررسی قرار گرفته است که مشتمل بر نوعدوستی ، وظیفه شناسی ، ادب و نزاکت ، جوانمردی وفضیلت مدنی می باشد .سپس عدالت سازمانی در سه بعد عدالت توزیعی ، رویه ای و مراوده ای مورد بررسی قرار گرفته و نهایتا تاثیرات سلامت سازمانی یا شخصیت سالم سازمانی را با تاکید بر ۱۱ مولفه از دیدگاه لایدن و کلینگل ، در این رابطه مورد بررسی قرار داده است. نتایج حاصل از تحلیل داده ها جهت آزمون فرضیه های تحقیق توسط آزمونهای علمی انجام شده، نشانگر آنست که بین عدالت سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی رابطه مثبت وجود دارد .به عبارتی هر چه تصور مثبت تری از عدالت سازمانی در ذهن کارکنان باشد، رفتار شهروندی سازمانی بیشتر خواهد شد.همچنین این رابطه ، به واسطه شخصیت سالم سازمانی، تعدیل می گردد . یعنی در سازمانهای دارای شخصیت سالم سازمانی، تاثیر تصور مثبت کارکنان از عدالت سازمانی بر رفتار شهروندی سازمانی بیشتر خواهد شد. این بدان معناست که هرچه سازمانها از سلامت شخصیتی و وجودی برخوردار باشند ، کارکنان درک بالایی از رعایت عدالت در سازمان را کسب نموده و این درک بالا باعث تقویت رفتار شهروندی در میان کارکنان خواهد شد.
دوره ۲۰، شماره ۶ - ( ۱۰-۱۳۹۹ )
چکیده
در این پژوهش، میدان جابهجایی سطح آزاد زمین براثر نابهجایی گسل در نیمفضای همگن ارتجاعی با روش المانمحدود بررسی شده است. مرزها بر روی نتایج حاصل از روش المانمحدود تاثیر شایانی دارند، بهویژه اگر دامنه مسئله دارای مرزهایی بینهایت باشد. بنابراین باید تدابیر مناسبی برای افزایش کارایی و دقت روش اندیشیده شود. برای دستیابی به نتایج جامع در این زمینه، مدلسازی مرزها در این مقاله با دو رویکرد انجام شده است. رویکرد اول از المانهای رایج برای مرزها استفاده میکند، اما رویکرد دوم از المانهای نامحدود بهره میجوید. برای راستیآزمایی نتایج، هر مسئله با چند شبکه گوناگون بررسی شده تا تاثیر شبکه نیز دیده شده و پاسخهای عددی با روابط تحلیلی اوکادا مقایسه میگردد. در کنار اثرات نوع مدلسازی مرزها تاثیر شبکه نیز دیده شده تا بتوان بر این اساس به رویکرد مناسب مدلسازی که با تعداد المان کمتری منجر به نتیجه مطلوبی میشود، دست پیدا کرد. در روند مدلسازی برای شبیهسازی نابهجایی گسل، از المانهای تماسی استفاده شده است. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که استفاده از المان نامحدود نه تنها برای مسائل نابهجایی لازم است بلکه موجب افزایش کارایی و دقت روش المانمحدود میشود، به طوری که با شبکههای درشتتر میتواند به نتیجه مناسبی منجر شود.
دوره ۲۱، شماره ۶ - ( ۹-۱۴۰۰ )
چکیده
بررسی سلامت و شناسایی آسیب در سازههای حیاتی مورد توجه بسیاری از پژوهشگران در دهههای اخیر قرار گرفته است، زیرا آسیب چنین سازههایی موجب خسارات و تلفات جبرانناپذیری میشود. در این مقاله شناسایی آسیب حفرهای در سازه پیوسته دوبعدی با استفاده از روش سلول محدود و الگوریتم بهینهیابی اجتماع ذرات به عنوان یک مسئله ارزیابی غیرمخرب مورد بررسی و تحلیل قرار میگیرد. روش سلول محدود، که از روشهای مناسب عددی برای حل معادلات حاکم بر سازههای دارای هندسه پیچیده و یا ناپیوستگی است، با استفاده از مفهوم روش دامنه مجازی از قابلیت شبکهبندی یکنواخت ساده بهره میجوید. این ویژگی موجب میشود که در مسائلی همچون شناسایی آسیب سازهها نیاز به پالایش شبکه نباشد. این پژوهش، برای نخستین بار، روش سلول محدود را برای شناسایی آسیب سازهها با الگوریتم بهینهیابی اجتماع ذرات بهکار میگیرد. روش بهینهیابی اجتماع ذرات نیز، که از نوع روش بهینهیابی غیرگرادیانی محسوب میشود، با کمینهسازی تابع خطا به کاوش مختصات آسیب موجود در فضای جستجو میپردازد. برای بررسی عملکرد روش پیشنهادی، نمونههای عددی فراهم شده که نمایانگر توانایی روش سلول محدود در شناسایی آسیب سازههای پیوسته دوبعدی است.
دوره ۲۳، شماره ۵ - ( ۸-۱۴۰۲ )
چکیده
روش سلول طیفی ترکیبی از مفهوم دامنه موهومی و روش المان طیفی است که با استفاده از شبکههای کارتزین موجب آسانی شبکهبندی میشود. این مقاله روشی نوین با نام سلول طیفی تصادفی را برای لحاظ عدمقطعیت در مسائل الاستواستاتیک توسعه میدهد. روش پیشنهادی همزمان شامل تمام ویژگیهای روش سلول طیفی و روش المان محدود تصادفی است. روش سلول طیفی تصادفی از توابع درونیابی مرتبه بالای المانهای طیفی از نوع لوباتو استفاده میکند. استفاده از این توابع درونیابی با توجه به انتگرالگیری عددی گاوس-لوباتو-لژاندر، منجر به افزایش کارآمدی این روش عددی میشود. بسطهای کارهیوننلو و چندجملهایهای آشوبی در روش سلول تصادفی طیفی بهکار گرفته میشوند. همچنین این روش معادله انتگرالی فردهلم نوع دوم ناشی از بسط کارهیوننلو میدان تصادفی را با سلولهای طیفی حل میکند. استفاده از شبکه کارتزین، توانمندی محاسباتی در حل معادله انتگرالی فردهلم و نیز لحاظ توابع شکلی مرتبه بالا از ویژگیهای موثر روش پیشنهادی است. نمونههای عددی فراهمشده در این پژوهش نمایانگر دقت مناسب روش سلول طیفی تصادفی برای حل مسائل مبنای الاستواستاتیکی است.