۲۵ نتیجه برای سفید
دوره ۹، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف: اینورتاز آنزیمی است که بهصورت گسترده در صنایع مورد استفاده قرار میگیرد. منبع اصلی تولید صنعتی آنزیم اینورتاز مخمر ساکارومایسس سرویزیه است. افزایش پایداری حرارتی در این آنزیم کمک مهمی به افزایش بهرهوری در تولید مربوطه خواهد کرد. هدف پژوهش حاضر افزایش پایداری حرارتی پروتئین نوترکیب اینورتاز ساکارومایسس سرویزیه با ایجاد جهشهای هدفمند بود.
مواد و روشها: در پژوهش تجربی حاضر، با الگوقراردادن آنزیم اینورتاز باکتری گرمادوست ترماتوگا ماریتیما بهمنظور افزایش پایداری حرارتی، اسیدآمینههای ترئونین ۳۴۵ و آسپارژین ۳۴۹ در ژن پروتئین اینورتاز ساکارومایسس سرویزیه با روش جهشزایی هدفمند با آلانین جایگزین و در مخمر پیکیا پاستوریس همسانهسازی با واکنش زنجیرهای پلیمراز SOEing انجام شد. فعالیت آنزیمهای نوترکیب اینورتاز طبیعی و جهشیافته در دماهای مختلف، pHهای مختلف، مدتزمان پایداری و پایداری حرارتی- عملکردی اندازهگیری و نمودار میکائیلیس- منتن رسم شد.
یافتهها: پایداری حرارتی- ساختاری آنزیمهای طبیعی و جهشیافته اینورتاز در دمای ۵۵ºC نشان داد که آنزیم جهشیافته در دمای ۵۵ºC نسبت به آنزیم طبیعی پایدرای حرارتی بالاتری داشت. هر دو آنزیم طبیعی و جهشیافته در پایداری عملکردی روند مشابهی را نشان دادند. کاهش Km و افزایش Vmax در سوبسترای ساکاروز و افزایش ۵برابری نسبت Kcat/Km در آنزیم جهشیافته دیده شد.
نتیجهگیری: جهشهای هدفمند اعمالشده هیچ اثر منفی روی میزان تولید و همچنین ترشح پروتئین نوترکیب اینورتاز ندارد و باعث افزایش فعالیت آنزیم میشود. آنزیم جهشیافته نسبت به آنزیم طبیعی، پایداری ساختاری بالاتری دارد، بدون این که تغییری در پایداری عملکردی آن ایجاد کند.
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( Number ۴ - )
چکیده
محمد سفید، احسان ایزدپناه،
دوره ۱۳، شماره ۱۴ - ( ويژهنامه دوم ۱۳۹۲ )
چکیده
جریان سیال نیوتنی و غیرنیوتنی تراکم ناپذیر داخل لوله همراه با افزودن ملحقه دیسک بصورت عددی مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور از روش حجم محدود و روش مختصات منطبق بر مرز استفاده شده است. سیال غیرنیوتنی مورد بررسی لزج خالص بوده و با قانون توانی مدل شده است. تاثیر ضخامت، نسبت منظر، فاصله بین ملحقه ها، شاخص سیال و عدد پرانتل بر انتقال حرارت، افت فشار و نسبت کارایی مطالعه شده و در نهایت نتایج برای سه رینولدز ۵۰۰، ۱۰۰۰ و ۱۵۰۰ ارائه گردیده است. با توجه به نتایج حاصله مشاهده می شود تاثیر شاخص سیال بر افت فشار و نسبت کارایی (نسبت افزایش کلی) نسبت به سایر پارامترها بیشتر می باشد.
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۰ )
چکیده
هدف: با وجود اثر سمی برخی از روغنهای اسانسی، استفاده آنها تحت کنترل نیست. با توجه به گسترش مصرف فرآوردههای گیاهی، ابعاد مختلف زیستشناختی اسانس آویشن دنایی برای اولین بار گزارش میشود.
مواد و روشها: فعالیت ضد باکتریایی با دو روش انتشار و رقت، رادیکالزدایی نیتریک اکساید با روش مارکوکسی و همکاران و سمیت سلولی با روش احیا دی متیل تیازولیل دی فنیل تترازولیوم بروماید بهوسیله اسانسهای آویشن دنایی و تجاری و ترکیب شیمیایی اصلی آنها، تیمول، بررسی و مقایسه شد.
نتایج: نمای حساسیتی میکروارگانیسمها براساس حساسترین به مقاومترین سودوموناس آئروژینوزا> استافیلوکوکوس اورئوس> اشریشیا کولی> کاندیدا آلبیکنس و کمترین غلظت مهار کنندگی و کشندگی
۰۴/۰-۱۰ میلیگرم در هر میلیلیتر بود. رادیکالزدایی نیتریک اکساید وابسته به دوز با IC۵۰ برابر ۵، ۷۵ و ۸۶۳ میکروگرم و فنل کل معادل ۷۹/۶±۰۷/۶۴۴، ۵۵/۲±۹۴/۱۶ و ۳۱/۲±۳۳/۱۰ میکروگرم گالیک اسید در هر میلیگرم نمونه بهترتیب در اسانس آویشن دنایی، اسانس تجاری و تیمول تعیین شد. سمیت سلولی آنها بر سلولهای طبیعی انسان بهصورت ۵۰ درصد غلظت ممانعت (IC۵۰) بهترتیب ۱۴۵۵، ۱۰/۱۲ و ۲۸۶۷ میکروگرم و در خصوص سلولهای سرطانی بهترتیب ۹۵/۴، ۶۱/۳ و ۱۷۳۰ میکروگرم بود.
نتیجهگیری: آویشن با خاصیت خوب ضد میکروبی، میتواند در پیشگیری از تشکیل محصولات سمّی نیتروژن واکنشگر نیز مؤثر بوده و بهعنوان یک آنتیاکسیدان خوب مستقیماً NO و O۲− را بزداید. تأثیر کشندگی غلظت کم اسانس بر سلولهای سرطانی بدون تأثیر منفی بر سلولهای طبیعی نویدبخش امکان استفاده در مبارزه با سلولهای سرطانی است.
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( پاییز ۱۴۰۲ )
چکیده
سرطان معده یکی از شایعترین سرطانها در جهان است. درمانهای رایج این بیماری، گران قیمت بوده و آثار جانبی شدیدی ایجاد میکند. بنابراین درمان با ترکیبات طبیعی و عوامل درمانی شناخته شده یا ترکیبی از هر دو گروه از این عوامل میتواند به عنوان درمان جایگزین مؤثری مطرح شود. پی-کوماریک اسید و متفورمین در زمره چنین درمانهای جایگزین ضدسرطانی هستند. گذار اپیتلیالی-مزانشیمی (EMT) یک فرایند چندمنظوره است که نقش مهمی را در سرطان معده ایفا میکند. این فرایند شامل شبکهای پیچیده از نشانگرهای زیستی است که در آغاز سرطان معده و در متاستاز آن ایفای نقش میکنند. در نتیجه، عواملی که بیان نشانگرهای EMT را کاهش دهند، میتوانند به صورت بالقوه به عنوان عوامل ضدسرطان معده مطرح شوند. از آنجا که تأثیر پی-کوماریک اسید ، متفورمین و ترکیب آنها برروی بیان نشانگرهای گذار اپیتلیالی-مزانشیمی ZEB۱، Snail۲، Vimentin و VEGFA مورد بررسی قرار نگرفته بود، هدف مطالعه پیش روی، ارزیابی این تأثیرات بود. آزمون MTT اثر کشندگی یاختهای ۴۸ ساعته
پی-کوماریک اسید و متفورمین را در دودمان سلولی AGS نشان داد. Real-time PCR برای ارزیابی تغییرات در سطوح بیان ژنهای دخیل در فرایند گذار اپیتلیالی-مزانشیمی بعد از تیمارهای ۴۸ ساعته، مورد استفاده قرار گرفت. ترکیب پی-کوماریک اسید و متفورمین بیان ژنهای ZEB۱ و Vimentin را در غلظتهای غیرکشنده به طور معناداری کاهش داد. بنابراین این دو ترکیب را میتوان به عنوان نامزدهای بالقوهای برای مطالعات بیشتر در زمینه مبارزه با سرطان معده در نظر گرفت.
مجید سلطانی، حسین بزم آرا، مصطفی سفیدگر، مجید بازارگان، سید مجتبی موسوی نائینیان،
دوره ۱۴، شماره ۷ - ( ۷-۱۳۹۳ )
چکیده
نورگ¬سازی متاثر از تومور مرحله اصلی تبدیل یک تومور خوش¬خیم به بدخیم است. در این فرایند، رشد و مهاجرت سلول¬های اندوتلیال زمینه¬ساز تشکیل مویرگ¬هایی هستند که با انتقال خون به تومور باعث رشد بیشتر آن می¬شوند. با توجه به اهمیت تشکیل مویرگ¬ها و جریان خون در نورگ¬سازی، شبیه¬سازی این پدیده اهمیت ویژه¬ای در تحقیقات مرتبط با رشد تومور و گسترش سرطان دارد. در این تحقیق با در نظر گرفتن مقیاس¬های فرا¬سلولی، سلولی و درون¬سلولی برای نورگ¬سازی، از مدلی ریاضی برای بررسی تاثیرات مکانیکی ماتریس فراسلولی بر رشد و مهاجرت سلول¬های اندوتلیال استفاده شده است. این تاثیرات شامل چگالی ماتریس و طول فیبرهای آن می¬باشد. از یک روش مونت کارلوی گسسته شبکه¬ای جهت مدل کردن دینامیک سلولی استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می¬دهند که امکان مهاجرت سلول¬ها و تشکیل رگ در بازه¬ی مشخصی از چگالی ماتریس و طول فیبرهای ماتریس میسر است. بر این اساس، مقادیر متوسط چگالی ماتریس و طول¬ کم فیبرها، محیط مناسبی برای رشد رگ ایجاد می¬کنند. این مدل، رفتار سلول¬های اندوتلیال برای ساخت شبکه مویرگی را به خوبی ارائه می¬کند و به عنوان پایه¬ای برای توسعه مدل¬های تشکیل حلقه¬های جریان و جریان خون در مویرگ¬های اطراف تومور مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
مصطفی سفیدگر، حسین بزم آرا، مجید بازارگان، سید مجتبی موسوی نائینیان، مجید سلطانی،
دوره ۱۴، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده
امروزه مدلسازی تومورها و نتایج شبیهسازی آنها برای پیشبینی چگونگی انتقال دارو به سلول از طریق مویرگها و بافتها بهکار میرود. این مدل سازی شامل بررسی جریان درون بافتی (جریان پخش و جابه جایی در ماتریس فراسلولی) و جریان عبوری از مویرگ ها، ایجاد شده توسط تومور است. در این مقاله مدل جامعی از جریان در بافت توموری و نرمال در برگیرنده آن با در نظر گرفتن مقیاسهای مختلف، (جریان جابهجایی خون در مویرگ ها به عنوان کوچک ترین مقیاس تا جریان سیال درون بافتی) ارائه شده است. در این مقاله برای اولین بار به کمک مدل ریاضی، شبکه مویرگی ناشی از تومور با دو رگ والد در اطراف آن تولید شده است. در ادامه، با در نظر گرفتن خواص رئولوژی ناپیوسته خون در مویرگ ها و تطابقپذیری قطر مویرگ ها به عوامل جریانی و متابولیکی، جریان خون در شبکه مویرگی، مدلسازی شده است. این جریان همزمان با جریان درون بافتی که از طریق جریان عبور از دیواره مویرگ به هم متصل شدهاند حل شده است. نتایج، فشار درون بافتی بالا در ناحیه توموری و همچنین شبکه مویرگی نامتناجس را که از عوامل اختلال در دارورسانی به تومورها هستند پیش بینی کرده است.
رحیم شمس الدینی، محمد سفید، روح اله فاتحی،
دوره ۱۴، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۳۹۳ )
چکیده
در این پژوهش، جریان اختلاطی در مخلوط کنندههای دایروی و دوقلو با استفاده از روش هیدرودینامیک ذرات هموار تراکم پذیر ضعیف بررسی میشود. در جهت رفع عیوب روش هیدرودینامیک ذرات هموار، بر اساس طرح پیشبین مصحح و با بکارگیری مصححهای پیشرفته تابع کرنل و همچنین استفاده از الگوریتم جابجایی ذرات یک الگوریتم نسبتا دقیق و خوشرفتار برای تحلیل مسائل با مرز متحرک ارائه میشود. این الگوریتم پس از اعتبار سنجی و بررسی برتری و مزیتهای آن نسبت به سایر روش-های ذره ای، برای جریان اختلاطی در یک مخلوط کننده دایروی دوقلو بکار گرفته میشود. با بررسی مسیرهای جریان اختلاطی به صورت کیفی، هندسه مناسب در جهت اختلاط سریعتر و بهینه پیش بینی میشود. علاوه بر بررسی جریان اختلاطی که به دلیل لاگرانژی بودن ماهیت روش SPH آسان گردیده، اثر جهت حرکت پرهها، شکل هندسی و عدد رینولدز بر میزان اختلاط نیز بررسی خواهد شد. بررسیها نشان میدهد در حالیکه ضعیفترین عملکرد مربوط است به محفظه دایروی با دوران همجهت پره ها، محفظه دوقلو در حالت دوران همجهت پرهها میتواند بیش از ۶۰% عملکرد اختلاط را نسبت به محفظه دایروی بهبود بخشد.
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده
سرریزها نقش تعیینکنندهای در ایمنی سدها دارند و بخش قابل توجهی از هزینههای مربوط به ساخت سد را به خود اختصاص میدهند. برای اطمینان از ایمنی سدها، کارشناسان مجبور به انتخاب سیلابهای با دوره بازگشت بالا، بعنوان سیلاب طراحی سرریزها هستند. سرریز قوسی، کمانی از یک دایره میباشد که افزایش طول مؤثر تاج سرریز را در یک عرض مشخص ممکن میسازد و بدین ترتیب میتوان به ازای یک بار هیدرولیکی یکسان، دبی بیشتری را از سرریز عبور داد. در این مقاله، ضریب آبگذری و دبی عبوری سرریز قوسی قرار گرفته در داخل مخزن بصورت آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفته است. ضریب آبگذری این سرریزها بعنوان تابعی از H۰/P و θ ارائه و عملکرد هیدرولیکی این سرریزها با سرریز خطی مقایسه شده است. نتایج نشان میدهد که به ازای بار هیدرولیکی یکسان، افزایش θ منجر به کاهش ضریب آبگذری میگردد. با این حال افزایش طول موثر سرریز در نتیجه قوسی کردن آن، میتواند بهبود راندمان سرریزهای قوسی را تا حدود ۴۵% در پی داشته باشد. با افزایش بار هیدرولیکی، ارتفاع پشته جریان در پاییندست سرریزهای قوسی، افزایش یافته که این امر کاهش راندمان سرریزهای قوسی را در پی دارد. در انتهای مقاله بر اساس نتایج و محدودیتهای تحقیق حاضر، روشی برای طراحی سرریزهای قوسی قرار گرفته در داخل مخزن ارائه شده است.
سجاد قنبری، محمد سفید، رحیم شمسالدینی،
دوره ۱۶، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۹۵ )
چکیده
در این پژوهش، اختلاط دو سیال تراکمناپذیر مخلوطشونده با چگالی و لزجت متفاوت، در یک میکروکانال دو بعدی مجهز به همزن (پره) نوسانکننده، در فرکانسهای تحریککننده مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. با وجود اینکه اکثر مطالعات صورت گرفته در زمینه اختلاط، به بررسی عملکرد یک مخلوطکننده، با هدف اختلاط دو سیال کاملاً یکسان پرداختهاند میتوان گفت که اختلاط دو سیال زمانی مفهوم پیدا میکند که دو سیال مخلوطشونده دارای نایکنواختی از قبیل دما، غلظت و یا خواص متفاوت نسبت به هم باشند. هدف از این پژوهش، بررسی تأثیر تفاوت در خواص دو سیال حلشونده، بر عملکرد مخلوطکننده و میزان اختلاط است. شبیهسازی در عدد رینولدز ۵۰ و عدد اشمیت ۱۰، در محدودهی عدد استروهال بین ۰,۱ تا ۱ با روش حجم محدود مبتنی بر المان، توسط کد تجاری CFX صورت گرفته است. عملکرد مخلوطکننده در سه حالت مختلف مورد بررسی قرار گرفت: اختلاط دو سیال یکسان، اختلاط دو سیال با چگالی متفاوت و اختلاط دو سیال با لزجت متفاوت. نتایج بدست آمده نشان میدهد که یکسان نبودن خواص دو سیال، منجر به تغییر عملکرد مخلوطکننده میگردد، و در هر یک از حالات بررسی شده مخلوطکننده عملکرد متفاوتی دارد. در حالتی که لزجت و چگالی دو سیال متفاوت باشد علاوه بر اینکه سیالها تمایل کمتری به مخلوطشدن نشان میدهند، مشاهده میشود عدد استروهال تأثیر کمتری بر تغییر شاخص اختلاط دارد بیشینهی تغییرات شاخص اختلاط در حالت چگالی و لزجت متفاوت به ترتیب ۵۴.۰۱ و ۵۱.۱۵ درصد میباشد در صورتی که این مقدار برای دو سیال یکسان به ۵۷۷.۹۴ درصد میرسد.
مهدی احمدوند، مصطفی مافی، مصطفی سفیدگر، مجید سلطانی،
دوره ۱۶، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۳۹۵ )
چکیده
امروزه استفاده از مدل بخشی اصلاح شده برای برآورد میزان انتقال ماده ردیاب به سلول یا بافتهای سرطانی، به طور گسترده ای مورد توجه قرار گرفته است. مدل بخشی اصلاح شده شامل دو بخش پیش بینی انتقال ماده از رگ و مدل بخشی برای توصیف متابولیسم موجود در بافت است. در مدل بخشی اصلاح شده، ثابت نفوذ با تخمین پارامترهای موجود بین هر بخش به دست می آید. محاسبه دقیق پارامتر ثابت نفوذ در ناحیه مورد مطالعه، نقشی اساسی در انطباق منحنی حاصل از مدل سازی بخشی بر منحنی به دست آمده از اطلاعات تجربی نمودار فعالیت زمانی، در بافت مورد نظر، خواهد شد که در حال حاضر، ابزار اصلی در تشخیص درست بافت های سرطانی از نواحی غیرسرطانی می باشد. امروزه اغلب پزشکان به کمک روش استاندارد نفوذ، به بررسی میزان نفوذ ردیاب در نواحی مشکوک به سرطان می پردازند تا بتوانند تشخیصی صحیح از سرطانی یا غیرسرطانی بودن بافت مورد نظر در نواحی مشکوک به سرطان داشته باشند. در تحقیق حاضر، از روش های تحلیل گرافیکی پاتلاک و روش استاندارد نفوذ، جهت پیش بینی میزان نفوذ ردیاب به درون بافت، استفاده شده است. مقایسه نتایج پیش بینی پارامتر نفوذ محاسبه شده از دو روش فوق الذکر با پارامتر نفوذ بدست آمده از مدل بخشی اصلاح شده در بافت های مختلف یک موش صحرایی، بیانگر دقت مناسب روش پاتلاک، در تشخیص صحیح بافت های سرطانی از نواحی غیر سرطانی می باشد.
حسین صادقی، علی اکبر دهقان، محمد سفید،
دوره ۱۶، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده
جریان درون حفره همواره به عنوان یک مسألهی کلاسیک و بنیادی مورد توجه بوده است. مدل هایی خاص مانند ویسکوپلاستیک بینگهام که از جمله سیالات غیر نیوتونی است، در محدودهی مشخصی تنش، از خود مقاومت نشان میدهد و تقریباً شبیه جسم صلب رفتار میکند که تنش تسلیم آن نامیده میشود و در صورت افزایش تنش اعمالی به شکل سیال رفتار میکند. با در نظر گرفتن انتقال حرارت در این نوع ماده و حل و بررسی آن، تغییرات تنش تسلیم و ویسکوزیته با دما آنگونه که در عمل با آن مواجه هستیم دور از ذهن نخواهد ماند. در کار حاضر با حل عددی مسألهی حفره با درپوش متحرک و مادهی بینگهام درون آن، بررسی سیالاتی و انتقال حرارتی با در نظر گرفتن تغییرات خواص ماده، یعنی ویسکوزیته و تنش تسلیم با دما، صورت گرفته است و نتایج با تغییر اعداد بدون بعد و پارامترهای متفاوت جریان و انتقال حرارت، Re=۱۰-۱۰۰۰، Bn=۱-۲۰۰۰، Pr=۰,۰۱-۱۰۰ و E=۵۰۰۰-۵۰۰۰۰ ارائه شدهاند. در این پژوهش، با استفاده از روش حجم محدود برای گسسته سازی معادلات حاکم و بهرهگیری از شبکه هممکان، تأثیر وابستگی لزجت و تنش تسلیم به دما با حالت مستقل از دما مقایسه شده و سپس توزیع مؤلفههای افقی و عمودی سرعت، نواحی تسلیم و جریان داخل حفره، مرکز گردابه و عدد ناسلت روی دیوارهای جانبی با توجه به خطوط جریان، بررسی و تحلیل شدهاند.
محسن مظفری شمسی، محمد سفید، غلامرضا ایمانی،
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۶ )
چکیده
در این مقاله، در این مقاله، برای اعمال مرزهای منحنی حرارتی متحرک، برای اولین بار روش سیال روح- شبکه بولتزمن برای شبیه سازی مرزهای منحنی، با یک روش شارژ مجدد بر مبنای برونیابی، تلفیق شده است. در مرزهای متحرک در هر تکرار تعدادی از گره های دامنه جامد به دامنه سیال گام می گذارند که برای تخمین توابع توزیع مجهول انرژی و چگالی در چنین گره هایی از روش شارژ مجدد استفاده می شود. برای بررسی صحت روش ارائه شده، چندین مسأله شبیه سازی شده است. از جمله این مسئله ها، مسئله جابجایی طبیعی بین دو سیلندر هم مرکز و غیرهم مرکز و همچنین انتقال حرارت از سیلندر درون جریان آزاد است که جهت اعتبار سنجی روش سیال روح- شبکه بولتزمن با زمان آسودگی چند گانه در شبیه سازی مرزهای منحنی هیدرودینامیکی و حرارتی استفاده شده است. همچنین برای بررسی صحت روش شارژ مجدد به کار گرفته شده در این مقاله، مسئله ته نشینی یک ذره سرد هم دما در یک کانال عمودی شده است. نتایج نشان دهنده توانایی روش سیال روح همراه با روش شارژ مجدد در روش شبکه بولتزمن برای شبیه سازی مرزهای متحرک حرارتی با دقت بالا است.
مصطفی سفیدگر، رامین سیجانیوندی، مجید سلطانی، محمدحسین حامدی،
دوره ۱۷، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده
در این مقاله الگوریتم عددی تخمین پارامتر بر مبنای روشهای معکوس به منظور استخراج ضریب نفوذ موثر بافت براساس توزیع ردیاب تجربی استفاده شده است. الگوریتم با استفاده از دادههای مجازی که از طریق اضافه کردن نویز به دادههای عددی بدست آمده از مسئله مستقیم مورد بررسی قرار گرفته است. یک مدل جامع نفوذ-جابهجایی-واکنش برای به دست آوردن توزیع ردیاب برشنگاری با نشر پوزیترون در بافت سرطان با شبکه مویرگی استفاده شده است. این مدل به دلیل در نظر گرفتن مدل جامعی از تمام فرآیندهای انتقال در بافت در این مطالعه استفاده شده است. در این کار برای بدست آوردن توزیع دقیق ردیاب در بافت، از معادله جامع نفوذ-همرفت-واکنش که یک معادله مشتقات جزیی است استفاده شده است. ردیاب مورد نظر در این کار فلوئورودیاکسیگلوکز است. حل مسئله معکوس برای تخمین ضریب نفوذ موثر بافت تومور بر پایهی کمینه کردن نُرم حداقل مربعات است. روش استفاده شده در این کار تکنیک لونبرگ مارکواردت است. حل مسئله تخمین پارامتر به وسیله تکنیک لونبرگ مارکواردت نیازمند محاسبه ماتریس حساسیت میباشد که المانهای آن ضرایب حساسیت میباشند. ضرایب حساسیت که میزان تغییرات غلظت نسبت به تغییرات ضرایب نفوذ را نشان میدهند با مشتق گرفتن از معادله غلظت بدست آمده است. معادلات توزیع غلظت و ضرایب حساسیت به روش حجم محدود حل میشوند. نتایج نشان میدهد که الگوریتم معکوس قادر به تخمین پارامتر ضریب نفوذ موثر بافت است.
هانیه عسگری، عرفان طاعتی زاده، مصطفی سفیدگر، مجید سلطانی،
دوره ۱۷، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۳۹۶ )
چکیده
امروزه با استفاده از شبیهسازی بافت طبیعی و چگونگی نفوذ مواد در داخل بدن، محل توده سرطانی قابل پیشبینی میباشد. همچنین با در نظر گرفتن بافت سرطانی، روند رشد آن نیز قابل ارزیابی است. جریان عبوری درون مویرگ، تأثیر آن بر بافتهای مجاور و نفوذ مولکولها از دیواره مویرگ ازجمله مواردی است که در این نوع از مدلسازیها در نظر گرفته میشود. سلولهای سرطانی به دلیل نرخ سریع تکثیر سلولی، دارای سطح پایینی از اکسیژن میباشند. این کمبود اکسیژن هیپوکسی نام دارد. به همین دلیل با استفاده از روشهای تهاجمی و غیرتهاجمی مختلف، میزان اکسیژن در تمامی قسمتهای بدن اندازهگیری میشود. دستگاه پت ازجمله نمونههایی است که با استفاده از ردیابهای مشخص بهصورت غیرتهاجمی وضعیت توزیع اکسیژن را در قسمتهای مختلف بدن نمایش میدهد. در این مقاله با در نظر گرفتن شبکه مویرگی واقعی، جریان خون در آن شبیهسازیشده است. در ادامه، با در نظر گرفتن تأثیرات آن بر بافت، فشار اکسیژن و غلظت ردیاب بهطور همزمان مدلسازی شدهاند. در آخر نیز غلظت ردیاب در دو حالت آزاد و متصل به سلولها در نقاط مختلف بافت نمایش دادهشده و تغییرات آن بازمان نیز بررسیشده است.
دوره ۱۷، شماره ۱۰۷ - ( دی ۱۳۹۹ )
چکیده
در این پژوهش، از برگ زیتون که غنی از ترکیبات فنلی است به عنوان منبع غنی از آنتیاکسیدانهای طبیعی در طی استخراج روغن از دانههای کلزا به روش پرس سرد استفاده شد. این روش جدید، برای افزایش ترکیبات زیست فعال و دستیابی به حداکثر پایداری و ماندگاری روغن انجام گرفت. دانه کلزا با برگ زیتون در سطوح صفر (نمونه کنترل )، ۵/۲، ۵، ۵/۷ و ۱۰ درصد مخلوط شد و سپس روغن از مخلوط با استفاده از پرس سرد استخراج شد. فاکتورهای کیفی در روغنهای استخراجی در روز تولید و در فواصل هر ۳۰ روز طی ۹۰ روز نگهداری در دمای اتاق، مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج بدست آمده، نمونههای دارای مقدار برگ زیتون بالاتر، دارای ترکیبات فنلی بیشتری بودند. در طی نگهداری اسیدیته و عدد پراکسید افزایش، ولی مقدار ترکیبات فنلی کاهش پیدا کرد. بیشترین مقدار عدد پراکسید مربوط به نمونههای حاوی درصدهای پایین برگ زیتون بود. نمونه حاوی ۱۰ درصد برگ زیتون بیشترین مقدار اسیدیته را در مقایسه با سایر نمونهها داشت. در کل نتایج نشان داد که روغن کلزای حاصل از پرس دانه کلزا همراه با برگ زیتون موجب تولید روغنی غنی از ترکیبات فنلی و مشابه روغن زیتون بکر میشود که نسبت به روغن زیتون نیز دارای اسیدهای چرب لینولنیک (امگا ۳) بیشتری است و میتواند بعنوان محصول سلامت افزای جدید به بازار معرفی شود. در کل نتایج بدست آمده نشان داد که استخراج روغن از مخلوط برگ زیتون با دانه کلزا موجب تولید روغنی غنی از ترکیبات زیست فعال میشود که میتواند بعنوان محصولی جدید به بازار معرفی شود.
نیلوفر فسائیان، مجید سلطانی، عرفان طاعتی زاده، مصطفی سفیدگر،
دوره ۱۸، شماره ۷ - ( ۸-۱۳۹۷ )
چکیده
در مدلسازی ریاضی رسانش دارو و جریان ردیاب، می توان گفت که دشوارترین بخش، ترتیب اثر دادن پیچیدگی شبکه مویرگی در هنگام شبیهسازی میباشد. به دلیل نقش کلیدی و مهم جریان خون در رشد تومور و نیز انتقال ردیاب به بافتهای نرمال و سرطانی، مطالعات بسیاری به منظور بررسی تشکیل شبکه رگ و جریان خون در اطراف تومور انجام گردیده است. در این پژوهش، با استفاده از یک تصویر ورودی گرفتهشده از یک شبکه مویرگی به ساخت هندسهی حل دوبعدی و همچنین به مدلسازی عددی جریان ردیاب اف.دی.جی پرداخته شد. مراحل ساخت هندسه ی حل شامل پیشپردازش و پسپردازش تصویر رنگی ورودی به منظور آمادهسازی و جدا سازی بخش شامل مویرگها از پسزمینه تصویر میباشد. پس از ساخت هندسه دامنهی از تصویر پردازش شده، با حل همزمان جریان خون در مویرگها و جریان مایع میان بافتی درون بافت های نرمال و سرطانی، توزیع فشار و سرعت در شبکه مویرگی و بافت های نرمال و سرطانی به دست میآید و به عنوان ورودی برای مدلسازی عددی جریان ردیاب اف.دی.جی مورد استفاده قرار میگیرد. در نهایت با استفاده از روش مدلسازی عددی بر مبنای معادلات جابجایی-پخش-واکنش، توزیع ردیاب اف.دی.جی در بافت های نرمال و سرطانی در زمانهای مختلف به دست میآید.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۶ - ( مهر ۱۴۰۰ )
چکیده
مقدمه: رنگها جزو دسته افزودنیهای غذایی بوده که برای افزایش جذابیت مواد غذایی به آنها افزوده میشوند و در صنعت برای جذب مشتری اهمیت زیادی دارد. رنگها میتوانند عوارضی شبیه آسم، هایپراکتیویتی در کودکان، تضعیف سیستم ایمنی، واکنشهای آنافیلاکتیک و یا حتی اثرات سرطا نزایی داشته باشند. هدف از این مطالعه بررسی وضعیت و میزان فراوانی رنگهای مصنوعی به کار رفته در انواع محصولات گوشتی عرضه شده در شهر یزد میباشد.
مواد و روش ها: تعداد ۲۹۹ نمونه از فراورده گوشتی به صورت تصادفی نمونه برداری شد و پس از استخراج رنگ با اسیدکلریدریک و تخلیص طبق استاندارد ملی ایران به شماره ۲۶۳۴ با استفاده از روش کروماتوگرافی با لایه نازک مورد آنالیز نوع رنگ قرار گرفتند.
نتایج: نتایج حاصله نشان داد که از ۱۲۷/۳۸ درصد نمونهها که دارای رنگ بودند ۳۷/۴۷ درصد نمونهها دارای رنگ مصنوعی، ۷۴/۴۴ درصد از نمونهها دارای رنگ غیر مجاز و ۸۹/۷ درصد از نمونهها دارای هر دو رنگ میباشند.
نتیجه گیری: استفاده غیرمجاز از رنگهای مصنوعی در تهیه مواد غذایی نگرانیهای بهداشتی زیادی را بوجود آورده است. اطلاع از دلایل استفاده از این رنگها بویژه رنگ غیر مجاز تارتارازین، همچنین بالابردن آگاهی مردم بویژه افراد مرتبط با تولید محصولات و مواد غذایی میتواند برنامهریزی و اقدامات مدیریتی و کنترلی لازم را تسهیل نموده و گام مهمی برای حفظ سلامت جامعه باشد.
دوره ۱۹، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۸ )
چکیده
استفاده از سرریزهای کنگرهای بعنوان یک راه مؤثر و اقتصادی جهت افزایش ظرفیت آبگذری مطرح میباشد. قرارگیری سیکلهای سرریز کنگرهای بر روی قوسی از یک دایره میتواند بهبود جهتگیری سیکلهای سرریز نسبت به جریان ورودی و نیز افزایش طول تاج بازای یک عرض معین را سبب گردد. این تحقیق به بررسی آزمایشگاهی اثرات دیوارهای هادی جریان بر عملکرد سرریزهای کنگرهای قوسی میپردازد. ضمن بررسی اثرات پارامترهای نسبت بار هیدرولیکی به ارتفاع سرریز (Ho/P)، زاویه دیوار جانبی سرریز (α) و زاویه انحنا (Θ) بر ضریب آبگذری و کارآیی سرریزهای کنگرهای قوسی، اثرات زاویه بین دیوارهای هادی جریان (Θ′) نیز بر این مهم مورد تحقیق قرار گرفته است. نتایج نشان میدهد که قوسیکردن سرریز کنگرهای میتواند بهبود کارآیی آن را سبب گردد. علیایحال با افزایش بار هیدرویکی، کارآیی سرریزهای کنگرهای قوسی کاهش مییابد. در مقادیر پایین زاویه انحنا، انتخاب مناسب زاویه بین دیوارهای هادی جریان میتواند تا حدود ۲۰ درصد کارآیی سرریز را بهبود بخشد. لیکن اثرات این پارامتر در مقادیر بالای زاویه انحنا قابل صرفنظر کردن میباشد.
عرفان نعمتالهی، محمد سفید،
دوره ۱۹، شماره ۴ - ( فروردین ۱۳۹۸ )
چکیده
میکرومیکسرهای منفعل در مقایسه با میکرومیکسرهای فعال تکنولوژی ساخت سادهتری داشته و تنها انرژی مورد نیاز آنها انرژی پمپاژ جریان است. در این مطالعه رفتار اختلاط سیالات غیرنیوتنی با استفاده از مدل غیرنیوتونی پاورلا در میکرومیکسرهای منفعل مورد بررسی قرار گرفته است. مدلسازی در این پژوهش با استفاده از کد تجاری دینامیک سیالات محاسباتی انسیس فلوئنت انجام شده و دو رویکرد اختلاط دومولفهای مورد مطالعه قرارگرفته است. رویکرد اول شامل بررسی رفتار اختلاط سیالات با تغییر شاخص توانی و شاخص پایداری در پنج هندسه سهبُعدی شامل دو T میکرومیکسر چندگانه با ورودیهای همراستا و ناهمراستا در یک صفحه و دو صفحه، T میکرومیکسر چندگانه، T میکرومیکسر دوگانه و T میکرومیکسر در سهبُعد انجام شده است و رویکرد دوم بررسی رفتار اختلاط با تغییر شاخص توانی و ثابت نگهداشتن شاخص پایداری در دو هندسه چندگانه با ورودیهای ناهمراستا در سهبُعد بوده است. در هر دو بخش این مطالعه از آب بهعنوان سیال نیوتونی و از محلول کربوکسیمتیلسلولز بهعنوان سیال غیرنیوتونی استفاده شده و محدوده اعداد رینولدز مورد بررسی در پژوهش حاضر ۱ تا ۱۰۰ بوده است. در هر دو رویکرد بررسیشده نتایج شاخص اختلاط و اُفت فشار نسبت به اعداد رینولدز براساس معیار شاخص توانی معکوس یکدیگر هستند، به این مفهوم که در رویکرد اول با افزایش شاخص توانی شاخص اختلاط افزایش یافته و اُفت فشار کاهش یافته و در رویکرد دوم این روند معکوس است. اما روند سرعتهای کاملاً توسعهیافته بیبُعد در دو رویکرد بررسیشده در مقایسه هندسههای با ورودیهای ناهمراستا مشابه است.