۷ نتیجه برای ضیاء بشرحق
مسعود ضیاء بشرحق، مصطفی محمودی،
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۱ )
چکیده
در این مقاله حل عددی موتور استرلینگ نوع بتا با درنظر گرفتن بازیاب غیر ایده آل در آن، انجام شده است. برای این منظور از مدل مرتبه دوم، شامل افت های حرارتی و هیدرولیکی بازیاب استفاده شده و اثر آنها بر روی راندمان و توان خروجی موتور بدست آمده است. درادامه، با استفاده از کد عددی، مقادیر بهینه ابعادی و عملکردی بازیاب، محاسبه شده است. برای صحه گذاری نتایج بدست آمده، از پارامترهای هندسی و عملکردی موتور ساخته شده توسط شرکت جنرال موتورز به نام GPU-۳ استفاده شده است. با استناد به نتایج بدست آمده، مقادیر افتهای حرارتی و هیدرولیکی در بازیاب بسیار قابل توجه بوده و باعث کاهش توان موتور به میزان ۲۳ درصد و راندمان آن به میزان ۸ درصد می شود. با استفاده از کد عددی و نتایج بدست آمده، مقدار تخلخل کمتر از ۷/۰، فرکانس ۳۵ هرتز و طول ۲۴ میلمیتر برای بازیاب در شرایط بهینه هندسی و فیزیکی موتور، پیشنهاد می شود.
روح اله عزیزی، رضا ابراهیمی، مسعود ضیاء بشرحق،
دوره ۱۳، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده
بررسی همزمان تمامی متغیرها و محدودیت¬های طراحی اولیه کمپرسور محوری بسیار سخت و نیازمند ایجاد یک برنامه پیچیده طراحی است. در این مقاله با ترکیب بهینه¬سازهای چند هدفه و چند متغیره، برنامه طراحی اولیه و نیز شبیه ساز یک¬بعدی، الگوریتمی برای طراحی اولیه و بهینه کمپرسورهای چند مرحله¬ای ارایه شده است. برای در نظر گرفتن تمامی متغیرهای طراحی از بهینه¬سازی دو لایه¬ای استفاده و توابع هدف آنها از ترکیب توابع محدوده سرج، بازده و نیز محدودیت¬های طراحی تشکیل شده¬اند. مقایسه نتایج حاصل از این الگوریتم با یک کمپرسور ۸ مرحله¬ای و گذر صوتی در شرایط ورودی مشابه طراحی توانایی الگوریتم ارایه شده در ایجاد طرحی با مشخصات عملکردی بهتر را اثبات می¬کند.
محمد معبودی، مسعود ضیاء بشرحق،
دوره ۱۴، شماره ۱۵ - ( ويژهنامه سوم ۱۳۹۳ )
چکیده
چکیده معادلات حالت بنیادی، معادلاتی هستند که بر حسب انرژی هلمهولتز صریح شدهاند. این معادلات به ویژه در محدوده دمایی کرایوژنیک (دماهای زیر ۱۲۰ کلوین)، دارای دقت مناسبی در پیش بینی خواص ترموفیزیکی هستند. در این تحقیق، به منظور معرفی قابلیتهای این دسته از معادلات حالت در پیشبینی دقیق خواص ترمودینامیکی و کارایی آنان در شبیهسازی سیستمهای کرایوژنیکی، طراحی و شبیه سازی رایانهای چرخه برایتون معکوس دماپایین به منظور تامین نیتروژن مایع مورد نیاز جهت ایجاد شرایط ابررسانایی در یک کیلومتر کابل انتقال قدرت اچتیاس مدنظر قرار گرفته است. در ابتدا یک کد محاسباتی با استفاده از معادلات حالت بنیادی توسعه داده شده است. مقایسه نتایج با دادههای تجربی معتبر، دقت بالای معادلات حالت بنیادی را مورد تایید قرار میدهد. در ادامه با استفاده از کد محاسباتی یک چرخه برایتون معکوس با ظرفیت سرمایش ۱۰ کیلووات طراحی و شبیه سازی شده و اثر پارامترهای مختلف طراحی بر عملکرد آن ارزیابی شده است. به منظور آنالیز حساسیت عملکرد چرخه نسبت به پارامترهای طراحی، نمودارهای مشخصه عملکرد چرخه تحت شرایط عملیاتی مختلف ارائه شده و تاثیر پارامترهای نسبت تراکم، فشار بیشینه، نوع مبرد، بازده مبدل بازیاب و بازده منبسطکننده بر عملکرد چرخه مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به نتایج حاصل از شبیهسازی چرخه مشخص شد که استفاده از مبرد نئون کارایی بهتری را نسبت به مبرد هلیم به دست میدهد. بازده مبدل بازیاب حرارتی اثر چشمگیری بر عملکرد سیکل دارد به نحوی که با افزایش ۳ درصدی آن میتوان عدد شایستگی سیکل را تا ۱۱ درصد افزایش داد
تورج ملک پور، علی کشاورز ولیان، مسعود ضیاء بشرحق، باقر سلیمانی،
دوره ۱۵، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده
در سالهای اخیر مطالعات زیادی در مورد استفاده از نانوسیال روی جوشش استخری انجام شده که نتایج متناقضی در این مورد ارائه شده است. در این مقاله انتقال حرارت جوشش استخری نانوسیال آب-آلومینا در دمای اشباع با غلظتهای حجمی مختلف ۰۰۲۵/۰ تا ۱ درصد، و آب-تیتانیا با غلظتهای ۰۰۲۵/۰ ، ۰۱/۰ و ۲۵/۰ درصد حجمی به صورت آزمایشگاهی بررسی شده است. به همین منظور یک دستگاه آزمایش طراحی و ساخته شد. قطعهی مورد آزمایش یک هیتر استوانهای از جنس برنج با زبری ۲/۰ میکرومتر میباشد. این آزمایشها برای بررسی تأثیر غلظت و جنس نانوسیال بر ضریب انتقال حرارت جوشش استخری سطح برنجی انجام شدهاند. نتایج نشان دادند که با افزودن ذرات نانو به سیال پایه آب خالص، ضریب انتقال حرارت کاهش می یابد. در یک شار ثابت، با افزایش غلظت نانوسیال آلومینا از ۰۰۲۵/۰ تا ۰۱/۰ درصد حجمی ضریب انتقال حرارت کاهش و با افزایش بیشتر غلظت آن از ۰۱/۰ تا ۱ درصد حجمی، ضریب انتقال حرارت افزایش مییابد. نانوسیال تیتانیا رفتار بدتری نسبت به نانوسیال آلومینا از خود نشان داد و باعث کاهش بیشتر انتقال حرارت جوششی و افزایش بیشتر دمای سطح جوشش در یک شار ثابت شد.
پدرام میرچی، مسعود ضیاء بشرحق، مجید سلطانی،
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده
در مقاله حاضر ضریب پخش در یک بافت سالم و تومور با استفاده از روش مسائل معکوس تخمین زده میشود. برای این کار ابتدا توزیع پخش دارو (با فرض ضریب پخش یکنواخت و آیزنتروپیک) در بافت به عنوان مسئله مستقیم در نظر گرفته شده است. در مسئله مستقیم معادله حاکم، معادله پخش-جابجایی میباشد که فرم تعمیم یافته قانون فیک است. در اینجا یک چشمه و یک چاه تعریف میگردد به صورتیکه، چشمه تحت عنوان نرخ انتقال ماده حل شدنی بر واحد حجم از رگ به فضای بافت و چاه تحت عنوان نرخ انتقال ماده حل شدنی بر واحد حجم از فضای میانبافتی به رگهای لنفاوی، به این معادله ها اضافه میگردد. برای حل مسئله مستقیم روش تفاضل محدود در نظر گرفته شده است. سپس ضرایب پخش بافت سالم و تومور را توسط روش تخمین پارامتر لونبرگ-مارکوات تقریب میزنیم. این روش بر اساس کمینه کردن مجموع مربعات خطاها میباشد که در مقاله حاضر اختلاف بین غلظت تخمینی و غلظت اندازهگیری شده توسط تصاویر پزشکی (شبیه سازی شده به صورت عددی) به عنوان خطا در نظر گرفته میشود. نهایتاً، نتایج به دست آمده توسط روش لونبرگ- مارکوات پاسخ های قابل قبولی در تخمین ضرایب پخش بافت سالم و تومور ارائه داد.
سید شهاب الدین علویون، مسعود ضیاء بشرحق،
دوره ۱۷، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۶ )
چکیده
در طی سالهای اخیر مطالعات زیادی بر روی انتقال حرارت توربوشارژر انجامشده است، اما تحقیقات محدودی در زمینه شرایط عملکردی ناپایا توربوشارژر انجام شده است. یکی از نکاتی که مورد بررسی قرار نگرفته، توزیع دمای بدنه توربوشارژر در آزمون رسوخ حرارتی میباشد. رسوخ حرارتی مربوط به زمانی هست که بعد از کارکرد در شرایط تمام بار، بصورت ناگهانی موتور خاموش شود. به محض خاموش شدن، حرارت موجود در هوزینگ توربین به سمت هوزینگ یاتاقان منتقل شده و منجر به افزایش دمای بدنه هوزینگ، یاتاقانها، آببندها و روغن میشود که احتمال خرابی یاتاقانهای توربوشارژر را افزایش میدهد. در این پژوهش بررسی تجربی بر روی توربوشارژر موتور بنزینی با در نظر گرفتن آزمون رسوخ حرارتی انجام شد و تاثیر پمپ آب برقی در توزیع دمای توربوشارژر نیز برررسی شد. علاوه بر اندازهگیریهای مورد نیاز برای محاسبه نقاط کاری کمپرسور و توربین، مجموعهای از حسگرهای دما بر روی توربوشارژر نصب شدند تا دمای سطوح محفظههای توربین، کمپرسور و یاتاقان بر روی اتاق آزمون موتور اندازهگیری شوند. همچنین دبی، دما و فشار هوا و آب عبوری نیز اندازهگیری شدند. بر اساس نتایج آزمون رسوخ حرارتی برای موتور با مدارخنککاری اصلی، بعد از خاموش شدن موتور، دمای محفظه یاتاقان ۶۰ درجه سانتیگراد افزایش مییابد و بیشینه دمای محفظه یاتاقان در نزدیکی توربین ۲۲۰ درجه سانتیگراد شد. در حالیکه با اضافه شدن پمپ آب برقی توربوشارژر، میزان افزایش دمای بدنه هوزینگ یاتاقان ۱۰ درجه سانتیگراد میباشد
سعید روحانی، آرش محمدی، مسعود ضیاء بشرحق،
دوره ۱۸، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده
کاهش مدت زمان گرم شدن موتور احتراق داخلی، باعث کاهش مصرف سوخت و آلایندگی میشود. داغ ترین نقاط موتور نزدیکی سوپاپ دود و بین سیلندرها قرار دارد. در حالی که ورودی مایع خنک کننده از طریق بلوک می باشد که در دمای پایین تری نسبت به سرسیلندر قرار دارد. در نتیجه خنککاری بلوک بیش از مقدار لازم صورت می گیرد تا از دمای بیشینه در سرسیلندر اطمینان داشته باشیم. از سوی دیگر، کاهش دبی سیال خنک کنند، سبب افزایش دمای بلوک، کاهش میزان مصرف سوخت ویژه ترمزی و کاهش آلایندههای HC و CO شده و نیز از طرفی باعث افزایش دمای سرسیلندر شده که سبب ایجاد مشکلاتی از قبیل افزایش میزان تولید NOX می گردد. یک روش برای حل این مشکل، خنککاری جداگانهی بلوک و سرسیلندر میباشد. در این روش مایع خنککننده پس از خروج از پمپ به دو مسیر مجزا برای بلوک و سرسیلندر تقسیم می شود. به این ترتیب می توان دبی سیال مورد نیاز برای خنککاری هر کدام را بطور جداگانه تعیین کرد. در این تحقیق به منظور محاسبهی مدت زمان گرم شدن موتور، مدار خنککاری موتور ملی در خودرو سمند مدلسازی شده است. برای اعتبار سنجی، نتایج عددی افت فشار در راهگاه آب موتور، دبی رادیاتور و مدت زمان گرم شدن موتور با نتایج حاصل از تست خنککاری مقایسه شده و در انتها اثر جداسازی مدار خنککاری بلوک و سرسیلندر موتور ملی بر مدت زمان گرم شدن موتور مورد مطالعه قرارگرفته است. نتایج، کاهش مدت زمان گرم شدن به میزان ۱۵ درصد را نشان می دهد.