۱۶ نتیجه برای صفرزاده
دوره ۳، شماره ۳ - ( تابستان ۱۴۰۲ )
چکیده
کتاب دیگردوستی مؤثر، کمک به دیگری را هم در حوزه مبانی نظری و هم در حوزه مبانی عملی مورد توجه قرار داده است. در واقع کمک به دیگری شامل کمک به انسانهای دیگر، حیوانات، محیط زیست و هر چیزی است که سبب بهبود شرایط انسانها و جهان میشود و پرداختن به این موضوع سابقهای به قدمت وجود انسان دارد. کتاب دیگردوستی مؤثر، توسط پیتر سینگر از متفکران معاصر در حوزه اخلاق عملی نگاشته شده و شامل چهار بخش و پانزده فصل است. کتاب به شیوه بسیار مناسب و البته مؤثر و کاربردی در زمینه کمک به دیگران سخن گفته است و در این زمینه در حوزه خود کمنظیر است؛ اما مهمترین نقطه ضعف کتاب، عدم توجه به نقش سازمانهای جهانی در پیشگیری از جنگ و ... است که این امر خود میتواند نقش مؤثر و بلکه اساسی در زمینه دیگردوستی ایفا نماید.
دوره ۹، شماره ۴ - ( مهر و آبان ۱۳۹۷ )
چکیده
مطالعۀ حاضر اولین تلاش برای ارائۀ یک مدل فرضی و یک پرسشنامه در زمینۀ آموزش زبان جهانی ـ بومی است که به تولید ابزار لازم و جمعآوری نظامیافتۀ دادههای حاصل از بررسی درک معلمان از آموزش زبان جهانی بومی در ایران منجر میشود؛ به همین دلیل در ابتدا یک مدل فرضی برانگاشته شد و محققان پس از طی گامهای علمی درصدد ایجاد یک پرسشنامۀ پایا و اعتبارسنجیشده در زمینۀ آموزش زبان جهانی ـ بومی برآمدند تا مدل را مورد آزمایش قرار دهند. اعتبار ظاهری، محتوایی و اعتبار سازهای پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفت. برای تحلیل عاملی اکتشافی معیارهای عاملیتپذیری رعایت شد. سپس محققان با استخدام روش تجزیه و تحلیل مؤلفههای اصلی، پنج عامل را شناسایی کردند. از ضریب کرونباخ آلفا برای اندازهگیری پایایی درونی پرسشنامه استفاده شد. نتایج حاصل از این اندازهگیری نشان داد که پایایی درونی کل پرسشنامه ۰,۹۶ و برای پنج مؤلفه شناسایی شده است که بهعنوان زیر ـ مقیاسهای پرسشنامۀ آموزش زبان جهانی ـ بومی بهشمار میروند، بهترتیب برابر با ۰.۸۹، ۰.۹۲، ۰.۸۸.۰۸۹ و۰.۸۷ است. بعد از انجام آنالیز عاملی اکتشافی، برای بررسی انطباق دادههای پرسشنامه با مدل فرضی که در ابتدای مطالعه معرفی شد، تحلیل عاملی تأییدی انجام گرفت. سپس نسخۀ نهایی پرسشنامه بین ۲۷۰ نفر از معلمان زبان توزیع شد تا دادههای لازم برای بررسی انطباق مدل با دادههای بهدست آمده مورد بررسی قرار گیرد. نتایج حاصل از مطالعه نشان داد اگرچه این پرسشنامه اولین پرسشنامه در نوع خود است؛ ولی بر اساس یافتههای حاصل از تحلیلهای آماری، از پایایی و روایی قابل قبولی برخوردار است. این مدل میتواند کاربردهای زیادی برای معلمان زبان انگلیسی ایران و محققان آینده داشته باشد.
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۱ )
چکیده
در این پژوهش، الگوی سهبعدی جریان در آبگیری جانبی از مسیر مستقیم، هم زمان به صورت آزمایشگاهی و عددی
شکل، حاصل از برخورد دو کانال مستطیلی با بستر صلب و نسبت عرض کانال آبگیر به T بررسی شد. آزمایشها در یک تقاطع
۱۶ ، برای سه نسبت دبی آبگیری ۱۱ ADV کانال اصلی ۴۰ درصد انجام شد. سرعتهای سه بعدی جریان در محدوده آبگیر با دستگاه
و ۲۱ درصد برداشت شد. مطالعه عددی الگوی جریان با استفاده از مدل سه بعدی فلوئنت انجام شد . برای مدل سازی آشفتگی از
استفاده شد. با مقایسه نتایج به دست آمده از شبیه سازی (RSM) و همچنین مدل تنش رینولدز (k-ω و k-ε) مدلهای دو معادلهای
عددی و نتایج آزمایشگاهی، مدل مناسب برای مطالعات هیدرودینامیک و پارامتریک انتخاب شد . مقایسه نتایج به دست آمده از
مدلهای آشفتگی با نتایج آزمایشگاهی نشان داد که الگوی جریان داخل کانال اصلی به وسیله ی هر سه مدل به خوبی پیشبینی شده
بوده است. مقایسه خطوط k-ε بیشتر از مدل k-ω نسبت به دو مدل دیگر بهتر عمل کرده و قابلیت مدل RSM اما در کانال آبگیر، مدل
جریان به دست آمده از نتایج آزمایشگاهی و عددی در ترازهای مختلف نشان دهنده قابلیت مدل استفاده شده در شبیهسازی ویژگی -
های جریان در آبگیرها است. مقایسه منحنیهای هم سرعت در ترازهای مختلف نشاندهنده کاهش چشم گیر سرعت جریان در لبه
پایین دست دهانه آبگیر در ترازهای پایینی بوده که در بسترهای متحرک ناحیه، محتمل رسوب گذاری خواهد بود. نتایج نشان میدهد
که با افزایش نسبت دبی انحرافی، عرض ناحیه جدایی جریان داخل آبگیر کاهش یافته و فاصله خط تقسیم جریان از دیواره داخلی
کانال اصلی افزایش مییابد. با مقایسه جریانهای ثانویه دهانه آبگیر در نسبتهای مختلف دبی ، مشاهده شد که با افزایش نسبت
دبی انحرافی، گستردگی جریانهای ثانویه در ترازهای پایینی، بیشتر شده که این امر سبب جاروب رسوبات بیشتری از مقابل دهانه
آبگیر و انتقال آنها به کانال آبگیر خواهد شد.
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ویژهنامه ۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده- در این مقاله برای بررسی تأثیر زبری بستر بر پارامترهای آشفتگی، مانند تنش های رینولدز و شدت آشفتگی، الگوی جریان پیرامون جت دیواره ای بررسی آزمایشگاهی شده است. اندازه گیری ها با استفاده از سرعت سنج سه بعدی ADV انجام شده و از سری های زمانی سه مؤلفه سرعت برای تحلیل روند تغییرات پارامترهای آشفتگی استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان داد که با افزایش زبری بستر، شدت آشفتگی مؤلفه های u و w در فواصل طولی متناظر از جت افزایش یافته و برای یک زبری ثابت، شدت آشفتگی مؤلفه u از w بیشتر است. همچنین با افزایش فاصله از جت، تنش برشی بستر کاهش یافته و با افزایش زبری بستر، تنش برشی روند افزایشی دارد. محل وقوع بیشینه ی تنش برشی بستر با تغییر زبری ثابت می ماند.
حبیب اله صفرزاده، سبحان فتح اللهی،
دوره ۱۵، شماره ۱۲ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده
سیستم های پمپ حرارتی خورشیدی انبساط مستقیم، امروزه به صورت گسترده جهت گرمایش آب مصرفی ساختمان ها و مراکز صنعتی، گرمایش فضاهای خانگی و صنعتی و همچنین در صنعت تهویه مطبوع، مورد استفاده قرار می گیرند. این سیستم ها عمل انتقال انرژی از منبع با دمای کمتر به منبع با دمای بیشتر را انجام میدهند. در سیستم پمپ حرارتی خورشیدی انبساط مستقیم، به منظور انتقال بهینه ی گرمای ناشی از تابش خورشیدی به مبرد، از کلکتور خورشیدی صفحه تخت به عنوان تبخیرکننده استفاده می شود. در این مقاله، با استفاده از شبیه سازی عددی، عملکرد حرارتی یک پمپ حرارتی خورشیدی انبساط مستقیم به منظور گرمایش آب خانگی یک منزل مسکونی در شهرکرمانشاه، مورد بررسی قرار گرفته است. سیستم شامل یک کلکتور خورشیدی صفحه تخت با مساحت ۴ مترمربع، یک تانک ذخیره آب گرم به حجم ۱۵۰ لیتر، یک کمپرسور چرخشی نوع هرمتیک و یک شیرانبساط ترموستاتیکی بوده و سیال عامل مورد استفاده در سیستم، مبرد R۱۳۴a می باشد. نتایج نشان میدهد که در شرایط آب و هوایی شهر کرمانشاه، تعداد ساعات کارکرد سیستم در طول ماه های مختلف بین ۳۷ تا ۱۳۰ ساعت متغیر بوده و همچنین میانگین ماهانه ضریب عملکرد گرمایی سیستم و بازده کلکتور خورشیدی به ترتیب بین مقادیر ۹۶/۳ تا ۷۱/۶ و ۶۸ تا ۹۹ درصد متغیر میباشد. همچنین تأثیر پارامترهای مختلف از جمله تابش خورشیدی، دمای محیط، مساحت سطح کلکتور، سرعت کمپرسور، تعداد پوشش کلکتور و سرعت باد نیز بر عملکرد حرارتی این سیستم مورد بررسی قرار گرفته است.
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۵ )
چکیده
در این تحقیق میدان جریان بین دو آبشکن مستقیم واقع در جریان کم عمق یک کانال عریض با استفاده از روش سرعت سنجی تصویری ذرات سطحی اندازه گیری شده است. بدین منظور آبشکن های مستقیم به طول ۲۵ سانتیمتر در دو فاصله نسبی ۱ و ۲ در ناحیه جریان توسعه یافته کانالی به عرض ۸/۱ قرار داده شده و اندازه گیری میدان جریان، به منظور مطالعه الگوی جریانهای چرخشی افقی، ساختار لایه اختلاطی و ناحیه چرخشی پایین دست انجام شده است. برای پردازش تصاویر از نرم افزار GPIV استفاده شده و از روش های وستِرویل و الگوریتم تکراری برِویس برای فیلتراسیون میدانهای سرعت استفاده شده است. نتایج بصورت توزیع مقادیر متوسط سرعت، شدتهای آشفتگی و تنشهای رینولدز ارائه شده است. بر اساس نتایج حاصله، بواسطه کم عمق بودن میدان، بخش عمدهای از ساختارهای آشفتگی حالت دوبعدی داشته وشکل گیری یک جریان برگشتی از ناحیه پایین دست به داخل میدان آبشکن باعث پیچیدگی ساختار لایه اختلاطی و در نتیجه پروسه تبادل جرم بین ناحیه چرخشی میدان آبشکن و جریان آزاد میشود.
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۵ )
چکیده
در این مقاله به مطالعه¬ی آزمایشگاهی ساختار جریان پیرامون آبشکن با دیواره¬ی شیب¬دار پرداخته شده است. بدین منظور، هیدرودینامیک سه بعدی اطراف تک آبشکن مستقیم با دیواره¬ی شیب¬دار ۷۵ درجه، بصورت آزمایشگاهی و در یک کانال مستقیم با بستر صلب مورد مطالعه قرار گرفت. مشخصات جریان با برداشت پارامترهای آشفتگی اطراف آبشکن به وسیله سرعت¬سنج نقطه¬ای سه بعدی ADV، مورد بررسی قرار گرفت. در پشت آبشکن با کاهش سرعت جریان که منجر به تشکیل ناحیه¬ی سکون می شود، سرعت جریان در نواحی میانی افزایش می¬یابد. به همین علت جریان به دو قسمت تقسیم شده و قسمتی از جریان به سمت بالا و قسمتی از جریان به سمت پایین که فشار کمتر است، حرکت میکند. جریان پایین رونده عامل تشکیل گردابه¬ی نعل اسبی می¬باشد. دو ناحیه¬ی تشدید سرعت، که اولی مربوط به تشدید سرعت در هسته¬ی اصلی جریان و ناشی از کاهش عرض عبوری جریان بوده و ناحیه¬ی پرسرعت دیگر که مربوط به تشدید موضعی سرعت در پایین¬دست آبشکن و در ناحیه¬ی بیرونی لایه¬ی برشی می¬باشد، تشکیل می¬شد و حداکثر مقدار مؤلفه¬ی تنش -ρ(u^' v^' ) ̅در امتداد لایه¬ی برشی رخ می¬دهد. با توجه به مقادیر منفی تنش¬های رینولدز (-ρ(v^' w^' ) ̅) و (-ρ(u^' w^' ) ̅)، تجمع رسوبات در ناحیه¬ی چرخشی پشت آبشکن اتفاق می افتد.
دوره ۱۷، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده
در این مقاله، هیدرودینامیک سه بعدی شکست سد در مسیرهای قوسی بصورت عددی مدلسازی شده و تاثیر زاویه و شعاع انحنای قوس بر الگو و نحوه حرکت موج سیلاب بررسی شده است. هدف اصلی، بررسی تفاوت ها و تشابه های پدیده شکست سد در مسیرهای مستقیم و قوسی می باشد. نتایج حاصله نشان داد که در لحظات اولیه شکست سد در مسیر مستقم، بخاطر تاثیر موج دینامیکی، یک پیک موضعی در هیدروگراف سیلاب رخ می هد و تا فاصله ای در پائین دست سد این پدیده حفظ می شود. در حالیکه در بازه های قوسی بواسطه نامتعادل شدن موج سیلاب پیش رونده، چنین پدیده ای تنها در محل سد رخ داده و به سرعت از بین می رود. وجود بازه قوسی باعث کاهش شتاب حرکت موج سیلاب شده و تاثیر قوس بر روند حرکت موج سیلاب در امتداد جداره داخلی بسیار بیشتر از جداره های خارجی و خط مرکزی کانال می باشد. تغییر شعاع انحنا تاثیر بسزایی بر حرکت موج سیلاب در امتداد جداره داخلی قوس داشته ولی تاثیر این پارامتر در سرعت حرکت موج سیلاب در امتداد جداره بیرونی و خط مرکزی کانال زیاد نمی باشد. مسیر قوسی فقط بر شاخه صعودی هیدورگراف سیلاب و مشخصات نقطه پیک تاثیر گذار بوده و شاخه نزولی مشابه مسیر مستقیم می باشد.
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده
پس از دوره اقتصادی صنعتی که همراه با تغییرات و تحولات بسیاری در زندگی بشر و نظام های بشری بود، هم اکنون مواجهه با دوره جدیدی از زندگی بشر تحت عنوان انقلاب الکترونیکی هستیم. یکی از مظاهر این انقلاب الکترونیکی، تجارت از طریق تلفن همراه می باشد. امروزه این سبک نوین از تجارت در بخش های وسیعی از جهان، بویژه کشورهای در حال توسعه مورد استفاده قرار می گیرد. حال مسئله اصلی و بنیادی آن است که چگونه می¬توان مدل توسعه چنین تجارتی را در ایران طراحی و تبیین نمود. به منظور حل این مسئله، تحقیق اکتشافی حاضر شکل گرفت و محقق، پس از وزن¬دهی به عوامل مستخرج از مبانی نظری و گویه¬سازی برای آن¬ها، توسط پانل صاحب¬نظرانِ دلفی ـ طی چهار مرحله ـ به ابعاد سه گانه (تکنولوژیکی، شخصیتی و اجتماعی) و دوازده مؤلفه نوظهور دست یافت. این مؤلفه¬ها، صورت-بندی مدل مفهومی توسعه تجارت از طریق تلفن همراه را رقم زدند. آزمون مدل مفهومی پیش-گفته، در جامعه مجازی ایرانیان با پرسشنامه طراحی شده و استفاده از نرم¬افزار آموس به انجام رسید. داده های جمع آوری شده با استفاده از مدل معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بدین منظور ابتدا با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی روابط سازه های تحقیق مورد آزمون قرار گرفته سپس با استفاده از تحلیل مسیر فرضیات مورد آزمون قرار گرفته است. نهایتا این پژوهش با رویکرد آینده¬پژوهی و افزودن بُعد زمان به ابعاد سه گانه به پویایی مدل پرداخته است.
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۸-۱۳۹۶ )
چکیده
استفاده از سرریزهای چندوجهی به دلیل کاهش قابل توجه هزینه و مشکلات اجرایی در مقایسه با سایر سرریزها، مورد توجه طراحان این نوع سازهها است. در مناطقی که از لحاظ مکانی و افزایش عرض کلی جایگاه سرریز، محدودیت وجود دارد و یا در مناطقی که از لحاظ افزایش فضا و حجم اضافی برای سیل محدودیت داشته باشند، همچنین برای اصلاح و افزایش ظرفیت سرریز موجود، میتوان از سرریز چندوجهی استفاده کرد. از طرفی تلاطم و آشفتگی جریان و اعمال ضربات شدید آب بر کف و دیوارههای جانبی کانال آببر و بهطور کلی شرایط نامناسب جریان داخل کانال آببر، کارایی این سرریزها را با مشکل مواجه میکند. در این تحقیق ابتدا با استفاده از یک نرمافزار دینامیک سیالات محاسباتی (Flow-۳D) به بررسی جریان سهبعدی در سرریز Uشکل با بهکارگیری مدل آشفتگی RNG پرداخته میشود. با توجه به اهمیت ورود هوا به جریان در سازههای هیدرولیکی به شبیهسازی جریان دوفازی در موضوع تحقیق حاضر پرداخته شده است. نتایج بهدست آمده در مقایسه با شبیهسازی عددی تک فاز، حاکی از بهبود پیشبینی جریان است. سپس با درنظر گرفتن مدل با ابعاد واقعی، تأثیرات مقیاس در مدلهای آزمایشگاهی بررسی شده است. نتایج نشان میدهد مدلهای فیزیکی در پیشبینی ورود هوا به جریان مناسب نیستند و میزان هوای وارد شده وابسته به عدد رینولدز است و از تشابه فرودی تبعیت نمیکند.
سجاد آهنگرزنوزی، حبیب اله صفرزاده، حبیب امین فر، موسی محمدپورفرد،
دوره ۱۷، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۳۹۶ )
چکیده
در این مقاله به مدلسازی عددی جریان فروسیال جاری در یک سیکل خنککاری بسته پرداخته شده است که فاقد هرگونه پمپ مکانیکی می باشد. جریان فروسیال از طریق اعمال میدان مغناطیسی غیر یکنواخت و با استفاده از خاصیت ترمومفناطیسی در سیکل بسته شارش خواهد یافت. فروسیال مربوطه شامل آب و اکسید آهن با کسرهای حجمی مختلف نانوذرات بوده و قطر نانوذرات برابر ۱۳nm در نظر گرفته شده است. برای مدل سازی جریان از مدل دوفازی مخلوط و روش حجم کنترل استفاده شده است. برای اعمال میدان مغناطیسی از یک سیملوله الکترومغناطیسی استفاده شده است و به مدل سازی پایا و همچنین گذرای جریان ایجاد شده در سیکل خنک کاری از لحظه صفر (فروسیال به صورت ساکن در داخل سیکل) پرداخته شده است. نتایج نشان میدهد که با اعمال میدان مغناطیسی و همچنین بهره گیری از ویژگی وابسته بودن مغناطیس پذیری به دما (اثر ترمومغناطیس) میتوان باعث بوجود آمدن جریان در سیکل خنک کاری شد به طوری که با افزایش توان منبع ایجاد کننده گرما (گرمکن) در سیکل، مقدار دبی جریان در داخل سیکل افزایش می یابد. همچنین نتایج نشان میدهد که برای منبع سرد (منبع دفع کننده گرما) با دمای ثابت بالاتر، دبی جریان بیشتری در سیکل خنککاری خواهیم داشت. علاوه بر این، برای فروسیال با کسر حجمی نانوذرات بالاتر، دبی جریان بوجود آمده در سیکل خنککاری بیشتر خواهد بود. میتوان از این سیکل خنککاری جهت خنککاری سیستم های الکترونیکی استفاده نمود.
دوره ۱۸، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۷ ۱۳۹۷ )
چکیده
نابرابری، یکی از معضلات عمده اغلب کشور های در حال توسعه است. بررسی آمار ها حکایت از حاد بودن این مسأله در ایران نسبت به کشور های در حال توسعه دارد. مهمتر از وجود خود نابرابری، اثرات آن بر جامعه بوده که مطالعه و شناخت آن را ضروری نموده است. هدف این پژوهش، "اندازه گیری نابرابری چند بعدی " مناطق شهری کل کشور طی دوره های ۱۳۷۶-۱۳۶۸، ۱۳۸۴-۱۳۷۶ و ۱۳۹۲-۱۳۸۴ منطبق بر سه دورۀ ریاست جمهوری می باشد که برای نخستین بار در ایران صورت می گیرد. ابعاد مورد بررسی درآمد، سلامت و آموزش است و داده های مورد استفاده در این مطالعه، از ریز داده های طرح پیمایش هزینه - درآمد خانوار های شهری مرکز آمار برای سال های منتخب استخراج می شود. ابتدا نابرابری تک بعدی در هر یک از ابعاد ذکر شده با استفاده از شاخص های ضریب جینی و آنتروپی تعمیم یافته برای سال های ابتدایی و انتهایی هر دوره محاسبه، و سپس نابرابری چند بعدی با استفاده از شاخص بورگیگنون اندازه گیری می شود. بر اساس نتایج حاصل، ضریب جینی برای بعد درآمد در هر سه دوره کاهش یافته، در حالی که در بعد سلامت حاکی از افزایش است. برای بعد آموزش نیز مقدار این شاخص در دورۀ دوم افزایش و در دو دورۀ دیگر کاهش یافته، و شاخص های آنتروپی محاسبه شده نیز در هر سه دوره برای هر سه بعد با نوساناتی همراه است. شاخص نابرابری چند بعدی اندازه گیری شده با توجه به مقادیر پارامتر های ضریب جانشینی و ضریب انزجار از نابرابری، نتایج گسترده ای را در اختیار قرار می دهد. در مجموع این شاخص نشان می دهد که وضعیت در دوره دوم نسبت به دو دوره دیگر، بد تر شده است.
دوره ۱۹، شماره ۵ - ( ۱۰-۱۳۹۸ )
چکیده
در این تحقیق هیدرولیک و ساختار جریان بر روی سرریزهای کلید پیانویی مستطیلی با ارتفاعهای مختلف، در دو حالت بدون دماغه و با وجود دماغه با شکلهای مختلف با روش آزمایشگاهی و مدلسازی عددی سهبعدی، مطالعه شده است. آزمایشها در یک فلوم به عرض یک متر انجام شده و مدل سرریزها با استفاده از صفحات PVC با سه ارتفاع مختلف به نحوی ساخته شده است که نسبت طول توسعهیافته تاج به عرض کانال در تمامی آنها برابر پنج باشد. ابتدا منحنی ضریب آبگذری برای محدوده گستردهای از نسبت هد به ارتفاع برای سه ارتفاع مختلف سرریز تعیین و سپس تأثیر سه هندسه از دماغه با شکلهای مثلث، دایره و بیضی بر بهبود ضریب آبگذری سرریز با ارتفاعهای مختلف بررسیشده است. در این پژوهش بازه انتخابشده برای نسبت هد به ارتفاع همخوانی مناسبی با نسبت مذکور در طراحی سرریز کلید پیانویی سدهای موجود دارد. بر اساس نتایج حاصله، ضریب آبگذری با افزایش ارتفاع سرریز تا مقدار خاصی افزایشیافته و دماغههای مثلثی بزرگ و بیضی تأثیر قابلملاحظهای بر بهبود عملکرد هیدرولیکی سرریزها دارند. تأثیر اصلی دماغه در اصلاح توزیع خطوط جریان بر روی تاج جانبی سرریز در ناحیه پاییندست این تاج میباشد.
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۹ ۱۳۹۹ )
چکیده
این مقاله، با هدف بررسی شاخص درصد خانوارهای دارای هزینه تحمل ناپذیر سلامتی و درصد زایش فقر در مناطق روستایی و شهری کشور، قبل و پس از اجرای طرح تحول سلامت، برپایه نظریه چرخه زندگی و رویکرد شبه پنل تدوین شد. در این بررسی، آمار استنباطی برای تحلیل نتایج بهکار گرفته شده است. با استفاده از دادههای پیمایشی هزینه- درآمد خانوارهای کشور در سالهای ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۵، سرپرستان متولدین ۱۳۲۳ تا ۱۳۷۲ به ده گروه سنی با فاصله پنج سال، تفکیک و محاسبات با نرمافزار STATA۱۳ و EXCEL انجام شد. شاخصها، در دو حالت وزنی و غیروزنی برای کل خانوارها و خانوارهای دارای هزینه سلامت، محاسبه شد. پس از اجرای طرح تحول سلامت، درصد خانوارهای دارای هزینه تحملناپذیر سلامتی، روند تقریباً ثابت داشت و درصد زایش فقر، کمی کاهش یافت. بخش روستایی و شهری در سال ۱۳۹۳ در حالت بررسی بدون وزن، خانوارهای دارای هزینههای سلامت، با کمترین درصد خانوارهای مواجه با هزینههای تحملناپذیر و درصد زایش فقر مواجه شدند. در مجموع، مناطق روستایی و خانوارهای دارای سرپرستان مسن، با هزینه تحملناپذیر سلامتی و میزان زایش فقر بیشتری مواجه بودند.
دوره ۲۲، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۱ ۱۴۰۱ )
چکیده
هدف از نگارش این مقاله، بررسی اثر متغیرهای کلان اقتصادی نظیر نرخ ارز، نرخ بهره، رشد اقتصادی و رشد مانده حقیقی پول بر ثبات مالی صنعت بیمه ایران است. برای این منظور، از روش مارکوف سوئیچینگ استفاده شده، که توانایی ملحوظ کردن تغییر در نحوه ارتباط بین متغیرهای کلان اقتصادی و ثبات مالی صنعت بیمه در طی زمان، از مهمترین ویژگیهای روش مارکف سوئیچینگ بوده، و دوره زمانی مورد بررسی، از فصل اول سال ۲۰۰۵ تا فصل چهارم سال ۲۰۱۵ است. نتایج نشان میدهد، رفتار ثبات مالی صنعت بیمه در تأثیرپذیری از متغیرهای کلان اقتصادی در طول رژیمهای اول (شامل فصل اول ۲۰۰۵ تا فصل سوم ۲۰۰۸) و دوم (شامل فصل چهارم ۲۰۰۸ تا فصل چهارم ۲۰۱۵) تفاوت دارد؛ بهطوری که تأثیر متغیرهای نرخ ارز، نرخ بهره، رشد اقتصادی بر ثبات مالی صنعت بیمه در رژیم اول، عکس رژیم دوم بوده، در حالی که متغیر رشد مانده حقیقی پول در هر دور رژیم، رابطه مستقیمی با ثبات مالی صنعت بیمه داشته، ولی اثر آن در رژیم دوم که یک رژیم رکودی محسوب میشود، بر ثبات مالی ناچیز است. همچنین نتایج، پایداری رژیم اول را از رژیم دوم، بیشتر نشان میدهد؛ بهطوریکه اگر صنعت بیمه در دوره قبل، در وضعیت رژیم یک باشد، به احتمال ۹۴ درصد، در این دوره هم، در رژیم یک خواهد بود.
دوره ۲۳، شماره ۰ - ( Special issue ۱۴۰۰ )
چکیده