۱۱ نتیجه برای سلماسی
دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۳ )
چکیده
معمولاً برای اندازهگیری دبی آب و تنظیم سطح آب در کانالهای باز از دریچههای کشویی استفاده میشود. برآورد افت انرژی نسبی (DE/E۰) و ضریب دبی (Cd) یک دریچه کشویی برای طراحی کانالهای باز ضروری است. با در نظر گرفتن سطح آب پایین دست، ممکن است شرایط جریان آزاد یا مستغرق رخ دهد. اگرچه برخی از تحقیقات برای تعیین Cd برای دریچههای کشویی انجام شده است، ولی بررسی منابع نشان میدهد که مطالعهای در مورد DE/E۰ وجود ندارد. دانستن DE/E۰ برای طراحی آبگیرها و تعیین رقوم کف کانال آبیاری ضروری است. هدف این تحقیق، تعیین DE/E۰ و Cd با استفاده از نتایج آزمایشگاهی است. نتایج نشان داد که افت انرژی را نمیتوان در سازههای آبگیر و طراحی کانال نادیده گرفت و تاثیر آنها بر رقوم کف کانالهای فرعی دریافت کننده آب از کانالهای اصلی باید در نظر گرفته شود. افت انرژی نسبی از حداقل مقدار ۲۷۱/۰ تا حداکثر مقدار ۶۰۴/۰ تغییر نشان داد. برای محاسبه استهلاک انرژی نسبی از روش رگرسیون چند متغیره بهره برده شد و میانگین باقیمانده ها ۰۰۴/۰- بود. حداکثر و حداقل باقیمانده برای DE/E۰ به ترتیب ۵ و ۳۱/۰- است. برای تفکیک مرز جریان آزاد از جریان مستغرق، یک معادله ریاضی با ضریب تعیین ۹۲۵/۰ ارائه شد. برای تخمین ضریب دبی در جریان مستغرق، یک معادله ریاضی بدست آمد. برای این معادله، میانگین باقیماندهها ۰۰۴/۰- بود. حداکثر و حداقل باقیمانده برای ضریب دبی به ترتیب ۰۸۴/۰- و ۱۱۶/۰ است. همچنین در این تحقیق، با استفاده از مدلهای رگرسیون غیرخطی چند متغیره، اقدام به برآورد DE و Cd میشود که در طراحی خط پروژه کانالهای روباز مورد استفاده است.
دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۳ )
چکیده
برای جلوگیری از فرسایش و کاهش انرژی جنبشی در هنگام عبور جریان از روی سرریز یک سد، باید در انتخاب نوع سرریز دقت لازم را بکار برد. یک راه حل ممکن، استفاده از سرریز پلکانی به جای سرریز صاف (بدون پله) است. سرریز پلکانی از جمله سازههای هیدرولیکی شناخته شده است که به دلیل داشتن سطح ناهموار، تاثیر زیادی بر استهلاک انرژی جریان دارد. در این تحقیق، مدلهای عددی از سرریز پلکانی دارای شیب و پلههای مختلف برای بررسی شرایط جریان مورد بررسی قرار گرفت. برای شبیه سازی جریان روباز از نرم افزار ANSYS و مدل آشفتگی k-ε استفاده شد. میدان حل جریان تا رسیدن باقیماندهها به مقدار ۱۰-۷
ادامه یافت. در تحقیق حاضر، برای بررسی دقیق پدیده اختلاط دو فاز آب و هوا و رفتار سطح آزاد جریان، از شبیهسازی عددی و با کاربرد مدل Volume of Fluid (VOF) استفاده شد. در مقایسه با مدلهای سادهتر مانند Mixture که صرفاً بر اساس میانگینگیری از خواص دو فاز عمل میکند، مدل VOF با تفکیک دقیق فازها و در نظر گرفتن اثرات سطح مشترک، قادر به شبیهسازی دقیقتری از پدیدههایی مانند اختلاط سیالها، جریانهای توربولانسی و انتقال حرارت در جریانهای چندفازی است. بخشی از مشخصات هیدرولیکی که در طراحی سرریزهای پلکانی مدنظر قرار گرفت، شامل فشار بر روی سطوح پلهها، توزیع سرعت بر روی پلهها و استهلاک انرژی است. نتایج حاصل از شبیهسازی عددی با تعدادی از مدلهای آزمایشگاهی مقایسه شد و نتایج حاکی از انطباق قابل قبول مدل عددی با مدلهای فیزیکی بود. نتایج نشان داد که با افزایش دبی جریان و شیب سرریز، استهلاک انرژی جریان کاهش مییابد. در سرریز ۵ پلهای به ازای دبی ۰۶۳/۰ متر مکعب بر ثانیه، مقدار استهلاک انرژی در شیب ۶/۲۶ درجه از ۸۵ درصد به مقدار ۸۲ درصد در شیب ۴۵ درجه رسیده که کاهش ۳ درصدی را نشان میدهد. در یک سرریز با ارتفاع ثابت، با افزایش تعداد پله، مقدار استهلاک انرژی به دلیل کوچک شدن ابعاد پله کاهش مییابد.
دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۳ )
چکیده
هر ساله وقوع بارانهای شدید باعث ایجاد شکست در تعداد زیادی از شیبهای خاکی میشود .در طول این بارانها، سطح آب زیرزمینی بالا آمده و باعث افزایش فشار آب منفذی و کاهش پایداری شیب میگردد. هدف از این تحقیق، بررسی تغییرات فشار آب منفذی و ضریب اطمینان پایداری شیب است. جریان آب درون خاک، به صورت دو بعدی، اشباع- غیراشباع و غیردائمی مدلسازی عددی میشود. از روش اجزای محدود برای محاسبه فشار آب منفذی و از روش تعادل حدی برای تعیین ضریب اطمینان پایداری شیب استفاده میشود. برای شبیهسازی جریان غیردائمی، زمان برابر ۴ روز، با گام ۱/۰ روز استفاده میشود. مدت بارش ۲۴ ساعت فرض شد. شدت بارشهای مختلف به صورت شار ورودی روی سطح خاک، معرف یکی از شرایط مرزی استفاده شد. منحنی رطوبتی خاک که نشان دهنده رابطه مکش – محتوی رطوبتی و مکش- هدایت هیدرولیکی است، استفاده شد. نتایج نشان داد که شدت بارشهای مختلف، اثرات متفاوتی روی پروفیل رطوبتی خاک دارند. با افزایش شدت بارش، ضریب اطمینان پایداری شیب کاهش یافت. این کاهش برای ۲۴ ساعت اول بارندگی شیب بیشتری داشت و در سه روز بعدی بعد از قطع بارش، شیب آن کمتر شد. به عنوان مثال، برای شدت بارش ۰۴/۲ میلیمتر بر ساعت و تدوام یک روز، نتایج نشان داد که در شروع بارش روی سطح خاک، ضریب اطمینان پایداری شیب برابر ۸۵۳/۱ بود که در پایان روز چهارم، به مقدار ۷۴۳/۱ کاهش یافت. به بیان دیگر، ضریب اطمینان پایداری شیب حدود ۹/۵ درصد کاهش یافت.
دوره ۱، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۰ )
چکیده
هدف اصلی این پژوهش، ارائه مدلی مبتنی بر سیستم های استنتاج فازی برای ارزیابی توانمندسازهای مدیریت دانش و استفاده از آن برای بررسی وضعیت بانک پاسارگاد می باشد. در ابتدا، مدل اولیه تحقیق بر اساس مطالعه و بررسی ادبیات تحقیق تدوین گردید. در گام بعدی، مدل تدوین شده در اختیار خبرگان قرار گرفته و پس از اعمال اصلاحات مبتنی بر اجماع نظر خبرگان و تکنیک دلفی فازی، مؤلفه ها و شاخص های مدل پژوهش نهایی شد. در این مدل، فرهنگ، ساختار، فناوری اطلاعات و رهبری به عنوان ابعاد توانمندساز مدیریت دانش در نظر گرفته شدند. سپس جهت گردآوری اطلاعات و استخراج قوانین سیستم استنتاج فازی که مبتنی بر دانش و تجربیات خبرگان است، مصاحبه هایی نیمه ساخت یافته انجام شد. پس از طراحی و اعتبار سنجی سیستم، جهت گردآوری داده های مورد نیاز برای اندازهگیری توانمندسازهای مدیریت دانش (ورودیهای سیستم استنتاج فازی) در بانک پاسارگاد، از پرسشنامه استفاده شد. خروجی سیستم نشان دهنده آن است که در بانک پاسارگاد، عوامل توانمندساز "فرهنگ"، "ساختار سازمانی" و "رهبری" در سطح متوسط و عامل توانمندساز "فناوری اطلاعات" در سطح نسبتاً بالایی قرار دارد. همچنین در مجموع، وضعیت توانمندسازهای مدیریت دانش در بانک پاسارگاد، متوسط ارزیابی شد. طراحی و استفاده از سیستمهای استنتاج فازی جهت ارزیابی توانمندسازهای مدیریت دانش و همچنین ارزیابی توانمندسازهای مدیریت دانش در یکی از بانک های کشور را می توان از نوآوری های این پژوهش دانست.
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۳۷۸ )
چکیده
-
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( بهار و تابستان ۱۳۹۸ )
چکیده
در شکلگیری سیمای شهر تبریز در عهد ناصرالدینشاه قاجار (۱۳۱۳/ ۱۲۶۴ق)، علاوه بر عوامل اقلیمی، اقتصادی و سیاسی، مؤلفههای فرهنگی همچون دین، عادات و رسوم، پنهانکاری ناشی از وضعیت سیاسی، اجتماعی و فرهنگ بیگانه بهصورت آشکار و پنهان اثرگذار بوده است. لذا، بافت کالبدی شهر تا حدودی متأثر از فرهنگ و مؤلفههای فرهنگی این دوران است. این تأثیر و تأثر سیمای شهر در این دوره را ترسیم میکند. پژوهش حاضر با روش توصیفی ـ تحلیلی در پی مطالعۀ این مؤلفهها و تبیین نقش آن در شکلگیری سیمای ظاهری شهر تبریز و پاسخ به این پرسش است که آیا میتوان عوامل فرهنگی را در شکلگیری سیمای تبریز در این مقطع زمانی مؤثر دانست. با بررسی اطلاعات موجود چنین بهنظر میرسد که مؤلفههایی مانند «پنهانکاری» ناشی از ناامنیهای متعدد و پرشمار، فرهنگ دینی، عادات و رسوم عمومی، نقشی پنهان بر نحوۀ احداث منازل و محلات تبریز داشته؛ درنتیجه بر شکلگیری بافت کالبدی و سیمای ظاهری شهر تأثیرگذار بوده است.
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( ۴- )
چکیده
طرحهای استخراج معادن و فلزشناسی از آن دسته طرحها هستند که نیاز به بیشترین سرمایهگذاریها در ایران دارند. یکی از اهداف طرح فعلی توسعه و نیز وزارت معادن و صنایع جذب سرمایهگذاری خارجی در طرحهای استخراج معادن است. بررسی انجام گرفته درباره برترین شرکتهای فعال در زمینه استخراج معادن در سطح جهان برای تعیین انتظارات آنها و نیز به منظور پیشنهاد چارچوبی برای ایران جهت جذب سرمایهگذاری خارجی بوده است.
این مقاله به ارزیابی عوامل مهم و مقولههای تاثیرگذار بر تصمیم شرکتهای عمده استخراج معادن برای سرمایهگذاری در بخش معادن ایران ـ و علاوه بر آن دیگر کشورهای در حال توسعه ـ و ارائه گزارشی در این زمینه پرداخته است.
عاطفه سلماسی، عبدالله شادآرام، مسعود میرزایی، آرش شمس طالقانی،
دوره ۱۲، شماره ۶ - ( ۱۲-۱۳۹۱ )
چکیده
یکی از روش¬های نوین در زمینه کنترل فعال جریان، استفاده از عملگر پلاسمایی است که بوسیله تزریق ممنتوم به لایه مرزی، سبب جلوگیری از وقوع پدیده جدایش می¬شود. هدف از این تحقیق، شبیه¬سازی عددی و تجربی ایرفویل NLF۰۴۱۴ تحت تاثیر نیروهای حجمی حاصل از عملگر پلاسمایی می¬باشد. برای این منظور، ایرفویل مذکور تحت جریان هوای عبوری با سرعت m/s ۲۵ و زوایای حمله مختلف، در دو حالت حضور و عدم حضور عملگر پلاسمایی به هر دو صورت عددی و تجربی شبیه¬سازی می¬شود تا میزان و چگونگی تاثیر حضور عملگر پلاسمایی بر روی جریان به خوبی بررسی شود. این بررسی نشان داد که حضور عملگر پلاسمایی بر روی سطح ایرفویل و در نزدیکی شروع جدایش سبب جابجا شدن نقطه جدایش از mm ۱۶x= به mm ۴۱x= در زاویه حمله ۱۸ درجه می¬شود. این میزان تاخیر در شروع جدایش بر روی سطح ایرفویل سبب افزایش ۳۵% نسبت ضریب نیروی برا به ضریب نیروی پسا و یا در حقیقت بازده ایرفویل در این زاویه حمله می¬شود.
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده- سرریزهای نعل اسبی مدرن ترکیبی از دو سرریز بیرونی و داخلی است و تعیین پارامترهای هیدرولیکی این نوع سرریزها در طراحی آنها ضروری میباشد. در این تحقیق با ساخت مدل فیزیکی سرریز نعل اسبی در ابعاد آزمایشگاهی به بررسی مشخصات هیدرولیکی سرریزهای "نعل اسبی مدرن" از جمله ضریب دبی، پروفیل جریان و دبی عبوری از سرریز بیرونی و داخلی پرداخته شده است. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که ضریب دبی سرریز داخلی (C_O ) با افزایش نسبت هد به طول سرریز بیرونی(Lw) برای ۱۱۲≤Lw سانتیمتر، به صورت خطی افزایش مییابد. با افزایش نسبت دبی سرریز بیرونی به دبی سرریز داخلی Q_۱/Q_۲ ، ضریب دبی روند کاهشی مابین ۶۵/۰ الی ۳/۰ دارد. با افزایش Lw، میزان دبی عبوری از سرریز بیرونی افزایش و از سرریز داخلی کاهش مییابد. سرریز بیرونی با طول ۱۰۰ سانتیمتر دارای عملکرد مناسبتری نسبت به سایر Lw ها بوده و در صورت انتخاب آن، به طور میانگین ۳۱ درصد جریان از سرریز داخلی عبور خواهد نمود. سرریز نعل اسبی کلاسیک و مدرن قادر هستند هد روی سرریز را بترتیب به مقدار ۲۸ و ۵۰ درصد نسبت به هد سرریز مستطیلی هم عرض کاهش دهند. بررسی پروفیل سطح آب نشان میدهد که با ایجاد سرریز داخلی، پرش دم خروسی که در سرریز نعل اسبی کلاسیک به وجود میآمد، از بین میرود.
واژگانکلیدی: سرریز نعل اسبی مدرن و کلاسیک، ضریب دبی، سرریز داخلی، مدل فیزیکی.
دوره ۲۱، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف: بیان و خالصسازی اوراتاکسیداز نوترکیب همانند سایر پروتئینهای دارویی مستلزم صرف هزینههای زیادی است. استفاده از روشهای غیرکروماتوگرافی در فرآیند خالصسازی میتواند سبب کاهش هزینههای تولید شود. بنابراین، هدف پژوهش حاضر، همسانهسازی، بیان و خالصسازی اوراتاکسیداز نوترکیب با استفاده از توالی اینتئین و پروتئین شبهالاستین بود.
مواد و روشها: در پژوهش تجربی حاضر، ژن صناعی اوراتاکسیداز در پاییندست توالی اینتئین و پروتئین شبهالاستین در پلاسمید بیانی قرار داده شد. بعد از کشت باکتری حاوی پلاسمید بیانکننده اوراتاکسیداز، سلولها لیز و محتوی پروتئین محلول از غیرمحلول بهوسیله سانتریفوژ جدا شد. با افزودن نمک به بخش محلول حاوی اوراتاکسیداز و در دمای Cº۳۷، آنزیم مورد نظر رسوب داده شد. با انحلال رسوب در بافر خاص برش و بهواسطه حضور توالی اینتئین، اوراتاکسیداز تولیدشده از پروتئین شبهالاستین جدا شد. با افزودن مجدد نمک در دمای Cº۳۷ پروتئین شبهالاستین رسوب و اوراتاکسیداز در محلول باقی ماند. پس از بیان و خالصسازی اورات اکسیداز، میزان خلوص و فعالیت زیستی آن مورد ارزیابی قرار گرفت و با داروی استاندارد مقایسه شد.
یافتهها: آنزیم اوراتاکسیداز نوترکیب بهصورت فیوژن با توالی کدکننده اینتئین و پروتئین شبهالاستین بیان و خالص شد. میزان خلوص ۹۰% در این روش حاصل شد که معادل ۸۹/۱میلیگرم در میلیلیتر پروتئین بود. میزان مذکور معادل ۶۴/۱میلیگرم براساس فعالیت آنزیمی بود.
نتیجهگیری: استفاده از توالی اینتئین و پروتئین شبهالاستین بهصورت همراه با آنزیم اوراتاکسیداز به بیان و خالصسازی این آنزیم بدون نیاز به روش کرماتوگرافی کمک میکند.
سهیل نخودچی، کیومرث شاکرمی، هادی سلماسی،
دوره ۲۴، شماره ۲ - ( بهمن ۱۴۰۲ )
چکیده
اینکونل۷۱۸ به دلیل خواص مکانیکی فوقالعاده در طیف گستردهای از صنایع نفت و گاز، هستهای، هوایی و ... استفاده میشود. استفاده از روش ساخت افزایشی جهت تولید قطعات با سرعت در حال افزایش میباشد. با توجه به محدودیتهای ابعادی که در ساخت قطعات به روش ساخت افزایشی وجود دارد این قطعات در کاربردهای متفاوت باید به سایر قطعات به کمک روشهای مرسوم اتصالدهی مانند جوشکاری متصل شوند. در این تحقیق به تحلیل حرارتی جوشکاری پلاسما یک ورق اینکونل ۷۱۸ ساخته شده به روش ذوب لیزری انتخابی با استفاده از نرم افزار آباکوس پرداخته میشود. حرارت ورودی با توزیع گوسی توسط زیر برنامه دیفلاکس با زبان برنامه نویسی فرترن به مدل وارد گردید. جهت اعتبار سنجی مدل حرارتی، اندازهگیری دما حین انجام فرآیند جوشکاری با استفاده از ترموکوپلانجام گرفت و تطابق نسبتا مناسبی بین نتایج آنالیز حرارتی عددی و تجربی مشاهده شد. بررسیهای میکروساختار توسط میکروسکوپ نوری بر روی نمونههای جوشکاری شده صورت گرفت و ریزساختار فلز پایه، ذوب و منطقه متاثر از حرارت مورد بررسی قرار گرفت. ساختار دندریتی در ناحیه جوش و رخ دادن تبلور مجدد در ناحیه متاثر از حرارت مشهود بود. نتایج آزمون کشش نشان داد که نمونه بدون جوش دارای حد تسلیم و شکلپذیری بالاتری است.