۲۵ نتیجه برای فاتح
دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۲ )
چکیده
کاربردشناسی زبان از شاخههای اصلی زبانشناسی است که انسجام گفتمانی را حاصل تعامل کاربران زبان و بافت متن می داند؛ از این رو موضوع آن مطالعه توانایی و قابلیتهای استفاده از زبان و ساختن جملات مرتبط با بافت است تا نشان دهد که چگونه گفتار در موقعیتها معنا می یابد. کاربردشناسی زبان به مطالعه معنا میپردازد؛ معنایی که گوینده آن را منتقل میکند و شنونده یا خواننده آن را تفسیر میکند. در این میان احتجاج و برهانورزی فرایندی ارتباطی- زبانی است که متکلم در راستای تغییر نگرش و دیدگاه مخاطب آن را بهکار میگیرد و در جهت اهداف موردنظر، اندیشه وی را به تکاپو وا میدارد و در این فرایند از فنون و شیوههای گوناگونی بهره میگیرد. در جستار پیشرو شگردهای برهانورزی در شماری از ضربالمثلهای نهجالبلاغه مورد نقد و تحلیل قرار گرفت تا از این رهگذر خوانش و فهم دقیقتری از این امثال به دست آید. برای انجام این پژوهش تعداد ۹۵ نمونه از مَثَلهایی که تکنیکهای برهانورزی در آنها دارای فراوانی بیشتری بودند، بر اساس کتاب «الأمْثالُ وَ الحِکَمُ المُسْتَخْرَجَهُ» نوشته محمد الغروی، مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که امام علی(ع) ضمن توجه به قوانین تطور زبان، در جهت اقناع و متقاعدسازی مخاطب، از انواع راهبردهای زبانی- بلاغی، روشهای اقناع، ساختارهای شبه منطقی، رویکردهای بلاغی، موعظه، تشبیه، کنایه، تمثیل و استعاره بهره جسته و به صورت هنرمندانه، مفاهیم اخلاقی، اجتماعی و سیاسی مورد نظر خویش را در قالب واژگان مطرح نموده که بیانگر توانش زبانی و کاربردشناختی امیر بیان (ع) است.
دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۲ )
چکیده
مطبوعات شکلدهندۀ افکار عمومیاند و به همین دلیل است که مترجمان خبری به منظور رساندن پیام و اهداف سخنوران، سیاستهای ترجمهای خاصی را دنبال میکنند. در این میان، ترجمۀ گفتمان سیاسی - مطبوعاتی پیرامون تحریمهای علیه ایران، با توجه به اهمیت و حساسیت روابط بین الملل، مهم و حیاتی است. هدف این پژوهش، برجسته نمودن اهمیت رویکردها در ترجمۀ گفتمان سیاسی - مطبوعاتی است. بدین منظور، دو خبر مهم پیرامون تحریمهای مذکور را، نخست با آناکاوی (تحلیل) گفتمان انتقادی، بر اساس الگوی وَندایک، و سپس با آناکاوی ترجمهشناختی، به کمک آراء و دیدگاه آنتوان برمن، بررسی کردهایم. در نهایت، نوع تغییرات و اصلاحات مترجمان و نیز تلاشهایی که جهت سازگارسازی خبر با ایدئولوژی رسانهای صورت گرفته را به دقت تشریح و تبیین کردهایم. همراستا با آراء وندایک، نشان دادهایم که رابطۀ نزدیکی میان سیاست حاکم (قدرت) و گفتمان مطبوعاتی (رسانه)، در شکلگیری تصورات ذهنی افراد جامعه وجود دارد. این پژوهش نشان میدهد چگونه مترجمان، اغلب، سیاست حذف، تغییر و تشدید را در ترجمه، در راستای کارکردهای گفتمانی مد نظرشان به کار می گیرند و نتایج سیاسی خاصی را هدایت میکنند.
دوره ۴، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده
امروزه با افزایش رقابت میان سازمانهای خدماتی، سازمانها به دنبال راهی برای متمایز ساختن خدمات خود هستند. این نیاز لزوم استفاده از نام تجاری را به عنوان یک مزیت رقابتی و منبع تمایز تأکید مینماید. این پژوهش در جستجوی پاسخ به این سؤال است که: «ادراک مشتری از نام تجاری با واسطهگری ارزش ادراک شده چه تأثیری بر وفاداری مشتری دارد؟»
مدل نظری شکل گرفته روابط میان چهار عامل اصلی مرتبط با ادراک از ارزش نام تجاری (شامل تصویر نام تجاری، تصویر سازمان، اعتبار شرکت و اعتبار کارکنان) را با ارزش خلق شده و وفاداری مشتری آزمون میکند. با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی خوشهای و ۳۸۵ مشاهده انجام شده، مدل پژوهش از طریق روش تحلیل مسیر مورد آزمون قرار گرفته است.
نتایج پژوهش تصدیق مینماید که نام تجاری خدمات، بر کیفیت خدمات و ارزش ادراک شده از سوی مشتری اثر مثبتی خواهد داشت که درنهایت این عوامل بر وفاداری مشتری تأثیرگذار است. همچنین یافتههای پژوهش تأثیر منفی هزینه خدمات بر ارزش ادراک شده مشتری را تأیید میکند؛ به این ترتیب تلاش در جهت داشتن نامی برتر در سازمانهای خدماتی میتواند اقدام شایستهای برای بهبود ارزش ادراک شده برای مشتریان باشد تا درنهایت همه این عوامل منجر به حفظ مشتری بالفعل و جذب مشتریان بالقوه و افزایش سودهای بلندمدت سازمان شود.
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۸ )
چکیده
هدف: تقریباً در ۵۰ درصد موارد از ناباروری فاکتورهای مردانه بهتنهایی یا همراه با فاکتورهای زنانه دخالت دارند. یکی از ناهنجاریهایی که اخیراً نقش آن در ناباروری بررسی شده است تغییرات نابهجا در الگوی اپیژنتیک خصوصاً متیلاسیون است که میتواند باعث تغییر در بیان و حتی خاموشی ژن شود. GSTM۱ (گلوتاتیون S- ترانسفراز mu۱) بهعنوان پروتئین انتقالی درون سلولی در انتقال هورمونها و استروئیدهای جنسی ضروری برای اسپرماتوژنز شرکت میکند. گزارشهای اخیر بیانگر نقش داشتن ژن GSTM۱ در ناباروری مردان میباشد. به دلیل عملکرد مهم این ژن در اسپرماتوژنز و محافظت از اسپرمها، گزارش نقش تغییرات اپیژنتیکی این ژن در ناباروری مردان در بعضی جمعیتها و همچنین نقش تغییرات اپیژنتیکی این ژن در بیماریهای مختلف دیگر و فرضیه نقش این ژن و تغییرات اپیژنتیکی آن در بیماران ایرانی مبتلا به ناباروری مردان بررسی شد.
مواد و روشها: این تحقیق روی نمونه خون محیطی ۵۰ مرد نابارور مبتلا به آزواسپرمی غیرانسدادی و ۵۰ فرد بارور بهعنوان کنترل، همچنین نمونه بافت بیضه از ۳۲ فرد نابارور مبتلا به آزواسپرمی غیرانسدادی و ۵ فرد نابارور انسدادی بهعنوان کنترل انجام گرفت. روش استفاده شده در این تحقیق برای بررسی متیلاسیون Methylatoin Specific PCR است.
نتایج: در مورد ژن GSTM۱ در همه نمونههای خون و بافت بیمار و کنترل، آلل متیله و غیرمتیله مشاهده شد، بهجز در مورد ۲ نمونه (۲۵/۶ درصد) بافت نابارور غیرانسدادی که تنها آلل متیله وجود داشت.
نتیجهگیری: با این که در نتایج حاصل از این تحقیق، تمایل به سمت متیله شدن ژن GSTM۱ در بیماران ایرانی مبتلا به آزواسپرمی مشاهد شد ولی این تفاوت از نظر آماری معنیدار نیست (۳/۰=P-value). براساس این تحقیق بهنظر میرسد که ارتباط بین متیلاسیون ناحیه پروموتری ژن GSTM۱ که در بعضی از تحقیقات انجام شده در بیماران مبتلا به آزواسپرمی متیله شده است؛ دربیماران ایرانی نقش نداشته باشد.
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ویژهنامه ۱۳۹۲ )
چکیده
شکست هیدرولیکی به عنوان روشی برای تحریک مخازن نفتی به عوامل مختلفی از جمله خصوصیات محیطی که شکستگی در آن رشد می کند بستگی دارد. ناپیوستگی های موجود در مسیر ترک و خصوصیات مکانیکی آنها به عنوان یکی از مهمترین پارامترهای تأثیر گذار بر روند پیشروی شکست هیدرولیکی و هندسه آن شناخته می شوند. در این تحقیق با بررسی فرآیند برخورد و اندرکنش شکست هیدرولیکی با فصل مشترک لایه ها، نحوه گسترش و چگونگی توقف شکست هیدرولیکی در محیطهای چند لایه، مورد ارزیابی قرار گرفت. با انجام آزمایش شکست هیدرولیکی بر روی نمونه های مکعبی چند لایه، نحوه گسترش آن در سلول سه محوره واقعی و در حضور ناپیوستگی ها مورد بررسی قرارگرفت. همچنین با تغییر پارامترهای مقاومتی محیط دربرگیرنده شکست هیدرولیکی روند رشد ترک از محیط نرم به سخت و از محیط سخت به نرم و تأثیر پارامترهای الاستیک مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که نوع ناپیوستگی؛ درزه باز، بسته و دارای پرشدگی تأثیر قابل توجهی بر روند رشد شکست هیدرولیکی دارد و همچنین تغییر خصوصیات الاستیک لایه ها می-تواند نحوه رشد ترک و هندسه آن را تحت تأثیر قرار دهد.
دوره ۱۳، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده-شکست هیدرولیکی، به عنوان روشی برای تحریک مخازن نفتی، به عوامل گوناگونی مانند ویژگی های محیطی که شکستگی در آن رشد می کند، بستگی دارد. ناپیوستگیهای قرار گرفته در مسیر ترک و ویژگی های مکانیکی آن ها از مهم ترین پارامترهای مؤثر بر روند پیشروی شکست هیدرولیکی و هندسه آن شناخته میشوند. در این پژوهش نحوه گسترش و چگونگی توقف شکست هیدرولیکی در محیط های چند لایه، با بررسی فرایند برخورد و اندرکنش شکست هیدرولیکی با فصل مشترک لایه ها، ارزیابی شده است. با انجام آزمایش شکست هیدرولیکی روی نمونههای مکعبی چند لایه، چگونگی گسترش آن در سلول سه محوره ی واقعی و در حضور ناپیوستگیها، بررسی شد. همچنین روند رشد ترک از محیط نرم به سخت و از محیط سخت به نرم با تغییر پارامترهای مقاومتی محیط دربرگیرنده شکست هیدرولیکی، مطالعه شد. نتایج نشان داد که نوع ناپیوستگی، درزه باز، بسته و دارای پرشدگی، اثر چشم گیری بر روند رشد شکست هیدرولیکی دارد؛ و تغییر ویژگی های الاستیک لایهها نیز میتواند بر چگونگی رشد ترک و هندسه آن اثر گذارد.
سعید فرزین، یوسف حسن زاده، محمد تقی اعلمی، روح اله فاتحی،
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده
یک روش جدید ضمنی بر اساس روش تصویر، برای حل مسائل جریان تراکم ناپذیر در روش هیدرودینامیک ذرات هموار (SPH) معرفی گردیدهاست. در این روش، از دو طرح گسسته سازی جدید سازگار برای مشتقات مکانی مرتبه اول و دوم استفاده شدهاست. در این مقاله، نشان داده شدهاست که در حل صریح با روش تصویر، متغیر میدان و مکان ذراتی که فرآیند مشتقگیری عددی روی آنها انجام میشود، در دو زمان متفاوت محاسبه میشوند و امکان ارضای دقیق شرط تراکم ناپذیری با استفاده از روشهای رایج وجود ندارد. در روش ضمنی پیشنهادی، در هر گام زمانی یک حلقه تکرار طی میشود که در آن، پس از یافتن سرعت در زمان جدید، مکان ذرات نیز بهروز میگردد. به این ترتیب پس از همگرایی تکرار، مشتقات مکانی نیز در زمان جدید محاسبه خواهند شد. قابلیت و دقت روش ارائه شده، در شبیهسازی مسائل سطح آزاد و انتشار امواج ناشی از شکست سد روی بستر خشک و مرطوب، مورد آزمون و تایید قرار گرفت. از مزایای روش پیشنهادی در مقایسه با روشهای صریح رایج، دقت بیشتر در عین استفاده از تعداد ذرات کمتر و گامهای زمانی بزرگتر میباشد. همچنین این روش از جهت عدم حضور نوسانات غیر فیزیکی در میدان فشار، برتری محسوسی دارد.
رحیم شمس الدینی، محمد سفید، روح اله فاتحی،
دوره ۱۴، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۳۹۳ )
چکیده
در این پژوهش، جریان اختلاطی در مخلوط کنندههای دایروی و دوقلو با استفاده از روش هیدرودینامیک ذرات هموار تراکم پذیر ضعیف بررسی میشود. در جهت رفع عیوب روش هیدرودینامیک ذرات هموار، بر اساس طرح پیشبین مصحح و با بکارگیری مصححهای پیشرفته تابع کرنل و همچنین استفاده از الگوریتم جابجایی ذرات یک الگوریتم نسبتا دقیق و خوشرفتار برای تحلیل مسائل با مرز متحرک ارائه میشود. این الگوریتم پس از اعتبار سنجی و بررسی برتری و مزیتهای آن نسبت به سایر روش-های ذره ای، برای جریان اختلاطی در یک مخلوط کننده دایروی دوقلو بکار گرفته میشود. با بررسی مسیرهای جریان اختلاطی به صورت کیفی، هندسه مناسب در جهت اختلاط سریعتر و بهینه پیش بینی میشود. علاوه بر بررسی جریان اختلاطی که به دلیل لاگرانژی بودن ماهیت روش SPH آسان گردیده، اثر جهت حرکت پرهها، شکل هندسی و عدد رینولدز بر میزان اختلاط نیز بررسی خواهد شد. بررسیها نشان میدهد در حالیکه ضعیفترین عملکرد مربوط است به محفظه دایروی با دوران همجهت پره ها، محفظه دوقلو در حالت دوران همجهت پرهها میتواند بیش از ۶۰% عملکرد اختلاط را نسبت به محفظه دایروی بهبود بخشد.
سعید فرزین، یوسف حسن زاده، محمد تقی اعلمی، روح اله فاتحی،
دوره ۱۴، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده
دو حلگر عددی SPH تراکم ناپذیر، شامل یک روش صریح اصلاح شده و یک روش شبه ضمنی، به مسائل جریان سطح آزاد حاوی رسوب توسعه داده شدهاست. روش صریح حاضر، با استفاده از طرحهای گسستهسازی سازگار، دقت روشهای صریح معمول را تا حدودی بهبود میبخشد. روش ضمنی نیز علاوه بر آن، متضمن ارضای کامل شرط تراکم ناپذیری میباشد. در روشهای ارائه شده، فاز مایع با استفاده از معادلات ناویر-استوکس مدلسازی میگردد. برای پیشبینی رفتار غیر نیوتنی فاز رسوب، از مدل رئولوژیکی پلاستیک بینگهام استفاده شدهاست. دقت و قابلیت روشهای عددی توسعه داده شده، در ابتدا با حل یک مسأله تکفاز انتقال رسوب غیر ماندگار ناشی از شکست سد و سپس به کمک مساله شکست سد بر بستر فرسایش پذیر و انتقال مخلوط دوفازی آب-رسوب، به صورت دو بعدی بررسی و با نتایج آزمایشگاهی و عددی موجود مقایسه شدهاست. مقایسه نتایج نشان میدهد که روشهای ارائه شده و به ویژه روش ضمنی، دارای توانایی بالایی در مدلسازی مشخصههای جریان آب و رسوب و نیز اندرکنش بین جریان، انتقال رسوب و تغییرات مورفولوژیکی بستر فرسایشپذیر، ناشی از جاری شدن سیلابهای شدید میباشند.
حبیب احمدی، هانیه اسماعیلی، محمد مهدی فاتح،
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده
عمل گرفتن در پنجه ربات هم در دستهای مصنوعی و هم در ربات های صنعتی انجام می شود که در تمام آنها مسئله لغزش بهعنوان یک پدیده نامطلوب در نظر گرفته می شود. در این مقاله بهمنظور کنترل لغزش و تضمین رفتار حلقه بسته ی مطلوب، از کنترل گشتاور محاسبهشده استفادهشده است. بااینوجود، مانورهای مختلف برای ردیابی مسیر در فضای کار توسط ربات، باعث ایجاد شتاب بر روی جسم گرفته شده خواهد شد و این تغییرات شتاب باعث لغزش جسم گرفتهشده خواهد شد. لذا اعمال کنترل کننده به ربات جهت ردیابی مسیر مطلوب، بر روی موقعیت جسم نسبت به پنجه اثر می گذارد. هرچند کنترل کننده گشتاور محاسبهشده برای تعقیب مسیر مطلوب بسیار خوب عمل مینماید، اما با توجه به لغزشی که در حین عملیات گرفتن رخ میدهد، این مسیر مطلوب در راستای لغزش دچار تغییر می شود. لذا در این مقاله با ارائه تمهیدی برای اصلاح مسیر مطلوب در حین عمل گرفتن نهتنها کنترل لغزش صورت می پذیرد بلکه جبران مقدار لغزش رخداده نیز انجام می شود تا بدین ترتیب جسم در موقعیت مناسب خود قرار داده شود. در این مقاله جبران سازی لغزش رخ داده به صورت برخط توسط پنجه ربات ارائهشده است. با این رویکرد بهبود قابلیت پنجه ربات در جا به جایی ایمن اجسام در فضای کار و با توجه به موقعیت جسم نسبت به انگشتان ربات تضمین می شود.
حبیب اله فاتح نوبندگانی، کیومرث مظاهری،
دوره ۱۵، شماره ۷ - ( ۷-۱۳۹۴ )
چکیده
کورههای دوار سیمان به طور گسترده برای تبدیل مواد خام به کلینکر مورد استفاده قرار میگیرند. کارکرد این کوره فرآیندی پیچیده و شامل پدیدههای گوناگونی است که مهمترین آنها جریان واکنشی مواد بستر، احتراق آشفته سوخت گازی و تشعشع در یک بدنه دوار و اندرکنش حرارتی و جرمی بین بخشهای مذکور هستند. در کار حاضر با استفاده از دینامیک سیالات محاسباتی، یک مدل عددی برای این کوره ارائه شده است که در آن سه ناحیه احتراق، واکنش مواد بستر و بدنه کوره لحاظ شده است. با شبیهسازی دوبعدی متقارن محوری این کوره با استفاده از این مدل، مدلهای احتراقی واکنشگاه نیمه مخلوط، اتلاف گردابه و مدل کسر مخلوط در کورههای دوار سیمان، با استفاده از یک شبکه محاسبات موازی مورد مطالعه قرار گرفت. با توجه به محدوده زیاد عدد دامکولر در میدان کوره (۱۷> Da > ۷/۰) انتخاب مدل احتراقیِ مناسب دشوار میباشد. نتایج نشان دادند که از لحاظ زمان اجرا، مدل واکنشگاه نیمه مخلوط زمانبرترین و مدل کسر مخلوط سریعترین مدل میباشند، در حالی که هر دو مدل فیزیک جریان را نیز به خوبی پیشبینی میکنند.
دوره ۱۵، شماره ۸۵ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده
آرد گندم در طول مدت نگهداری، ممکن است دستخوش تغییراتی گردد. تغییرات بیوشیمیایی ایجاد شده در پروتئینها موجب رسیدن گلوتن آرد و بهبود کیفیت آرد میگردد در حالیکه تغییرات بیوشیمیایی ایجاد شده در چربیها موجب افزایش اسیدیته آرد و در نتیجه فساد آن میشود. از اینرو کنترل شرایط و همچنین مدت زمان نگهداری آرد نقش تعیینکنندهای در کیفیت آرد تولیدی دارد. لذا در پژوهش حاضر تأثیر مدت زمان نگهداری آرد گندم حاصل از دو رقم آبی چمران و دیم سرداری، طی ۱۵، ۳۰ و ۴۵ روز و در دماهای ۲۵، ۳۰ و ۳۵ درجه سانتیگراد بر خصوصیات کیفی و نانوایی آرد در قالب طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل سه عامله مورد مطالعه قرار گرفت (۰۵/۰≥P). نتایج نشان داد که با افزایش دما و مدت زمان نگهداری میزان pH و اسیدیته نمونههای آرد تولیدی بهترتیب کاهش و افزایش یافت. این در حالی بود که در میزان پروتئین نمونهها تغییر قابل ملاحظهای مشاهده نگردید (۰۵/۰≥P). از سوی دیگر در نمونه نگهداری شده در دمای ۳۰ درجه سانتیگراد طی ۳۰ روز برای رقم چمران و ۴۵ روز در همین دما برای رقم سرداری، بیشترین میزان گلوتن مرطوب و حجم رسوب زلنی مشاهده گردید. این امر نشان دهنده تأثیر معنیدار فرآیند رسیدن بر بهبود خصوصیات نانوایی آرد گندم میباشد که میتوان با کنترل عواملی سادهای نظیر دما و مدت زمان نگهداری، آرد با خصوصیات مطلوبتری در اختیار نانواییها و واحدهای صنعتی قرار داد.
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده
این مطالعه به منظور ارزیابی عملکرد سیستم تصفیه پساب واحد تولید رزین اکریلونیتریل بوتادین استایرن (ABS) انجام شده است. سیستم تصفیه شامل ۳ آشغالگیر ریز، یک حوض دانهگیر، یک حوض متعادلساز، سیستم شناورسازی با هوای محلول (DAF)، یک واحد بیولوژیکی لجن فعال و واحد زلالساز می-باشد. این سیستم پیشتصفیه به منظور کاهش مواد جامد معلق و COD پساب واحد ABS قبل از ورود به واحد تصفیه مرکزی شرکت پتروشیمی طراحی شده است. نمونههای ترکیبی متناسب با دبی در ۴ نوبت در طی ۶ ماه برداشته شده و پارامترهای BOD۵, COD ,TSS، اکریلونیتریل، اکریلامید، اکریلیک اسید، سیانید و آمونیاک مطابق با روشهای استاندارد اندازهگیری شدهاند. ساختار جمعیت میکروبی سیستم لجن فعال نیز مورد بررسی قرار گرفته است. تحت بار سطحی m۳/m۲.h ۷۶/۲ اعمال شده به سیستم DAF، راندمان حذف COD و SS به ترتیب ۲۴ و ۴۳ درصد به دست آمد. در مقادیر بار آلی kg COD/m۳.d ۰۶/۰±۷۹/۰اعمال شده به سیستم لجن فعال، راندمان حذف COD و BOD۵ به ترتیب ۵۹ و ۶۸ درصد بوده است. در مجموع، راندمان حذف COD، BOD۵ و TSS در کل سیستم پیشتصفیه به ترتیب ۹۰،۸۰ و۸۸ بوده است. بهعلاوه، راندمان حذف اکریلونیتریل در سیستم ۹۱ درصد بوده که ۲۶ درصد حذف در واحد بیولوژیکی رخ داده است. در میان باکتریهای جداسازی شده از لجن فعال، جنسهای Alcaligenes، Pseudomonas، Bacillus و Moraxella به عنوان باکتریهای نیتریفایر هتروترف شناسایی شدهاند.
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده
در این تحقیق، از فرایند شبه فنتون برای حذف تولوئن از محلول های آبی با غلظت اولیه ppm۱۰۰ استفاده شد. نانوذرات اکسید آهن با قطر حدود nm ۱۸، از کاتالیست های مستعمل پتروشیمی تبریز با استفاده از آسیاب گلوله ای تهیه شد. کاتالیست های مستعمل و نانوذرات تهیه شده، توسط آنالیزهای BET، XRF، XRD و FE-SEM تعیین مشخصات شدند. برای تعیین غلظت تولوئن، از دستگاه کروماتوگرافی گازی (GC) استفاده شد. به منظور بررسی بر هم کنش پارامترهای تاثیرگذار [H۲O۲]/[Catalyst]، ]غلظت آلاینده [H۲O۲]/[و زمان واکنش (دقیقه) بر درصد حذف تولوئن و یافتن شرایط بهینه، طراحی آزمایش به روش RSM صورت گرفت و مقادیر بهینه برای این پارامترها به ترتیب ۴۶۰/۰، ۹۲۸/۴ و ۷/۱۰۵ بدست آمد. معادله درجه دوم با ضریب همبستگی بسیار بالایی برای پیش بینی حذف تولوئن برازش شد که مقادیر R۲ و R۲(adj) مدل پیش بینی شده، به ترتیب برابر با %۱۴/۹۹ و %۳۷/۹۸ توسط نرم افزار minitab حاصل شد. بر اساس آزمایش های انجام شده، در شرایط بهینه پارامترهای تاثیرگذار، حذف کامل تولوئن از محلول های آبی حاصل شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که روش RSM ابزار مناسبی جهت مدلسازی و بهینه سازی فرایند شبه فنتون برای حذف تولوئن می باشد. همچنین نتایج نشان داد که نانوذرات اکسید آهن تهیه شده از کاتالیست های مستعمل پتروشیمی تبریز، قابلیت بسیار خوبی برای استفاده در فرایند شبه فنتون جهت حذف تولوئن از محلول های آبی دارند.
سعید رهنما، فریبرز فاتحی سیچانی، مهدی راغبی،
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده
مفتول مرکب مس-آلومینیوم یک محصول کاربردی مورد استفاده در صنعت سیم و کابل است. تولید این محصول مرکب عموماً طبق استاندارد ASTM B۵۶۶ انجام می شود. یکی از پارامترهای مهم طبق این استاندارد، کیفیت اتصال بین لایه ای است. فشار بین لایه ای در طی فرآیند تولید، نقش مهمی در کیفیت اتصال دو لایه دارد. در این تحقیق اثر چند پارامتر فرآیند کشش سیم شامل نیم زاویه قالب، درصد کاهش سطح و ضریب اصطکاک بر تغییرات فشار بین لایه ای با استفاده از روش قاچی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. پس از ساخت نمونه مشابه با نمونه صنعتی، آزمایش کشش سیم جهت تعیین نیروی فرآیند با سه حالت اصطکاک خشک، روانکار روغن و روانکار گریس انجام شده است. تطابق خوبی میان نتایج آزمایشگاهی و روش تحلیلی مشاهده گردید. افزایش ضریب اصطکاک بین لایه ای موجب افزایش فشار بین لایه ای شد. افزایش نیم زاویه قالب موجب افزایش قابل توجه فشار بین لایه ای گردید. به طوری که با افزایش نیم زاویه قالب از ۵ درجه به ۷۵ درجه، فشار بین لایه ای حدود ۳ برابر افزایش یافت. همچنین، افزایش نسبت کاهش سطح مقطع موجب افزایش فشار بین لایه ای شد. اما تغییر ضریب اصطکاک قالب، اثر ناچیزی در افزایش فشار بین لایه ای داشت.
زینب قاسمی زهان، علی اکبرزاده کلات، محمدمهدی فاتح،
دوره ۱۶، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده
در سیستم تزریق سلولی که شاخهای نوین در علم پزشکی است، سلول زنده را بر روی صفحه دوّار سلولی چیده و با ابزار تزریق توسط سوزن ظریفی، ماده شیمیایی را به سلول تزریق میکنند. کنترلکننده به تنظیم ارتفاع، موقعیت و جهت صفحه دوّار، میپردازد و ابزار تزریق بدون نیاز به سیستم کنترلی، یک مسیر معین را ردگیری میکند. جابجایی صفحه دوّار به دلیل حساسیت بالای سلول، سبب آسیب یا مرگ تعدادی از سلولها میگردد. پیشنهاد این مقاله به منظور افزایش میزان موفقیت و کاهش آسیب به سلول، ثابت کردن صفحه سلولی و جایگزینی ربات اسکارا با ابزار تزریق میباشد. در این حالت صفحه سلولی هیچ حرکتی ندارد و بازوی ربات، کنترل میشود. ربات اسکارا، توانایی همزمان ردگیری موقعیت مطلوب و اعمال نیروی متغیر با زمان، مناسب و بدون نویز را داراست. با مدل غیرخطی پیشنهادی محیط، پارامترهای مدل سلول تزریقی را تخمین زده و به کمک روش بازگشتی کمترین مربعات خطا، بهینه میگردد. تاکنون تمامی روشهای سیستم تزریق سلولی، بر مبنای کنترل گشتاور بوده که سیستم کنترلی به دینامیک ربات و سلول وابسته بود. در این مقاله به اعمال کنترل امپدانس در حوزه ولتاژ پرداخته شده. این روش که به کنترل محرکههای ربات میپردازد، سادهتر است و به مدل دینامیکی پیچیده ربات و سلول تحت تزریق بستگی ندارد. طراحی کنترلکننده تطبیقی مقاوم در حضور اغتشاش خارجی و نامعینیهای مدل محرکه ربات است، تا بر این چالش غلبه کند. تحلیل پایداری نشان میدهد که؛ سیستم ربات پایدار است. نتایج شبیهسازیها، بیانگر کارایی مطلوب طرح رباتیکی شدن سیستم تزریق سلولی پیشنهادی میباشد.
مهدی راغبی، فریبرز فاتحی سیچانی، سعید رهنما،
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۶ )
چکیده
مفتول دولایه آلومینیوم با پوشش مسی بر اساس استاندارد ASTM B۵۶۶ قابل استفاده در شبکههای مخابراتی و انتقال سیگنال است. میزان فشار بین لایهای طی فرآیند کشش بر کیفیت اتصال دو ماده موثر است. نمونه مفتول دولایه با پوشش مس به ضخامت ۰,۴۵ میلیمتر با قطر ۹.۵ میلیمتر تولید شد. مفتول تولید شده تحت فرآیند کشش سیم با نسبت کاهش سطح مقطع۶.۲% قرارگرفت. در این تحقیق اثر دو پارامتر فرآیند کشش سیم شامل نیم زاویه قالب و درصد کاهش سطح مقطع بر تغییرات فشار بین لایهای با استفاده از شبیه سازی به کمک نرم افزار ANSYS ۱۷ مورد بررسی قرار گرفته است. با مقایسه منحنی نیرو-جابجایی آزمون تجربی و مدلسازی انجام شده، صحت سنجی نتایج بررسی و مطلوب بود. طی تحقیق مشخص شد، با افزایش نسبت کاهش سطح مقطع، درصد افزایش فشار بین لایهای بیشینه به مقدار نیم زاویه قالب بستگی دارد. به طوری که در نیم زاویه قالب ۵ درجه افزایش نسبت کاهش سطح مقطع موجب افزایش فشار بین لایهای بیشینه نمیشود. اما شدیدترین تاثیر تغییر نسبت کاهش سطح مقطع بر فشار بین لایهای در نیم زاویه ۴۵ درجه است. تغییرات این فشار با نیم زاویه قالب، به نسبت کاهش سطح مقطع بستگی دارد. به طوریکه در نسبت کاهش سطح مقطع ۶.۲% فشار بین لایهای بیشینه با افزایش نیم زاویه قالب از ۵ تا ۴۵ درجه، کاهش مییابد. در صورتی که فشار بین لایهای در نسبت کاهش سطح مقطع ۲۰% با افزایش نیم زاویه قالب افزایش مییابد.
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده
این مطالعه با هدف ارزیابی عملکرد سیستم لجنفعال هوادهی گسترده مورد استفاده برای تصفیه فاضلاب مجتمع پتروشیمی تبریز انجام شده است. سیستم تصفیه شامل آشغالگیر، API، متعادلسازی، انعقاد و لختهسازی، سیستم DAF، حوض هوادهی، زلالساز اولیه و ثانویه و فیلتراسیون میباشد. این تصفیهخانه جهت تصفیه فاضلاب صنعتی تولیدی از واحدهای مختلف مجتمع و با هدف استفاده مجدد از پساب تصفیه شده، طراحی شده است. جهت ارزیابی عملکرد تصفیهخانه، نمونههای ترکیبی ۱۲ ساعته متناسب با دبی در ۴ نوبت در طی ۶ ماه برداشته شده و پارامترهای COD، BOD۵، TDS، TSS، فنل، سیانید، روغن، آمونیاک و TKN مطابق با روشهای استاندارد اندازهگیری شدهاند. همچنین ساختار جمعیت میکروبی سیستم بیولوژیکی نیز مورد بررسی قرار گرفته است. ارزیابی عملکرد تصفیهخانه به صورت کلی و واحد به واحد انجام شده و بر اساس نتایج، مقادیر COD، BOD۵ و TSS در ورودی و خروجی تصفیهخانه بهترتیب ۲۳۰±۱۳۱۹، ۴۹۱±۹۶۷ و ۱۷۴±۲۲۷ میلیگرم بر لیتر و ۶/۱۹±۶/۷۳، ۹/۲۵±۶/۳۳ و ۹/۵±۴/۶ میلیگرم در لیتر بوده است. همچنین، در مقادیر بار آلی kg/m۳.d ۱۵/۰±۴۸/۰ در حوض بیولوژیکی، راندمان حذف COD و BOD۵ بهطور میانگین بهترتیب ۳۷ و ۴۶ درصد محاسبه شده است. نتایج آنالیز میکروبی نشان داد که از میان باکتریهای جداسازی شده، جنسهای Alcaligenes، Pseudomonas، Bacillus، Moraxella و Veillonella بهعنوان باکتریهای نیتریفایر هتروتروف غالب در سیستم میباشند.
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۸-۱۳۹۶ )
چکیده
در این تحقیق، از روش فنتون اصلاح شده برای رفع آلودگی خاک آلوده به ۲-متیل پروپان-۲-تیول استفاده شده است. روش طراحی ترکیب مرکزی بهمنظور بررسی اثرات فاکتورهای مورد بررسی مشتمل بر غلظت اولیه پراکسید هیدروژن (w/v%)، نسبت وزنی FeSO۴ به خاک (w/w) و نسبت زمان همزدن مخلوط به کل زمان رفع آلودگی (%) و برهم کنش میان آنها مورد استفاده قرار گرفت.
تحلیل واریانس و آنالیز پارتو نتایج آزمایشها نشان داد که با غلظت اولیه ۶۴۶۹۰ جزء در میلیون جزء آلودگی به ترتیب فاکتورهای نسبت زمان هم زدن مخلوط به کل زمان رفع آلودگی، غلظت اولیه پراکسید هیدروژن و نسبت وزنی FeSO۴ به خاک بر میزان رفع آلودگی خاک آلوده به ۲-متیل پروپان-۲-تیول موثر هستند. همچنین برهم کنش فاکتورهای غلظت اولیه پراکسید هیدروژن و نسبت وزنی FeSO۴ به خاک بر نتایج رفع آلودگی موثر شناخته شد.
مقدار P برای فقدان برازش (۰۶۲/۰) ناشی از تحلیل واریانس نشان داد که مدل پیشنهاد شده به خوبی میتواند نتیجه اثر فاکتورها بر آلودگیزدایی را با دقت خوبی پیشبینی نماید (%۱۲/۹۵=R۲).
علاوه بر این، شرایط بهینه پیشنهاد شده برای حداکثر بازدهی رفع آلودگی ۲-متیل پروپان-۲-تیول نشان داد که برای حصول چنین شرایطی باید فاز دوغابی تا حد ممکن مخلوط گردد و یک مقدار بهینه از غلظت پراکسید هیدروژن و سولفات آهن(II) در بازه آزمایشگاهی مورد نظر بکار گرفته شود.
با استفاده از روش ترکیب مرکزی برای حداکثر بازدهی آلودگیزدایی مقدار ۰۸۴/۹۴ درصد پیشبینی شد که انطباق خوبی با نتیجه آزمایش در شرایط بهینه دارد (۴۱۲/۹۴ درصد).
مجتبی محرابی، مهدی محمدی مهر، محمدرضا فاتحی، علی قربان پور آرانی،
دوره ۱۷، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۹۶ )
چکیده
در مقاله حاضر، تحلیل حرارتی چرخدندههای مخروط مارپیچ استفاده شده در جعبه دنده اصلی بالگرد – متعلق به شرکت هواپیماسازی ایران- بررسی میشود. ابتدا ضمن معرفی ویژگیهای هندسی چرخدندهها، مبانی روانکاری و تحلیل حرارتی بر اساس استانداردهای موجود در طراحی چرخدندهها از جمله استاندارد آگما بررسی شده و پس از آن جهت تشکیل مدل اجزاء محدود، شرایط اولیه و مرزی آن با تعیین ویسکوزیته روغن و پس از آن محاسبه ضریب اصطکاک، ضرایب انتقال حرارت جابهجایی و هدایت بر اساس مدلهای تجربی و تحلیلی چرخدندههای مخروط مارپیچ مشخص میشود. لازم به ذکر است که هدف از تهیه مدل المان محدود در کار حاضر، کاهش خطای مربوط به محاسبات پیچیده تحلیلی و دستی ضمن افزایش سرعت حل مسأله میباشد. تاثیر عوامل مختلف، از قبیل افزایش دمای لحظهای و تاثیر دمای اولیه بر آن، تنشهای تماسی و شارهای حرارتی، مقایسه اثرات انواع روانکارهای معدنی بر کاهش دما و عمر خستگی جعبه دنده بررسی میشوند. نتایج حاصل از کار حاضر نشان خواهند داد که افزایش دمای لحظهای به صورت خطی تابعی از دمای اولیه میباشد، بطوری که دمای لحظهای سیستم نسبت به دمای اولیه شروع به کار آن ۵۶ درجه سانتیگراد افزایش خواهد داشت. همچنین همچنین نتایج نشان میدهد که حضور انواع روانکارهای معدنی علاوه بر آنکه موجب کاهش سطوح تماس فلز با فلز و ضریب اصطکاک میشود، نقش بهسزایی در خنککاری چرخدنده و افزایش بیش از اندازه دما درون آن ایفا میکند، بدین صورت که استفاده از روانکارهای معدنی در سیستم سبب خواهد شد که دما از ۹۰ درجه سانتیگراد تجاوز نکند.