۲۰ نتیجه برای شهریاری
دوره ۴، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۲ )
چکیده
بیان مساله: عواملی همچون تغییر شکل پیوند عاطفی انسان با فضای شهری، رویدادها و مکانها ، منجر به کاهش دلبستگی مکانی و تشدید پیامدهای ناشی از آن در کلانشهر تهران، شده است.
هدف: در پژوهش حاضر تحلیل و شناسایی معیارهای کلیدی اثرگذار بر استفاده از پالتهای رنگی به عنوان عاملی مهم در هویتبخشی و بهبود دلبستگی مکانی فضاهای شهری در کلانشهر تهران، مدنظر قرار گرفته است.
روش: در این پژوهش، رویکرد پدیدارشناختی تفسیری(IPA) به عنوان یک رویکرد کیفی، که هدف آن ارائه بررسی های دقیق از تجربه زندگی شخصی از درک رنگی شهر می باشد به کار گرفته شده است و در نهایت معیارهای کلیدی موثر بر استفاده پالتهای رنگی در دلبستگی مکانی در چارچوب تحلیل لایه ای داده ها (CLA) ارائه شده است. با توجه به محدودیت نمونه های در دسترس از الگوی غیرتصادفی هدفمند برای شناسایی یازده نفر از افراد دارای شرایط جهت شناسایی و تحلیل رویکردها و معیارها استفاده شده است.
یافته ها و نتیجه گیری: یافته های پژوهش نشان داد که معیارهای ترجیحات رنگی ، بستر مکانی ، مشارکت شهروندان ، تصویر ذهنی، ادراک رنگ در نظام تصمیم سازی و مدیریت شهری از مهمترین معیارهای اثرگذار بر موضوع مورد پژوهش هستند. از نتایج این پژوهش اهمیت استفاده از رنگ در ارتقا دلبستگی، تحت تاثیر بستر محیطی است که می تواند به رعایت اصولی مانند حضور شهروندان در بستر مشارکت بیانجامد. برای بهبود وضعیت دلبستگی مکانی در ارتباط با پالت های رنگی کلانشهر تهران راهبردهای در حوزه های مدیریت و طراحی شهری، مشارکت جویی شهروندان و خلاقیت و نوآوری ارائه شده است.
دوره ۹، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف: آفتابگردان (Helianthus annuus L.) عمدتاً برای استحصال روغن خوراکی کشت میشود و قارچ اسکلروتینیا اسکلروتیوروم (Sclerotinia sclerotiorum) یک عامل بیماریزا در مزارع آفتابگردان است. هدف پژوهش حاضر شناسایی نشانگرهای مولکولی (SSR) مرتبط با مناطق ژنومی دخیل در مقاومت به بیماری پوسیدگی اسکلروتینیایی یقه ساقه در آفتابگردان روغنی با استفاده از تجزیه همراهی بود.
مواد و روشها: در پژوهش تجربی حاضر ۱۰۰ لاین خالص آفتابگردان روغنی کشت داده شدند. درصد پیشرفت آلودگی قارچی بعد از ۴، ۸ و ۱۲ روز، وزن ۱۰۰ دانه گیاه آلودهنشده و آلودهشده، عملکرد گیاه آلودهنشده و آلودهشده، افت وزن ۱۰۰ دانه و افت عملکرد ارزیابی شدند. پروفایل مولکولی ژرمپلاسم مورد مطالعه با ۳۰جفت آغازگر ریزماهواره تهیه شد. تجزیه ساختار ژنتیکی جمعیت با روش بیزین صورت گرفت.
یافتهها: بیشترین ضریب تغییرات بهترتیب مربوط به افت عملکرد (۸۶/۴۱%) و افت وزن (۷۸/۴۸%) و کمترین آن بهترتیب مربوط به درصد پیشرفت آلودگی بعد از ۸ و ۱۲ روز (۲۶/۴۷ و ۲۰/۴۴%) بود. براساس مدل خطی مخلوط (MLM) ۶ نشانگر ریزماهواره مرتبط با صفات در سطح احتمال ۰/۰۱≤p شناسایی شدند. بیشترین تعداد نشانگر مرتبط با صفت درصد پیشرفت آلودگی بعد از ۸ روز بود. نشانگرهای P۷۳۳، P۸۰۷ و P۱۲۵۶ همزمان با سه صفت مرتبط بودند.
نتیجهگیری: چهار لاین RHA۲۷۴، H۱۰۰A-۸۳HR۴، B۴۵-۰۳ و لاین ایرانی با کد ۲۸ با منشا ژنتیکی متفاوت و سطوح بالای مقاومت شناسایی شدند. براساس مدل خطی عمومی (GLM) و مخلوط بهترتیب ۲۴ و ۱۵ نشانگر SSR با صفات مورد نظر ارتباط دارند. نشانگرهای P۷۳۳، P۸۰۷ و P۱۲۵۶ همزمان با سه صفت مرتبط هستند.
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۸ )
چکیده
اهداف: سلولهای اپیتلیالی رنگدانهدار شبکیه (RPE) در حفظ سلامت و عملکرد شبکیه نقش مهمی ایفا میکنند، بهطوری که نقص در عملکرد یا سلامت این سلولها علت بیش از ۲۰۰ نوع بیماری دژنراسیون شبکیه است. یافتن مسیرهای پیامرسانی و زیستی مربوط به تمایز RPE میتواند در تولید این سلولها مفید واقع شده و امکان کاربرد کلینیکی خواهد داشت.
مواد و روشها: در مطالعه حاضر در مرحله اول با استفاده از انتخاب مجموعه ژنهای هدف از اشتراک سه پایگاه داده پیشبینیکننده ژنهای هدف microRNA و اجتماع مجموعه حاصل با پایگاه داده تجربی ژنهای هدف microRNA، ژنهای هدف با ضریب اطمینان بالاتری انتخاب شدند. در مرحله بعدی با انطباق ژنهای هدف با ژنهای دارای افزایش بیان در همان شرایط سلولی سعی شد تا عامل وابستگی اثر microRNA به شرایط ترانسکریپتوم در نظر گرفته شود. در ادامه از اشتراک نتایج چندین پایگاه داده مسیریابی مختلف در کنار هم استفاده شد تا آنالیز دقیقتر و جامعتری از مکانیزم اثرگذاری microRNAهای مورد مطالعه ارایه شود.
یافتهها: در این مطالعه سعی شده است تا شبکه ژنی تحت کنترل miR-۲۰۴-۵p و miR-۲۱۱-۵p، دو microRNA موثر در سلولهای RPE، را تا حد زیادی شبیهسازی کرده و فرآیندهای زیستی و مسیرهای پیامرسانی درگیر را مورد بررسی قرار دهیم.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد این دو microRNA در سلولهای RPE در تنظیم زیرساختهای ترشحی، اتصالات و اسکلت سلولی و مسیرهای درگیر در التهاب و پاسخ زخمی بهطور خاص در مسیر TGF-β۱ نقش ایفا میکنند.
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( مهر و آبان ۱۳۹۸ ۱۳۹۸ )
چکیده
با توجه به نقش اساسی عدالت در رفتار استادان با دانشجویان و تأثیر برخورد عادلانۀ آنها در میزان یادگیری دانشجویان، پژوهش حاضر بر آن است تا بهصورت کیفی به بررسی دقیق پدیدۀ نورچشمی ـ یکی از بارزترین نمودهای رفتار تبعیضآمیزانۀ استادان ـ در بافت دانشگاهی بپردازد. بدین منظور، با ۳۰ دانشجوی مرد و زنِ سه مقطع تحصیلی رشتههای زبان انگلیسی، مصاحبۀ نیمهساختاریافته انجام شد و دادهها با روش پدیدارشناسی تفسیری تحلیل شد. نتایج نشان داد که دانشجویان حس منفی نسبت به استاد و نورچشمیاش داشتند و نورچشمیها را با القاب زشت خطاب میکردند. افزون بر این، شرکتکنندگان بیشتر از صفتهای منفی برای توصیف نورچشمیها استفاده و بیان میکردند که درصورت قطع منافع، رابطۀ میان استاد و نورچشمیاش خاتمه مییابد. درنهایت، دربارۀ دلایلی که به این یافتهها منجر شد، بحث شد.
دوره ۱۱، شماره ۰ - ( ویژه نامه ۱۳۸۶ )
چکیده
بسیاری از ذخایر هیدروکربوری شناخته شده ایران در نفتگیرهای تاقدیسی سازند آسماری متمرکز شدهاند. تأثیر شکستگیها در آنیزوتروپی و ناهمگنی مخازن کربناته آسماری موجب شده تا این عناصر ساختاری در فرایند شبیهسازی جریان سیالات هیدروکربوری از اهمیت زیادی برخوردار شوند. مدلسازی شبکه شکستگیها در مخازن آسماری، نیازمند پارامترهای زیادی است که اغلب آنها را نمیتوان از روی دادههای چاهها به دست آورد. از این رو، اطلاعات حاصل از مطالعات سنجش از دور رُخنمونهای آسماری میتواند به عنوان مبنایی برای تعیین این پارامترها قرار گیرد.
تصاویر ماهوارهای یکی از مهمترین تکنیکهای زمینشناسی برای شناسایی و استخراج سیستمهای شکستگی محسوب میشوند. به منظور مطالعات سنجش از دور سیستمهای گسلش / شکستگی در برونزدهای سازند آسماری، ناحیه تاقدیس کوه آسماری در حاشیه کمربند چین- راندگی زاگرس مورد توجه قرار گرفت. در این پژوهش، از تصاویر ماهوارهای ETM+ لندست، تصاویر ASTER (با توان تفکیک طیفی بالا) و تصاویرIRS-PAN (با توان تفکیک مکانی بالا) و مدل رقومی ارتفاع (با مقیاس ۲۵۰۰۰ :۱ ) ناحیه تاقدیس کوه آسماری استفاده شده است. تصحیح هندسی، پردازش دادههای رقومی، و بارِزسازی آثار شکستگی در تصاویر ماهوارهای با استفاده از نرمافزار ER ۴/۶ Mappeانجام گردید. علاوه بر این، به منظور بهبود فرایند مطالعه شکستگیها، ضمن همپوشانی DEM با نقشه زمینشناسی و تصاویر ماهوارهای، انواع مدلهای سه بُعدی ایجاد شد. در این مطالعات، برداشتهای متعددی بر روی آثار شکستگی صورت گرفت که نتایج آن در قالب انواع تصاویر، نقشهها، مدلهای سهبُعدی، و نمودارهای آماری ارائه گردیده است. مطالعات آماری و آنالیزهای ساختاری در تاقدیس کوه آسماری، نشانگر سیستمهای گسلش / شکستگی متعددی است که توسط سازوکارهای مختلف و بعضاً در زمانهای متفاوت تشکیل شدهاند. نتایج این مطالعات میتواند بهعنوان مبنایی برای مدلسازی الگوی شکستگی، و پیشبینی جریان سیالات هیدروکربوری در مخازن آسماری قرار گیرد.
مجید محمدی مقدم، محمدرضا ارباب تفتی، شهرام شهریاری، سید علی اصغر حسینی،
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۱ )
چکیده
هدف از این مقاله کالیبراسیون یک ربات پنج درجه آزادیMitsubishi با استفاده از روش حلقه بسته می باشد. در این روش اطلاعات زوایای ربات برای کالیبراسیون استفاده خواهد شد. در روش حلقه بسته بایستی بتوان با محدود نمودن کارگیر ربات در نقطه مشخصی مفاصل آنرا به حرکت در آورد، اما با توجه به اینکه ربات درجات آزادی محدودی دارد نمی توان کارگیر آنرا مستقیماً به زمین وصل کرد تا حلقه بسته ای تشکیل شود و زوایای آن آزادانه بحرکت درآیند. به همین علت از میله ای که دارای دو مفصل کروی در دو انتهای آن است استفاده می شود. مشکل اصلی در این روش حذف زوایایی است که نمی توان آنها را مستقیما" اندازه گرفت. در واقع در کالیبراسیون حلقه بسته بایستی زوایایی را که نمی توان بطور مستقیم اندازه گرفت را بر حسب زوایایی که می توان اندازه گرفت محاسبه کرد و یا آنها را حذف نمود. در این مقاله از یک روشی ابداعی استفاده می شود که به راحتی بتوان زوایایی را که نمی توان اندازه گرفت را حذف کرد.
رسول رشیدی فر، جواد جعفری فشارکی، حسین شهریاری، وحید جعفری فشارکی،
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده
در این مقاله یک استوانه پیزوالکتریک از جنس مواد تابعی تحت میدانهای دوبعدی الکتریکی، حرارتی و مکانیکی تحلیل می¬گردد. کلیه ویژگیهای مواد به جز ضریب پواسون به صورت توانی در جداره استوانه تغییر می کنند. حل تحلیلی به کمک استخراج معادلات ناویر و با استفاده از سری های فوریه و روش جداسازی متغیر ها انجام می گیرد. در ادامه با در نظر گرفتن شرایط مرزی نتایج حاصل از یک نمونه تحلیل استوانه تابعی هوشمند ارائه شده است. نتایج نشان می دهند اندیس مناسب توان برای مواد می¬تواند روی طراحی استوانه و پاسخ مطلوب آن به عنوان حسگر یا عملگر تاثیر بسزایی داشته باشد. ایده اصلی این مقاله استفاده از سری فوریه برای تحلیل میدان¬های حاکم بر مساله می¬باشد که به کمک آن می¬توان هر نوع شرایط مرزی پیچیده و ساده دو بعدی یا یک بعدی را برای مساله درنظر گرفت و تحلیل نمود.
دوره ۱۴، شماره ۷۲ - ( ۱۱-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
امروزه ارتباط مصرف زیاد چربی و استفاده از ضداکسایشهای سنتزی با بیماریهای مختلف شناخته شده است. بنابراین، افراد جامعه مصرف غذاهای کمچرب و بدون نگهدارنده شیمیایی را ترجیح میدهند. هدف از این پژوهش تاثیر جایگزین کردن چربی با صمغ دانهریحان و استفاده از اسانس پونهکوهی به عنوان نگهدارنده طبیعی در کیک شکلاتی بود. جامعه آماری شامل سطوح (۶/۰-۴/۰-۲/۰ درصد) صمغ دانهریحان و (۰۰۴/۰-۰۰۳/۰-۰۰۲/۰ درصد) اسانس پونه کوهی بود که با روش سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی ارائه شد. ویژگیهای فیزیکی خمیر از جمله دانسیته و ویسکوزیته و ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی کیک از جمله، حجم، ارتفاع، سفتیبافت، رطوبت، aw و ویژگیهای حسی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش صمغ دانهریحان دانسیته خمیر کاهش یافته و ویسکوزیته خمیر افزایش مییابد و حجم، ارتفاع، سفتیبافت، رطوبت و فعالیتآبی کیکهای تولیدی افزایش یافت. همچنین با افزایش اسانس دانسیته خمیر کاهش یافته و ویسکوزیته خمیر افزایش یافت و حجم، ارتفاع، نمونههای کیک تولیدی افزایش یافت و سفتیبافت، رطوبت و فعایتآبی کاهش یافت و ارزیابیحسی بیانگر آن بود که کیکهای دارای صمغ و اسانس امتیاز بیشتری در مقبولیت کلی داشتند. همچنین نتایج آماری نشان داد که تفاوت معنیداری در صفات حجم، ویژگیهایحسی و aw وجود نداشت (P> ۰/۰۵). در صفات ارتفاع، سفتی، رطوبت تفاوت معنیداری وجود داشت ( P<۰/۰۵).
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده
در این مقاله روش ترکیبی جدیدی به منظور تولید شتابنگاشت¬های مصنوعی حوزه¬ی دور با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی و تبدیل موجک پاکت معرفی شده است. در این روش برای سیستم یک درجه آزادی چندین شتابنگاشت مصنوعی تولید شده است. به منظور درنظر گرفتن اثر پارامترهای غیر خطی سیستم یک درجه آزادی در تولید شتابنگاشت از منحنی¬های آنالیز دینامیکی افزایشی به عنوان ورودی شبکه عصبی استفاده شده است. شتابنگاشت¬هایی که انتخاب شده¬اند با تبدیل موجک پاکت تا تراز مناسبی تجزیه شده و هر پاکت به عنوان خروجی یک شبکه عصبی در نظر گرفته می¬شود. به منظور افزایش کارایی شبکه از آنالیز اجزاء اصلی برای کاهش تعداد ابعاد داده¬های ورودی بهره گرفته شده است. برای آموزش شبکه عصبی نیز از الگوریتم انتشار برگشتی به صورت تکراری استفاده شده است. در نهایت با این روش شتابنگاشت¬هایی سازگار با منحنی آنالیز دینامیکی افزایشی خلاصه شده ۵۰ درصد سیستم یک درجه آزادی تولید گردیده است.
علیرضا شهریاری،
دوره ۱۶، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده
در این مقاله، انتقال حرارت جابجایی آزاد دو بعدی نانوسیال آبی اکسید آلومینیم (Al۲O۳) در محفظه بسته با دیوارههای موجی پیچیده به روش شبکه بولتزمن مورد مطالعه قرار گرفته است. دیوارههای جانبی محفظه دارای هندسه پیچیده موجی هستند و دیواره سمت چپ دارای توزیع دمای غیریکنواخت سینوسی و دیواره سمت راست در دمای ثابت و سرد قرار دارند. دیوارههای افقی بالا و پایین محفظه هر دو صاف و نسبت به عبور حرارت و جرم عایق شدهاند. به علت تغییرات ناچیز چگالی در مطالعه حاضر، از تقریب بوزینسک استفاده شده است که باعث تأثیرپذیری میدان هیدرودینامیکی از میدان حرارتی میگردد. برای توابع توزیع چگالی و انرژی از آرایش شبکه D۲Q۹ استفاده شده است. تغییر پارامترهایی نظیر کسر حجمی نانوذرات، عدد رایلی، هندسه دیوارههای جانبی، اختلاف فاز و دامنه تابع سینوسی دما بر روی میدان جریان و میدان دما مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان میدهند در محدوده اعداد رایلی Ra=۱۰۳ -۱۰۵ با افزایش کسر حجمی نانوذرات، عدد ناسلت افزایش مییابد. علاوه بر این نشان داده شده است که برای یک عدد رایلی ثابت با تنظیم پارامترهای هندسه دیوارههای عمودی میتوان به یک انتقال حرارت بهینه دست یافت. بیشترین اثر نانوذرات با تغییر عدد رایلی در اختلاف فازهای مختلفی مشاهده گردید. درنهایت این مطالعه میتواند یک دید کلی برای افزایش انتقال حرارت در محفظههایی با دیوارههای موجی و توزیع دمای سینوسی را فراهم آورد.
بهروز شهریاری، محمدتقی احمدیان، وحید قربانیان کردابادی،
دوره ۱۶، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۳۹۵ )
چکیده
با پیشرفت روزافزون تکنولوژی، به کارگیری نانولوله های کربنی در ساخت بسیاری از تجهیزات، بطور وسیعی گسترش یافته است. از جمله کاربردهای آن می توان به انواع حسگرها، نانوماشین ها، صنایع هوافضا و صنایع نفت و پتروشیمی اشاره نمود. با توجه به اهمیت و گستردگی کاربرد نانو لوله های کربنی، بررسی و شناخت رفتار آنها بسیار حائز اهمیت است. نانو لوله های کربنی بصورت طبیعی در ساختار دارای کمی انحنا هستند، بنابراین در بسیاری از موارد تحت نیروهای جانبی متنوعی قرار می گیرند. در این پژوهش، بر پایه تئوری الاستیسیته ناموضعی رفتار نانولوله های کربنی خمیده با شرایط بستر الاستیک و توزیع سینوسی بار جانبی، مورد مطالعه قرار گرفته است. برای این نانو لوله خمیده با به کارگیری نظریه الاستیسیته ناموضعی، امکان وقوع رفتار فروجهش و منشعب شدن مورد بررسی قرار گرفته و نمودارهای متناظر رسم شده است. به منظور بدست آوردن بارهای بحرانی، معادلات پایداری مورد نیاز استخراج شده است. در نهایت نتایج بدست آمده از نظریه کلاسیک با نتایج نظریه ناموضعی مقایسه شده اند و مشاهده گردیده که ضریب مقیاس بی بعد شده (λ)، بر امکان رخداد کمانش و نوع آن برای کمان مورد بررسی، اثری کلیدی دارد. با توجه به نتایج به دست آمده و نمودارهای رسم شده، در اکثر موارد، افزایش ضریب مقیاس بدون بعد، شانس رخداد پدیده منشعب شدن را افزایش داده و در برخی شرایط دیگر به گذار پدیده کمانش فرو جهش به پدیده منشعب شدن کمک کرده که این در واقع به منزله کاهش شانس رخداد پدیده فروجهش است.
علیرضا شهریاری،
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده
در مقاله حاضر، انتقال حرارت جابجایی طبیعی نانوسیال آب- اکسید مس با در نظر گرفتن حرکت براونی تحت تأثیر میدان مغناطیسی در محفظه بسته به روش شبکه بولتزمن مورد مطالعه قرار گرفته است. دیواره سمت چپ محفظه دارای هندسه موجی و توزیع دمای غیریکنواخت سینوسی بوده و دیواره سمت راست در دمای ثابت و سرد Tc قرار دارد. دیوارههای افقی بالا و پایین محفظه هر دو صاف و نسبت به عبور حرارت و جرم عایق شدهاند. به علت تغییرات ناچیز چگالی، از تقریب بوزینسک استفاده شده است که باعث تأثیرپذیری میدان هیدرودینامیکی از میدان حرارتی میگردد. برای توابع توزیع چگالی و انرژی از آرایش شبکه D۲Q۹ استفاده شده است. در این مقاله اثر پارامترهایی نظیر کسر حجمی نانوذرات، عدد رایلی، عدد هارتمن و پارامترهای هندسی دیواره موجی بر روی میدانهای جریان و دما مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان میدهند که با افزایش عدد رایلی و افزایش کسر حجمی نانوذرات، عدد ناسلت افزایش ولی با افزایش عدد هارتمن عدد ناسلت کاهش مییابد. بااینحال با توجه به عدد رایلی، افزایش عدد هارتمن میتواند سبب تقویت یا تضعیف اثر نانوذرات شود. علاوه بر این نشان داده شده است که برای یک عدد رایلی و هارتمن ثابت با تنظیم پارامترهای هندسه دیواره موجی میتوان به یک انتقال حرارت بهینه دست یافت. بیشترین اثر نانوذرات با در نظر گرفتن نقش حرکت براونی مشاهده گردید. درنهایت این مطالعه میتواند یک دید کلی برای افزایش انتقال حرارت در محفظههایی با دیوارههای موجی و توزیع دمای سینوسی در معرض میدان مغناطیسی را فراهم آورد.
علیرضا شهریاری، حمید رضا عاشوری نژاد،
دوره ۱۷، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده
در مقاله حاضر، انتقال حرارت و تولید آنتروپی در جابجایی رایلی- بنارد نانوسیالها تحت تأثیر میدان مغناطیسی در محفظه بسته به روش شبکه بولتزمن مورد مطالعه قرار گرفته است. دیوارههای سمت چپ و راست محفظه هر دو صاف و نسبت به عبور حرارت و جرم عایق شدهاند. دیواره پایین محفظه گرم و دارای هندسه موجی و دیواره صاف بالایی در دمای سرد قرار دارد. به علت تغییرات ناچیز چگالی، از تقریب بوزینسک استفاده شده است که باعث تأثیرپذیری میدان هیدرودینامیکی از میدان حرارتی میگردد. برای توابع توزیع چگالی و انرژی از آرایش شبکه D۲Q۹ استفاده شده است. مطالعه برای اعداد رایلی ۱۰۴, ۱۰۳و۱۰۵، اعداد هارتمن ۶۰ ,۳۰ ,۰ و ۹۰ و کسر حجمیهای ۰ تا ۰,۰۴ از نانوذرات مس، اکسید مس و اکسید آلومینیم در سیال پایه آب انجام شده است. نتایج نشان میدهند که با افزایش عدد رایلی و افزایش کسر حجمی نانوذرات، عدد ناسلت و تولید آنتروپی افزایش ولی با افزایش عدد هارتمن عدد ناسلت و تولید آنتروپی کاهش مییابند. بااینحال با توجه به عدد رایلی، افزایش عدد هارتمن میتواند سبب تقویت یا تضعیف اثر نانوذرات بر روی انتقال حرارت و تولید آنتروپی شود. علاوه بر این نشان داده شده است بیشترین مقدار انتقال حرارت و تولید آنتروپی متعلق به نانوسیال شامل نانوذرات مس و کمترین مقدار تابع عدد رایلی هست. درنهایت این مطالعه میتواند یک دید کلی برای افزایش انتقال حرارت با در نظر گرفتن اتلافات انرژی در محفظههایی شامل جابجایی رایلی- بنارد نانوسیالها در معرض میدان مغناطیسی را فراهم آورد.
ایمان ویسی خانقاهی، مهدی فکور، مهران شهریاری،
دوره ۱۹، شماره ۸ - ( مرداد ۱۳۹۸ )
چکیده
در این مقاله به منظور به حداقل رساندن میزان توان مصرفی زیرسیستم کنترل حرارت ماهواره با در دست داشتن مدل هندسی و شرایط و پارامترهای مداری به طراحی جانمایی بهینه زیرسیستمهای ماهواره براساس الزامات حرارتی و کنترلی پرداخته میشود. از آنجایی که تمام زیرسیستمهای ماهواره در بازه دمایی معینی میتوانند عمل نمایند در اینجا با لحاظ تلفات حرارتی هر زیرسیستم و بارهای حرارتی اعمالی بر هر وجه ماهواره در شرایط مختلف مداری با جانمایی بهینه اجزا و زیرسیستمهای ماهواره طرح پیکرهبندی مناسب حاصل خواهد شد که در آن الزامات حرارتی زیرسیستمها با درنظرگرفتن توزیع دما در درون ماهواره تا حد امکان ارضا میشود. در نهایت، با توجه به اینکه هدف اصلی از این جانمایی تامین توان حرارتی است، براساس نتایج بهدستآمده علاوه بر اینکه قید سیستمی بودجه توانی ارضا شده، توان زیرسیستم کنترل حرارت به میزان ۶۶% کاهش پیدا کرده است. برتری این روش در این است که با رعایت طرح جانمایی حاصل، مدلی به دست خواهد آمد که نیاز به زیرسیستم کنترل حرارت با پیچیدگی کمتر و توان محدودتری دارد و در نتیجه علاوه بر اینکه جرم ماهواره کاهش مییابد، قابلیت اطمینان ماهواره نیز افزایش خواهد یافت. همچنین نظر به اهمیت تامین پایداری ماهواره، الگوریتم جانمایی و بهینهسازی به گونهای تعریف میشود که الزامات کنترل وضعیت نیز در کنار الزامات حرارتی در این جانمایی رعایت شود.
بهروز شهریاری، علی کریمیان، محمدرضا نظری،
دوره ۱۹، شماره ۹ - ( شهریور ۱۳۹۸ )
چکیده
مقاله حاضر به مطالعه تحلیلی آستانه تسلیم در یک دیسک ضخامتمتغیر دوار ساختهشده از مواد هدفمند (FGM) براساس معیار ترسکا میپردازد. تحلیل بر پایه نظریه تغییر شکلهای کوچک و برای حالت تنش صفحهای انجام شده است. مدول الاستیسیته، چگالی و تنش تسلیم بهصورت تابعهای توانی از مختصه شعاعی فرض شدهاند. ضریب پواسون به علت تغییرات کم در مواد مختلف ثابت در نظر گرفته شده است. همچنین معادله حاکم بر دیسک دوار بهصورت تحلیلی حل شده است. علاوه بر نوع ماده، عامل دیگری که در توزیع میدآنهای تنش موثر است شکل مقطع عرضی (پروفیل) دیسک است. ضخامت مقطع عرضی دیسک، بهصورت تابع توانی در جهت شعاعی تغییر میکند. در تحلیل حاضر حالتهای مختلفی برای آغاز تسلیم و روند گسترش جریان پلاستیک در نظر گرفته شده است. برای ارزیابی و اعتبارسنجی، نتایج حاصل از تحقیق با نتایج مشابه مربوط به حالتهای خاص (دیسک همگن و دیسک هدفمند ضخامتثابت) که در مراجع پیشین موجود هستند، مقایسه و اعتبار نتایج نشان داده شده است. نتایج نشان میدهد در نظر گرفتن ضخامتمتغیر برای مقطع دیسک، اثر قابل توجهی روی تنشها و پیشبینی مکان شروع تسلیم دارد.
محمدمهدی فخاری، حمیدرضا بکائی، بهروز شهریاری،
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( بهمن ۱۳۹۸ )
چکیده
در این مقاله اثر هندسه بخش واگرای نازل بر جریان سیال و انتقال حرارت درون نازل همگرا- واگرا به صورت عددی و تجربی بررسی شده است. شبیهسازی به صورت حل جریان متقارن محوری مافوق صوت درون نازل همگرا- واگرا انجام شده است. شرایط حاکم بر جریان درون نازل در این پژوهش به صورت دوبُعدی برای یک جریان آشفته تکفاز و حالت پایا در نظر گرفته شده است. سیال عامل محصولات احتراق سوخت جامد با شرایط گاز ایدهآل و تراکمپذیر است. میدان جریان به کمک نرمافزار فلوئنت با فرمولبندی ضمنی شبیهسازی شده است. در این پژوهش دو نازل همگرا- واگرا مورد ارزیابی قرار گرفته که بخش واگرای یک نازل به صورت مخروطی و یک نازل به صورت زنگولهای شکل است. مقادیر پارامترهای محاسبهشده در شبیهسازی با آزمونهای آزمایشگاهی مقایسه شده است. با توجه به نتایج حاصل از شبیهسازی و مقادیر به دست آمده در آزمون تجربی خطا کمتر از ۴% است که در حد قابل قبول و مناسبی است. با توجه به نتایج به دست آمده دقت شبیهسازی جریان در نازلها دارای مقادیر مناسب است.
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۹ )
چکیده
شیرابهها در مراکز دفن زباله معمولاً حاوی چندین نوع آلاینده فلز سنگین هستند. این فلزات سنگین یا در ترکیب با یکدیگر یا به صورت ترتیبی به خاک بستر دفن زباله اعمال میشوند. خاکهای رسی از جذب ترجیحی برای فلزات سنگین مختلف برخوردار هستند که به آن انتخابگری گفته میشود. از طرفی امکان تغییر pH خاک بستر دفن زباله ناشی از شرایط اسیدی در محلهای خاص از مراکز دفن وجود دارد. هدف این پژوهش، مطالعه تأثیر pH اولیه بنتونیت بر انتخابگری فلزات سنگین سرب و روی در سیستمهای خاک-الکترولیت دو جزئی (سیستمهای حاوی دو فلز سنگین سرب و روی) و تکجزئی (سیستمهای حاوی یکی از فلزات سنگین سرب و روی) و مقایسه دو سیستم فوق است. برای این منظور با افزودن اسید کلریدریک غلیظ به سوسپانسیون بنتونیت با pH اولیه طبیعی، pH طبیعی بنتونیت را مورد تغییر و تثبیت pH قرار داده و سپس اندرکنش نمونههای بنتونیت با pH های اولیه مختلف با فلزات سنگین سرب و روی در سیستمهای تک جزئی و دو جزئی مورد مطالعه قرار گرفتهاست. نتایج تحقیق نشان میدهد که میزان نگهداری آلایندههای سرب و روی در نمونه بنتونیت با pH اولیه ۲ نسبت به نمونه بنتونیت با pH اولیه ۵/۱۰ به ترتیب ۶۰ و ۷۰ درصد کاهش یافتهاست. همچنین نمودار تغییرات شدت قله مونتموریلونیت در پراش پرتو ایکس نمونههای بنتونیت با pH اولیه ۴ و ۵/۱۰ حاوی غلظتهای مختلف سرب و روی نشان میدهد که از منظر ریزساختاری نیز یونهای سرب به علت اندرکنش بیشتر با لایه دوگانه رسی، تأثیر بیشتری در خصوصیات ریزساختاری مونتموریلونیت داشتهاند.
محمدمهدی شهریاری فرد، محمد گلزار، گونار تیبرت،
دوره ۲۱، شماره ۹ - ( شهریور ۱۴۰۰ )
چکیده
دوپایدارهای کامپوزیتی بهدلیل ویژگی منحصر بهفرد در تغییر شکل بدون نیاز به انرژی پیوسته طرفداران زیادی در صنعت به خصوص صنایع هوافضا پیدا کرده است. مزیت استفاده از این سازهها، خاصیت جمعشوندگی در عین دستیابی به طولهای بلند و سفتی بالا نسبت به وزن در راستای طول است. این ویژگی منحصر بهفرد در کنار مزایای دیگر کامپوزیتها همچون، استحکام ویژه بالا، سبکی و صلبیت بالا، موجب شده که در کاربردهای زیادی همچون بومهای بازشونده، آنتن و صفحات خورشیدی ماهواره از آنها استفاده شود.
در این مقاله اثرات شرایط محیطی مختلف بر دوپایداری سازه دوپایدار کامپوزیتی مورد بررسی قرار گرفته است. برای توضیح رفتار مکانیکی نوار دوپایدار کامپوزیتی (BiTS) در محیطهای مختلف، مدل مقایسهای دوبعدی متشکل از عضوهای میلهای صلب، فنرهای الاستیک و میراگرهای ویسکوز پیشنهاد شده است. روابط نیرو و انرژی حاکم بر مدل دوبعدی بهدست آمد و از آن برای رسم منحنی انرژی کرنشی بیبعد در طول مسیر تغییر شکل برحسب متغیرهای مسئله استفاده شد. برای صحتسنجی رفتار مدل میله-فنر-میراگر دوبعدی در شرایط ترمو-ویسکوالاستیک، چهار BiTS ساخته شده از مواد کامپوزیتی در معرض یک چرخه خاص ترمو-ویسکوالاستیکی قرار گرفتند.
مدل دوبعدی، قادر به بیان آسانتر پدیده دوپایداری در شرایط ترمو-ویسکوالاستیک است. نتایج حاصل از آزمایش تجربی حکایت از همخوانی رفتار دوپایدار مدل میله-فنر-میراگر دوبعدی در شرایط ترمو-ویسکوالاستیک دارد.
دوره ۲۲، شماره ۱۵۸ - ( فروردین ۱۴۰۴ )
چکیده
همواره ارزیابی قابلیتهای پروبیوتیکی میکروارگانیسمهای جدا شده از بسترهای تحت تنش حائز اهمیت بوده است. از بین میکروارگانیسمهای پروبیوتیک، مخمرها نسبت به باکتریهای اسید لاکتیک به واسطه اندازه بزرگتر، قابلیتهای اتصال مناسبتر و همچنین مقاومت به آنتیبیوتیکها بدون امکان انتقال ژنهای مقاومت متمایز میشوند. در پژوهش حاضر، ویژگیهای پروبیوتیکی و ضد قارچی مخمر غالب جدا شده از عسل طبیعی مورد ارزیابی قرار گرفت. توالییابی محصولات PCR منجر به شناسایی Saccharomyces cerevisiae به عنوان مخمر غالب جدا شده از عسل گردید. همچنین جدایه مذکور، فاقد فعالیت همولیزی بود و از بین ترکیبات ضد قارچ مورد مطالعه، بیشترین حساسیت را نسبت به ناتامایسن نشان داد. علاوه بر این، اگر چه جدایه مخمری مذکور دارای زندهمانی مناسبی در شرایط شبیهسازی شده دستگاه گوارش نبود اما از قابلیتهای خود اتصالی (۸۶/۹۳%) و آبگریزی سطحی (۳۶/۷۶%) نسبتا بالایی برخوردار بود. بیشترین قابلیت دگر اتصالی جدایه مذکور نیز با باکتریهای گرم مثبت Bacillus cereus و Staphylococcus aureus مشاهده شد و بازدارندگی جدایه مذکور در برابر B. cereus به شکل معنیداری (۰۵/۰p <) از سایر باکتریهای غذازاد مورد مطالعه بیشتر بود. جدایه مذکور همچنین ۱۸/۳۲% اثر ضد قارچی بر علیه Aspergillus flavus از خود نشان داد. بر این اساس، مخمر غالب جدا شده از عسل، از قابلیتهای مناسبی جهت استفاده به عنوان کشت محافظت کننده در صنایع تخمیری برخوردار است.
دوره ۲۸، شماره ۳ - ( ۲-۱۴۴۳ )
چکیده
إنّ الاهتمام بعنصر الخلفیه والسابقیه فی البحوث الریادیه الحالیه یجعل من دراسه الفرص الریادیه فی صناعه السیاحه فی مدینه زاهدان موضوعاً بحثیاً بارزاً وذات أهمیه. من هذا المنطلق، نتطرق فی هذه الدراسه من خلال اعتماد المنهج الکیفی والاستکشافی إلی عرض مفاهیم الفرص الریادیه لصناعه السیاحه فی مدینه زاهدان. یعدّ البحث الراهن من حیث الاتجاه بحثا تأسیسیاً ومن حیث الغایه والهدف بحثا استکشافیاً. تکون المجتمع الإحصائی للبحث من الخبراء فی مجال ریاده الأعمال وصناعه السیاحه. أما طریقتنا فی عینات البحث فهی الطریقه النظریه ومعیارنا فی حجم العینه هو التشبع النظری. إنّ آلیه جمع البیانات بعد المرحله الأخیره من عملیه إجراء المقابلات والمقابلات الکیفیه المتعدده وشبه الهیکلیه مع ۲۳ شخصاً من أفراد عینه البحث. إنّ النتائج المستخلصه عن عملیه وضع الکودات، والتصنیف وتقییم نتائج البحث انتهت بنا إلی تطویر ۱۱ مقوله رئیسیه لـ ( فرص الأنثروبولوجیا، وفرص المورفولوجیا، والفرص الدینامیکیه، والفرص غیر الدینامیکیه، وتأثیر بلاسبو، والفرص التکنولوجیه، والفرص المعرفیه، والفرص المستدیره، والفرص التجاریه، والفرص الخدمیه، والفرص الطبیه) و ۳۱ فرعاً للمقولات الرئیسیه من فرص ریاده الأعمال فی صناعه السیاحه فی مدینه زاهدان. أظهرت نتائج الدراسه من جانب مشارکه نظریه للجانب المعرفی فی مجال بحوث ریاده الأعمال من ناحیه المفاهیم المتمحوره حول البیانات والمعتمده علی الظروف والمناخات الخاصه، ومن جانب آخر ظهر أن التعامل الإبداعی لمؤسسی الأعمال والمشاغل فی إیران وتصمیم النماذج المرتبطه لاسیما فی قطاع السیاحه یعدّ تعاملاً مناسباً فی هذا المجال. فی هذا الإطار، وعلی ضوء نتائج البحث، تمّ تقدیم مقترحات بحثیه، تطبیقیه ووضع سیاسات للمجال العلمی لریاده الأعمال، و تدابیر تنظیم المشاریع، وکذلک صنع السیاسات فی مجال ریاده الأعمال فی الدوله.