۵۳ نتیجه برای شکیب
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۲ )
چکیده
در بسیاری از داستانهای اساطیری، روایتهای عامیانه و قصههای پریان، تولد قهرمان ابعاد اسطورهای و افسانهای چشمگیری دارد. زمینههای تولد قهرمان و چگونگی آنها بر زندگی پسین او اثر میگذارد و موجب شگفتیهای بسیار در آیندهاش میشود. در بیشتر داستانهایی که خویشکاری تولد در آنها برجسته است، موانعی در تولد قهرمان پدید میآید که کهولت والدین یا ناتوانی آنان برای داشتن فرزند ازجمله آنهاست. نکته درخور توجه در این دسته از داستانها این است که کودک باوجود موانع بسیار بهدنیا میآید و پس از زندگی مخاطرهآمیز و شگفتانگیز به مقام قهرمانی میرسد. این پژوهش به بررسی تولد قهرمان بهعنوان یکی از بنمایههای رایج داستانهای اسطورهای و عامیانه میپردازد. هدف این مقاله، تحلیل روانشناختی تولد قهرمان و طبقهبندی انواع حکایتها براساس نوع تولد وی در قصههاست. شیوه تحقیق تحلیلی- توصیفی است. براساس نتیجه پژوهش، انواع خویشکاری تولد در این دستهها جای میگیرد: تولد بدون منشأ پدر و مادر، تولد با یک منشأ (پدر یا مادر)، ازدواج پادشاه با دختری خاص (گاه پری) برای تولد قهرمان، تولد قهرمان در زمان کهولت پدر و شرط خوردن سیب برای باروری مادر.
واژههای کلیدی:
دوره ۲، شماره ۵ - ( بهار ۱۴۰۰ )
چکیده
هدف پژوهش حاضر بررسی تأثیر عدم قطعیت راهبردی بر عملکرد راهبردی کسبوکار از طریق سازگاری قیمت، محصول، ترفیع و مکان بوده است. بر این اساس، روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوۀ گردآوری دادهها، توصیفی ـ پیمایشی مبتنیبر مدلیابی معادلات ساختاری بود. جامعۀآماری پژوهش حاضر شامل کارکنان شرکتهای منتخب تولیدکنندۀ تجهیزات ورزشی و ابزار گردآوری دادهها نیز پرسشنامۀ استاندارد تعدیلشده بوده است. برای سنجش روایی پرسشنامه از آزمونهای روایی واگرا، روایی همگرا و نرمافزار اسمارت پی.ال.اس. نسخۀ ۳ استفاده شده است. همچنین از آزمون آلفای کرونباخ برای تعیین پایایی پرسشنامه استفاده شده است. یافتههای پژوهش نشان داد که عدم قطعیت راهبردی بر عملکرد راهبردی کسبوکار از طریق سازگاری قیمت، محصول، ترفیع و مکان بهنحو معناداری اثرگذار است (P-Value= ۰/۰۵). بنابراین، میتوان نتیجه گرفت که شرکتهای تولیدکنندۀ تجهیزات ورزشی میتوانند با رعایت انعطافپذیری در اتخاذ عملکردهای راهبردی، ازقبیل سازگاری قیمت، محصول، ترفیع و مکان در راستای توسعۀ کسبوکار خود گام بردارند.
دوره ۳، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۱ )
چکیده
نقد تطبیقی امروزه می تواند میزان تعاطی فرهنگ ها و تبادل تفکرات را در حوزه ی ادبیات به منظورآشنایی با اصالت، عمق، غنا و تفاهم های فرهنگی و همچنین دوری از تعصبات و یک جانبه نگری های علمی – ادبی، نشان دهد. بررسی تطبیقی دو متن «داستان فریدون» و «لیرشاه» نشان دهنده ی همسرایی و برهم نمایی های ذهنی دو شاعر توانا در دو فرهنگ متفاوت و لاجرم دو زبان متمایز در دو موضع تاریخی گوناگون است. هر چندآگاهانه بودن یا نبودن این «بنیامتنیت» و برهم نمایی قابل اثبات نیست و هر چند خود نویسندگان و محققان بعدی در این مورد چیزی نگفته اند؛ اما آنچه محرز است حضور و وجود همسرایی ها و یکسانی های آشکار در دو متن مورد بحث است. «همسانی پیرنگ»، «تراژدی بودن»، «انگیزه ها»، «خانوادگی بودن»، «تقسیم پادشاهی»، «حضور سرنوشت و تقدیر»، «حضور عرفان سطحی»، «موازی بودن شخصیت ها»، « کشمکش»، «پیشگویی»، «همسرایان»، «بحران» و... از گزاره های مشترک در میان این دو متن است. بررسی و تحلیل این اشتراکات برای نشان دادن قطعیت «بنیامتنیت» در این دو متن مهمترین هدف اصلی است که در این مقاله پی گرفته می شود.
دوره ۴، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۹۳ )
چکیده
پرداختن به مقولۀ ادراک عمق و فاصله و تحریف های عامدانه در حوزۀ طراحی شهری، طراحان را قادر می سازد تا از طریق نظم دهی و چیدمان آگاهانۀ کیفیات فضایی به گونه ای مناسب و در راستای مقاصد کلی طراحی، این تجربۀ ادراکی را دستخوش تغییر قرار دهند و بدین طریق آگاهانه مسیری را کوتاه تر و یا بلندتر از شرایط حقیقی آن در ذهن ناظرین و استفاده کنندگان از فضا متبادر سازند. در این مقاله، از میان رویکردهای نظری متعدد موجود پیرامون نحوۀ عملکرد سیستم بصری انسان در رابطه با ادراک عمق و فاصله، به سبب تأکید بیشتر متون علمی انتشار یافته در سال های اخیر و نیز از منظر جامعیت تئوریک، به رویکرد نشانه خواهیم پرداخت. بر اساس این رویکرد در بخش نخست از این مقاله، تلاش گردیده است تا با نگرشی علمی و از دریچۀ نگاه طراحی شهری، شاخص ترین مؤلفه های تأثیرگذار بر مقولۀ ادراک عمق و فاصله مورد بررسی و تحلیل قرار گیرند؛ مؤلفه هایی که می توان با تجمیع و یا کاستن از میزان آن ها به طور مستقیم به کنترل نسبی میزان عمق و فاصلۀ ادراکی در فضای کالبدی پرداخت. در ادامه و در بخش دوم نیز به بحث پیرامون تحریف های عامدانه با رویکردی کاربردی و با مدنظر قرار دادن قابلیت به کارگیری آن ها در طراحی ساختارهای کالبدی – فضایی شهری، پرداخته شده است.
دوره ۴، شماره ۱۷ - ( پاییز ۱۳۸۶ )
چکیده
اینمقاله درباره یکی از مهمترین و محوریترین شخصیتهای شاهنامه ـ سیاوش ـ است. داستان اندوهناک سرگذشت سیاوش بخش مهمی از شاهنامه را به خود اختصاص داده به گونهای که تأثیر آن بر حوادث و داستانهای بعدی شاهنامه انکار نشدنی است. میتوان به قطع اذعان کرد که زیباترین و گیراترین داستان شاهنامه است که فردوسی براساس اصول تراژدی و داستان نویسی آن را به رشته تحریر درآوردهاست.
در این نوشتار به بررسی نقش آیینها در داستان سیاوش پرداخته شدهاست. ردپای بسیاری از آیینهای کهن در داستان قابل تشخیص است که استاد سخن بخوبی از عهده ادای معنای آن در قالب تراژدی جذاب و ماندگار برآمدهاست؛ آیینهایی که تا به حال نیز در قالب رسوم و سنتهای نوروزی مانند حاجی فیروز و سوگ سیاوش در جامعه جریان دارد. سیاوش نه تنها شخصیتی اساطیری بلکه شخصیتی دینی است که در بسیاری از متون دینی کهن مانند اوستا و بندهشن و ... به وی اشاره شده است.
پژوهش پیش رو سعی میکند در حد امکان به بررسی آیینهای مرتبط با سیاوش: «حاجی فیروز»، «سوگ سیاوش» و ارتباط سیاوش با خدای شهیدشونده نباتی در تمدن بینالنهرین (دموزی) بپردازد.
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۴ )
چکیده
پرداختن به مقولۀ ادراک عمق و فاصله و تحری فهای عامدانه در حوزۀ طراحی شهری، طراحان را قادر می سازد تا از طریق نظ مدهی و چیدمان آ گاهانۀ کیفیات فضایی ب هگون های مناسب و همسو با مقاصد کلی طراحی، این تجربۀ ادرا کی را دستخوش تغییر سازند و بدین طریق آ گاهانه مسیری را کوتا هتر یا بلندتر از شرایط حقیقی آن در ذهن ناظران و استفاد هکنندگان از فضا متبادر نمایند. در این مقاله، از میان رویکردهای نظری متعدد موجود درخصوص نحوۀ عملکرد دستگاه بصری انسان برای ادراک عمق و فاصله، به سبب تأ کید بیشتر متون علمی انتشاریافته در سال های اخیر و نیز از منظر جامعیت نظری، ب ه رویکرد نشانه خواهیم پرداخت. بر اساس این رویکرد، در بخش نخست از این مقاله، تاش شده است با نگرشی علمی و از دریچۀ طراحی شهری، شاخ صترین مؤلفه های تأثیرگذار بر مقولۀ ادراک عمق و فاصله بررسی و تحلیل شوند ؛ مؤلف ههایی که م یتوان با تجمیع یا کاستن از میزان آن ها به طور مستقیم به کنترل نسبی میزان عمق و فاصلۀ ادرا کی در فضای کالبدی پرداخت. در ادامه و در بخش دوم به بحث تحریف های عامدانه با رویکردی کاربردی و با مدنظر قرار دادن قابلیت ب هکارگیری آ نها در طراحی ساختارهای کالبدی - فضایی شهری، پرداخت هشده است.
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۶ )
چکیده
یکی از دغدغه های بسیاری از کشور ها روبرو بودن با برخی فعالیتهای اقتصادی است که عموماً از دید ناظران رسمی به دور می ماند. فعالیتهایی همچون تبادل کالاهای دزدی، تجارت موادمخدر، فساد، قماربازی وقاچاق کالا، نمونه هایی از فعالیتهای غیرقانونی و اموری مثل عدم گزارش درآمدهای تحقق یافته، مزایای شغلی، تخفیفات نقدی ویژه کارکنان و...از فعالیتهای قانونی اقتصادسایه ای می باشند.
در دهه اخیر بخش گسترده تری از ادبیات اقتصادی به نتایج مطالعات صورت گرفته در رابطه با چگونگی اندازه گیری، تعیین و تعریف دامنه پوشش اقتصادسایه ای درجهان اختصاص یافته است.
دراین مقاله با بهره گیری از" مدل سازی معادله ساختاری" و با استفاده از برخی شاخص ها وعلّت های تصریح شده درادبیات اقتصادسایه ای به مطالعه موردی اقتصادسایه ای درایران پرداخته شده است. در این مطالعه روش “شاخص های چند گانه-علل چندگانه پویا۳که ازجمله روشهای بررسی غیرمستقیم به شمار میرود و بواسطه بررسی اثرات همزمان تمامی متغیرها بریکدیگر ازمحدودیتهای بسیارکمتری نسبت به سایرروشها برخوردار است، برای اندازه گیری حجم و روند تحولات اقتصاد سایه ای در ایران بکار برده شده است.
نتایج حاصل ازاین پژوهش بر گسترش این پدیده درایران دلالت دارند و زنگ خطری برای سیاستگذاران تلقی می شوند.
دوره ۷، شماره ۱۲ - ( ۱-۱۴۲۰ )
چکیده
-
دوره ۷، شماره ۲۷ - ( مرداد و شهریور ۱۳۹۸ )
چکیده
ساختگرایان روابط متقابل میان اجزای سازندۀ هر متن را تجزیه و تحلیل میکنند تا کوچکترین واحد ساختاری آن را کشف کنند. در مقالۀ حاضر به نقد و بررسی ساختار قصۀ «کله» از قصههای عامیانۀ لرستان بر اساس نظریات ریختشناسی پراپ میپردازیم. به این منظور ابتدا به بحث ساختگرایی و تبیین روش کار پراپ و سپس به بررسی حرکتها و انواع قهرمانان قصه میپردازیم. این قصه دوحرکتی است و دو نوع قهرمان یعنی قهرمان قربانی و قهرمان جستوجوگر دارد. ساختار کلی قصه با اندک جابهجاییهایی با الگوی ریختشناسی پراپ مطابقت دارد. ضمن اینکه شاهد تفاوت خویشکاری آخر این قصه با خویشکاری آخر الگوی پراپ هستیم. از آنجا که هدف ساختگرایی درک جهانبینی نهفته در پشت پدیدههاست، در بخش پایانی مقاله با تحلیل بنمایههای مهم داستان و مفاهیمی همچون تقدیرگرایی و زروانیسم، باکرهزایی، تولد غیرمتعارف و کودک رهاشده، ابعاد اسطورهای قصه روشن شده است
دوره ۷، شماره ۳۰ - ( بهمن و اسفند ۱۳۹۸ )
چکیده
روانکاوان و روانشناسان مکاتب گوناگون، قصههای پریان را برای مقاصد روانکاوانۀ خویش تجزیه و تحلیل کردند. برونو بتلهایم از شاگردان مکتب فروید میکوشد نشان دهد که قصههای پریان چگونه با کمک صورتهای خیالی، فرایند رشد سالم انسان را شکل میدهند و گذراندن مراحل این رشد را برای کودک جالب، باورپذیر و مفید میسازند. قصۀ «آهوی شل» با بیانی نمادین به کودک کمک میکند که چگونه با دو احساس متضاد عشق و نفرت نسبتبه پدر و مادر، کنار بیاید و تصویر چهرۀ مهربان پدر و مادر برای او حفظ شود. ترک خانه از سوی دو کودک بهمعنای این است که فردیت و استقلال ذهنی و روانی مستلزم ترک محیط خانه است. فرار از دست دیو، نمادی است از اینکه کودک خطرهای زمان بلوغ را بهصورت موجودات آزاردهندۀ خیالی میبیند. خواهر و برادر نمادی هستند از اینکه انسان باید گرایشهای متضاد انسانی و حیوانی را در درون خود یکپارچه کند تا به رشد واقعی دست یابد. بلعیدن خواهر از سوی نهنگ نشاندهندۀ یک مرگ غیرواقعی برای رسیدن به هستی برتر است. پیشفرض مقاله این است که «جایگزینسازی»، «اصلاح و تلطیف کشمکشها و تعارضهای عمیق روانی»، «فردیت و استقلال هویتی»، «برونافکنی روانی»، «یکپارچهسازی شخصیت»، «نظمپذیری ذهنی، روانی و اجتماعی» و «پرورش تخیل» از مهمترین کارکردهایی است که میتوان از قصۀ «آهوی شل» انتظار داشت. به این ترتیب قصههای پریان توانایی آن را دارند که مشکلات اساسی فرایند بلوغ کودکان را بهشکلی مخیل و با بیانی غیرمستقیم مطرح و درنهایت، حل کنند.
دوره ۸، شماره ۷ - ( شماره ۷ (پیاپی ۴۲)، ویژه نامه زمستان- ۱۳۹۶ )
چکیده
تحلیل انتقادی استعاره با استفاده از روش التقاطی، شامل تحلیل گفتمان انتقادی، زبانشناسی شناختی، کاربردشناختی و غیره است و سعی در روشنسازی گفتمان، بازنمایی و بازتولید ایدئولوژی و روابط پنهان قدرت دارد. یک روش گفتمانی بسیار قدرتمند استفاده از استعاره است که قدرت پوشانندگی و متقاعدسازی بسیار بالایی دارد. در این پژوهش سعی شد با استفاده از ترکیب روششناختی لیکاف و کاربردشناختی کامرون، آن چنان که چارتریس بلک مدنظر دارد، بهصورت رویکردی تلفیقی، به تحلیل انتقادی استعاره در متون سیاسی روزنامههای متقابل مردمسالاری و کیهان در ایران و میرر و تلگراف در انگلستان بپردازد؛ در حالی که هر یک از روزنامهها نمایندۀ احزاب مقابل در کشورشان بهشمار میآیند. هدف این پژوهش آشکار شدن تفاوتها و شباهتهای میان حوزۀ استعارهها و استعارههای مفهومی گفتمانهای رقیب در هر کشور و رسانههای احزاب مهم سیاسی ایران و انگلستان از منظر انتقادی است. از این رو، بخشهای سیاسی این روزنامهها با درنظر گرفتن دالهای مرکزی هر حزب و نیز با تمرکز بر پنج حوزۀ مبدأ تنازع، ساختمان، سفر، مذهب و گیاهان تحلیل شد. نتیجۀ این پژوهش نشان داد که احزاب و زبانها از وجه نوع بهکارگیری حوزۀ مبدأ و تواتر به سبب مسائل فرازبانی ِاجتماع، تاریخ و فرهنگ با هم تفاوت دارند و نقطۀ مشترک زبانها در این است که همواره واقعیت سیاسی یکسان بهدلیل شرایط ایدئولوژیک متضاد، بهصورتی متفاوت بازنمود میشود. این تحلیل در روشن کردن روابط پنهان قدرت گامی مؤثر است.
دوره ۸، شماره ۳۴ - ( ۳-۱۳۹۱ )
چکیده
در این پژوهش، بیانیه شعر حجم از سه دیدگاه ساختگرایی، نقشگرایی و شناختی مورد مطالعه قرار گرفت. از وجه ساختگرایی این بیانیه با خلط دو نقش ادبی و ارجاعی زبان از هدف غایی نگارش بیانیه به مثابه بخشی از مباحث نقد علمی دور شده است. از وجه نقشگرایی، این بیانیه با نادیده گرفتن یکی از دو عنصر اصلی تشکیل دهنده متنیت، یعنی انسجام مانع تشکیل متنیت و متعاقبا انتقال معنا به ذهن خواننده شده است. از وجه شناختی نیز بیانیه مورد نظر با رعایت نکردن اصول گشتالتی تشکیل دهنده استعارههای مفهومی، مانع ایجاد تفکر منطقی شده است که زیر بنای نقد را میسازد. در نهایت نویسندگان مقاله، متن مورد نظر را با محوریت وجود استعاره شامل دو استعاره ادبی و معمولی و یا نبود استعاره مورد بحث و بررسی قرار دادهاند.
دوره ۸، شماره ۳۴ - ( مهر و آبان ۱۳۹۹ )
چکیده
اسطورهشناسی همواره با امکانات و قابلیتهای جدیدی همراه بوده است که تبیین، درک و انرژی معنوی آثار ادبی را نزد خواننده، دوچندان میکند. جوزف کمپبل از شاگردان مکتب یونگ، با گردآوری و بررسی اسطورهها و قصههای عامۀ جهان، تلاش کرده است تا با طرح «خویشکاری» به الگویی ساختاری و مشترک، برای زیباییشناسی و درک درست و منطقی از آنها دست یابد. یکی از این خویشکاریها «سفر قهرمان» است که کمپبل تلاش میکند تا نشان دهد بیشتر قهرمانان موجود در داستانهای عامه، برای خودشناسی، کمال معنوی و کسب مواهب روحی و مادی، نیازمند به گذراندن مراحل آن هستند. پرسش مقاله این است که آیا «شهر خاموشان» ـ از قصههای عامۀ استان لرستان ـ ظرفیت پذیرش الگوی «سفر قهرمانِ» جوزف کمپبل را دارد؟ با استفاده از روش تحلیلی ـ توصیفی میتوان گفت که قصۀ «شهر خاموشان» قابلیت بازنمایی مراحل سهگانه «عزیمت»، «تشرف» و «بازگشت» الگوی کمپبل را دارد. با توجه به الگو «سفر قهرمان» میتوان نتیجه گرفت که روایت این قصه، خودآگاهی، اصالت، فردیت و دستیابی به کمال حقیقی قهرمان را به نمایش میگذارد. قهرمان قصه با پشت سرگذاشتن مراحل مادی و معنوی، وجودی هماهنگ و خدایگون مییابد که با آن میتواند در جهان مادی تصرفی مفید داشته باشد. در این قصه، رد پای اساطیر، ادیان و بینشهای مربوط به خلقت آدم و جهان آفرینش را میتوان مشاهده کرد.
دوره ۹، شماره ۴۱ - ( آذر و دی ۱۴۰۰ )
چکیده
قصههای عامه توانایی آن را دارند تا فرایند رشد، ظرفیتهای ذهنی و همچنین هوش کلامی کودکان را وسعت ببخشند. در این مقاله به بررسی نوعی از قصههای عامه با عنوان «قصه های زنجیروار» پرداخته می شود و برای نمونه قصۀ «پیرزن»، از قصههای عامیانۀ لرستان، با روش توصیفی ـ تحلیلی و البته کیفی موردبررسی قرار میگیرد. پیشفرض مقاله این است که قصههای زنجیروار میتوانند حس تعلیق و انتظار کودکانه را برانگیزند و او را برای شنیدن حلقۀ عدی قصه مشتاق کنند و با این شگرد ساختاری، فرایند بلوغ و بسط فکری و شناختشناسی کودک را سرعت ببخشند. نظم و توالی شکلی و البته محتوایی موجود در قصههای زنجیروار موجب میشود تا کودک مهارتهای اجتماعی، جامعهپذیری و شرکت در فرایند کسب هویت جمعی را تمرین کند. در این قصه ها، فرایندهای تجریدی چون خلقت، آفرینش و همچنین نظام احسن و عِلّی حاکم بر جهان، به صورتی زنجیروار و باورپذیر در اختیار کودک قرار میگیرد. این قصه ها بیش از هر چیز بر ضرورت آشنایی کودک با فرایند مشارکت در کنشهای جمعی، کسب هویت مشترک، تقویت روحیۀ تعاون و همکاری اجتماعی، تأکید دارند. از آنجاکه پرورش و تقویت روحیه و بسط شخصیت جمعگرا برای کودکان اهمیت زیادی دارد، شایسته است که اینگونه از قصه های زنجیروار در مراکز پیشدبستانی و دبستانی مورداستفادۀ متولیان آموزش و پرورش قرار گیرد.
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده- با توجه به اینکه در فواصل نزدیک به گسل تعداد رکوردهای واقعی زلزله اندک است و از طرف
دیگر وجود ویژگی های خاص در رکوردهای نزدیک گسل که ما را به استفاده از رکوردها ی دور از گسل
محدود می سازد، استفاده از رو شهای شبیه سازی رکورد مفید است. به عنوان مثال در ناح ی ه تهران عل ی رغم
قرارگیری در نزدیکی چند گسل اصلی و لرزه زا، هیچ رکورد واقعی ای برای آن وجود ندارد. اگر با استفاده از
روش های شبیه سازی و با حفظ ویژگی های رکورد نزدیک گسل، برای این منطقه رکورد مصنوعی نزدیک گسل
تهیه شود، می تواند در طراحی بهتر ساز ههای قرار گرفته در نزدیکی گسل به ما کمک کند.
در این تحقیق پس از بررسی رکوردهای واقعی نزدیک گسل ، ضمن بررس ی مدل ها ی مختلف ضربه گون ة
ارائه شده برای جایگزینی رکوردهای نزدیک گسل، مدل سینوسی می را انتخاب شده و با استفاده از آن مدل
ضربه گونه متناسب با رکوردهای واقعی تهیه شده است . همچنی ن ضمن بررس ی روش ها ی مختلف ایجاد
رکوردهای مصنوعی زلزله، روش گسل محدود با اعمال شرایطی خاص به عنوان روش ی مناسب برای ایجاد
رکورد مصنوعی نزدیک گسل استفاده شده و رکوردهای مصنوعی متناسب با رکوردهای واقعی تهیه شده است .
سپس در ادامه این سه نوع رکورد مقایسه شده است. با توجه به اینکه در نزدیک ی گسل شمال تهران رکورد
واقعی نزدیک گسل وجود ندارد، متناسب با این منطقه مدل ضربه گونه ای به عنوان رکورد نزد ی ک گسل و
همچنین رکورد مصنوعی نزدیک این گسل ایجاد شده و مورد مقایسه قرار گرفت ه است.
دوره ۱۰، شماره ۴۵ - ( مرداد و شهریور ۱۴۰۱ )
چکیده
ضرب المثلها از عناصر فرهنگی غالب در جوامع هستند که علاوهبر اقناع سازی و هدایت ذهنی مخاطبان، میتوانند جریانهای فکری و فرهنگی را تقویت کنند. خصلت کاربردی، همچنین انباشت معنایی و نیز دلالتهای وسیع و فراگیر در ضرب المثلها، موجب میشود تا تأثیرگذاری و نفوذ آنها زیاد باشد و ایستادگی و مقاومت فکری مخاطبان در برابر آنها شکل ضرب المثلی است که میتواند در »خواهی نشوی رسوا، همرنگ جماعت شو«نگیرد. قلمروهای جامعه شناختی، اقتصادی، تاریخی و ... قابل نقد و تفسیر باشد. ساختار تقابلی، زبان موسیقایی و همچنین کنش های پیدا و پنهانی چون شرط، امر، تحذیر، تهدید در ژرف ساخت، باعث تأثیرگذاری و اشتهار این ضرب المثل شده است. پیشفرض مقاله این است که با توجه به رویکرد ساختارشکنی و اصرار این نظریه بر معکوس کردن جفت های متقابل، میتوان به خوانشی متفاوت از این ضرب المثل دست یافت. خوانشی که با جابه جایی اقتدار و مرکزیت ، خلاقیت و استعداد مترتب بر آن را در تقابل با »فردگرایی« قطب های دوگانۀ ساختاری، برجسته و تمجید میکند. در این مقاله تلاش می شود تا با کاربست نظریۀ » جمع گرایی « ساخت شکنی و همچنین تحلیل کیفی و آسیب شناختی، به قرائتی دیگرگون و البته امروزیتر از این ضرب المثل دست یافت. ضرورت تغییر در ساخت و بافت این ضرب المثل، نشان دهنده تحرک و پویایی فرهنگی جامعۀ امروز ماست.
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده- از زمانی که مشخص شد مؤلفه های دورانی جنبش قوی زمین بر پاسخ لرزه ای سازه ها اثرگذار است ، توجه جدی
محققین به این مؤلفه ها جلب شد. در این مطالعه یک روش توسعه یافته برای محاسبه تاریخچه زمانی مؤلفه های پیچشی و دورانی
حرکت زمین، وابسته به سه مؤلفه انتقالی، ارائه می شود. در این مطالعه سه مؤلفه دورانی از مشتق مؤلفه های انتقالی و میزان سرعت
موج برشی ساختگاه به دست می آید. برای ایجاد مؤلفه های دورانی زمین لرزه هفت رکورد انتقالی دور و هفت رکورد نزدیک گسل
انتخاب شده است. طیف پاسخ مؤلفه های دورانی نزدیک و دور از گسل از رکوردهای دورانی ایجاد شده به دست آمده است. سپس
طیف های پاسخ دورانی نزدیک و دور از گسل مقایسه وارزیابی شده است. همچنین آثار رکوردهای دورانی زمین لرزه بر پاسخ سازه
تحت هر شش مؤلفه رکورد زلزله های نزدیک و دور از گسل، بر سیستم ایده آل شده اعمال و ارزیابی شد.
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۲۵ )
چکیده
هذه المقاله فى الواقع هی ثمره و حصیله دراسه میدانیه قام بها الباحث فی منطقه خوزستان الإیرانیه، درس من خلالها اللغه المحکیه لدى عرب خوزستان، کما هى الیوم، وبحث فیها الکاتب الحدود الجغرافیه للهجه، والقبائل التی تتکلم بها. ثمَّ تطرق إلى مباحث صوتیه وصرفیه ونحویه، وأشار إلى الاقتراض اللغوی لهذه اللهجه من الفارسیه و غیرها فی إیران. والتغییرات التى طرأت علیها. مع ذکر أمثله توضیحیه لکلِّ ذلک. وکان منهج البحث فی هذه الدراسه هوالمنهج الوصفی، فقد سجَّلنا عینات متنوعه من هذه اللهجه على أشرطه الکاست، ثم درسناها واصفین جوانبها الصوتیه والصرفیه والنحویه، وقد استعنّا فی مواضع باللغه (الفصحى) لتوضیح الجوانب المشترکه بینها و بین اللهجه العامیه فی خوزستان.
دوره ۱۱، شماره ۴۹ - ( فروردین و اردیبهشت ۱۴۰۲ )
چکیده
حوزۀ فرهنگ، میدان همگرایی و تعامل جهانبینیها و ایدئولوژیهاست. ضربالمثلها یکی از ابزارهای فرهنگی تأثیرگذار در ترویج، تنظیم و هدایت ایدئولوژی، جهاننگری و رفتار اجتماعی سازمانیافته هستند. آنها هماهنگی جمعی را در کنشگران اجتماعی تقویت میکنند و موجب همگرایی فکری و فرهنگی، حول یک موضوع مشترک میشوند. در این مقاله تلاش میشود تا با روش تحلیل کیفی و توصیف، به این مسئله پرداخته شود که ضربالمثلها بهعنوان یکی از ابزارهای مورد استفاده در فرهنگ عامه، چگونه به رفتار جمعی شکل میدهند. پیشفرض این است که ضربالمثلها با «عقلانیسازی»، «نهادینهسازی» و «ساختگرایی»، رفتارهای فردی را با رفتارهای جمعی همسو میکنند. مبانی و کارکرد ضربالمثلها، نشاندهندۀ ظرفیت و توانایی آنها برای نظارت و کنترل رفتارهای اجتماعی است؛ انتظار ایفای نقشهایی چون «همبستگی و تطور همکاری»، «حصول منفعت مشترک»، «تعریف طرحوارههای رفتاری»، «قاببندی»، «اطمینانآفرینی» و «انسجام اجتماعی» از ضربالمثلها، موجب میشود تا آنها بتوانند رفتار پراکندۀ مخاطبان را تنظیم و همجهت کنند. ضربالمثلها با طرح الگوهای آشنا و نهادینه، «ناهماهنگی شناختی و پراکندگی رفتاری»۱ افراد را در جامعه محدود میکنند.
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۲۶ )
چکیده
الشعراء الجاهلیّون قد وصفوا اللیل وصفاً حسیاً، صادقاً جمیلاً، ورسموا حالهم، وعبّروا عن أحاسیسهم وعواطفهم فیه، کماصرّحوا بأعمالهم اللیلیه. فالمقاله هذه تناولت کلَّ ذلک من خلال المواضیع التالیه:
۱- المغازله ۲- المسامره ۳- لیالی السرور ۴- التلهّف والتحسّر على اللیالی ۵- الضیافه ۶- ذکر الأحّبه ۷- لیالی الهموم والغموم ۸- لیالی الشدائد والمصائب ۹- اللیالی القرات ۱۰- السواری ۱۱- التهیّو للرحیل لیلاً ۱۲- السفر لیلاً ۱۳- لیالی الصحراء ۱۴- الغاره فی اللیل ۱۵- اللیل الطویل الثقیل والتضجر منه ۱۶- ظلام اللیل ۱۷- القرب ۱۸- اللیالی المضیئه.