جستجو در مقالات منتشر شده
۵ نتیجه برای عباس نژاد
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( پائیز و زمستان ۱۳۹۹ )
چکیده
چکیده
تزیین ظرفهای سفالی در دوره های پیش از تاریخ و قبل از آغاز نگارش، اهمیت ویژه ای داشته است. ساختار و نقش های روی سفال امکان مطالعۀ اندیشۀ انسان گذشته را فراهم می آورند و وابستگی فکر و ذهن انسان را به محیط های طبیعی و اجتماعی که در آن زیسته و رشد یافته است، آشکار می سازند. بنابراین، با بررسی این نقش مایه ها می توان پیچیدگی های ذهنی، ایدئولوژیکی، اجتماعی و اقتصادی جوامع باستان را مطالعه و تحلیل کرد. نگارندگان با پژوهش روی «دستور زبانِ» نقش ها و کیفیت زیبایی شناختی سفال های منقوش پیش از تاریخ، سازمان تولید سفال را در یک جامعۀ باستانی مطالعه کرده اند. جامعۀ موردنظر در این پژوهش، فرهنگ تل باکون الف است که در اواخر هزارۀ پنجم و آغاز هزارۀ چهارم قبل از میلاد در جلگۀ مرودشت فارس جریان داشته است.
تولید سفال در مرحلۀ باکون الف در یک سازمان تولیدیِ استاندارد و به صورت فرایندی تخصصی انجام می پذیرفته است. الزام ها و ضابطه هایی در ایجاد نقش های روی ظروف سفالی این دوره به کار گرفته شده اند که مهمترین آنها عبارتند از: نهادن نقش مایه ها در کادر و قاب، قرینه سازی، تکرار کردن، معکوس کردن و ساعت گرد کردن جهت نقوش، ایجاد نقوش با تکنیک نقش منفی و استفاده از عناصر نقشیِ جداکننده. همچنین، این پژوهش ثابت کرده است که رابطۀ بین نقش ها و شکل ظروف، نسبی بوده است. دستور زبان و شیوۀ اجرای نقش ها روی خمره ها، جام ها و کاسه ها نشان داده است که اغلب از الگوهای یکسان و مشابهی در اجرای نقش ها بهره گیری شده است.
محسن بوجاری، اسمعیل محمودی، علی عباس نژاد، ساسان سرمست،
دوره ۱۶، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده
توربینهای بادی، از سازههای پیچیده در مبحث شبیهسازی عددی جریان میباشند. از سوی دیگر، گسترش روزافزون کاربرد انرژی بادی در جهان، منجر به ایجاد تقاضا برای بهکارگیری مدلهای دقیقتر و با کارایی بیشتر برای شبیهسازی توربینها شدهاست. پسبادهای بهوجود آمده توسط توربین بادی تأثیر قابلتوجهی بر کاهش توان-خروجی و ایجاد پدیده خستگی در پرهها دارند و بنابراین، مطالعه آنها از اهمیت زیادی برخوردار است. روش خط عملگر، یکی از دقیقترین مدلها جهت تحلیل میدان جریان و پسبادهای جریان آشفته میباشد که نیاز به حل جریان در داخل لایهمرزی ندارد و به همین دلیل نسبت به مدل روتور کامل کارایی بیشتری دارد. در این روش میتوان با دقت بالایی به مدلسازی اثرات یک توربین در جریان باد بدون نیاز به ساخت مدل هندسی از روتور توربین و فقط با استفاده از پارامترهای توربین پرداخت. در این مقاله، با پیادهسازی روش خط عملگر در نرمافزار اپنفوم و نیز با استفاده از روشی نوین جهت توزیع نیروی اعمالی بر خطوط عملگر، مدلسازی توربین بادی آزمون مکزیکو انجام شده است. همچنین بهمنظور تحلیل میدان جریان اطراف توربین، از روش شبیهسازی گردابههای بزرگ استفاده شده است. شبیهسازی برای دو حالت مختلف شامل حالت شرایط طراحی و حالت واماندگی صورت گرفت. نتایج حاصل از شبیهسازی و تخمین پسبادها و پارامترهای عملکردی توربین، با دادههای آزمون تجربی مقایسه و همگرایی خوبی مشاهده شد. نتایج پارامترهای عملکردی حالت واماندگی در توافق بهتری با دادههای تجربی بودند بهطوریکه نیروی رانش با ۸,۵ درصد و گشتاور و توان خروجی توربین به ترتیب با ۲.۸ و ۲.۴ درصد اختلاف، پیشبینی شدند.
دوره ۲۳، شماره ۳ - ( ۴- )
چکیده
درّه هلیلان به دلیل ویژگیهای زمینریختشناسی مناسب و وضعیت مطلوب زیستمحیطی در زاگرس مرکزی از ظرفیتهای بیشتری در ارائهی مکانهای پارینهسنگی برخوردار است که تا کنون نشان داده شده است. بنابراین، ضرورت انجام یک بررسی باستانشناسی جامع و فراگیر در این دره به منظور کشف محوطههای پارینهسنگی کاملا محرز بوده است و این هدف در پاییز ۱۳۹۴ تأمین گردید. پرسشهای اصلی پژوهش بر مبنای تعداد محوطهها، نوع و اندازه آنها، چگونگی تأثیرگذاری متغیرهای جغرافیایی بر الگوهای انتخاب محوطه، تکنیکهای ابزارسازی و شناسایی منابع مواد خام در هلیلان طراحی و تدوین شد.
در خلال این بررسی، تعداد ۱۰۳ مکان شامل ۲۴ غار و پناهگاه سنگی و ۷۹ محوطه باز شناسایی شدهاند که کاربریهایی چون سکونت، اردوگاه فصلی و کمینگاه شکار داشتند. به جز یک پناهگاه صخرهای که در بخش شرقی دره واقع شده، بقیه در قسمت شرقی آن شناسایی شدهاند. محوطههای باز، بر روی پشتههای طبیعی و تراسهای واقع در حاشیه رودخانه سیمره، رودخانه جزمان و شاخابهها شکل گرفتهاند. وضعیت اقلیمی و خصوصیات تکتونیکی، دو عامل اساسی در اشغال هلیلان به عنوان یکی از مهمترین درههای زاگرس مرکزی در خلال دوران پارینهسنگی بودهاند. به همراه این دو عامل، عواملی نظیر منابع آبی و میزان ارتفاع هلیلان از سطح دریا، در تأمین مواد اولیه و استقرار گسترده و مداوم در داخل این ناحیه عمل مینمودهاند. قلوههای ریز و درشت سنگ چرت که از ارتفاعات پیرامون توسط رودخانهها و شاخابهها جابهجا و در بستر درّه انباشته میشدهاند، منابع مواد اولیه در ساخت ابزارهای دوران پارینهسنگی درّه هلیلان بودهاند.
دوره ۲۴، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۹۵ )
چکیده
تحقیقات یک دهۀ گذشته در لرستان، شمار محوطههای نوسنگی آن را به ۲۹ رسانده است. مقالۀ حاضر بر اساس دادههای پژوهشهای مذکور، به تحلیلِ نقش عوامل محیطی در مکانگزینیِ محوطههای نوسنگی لرستان با روش تحلیل زیستگاهی، باستانشناسی الگوی استقرار و سامانۀ اطلاعات جغرافیایی پرداخته است. متغیرهایی چون منابع آبی و غذایی، مراتع، گیاهان خودرو و حیوانات شکاری در تعیین حوزۀ گیرش هر محوطه مؤثر بودند. همۀ ۲۹ استقرار نوسنگی در ارتفاع ۵۰۰ تا ۲۰۰۰ متر از سطح دریا واقع شدهاند. در این سطحِ ارتفاعی که بخشهای سهگانۀ جنوبی، مرکزی و شمالیِ لرستان را در برمیگیرد و از آب و هوایی نیمهخشک با زمستان خنک و تابستان گرم برخوردار است، الگوی استقرارِ مبتنی بر دامداریِ کوچگری متداول بوده است. رودخانههای دائمی و فصلی و چشمههای زیادی در این سطحِ ارتفاعی جریان دارند؛ اما، وابستگی استقرارها به چشمهها بیشتر بوده؛ بهطوریکه فاصلۀ ۲۶ محوطه با آنها حدود ۳۰۰ متر است.
دوره ۲۴، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۳ )
چکیده
بارهای حرارتی غیر یکنواخت از جمله گرادیانهای حرارتی قائم و عرضی تاثیرات مخربی در پلهای صندوقهای داشته و لازم است که در طراحیها مورد توجه مهندسین قرار گیرد. در ضوابط ارائهشده در نشریه ۱۳۹ ایران بصورت کلی به مفاهیم و ضوابط گرادیان حرارتی پرداخته شده که با توجه به تنوع آب و هوایی در کشور ایران، متاسفانه ضوابط ارائهشده جوابگو نمیباشد. در این مقاله با انجام آزمایش میدانی بر روی پل صندوقهای جناح در شهر تهران و با استفاده از تجهیزات ابزار دقیق، گرادیانهای حرارتی قائم و عرضی محاسبه گردیده و با ضوابط ارائهشده در نشریه ۱۳۹ ایران مقایسه گردید. داده های ثبت شده نشان می دهد که حداکثر اختلاف دما در ساعت ۱۴:۳۰ با مقدار ۸/۸ درجه سانتی گراد رخ می دهد، در حالی که با در نظر گرفتن گرادیان جانبی، حداکثر اختلاف دما در ساعت ۱۱:۳۰ با مقدار ۹/۲ درجه سانتی گراد رخ می دهد. با اعمال گرادیان عمودی در مدل المان محدود پل جناح، حداکثر تنش حرارتی در تقاطع تار و فلنج بالایی با مقدار ۹۶/۱ مگاپاسکال و حداکثر انحراف ۳۶/۴ میلیمتر در فاصله میانی پل ایجاد میشود. به عنوان راه حلی برای کاهش اثرات منفی گرادیان های حرارتی، استفاده از عایق پلی یورتان در مدل FE پیشنهاد و مدل سازی شده است. نتایج شبیهسازی نشان میدهد که استفاده از عایق پلیاورتان به ضخامت های ۲، ۳، ۵ و ۶ میلیمتر میتواند دمای دال بالایی را به ترتیب از۶/۳۳ به ۵/۳۰ ، ۱۶/۲۹ ، ۵/۲۷و ۴/۲۶ درجه سانتیگراد کاهش دهد، که منجر به کاهش تنش از ۹۶/۱ به ۶۵/۱، ۳۵/۱، ۶۳/۰و ۳۸/۰ مگاپاسکال خواهد شد. همچنین با استفاده از عایق می توان انحراف پل را کاهش داد که در این مطالعه حداکثر انحراف دهانه ۴۸ متری با استفاده از عایق پلیاورتان به ضخامت های ۲، ۳، ۵ و ۶ میلیمتر از ۳۶/۴ به ۵۷/۳، ۸۶/۲، ۶۳/۱و ۰۷/۱ میلی متر کاهش می یابد. همچنین راهکار مناسب برای کاهش تنشهای حرارتی حاصل از گرادیانهای حرارتی پیشنهاد و بررسی گردید و نتایج مدلسازی نشان داد که با استفاده از عایق پلیاورتان، میتوان میزان جذب انرژی خورشید توسط سطح فوقانی صندوقه را کاهش داد و به طبع آن، تنشهای حرارتی حاصل از گرادیان حرارتی را کاهش داد.