۲۱ نتیجه برای صفاری
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده
L – لیزین یکی از اسیدهای¬آمینه ضروری است که در تغذیه انسان و دام اهمیت بسزایی دارد. این اسیدآمینه به دلیل کاربرد بسیار در صنایع دارویی و غذایی حائز اهمیت می¬باشد. تولید صنعتی لیزین از نظر اقتصادی بسیار مهم است. سالانه چندین هزار تن لیزین در جهان بوسیله Corynebacterium glutamicum تولید می¬شود.
روش بررسی: پس از تهیه پرایمرهای اختصاصی با دو توالی برشی برای آنزیم¬های NheI و HindIII، ژن مورد نظر با روش PCR تکثیر یافت و جهت تعیین ترادف و هضم آنزیمی مناسب در وکتور pTZ۵۷R/T کلون گردید. پس از تعیین ترادف و اطمینان از صحت ژن مورد نظر، قطعه ژنی با انتهای چسبنده در وکتور بیانی pET۲۸a کلون و در سویه E.coli BL۲۱(DE۳) ترانسفورم گردید. پلاسمید نوترکیب با روش¬های هضم آنزیمی و تعیین ترادف ارزیابی شد.
یافته¬ها: ژن LysA به طول kb ۳/۱ با توالی صحیح کلون گردید. هضم آنزیمی با موفقیت انجام شد بدین ترتیب که ژن LysA به طور کامل از پلاسمید جدا گردید. همسانه سازی با استفاده از SDS-PAGE تایید شد.
بحث: در این مطالعه برای اولین بار بیان ژن آنزیم دی¬آمینوپیمیلات¬دکربوکسیلاز (۴,۱.۱.۲۰ EC) همسانه گردید و وکتور بیانی بررسی شد.
دوره ۲، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۱ )
چکیده
تعیین ارتباط اهمالکاری سازمانی با برانگیختگی شناختی و فرسودگی شغلی هدف این پژوهش است. روش: روش انجام پژوهش توصیفی- همبستگی است. دادههای مورد نیاز با استفاده از مقیاسهای اهمالکاری سازمانی، برانگیختگی شناختی و فرسودگی شغلی مسلش در نمونهای ۱۰۰ نفری از کارکنان ادارههای دولتی استان تهران که به طور تصادفی چند مرحلهای انتخاب شده بودند، به دست آمد و با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و روش تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شد. یافتهها: نتایج ضریب همبستگی نشان داد که اهمالکاری سازمانی با برانگیختگی شناختی (۴۰۲/۰=r،p≤۰/۰۱ ) و فرسودگی شغلی (۴۳۲/۰=r،p≤۰/۰۱ ) ارتباط مثبت و معنادار دارد. اما ضریب همبستگی بین فرسودگی شغلی و برانگیختگی شناختی (۱۹۱/۰=r،p≥۰/۰۵ ) معنادار به دست نیامد. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که ارتباط اهمالکاری سازمانی و فرسودگی شغلی مستقیم میباشد و برانگیختگی شناختی نقش واسطهگری ندارد. این مدل تأیید شد. نتیجهگیری: در میان کارکنان ادارههای دولتی استان تهران سطح اهمالکاری سازمانی بر سطح فرسودگی شغلی تأثیر دارد. از این رو برای کاهش فرسودگی شغلی مداخلاتی در جهت کاهش اهمالکاری سازمانی توصیه میشود. واژگان کلیدی:اهمالکاری سازمانی، برانگیختگی شناختی، فرسودگی شغلی، کارکنان ادارههای دولتی تهران.
دوره ۲، شماره ۷ - ( پاییز ۱۴۰۰ )
چکیده
گردشگری یکی از مهمترین صنایع جهانی است که به گردشگران این امکان را میدهد تا با زبانها، فرهنگها، سنتها و سبک زندگیهای متفاوت آشنا شوند. هدف از انجام پژوهش حاضر تحلیل رفتار گردشگران ورزشی با استفاده از مدل SOR است. روش تحقیق از نظر ماهیت از نوع تحقیقات توصیفی-پیمایشی و از نظر هدف کاربردی است. جامعه آماری، شامل تمامی گردشگران ورزشهای کوهستانی مجموعه تفریحی-ورزشی توچال تهران بود. حجم نمونه با استفاده از نرمافزار PASS ۳۰۰ نفر تعیین شد. ابزار جمعآوری اطلاعات پرسشنامه رفتار گردشگر سوپینگ ۲۰۱۲ بود که روایی آن توسط ۱۰ تن از اساتید دانشگاههای کشور که در حیطه گردشگری ورزشی و رفتار مصرفکننده مطالعه داشتند، تایید شد. ضریب پایایی پرسشنامه با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی مورد محاسبه قرار گرفت و مقدار آلفای کرونباخ برابر ۹۱/۰ به دست آمد. نتایج بدست آمده نشان داد که تصویر مقصد بر پیششرطها و کیفیت شخصی گردشگران ورزشهای کوهستانی تاثیر دارد. همچنین نحوه کسب اطلاعات بر پیششرطها و کیفیت شخصی گردشگران ورزشی تاثیرگذار است؛ بهعلاوه همتایان تاثیر مثبت و معناداری بر پیششرطها و کیفیت شخصی گردشگران ورزشی دارد. تاثیر پیششرطها بر واکنش رفتاری گردشگران ورزشی و نیز تاثیر کیفیت شخصی بر واکنش رفتاری گردشگران ورزشی تایید شد. از پیامدهای این پژوهش میتوان به بهبود درک رفتار گردشگران ورزشی برای مدیران و بازاریابان بخش گردشگری ورزشی اشاره کرد.
دوره ۲، شماره ۸ - ( زمستان ۱۴۰۰ )
چکیده
هدف از این پژوهش، ارزیابی عملکرد فدراسیون شطرنج جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر رویکرد ۳۶۰ درجه بود. جامعه آماری شامل سه گروه مدیران، ورزشکاران و گروه ذینفعان بود که تعداد ۱۰۹۰ نمونه مورد بررسی قرار گرفتند. از پرسشنامه محقق ساخته جهت جمعآوری اطلاعات استفاده شد که شامل سه بخش اطلاعات جمعیتشناختی، مقایسه عملکرد دوره قبل و دوره جدید مدیریت فدراسیون شطرنج (شامل شش بعد مدیریت و مالی، ارزیابی، کنترل و نظارت، مدیریت منابع انسانی، کسب قهرمانی و دستیابی به هدف، آموزش، پژوهش و فرهنگی و فنآوری اطلاعات) و عوامل موثر بر پیشرفت این فدراسیون بود. روایی پرسشنامهها توسط ۱۲ نفر از صاحبنظران و پایایی آنها با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ (۰,۸۸= α، ۰,۹۰= α ) مورد تایید قرار گرفت. تجزیهوتحلیل دادهها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی کلموگروف-اسمیرنوف، آزمون تی جفتشده، آزمون تی مستقل و آزمون فریدمن با استفاده از نرمافزار SPSS ۲۲ انجام شد. درنهایت میزان تاثیر چهار عامل بر پیشرفت این فدراسیون محاسبه و رتبهبندی شد. براساس یافتههای تحقیق میتوان نتیجه گرفت که فدراسیون در دوره مدیریت جدید نسبت به دوره قبلی در هر شش بعد پیشرفت داشته است؛ همچنین این فدراسیون در زمینه امور مدیریتی و مالی، بیشترین و در زمینه آموزش، پژوهش و فرهنگی، کمترین میزان پیشرفت را داشته است. در زمینه عوامل موثر بر پیشرفت نیز، عامل مدیریت و امور مالی بیشترین و عوامل فنآوری اطلاعات و ورزشکاران، کمترین میزان تاثیر بر پیشرفت فدراسیون را داشتهاند. بهعنوان نتیجهگیری کلی میتوان بیان داشت که میتوان با مدیریت صحیح متغیرهای موثر بر ورزش شطرنج، عملکرد این ورزش را بهبود بخشید.
دوره ۹، شماره ۱ - ( زمستان ۱۳۹۶ )
چکیده
اهداف: شناخت ساختار و عملکرد پروتئین آلفا- سینوکلئین میتواند زمینهساز توسعه روشهای درمانی مناسب علیه بیماری پارکینسون باشد. هدف پژوهش حاضر، کلونکردن DNA و بیان پروتئین آلفا- سینوکلئین در باکتری اشریشیاکلی بود.
مواد و روشها: در پژوهش تجربی حاضر، توالی کدکننده آلفا- سینوکلئین موجود در پلازمید نوترکیب pRK۱۷۲، به کمک روش PCR و با استفاده از پرایمرهای مناسب تکثیر شد. DNA سنتزشده توسط آنزیمهای محدودگر SalI وHindIII بریده و در حامل pET۲۸a کلون و پلازمید نوترکیب به روش کلسیم کلراید به سویه بیانی باکتری اشریشیاکلی (BL۲۱) منتقل شد. بیان آلفا-سینوکلئین توسط محلول IPTG القا و بیان پروتئین نوترکیب با روش الکتروفورز SDS-PAGE ارزیابی شد. ردیفسازی توالیها به کمک الگوریتم ClustalW با برنامه BioEdit ۵.۰.۹ صورت پذیرفت.
یافتهها: در محصولات واکنشهای برش آنزیمی DNA و پلازمید pET۲۸a با آنزیمهای محدودگر، اندازه قطعات، نشاندهنده صحت واکنشهای آنزیمی بود. DNA تکثیرشده و پلازمید pET۲۸a مورد استفاده بهترتیب با طولهای ۴۰۷ و ۵۳۶۹ نوکلئوتید بودند. ترجمه حاصل از توالی قطعه کلونشده، تشابه ۱۰۰% با پروتئین آلفا- سینوکلئین انسانی را نشان داد. در بیان پروتئین نوترکیب در قیاس با نمونههای شاهد منفی، افزودن IPTG موجب افزایش بیان پروتئین آلفا- سینوکلئین در تمامی نمونهها بهویژه ۲ ساعت پس از القا شد. بیشتر آلفا- سینوکلئین بیانشده از پلازمید pET۲۸a-alpha-Synuclein بهصورت اجسام گنجانده در باکتری تجمع یافتند.
نتیجهگیری: پروتئین آلفا- سینوکلئین در پلازمید pET۲۸a کلون و تشکیل اجسام گنجانده توسط آلفا- سینوکلئین بههنگام بیان از سامانه pET۲۸a-alpha-Synuclein تایید میشود و راه را بر تولید این پروتئین در مقیاس بالا هموار میسازد.
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( بهار ۱۴۰۰ )
چکیده
کلبسیلا پنومونیه، باسیل گرم منفی از اعضای خانواده انتروباکتریاسه می باشد و علیرغم اینکه جزئی از میکروفلور طبیعی بدن می باشد، یک پاتوژن فرصت طلب و از عوامل اصلی عفونت های بیمارستانی است. افزایش ظهور مقاومت به چند دارو در کلبسیلا پنومونیه گزینه های درمانی را برای این باکتری محدود کرده است. نانولوله های کربنی (CNT) می توانند با بهبود پایداری و حلالیت دارو، اثربخشی داروها را افزایش دهند. هدف این تحقیق، تهیه و ارزیابی اثر آنتی باکتریال نانوسیال حاوی نانو لوله های کربنی عاملدار(f-CNT-NF) بر کلبسیلا پنومونیه جدا شده از نمونه های بالینی می باشد. برای تائید سویه تست های بیوشیمیایی IMViC، کیتAPI۲۰E و تست های افتراقی تکمیلی انجام گردید. مقاومت آنتی بیوتیکی با روش انتشار دیسک تعیین شد. سویه مورد مطالعه، نسبت به تمامی آنتی بیوتیک(Ab) های مورد بررسی از جمله سفپیم، مقاومت نشان داد. کمترین غلظت مهارکنندگی(MIC) با استفاده از روش میکرو رقت Ab تعیین شد. MIC در ۵ حالت اثردهی شاملAb ، f-CNT-NF ، CNT-NF بدون عامل ، Ab به همراه CNT-NF و Ab به همراه f-CNT-NF ، تعیین گردید. علیرغم اینکه اثر دهی ۱۰ µg/ml سفپیم، و µg ۸۰ f-CNT-NF ، به طور جداگانه، رشد باکتری را مهار نکرد، اما اثر دهی همزمان µg/ml ۱۰ سفپیم به همراه µg۸۰ f-CNT-NF ، رشد باکتری را مهار کرد. نتیجه گیری شد که f-CNT-NF می تواند در انتقال دارو در غلظت های پایین تر از حالت آزاد، موثرتر باشد که می تواند به عنوان ابزاری برای بهینه سازی دارو رسانی استفاده شود.
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۸۹ )
چکیده
موضوعات مربوط به مطالعات ژئومورفولوژیکی از منظر ارزیابی در کلان شهر تهران که طی نیم قرن گذشته توسعه یافته، متعدد است. بررسی حوضههای زهکشی سطحی و آبراهههای آن یکی از این موضوعات میباشد. تغییر مسیر آبراههها و مسیلهای طبیعی بدون توجه به اصول و فرایندهای ژئومورفولوژیکی در شهر تهران میتواند آثار زیانباری را به ساکنان شهر وارد کند. در حال حاضر زهکشی شهر تهران از طریق سه محدوده ۱- حوضههای منتهی به کانال سیل برگردان غرب و رودخانه کن؛ ۲- حوضههای منتهی به کانال ابوذر و مسیل باروتکوبی؛ ۳- حوضههای شهری منتهی به زمینهای زراعی جنوب شهر(محدوده صالح آباد) انجام میشود.
در این مقاله حوضههای مذکور همراه با شبکه آبراههها قبل از توسعه فعلی شهر به کمک نقشههای توپوگرافی سال ۱۳۴۳، عکسهای هوایی دو دوره مختلف و نقشههای زمینشناسی ترسیم و سپس محدوده کلیه حوضههای کوهستانی و شهری در وضعیت کنونی با استفاده از نقشههای توپوگرافی سال۱۳۸۰ و با توجه به تغییرات شبکه زهکشی تعیین شد. حداکثر آبدهی هر حوضه از طریق روش استدلالی و به کمک منحنیهای شدت، مدت، فراوانی ایستگاههای مهرآباد و سعدآباد برای دورههای بازگشت ۲، ۵، ۱۰، ۲۵، ۵۰ و۱۰۰ ساله محاسبه گردید. با استفاده از خصوصیات فیزیوگرافی، نوع سامانه زهکشی و محاسبات هیدرولوژیکی آنها و از طریق مقایسه این خصوصیات با ماهیت تلفیقی حوضهها، محدودیتهای ژئومورفولوژیکی توسعه در قلمروی حوضههای زهکشی سطحی ارزیابی شد.
روش تحقیق بر پایه روش تحلیلی استوار است. ابزار اصلی این تحقیق سامانه اطلاعات جغرافیایی در قالب نرمافزارArc GIS میباشد. نتایج بهدست آمده نشان میدهد که تلفیق حوضهها، تغییر مسیر آبهای سطحی و تبدیل آنها به کانالهای مصنوعی باعث افزایش آبدهی، بهخصوص در دورههای بازگشت بالاترشده و در نتیجه افزایش میزان مخاطره سیلاب های شهری را به دنبال دارد. قطع مسیرآبراهههای اولیه و ایجاد الگوی جدید آبراههای در قلمروی کلان شهر تهران بدون توجه به اصول و معیارهای ژئومورفولوژیکی انجام شده است. بنابراین توجه به الگوی فضایی و جایگیری آنها در تطبیق با چشم انداز کلی حوضهها از طریق بهکارگیری اصول ژئومورفولوژیکی به منظور توسعه پایدار و کاهش مخاطرات ضرورتی قطعی است.
امیر میرزاقیطاقی، حمید صفاری، جعفر صالحی،
دوره ۱۵، شماره ۱۲ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده
جوشش، روش انتقال حرارت مؤثر و کارآمدی میباشد که در زندگی روزمره و صنعت کاربرد دارد. تغییر ساختار شیمیایی و فیزیکی سطح گرم مانند ایجاد تخلخل به منظور بهبود فرآیند جوشش از موضوعات موردتوجه در دهه اخیر می باشد. در این مقاله، سطوح میکرو/نانوساختار متخلخل فلزی به منظور بهبود انتقال حرارت جوششی بر روی سطح فلز مس به روش الکترونشست یک و دو مرحلهای ساخته میشود. به منظور شناسایی ساختار، تصاویر در مقیاسهای میکرو و نانو از سطح گرفته شده و خواص سطح مانند تخلخل و زبری اندازه گیری میشود. در مرحله بعد، تاثیر این ساختارها بر میزان بهبود انتقال حرارت جوششی به صورت آزمایشگاهی اندازهگیری شده و منحنی انتقال حرارت جوششی که شار حرارتی بر حسب سوپرهیت دیواره را نشان میدهد، برای سطوح دومرحلهای که از لحاظ مکانیکی پایدارتر هستند، با سیال آب استخراج میگردد. مقایسه نتایج منحنی های جوشش سطوح بهبودیافته با سطح صاف و نتایج سایر محققین، میزان افزایش ضریب انتقال حرارت و شار حرارتی بحرانی را نشان می دهد. همچنین مقایسه تغییر زمان فرآیند الکترودپوزیشن در ساختارهای حاصله نشان میدهد افزایش تخلخل و مویینگی و استحکام در ساختار با زمان کمتر(۳۰ ثانیهای)، باعث بهبود بیشتر فرآیند جوشش هستهای میگردد.
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۲- )
چکیده
سکه های نقره ای اسکندر مقدونی که ضرب آنها تا قرن اول ق.م، یعنی زمان حکمرانی اشکانیان ادامه یافت، به وسیله دستگاه طیف سنج تابش مجهول طول موجی برای اندازه گیری میزان نقره، مس، سرب و طلا در این سکه ها مورد آزمایش قرار گرفتند. هدف ما از این آزمایش اندازه گیری درصد عناصر نادر و عناصر عمده در این سکه ها و از این طریق تعیین میزان دقت در ساخت سکه ها، میزان ناخالصی آنها و فناوری تصفیه نقره استخراج شده در ایران بود.
پادشاهانی که سکه های آنها در این پژوهش مورد بررسی قرار می گیرد از قرن چهارم تا قرن اول ق.م بر تخت سلطنت نشسته اند. ترکیبات شیمیایی سکه های نقره این پادشاهان و تعیین میزان خلوص آنها نشان می دهد که هیچ گونه تغییری در فناوری استخراج نقره و سیاست های اقتصادی در دوره های مورد بررسی ما صورت نگرفته است.
علیرضا رحیم‏پور، امیر میرزاقیطاقی، حمید صفاری،
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده
ساختارهای متخلخل با افزایش مساحت تبادل گرما بین سطح و سیال و ایجاد نیروی مویینگی با تراوایی زیاد، نقش موثری در بهبود عملکرد تجهیزات انتقال حرارت دوفازی مانند لولههای گرمایی دارند. در ساختارهای جدید متخلخل (ساختارهای دوگانه)، دو توزیع مختلف اندازه حفره بکار گرفته میشود. حفرههای کوچک باعث افزایش نیروی مویینگی و رساندن مایع به سطح شده و حفره های بزرگ با افزایش تراوایی فاز بخار به فرار بخار کمک مینمایند. هدف اصلی این پژوهش، حصول درک کاملتری از عملکرد قسمت اواپراتور لولههای حرارتی و مقایسه عملکرد دو نمونه ساختار متخلخل دوگانه میباشد. در این راستا ابتدا از مدل کوالف برای تعیین احتمال حضور هر فاز در حفره های با توزیع اندازه مشخص استفاده شده است. خواص ترموفیزیکی سیال و محیط نظیر خواص ترمودینامیکی سیال، اشباع و تراوایی فازها و ضریب هدایت حرارت ماتریس فلزی نیز از روی هندسه و روابط تجربی به دست میآیند. سپس معادلات بقا برای هر دو فاز درون دامنه حل شده و نتایج انتقال حرارت یک بعدی در یک محیط متخلخل دوگانه، به صورت نمودار شار حرارتی بر حسب اختلاف دمای جامد و سیال ارائه شده است. نتایج به دست آمده نشان میدهند کاهش اندازه حفرههای کوچک و افزایش اندازه حفرههای بزرگ موجب بهبود عملکرد فتیله میشود.
بهنام احمدی، حمیدرضا طالش بهرامی، حمید صفاری،
دوره ۱۶، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۵ )
چکیده
سطوح ابرآب گریز دارای کاربردهای گسترده در صنایع مختلفی نظیر شیرین سازی آب دریا، ساخت مبادله گرهای حرارتی، تولید سطوح ضد مه و خود تمیز شونده می باشند. در این تحقیق از روش حکاکی تر برای تولید سطوح اَبَرآب گریز مس استفاده شده است. ابتدا به منظور تشکیل میکرو - نانو ساختار بر روی سطح، نمونه ها در محلول کلرید آهن ۳ و آب دی یونیزه با غلظتهای مختلف زبر شدند. بررسی تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی نمونه ها، بعد از این مرحله، نمایانگر تشکیل میکرو - نانو ساختارهایی با الگوهای مشخص بر روی سطوح می باشد. اندازه گیری زاویه تماس و لغزش بعد از فرایند حکاکی نشان می دهد که زاویه تماس افزایش یافته و به حدود ۱۴۰ درجه رسیده، لکن زاویه لغزش همه ی نمونه ها ۱۸۰ درجه است و این امر موجب پیدایش اثر گلبرگ گل رز شده است. در گام بعد برای بهبود خاصیت آب گریزی - افزایش زاویه تماس و کاهش زاویه لغزش - سطوح زبر شده، با استئاریک اسید پوشش داده شدند. همچنین تاثیر مدت زمان فرایند و غلظت محلول خورنده بر روی زاویه تماس و زاویه لغزش، در حالت استفاده و یا عدم استفاده از پوشش استئاریک اسید نیز بررسی شده است. نتایج نشان می دهد که زاویه تماس بالا رفته و زاویه لغزش به طور قابل ملاحظه ای کاهش یافته است. در برخی از نمونه ها حتی زاویه ی لغزش به کمتر از ۱۰ درجه افت کرده و اثر برگ گل نیلوفر آبی حاصل شده است.
حمیدرضا طالش بهرامی، سعید زارعی، حمید صفاری،
دوره ۱۷، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده
در این مقاله چگالش قطره ای نانوسیال روی یک صفحه مسطح شیبدار بررسی شده است. برای این کار مقاومت حرارتی تکتک قطرات محاسبه شده و سپس انتقال حرارت کل با استفاده از روش توازن تعداد استخراج گردید. نانوسیالهای مورد بررسی در این مطالعه آلومینا ، اکسید تیتانیوم و نقره با سیال پایه آب میباشد. اثر تغییرات نوع نانوسیال، کسر حجمی نانوذره و شیب صفحه بر روی انتقال حرارت در این تحقیق بررسی شده است. خواص نانوسیال اعم از چگالی، قابلیت هدایت حرارتی، ویسکوزیته و گرمای نهان تبخیر از منابع و مقالات در دسترس استخراج و در معادلات وارد شدند. نتایج حاصل در شرایط مشابه، با برخی از داده های تجربی موجود اعتبار سنجی شده است. از تئوری ناسلت برای محاسبه مقدار انتقال حرارت در چگالش لایه ای استفاده شده و برای مقایسه با انتقال حرارت چگالش قطره ای بکار رفته است. با بررسی نتایج میتوان به این نتیجه رسید که ضریب انتقال حرارت در حالت صفحه عمودی بیشترین مقدار و با کاهش شیب صفحه از حالت قائم – به دلیل کاهش سرعت زدوده شدن قطرهها کاهش مییابد. همچنین حضور ذرات نانو باعث افزایش انتقال حرارت در پدیده انتقال حرارت قطره ای می شود. ضریب انتقال حرارت در نانوسیالات مختلف، متفاوت و درعینحال در طول صفحه ثابت است. نتایج نشان میدهد برای سه نانوسیال ذکرشده، نانوسیال آب/ نقره دارای بیشترین انتقال حرارت نسبت به دو نانوسیال دیگر در شرایط یکسان میباشد و برای یک نانوسیال مشخص با افزایش کسر حجمی، ضریب انتقال حرارت افزایش مییابد.
دوره ۱۷، شماره ۱۰۴ - ( مهر ۱۳۹۹ )
چکیده
گیاه آویشن شیرازی با نام علمی Zataria multiflora Boiss یک گیاه درختچهای معطر ادویهای است که متعلق به خانواده نعناعیان است. در طب سنتی، از این گیاه بهعنوان طعمدهنده، نگهدارنده مواد غذایی و نوشیدنیها، درمان عفونتهای دستگاه تنفسی، برطرفکننده نفخ و همچنین بهعنوان داروی ضداسپاسم، ضدعفونی کننده و بیحس کننده استفاده میشود. هدف از انجام این پژوهش، بررسی فعالیت ضدباکتریایی اسانس آویشن شیرازی بهصورت تنهایی و توأم با آنتیبیوتیکهای جنتامایسین و کلرامفنیکل بر تعدادی از باکتریهای بیماریزای غذازاد بود. جهت بررسی اثر متقابل دارویی اسانس آویشن شیرازی با آنتیبیوتیکهای جنتامایسین و کلرامفنیکل، از غلظت تحت مهاری استفاده شد. از روشهای دیسک دیفیوژن آگار و چاهک آگار برای تعیین قطر هاله عدم رشد استفاده شد. تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی بهترتیب با روشهای رقیقسازی در مایع و پورپلیت انجام گردید. نتایج نشان داد که باکتریهای گرم منفی دارای هاله عدم رشد بزرگتری نسبت به باکتریهای گرم مثبت بودند. در حالت ترکیب اسانس آویشن شیرازی با آنتیبیوتیکهای جنتامایسین و کلرامفنیکل، هاله عدم رشد بهطور معنیداری برای باکتری لیستریا اینوکوا افزایش پیدا کرد. حداقل غلظت بازدارندگی از رشد اسانس آویشن شیرازی برای باکتریهای سودوموناس ائروژینوزا، سالمونلا تیفیموریوم، اشرشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس و لیستریا اینوکوا به ترتیب ۵/۰، ۲۵/۰، ۵/۰، ۲۵/۰ و ۲۵/۰ میلیگرم بر میلیلیتر بود. حداقل غلظت کشندگی اسانس آویشن شیرازی برای تمامی سویههای بیماریزا ۲ میلیگرم بر میلیلیتر بود. با توجه به نتایج این تحقیق، گیاه آویشن شیرازی از پتانسیل بالایی بهعنوان نگهدارنده در صنعت غذا علاوه بر کاربرد آن بهمنظور طعمدهنده غذا و استفاده در دمنوش برخوردار است.
دوره ۱۸، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۷ ۱۳۹۷ )
چکیده
توسعه پایدار، یکی از اهداف مهم کشورها به حساب میآید و تاکنون شاخصهای متعددی برای سنجش آن معرفی شدهاند. در این مقاله، ابتدا با روش حسابداری ملی به محاسبه پسانداز اصیل به عنوان یکی از شاخصهای سنجش توسعه پایدار پرداخته شده و سپس با روش اقتصاد سنجی سریهای زمانی، رابطه بین پسانداز اصیل با ارزش حال تغییرات مصرف در چهار دوره تنزیل ۱۰، ۲۰، ۳۰ و ۴۰ ساله برای سالهای ۱۳۳۹ الی ۱۳۹۱ مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج به دست آمده از محاسبه پسانداز اصیل برای ایران، نشان می دهد که در اکثر سالهای مورد مطالعه، پسانداز اصیل ایران منفی بوده و همچنین در اکثر دورههای منتخب، رابطه منفی بین پسانداز اصیل که نشاندهنده ثروت کشور و تغییرات ارزش حال مصرف که نشاندهنده رفاه کشور است، وجود دارد، که این نتایج با در نظر گرفتن قاعده هارتویک میتواند نشان از کاهش مصرف و رفاه در آینده باشد.
دوره ۱۸، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۳ )
چکیده
چکیده
اینترنت به دلیل گستردگی، بهراحتی قابل دسترس بودن، ارزان بودن، امکان ارتباط برقرارکردن با سرتاسر جهان به مانند دنیایی بیانتها است و نقشی کلیدی در توسعه و تخریب کشورها دارد. اگر ازآن در جهت صلح و امنیت اقتصادی و ارتباطات مثبت و قانونمند استفاده شود، تکنولوژی بسیارخوب برای کشورها محسوب میگردد، ولی اگرازآن درجهت مخالف، همچون نقض حریم خصوصی افراد، نقض حقوق مالکیت فکری، توهین و افترا، تخریب کامپیوترها ونرمافزارها استفاده شود، اثر معکوس خواهد داشت. برای بهره بردن هرچه بهتر از این دنیای جدید، طرح یک چارچوب قانونی جدید یا هماهنگ کردن قواعد موجود با نیازهای این فضا ناگزیر به نظر میرسد. در این مقاله، الگوهای پذیرفته شده جامعه حقوقی بهعنوان چارچوبی برای قاعدهمند کردن اینترنت، در ایران، انگلستان و آمریکا مورد بررسی قرار میگیرد. در این راستا حقوق بینالملل به واسطه ویژگیهای منحصر به فرد بیشترین تناسب را برای قانونگذاری در این حیطه دارد. این بررسیها در نهایت ما را به هدف رسیدن به یک چارچوب حقوقی مناسب برای داشتن اینترنت قاعدهمند نزدیک میسازد.
Email: Fzedrisi@yahoo.com * نویسنده مسؤول مقاله:
چکیده
اینترنت به دلیل گستردگی، بهراحتی قابل دسترس بودن، ارزان بودن، امکان ارتباط برقرارکردن با سرتاسر جهان به مانند دنیایی بیانتها است و نقشی کلیدی در توسعه و تخریب کشورها دارد. اگر ازآن در جهت صلح و امنیت اقتصادی و ارتباطات مثبت و قانونمند استفاده شود، تکنولوژی بسیارخوب برای کشورها محسوب میگردد، ولی اگرازآن درجهت مخالف، همچون نقض حریم خصوصی افراد، نقض حقوق مالکیت فکری، توهین و افترا، تخریب کامپیوترها ونرمافزارها استفاده شود، اثر معکوس خواهد داشت. برای بهره بردن هرچه بهتر از این دنیای جدید، طرح یک چارچوب قانونی جدید یا هماهنگ کردن قواعد موجود با نیازهای این فضا ناگزیر به نظر میرسد. در این مقاله، الگوهای پذیرفته شده جامعه حقوقی بهعنوان چارچوبی برای قاعدهمند کردن اینترنت، در ایران، انگلستان و آمریکا مورد بررسی قرار میگیرد. در این راستا حقوق بینالملل به واسطه ویژگیهای منحصر به فرد بیشترین تناسب را برای قانونگذاری در این حیطه دارد. این بررسیها در نهایت ما را به هدف رسیدن به یک چارچوب حقوقی مناسب برای داشتن اینترنت قاعدهمند نزدیک میسازد.
Email: Fzedrisi@yahoo.com * نویسنده مسؤول مقاله:
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۵ )
چکیده
حقوق فرهنگی طیف وسیعی از حقوق انسانی را شامل میشود. بسیاری از حقها و آزادیهای انسانی یا در مجموعه حقوق فرهنگی قرار دارند و یا برای تحقق صحیح آنها به حقوق فرهنگی نیاز است. همچنین تحقق بسیاری از حقها به صورت غیرمستقیم با حقوق فرهنگی پیوند دارد. به همین جهت، بسیاری از مصادیق حقوق فرهنگی بهمنزله مبنا و بنیاد بهرهمندی از سایر حقوقبشر قلمداد میشوند. با همه اهمیت حقوق فرهنگی، نظام بینالمللی حقوقبشر در این حیطه علیرغم پشت سر نهادن روندی پر اُفت و خیز برای کامل شدن، نه تنها هنوز امیدهای بسیاری را پاسخ نگفته، بلکه نگرانیهای متنوعی را نیز دامن زده است. در مطالعات روزافزون حقوقبشر در سراسر دنیا همچنان سهم بررسیهای مربوط به حقوق فرهنگی و شکلگیری فکر و اندیشه در این زمینه مطلوب نیست و پرسشهای متعدد بیپاسخ باقی مانده است. نوشتار حاضر با ملاحظه مهمترین اسناد بینالمللی ذیربط و تحقیقات علمی جهانی در حیطه حقوق فرهنگی، کوششی است با این هدف که روند شناسایی حقوق فرهنگی را در نظام بینالمللی حقوقبشر مشخص سازد، نکات محوری مربوط به حقوق فرهنگی را در نظام بینالمللی حقوقبشر بیان کند، عناصر حقوق فرهنگی را از یکدیگر تفکیک نماید و مبتنی بر بررسیهای یاد شده، به طور فشرده روشن سازد که چه فرصتها، چالشها و موانعی فراروی تحقق حقوق فرهنگی در جهان معاصراست. ارائه پیشنهاد و توصیههای نظری و کاربردی برای باروری هر چه بیشتر مباحث حقوق فرهنگی در فرایند تلاشهای آتی، رهاورد مقاله حاضر است.
حامد میری، بهروز زارع وامرزانی، حمید صفاری، سیدمصطفی حسینعلیپور، آرش نعمتی،
دوره ۲۰، شماره ۱۰ - ( مهر ۱۳۹۹ )
چکیده
در این مقاله ناپایداری انگشتی مخلوطشدنی در یک محیط متخلخل دارسی- غیردارسی از طریق حل عددی مطالعه شد و در مورد چگونگی شکلگیری و رشد الگوهای انگشتی بحث شده است. براساس ضریب تخلخل، محیط میتواند به دو دسته دارسی و غیردارسی تقسیمبندی شود. همچنین سرعت جریان و سیال مورد استفاده (نیوتونی یا غیرنیوتونی) عواملی هستند که استفاده از رابطه دارسی را محدود میکنند. در این شبیهسازی برخلاف بیشتر پژوهشهای پیشین که در آنها از معادله دارسی دوفاز برای بررسی ناپایداریها استفاده شده، از یک مدل دوبعدی براساس زوجکردن معادلات جریان در محیط متخلخل (دارسی یا برینکمن) و انتقال گونههای آبکی استفاده شده است. اثرات افزایش نرخ تزریق و تغییرات لزجت براساس نرخ تزریق و نسبت لزجت بر روی ناپایداریها بررسی شده است. همچنین مقایسهای بین نتایج حاصل از حل دارسی و برینکمن در ضریب تخلخلهای مختلف و نسبت گرانرویهای متفاوت انجام پذیرفته است. جهت اندازهگیری پارامترهای زمان گشایش، طول مرز مشترک، بعد فراکتالی و بازده جاروب از تکنیکهای پردازش تصویر استفاده شده است. با افزایش گرانروی در حلهای دارسی و برینکمن طول مرز مشترک و بعد فراکتالی افزایش یافته و انگشتیهای پیچیدهتری تشکیل میشود. در نتیجه بازده جاروب محیط متخلخل کاهش مییابد. همچنین، ضریب تخلخل محیط افزایش بازده جاروب را به دنبال خواهد داشت. در نهایت مشاهده شده است که با افزایش سرعت تزریق در حلهای برینکمن، پیچیدگی انگشتیها و عرض اختلاط افزایش یافته و بازده جاروب کاهش مییابد.
دوره ۲۲، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده
از دیرباز پدیده طفرهروی اجتماعی به عنوان یکی از عوامل مهم مؤثر بر کاهش کارایی گروههای کاری در سازمانها مورد مطالعه قرار گرفته است. از آنجایی که امروزه بسیاری از فعالیتهای کارکنان در سازمانهای وابسته به یکدیگر بوده و به صورت گروهی انجام میشود، در تحقیق حاضر بر آن شدیم تا عوامل مؤثر بر طفرهروی اجتماعی در میان شاغلین بخش خصوصی را شناسایی کنیم. جامعه مورد مطالعه کارشناسان شاغل در سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات پاسارگاد آریان (فناپ) است. این تحقیق از نظر رویکرد کیفی و تحلیلی- توصیفی، از نظر گردآوری اطلاعات پیمایشی و از نظر نتایج حاصله کاربردی است. در چارچوب این پیمایش از روش نگاشت شناختی علّی برای دسترسی به ادراکات در خصوص علل طفرهروی اجتماعی استفاده شده است. در تحلیل دادهها از روشهای تحلیل نقشههای شناختی علّی شامل تجزیه و تحلیل شاخصهای پیچیدگی، تجزیه و تحلیل قلمرو، تحلیل مرکزیت نسبی، تحلیل پیامدها و همچنین تجزیه و تحلیل نقشههای شناختی مشترک استفاده شده است. در نهایت عوامل مؤثر بر طفرهروی اجتماعی در چهار گروه عوامل فردی، سازمانی، شغلی و گروهی به دست آمده است. عوامل انگیزههای بیرونی، نارضایتی شغلی، انگیزههای درونی، عدم ادراک انسجام گروهی بیشتر از سایر عوامل مؤثر بر طفرهروی اجتماعی مورد توافق شرکت کنندگان در تحقیق بوده است.
دوره ۲۴، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۳ )
چکیده
در این پژوهش تلاش شده است با هدف حداقل کردن هزینه تبادلات برق ایران با کشورهای ترکیه و عراق، مقدار بهینه صادرات و واردات، مقدار خاموشی و میزان بهینۀ تولید برق هریک از انواع نیروگاه ها بررسی شود. برای این منظور از روش بهینه یابی عدد صحیح نرمافزار گمز برای مدل کوتاه مدت مذکور در بازه زمانی یک ساله در سال ۲۰۱۹ استفاده شده است. نتایج حاکی از آن میباشد که حداقل هزینۀ شبکه تبادل برق در کوتاه مدت با مجموع حداقل هزینه های شبکه برق هر سه کشور به تنهایی برابر است و اما این شبکۀ تبادل در کوتاه مدت سبب میشود که تقاضای برق برآورده نشدهای در سه کشور ایران، ترکیه و عراق وجود نداشته باشد و همچنین سبب افزایش صادرات و واردات برق میان کشورها می شود که برای این سه کشور باعث ایجاد منفعت میگردد. شبکۀ تبادل برق نیز باعث میشود کشورهای نامبرده، تولید نیروگاه های حرارتی خود را کاهش دهند و کشور ایران که با تغییرات اقلیمی با محدودیت آب مواجه است از تولید نیروگاه های برقابی ترکیه برخوردارشود که باعث کمتر شدن هزینه های بهره برداری نیروگاه های کشورهای مورد مطالعه در پژوهش حاضر می شود.
دوره ۲۴، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۳ )
چکیده
در سالهای اخیر رشد روزافزون جمعیت و افزایش استفاده از حملونقل شخصی و سفرهای روزانه، مشکلات فراوانی در حوزۀ جابهجایی ازجمله مصرف بالای سوخت، آلودگی هوا، سر و صدا، تراکم بالای خیابانها، کاهش فعالیت بدنی و غیره بهوجود آورده است. در بسیاری از کلانشهرها طی دهههای گذشته افزایش ناگهانی وسایل نقلیه موتوری موجب ترافیکهای سنگین خیابانی در سفرهای درونشهری شده است و علت اصلی آن را میتوان ضعف روابط بین مورفولوژی شهری و حملونقل، به عبارت دیگر شکلهای شهری پیادهگریز و تشویقکننده سفرهای موتوری دانست. از آنجایی که مورفولوژی شهری اثر قابل توجهی بر حملونقل شهری دارد، نحوۀ ایجاد رابطهای قوی بین مورفولوژی شهری و حالتهای سفر علاقههای بسیاری را به خود جلب کرده است، با در نظر گرفتن این ضرورت، در پژوهش حاضر اثر مورفولوژی شهری بر تقاضای حملونقل شهری در شهر اصفهان ارائه خواهد شد. در این پژوهش با استفاده از نرمافزار Eviews و مدل رگرسیون خطی چندمتغیره و روش حداقل مربعات وزنی، اثر متغیرهای مورفولوژی شهری، بر متغیر تقاضای سفر شهری بررسی شد. نتایج پژوهش نشان میدهد که هرچه در نواحی میانگین عرض معابر افزایش مییابد، ساکنان نواحی کمتر از حملونقل عمومی و بیشتر از حملونقل شخصی جهت سفرهای روزانه خود استفاده خواهند کرد. همچنین یافتههای پژوهش نشان میدهد که با افزایش شاخص اتصال سفرهای حملونقل شخصی افزایش مییابد و با افزایش تراکم کلی مسکونی و کاهش پراکندگی، ساکنان نواحی ترجیح میدهند از وسایل نقلیه عمومی استفاده کنند.