جستجو در مقالات منتشر شده
۳ نتیجه برای شروانی تبار
رسول اسمعیل نژاد، محمد تقی شروانی تبار، محرم جعفری، سید اسماعیل رضوی،
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۷ )
چکیده
یکی از راهکارهای بهبود عملکرد موتورهای دیزلی استفاده از آهنگ پاشش مناسب سوخت میباشد در این مقاله شش تابع پاشش سوخت مختلف انتخاب و اثر آن بر روی عملکرد موتور دیزل به روش عددی، با استفاده از نرم افزار فایر مورد بررسی قرار میگیرد. نتایج نشان میدهد انژکتور مقطع حلقوی با افزایش زاویهی سوخت موجب توزیع مناسب آن در داخل محفظه احتراق موتور میشود. با استفاده از توابع پاششی مناسب سوخت، توان موتور افزایش و مقدار آلایندههای تولیدی آن کاهش مییابد. پاشش سوخت شبه مثلثی در مقایسه با نرخ پاشش ثابت دارای عملکرد مناسبتری میباشد و در این تابع مصرف سوخت ویژه تا ۰,۲۰۴۳ kg/kJ کم میشود و این در حالی است که مقدار توان در این حالت تا ۲۷.۵% افزایش و مقدار اکسید نیتروژن اندکی افزایش مییابد. در تابع ثابت-کاهشی مقدار مصرف سوخت ویژه تا ۰.۲۰۲۹ kg/kJ کاهش ولی در این حالت مقدار اکسید نیتروژن در مقایسه با تابع ثابت افزایش مییابد. تابع ثابت-افزایشی دارای توان تولیدی تقریبا برابر با تابع ثابت بوده ولی در این حالت مقدار اکسید نیتروژن تولیدی به مقدار مناسبی کاهش مییابد.
دوره ۲۰، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۹ )
چکیده
در چند دهه اخیر تحقیقات گستردهای برای بهدست آوردن بتنهایی با مقاومتهای بالا انجام شده است. بتن پودری واکنشی نوعی بتن فوق توانمند با ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی برتر است. کشور ایران دارای اراضی کویری و معادن بسیاری میباشد که به لحاظ ذخائر معدنی جزو ۱۰ کشور نخست جهان و اولین کشور خاورمیانه می باشد. قسمت اعظم ترکیب بتن پودری واکنشی از ماسه تشکیل شده است. در این پژوهش هدف تولید بتن پودری واکنشی با مشخصات مکانیکی مطلوب از ماسه معمولی معدن سرام تبریز گذرنده از الک نمره ۳۶/۲ میلیمتر به عنوان جایگزین ماسه سیلیسی تهیه شده از معدن ماسه سیلیسی صنعتی قوم تپه (که به طور طبیعی دانه هایش کوچکتر از ۶۰۰ میکرو متر می باشد) در نزدیکی شهر تبریز میباشد. در این تحقیق بعد از بررسی مشخصات مکانیکی ماسه های مصرفی، شش طرح اختلاط حاوی صفر، ۲۵، ۵۰، ۷۵ و ۱۰۰ درصد ماسه معمولی تهیه شد. در آخر مجددا با جایگزینی کامل ماسه معمولی از به کار بردن پودر کوارتز استفاده شده در این طرح نیز صرف نظر کرده و مقدار ماسه معمولی در این مخلوط از روش خطا و آزمون استفاده گردید. طرح آخر در واقع یک نوع ملات ماسه سیمان خاصی میباشد که دارای میکروسیلیس و فوقروانکننده بوده و موجب کاهش هزینه تولید و در عین حال دارای مقاومت کافی برای استفاده در کارهای عملی میباشد. قبل از بتن ریزی قالبها آزمایش میز جریان برای کارایی و روانی بتن انجام گرفته است. نمونههای بتنی ساخته شده در آزمایشگاه بتن دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، پس از بیست و چهار ساعت از قالب ها باز گردید و در داخل آب با دمای ۲۳ الی ۲۵ درجه سلسیوس قرار گرفت. مقاومت فشاری، جذب آب حین عملآوری در عمرهای ۷، ۲۸ و۹۰ روزه مورد آزمایش قرار گرفته است. نتایج نشانگر این است که با افزایش درصد جایگزنی ماسه معمولی به جای ماسه سیلیسی مقاومت فشاری روند صعودی داشته و با افزایش آن مقاومت فشاری افزایش مییابد، به طوریکه در نمونه های ۷روزه بیشترین مقاومت فشاری برای بتنی با ۱۰۰ درصد ماسه معمولی جایگزین بدست آمده و در نمونه های ۲۸ روزه و ۹۰ روزه، درصد های جایگزینی ۷۵ درصد و ۵۰ درصد به ترتیب دارای بیشترین مقاومت فشاری می باشد، همچنین حذف پودر کوارتز مصرفی از طرح اختلاط با کاهش مقاومت فشاری همراه بوده است، که میتوان از این کاهش مقاومت به جهت اقتصادی نمودن طرح و روانی مطلوبتر صرف نظر کرد. نتایج حاصل از آزمایش تجربی انجام شده بیانگر این است که ماسه معمولی میتواند به عنوان جایگزین ماسه سیلیسی در ساخت بتن پودری واکنشی مورد استفاده قرار گیرد. لازم به ذکر است که در هر منطقه ای با توجه به مصالح ساختمانی موجود، این آزمایش ها می بایست تکرار گردند. نتایج بدست آمده از این پژوهش مربوط به معادن ماسه سیلیسی و ماسه معمولی فوق الذکر میباشد.
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۹ )
چکیده
ماده اصلی که باعث چسبندگی سنگدانه ها به یکدیگر و تشکیل یک جسم سخت به نام بتن می شود خمیر سیمان می باشد . خمیر سیمان تشکیل یافته از پودر سیمان و آب می باشد. بدیهی است هر قدر که مقاومت خمیر سیمان بالاتر باشد ، مقاومت نهایی بتن ساخته شده از آن خمیر نیز بالا خواهد بود. در این پژوهش مادهی افزودنی پودر پوکهی معدن بنهکهل بستان آباد و ماده افزودنی پودر دیاتومیت معدن ممقان به خمیر سیمان افزوده میشود. چون این دو ماده دارای خواص پوزولانی میباشند لذا در مجاورت خمیرسیمان، خواص سیمانی خود را نشان خواهد داد و در نتیجه جزو مواد سیمانی محسوب میشود. علایم مربوط به نام گذاری انواع نسبت های مخلوط از دو جدول ۴ و ۵ کاملا مشخص می گردد به طور خلاصه علایمی که دارای حرف P است، شامل پودر پومیس و علایم دارای PD، شامل پودر پومیس و پودر دیاتومیت می باشد. نسبت آب به مواد سیمانی ۳۵/۰ و ۴/۰ در نظر گرفته شده است. نتایج آزمایش ها نشان دادهاند که از لحاظ جذب آب حین عمل آوری همه نمونهها به تدریج جذب آب دارند و همچنین نشان میدهد که واکنشهای هیدراسیون مواد سیمانی و تشکیل کریستال ها به صورت منظم ادامه دارد. از لحاظ جذب آب نمونههای ۲۸ روزه طبق استاندارد ASTM ، نتایج نشان میدهد که تخلخل خمیرسیمان با نسبتهای مختلف پودر پوکه و پودر دیاتومیت تقریبا به هم نزدیک میباشد و این تخلخل با افزایش نسبت آب به مواد سیمانی از ۳۵/۰ به ۴/۰ افزایش مییابد. جذب آب در حین عمل آوری نشان دهنده پیشرفت واکنشهای هیدراسیون میباشد. در حالی که جذب آب نمونههای بتنی در سن ۲۸ روزه طبق استاندارد ASTM C۶۴۲-۰۶ نشان دهنده تخلخل داخلی بتن اعم از حبابهای اتفاقی و شبکه لولههای موئینه می باشد. لازم به ذکر است که چگالی آب ژل طبق بررسی محققان بیشتر از آب معمولی و در حدود ۱/۱ بوده و چگالی آب مولکولی داخل کریستالهای ناشی از واکنشهای هیدراسیون بیشتر از چگالی آب ژل می باشد. از لحاظ مقاومت فشاری خمیرهایی که فقط ماده افزودنی پودر پوکه را دارند مقاومت فشاری ۲۸ روزه آنها، دارای افت مقاومت میباشند وهمچنین برای این نمونه ها در سن ۹۰ روزه، برای نسبت آب به مواد سیمانی ۳۵/۰ اندکی افت مقاومت مشاهده می شود ولی برای نسبت آب به مواد سیمانی ۴/۰ حدود ۱۰% افزایش مقاومت ملاحظه گردید. در نمونه هایی که هم پودر پوکه و هم پودر دیاتومیت تواما به صورت افزودنی اضافه شدند تغییرات مقاومت فشاری به این ترتیب است که: الف-برای نسبت آب به مواد سیمانی ۳۵/۰ در سنین ۲۸ روزه و ۹۰ روزه به طور متوسط ۶% افزایش مقاومت وجود دارد و برای درصد افزودنی اپتیمم (یعنی ۲۵ درصد) افزایش مقاومت بیشتری دارد. ب- برای نسبت آب به مواد سیمانی ۴/۰ در عمر ۲۸ روزه برای ۲۰ درصد افزودنی پودر ترکیبی ، کاهش مقاومت فشاری ملاحظه می گردد اما در عمر ۹۰ روزه ۵% افزایش مقاومت دارد و برای ۲۵ درصد افزودنی پودر ترکیبی هم در سن ۲۸ روزه و هم ۹۰ روزه افزایش مقاومت فشاری اتفاق افتاده است که به ترتیب برابر ۹% و ۱۶% می باشد. لذا اضافه نمودن ترکیب پودر پوکه بستان آباد و پودر دیاتومیت ممقان توصیه می شود.