جستجو در مقالات منتشر شده


۹ نتیجه برای شرقی


دوره ۷، شماره ۵ - ( شماره ۵ (پیاپی ۳۴)، ویژه نامه پاییز- ۱۳۹۵ )
چکیده

مسئله­ی تغییر نظام خطی زبان فارسی و نگارش آن با الفبای لاتین بنیاد، دیرزمانی است توجه برخی زبان­شناسان و دستوردانان را به خود جلب کرده است. در کنار عوامل فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و همچنین آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان؛ پیشرفت تکنولوژی و پدیده­هایی چون گفتگوی اینترنتی (chat) و نامه­های اینترنتی (e-mail) و پیامک(sms) اهمیت بیشتری به این موضوع داده است. دلایل گوناگونی از سوی گروه­ها و اشخاص مختلف برای تغییر نظام خطی کنونی ارائه شده است و شیوه­ها (یا الفباها)یی نیز پیشنهاد شده­اند. آما آیا دلایل ارائه شده همیشه علمی و منطقی هستند؟ آیا نظام­های خطی پیشنهادی در عمل کاربردی و قابل اجرا هستند؟ در این مقاله، ، ضمن نقد و بررسی استدلالات سه گروه اوروفارسی، یونی پرس و پارسیک، شیوه­های خطی پیشنهادی آنها و همچنین شیوه ی خودجوش فراگیر مورد استفاده ی عموم را مورد بررسی قرار می­دهیم. بررسی ها نشان می­دهند که استدلالات این گروه­ها احساسی و غیر­منطقی هستند و بر پایه­ی این پیش­فرض بنا شده­اند که دشواری­های خط فارسی باعث مشکلات فراوان در یادگیری زبان فارسی می شود.  اما شیوه های خطی پیشنهادی این گروه ها نیز کارآمد نیستند.
 

دوره ۹، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۸ )
چکیده

بافت‎های قدیمی و تاریخی هر شهر، پاسخی مناسب برای زندگی افراد در زمان خود بوده و اصول و ارز‌ش‌های جامعه خود را به کالبد معماری بدل کرده‎اند. گرچه نیازها و فرهنگ جوامع امروز با انقلاب‎های صنعت و اطلاعات دگرگون شده، اما همچنان ریشه‌های عمیقی در فرهنگ حاکم بر بناهای تاریخی خود وجود داشته و میتوان از آن‎ها آموخت. یکی از اصول واجد ارزش خانه‎های سنتی حریم و علی‌الخصوص حریم دیداری یا قابلیت کنترل میزان دید به درون خانه با توجه به فضای رو به آن است. در این مطالعه سعی بر آن است که تاثیر عنصر دریا و دید به آن بر حریم بصری بناهای مسکونی بافت قدیم شبه‌جزیره بوشهر بررسی شود. در این راستا با روش پژوهش در عمل، مطالعات میدانی انجام شده است؛ بدین صورت که با نمونه‎گیری غیرتصادفی هدفمند، شش بنای مسکونی درون و لبه بافت تاریخی که دارای عنصر شناشیر خارجی هستند، انتخاب و برداشت شده‎اند. با معرفی عناصر موثر در حریم دیداری، تعداد، سطح و دید آنها، میزان باز، نیمه‎باز یا بسته بودن فضای خانه توسط این عناصر در نمای بناهای داخل بافت و رو به دریا مقایسه و تاثیر عامل دریا در حریم بصری خانه‎ها استنتاج شده است. آنچه از نتایج برآمده نشان‎دهنده این است که دریا باعث کاهش نیاز به حریم بصری خانه‌ها شده به گونه‌ای با وجود ثبات تناسبات، نماهای درون بافت دارای فضاهای بسته بیشتر و فضاهای باز کمتری نسبت به خانه‌های لبه بافت هستند اما میزان فضای نیمه‌باز در آن‌ها یکسان بوده و تحت تاثیر عامل دریا قرار نگرفته است.
 


دوره ۱۰، شماره ۳ - ( مرداد و شهریور ۱۳۹۸ )
چکیده

پژوهشگران همواره به انگیزه و نقش آن در فعالیت‌های انسان به‌ویژه در آموزش و یادگیری زبان دوم/ خارجی توجه نشان داده­اند. پس از آشکار شدن کاستی‌های مدل انگیزشی گاردنر، در سال‌های ۱۹۹۰ مشخص شده بود که تصورات ذهنی زبان‌آموزان تأثیر بسزایی در انگیزش آن‌ها دارد. نظریۀ نظام خودانگیزشی دورنیه، به­عنوان تلفیقی از نظرات گاردنر، هیگینز، مارکوس و نوریوس با مفهوم خودهای ممکن در روان­شناسی، یکی از جدیدترین نظریه­ها برای بررسی انگیزش در یادگیری زبان دوم/ خارجی است.
در این پژوهش، عوامل انگیزشی نظریۀ نظام خود انگیزشی را درمورد فرانسوی‌آموزان ایرانی بررسی می‌کنیم. بر اساس متغیرهای مطرح­شده در این نظریه پرسش­نامه‌ای تهیه شد و در میان ۱۶۰ زبان‌آموزِ فرانسوی زبان خارجی/دومِ دانشگاهی و مؤسسه‌ای توزیع شد و با استفاده از نرم­افزار اس.پی.اس.اس. آنالیز شدند.
یافته‌های این پژوهش مؤید این است که از طریق شناخت و تقویت متغیرهای خودِ آرمانی، خودِ بایسته و تجربیات یادگیری می‌توان میزان تلاش فردی را پیش‌بینی کرد. با محاسبۀ ضریب هم­بستگی پیرسون مشخص شد که متغیر  خودِ آرمانی با متغیرهای پیشگیری محور، ترفیع محور و تلاش فردی ارتباط مستقیم دارد.  همچنین بین متغیر اضطراب و متغیرهای خودِ آرمانی و تلاش فردی رابطۀ معنی‌داری وجود ندارد؛ اما با متغیر خود بایسته رابطه‌ای مستقیم وجود دارد.
 
 

دوره ۱۲، شماره ۲ - ( خرداد و تیر ۱۴۰۰ )
چکیده

مطالعات بسیاری برای بررسی تأثیر جنسیت بر زبان صورت ­گرفته‌اند. گروهی در این زمینه مؤلفه‌هایی برای سبک زنانه و مردانه در‌نظر ­گرفته‌اند و گروهی نیز زبان را امری غیرجنسیتی دانسته‌اند. بحث از سبک نوشتار زنانه که با نظرات کسانی همچون لیکاف قوت گرفت، برپایۀ تفکرات فمینیستی و پست‌مدرن شکل ­گرفته است.
در این مقاله، ضمن بررسی اجمالی مبانی مرتبط با زبان‌شناسی جنسیتی و طرح مختصر مؤلفه‌های لیکاف در‌مورد سبک نوشتار زنانه به مطالعه توصیفی ـ تطبیقی پژوهش‌های صورت‌گرفته در این زمینه بر روی آثار ادبی تألیفی و ترجمه‌شده در ایران می‌پردازیم و در‌نهایت، ۱۱ مقاله را واکاوی می‌کنیم تا به وضعیت کلی این پژوهش‌ها و نتایجشان دست یابیم.
به‌طور‌کلی، کاستی‌های پژوهش‌های بررسی‌شده، چه در زمینۀ تألیف چه در زمینۀ ترجمه، در ایران عبارت‌اند از: میدانی بودن محض نتایج تحقیقات، نبود یا ضعف در تحلیل‌های مبتنی ‌بر نظریات اجتماعی و روان‌شناختی و فرهنگی و نیز غیرقابل تعمیم بودن آن‌ها. در‌خصوص پژوهش‌های مربوط به تأثیر جنسیت بر ترجمه باید افزود که تعداد پژوهش‌ها زیاد نیست و به برخی نکته‌ها توجه نشده یا روش کار نامناسب بوده است.
 
 

دوره ۱۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده

- مبنای طراحی سازه هایی که بر اساس آیین نامه های لرزه ای طراحی می شوند، مقاومت یا نیرو (برش پایه) است . با این حال در سال های اخیر، اساس آیین نامه های مبتنی بر طراحی عملکردی، از طراحی بر اساس نیرو به طراحی بر اساس جابه جایی تغییر کرده است . در این مقاله چگونگی بهین هسازی قاب های خمشی فولادی با استفاده از تئوری تغییر شکل های یکنواخت توضیح داده شده و در ادامه از این روش برای بررسی کارایی الگوهای بارگذاری مختلف استفاده شده است       . ۵     و ۱۰ طبقه با طراحی لرزهای بر اساس تئوری تغییر شکل یکنواخت، تحت ۱۲ ، در بخش نخست مقاله، قابهای خمشی ۳   است، بهین هسازی شده ؛ با پخش یکنواخت خرابی در این ASCE/SEI ۷- رکورد زلزله مختلف که طیف آن ها سازگار با طیف آیین نامه ۱۰   سازه ها، میزان خرابی و وزن قابهای طراحی شده، کمینه شده است . سپس با آنالیز دینامیکی تاریخچه زمانی غیرخطی روی قابهای و سه روش که پژوهشگران دیگری     ASCE/SEI ۷- بهینه و مقایسه پاسخ آنها با پاسخ سازههای طراحی شده بر اساس آییننامه ۱۰   پیشنهاد کردند، اثر بهین هسازی در کاهش خرابی قابها نشان داده شده است . همچنین میزان کارایی روشهای مختلف طراحی نسبت به طرح بهینه بررسی شده و با تحلیل احتمالاتی پاسخها، اثر استفاده از روشهای طراحی نام برده ارزیابی شده است       .  
مقداد خزایی، احمد بناکار، برات قبادیان، مصطفی میرسلیم، سعید مینایی، سید محمد جعفری، پیمان شرقی،
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده

در این پژوهش برای نخستین بار به معرفی روشی هوشمند جهت تخمین عمر مفید باقیمانده تسمه زمانبندی یک موتور درونسوز بر اساس سیگنال‌های ارتعاشی آن پرداخته شده است. بدین منظور آزمون دوام شتاب‌دار تسمه زمانبندی بر اساس دما و پیش کشش بیشتر معرفی و انجام شد. سپس آزمون دوام آغاز و سیگنال‌های ارتعاشی تسمه زمانبندی از حالت سالم تا خرابی توسط یک حسگر لیزری فاصله‌سنج ارتعاشی ثبت شد. سه تابع ویژگی به نام‌های انرژی، انحراف از معیار و کورتوسیس از سیگنال‌های ارتعاشی در حالات سالم و خرابی استخراج گردید و بدین ترتیب حد آستانه بروز عیب در تسمه زمانبندی نیز تعریف شد. از شبکه عصبی مصنوعی (ANN) جهت پایش و تخمین رفتار ارتعاشی سیگنال‌های ارتعاشی تسمه زمانبندی استفاده شد. در نهایت شبکه عصبی مصنوعی بر پایه ویژگی‌های انرژی، انحراف از معیار و کورتوسیس سیگنال‌های ارتعاشی به ترتیب توانست با دقت میانگین ۹۸%، ۹۸% و ۹۷% به تخمین عمر مفید باقیمانده تسمه زمانبندی موتور درونسوز بپردازد. ضریب همبستگی (R۲) تخمین سری-های زمانی ارتعاشی تسمه زمانبندی توسط شبکه عصبی و بر پایه ویژگی‌های انرژی، انحراف از معیار و کورتوسیس سیگنال‌های ارتعاشی نیز به ترتیب ۰,۸۷، ۰.۹۱ و ۰.۸۷ به دست آمد. همچنین میزان موثر سیگنال خطای (RMSE) شبکه عصبی بر پایه ویژگی‌های انرژی، انحراف از معیار و کورتوسیس سیگنال‌های ارتعاشی به ترتیب ۳.۶%، ۵.۴% و ۵.۶ % درصد به دست آمد.

دوره ۲۳، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۸ )
چکیده

در نگرش به سیر تاریخی­ افترا در نظام حقوقی کامن­لا در می­یابیم که این مفهوم، به­رغم حفظ جایگاه سنتی خود به عنوان یک جرم، در قلمرو مسؤولیت مدنی نیز رخنه کرده است و امروزه به عنوان یک شبه جرم شناخته شده، در صدد ایجاد نوعی موازنه میان حق آزادی بیان و ضرورت حفظ حریم خصوصی است. تنشی که به یکی از پیچیدگی­های اصلی در جوامع دموکرات تبدیل شده است. در نظام حقوقی کامن­لا، شبه جرم افترا که بازتاب و انعکاس آن بر حمایت از شهرت و اعتبار اشخاص است، به دلیل عدم هم­پوشانی با دیگر جرم­های مدنی، به صورت شبه­جرمی مستقل و با گستره­ بسیار وسیع مورد تدقیق و تقنین قرار گرفته است. با این اوصاف مسأله­ اصلی این پژوهش به این امر باز می­گردد که مسؤولیت مدنی ناشی از افترا با چنین وسعتی در قوانین ایران نیز قابل پذیرش می­باشد؟ در این راستا بر آن شدیم تا با یک مطالعه­ تطبیقی و تأکید بر رویکرد قانونی و عملی کشورهای ­تابع نظام حقوقی کامن­لا به واکاوی در ظرفیت­های حقوقی و قانونی موجود به منظور تبیین مفهوم و ارکان افترا و نیز شرایط پذیرش مسؤولیت مدنی ناشی از آن بپردازیم. گرچه مطابق قواعد عام مسؤولیت مدنی و مفاهیمی نظیر خسارت معنوی می­توان توجیهاتی در این زمینه یافت؛ لیکن فقدان قانون مجزا و رویه­ قضایی منسجم در این خصوص، به تضییق دامنه­ پذیرش آن می­انجامد.
 

دوره ۲۳، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۸ )
چکیده

گسیختگی هویت و دلبستگی‌های مکانی ازجمله پیامدهای سوانح هستند که به نپذیرفتن تغییرات مکانی و ناهنجاری­هایی در سلامت اجتماعی- روانی جامعه، به‌دلیل نیاز به هویت و نادیده گرفته شدن آن در فرآیند بازسازی، منجر می‌شوند. باتوجه به تأثیرات عمیق سوانح بر منظر عینی و ذهنی ساکنان از هویت مکان، ایجاد فرآیندهایی برای بازیابی در چارچوب تئوری تابآوری، به‌عنوان گسترده ترین رویکرد مواجهه، ضروری است. تحقیق حاضر دارای ماهیت اکتشافی با استفاده از روش تحقیق کیو با دو رویکرد کیفی و کمی است. مرحله‌ی کیفی با ترکیب روش دلفی در سه دور و نظریه‌ی زمینه‌ای برای استخراج مفاهیم و مقولات انجام شد. در مرحله کمّی، پرسشنامه‌ای با سؤالات بسته درقالب گزاره‌هایی با طیف لیکرت تدوین گردید. اعضای پانل شامل ۱۷ متخصص از اعضای هیئت علمی و محققان در این زمینه است که ابتدا با استفاده از روش نمونهگیری غیرتصادفی هدفمند و در مرحله‌ی بعدی با نمونهگیری غیرتصادفی شبکهای انتخاب شدند. درنهایت، روی دادهها تحلیل عامل Q انجام شد »، دربین متخصصان شناسایی شد. به‌منظور شناسایی وزن هریک از معیارها، از الگوریتم و پنج نحله‌ی  فکری شامل «پیوندهای عاطفی- شناختی مکان- مبنا»، «مکان بازتابی از فرد و جمع»، «فرصت­سازی­ به‌واسطه‌ی عناصر و قابلیت­های مکانی»، «کالبد، ملجا ارزش­ و محتوا»، «کارآمدی در مکان برای بازیابی ابعاد تاب‌آور هویت و دلبستگی مکانی و درنتیجه سازگاری با تغییراتشانون استفاده شد. با همپوشانی یافته‌های حاصل از این دو روش، فرآیند بازیابی ابعاد تاب‌آور هویت و دلبستگی مکان پس از تغییرات ناشی از سوانح پیشنهاد شد.


دوره ۲۳، شماره ۴ - ( ۷-۱۴۰۲ )
چکیده

کاهش دسترسی به منابع آب‌‌های زیرزمینی و افت مداوم تراز آبخوان­ها‌‌ در مناطق مختلف جهان به دلیل برداشت بی‌‌رویه و مدیریت ناپایدار این منابع، موجب ایجاد مشکلات محیط‌‌زیستی، اقتصادی و اجتماعی فراوان شده است. در این میان، بازار آب زیرزمینی به عنوان راه حلی مناسب برای تعادل بخشی و احیای آبخوان­ها مورد توجه پژوهشگران و سیاست‌‌گذاران قرار گرفته است. این درحالی است که ایجاد بازار آب در مواردی به دلیل عدم وجود مکانیزمی کارا و مؤثر و عدم پایش و کنترل مناسب برداشت­های آب موجب افزایش تنش به منابع آب شده است. در این مقاله با پیشنهاد و ارزیابی ساز و کار بازار آب فصلی هوشمند، به ارائه‌‌ی الگویی برای مدیریت منابع آب‌‌های زیرزمینی با در نظرگرفتن عدم قطعیت‌‌های موجود پرداخته شده است. همچنین دورسنجی تبخیر-تعرق به عنوان رویکردی نوین برای اندازه‌‌گیری و پایش مصارف آب در بازار آب‌‌زیرزمینی در این تحقیق پیشنهاد شده است. در این راستا عدم‌‌قطعیت حاصل از خطای مدل دورسنجی تبخیر-تعرق به عنوان الگوریتم پایش مصارف در نتایج ساز و کار بازار آب‌‌زیرزمینی با استفاده از روش تصمیم­گیری استوار RDM[۱] ارزیابی شده است. نتایج نشان می‏دهند ساز و کار پیشنهادی بازار آب­زیرزمینی فصلی موجب افزایش ۲۵ درصدی بهره‌وری اقتصادی مصرف آب در منطقه مطالعاتی شده است. همچنین با اجرای بازار آب، بازتوزیع حق­آبه ­ها تناسب بهتری با سطح زیر کشت کاربران دارد.
 
[۱] Robust Decision Making (RDM)


صفحه ۱ از ۱