۸۴ نتیجه برای ظاهری
کیومرث مظاهری، جان اچ لی، مجید میرزایی،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۹-۱۳۸۰ )
چکیده
در این مقاله تاثیر عناصر آلیاژی بر چگونگی توزیع ذرات α-SiC در مذاب آلومینیوم بررسی شده است. زمان لازم برای غوطه وری کامل ذرات α-SiCدرون مذاب، به عنوان زمان غوطه وری تعریف شده است. با افزودن Mg یا Ti و Sn زمان لازم برای غوطه وری ذرات SiC کاهش می یابد. این عناصر آلیاژی میل شدیدی برای واکنش با SiC داشته، سیلیسید را تشکیل می دهند. برای مثال تشکیل سیلیسید منیزیم با EPMA تایید گردید. افزودن Zn، Cu و Sn به مذاب آلومینیوم سبب افزایش زمان لازم برای غوطه وری ذرات SiC می شود؛ این عناصر هیچ تمایلی برای واکنش با SiC ندارند. عناصر فعال سطحی نیز شدیدا بر زمان لازم برای غوطه وری ذرات سرامیکی تاثیر می گذارند. Li سبب کاهش زمان لازم برای غوطه وری ذرات SiC در مذاب آلومینیوم شده، در حالی که Pb و Bi آن را افزایش می دهند.
همه این عناصر فعال سطحی هستند، اما تمایل Li برای واکنش با SiC زیاد است، در حالی که Pb و Bi تمایل بسیار ضعیفی دارند. علت این امر شاید ناشی از جذب Pb و Bi در فصل مشترک SiC و مذاب آلومینیوم و در نتیجه جلوگیری از تر شدن سطح ذره SiC توسط آلومینیوم مایع می باشد. افزودن Si سبب افزایش زمان لازم برای غوطه وری ذرات SiC در مذاب آلومینیوم می شود، علت این پدیده آن است که وجود Si در مذاب، سرعت تجزیه SiC را کاهش می دهد. تجزیه SiC سبب ایجاد سطوح جدید می شود که به نظر می رسد قابلیت ترشدن به وسیله فاز مایع را بهبود می بخشد.
دوره ۲، شماره ۱ - ( شماره ۱ (پیاپی ۲)- ۱۳۹۱ )
چکیده
اگرچه حفاظت به عنوان گام اول در امر احیاء شناخته می شود، اما بسیاری از بناها و مناطق تاریخی همزمان با حفاظت نیازمند توسعه نیز می باشند؛ درواقع توسعه و حضور ساختارهای جدید در زمینه های تاریخی می تواند سبب تداوم تاریخ و غناء یافتن محیط های تاریخی گردد. اما آنچه که در این میان مهم می باشد نیاز به تدوین دستورالعمل هایی جامع پیرامون طراحی اینگونه ساختارهای جدید است. در این راستا و پیش از هر چیز، توجه و درنظر گرفتن اصول پذیرفته شده ی جهانی در این حوزه، ضرورت دارد. امروزه با گذشت حدود دو قرن از آغاز جنبش حفاظت از ثروت های فرهنگی- تاریخی با مجموعه های از منشورها، قطعنامه ها و توصیه های جهانی در زمینه ی مواجه با میراث گذشتگان روبرو هستیم که حاصل تجارب بدست آمده از رویکردهای گوناگون در این حوزه و در کشورهای مختلف جهان می باشند. هدف از مقاله ی پیشِرو، بررسی ایده ها و نظریه ها، توافقنامه ها و منشورهای مرتبط با حضور ساختارهای جدید در زمینههای تاریخی، جهت استفاده از آنها به منظور دستیابی به رهنمودهای طراحیِ ساختارهای جدید در زمینه تاریخی می باشد؛ از اینرو در ابتدا به بررسی تئوریِ نظریه پردازانی پرداخته می شود که تأثیر بیشتری بر رویکردهای پس از خود داشته و زمینه ساز تدوین اصول بین المللی گشته اند؛ سپس در پی آن مفاد توافقنامه های بین المللی که به صورت مستقیم و یا غیرمستقیم به این حوزه اشاره داشته و توانسته اند اصولی کلیدی را در این خصوص ارائه دهند، بیان می شود. در انتها با تنظیم جدولی براساس رویکرد هر یک از توافقنامه های مورد بررسی، به روند تکاملی این نگرش ها در مقیاس بین المللی پرداخته می شود.
دوره ۳، شماره ۶ - ( ۸-۱۳۹۴ )
چکیده
بررسی ضربالمثلها در شناخت جنبههای مختلف فرهنگ مردم نقش مؤثری دارد؛ زیرا در آنها، فرهنگ هر قوم و ملتی بهتصویر کشیده میشود. هدف از این پژوهش، بررسی خانواده و جایگاه زن در ضربالمثلهای بختیاری با رویکرد نقد فمینیستی است. در ضربالمثلهای بختیاری زن گاه جایگاه فرادست، گاه فرودست و گاه برابر با مردان دارد. وقتی سخن از مسائل درون خانه و حیطۀ خصوصی بهمیان میآید، زن موجودی قدسی و فراتر از مرد است و در ضربالمثلهایی که از حیطۀ عمومی و جایگاه اجتماعی افراد بحث میشود، زن جایگاه فرودستی نسبت به مردان دارد. در ضربالمثلهایی که از مسائل عام زندگی سخن گفته میشود، جایگاه زنان با مردان برابر است. همچنین در بسیاری از این ضربالمثلها، نگاه مردسالارانه حاکم است و اندیشههای مطلوب جامعۀ مردسالار برای زنان نهادینه میشود. ازدواج، مذمومشمردن چندهمسری، شناخت همسر پیش از ازدواج، نحوۀ شناخت همسر و وظایف زوجین، ازجمله مسائل مربوط به خانواده هستند که در مَثلهای بختیاری انعکاس یافتهاند.
دوره ۳، شماره ۷ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده
جنسیت بهعنوان هویت اجتماعی افراد، نقش مهمی در شکلگیری اشعار عامه، بهخصوص اشعار محلی بختیاری دارد. این اشعار ضمن بازتاب ارزشها و باورهای مختلف زنان و مردان، در نهادینهکردن آنها تأثیر بسزایی دارند. هدف این پژوهش، بررسی تأثیر جنسیت بر اشعار عامۀ بختیاری (ترانههای نوازشی، لالاییها، آهای گل و سوگسرودهها) است که با روش تحلیل محتوا و بر مبنای نظریۀ نابرابری جنسی واکاوی شدهاند. این اشعار براساس جنسیت به دو قسمت اشعار زنانه و مردانه تقسیم میشوند. خانه عرصۀ خصوصی و مهارت در انجام کارهای آن مانند نانپزی، شیردوشی و مهماننوازی، مختص زنان است. اجتماع و عرصۀ عمومی و صفتهایی مانند مجلسنشینی، سخندانی، عاقلی، جنگاوری و شجاعت مختص مردان است. نابرابری جنسی در فرهنگ بختیاری، به صورت عطوفتآمیز است؛ یعنی ضمن نگاه مثبت به زنان، آنها جایگاه پایینتری نسبت به مردان دارند.
کیومرث مظاهری، مسعود دربندی، شیدوُش وکیلی پور،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۸۵ )
چکیده
در هر شبیهسازی عددی دو مرحله اساسی یعنی گسستهسازی میدان حل (تولید شبکه) و گسستهسازی معادلات حاکم وجود دارد. در این تحقیق در مرحله اول برای گسستهسازی میدان جریان از شبکه بیسازمان مثلثی استفاده میشود. این شبکه بهدلیل قابلیت اعمال و کارایی مناسب در هندسههای بسیار پیچیده و همچنین سهولت عملیات تطبیق، به عنوان روشی سرامد در گسستهسازی میدان جریان شناخته شده است. در قدم دوم، برای گسستهسازی معادلات حاکم، از روش المانهای محدود- که توانایی و مزایای ویژهای در تحلیل مسائل با هندسه و مرز پیچیده داشته و مزیتهای روش ضمنی را دارد- استفاده شده است. در این تحقیق راهکاری مناسب برای کاربرد یک روش ضمنی بر روی شبکه بیسازمان مثلثی ارائه میشود. علاوه براین، برای گسستهسازی عبارتهای جابجایی در معادلات ناویر- استوکس (Navier-Stokes) از کلیه مزایا و امکانات روش بالادست و بقایی استفاده شده و گسستهسازی عبارتهای لزجتی در این معادلات به روش المانهای محدود انجام میشود. در انتها روابط توسعه داده شده برای جریان لزج در داخل مجاری، آزمایش شده است که نتایج بهدست آمده بسیار رضایت بخش است.
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده
در این مطالعه، توان میکروارگانیسم های تولید کننده بیوسورفکتانت بررسی شد. نمونه ها از چاههای نفت بی بی ،سیری ، پایدار و ایلام جمع آوری شدند و به پژوهشکده بیوتکنولوزی سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران انتقال یافت ۴۵ سویه جدا سازی و ازمیان سویه های جدا شده بهترین سویه انتخاب وتوان تولید با استفاده از شرایط مختلف محیط کشت بررسی شد که بدین منظور از محیط نمکهای معدنی ۳M حاوی گلوکز، ملاس و Lindhard استفاده گردید در این آزمایش ها عوامل مختلف با روش تاگوچی مورد بررسی قرار گرفتند. بهترین شرایط حاصله جهت تولید محصول رامنولیپید با محیط حاویLindhard در شرایط آزمایشگاهی به میزان ۸/۸ گرم در لیتر رامنولیپید و توانائی امولسیفیکاسیون نفت خام ۸۸ درصد و میزان وزن خشک سلولی ۲/۲ گرم در لیتر می باشد، لذا از محیط مورد نظر جهت تولید در فرمانتور استفاده شدو در این حالت پارامترهای دور همزن ، نسبتC/N و میزان هوادهی بهینه شد و بیشترین میزان تولید رامنولیپید ۲/۱۴ گرم در لیتر با درصد توانائی امولسیفیکاسیون نفت خام ۲/۹۸ و وزن خشک سلولی ۴/۳ گرم در لیتر حاصل گردید . سپس تاثیر بیوسورفکتانت بر افزایش برداشت در ستون ماسه سنگ(Sand Pack) و مغزه (Core Holder)گرفته شده از چاههای نفت مورد بررسی قرار گرفت و بیشترین میزان نفت بازیافت شده در ماسه سنگ زمانی که این سیستم اشباع از نفت خام می باشد برابر ۶/۲۳ درصد و بیشترین میزان نفت بازیافت شده در مغزه زمانی که این سیستم اشباع از نفت خام می باشد برابر ۴۲ درصد حاصل گردید.
دوره ۶، شماره ۲۱ - ( مرداد و شهریور ۱۳۹۷ )
چکیده
ضربالمثلها گنجینهای هستند که هم در بازنمایی هویت دینی و هم در نهادینه کردن هویت آن، نقش مهمی بر عهده دارند. بنابراین، برای شناخت رویکردهای دینی در فرهنگ مردم، واکاوی آنها امری ضروری است. در جستار حاضر، مؤلفههای شناختی هویت دینی در ضربالمثلهای بختیاری با روش تحلیل محتوا بررسی شده است تا نشان داده شود که چه شناختی و دریافتی از این مؤلفهها در ضربالمثلها بازتاب یافته است و کارکرد این نوع شناخت چیست.
مسائل مربوط به خداشناسی، معاداندیشی، نبوت و امامت، احکام عملی دین، قرآن، مکانهای مذهبی و شخصیتهای قرآنی بهعنوان مؤلفههای شناختی هویت دینی در ضربالمثلهای بختیاری بازتاب یافتهاند که در این بین، بیشترین فراوانی مربوط به خداشناسی است. هویت دینی در این ضربالمثلها، هم کارکردی روانشناختی دارد و هم کارکردی جامعهشناختی. افراد با توکل و امید به خداوند و توسل به پیامبر(ص) و امامان(ع) در زندگی خود روحیۀ امید دمیده و با یادآوری جهان آخرت و صفات جلالی خداوند، کژرویهای اخلاقی و اجتماعی را اصلاح کردهاند.
دوره ۶، شماره ۲۳ - ( بهار ۱۳۸۸ )
چکیده
کتاب تاریخی- ادبی «تاج المآثر» یکی از کهنترین منابع تاریخ غوریان است که مؤلف آن خود در دستگاه حکومت غوریان هند میزیسته است. تاج المآثر، که در سال ۶۰۲ هجری قمری به رشته تحریر درآمده، افزون بر اهمیت تاریخی از اهمیت ادبی بسیاری نیز برخوردار است. این کتاب با بهرهگیریهای فراوان از صنایع ادبی و استشهادهای بسیار به اشعار تازی و پارسی از کتابهای پیشرو نثر فنّی فارسی به شمار میرود و به نوبه خود در آثار پس از خود تأثیر قابل توجهی داشته است. متأسفانه با وجود ویژگیهای منحصر به فرد این کتاب تاریخی- ادبی کهن، تاج المآثر تاکنون در ایران به چاپ نرسیده و تحقیق مستقلی نیز درباره این کتاب و نویسنده آن انجام نشده است.
کوشش نویسندگان در این مقاله بر آن بوده است تا ضمن اینکه با دیدی تحلیلی و
انتقادی ویژگیهای این کتاب را مورد بررسی قرار میدهند، طرحی از زندگینامه مؤلف را نیز - که در منابع به صورت ناقص و مغشوش ارائه شده است- به دست دهند و به سؤالاتی در زمینه برخی جنبههای ناشناخته زندگی او چونان مذهب و تصوف وی پاسخ دهند.
دوره ۶، شماره ۲۴ - ( بهمن و اسفند ۱۳۹۷ )
چکیده
کارآفرینی، در محیطهایی گسترش مییابد که ارزشها و باورهای آن محیط، متناسب با فرهنگ کارآفرینی باشند. بنابراین، شناخت فرهنگ کار و کارآفرینی در محیطها و در میان اقوام مختلف، امری ضروری است. ضربالمثلها، میتوانند در این زمینه بسیار مؤثر باشند؛ زیرا تجلیگاه ارزشها و باورهای هر قومی هستند و نگرشهای آنان را به امور مختلف مانند فرهنگ کار و کارآفرینی نشان میدهند. هدف این پژوهش، بررسی فرهنگ کار و کارآفرینی، بر اساس ضربالمثلها در فرهنگ بختیاری، با روش تحلیل محتواست. سختکوشی، مسئولیتپذیری، مراقبت، تقدیرگرایی، نگرش جنسیتی به کار، خلاقیت، قانونمندی و عقلگرایی، ازجمله مؤلفههای فرهنگ کار در فرهنگ بختیاری هستند. نتایج پژوهش نشان میدهد، از طریق ضربالمثلها در فرهنگ بختیاری، این ارزشها و باورها در مورد کار و کارآفرینی، نهادینه میشود که انسان باید در انجام کارها، پشتکار و سختکوشی داشته، مسئولیتپذیر باشد. بر اساس مهارت عمل کند و کارها را بهصورت گروهی انجام دهد. در ضمن، داشتن ثروت، بهعنوان یک ارزش مطرح است. این نگرشها، با فرهنگ کارآفرینی همخوانی دارند؛ اما نگرش مثبت به تقدیرگرایی، توجه به پایگاه انتسابی و نگرش منفی به خلاقیت و کار زنان، ازجمله موارد ضعف فرهنگ کار و کارآفرینی در ضربالمثلهای بختیاری هستند که با مؤلفههای کارآفرینی همخوانی ندارند.
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۶ )
چکیده
رشد جمعیت شهرهای بزرگ در کشور های در حال توسعه، دستگاه های مسئول در بخش تامین مسکن را بر آن داشته تا به دنبال راه حل های مطلوب در زمینه تامین مسکن شهری باشند. تجربیات کشورهایی مانند امریکا بعد از جنگ جهانی دوم از جمله اولین تجربیات از این دست هستند.در ایران طرح شهرک اکباتان و طرح مسکن مهر، هر یک در دوران خود در حومه شهرها جانمایی شده اند. مسئله اصلی پژوهش پیش رو بررسی پیامدهای نامناسب اجتماعی،فرهنگی و شهری ناشی از این حاشیه گستری شهری است. هدف اصلی این مقاله بررسی پتانسیل های موجود در بافت های فرسوده و حائز اهمیت کالبدی در قلب شکل گیری شهر ها به منظور تامین مسکن و ایجاد سرزندگی فضایی در قالب شریان زندگی اجتماعی ودر مقایسه با مناطق حومه شهری است پژوهش با تکیه بر روش استدلالی و توصیفی به مقایسه منطقی عوامل مورد نظر پژوهش با طرح های توسعه مسکن مبتنی بر باز آفرینی بافت های فرسوده و حائز اهمیت درون شهری پرداخته است. نتایج پژوهش نشان میدهد عوامل نامناسب توسعه مسکن حاشیه شهری عبارتند از:۱-عدم مشارکت جمعی ساکنان۲-تقابل فرهنگی خانوارها۳-مشکلات دسترسی به شهرهای مبدا ۴-هزینه بالای تامین زیرساخت ها ۵-صعوبت مدیریت کلان۶-تقابل الگوهای زندگی۷-تاثیرات زیست محیطی نا مناسب ۸-نا امنی اجتماعی. همچنین عوامل مناسب انتخاب بافت فرسوده و حائز اهمیت درون شهری به منظور تامین مسکن ارزان قیمت عبارتند از:۱- احیای بافت های مولد هسته اولیه شهری۲- ایجاد تنوع فعالیت ها در مراکز تک فعالیتی۳-بالا بردن سطح امنیت۴-تقلیل هزینه طرح و امکان ایجاد طرح مکمل موازی۵- سهولت مدیریت کلان۶-امکان توسعه طرح ۷-رشد ارزش اقتصادی بافت فرسوده۸- کنترل رشد نامناسب شهر. نتایج پژوهش نشان میدهد که توسعه درونزای شهری در مقابل روش های متداول توسعه شهری در شهر های تاریخی مناسب تر است.
دوره ۷، شماره ۲۶ - ( خرداد و تیر ۱۳۹۸ )
چکیده
تصویر و توصیف سیمای معشوق، از مهمترین موضوعهای مطرحشده در شعر فارسی و شعر عامیانه است. تصاویر و توصیفات، هم به ترسیم عینی پیکر معشوق کمک میکنند و هم نگرش شاعر و نگرش کلی جامعه و فرهنگی را که شاعر در آن زیسته است، نشان میدهند. هدف از این پژوهش، بررسی تصاویر و توصیفات پیکر معشوق در اشعار عامیانۀ بختیاری و مقایسۀ آن با تصویر معشوق در شعر فارسی است تا نشان داده شود در اشعار عامیانۀ بختیاری، از چه عناصری برای توصیف پیکر معشوق استفاده و چه صفتهایی برجسته شده است و تفاوت و تشابهات با شعر فارسی در این زمینه در چیست. نتایج پژوهش نشان میدهد در اشعار عامیانۀ بختیاری، تصاویر بیشتر از نوع تشبیه (حسی به حسی، مفرد به مفرد و مفصل) و مشبهبهها اسم نوع و اسم خاص هستند. سرایندگان از آنجا که بیشتر در پی ملموس و مجسم کردن پیکر معشوقاند، از این نوع تشبیهات استفاده کردهاند که در آنها مدلول به مصداق نزدیکتر میشود. زندگی بختیاریها مبتنی بر کوچنشینی و در مرتبۀ بعد، کشاورزی است و برای انجام این امور، به آسمان و صور فلکی توجه بسیار میشود، لذا برای تصویرسازی نیز بیشتر از این عناصر استفاده شده و بدین سبب، رنگ اقلیمی تصاویر بسیار پررنگ است. در مقایسه با شعر فارسی نیز تفاوتها و تشابهاتی دیده میشود که تشابهات بیشتر در زمینۀ توصیفات و تفاوتها در زمینۀ تصویرسازیهاست.
دوره ۸، شماره ۳۴ - ( مهر و آبان ۱۳۹۹ )
چکیده
عشق از مهمترین موضوعهای بازتابیافته در اشعار عامۀ «بلال» در فرهنگ بختیاری است. در این پژوهش، این موضوع بررسی و به این پرسش پاسخ داده میشود کدام قصه، ابعاد عشق و نوع رابطۀ عاشقانه در اشعار بلال برجسته شده است. مبنای نظری پژوهش، نظریۀ عشق استرنبرگ و روش تحلیل نیز از نوع کیفی است. در اشعار بلال، در سطح آرمانی، هر سه بُعد عشق: صمیمیت، اشتیاق و تعهد، بازنمایی شده و عشق از نوع کامل است؛ اما در سطح واقعیت، بهسبب دشواری دستیابی به هر سه بُعد، عشق شکلگرفته از نوع عشق رمانتیک یا ابلهانه است که این امر، سبب میشود عاشق و معشوق، فقط از نظر عاطفی، جذب یکدیگر شوند یا رابطۀ عاشقانهشان سطحی باشد. از نظر نوع قصۀ عشق نیز بیشتر، قصۀ هنر در این اشعار برجسته شده است که بر اساس این قصه، معشوق مجسمهای دیده میشود که عاشق، از دیدن زیباییهایش لذت میبرد. بازتاب هرچند محدود قصۀ ایثار و قصۀ اعتیاد در این اشعار، سبب میشود عاشق از رابطۀ خود احساس رضایت داشته باشد و زن نیز در جایگاه معشوق، احساس مهم بودن بکند و به زندگیاش معنا بخشیده شود.
دوره ۹، شماره ۴۰ - ( مهر و آبان ۱۴۰۰ )
چکیده
نگرش دوگانه به طبیعتِ ییلاق و قشلاق از موضوعهای مهم بازتابیافته در اشعار برزگری در فرهنگ بختیاری است. اهمیت بررسی این موضوع در این است که این نگرشها شیوۀ برخورد افراد را با طبیعت شکل میدهند و میتوانند آثار مثبت یا منفیای در این زمینه درپی داشته باشند. بر این اساس، هدف در این پژوهش بررسی بازنمایی نگرش به طبیعت ییلاق و قشلاق در لایههای زبانی و بلاغی اشعار برزگری با روش اسنادی است. نتایج پژوهش نشان میدهد نگاهی دوگانه به طبیعت ییلاق و قشلاق در اشعار برزگری وجود دارد؛ بهگونهای که توصیف طبیعت ییلاق، مثبت، بهشتآیین و القاکنندۀ شور، جوشش و زندگی است، اما تصویر طبیعت قشلاق، تصویری منفی، زشت، سیاه و جهنمگونه است که بر خشونت دلالت دارد. در این اشعار بیشتر از تقابل واژگانی تفضیلی، کمکی و منفی، واژههای نشاندار، نامگزینی مکانها، موسیقی قافیه و تکرار، وجه فعل و صفت، استعارۀ مصرحه و انسانانگاری، تشبیه و کنایه، برای بازتاب این نگرش دوگانه به طبیعت استفاده شده است.
دوره ۱۰، شماره ۴۷ - ( آذر و دی ۱۴۰۱ )
چکیده
از آنجا که مثلها، حاوی تجربههای زیستۀ مردم و باورها و نگرشهای آنان دربارۀ موضوعهای مختلف، ازجمله موضوع کودک و دوران کودکی هستند، با بررسی آنها، میتوان به درک بهتری از نگرش افراد در این زمینهها پی برد. بر این اساس، هدف در این پژوهش نیز تحلیل نگرش به کودک و دوران کودکی در مثلهای رایج در فرهنگ بختیاری، بر مبنای روش تحلیل محتواست. مقولههایی چون جایگاه فرزند (اهمیت داشتن فرزند، تعداد فرزند و ترجیح جنسی)، مسائل تربیتی (مسئول تربیت کودک، عوامل مؤثر بر تربیت کودک و تصورات قالبی جنسیتی) و رابطۀ والد و کودک (مطیع بودن فرزند، خیرخواه بودن والدین و انتظارات والدین از کودک)، ازجمله موضوعهای بررسیشده در این پژوهش هستند. نتایج پژوهش نشاندهندۀ این است که در فرهنگ بختیاری، نگرش به کودک و دوران کودکی، متأثر از آموزههای ایرانی و اسلامی است. در این مثلها، بیشتر مسائل تربیتی چون نقش عوامل وراثتی و محیطی بر شکلگیری شخصیت کودک، برجسته شده است؛ اینکه کودک از جنبۀ جسمانی و رفتاری، بسیار شبیه به دایی و مادر خود خواهد شد. در این فرهنگ، ترجیح جنسی، تابعی از تعداد فرزند در خانواده است و از نظر تصورات قالبی، دختران را وفادارتر و زرنگتر از پسران توصیف کردهاند. در ضمن از کودکان انتظار میرود احترام والدین خود را نگه دارند؛ با این حال به والدین نیز یادآوری میشود نباید انتظارات زیادی از فرزندان خود داشته باشند.
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۸۶ )
چکیده
رشد فزاینده انواع مختلف شرکتهای هرمی و فعالیتهای گسترده آنها که هیچ ارزش اقتصادی در بر ندارند سبب بروز نگرانیهایی در خصوص آثار زیانبار و ناخوشایند آنها بر تعاملات اقتصادی و اجتماعی گردیده است. از جمله پرسشهای مهم قابل طرح درباره فعالیت چنین بنگاههایی، در خصوص وضعیت حقوقی قرارداد فروش هرمی است. این مقاله در صدد تحلیل چنین قراردادهایی از منظر فقه امامیه و مقررات حقوق موضوعه ایران است.
قراردادهای هرمی از مصادیق اکل مال به باطل و نوعی معامله غرری محسوب می شوند و مورد نهی صریح فقهایند و با توجه به اینکه با اظهارات فریبکارانه و شیوههای متقلبانه و ایجاد امید واهی اعضای جدید را جذب می کنند و آنها به قصد تحصیل منافع موهوم، تن به چنین قراردادهایی می دهند، در حالی که محاسبات ریاضی بهوضوح نشان می دهند که حدود ۹۰ درصد از چنین اشخاصی نه تنها هیچ منفعتی به دست نمی آورند، بلکه متحمل ضرر می شوند، اثبات می گردد که اعتبار چنین قراردادهایی به دلیل کلاهبرداری بهطور جدی مدوش و برخلاف نظم عمومی است و به دلیل فروش اجباری و اینکه توسعه بازاریابی شبکهای در بیشتر موارد از طریق دوستان و خویشان نزدیک است و پس از زیان دیدن آنها، تخم کینه در دل افراد پاشیده میشود و دشمن یکدیگر میگردند برخلاف اخلاق حسنه است. نتیجه آنکه مطابق دیدگاه فقه امامیه و حقوق ایران، فروشهای هرمی، معتبر محسوب نمی گردد و باطل است. شایان ذکر است که چنین قراردادهایی در کشورهای پیشرفته، مثل فرانسه، انگلستان، امریکا و کانادا نیز ممنوع اعلام شده است.
دوره ۱۱، شماره ۵۲ - ( مهر و آبان ۱۴۰۲ )
چکیده
در فرهنگ عامه، متناسب با باورها، اندیشهها و آرزوها، بسیاری از داستانهای اسطورهای ـ حماسی بازنویسی شده یا اینکه الگوی ساختن قصههای جدید قرار گرفتهاند که با بررسی آنها، میتوان به نحوۀ دریافت و زاویههای دید عامه دربارۀ آنها پی برد. هدف در این پژوهش نیز بررسی تطبیقی شخصیتها، کنشها و بنمایههای اسطورهای ـ حماسی قصۀ کره اسب سیاه در فرهنگ بختیاری با داستان سیاوش در شاهنامه با روش اسنادی است. مقایسۀ پایگاه اجتماعی خانوادۀ شخصیتها، ویژگیهای جسمانیها آنان، مقایسۀ کنشهای شخصیتهای نامادری، ویژگی اسبها و پناهنده شدن به پادشاهِ سرزمین دیگر، ازجمله موضوعهای بررسیشده در این مقاله هستند. نتایج پژوهش، نشاندهندۀ شباهت بسیار بین قصۀ کره اسب سیاه با داستان سیاوش است؛ چنانکه در هر دو قصه، قهرمانان، پادشاهزاده هستند؛ کیستی مادرانشان در پردۀ ابهام است؛ از نظر ویژگیهای جسمانی، بسیار زیبا و اسبهایشان از نظر رنگ، صاحب فهم بودن و داشتن توانایی پریدن، شبیه به هم هستند؛ نامادریشان، به دنبال کامجویی از آناناند؛ هر دو شخصیت سرانجام به سرزمین دیگری پناهنده میشوند؛ در آنجا ازدواج میکنند و شهر و قصری را برای خود بنا مینهند. البته در این دو داستان تفاوتهایی نیز وجود دارد؛ چنانکه در داستان سیاوش، مبنا و انگیزۀ رفتار شخصیتها بیشتر سیاسی است، اما در قصۀ کره اسب سیاه، بیشتر به آموزش مسائل خانوادگی توجه شده است. بر این اساس، درمجموع میتوان گفت که قصۀ کره اسب سیاه در فرهنگ بختیاری، بازنویسی خلاقانه یا الگوبرداری از داستان سیاوش است.
دوره ۱۱، شماره ۵۴ - ( بهمن و اسفند ۱۴۰۲ )
چکیده
در قصهها، از طریق الگوسازی نمادین، نگرشهای مختص به خشونت خانوادگی، به مخاطب انتقال داده میشود؛ بنابراین با بررسی آنها، میتوان به نگرشهای مختلف دربارۀ خشونت دست یافت. هدف از انجام این پژوهش نیز بررسی خشونت خانوادگی، انواع، علل و عوامل کنترل آن، در قصههای عامۀ بختیاری براساس نظریههای روانشناسان اجتماعی (با تأکید بر نظریۀ معتقدان به منشأ اجتماعی پرخاشگری و یادگیری اجتماعی) است. روش گردآوری مطالب، اسنادی و جامعۀ آماری پژوهش، ۱۳۹ قصۀ عامۀ مکتوب در فرهنگ بختیاری است. بعد از استخراج صحنههای خشونتآمیز، براساس چهارچوب نظری و اهداف پژوهش، آنها را در چند مقولۀ کلی و اصلی طبقهبندی کرده و در ادامه پس از شمارش و درصدگیری هر مقوله و زیرمقوله، به بررسی کیفی آنها پرداختهایم. نتایج پژوهش نشاندهندۀ این است که در این قصهها، بیشتر خشونتهای کلامی ـ روانی بازتاب یافته است و اعضای خانواده به دنبال وارد کردن آسیبهای روانی و به مخاطره افکندن وجهۀ دیگری بودهاند. عامل خشونتهای خانوادگی، بیشتر همسر/مادر و قربانی آنها، بیشتر شوهر/پدر و دختر/خواهر بوده است. در این قصهها، عوامل اجتماعی و فرهنگی (مردسالاری، طمع، فریب، دروغ و خیانت) و روانشناختی (احساس حقارت، ناکامی و عصبانیت)، بیشترین نقش را در ایجاد خشونتهای خانوادگی داشتهاند. در این قصهها، دو نوع نگرش منفی و مثبت به خشونت خانوادگی وجود داشته است. در برخی از قصهها، افراد خطاکار، با رفتار به شدت پرخاشگرانه مجازات شدهاند که نگرش به این نوع خشونتها، مثبت بوده است. این امر سبب میشود مخاطب به این نتیجه برسد که در برابر خطای دیگران، خود نیز رفتارهای پرخاشگرانه انجام دهد؛ بنابراین چنین نگرشی، میتوان باعث افزایش پرخاشگری شود.
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( بهار و تابستان ۱۳۹۹ )
چکیده
پییـر بوردیو جامعهشناس فـرانسوی معتقد است، سلیقهها، قضاوتها و استعدادهای افراد اموری اجتماعی هستند که در نتیجه فرایند اجتماعی شدن شخص در طول زندگی کسب میشوند. او سلیقه هنرمند را مخلوق ذوق حاکم بر جامعه، یعنی سلیقه طبقه دارای سرمایههای فرهنگی، اجتماعی و نمادین میداند. این مقاله با هدف بررسی مقایسهای نشانههای تغییرخواهی در آثار کمالالملک و ژاکلوییداوید، براساس نظرات بوردیو نگارش شدهاست. هر یک از این دو نقاش در نقاط عطف تاریخ کشور خود به خلق اثر پرداختهاند. در این پژوهش تلاش شدهاست با روش توصیفی – تحلیلی و تاریخی علاوه بر یافتن علت گزینش سبک مخصوص هر یک از این دو نقاش، چرایی وجود یا عدم وجود نشانههای تغییرخواهی در آثار داوید و کمالالملک با استفاده از نظرات بوردیو تبیین شود. یافتههای پژوهش نشان میدهد، انتخاب سبکهای طبیعتگرا و نئوکلاسیک توسط این دو هنرمند تحت تاثیر نظام آموزشی، سرمایههای فرهنگی و موضع این دو در ارتباط با میدان قدرت صورت گرفتهاست. در ارتباط با نشانههای تغییرخواهی نیز، با توجه به قرار گرفتن کمالالملک در دسته هنرمندان مستقل میدان تولید نقاشی، نمیتوان نشانی از تغییرخواهی را در آثار او دید؛ در حالی که در آثار داوید، به دلیل قرارگیری وی در موضع وابسته به مخالفین طبقه حاکم، نشان تغییرخواهی را میتوان مشاهده کرد.
دوره ۱۲، شماره ۴۸ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده
چکیده در این پژوهش، تولید کره کمچرب بر پایه آرد سویا و کازئینات سدیم به عنوان فراوردهای جدید مورد مطالعه قرار گرفت. تیمارهای اعمالشده شامل نسبت آب به کره، نسبت آرد سویا به کازئینات سدیم و میزان امولسیفایر بودند که تاثیر آنها بر ویژگیهای رئولوژیکی کره کمچرب نظیر سختی، گسترشپذیری، چسبندگی، الاستیسیته و قوام مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی فاکتورهای آزمایشی و بهینهسازی فرمولاسیون از روش سطح پاسخ در قالب طرح آزمایشی مرکب مرکزی استفاده شد. نتایج نشان داد که با افزایش نسبت آب به کره بهعنوان فاکتور اصلی تاثیرگذار بر خصوصیات محصول، میزان سختی، چسبندگی، الاستیسیته، قوام و گسترشپذیری کاهش مییابد. در نهایت با ارزیابی نتایج، فرمول بهینهای که دارای نسبت آب به کره برابر با ۰۳/۱ (۵۰ درصد آب و ۵/۴۸ درصد کره)، نسبت آرد سویا به کازئینات سدیم برابر با ۵۷/۱ (۵ درصد آرد سویا و ۲/۳ درصد کازئینات سدیم) و میزان امولسیفایر برابر با ۶۶/۰ بود تعیین شد. محصول نهایی یک امولسیون آب در روغن بود که جدا از کمکالری بودن، دارای اثرات عملکردی و تغذیهای ناشی از حضور ترکیبات پروتئینی نیز بود و ویژگیهای محصول نهایی قابلیت رقابت با کره معمولی را داشتند.
دوره ۱۲، شماره ۴۹ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده
چکیده
در این پژوهش از آرد کامل سویا در فرمولاسیون خامه صبحانه با ۳۰ درصد چربی استفاده شد و کاربرد سطوح مختلف آرد سویا از ۵ درصد تا ۵/۲۲ درصد و آب از ۱۵ در صد تا ۵/۳۷ درصد در دو نوع خامه فرموله شده با ۵۵ و ۷۰ درصد خامه صبحانه مورد ارزیابی قرار گرفت. اثر فرمولاسیون بر خواص فیزیکوشیمیایی شامل ویسکوزیته، سینرسیس، اسیدیته، pH و خواص حسی شامل طعم و مزه، بدنه و بافت، رنگ و ظاهر و پذیرش کلی و همچنین بر راندمان اقتصادی ارزیابی شد. نتایج این تحقیق نشان داد که فرمولاسیون خامه به طور معنیداری بر تمامی خواص فیزیکوشیمیایی و حسی خامه و همچنین راندمان اقتصادی آن اثر گذاشت. نمونه E با ویسکوزیته Pa.S۸۶/۴، سینرسیس ۲۱ درصد و رطوبت ۸/۶۵ درصد از نظر خصوصیات فیزیکوشیمیایی کمترین اختلاف را با شاهد داشت و نمونه C نسبت به سایر خامههای فرموله شده، امتیازات بدنه و بافت و پذیرش کلی بالایی را کسب کرد.