جستجو در مقالات منتشر شده
۴ نتیجه برای عزیزپور
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۲- )
چکیده
سکه های نقره ای اسکندر مقدونی که ضرب آنها تا قرن اول ق.م، یعنی زمان حکمرانی اشکانیان ادامه یافت، به وسیله دستگاه طیف سنج تابش مجهول طول موجی برای اندازه گیری میزان نقره، مس، سرب و طلا در این سکه ها مورد آزمایش قرار گرفتند. هدف ما از این آزمایش اندازه گیری درصد عناصر نادر و عناصر عمده در این سکه ها و از این طریق تعیین میزان دقت در ساخت سکه ها، میزان ناخالصی آنها و فناوری تصفیه نقره استخراج شده در ایران بود.
پادشاهانی که سکه های آنها در این پژوهش مورد بررسی قرار می گیرد از قرن چهارم تا قرن اول ق.م بر تخت سلطنت نشسته اند. ترکیبات شیمیایی سکه های نقره این پادشاهان و تعیین میزان خلوص آنها نشان می دهد که هیچ گونه تغییری در فناوری استخراج نقره و سیاست های اقتصادی در دوره های مورد بررسی ما صورت نگرفته است.
صابر یکانی مطلق، محمد عزیزپور، سیامک امین هرکی کای، حامی منصوری سلوانق،
دوره ۲۴، شماره ۲ - ( بهمن ۱۴۰۲ )
چکیده
کمبود آب آشامیدنی مشکلات متعددی را برای جامعه بشری ایجاد کرده است. از اینرو تولید آب شامیدنی از آب شور دریاها از اهمیت بالایی برخوردار است. یکی از روشهای تولید آب شیرین از آب شور دریا، استفاده از آب شیرینکنهای خورشیدی است. در کار حاضر به شبیهسازی عددی آب شیرینکن خورشیدی سنتی تک کابینه همراه با قراردادن موانع مستطیلی، مثلثی، موجدار بر روی دیواره های چپ و راست آب شیرینکن پرداخته شده است. قراردادن موانع باعث تغییر در الگو جریان هوای مرطوب داخل آب شیرینکن شده که بر نرخ انتقال حرارت و میزان تولید آب شیرین تاثیر میگذارد. همچنین تغییر در اندازه موانع و تعداد آنها، باعث تغییرات در نتایج میشود. آب شیرینکن با موانع شبیهسازی شده است، برای شبیهسازی ذکر شده، معادلات بقای پیوستگی، مومنتوم، انرژی و غلظت به روش حجم محدود گسستهسازی شده و توسط نرم افزار اوپن فوم (Open Foam) حل شده است و نتایج به صورت تابع جریان و کانتورهای غلظت ارائه شدهاند. نتایج حاصل از شبیهسازی نشان میدهند که با قراردادن موانع موجدار با تعداد و اندازه مشخص بر روی دیوارههای چپ و راست آب شیرینکن، نرخ انتقال حرارت و میزان تولید آب شیرین به ترتیب حدود ۳۴/۳۱ % و ۳۱ % نسبت به حالت سنتی افزایش پیدا کرده است.
دوره ۲۶، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده
دستیابی به نظام خدماترسانی مؤثر بر توسعۀ فعالیتهای کشاورزی یکی از مؤلفههای تضمینکنندۀ پایداری اقتصاد نواحی روستایی (بهویژه در زمینۀ ارائۀ خدمات پشتیبان تولید و ایجادکنندۀ فرصت اشتغال در بخش خدمات) است. پژوهش در این راستا با هدف تحلیل سطح برخورداری و دسترسی بهرهبرداران محصول زیتون از خدمات کشاورزی در ناحیۀ روستایی طارم انجام شد. روش پژوهش، کمی و مبتنی بر منطق قیاس است. جامعۀ آماری شامل تمام نقاط روستایی تولیدکنندۀ زیتون (۷۹ نقطۀ روستایی) و همچنین تمام بهرهبرداران محصول زیتون (۵۷۶۲) در ناحیۀ روستایی طارم بودند. با توجه به مفهوم کلیدی خدمات کشارزی در پژوهش، این مفهوم در سه گروه پشتیبانی، فرآوری، بازاریابی و فروش، در قالب ۲۳ شاخص تعریف عملیاتی شد. برای جمعآوری دادههای مرتبط با شاخصهای منتخب، از روش کتابخانهای و مراجعه به اسناد و گزارشهای آماری و فن فیشبرداری استفاده شد. برای تلخیص شاخصها در قالب عاملها، از روش تحلیل عاملی در اس.پی.اس.اس.، برای تعیین وزن از مدل تحلیل شبکۀ ANP در Super Decision و برای تعیین سطح برخورداری از خدمات کشاورزی، از مدل ویکور، شاخص موران، لکههای داغ و توزیع جهتدار جغرافیایی در ArcGis استفاده شد. براساس نتایج تحقیق از میان ۷۹ نقطۀ روستایی تولیدکنندۀ زیتون، ۲۸ نقطۀ روستایی بهلحاظ برخورداری از خدمات کشاورزی در سطح کاملاً برخوردار قرار دارند و سایر نقاط به لحاظ دسترسی، نیمهبرخوردار و محروم هستند. این وضعیت در ناحیۀ روستایی مورد مطالعه، تحت تأثیر عامل دسترسی نقاط (روستایی) به مراکز شهری و نقاط روستایی بزرگ قرار دارد. به عبارتی نزدیکی به نواحی شهری و مراکزی که جمعیت بیشتری دارند، یک مزیت برای روستاهای کاملاً برخوردار از خدمات کشاورزی بوده است. این الگو پیامد سیاست توزیع و استقرار خدمات مبتنی بر رویکرد جمعیتی بهجای رویکرد فضایی (آمایشی) و از سوی دیگر نتیجۀ برنامهریزی برای کاهش نقش تصدیگری دولت و تمرکزگرایی برخی از خدمات در مراکز دهستانها و مراکز پرجمعیت است. البته نتایج پژوهش نشان داد که میان برخورداری نقاط روستایی از خدمات کشاورزی در ناحیه و متغیرهای اقتصادی تولید و کشت زیتون رابطۀ مثبت و معناداری وجود دارد. بدین معنا که توزیع مناسب سطح خدمات کشاورزی براساس توانمندیها، موجب استفاده از ظرفیتهای توسعۀ کشاورزی در ناحیۀ روستایی خواهد شد. لذا برای دستیابی به ظرفیتهای توسعهای در نواحی روستایی، شناسایی شرایط موجود و تدوین برنامههایی برای بهبود و دسترسی مناسب به خدمات کشاورزی مهمترین اقدام است.
دوره ۲۸، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۳ )
چکیده
رویکرد شبکه منطقه ای تلاش دارد تا با تقویت پیوندهای روستایی- شهری، بستر توسعه یکپارچه روستایی-شهری را فراهم سازد. علیرغم پیشنیه مطالعاتی غنی و تجربیات طرح های اجرایی متعدد، کاربست رویکرد شبکه منطق های در کشور در عمل دچار مسائل و چالش هایی شده است. تحقیق حاضر با بهره گیری از مدل کیو و با تمرکز بر طرح پیشرفت و آبادانی منظومه روستایی طارم در استان زنجان، به بررسی الزامات و اولویتهای رویکرد شبکه منطقه ای در برنامه ریزی توسعه کشور از دیدگاه خبرگان، مسئولین، کارشناسان دستگاههای اجرایی، مشاوران و تسهیلگران طرح پرداخته است. بدین منظور ابتدا فضای گفتمان الزامات تاثیرگذار در تحقق رویکرد شبکه منطقه ای از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته و برررسی منابع استخراج و پس از پالایش اولیه در ٣١ عامل کلیدی در غالب ۶ بُعد محیطی-اکولوژیک، ساختاری – نهادی، آموزشی، اقتصادی، کالبدی –فضایی و اجتماعی دسته بندی شد. سپس ۲۵ نفر از خبرگان و کنشگران کلیدی طرح به روش نمونهگیری هدفمند انتخاب شدند و گویه های استخراج شده را با بهره گیری از جدول کیو اولویتبندی کردند. داده های جمع آوری شده در نرم افزار KADE و با روش تحلیل مولفه های اصلی PCA و چرخش واریماکس مورد تحلیل قرار گرفتند. بر اساس یافته های تحقیق میتوان مطرح کرد که چهار نوع دیدگاه در خصوص الزامات و اولویتهای کلیدی در تحقق رویکرد شبکه منطقه ای وجود دارد که به ترتیب شامل: ارتقای جایگاه و اهمیت روستا در برنامه ریزی توسعه، تغییر رویکرد به برنامه شبکه ای در برنامه ریزی توسعه روستایی و تقویت ساختار اجرایی آن، هدایت منابع مالی اشتغال زایی به اولویتهای رویکرد شبکهای و در نهایت تقویت هماهنگی و هم افزایی دستگاههای اجرای هستند. از سوی دیگر، ظرفیت سازی و توانمندسازی جوامع محلی در هر چهار دیدگاه مورد توافق و تاکید بوده است.