جستجو در مقالات منتشر شده


۲۱ نتیجه برای علیپور


دوره ۳، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۱ )
چکیده

هدف این مقاله بررسی میزان شناخت مدرسان زبانهای خارجی از نقش فرایند یادگیری و آموزش زبان با استفاده از راهبردها و ابزارهای الکترونیکی تحت وب در حوزه زبان خارجی است. در این راستا ابتدا با بهره گیری از روش تحقیق اسنادی ماهیت زبان در ارتباطات الکترونیکی تحت شبکه تارگستر جهانی و روشهای مطرح در بهبود توسعه توانش زبانی و ارتباطیزبان آموزان در آموزش بر خط (online) بررسی شد و سپس با توجه به اهمیت آشنایی مدرسان رشته زبان بویژه در بخش آموزش و ترجمه زبانهای خارجی و آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان با نقش آموزش الکترونیکی، میزان آشنایی مدرسان زبان با راهبردها و ایزارهای فناوری مطرح در آموزش برخط ، با استفاده از روش تحقیق توصیفی – پیمایشی مورد سنجش قرارگرفت. نتیجه حاصل از نظرسنجی از ۶۸ مدرس زبانهای انگلیسی، فرانسه، آلمانی و فارسی از ۷ دانشگاه سنتی و مجازی در این تحقیق مشخص کرد که اکثریت مدرسان زبان خارجی شناخت مناسبی از ابزارها و راهبردهای الکترونیکی موجود رشته خود ندارند. با توجه به نیاز کشور به ارتباط متخصصان با شبکه های علمی جهان به منظور دستیابی و یا انتقال دانش و تسلط آنها به حداقل یک زبان خارجی جهانی، برنامه ریزی و تهیه الگویی مناسب جهت تربیت مدرس آموزش الکترونیکی و بر خط زبان خارجی می تواند گامی اساسی برای ارتقاء سطح دانش زبان خارجی در سطح دانشگاههای کشور وهمچنین توسعه زبان فارسی در شبکه های علمی- آموزشی و فرهنگی در جهان باشد.

دوره ۵، شماره ۴ - ( شماره ۴ (پیاپی ۲۰)- ۱۳۹۳ )
چکیده

زبان تاتی از جمله زبان­هایی است که از میان شیوه­های رایج در بین زبان­های جهان برای نمایش روابط دستوری، از شیوه «حالت­نمایی» و «نشاندار کردن وابسته­ها» در کنار شیوه­های دیگری همچون «مطابقه» استفاده می­کند. این زبان یکی از زبان­های ایرانی شمال ­غربی است که گونه­های مختلف آن در برخی روستاها و شهرهای استان­های اردبیل، قزوین، زنجان و گیلان به صورت جزیره­های زبانی به حیات خود ادامه می­دهند. گونه مورد بررسی در این مقاله، دروی (dərav-i) تاتی مورد تکلم در روستای درو، از توابع شاهرود خلخال است. هدف از این پژوهش، بررسی نظام حالت­نمایی در این گونه است. با وجود ویژگی­های کهن این گونه زبانی، تاکنون تحقیقی در مورد نظام حالت­نمایی آن انجام نشده است؛ در‌حالی‌که این گونه، به علت مهاجرت بسیار زیاد نسل جوان به شهرهای اطراف و عدم انتقال به نسل بعدی، از زبان­هایی است که بسیار در معرض خطر فراموشی قرار دارد.  

دوره ۵، شماره ۱۴ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده

دوبیتی­ها نوعی از ادبیات عامه است که در سراسر کشور با نام­های مختلف پراکنده­اند. گستره این ابیات بسیار وسیع ‌است؛ اما عظمت ادب فارسی بر آن سایه انداخته و تا حال کمتر از ادب رسمی فارسی بدان پرداخته­اند. برخی از اشعار دوبیتی­ها هنگام کار خوانده می­شود. آنچه در این مقاله معرفی شده، اشعار گیلکی کار شالیزار و بررسی برخی از مضمون­های پربسامد آن است. در استان گیلان، زنان هنگام کار شالیزار شعرهای بسیاری می‌خوانند. برای این کار نخست پیکره­ای (بیش از دویست قطعه شعر) به روش میدانی جمع­آوری  و در مرحلۀ بعد از نظر موضوعی تحلیل شده‌اند. شعر مربوط به کار و شعر عاشقانه از مضمون‌هایی هستند که در ببیشتر اشعار تکرار می­شوند. در این مقاله ضمن بررسی شعر کار در سه بخش کلی، مضمون­های شعر کار گیلکی بررسی شده­اند. شعرهای مربوط به شالیزار، باغبانی، چوپانی، ماهیگیری، چارواداری، و ... از شعرهای کار گیلکی بررسی­شده در این مقاله هستند.

دوره ۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده

در این پژوهش از فلور میکروبی چشمه آب معدنی دوساری واقع در شهرستان جیرفت، یک سویه باسیلوس شناسایی شد که در محیط اختصاصی کازئین آگار واجد فعالیت پروتئازی بود. این باکتری بر اساس تست‌های میکروبی- بیوشیمیایی و توالی‌یابی ژن ۱۶S rRNA به عنوان B. Pumilus (KHB۳) شناخته شد. به منظور تولید آنزیم، سویه موردنظر به مدت ۴۸ ساعت در محیط مایع اختصاصی رشد داده شد. محیط کشت پس از رسوب دهی با سولفات آمونیوم (۸۵ درصد) و دیالیز با ستون کروماتوگرافی تبادل یونیQ -سفاروز به طور نسبی خالص-سازی شد. ویژگی‌های بیوشیمیایی پروتئاز KHB۳ در دماهای مختلف، pH‌های مختلف، یون‌ها و شوینده‌ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان دادند که آنزیم حداکثر فعالیت و پایداری را در ۰/۸ ‌pH نشان می‌دهد. این پروتئاز در حضور غلظت های ۰/۱ و ۵/۱ مولار NaCl حدود ۱۰۰ درصد فعالیت خود را حفظ کرده است. در حضور یون‌های MnSO۴ و FeSO۴ به ترتیب ۳۳ و ۱۰ درصد افزایش فعالیت نسبت به عدم حضور یون را نشان می‌دهد. این پروتئاز حداقل ۴۵ درصد فعالیت و پایداری خود را در حضور شوینده‌های تجاری حفظ کرده است. علاوه بر این، در حضور شوینده بانو حدود ۱۲ درصد افزایش در فعالیت پروتئازی نشان می‌دهد. فعالیت و پایداری در pH‌های قلیایی، حلال‌های آلی و شوینده‌ها پتانسیل قابل توجه این آنزیم را برای استفاده در صنایع مختلف از جمله صنعت شوینده نشان می‌دهد.

دوره ۶، شماره ۲۲ - ( تابستان ۱۳۹۲ )
چکیده

اسطوره¬های سراسر دنیا شباهت¬های زیادی با هم دارند و بدان¬خاطر، همه یا اغلب اساطیر جهان را می¬توان ذیل چند الگو جمع و طبقه¬بندی کرد. آیین¬های رایج در جامعه از جملۀ حوزه¬هایی¬اند که در آنها می¬توان به دنبال اسطوره¬ها گشت، و بعد از شناختِ جنبه¬های اساطیری، آنها را با هم مقایسه کرد. آیین¬های نوروزی ایران، که شکلهای مختلفی در سراسر کشور دارند، رسوباتی از چندین اسطوره در خود نهان دارند که یکی از آنها اسطورۀ باروری و ایزد نباتی است. این اسطوره در ایران نمودهای بسیاری دارد که سیاوش یکی از آنهاست. این مقاله بر آن است که در آیین عروس¬گولی گیلانی، نشانه¬ها و عناصری وجود دارد که در اسطوره¬های باروری سایر ملل گزارش شده است، یعنی این نشانه¬ها احتمال این را که عروس¬گولی یک اسطورۀ باروری است، تقویت می¬کند و آن را شایستۀ بررسی بیشتری می-داند. در این مقاله سعی شده است ضمن معرفی اسطورۀ باروری، و آیین عروس¬گولی در ایران، دو نمونه مصری و یونانی اسطورۀ باروری و یک نمونۀ عروس¬گولی غیرگیلانی با عروس¬گولی گیلانی مقایسه شود. نشانه¬شناسی اسطورۀ باروری و عروس گولی، تطبیق و بررسی نشانه¬ها با هم، ذکر ویژگی¬های ایزد نبات در اساطیر ایرانی، و مقایسه عروس¬گولی با رپیهوین و سیاوش از قسمت¬های دیگر مقاله است.

دوره ۷، شماره ۳ - ( شماره ۳ (پاییز و زمستان)- ۱۳۹۴ )
چکیده

جریان منع‌ برده‌فروشی که از اواخر قرن هجدهم میلادی/دوازده هجری قمری از فرانسه آغاز شده و به‌تدریج سراسر اروپا را فراگرفته بود، در ابتدای قرن نوزدهم میلادی به آسیا و منطقۀ خلیج‌فارس نیز رسید. سردمدار هدایت این جریان در خلیج‌فارس، انگلیسی‌ها بودند که از هر طریقی سعی در تثبیت بیشتر موقعیت و حفظ منافع خویش در منطقه داشتند. این مبارزه تا اوایل قرن بیستم میلادی/ چهاردهم هجری قمری ادامه یافت. چرایی شکل‌گیری و تداوم تقریباً به‌مدت یک قرن این جریان، مسئله‌ای تأمل‌برانگیز است که در این پژوهش، با استفاده از روش تحلیل گفتمان انتقادی نورمن فرکلاف به آن پرداخته‌ایم. این روش رویکرد تحلیل متنی دارد و متون را به‌مثابۀ نمودار حساس فرآیندها، حرکت‌ها و گوناگونی‌های سیاسی و اجتماعی به‌کار می‌گیرد؛ بنابراین در پژوهش پیشِ‌رو، با انتخاب بخشی از یادداشت‌های امیرکبیر و جَستن شِیل وزیرمختار انگلیس در تهران - که در فاصله بین ۱۷ ربیع‌الثانی تا ۱۰ جمادی‌الاول ۱۲۶۷ دربارۀ منع برده‌فروشی به تحریر درآمدند - به تحلیل این جریان پرداخته و از این رهگذر، نفوذ و تسلط «گفتمان امپریالیسم» در مناسبات قدرت و درمقابل، ضعف حکومت مبتنی بر «گفتمانِ استبداد مطلقه» قاجار را از علل اصلی ایجاد و تداوم مبارزه با برده‌فروشی در این دوره برشمردایم.

دوره ۹، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۷ )
چکیده

اهداف: امروزه توانایی تولید آنزیم‌های هیدرولازی که در غلظت‌های بالای نمک فعال هستند، به‌عنوان رویکرد تازه‌ای در استفاده از باکتری‌های هالوفیل در بیوتکنولوژی مطرح است. هدف این پژوهش، غربالگری و جداسازی باکتری هالوفیل مارینوباکتر (جدایه S-۱۴) تولید‌کننده آنزیم خارج‌سلولی لیپاز از چشمه آب شور باداب‌سورت بود.
مواد و روش‌ها: در پژوهش تجربی حاضر، ۴۲ کلنی خالص باکتری، از نمونه‌های مختلف آب، خاک، رسوب و لجن یکی از چشمه‌های آب شور باداب‌سورت با تکنیک غربالگری روی محیط کشت اختصاصی باکتری‌های هالوفیل جداسازی شدند. جدایه S-۱۴ که بیشترین فعالیت لیپازی را از خود نشان داد، برای شناسایی توسط روش‌های بیوشیمیایی و آنالیز ژن ۱۶S rRNA انتخاب شد. به‌منظور بهینه‌سازی شرایط رشد جدایه با درنظرگرفتن بیشینه زمان رشد باکتری (۷۲ ساعت)، دما، غلظت نمک، pH، میزان مصرف کربوهیدرات و آسیدامینه بررسی شدند. نتایج حاصل با استفاده از نرم‌افزار Chromas pro ۲.۱.۱ ویرایش و با اطلاعات بانک اطلاعاتی EzTaxon مقایسه شد. سویه‌هایی که تشابه بیشتری با جدایه منتخب داشتند، مشخص شدند. آنالیز توالی ۱۶S rRNA توسط نرم‌افزارهای BioEdit ۷.۱.۹، Clustal-۲X ۲.۱ و MEGA ۶ انجام و درخت فیلوژنی توسط الگوریتم اتصال- همسایگی ترسیم شد.
یافته‌ها: جدایه S-۱۴ با تشابه بیش از ۹۹% با دو گونه مارینوباکتر فلاویماریس (Marinobacter flavimaris) و مارینوباکتر ادهارنس (Marinobacter adhaerens) تجانس داشت. جدایه S-۱۴ بیشترین میزان رشد را در غلظت نمک ۵%، دمای C˚۳۵ و میزان اسیدیته ۷/۰ نشان داد.
نتیجه‌گیری: جدایه S-۱۴، تولید‌کننده مناسبی برای آنزیم خارج‌سلولی لیپاز است و می‌تواند از فروکتوز و اسیدآمینه فنیل‌آلانین به‌عنوان تنها منبع کربن و انرژی استفاده کند.


دوره ۱۰، شماره ۴۸ - ( بهمن و اسفند ۱۴۰۱ )
چکیده

ادبیّات عامّۀ ایران، میراث کهنی از عامۀ مردم است که غالباً شفاهی است و از جهت ساختار و محتوا با ادبیّات فارسی تفاوت‌هایی دارد. در مناطق تات‌زبان شاهرود خلخال اشعار عامّه‌ای به چشم می‌خورند که از زمان‌های قدیم در این منطقه رایج بوده‌اند. این ترانه‌ها و دوبیتی‌ها امروزه رو به فراموشی گذاشته‌اند. ساختار دوبیتی‌های تاتی شبیه دوبیتی‌های مناطق دیگر ایران است. موضوعات این ترانه‌ها نشانگر دغدغه‌های مردمانی است که سرایندۀ آن‌ها هستند و سال‏ها با آن‌ها زندگی کرده‌اند.پرسش اصلی این تحقیق آن است که تحلیل موضوعی ترانه‌های عامّه تاتی خلخال ما را به چه نکات اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در این منطقه می‌رساند؟ این ترانه‌ها به روش میدانی گردآوری شده‌اند. نتیجه تحقیق نشان می‌دهد اشعار عامّه، سندی برای بازشناسی آیین‌ها، روحیات مردم، وقایع سیاسی ـ اجتماعی و دغدغه‌های اقتصادی مردم هر منطقه است.
 

دوره ۱۳، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۲ )
چکیده

هدف: سطح بالای عدمقطعیت برای عملکرد شرکت‌های دانش‌بنیان نامطلوب است. ازاین‌رو مطالعه حاضر به بررسی نقشی که راهبردهای مدیریت منابع انسانی و گرایش کارآفرینانه می‌توانند در بهبود عملکرد شرکت‌های دانش‌بنیان در محیط‌های ناپایدار ایفا کنند، می‌پردازد.
روش: در این پژوهش ابزار گردآوری داده‌ها پرسش‌نامه است که پایایی آن از راه ضریب آلفای کرونباخ و روایی آن از راه روایی محتوا، تحلیل عاملی تأییدی، روایی واگرا و همگرا مورد بررسی و تأیید قرار گرفته است. پرسش‌نامه مذکور در بین ۲۲۷ شرکت دانش‌بنیان در پارک علم و فناوری استان تهران مستقر در ۹ پارک مختلف متناسب با سهم آنها از جامعه آماری با روش طبقهای توزیع و به‌وسیله یک نفر از مدیران ارشد هر شرکت پاسخ داده شده است. داده‌های گردآوری شده نیز به روش مدلسازی معادلات ساختاری با نرم‌افزار ایموس تجزیهوتحلیل شده است.
یافته‌ها: نتایج پژوهش نشان داد که راهبردهای مدیریت منابع انسانی تأثیر معناداری بر عملکرد شرکت با نقش میانجی گرایش کارآفرینانه دارد. همچنین نتایج نشان داد که جذب 
منابع انسانی، توسعه منابع انسانی و نگهداشت منابع انسانی بر عملکرد شرکت و نیز گرایش کارآفرینانه تأثیر مثبت و معناداری دارند و راهبرد خروج منابع انسانی بر عملکرد شرکت و بر گرایش کارآفرینانه تأثیر منفی و معناداری دارد. همچنین مشخص شد گرایش کارآفرینانه بر عملکرد شرکت تأثیر مثبت و معناداری دارد و در‌نهایت نتایج نشان داد محیط ناپایدار، تأثیر گرایش کارآفرینانه بر عملکرد شرکت را کاهش می‌دهد.
نتیجه‌گیری: بر‌اساس نتایج پژوهش، بهبود عملکرد شرکت‌های دانش‌بنیان به میزان پذیرش و استقرار راهبردهای مدیریت منابع انسانی از جمله جذب، توسعه و نگهداشت دارد و گرایش کارآفرینانه در محیط ناپایدار برای عملکرد شرکت‌ها تأثیر منفی دارد.

 


دوره ۱۳، شماره ۲ - ( پائیز و زمستان ۱۴۰۰ )
چکیده

ترانه‌ها بخشی مهم از دانش و فرهنگی را تشکیل می‌دهند که از آن به فولکلور (فرهنگ مردم) تعبیر می‌کنیم. آثاری که خالقان و سرایندگانی ناشناخته دارند و عمدتاً، به‌صورت شفاهی و سینه به سینه از نسلی به نسل دیگر منتقل شده‌اند. ترانه‌های فولکلور به نظر اغلب محققان، صدای توده‌های فرودستی هستند که از اعماق تاریخ با ما سخن می‌گویند. سادگی و بی‌پیرایگی آثار فولکلور، این امکان را فراهم می‌کند که در کنار دیگر اسناد و منابع تاریخی، دیدی به مراتب واقعی‏تر و دقیق‏تر از تاریخ اجتماعی توده‌های مردم به‌دست آید. مقالۀ پیش‌رو با تمرکز بر مضمون و محتوای «ترانۀ رعنا» به شیوۀ توصیفی ـ تحلیلی مبتنی‌بر استفاده از منابع کتابخانه‏ای و پژوهش میدانی، درپی پاسخ به این پرسش است که پژوهش در فولکلور نواحی و مناطق، واجد چه ظرفیت و بهره‏هایی برای تحقیقات تاریخ اجتماعی  است؟ نتایج حاصله از پژوهش، مبین آن است که ترانۀ فولکلور رعنا که مویه‌ای بر  زندگانی پرماجرای زنی از کوهپایه‌های شرق گیلان است؛ جدا از جنبه‌های ادبی و هنری آن،  اشارات مهمی  به تاریخ  اجتماعی توده‌های مردم و ساختار اجتماعی ـ سیاسی این ناحیه در دورۀ موسوم به ارباب ـ رعیتی دارد که آن را واجد اهمیت در مطالعات تاریخ اجتماعی می‌کند.


دوره ۱۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۰ )
چکیده

هدف: با وجود اثر سمی برخی از روغن‏های اسانسی، استفاده آن‏ها تحت کنترل نیست. با توجه به گسترش مصرف فرآورده‏های گیاهی، ابعاد مختلف زیست‏شناختی اسانس آویشن دنایی برای اولین بار گزارش می‏شود. مواد و روش‏ها: فعالیت ضد باکتریایی با دو روش انتشار و رقت، رادیکال‏زدایی نیتریک اکساید با روش مارکوکسی و همکاران و سمیت سلولی با روش احیا دی متیل تیازولیل دی فنیل تترازولیوم بروماید به‏وسیله اسانس‏های آویشن دنایی و تجاری و ترکیب شیمیایی اصلی آن‏ها، تیمول، بررسی و مقایسه شد. نتایج: نمای حساسیتی میکروارگانیسم‏ها براساس حساس‏ترین به مقاوم‏ترین سودوموناس آئروژینوزا> استافیلوکوکوس اورئوس> اشریشیا کولی> کاندیدا آلبیکنس و کم‏ترین غلظت مهار کنندگی و کشندگی ۰۴/۰-۱۰ میلی‏گرم در هر میلی‏لیتر بود. رادیکال‏زدایی نیتریک اکساید وابسته به دوز با IC۵۰ برابر ۵، ۷۵ و ۸۶۳ میکروگرم و فنل کل معادل ۷۹/۶±۰۷/۶۴۴، ۵۵/۲±۹۴/۱۶ و ۳۱/۲±۳۳/۱۰ میکروگرم گالیک اسید در هر میلی‏گرم نمونه به‏ترتیب در اسانس آویشن دنایی، اسانس تجاری و تیمول تعیین شد. سمیت سلولی آن‏ها بر سلول‏های طبیعی انسان به‏صورت ۵۰ درصد غلظت ممانعت (IC۵۰) به‏ترتیب ۱۴۵۵، ۱۰/۱۲ و ۲۸۶۷ میکروگرم و در خصوص سلول‏های سرطانی به‏ترتیب ۹۵/۴، ۶۱/۳ و ۱۷۳۰ میکروگرم بود. نتیجه‏گیری: آویشن با خاصیت خوب ضد میکروبی، می‏تواند در پیشگیری از تشکیل محصولات سمّی نیتروژن واکنش‏گر نیز مؤثر بوده و به‏عنوان یک آنتی‏اکسیدان خوب مستقیماً NO و O۲− را بزداید. تأثیر کشندگی غلظت کم اسانس بر سلول‏های سرطانی بدون تأثیر منفی بر سلول‏های طبیعی نویدبخش امکان استفاده در مبارزه با سلول‏های سرطانی است.
علیرضا علیپور، کیومرث مظاهری، علی شمعونی پور،
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده

در کار حاضر، رژیم های مختلف برای انتشار شعله پیش آمیخته رقیق هیدروژن - هوا در یک کانال در مقیاس میکرو برای سرعت های ورودی مختلف بررسی شده است. مخلوط هیدروژن و هوا با نسبت هم ارزی ۵/۰ به یک کانال با دیوارهایی با شرط مرزی دمای غیر یکنواخت وارد می شود. با تغییر سرعت ورودی، سه رژیم خاموشی- اشتعال مکرر، پایا متقارن و رژیم پایای نامتقارن را در این هندسه نشان می دهد. در نزدیکی حد شعله وری پایین، رژیم خاموشی – اشتعال مکرر ناشی از عدم برقراری تعادل بین مقیاس زمانی واکنش و مقیاس زمانی اقامت سیال در کانال مشاهده می شود. در این رژیم، جریان تحت تاثیر دمای دیوار مشتعل می شود و تحت تاثیر دمای جریان خاموش می شود. با افزایش سرعت ورودی رژیم های پایای متقارن مشاهده می شود که ناشی از برقراری تعال بین مقیاس های زمانی واکنش و اقامت سیال می باشد. اما مشاهده گردید که با افزایش سرعت ورودی، رژیم های متقارن ناپایدار شده و به شکل نامتقارن پایدار می شوند. با بررسی نتایج بدست آمده، می توان علت اغتشاشات ایجاد شده را fi نفوذ ترجیحی گونه های نسبت داد.
رضا حسن نژاد قدیم، شاهین تسوجیان، محمدرضا علیپور،
دوره ۱۵، شماره ۱۲ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده

تشخیص به موقع وجود ترک درسازه ها، از رخ دادن خسارت جلوگیری می‌کند، لذا امروزه چالشی در ارائه روش‌های کارآمد در زمینه پایش سلامتی سازه‌ها وجود دارد. بسیاری از تحقیقات انجام شده، بر پایه شناسائی ترک در سازه‌ها بر پایه مدل‌هایی است که در آن از اثر بسته شدن ترک صرف نظر شده است که این امر سبب بوجود آمدن خطای قابل توجهی در شناسائی ترک می‌گردد. از آنجا که شناسائی ترک خستگی مشکل‌تر از شناسائی سایر عیوب می باشد، بنابراین هدف از این تحقیق ارائه الگوریتمی کارآ برای شناسائی ترک خستگی در تیرهاست که از المان‌های مهم انواع سازه‌ها می‌باشند. بدین منظور برای محاسبه دقیق فرکانس های طبیعی تیر، از مدلی استفاده می‌شود که درآن ترک به صورت ترک خستگی و با رفتار باز و بسته شونده مدل شده است. سپس مسأله شناسائی پارامترهای ترک (مکان و عمق ترک) به صورت یک مساله بهینه‌سازی تعریف می‌شود که در آن هدف کمینه کردن اختلاف فرکانس‌های طبیعی محاسبه شده توسط مدل و فرکانس‌های طبیعی اندازه‌گیری شده می‌باشد. با انتخاب الگوریتم مناسب جهت شناسایی ترک، الگوریتمی از بین الگوریتم های فرااکتشافی انتخاب می شود تا بتواند تنها با استفاده از دو فرکانس طبیعی به شناسایی ترک بپردازد. از اینرو با بررسی های انجام گرفته، مساله بهینه سازی مورد نظر با استفاده از الگوریتم اجتماع گربه حل شده است. علاوه بر این به منظور صحه‌گذاری، نتایج بدست آمده به ازای پارامترهای مختلف ترک با نتایج حاصل از تست تجربی مورد مقایسه قرار گرفته است که حاکی از دقت خوب روش پیشنهادی است.

دوره ۱۶، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۱ )
چکیده

چکیده در مقاله پیش رو، با مبنا قرار دادن یک رویکرد تطبیقی درخصوص حکم قتل عمدی ناشی از اضطرار در حقوق کیفری ایران و استرالیا، تلاش شد تا حکم چنین قتلی روشن گردد. بدین منظور و پس از تقسیم فرض کلی «قتل عمدی اضطراری» به سه فرض «قتل دیگری برای نجات خود»، «ارتکاب قتل از سوی شخص ثالث نسبت به احد از طرفین در معرض خطر برای نجات جان نفر دوم» و«قتل عده کم تر برای نجات جان تعداد بیش تری از افراد»، ادله جواز یا عدم جواز ارتکاب قتل در این فروض مورد بررسی قرار گرفت و نهایتاً این نتیجه اخذ شد که در هر مورد که فرصت سنجش منافع و مضار عمل از جانب مرتکب موجود باشد و ملاحظات شرعی، عقلی و عرفی برای تعیین ارزش اهم از مهم مبنای عمل مرتکب قرار گرفته باشند، نباید مرتکب را به مجازات قتل عمدی محکوم کرد.         E-mail: Shakeri_criminallaw@yahoo. com *نویسنده مسؤول مقاله:                                                  

دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۲ )
چکیده

هدف: اسینتوباکتر بومانی یکی از پاتوژن‏های اصلی بیمارستانی است و ظرفیت بالایی برای مقاومت به انواع مواد ضد میکروبی موجود دارد. اسینتوباکتر بومانی انواع متفاوتی از عفونت‏ها شامل پنومونی، مننژیت و عفونت‏های مرتبط با خون را ایجاد می‏کند. پروتئین‏های مربوط به بیوفیلم (Bap) پروتئینی اختصاصی در سطح سلول است که مستقیماً در تشکیل بیوفیلم در اسینتوباکتر بومانی مورد نیاز است و نقش اصلی را در عفونت‏زایی باکتری بازی می‏کند. در مطالعه قبلی محققان حاضر نواحی متعددی از این پروتئین بررسی شد و با در نظر گرفتن معیارهای مختلف، چند ناحیه به عنوان نواحی حفاظت شده و ایمنی‏زا معرفی و ایمنی‏زایی یکی از این نواحی مطالعه شد. این ناحیه به اسید‏های آمینه شماره ۷۰۶- ۱۰۷۶ از پروتئین بالغ مربوط می‏شود که طی بیان این ناحیه و تزریق آن به موش میزان بالایی آنتی‏بادی تولید شد که از موش در برابر این باکتری محافظت می‏کرد. در مطالعه پیش‏رو، ایمنی‏زایی ناحیه معرفی شده دیگری (ناحیه ۴) از پروتئین Bap بررسی می‏شود تا ضمن تأیید مطالعات بیوانفورماتیکی قبلی میزان ایمنی‏زایی آن ارزیابی شود. مواد و روش‏ها: در مطالعه حاضر ژن ناحیه‏ای از پروتئینBap  با ۱۶۲۰ جفت باز به وسیله واکنش زنجیره‏ای پلیمراز تکثیر و در pET۳۲a کلون شد. این ناحیه از پروتئین بزرگ Bap با موفقیت بیان و توسط آنتی‏بادی‏های مونوکلونال تأیید شد. در این پژوهش موش‏های BALB/c به وسیله تزریق زیرپوستی پروتئین نوترکیب خالص، ایمن شده و ایجاد آنتی‏بادی در بدن موش با استفاده از الایزا ارزیابی شد. نتایج: تیتر آنتی‏بادی تولید شده در سرم موش بالا بود که این امر بیانگر آنتی‏ژنسیته و ایمنی‏زایی بالای این پروتئین نوترکیب است. نتیجه‏گیری: نتایج نشان می‏دهد که این پروتئین می‏تواند گزینه مناسبی برای تولید یک واکسن جدید نوترکیب باشد.

دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۳ )
چکیده

هدف مطالعه: اسینتوباکتر بومانی (Acinetobacter baumannii) یک باکتری گرم منفی، غیر متحرک و هوازی اجباری است که به عنوان پاتوژن بیمارستانی شناخته شده و غالباً مقاوم به انواع آنتی بیوتیک هاست. این باکتری همچنین به عنوان یک عامل مهم شیوع و مرگ ومیر در بیمارستان ها مخصوصاً در میان بیماران دارای نقص ایمنی شناسایی شده است. کنترل و درمان عفونت ناشی از آن به دلیل توانایی پاتوژن برای مقاومت به انواع آنتی بیوتیک ها و زنده ماندن در شرایط محیطی مختلف و استفاده از طیف وسیعی از منابع غذایی، سخت است. تشخیص اولیه عفونت ایجاد شده بوسیله اسینتوباکتر بومانیA. baumannii استراتژی مهمی برای کنترل کردن عفونت بیمارستانی ناشی از این پاتوژن است. روش های رایج شناسایی این باکتری بوسیله روش های کشت معمول و تست های بیوشیمیایی است که بدست آوردن نتایج آنها بین ۲ تا ۵ روز طول می کشد. بنابراین یک تست جدید، سریع، حساس، اختصاصی و اقتصادی که مدیریت سریع عفونت¬های اسینتوباکتر بومانیA. baumannii را فراهم می کند، مورد نیاز است. ایجاد یک تست تشخیصی اختصاصی و حساس به یک بیومارکری نیاز دارد که واکنش تقاطعی با باکتری های دیگر نداشته و تنها برای اسینتوباکتر بومانیA. baumannii اختصاصی باشد. روش ها: براین اساس، هدف از این مطالعه شناسایی و توالی یابی یک پروتئین غشای خارجی ۳۴,۴ کیلودالتون معرفی شده توسط اسلام و همکارانش از بین پروتئین های غشای خارجی (OMPs) A. baumannii ATCC ۱۹۶۰۶ است. در مطالعه حاضر ما از نرم افزارهای مختلف بیوانفورماتیکی برای غربالگری کل پروتئوم باکتری استفاده کردیم. غربالگری پروتئین ها با توجه به ویژگی هایی از جمله: وزن مولکولی، موقعیت¬یابی، توپولوژی، همولوژی، آنتی¬ژنیسیته و آلرژی زایی صورت گرفته است. یافته ها: سه پروتئین در وزن مولکولی بین ۳۳-۳۶ کیلودالتون به عنوان پروتئین غشای خارجی شناسایی شدند. براساس آنالیزهای انجام شده و پیش بینی های آنتی ژنیسیته و دیگر بررسی های صورت گرفته تنها یکی از ۳ پروتئین به عنوان آنتی ژن اختصاصی اسینتوباکتر بومانیA. baumannii شناخته شد. نتیجه گیری: بهترین نامزد پروتئینی‌ با شماره دستیابی ZP_۰۵۸۲۷۲۱۸.۱ توسط بررسی¬های بیوانفورماتیکی تعیین گردید.

دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۳ )
چکیده

هدف: اسنیتوباکتر بومانی توانایی عجیبی برای کلونیزاسیون بر سطوح مختلف را داراست و چسبندگی روی سطوح به‏عنوان یک عامل بیماری‏زایی و اولین گام در انجام فرآیند کلونیزاسیون مطرح است. پروتئین‏های وابسته به خانواده سیستم ترشحی دوجزئی می‏تواند در چسبندگی باکتری نقش داشته باشد. هدف از انجام این تحقیق، شناسایی، مطالعه و بررسی نقش پروتئین‏های این خانواده در چسبندگی اسنیتوباکتر بومانی به سلول اپیتلیال انسانی است. مواد و روش‏ها: هومولوگ ژن‏های کد کننده پروتئین فیلامنت- هماگلوتینین وابسته به سیستم ترشحی دو جزئی در ژنوم اسنیتوباکتر بومانی با کمک نرم‏افزارهای بیوانفورماتیک در بانک ژنی تجزیه و تحلیل و سپس آغازگرها طراحی شد. بنابراین سازه‏های مورد نظر در ناقلpET۲۲b  سنتز و به سلول BL۲۱(DE۳) ترانسفورم و سلول‏های تراریخت شده FhaB۱، FhaB۲ نامگذاری شدند. میزان بیان پروتئین‏های نوترکیب بر سطح غشای سلول مطالعه و در نهایت میزان چسبندگی و توانایی برای تشکیل بیوفیلم در سلول‏های نوترکیب، اسنیتوباکتر بومانی و سلول اشریشیا کلی BL۲۱(DE۳) مقایسه شد. نتایج: بررسی‏های بیوانفورماتیک نشان داد که این باکتری توانایی تولید دو نوع اگزوپروتئین FhaB۱، FhaB۲ را داراست. بیان پروتئین‏های نوترکیب بر سطح خارجی سلول‏های تراریخت شده، با آزمایش‏های وسترن بلات و الایزای سلول کامل تأیید شد. آزمایش‏ها نشان داد که این سلول‏های نوترکیب و اسنیتوباکتر بومانی نسبت به سلول اشریشیا کلی BL۲۱(DE۳) توانایی بالاتری برای تشکیل بیوفیلم دارد. همچنین سلول‏های FhaB۱، FhaB۲ و اسنیتوباکتر بومانی نسبت به اشریشیا کلی BL۲۱(DE۳) به میزان بیشتری به سطح سلول‏های اپیتلیال ریه انسانی اتصال می‏یابند. نتیجه‏گیری: سیستم ترشحی دو جزئی در اسنیتوباکتر بومانی یکی از عوامل چسبندگی و کلونیزاسیون بوده و از جمله عوامل بیماری‏زایی باکتری است.
مجید سلطانی، رضا راهپیما، فرشاد مرادی کشکولی، عادل علیپور، پویا ترکمان،
دوره ۱۸، شماره ۹ - ( ۱۰-۱۳۹۷ )
چکیده

عکسبرداری ترموآکوستیک با استفاده از امواج مایکروویو یک روش عکسبرداری با پتانسیل بالا در تشخیص سرطان پستان در مراحل اولیه است. این روش مزایای تصویربرداری مایکروویو و سونوگرافی را با هم ترکیب میکند. در این روش ساخت تصویر براساس امواج صوتی است که در بافت به علت تابش پالس های مایکروویو بر آن تولید میشود. با توجه به ماهیت چندفیزیکی این پدیده قابلیت و امکان سنجی یک روش شبیه سازی عددی دوبعدی که توانایی حل این پدیده را به صورت یکپارچه و پیوسته دارد، مورد بررسی قرار گرفته است. در این شبیه سازی، یک بافت بیولوژیکی به همراه تومور داخل آن درون یک داکت مربعی )هدایتگر موج( تحت تابش امواج مایکروویو با فرکانس GHz ۲.۴۵ به صورت پالسی قرار داده شده است. تغییرات دمای ایجاد شده در بافت بیولوژیکی به علت تابش امواج الکترومغناطیسی و گرادیان فشار ایجاد شده متناظر این تغییرات دما ارزیابی شده است. سپس شبیهسازیها برای قدرتهای متفاوت امواج مایکروویو انجام شده تا میزان مطلوب قدرت امواج برای تولید سیگنالهای ترموآکوستیک مورد نیاز عکسبرداری تعیین شود. شبیهسازیها نشان دادند که در اثر جذب امواج توسط بافت سینه و تومور، افزایش دمای جزیی در بافت ایجاد خواهد شد. برای نمونه در نتیجه تاباندن پالس تحریک با قدرت W ۱۰۰۰ بهمدت μs ۲۰۰ ، افزایش دمایی برابر با °C ۰.۰۰۴۷۴۳ در مرکز تومور ایجاد شده است. این تغییرات دمایی بسیار کوچک در تومور سبب ایجاد اختلاف فشار به میزان kPa ۰.۰۲۷۵۹ در مرز تومور و بافت سینه خواهد شد. این اختلاف فشار موجب تولید امواج صوتی خواهد شد که با استفاده از ردیفی از مبدل ها قابل شناسایی بوده و برای ساخت تصویر استفاده میشود.


دوره ۱۹، شماره ۱۳۲ - ( بهمن ۱۴۰۱ )
چکیده

این مطالعه به منظور بررسی تاثیر شرایط و زمان نگهداری روغن زیتون بکر وفرابکر‌ بر خصوصیات کیفی آنها صورت گرفته است. در این تحقیق نمونه ها در دو محیط یخچال (۴ درجه ی سلیسیوس) و شرایط محیطی (۲±۲۵ درجه ی سیلیسیوس)  قرار داده شد و در ۳ بازه زمانی مختلف ( روز اول ، ۱ ماه و ۲ ماه ) مورد آزمایش های کیفی قرار گرفت. نتایج  نشان داد  شرایط و مدت زمان نگهداری بر کلیه پارامترهای مورد بررسی تاثیرگذار بود. بطوریکه اسیدیته روغن زیتون فرابکر و بکر در حین نگهداری در شرایط محیطی در طول دو ماه افزایش چشمگیری داشت (به ترتیب ۱۲ و ۸/۱۳  برحسب درصد اسیداولئیک ) اما در دمای یخچال تا دوماه در اسیدیته هیچیک از روغنها تفاوت معناداری مشاهده نشد. روغن زیتون فرابکر وبکر در طول دو ماه نگهداری در شرایط محیطی افزایش چشمگیری در شاخص پراکسید نیز نشان دادند ( به ترتیب ۲/۱۶ و ۳/۱۸ میلی اکی والان بر کیلوگرم ) اما در درمای یخچال در هیچ یک از دوره ها افزایش معنادار مشاهده نشد . همچنین اثر محیط و مدت نگهداری بر میزان ضرایب خاموشی(K۲۶۸ و K۲۳۲)  روغن زیتون های بکر و فرابکر نیز معنادار بود بطوریکه با افزایش زمان نگهداری بر ضرایب خاموشی افزوده شد. روغن هایی که  دو ماه در یخچال نگهداری شدند ضریب خاموشی مشابه  روغن نگهداری شده در شرایط محیطی در روز نخست را نشان دادند . بنابراین با مطالعه نتایح به نظر میرسد نگهداری روغن زیتون بکر وفرابکر در یخچال گزینه مناسب تری برای حفظ خواص کیفی آنها در مدت زمان طولانی باشد.
 واژه های کلیدی: اسیدیته، پراکسید، ضریب خاموشی ، روغن زیتون بکر ، نگهداری


 

دوره ۱۹، شماره ۱۳۲ - ( بهمن ۱۴۰۱ )
چکیده

یکی از بهترین روش های غنی سازی و بهبود ارزش تغذیه ای، به کارگیری منابع فیبر در فرمولاسیون مواد غذایی می باشد. سبوس غلات از بهترین و اقتصادی ترین منابع تامین فیبر در رژیم غذایی محسوب می شوند. از این رو، در این مطالعه تاثیر افزودن سبوس برنج و گندم فرآوری شده به روش هیدروترمال تحت شرایط بهینه در مقادیر ۰، ۴ و ۸ درصد بر ویژگیهای رئولوژیکی خمیر، بافت، رنگ و خصوصیات حسی بیسکویت حاصل مورد بررسی قرار گرفته است. بررسی نتایج آزمون رئولوژیکی خمیر حاکی از آن بود که افزایش مقادیر سبوس برنج و گندم فراوری شده به روش هیدروترمال در خمیر، منجر به کاهش عددکیفی و افزایش میزان جذب آب شده است. از طرف دیگر افزایش میزان سبوس گندم و برنج در خمیر با افزایش زمان گسترش خمیر نیز همراه بود. ارزیابی تغییرات بافت و رنگ نیز وجود ارتباط مستقیم بین سفتی بافت بیسکوئیت، تغییر رنگ و مقادیر سبوس گندم و برنج را نشان داد. ارزیابی حسی انجام گرفته توسط ارزیابان بر روی نمونه های بیسکویت نیز، بیانگر تاثیر منفی و کاهش معنی دار نمرات ارزشیابی، در صورت افزایش میزان سبوس گندم و برنج فراوری شده و جایگزینی سبوس برنج هیدروترمال شده در فرمولاسیون، برویژگیهای حسی می باشد. با توجه به نتایج حاصل، استفاده از میزان ۴ درصد سبوس گندم و برنج هیدروترمال شده جهت غنی سازی محتوای تغذیه ای بیسکوئیت مناسب بوده و پیشنهاد می گردد.

صفحه ۱ از ۲    
اولین
قبلی
۱