۵۵ نتیجه برای فضلی
دوره ۱، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۹ )
چکیده
اهداف: وقایع و پیامدهای تکنولوژیک دهههای اخیر در زیست-جهان انسانی و ایجاد فضای پیشرفتهی سایبرنتیک و تطبیق آنها با آثار ادبی فاخر آیندهپژوهی، موفقیت آنان در پیشگوییهای صحیح را خاطرنشان میکند. پارادایمهای الگو ساز با ظهور اولیه در آثار ادبی امکان بازآموزی برای مسئلههای طراحی و برنامهریزی در نیل به آرمانشهر و دوری از دُششهر را فراهم میکنند.
روشها: مقالهی حاضر، به روش استقرایی با سیر از مصداق به معنی و با رویکرد پساانتقادی، اطلاعات جزء را از بین آثار ادبی شاخص، که جهتدهندهی اندیشهی جامعه هستند، به عنوان چارچوب نظری، استخراج و با ذکر مسئلهها و راهحلهای تجربهشده، آنها را بهعنوان الگو در اختیار طراحان میگذارد.
یافتهها: مطابق ادبیات دُششهری، پیشرفتهای صنعتی و ظهور جامعهی مبتنی بر اطلاعات دیجیتال و بهدنبال آن هوش مصنوعی، آیندهای نامعلوم برای ماهیت وجودی انسان در قرن بیستویک رقم میزند. در حال حاضر نیز یکی از مهمترین نگرانیهای علوم طراحی، انفصال نقش انسان از تجارب دیروزی است که موجب ازخودبیگانگی و حذف انسان دارای ماهیت سنتی شده است.
نتیجهگیری: بررسیهای تطبیقی موجود نشان میدهد که نهایت آمال دوستداران فناوری در نیل به آرمانشهر مطلوب نهتنها موفقیتآمیز نبوده بلکه با حذف تمایلات انسانگرایانه که مولفههایی وجودی و اصیل دارد، دششهری را تشکیل داده که انسانها در آن، منزوی و تحت سلطهی نئوکاپیتالیست و نئوامپریالیست هستند.
دوره ۳، شماره ۴ - ( پاییز ۱۴۰۰ )
چکیده
با وقوع انقلاب اسلامی در سال ۱۹۷۹ م/ ۱۳۵۷ ش گفتمان ایدئولوژیک اسلامی بهعنوان مهمترین عنصر حوزه گفتمان گونگی گفتمان مدرنیسم با مفصل بندی با دیگر خرده گفتمانها و با توجه به قابلیت دسترسی، تواناییها، اعتبار و عام گرایی توانست استعلای گفتمان خود را در مقایسه با گفتمان حاکم و بهویژه در ارتباط با گفتمانهای رقیب به منحصه ظهور رسانده و با ایجاد فضای آرمانی جدید، بهعنوان گفتمانِ هژمون ظهور کرده و ساخت سیاسی مسلط فضا را در این دوره از تاریخ ایران ایجاد کند. آن چه که بیشتر منجر به هژمونی گفتمان ایدئولوژیک اسلامی در مقابل گفتمانهای رقیب گردید علاوه بر شخصیت کاریزمایی [آیت الله خمینی ]، عبارت بود از اتخاذ راهبردی درست تحت عنوان سیاست هم ارزی بین گروههای مختلف به مفهومی که لاکلائو و موفه از آن مدنظر دارند. یعنی ایجاد نوعی اتحاد ارگانیک بین گروهها، احزاب، تشکلات و توده مردم با هدفِ تبدیل کردن امرِ اجتماعی به امرِ سیاسی. این پژوهش با رویکردی بنیادی و با استفاده از روش تحلیلی- توصیفی موسوم به تحلیلِ گفتمان به چگونگی سیطره گفتمان ایدئولوژیک اسلامی بر ساخت سیاسی فضا در دهه اول انقلاب میپردازد. هدف از این پژوهش بررسی رابطه بین فضا، قدرت و گفتمان به معنای فوکویی و تاثیر آن بر ساخت سیاسی فضا است. دالِ مرکزی این گفتمان ایدئولوژی اسلامی است که در مقابل و نفی دالِ مرکزی گفتمان قبلی یعنی، مدرنیسم غربی ظهور کرد؛ همچنین ظرف فضایی- مکانی که این گفتمان در آن تجلی و نمود مییابد، امت اسلامی میباشد، یعنی جائی که عنصر سرزمین در آن حذف میگردد و بهجای آن قلمرو، همان گستره جهانی است.
دوره ۳، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده
اهداف: امروزه گسترش شهرنشینی، با کمرنگ شدن و یا ازبین رفتن فعالیتهای انسانی در فضای بین ساختمانها همراه است. هدف این پژوهش، شناخت ابعاد پیوستگی ساختمان و شهر و چگونگی تسخیر آن توسط شبکه معنا و نهایتا یافتن راه رهایی و مقاومت در برابر این شبکه در قالب پیوستگی درونماندگار میباشد.
روش: روش تحقیق پژوهش حاضر کیفی است، بهگونهای که در سطح پارادایم، دارای نگرش رهاییبخشی است. در سطح راهبرد با تحلیل گفتمان انجام و با بکارگیری تدابیر گردآوری داده، کدگذاری، تحلیل، نمایش، تبیین و زدودن پیادهسازی میگردد.
یافتهها: یافته های پژوهش، حاکی از آن است که عوامل پیوستگی ساختمان و شهر ازطریق شبکهای پنهان و در قالب سه مقیاس کلان، واسط و خرد با یکدیگر در ارتباطاند. بدین ترتیب که مقیاس کلان عوامل معنایی، مقیاس واسط عوامل اجتماعی و مقیاس خرد عوامل کالبدی و کارکردی-رفتاری را شامل میشود. از اینرو نهادهای اجتماعی به عنوان مقیاس واسط، دارای فرم و فعالیت مشخصی هستند، بهصورتی که پس از شکلگیری، ارتباط خود با بعد بیکران را ازدست داده و در قالب نهاد رسمی و درون شبکه معنا به حیات خود ادامه میدهند، که نهایتا منجر به افزایش کنترل و قدرت، توسعه مالکیت خصوصی و گسست بیشتر ساختمان و شهر میگردد.
نتیجه گیری: در نتیجه و به منظور پیوستگی درونماندگار ساختمان و شهر میبایست، نهاد رسمی برای دستیابی مجدد به عرصه بیکرانی و تعریف مجدد نهاد اجتماعی غیرفعال گردد و از هر آنچه شبکه معنا بر مفهوم نهاد مترتب نموده زدوده شود. این امر توسط حضور نا-نهادها در فضای بین ساختمانها محقق میگردد.
دوره ۴، شماره ۱ - ( زمستان ۱۴۰۰ )
چکیده
تنش بین کردها و دولت مرکزی عراق در طول تاریخ معاصر این کشور همواره تداوم یافته است. ژئوپلیتیک تحمیلی قدرتهای فرا منطقهای در عراق بیش از نیم قرن است که مقاومت خشونت آمیز قومی را رقم زده است. کشور عراق قبل از هر چیز مخلوق سیاست ژئوپلیتیکی فرامنطقهای است. رهبران این کشور همواره در ایجاد هویت ملی فراگیر با مشکل رو به رو بوده و تنها ابزارهای خشن را به کار بردهاند. یکی از مشکلات عراق برای ثبات سیاسی و ایجاد یک ساخت منسجم توافق با حکومت فدرال کردستان عراق بر سر مسائل مورد مناقشه است، در این میان یکی از مناقشه انگیزترین عوامل بین حکومت مرکزی با کردها مسائل مربوط به مناطق مورد مناقشه است، که چگونگی حل و فصل آن در قانون اساسی عراق و قطعنامههای شورای امنیت بازتاب گسترده داشته است و راهکارهای متنوعی ارائه شده است. این مقاله با روش توصیفی– تحلیلی درصدد است که منازعه سرزمینی کردها و دولت مرکزی عراق را بررسی و تبیین نماید. نتایج تحقیق گویای آن است که حل و فصل مناقشات سرزمینی تحت تاثیر رقابتهای ژئوپلیتیکی قرار گرفته و بهترین راه حل این بحران استفاده از الگوی حکمرانی خوب برای توسعه و ثبات آن مناطق است.
دوره ۴، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده
داستانهای پستمدرن از دیدگاههای بسیاری با داستانهای مدرن و کلاسیک متفاوت است و توجه به مؤلفههای این نوع داستان به خواننده کمک میکند تا آنها را بهتر درک کند و بستر و فضای فرهنگی و اجتماعی را که این آثار در آنها شکل گرفته، بهتر بشناسد. این مقاله تلاشی است برای خوانش تطبیقی دو رمان پستمدرن عربی و فارسی با نامهای فرانکشتاین فی بغداد اثر احمد سعداوی و پستی اثر محمدرضا کاتب. این تحقیق با روش تحلیلی- توصیفی، برخی مؤلفههای پستمدرنیسم مانند بینامتنیت، جابهجایی، روش چندصدایی، بینظمی زمانی و مکانی در روایت رویدادها، فقدان قاعده در مضمون، عدم قطعیت و تکگویی را در این دو رمان نشان میدهد. یافتههای این تحقیق نشان میدهد که وجوه اشتراک میان داستان فرانکشتاین فی بغداد و درونمایههای رمان پستی در پارهای موارد، ماهیت تقلیدی پیدا کرده و در عین حال عناصری از مدرنیسم را نیز در خود جای داده است. همچنین این رمانها، آثاری ساختارشکن و چندپاره است که بخشهای متفاوتشان از نظر زمانی، مکانی و روایی، فاقد تسلسل خطی و توالی منطقی است.
دوره ۴، شماره ۳ - ( تابستان ۱۴۰۱ ۱۴۰۱ )
چکیده
سازماندهی سیاسی فضا، یک فضای سازمان یافته انسانی براساس ملاحظات سیاسی و یکی از مهمترین عوامل قلمروسازی در مقیاس فروملی تا فراملی جهت سازماندهی برای ایفای نقشهای سیاسی، کنترل و اداره موثر سرزمین است بهطوری که در همه کشورهای جهان یکی از ارکان توسعه است و اساس هر حکومتی را تشکیل میدهد. تقسیمات سیاسی کشور یکی از ابعاد سازماندهی سیاسی فضا است که حکومتها از آن استفاده میکنند. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و شیوه گردآوری دادهها و اطلاعات، ماتریس است. هدف از این پژوهش، آسیب شناسی سازماندهی سیاسی فضا در ایران از منظر رهیافت ساختار- کارگزار است. نتایج تحقیق نشان میدهد که عامل ساختار با مولفههایی چون: «قانون اساسی، نوع حکومت، امنیت ملی، قوانین تقسیمات کشوری، برنامههای توسعه، قوانین امنیتی، کنترلهای اضطراری، اندیشههای استراتژیک، نظارت عالی، گفتمان سیاسی حاکم و الگوی توسعه مرکز- پیرامون» بیشترین اثرگذاری را در سازماندهی سیاسی فضا داشتهاند و در بین مولفههای کارگزار، هرچند مولفه روسای جمهوری و نمایندگان مجلس وزن بالایی در سازماندهی سیاسی فضا در ایران دارند، اما سایر مولفههای کارگزار تاثیرگذار نیستند و در مجموع میزان تاثیرگذاری عامل ساختار در سازماندهی سیاسی فضا در ایران بیشتر از عامل کارگزار میباشد.
کلمات کلیدی: سازماندهی سیاسی فضا، ساختار، کارگزار، تقسیمات کشوری، ایران.
دوره ۴، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۲ )
چکیده
بیان مسئله: دوچرخه، یکی از مهمترین شیوههای سفر غیر موتوری و یکی از مهمترین ارکان تشکیلدهنده نظام حملونقل پاکدرون شهری است. چرخشهای پارادایمی صورت گرفته دو حوزه رویکردهای نوین و فرا مدرن مهندسی حملونقل و نظریههای نوین شهرسازی جریان داشته و از این نظر نیازمند بررسیهای تخصصی و علمی است.
اهداف: هدف از این پژوهش، بازخوانی نظری و کیفی جایگاه و ابعاد دوچرخه در نظریههای نوین شهرسازی در قالب طیفی از انواع مفاهیم و رویکردهای نوین، جنبشها و نهضتهای فکری است.
روش: رویکرد تحقیق این پژوهش؛ کیفی با تکیه بر روش پژوهش اسنادی و مطالعات کتابخانهای است و برای بازشناخت نظری جایگاه و ابعاد دوچرخه در نظریههای نوین شهرسازی از چهارده نظریه در قالب مفاهیم، رویکرد، جنبش یا نهضت فکری در دو قالب قرائت عام و قرائت خاص استفادهشده است.
یافتهها: یافتههای تحقیق؛ نشانگر ظرفیتهای محسوس شناختی در جهت موقعیتیابی دوچرخه بهصورت مستقیم و یا غیرمستقیم ذیل الگوهای مطلوب استقرار دوچرخه در هر یک از این چهارده نظریه است. همچنین، در هر یک از آن رهیافتهای نظری، ابزارهای مکمل چندضلعی پشتیبان استقرار دوچرخه نیز وجود داشته و دیدگاههای غالب علمی متفاوتی در هرکدام برقرار است.
نتیجهگیری: امکان موقعیتیابی دوچرخه در بین طیف وسیعی از مفاهیم، منشورها و جنبشهای فکری نوین شهرسازی وجود داشته و بدین ترتیب با بررسی صورت گرفته بخشی از خلاء های ملموس نظری کمتوجهی به وسیله دوچرخه برطرف شده است.
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده
تغییرات زمانی – مکانی شاخصهای تنوع، گونه های شاخص، و صید در واحد تلاش (CPUE) ماهیان استخوانی در شرکتهای تعاونی پره در سواحل ایرانی دریای خزر طی سالهای ۱۳۷۵ الی ۱۳۹۱ بررسی شد. از کل صید ۱۴ گونه/گروه ثبت شده، ماهی سفید با ۷۸/۵۶ درصد و کفال با ۸۱/۳۱ درصد بیشترین فراوانی را داشتند. حداقل و حداکثر میانگین CPUE بترتیب ۱/۹±۵/۱۵۸ و ۲/۳۱±۹/۳۴۴ کیلوگرم در هر بار پره کشی و شاخص تنوع شانون- وینر بترتیب ۰۲/۰±۵۷/۰ و ۰۲/۰±۹۱/۰ محاسبه شد. بین ترکیب اجتماعات ماهیان صید شده در پره ها در سه زمان مختلف پره کشی (صبح، عصر و شب)، سه دوره متفاوت (دوره اول سالهای ۷۶-۱۳۷۵ الی ۷۹-۱۳۷۸، دوره دوم سالهای ۸۰-۱۳۷۹ الی ۸۴-۱۳۸۳ و دوره سوم سالهای ۸۵-۱۳۸۴ الی ۹۱-۱۳۹۰)، سه منطقه ساحلی (غرب، میانی و شرق) و فصول مختلف اختلاف معنی داری وجود دارد (MRPP در همه موارد p < ۰,۰۰۱). در دوره اول گونه های کلمه، سیاه کولی، شاه کولی، ماش، سس، آزاد و اسبله؛ در دوم گونه/گروه های شگ ماهیان، سیم، اردک ماهی و در دوره سوم کپور و سوف گونه های شاخص بودند. در منطقه غرب ،گونه های سیاه کولی، شاه کولی، ماش، سس، سیم، سوف، اردک و اسبله؛ میانی، سفید، شگ ماهیان و آزاد و شرق کفال، کلمه و کپور به عنوان گونه های شاخص شناخته شدند.
دوره ۵، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده
طی دهههای اخیر بهدلیل تغییر سطح آب دریای خزر، ورود آلایندههای زیستمحیطی و گونههای مهاجم، ساختار اکوسیستم دریای خزر بهشدت تغییر کرده است. در این مطالعه اثرهای شانهدار مهاجم (Mnemiopsis leidyi) دریای خزر بر عملکرد اکوسیستم در سواحل ایرانی دریای خزر با استفاده از دادههای صید گونههای مهم شیلاتی در سه دوره اول (۱۳۷۹-۱۳۷۵؛ دوره مرجع)، دوم (۱۳۸۵-۱۳۸۰) و سوم (۱۳۹۰-۱۳۸۶)، بهترتیب بهعنوان سه دوره شامل پیش از گسترش شانهدار، دوره توسعه و دوره سازگاری بررسی شد. نتایج نشان داد که میانگین (±انحراف معیار) صید ماهیان استخوانی (به روش صید با پره) در سه دوره مذکور بهترتیب ۲/۱۹۹۳±۰/۱۵۷۰۰، ۶/۳۸۵۷±۸/۱۸۴۳۰ و ۶/۱۵۷۹±۶/۱۹۱۷۶ تن بوده که بین آنها اختلاف معناداری مشاهده نشد (۰۵/۰<p)، ولی میانگین صید کیلکا ماهیان (بهترتیب ۷/۱۶۱۷۱±۰/۷۵۰۸۰، ۵/۱۰۴۴۱±۵/۲۵۱۲۹ و ۲/۵۱۹۹±۲/۲۱۱۰۵ تن) در سه دوره مذکور بهشدت کاهش یافته و بین آنها اختلاف معنادار مشاهده شد (۰۵/۰>p). طی سه دوره مذکور عملکرد اکوسیستم تغییرات گستردهای داشت. عملکرد اکوسیستم در طبقه بدون اثر (E۰) در دوره اول به طبقه اثر متوسط (E۲) تا قوی (E۳) در دو دوره دوم و سوم تغییر یافت. حذف عملکرد دو گونه کلیدی (کیلکای آنچوی و چشم) میتواند یکی از دلایل کاهش شدید در ذخایر آبزیان طبقات بالاتر یعنی ماهیان خاویاری و فک دریای خزر باشد.
دوره ۵، شماره ۴ - ( پاییز ۱۴۰۲ )
چکیده
دیپلماسی شهری، از ابزارهای مهم سیاست خارجی است که حکومتها آن را در اختیار دولتهای محلی، شهرها و انجمنها قرار میدهند و نوعی از گفتوگو و همکاریهای بینالمللی در سطح خُرد، اما با اهداف کلان سیاسی است. در این شکل از دیپلماسی زمینه توسعه و روابط صلحآمیز برای همه شهروندان فراهم میشود و یکی از جنبههای آن، ایجاد روابط خواهرخواندگی میان شهرها است. خواهرخواندگی نوعی قرارداد و تفاهم میان دو شهر در سطوح ملی و بینالمللی است که زمینه روابط گستردهتر سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی میان شهرها و کشورها را فراهم میسازد. بر این اساس، مقاله میکوشد تا به بررسی تاثیر شهرهای خواهرخوانده در توسعه شهری و با تاکید بر دیپلماسی شهری و توسعه ملی با مطالعه موردی کلانشهر شیراز بپردازد. روش پژوهش آمیخته و دادهها کتابخانهای و میدانی هستند. ابزار روش میدانی، پرسشنامه و ﺟﺎمعه آﻣﺎری آن استادان دانشگاه، خبرگان، مدیران و مهندسان شهرداری شیراز هستند. نمونهگیری نیز با روش گلوله برفی بود. یافتهها نشان داد، چهار مولفه سیاسی و امنیت پایدار، توسعه اجتماعی- فرهنگی، توسعه اقتصادی و توسعه منابع انسانی به ترتیب دارای بیشترین اهمیت هستند. همچنین شاخصهای درک و آگاهی متقابل فرهنگی، دیپلماسی و همکاریهای سیاسی کلان، مزایا و فرصتهای اقتصادی، توسعه همکاریهای سیاسی در سطح محلی، رشد و توسعه پایدار شهر و تبادل اطلاعات و تکنولوژی بیشترین اهمیت را در میان شاخصهای بیست و شش گانه احصا شده در مقاله، دارا هستند
دوره ۵، شماره ۷ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
در این جستار بخشهایی از ترجمه اشعار فریدون مشیری در کتاب مختارات من الشعر الفارسی الحدیث از محمد نورالدین عبدالمنعم، که برگردان گزیدهای از اشعار معاصر فارسی به عربی است از دید مطالعات توصیفی فرایند- مدار ترجمه و با تکیه بر نظریه هنجارهای گدئون توری بررسی میشود. این شیوه به فرایند ترجمه یا خود عمل ترجمه میپردازد. نظریه وی به قالبهای ادبی اشاره میکند که در هر فرهنگ خاصی وجود دارد و یکی از دستاوردهای اصلی آن این بود که توجه همگان را از رابطه تک متون مبدأ و مقصد به روابطی معطوف ساخت که میان خود متون مقصد وجود دارد. نتیجه اصلی ارزیابی کیفی تعریب عبدالمنعم حاکی است که اثر وی از پذیرش در فرهنگ مقصد برخوردار است؛ اما از بسندگی وکفایت در مبدأ به دور است. دو دیگر مسئلۀ فهم نادرست معانی کلمات، اصطلاحات، عبارات یا جملات است که به تحریف دلالتی، سبکی یا معنایی منجر می شود.
دوره ۶، شماره ۳ - ( شماره ۳ پیاپی ۲۶- ۱۳۸۱ )
چکیده
-
دوره ۹، شماره ۴۲ - ( بهمن و اسفند ۱۴۰۰ )
چکیده
افسانهها و داستانها که عموم مردم آفریدگان آن هستند، بستر مناسبی برای واکاوی باورهای اساطیری هر قوم است. در منطقۀ لارستان بهدلیل وضعیت بد آب و هوایی، خشکسالی و کمآبی، باورها و اندیشههایی دربارۀ باروری و آیینهای بارانخواهی برجای مانده که میراث پیشینیان و دارای الگوهای اساطیری است. آمیزش این باورها با زندگی مردم گاه چنان است که بر همۀ ارکان زندگی آنها تأثیر میگذارد. هدف از پژوهش حاضر، دستیابی به الگوهای اسطورۀ باروری و آیینهای بارانخواهی نمودیافته در منطقۀ لارستان است. در این جستار، به روش میدانی و کتابخانهای، دادهها گردآوری شده و با رویکرد توصیفی ـ تحلیلی اسطورۀ باروری و آیینهای بارانخواهی در منطقۀ لارستان واکاوی شده است. همچنین کوشش شده است اگر شباهت یا تفاوتی میان اسطورههای این منطقه و اسطورههای ایرانی و غیرایرانی وجود دارد، بازنموده شود. یافتههای پژوهش نشان میدهد اسطورۀ باروری در منطقۀ لارستان از پنج رکن ورزوا، ایندرا، کلاغ، تیشتر و اناهیتا تشکیل شده است که مردم منطقه، باورهای خاصی دربارۀ هریک دارند. ازسوییدیگر، سه آیین «قبله دعا»، «الله بده بارون» و «خوشه نشان» بازماندۀ آیینهای بارانخواهی در منطقۀ لارستان است.
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( خرداد و تیر ۱۳۹۸ )
چکیده
مطالعۀ پیش رو به بررسی تأثیر بازخورد تصحیحی دستوری بر درستی دستوری نگارش زبانآموزان میپردازد. در این مطالعه انواع مختلف بازخورد تصحیحی با یکدیگر مقایسه شده اند تا به برتری احتمالی یکی از روشها بر دیگری در زمینۀ ایجاد پیشرفت در درستی دستور زبان در نگارش
زبانآموزان پی برده شود. به این منظور،
۸۵ دانشجوی مقطع کارشناسی گرایشهای مختلف زبان انگلیسی انتخاب و به صورت تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند. نحوۀ ارائۀ بازخورد برای هر یک از گروهها بدین صورت بود: گروه اول بازخورد مستقیم و گروه دوم بازخورد غیرمستقیم به صورت مشخص کردن خطی از متن که در آن اشتباه وجود داشت (بازخورد «تنها وجود اشتباه» ) دریافت کردند. نحوۀ بازخورد برای گروه سوم به صورت مشخص کردن مکان و کلمۀ دقیق اشتباه (بازخورد «وجود اشتباه و مکان اشتباه» ) بود. از گروه چهارم نیز بهعنوان گروه کنترل استفاده شد. نتبجۀ بهدست آمده حاکی از این بود که اگر چه تمامی سه شکل بازخور
د فراهمشده در این تحقیق در بهبود درستی دستور زبانی نگارش زبانآموزان مؤثر بودهاند، اما تنها بازخورد مستقیم بود که از نظر آماری به پیشرفتی بارز در پسآزمون نگارش منجر شد و تفاوت مشهودی در میان سایر گروهها دیده نشد.
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۲ )
چکیده
رمان آینههای دردار اثر هوشنگ گلشیری یکی از آثار ادبیات معاصر فارسی است که عناصر فرهنگی بسیاری در خود جای دارد. این رمان در سال ۲۰۰۴ م به قلم سلیم عبدالأمیر حمدان با نام «مرایا الذات» به عربی ترجمه شد. هدف از این پژوهش، بررسی انتقال عناصر فرهنگی این رمان از فارسی به عربی بر پایه الگوی ولادیمیر ایویر (۱۹۸۷) و راهبردهای ترجمه این گونه واژهها و عبارتها و نیز بررسی میزان بسامد هر یک از راهبردها و میزان موفقیت مترجم است. روش پژوهش، توصیفی-تحلیلی است، برای این کار از طبقهبندی پنجگانۀ نیومارک (۱۹۸۸) و نیز نمونهکار هاشمی و غضنفریمقدم (۱۳۹۳) در تکمیل طبقهبندی آن بهره بردیم. یافتههای پژوهش بیانگر آن است که در این رمان، مؤلفه اصطلاحات با ۹۵ مورد، پربسامدترین و مؤلفههای لعن و نفرین، دشنام و ناسزا با هیچ مورد کمبسامدترین است. نیز نتایج آماری راهکارهای ترجمه عناصر فرهنگی این رمان نشان میدهد که جایگزینی با بسامد ۵۰ و ۵۷% و وامگیری با ۲۰ و % ۲۳ بیشترین راهکار به کاررفته مترجم است و این نشان از آن دارد که حمدان از روش تلفیقی وامگیری به همراه تعریف بهره نبرده و عبارتها را برای خواننده در درون متن یا پاورقی تعریف نکرده است، ولی نکته مثبت ترجمه او کاربرد اندک ترجمه تحتاللفظی و حذف و بهکارنبردن مؤلفه افزودهسازی است.
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۱ ۱۳۹۱ )
چکیده
هدف این مقاله، بررسی رابطه بین نرخ سود وامهای بانکی و قیمت مسکن در ایران میباشد. در این راستا از چندین الگوی خودرگرسیونی برداری VAR استفاده شده است که شامل متغیرهای نرخ سود وامهای بانکی و متغیرهای حجم پول در گردش (شامل نرخ رشد پایه پولی و نرخ رشد نقدینگی) و نرخ رشد تولید ناخالص داخلی سرانه به عنوان متغیرهای تعیینکننده طرف تقاضا و هزینههای خدمات ساختمانی و نیز ساخت مسکن جدید به عنوان متغیرهای تعیینکننده سمت عرضه میباشند.
در این پژوهش با استفاده از دادههای فصلی سالهای ۸۶-۱۳۷۰ شش مدل مختلف برآورد گردید، و نتایج مدلها نشان داد که با کاهش نرخ سود وامهای بانکی هزینه استقراض از سیستم بانکی کاهش یافته و در نتیجه، تقاضا برای مسکن توسط خانوارها افزایش می یابد و به عبارتی، سیاست کنترل نرخ های سود تسهیلات بانکی که یکی از شیوههای سرکوب مالی در یک اقتصاد، است، موجب انتقال منابع به بخش مسکن و فرار منابع از بخش بانکی خواهد شد.
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۳ )
چکیده
تفاوتهای فرهنگی و زبانی در متون دیداری -شنیداری، همواره دشواریهای بسیاری را در امر واژهگزینی و انتقال عناصر فرهنگی پیش روی مترجمان قرار میدهد و مسأله ترجمهپذیری یا ترجمهناپذیری این عناصر، آنان را به چالش میکشد. هدف از این پژوهش، کندوکاو در زمینه چگونگی انتقال عناصر فرهنگی در قالب زیرنویس با تکیه بر روش توصیفی -تحلیلی است. به این سبب با گذر از امکانپذیری یا امکانناپذیری انتقال مؤلفههای فرهنگی به مخاطبان غیربومی به تحلیل فیلم «کتاب قانون» بر پایه ریختشناسی فرهنگی وُژتاسیه ویچ پرداخته، آنگاه با تکیه بر تکنیکهای هفتگانه وینه و داربلنه به بررسی و تحلیل زیرنویس عربی مجموعهی گزارههای شفاهی این فیلم میپردازیم و در پی آن هستیم که نشان دهیم کدام دسته از عناصر فرهنگی ویچ نمود بیشتری دارد و مترجم در گزینش واژگان و چینش ساختاری عبارتها بیشتر از کدام یک از ترفندهای این دو نظریهپرداز بهره برده است. نتایج نشان از آن دارد که اصطلاحات زبانی و اشارات کاملاً فرهنگی به ادبیات، سپس اسامی و اصطلاحات ناظر بر سبک زندگی، بیشترین بسامد را به خود اختصاص دادهاند. تحلیلهای توصیفی و زبانشناختی حاصل از ترجمه گزارههای شفاهی فرهنگی در این پیکره نیز نشان از آن دارد که مترجم، بیشتر از ترجمه غیرمستقیم و راهکار تعادل (معادلیابی) با بسامد ۱۴ و ۴۰% و سپس راهکار همانندسازی (اقتباس) با بسامد ۱۲ و ۳۵% بهره برده است.
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۸۸ )
چکیده
هدف: اندوتلیوم غشا، نفوذی انتخابی برای انتقال مواد غذایی و سایر اجزای حیاتی به دیواره شریان بهحساب میآید. آسیب به این غشا میتواند باعث تغییر در عملکرد زیستی بافت پوششی و در نتیجه عوارض بالینی همانند آترواسکلروسیس شود. پالس فشار خون همواره کشش محیطی بر دیواره عروق اعمال مینماید و در نتیجه کشش چرخهای در کنار سایر نیروها نقش مهمی را در خواص و عملکرد سلولهای پوششی ایفا میکند. مطالعات قبلی مؤید تأثیر بارگذاری چرخهای بر فرایند انطباق و بازسازی بافت پوششی بودهاند. این تحقیق به بررسی خواص ساختاری سلولهای پوششی کشت داده شده تحت بارگذاری کششی تک محوره میپردازد.
مواد و روشها: سلولهای پوششی وریدی بند ناف انسان تهیه شده از بانک سلولی ایران (NCBI-C۵۵۴) روی غشای سیلیکونی کشت داده شده و در دستگاه کشش چرخهای در زمانهای ۲، ۴، ۶ و ۸ ساعت با دامنه
۱۰ درصد و فرکانس ۱ هرتز بارگذاری و سپس خواص ویسکوالاستیک سلولهای پوششی با استفاده از روش میکروپیپت آزمایش شدند.
نتایج: نتایج نشاندهنده افزایش در بخش الاستیک سلولها (E) در اثر بارگذاری چرخهای کششی است که به سخت شدن سلول میانجامد. همچنین نتایج نشاندهنده افزایش اولیه در ضریب ویسکوزیته و سپس کاهش این پارامتر در ساعات بعدی بارگذاری است.
نتیجهگیری: مطالعات قبلی بیانگر ایجاد فیبرهای تنش در اثر تجمع و افزایش رشتههای اکتین در سلولهای پوششی پس از بارگذاری کششی چرخهای هستند. از آنجا که خواص ساختاری و مکانیکی سلولهای پوششی وابسته به رشتههای اکتین است، نتابج این تحقیق نشاندهنده افزایش سفتی مکانیکی در سلولهای پوششی در اثر بارگذاری چرخهای از طریق ایجاد فیبرهای تنش است.
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( پاییز ۱۴۰۰ )
چکیده
هدف مطالعه: نارسایی زودرس تخمدان
[۱](
POF) یکی از مهمترین بیماریهای تولید مثلی در خانم های زیر ۴۰ سال بوده که با ایجاد عوارض کوتاه مدت و بلند مدت بر کیفیت زندگی و طول عمر این افراد موثر است.
بیمار طی این بیماری از مراحلی همچون بی کفایتی زودرس تخمدان ها (
POI)
[۲]و کاهش ذخیره تخمدانی (
DOR)
[۳] عبورکرده، در مراحل ابتدایی بیماری بازده عملکردی تخمدان ها کاهش یافته
(POI)و در ادامه و با پیشرفت بیشتر بیماری، بیمار دچار کاهش ذخیره تخمدان و کاهش بیشتر عملکرد و از کار افتادگی زودرس و در نهایت از کارافتادگی کامل تخمدان ها و یا
POF آنها می شود. عوامل متعددی از جمله عوامل ژنتیکی در ایجاد این بیماری دخالت دارند. بررسی های ژنتیکی نشان داده است که ژن های متعددی در بروز این بیماری نقش دارند. بخشی از تنظیم بیان این ژن ها، بر عهده عوامل ژنتیکی کوچکی به نام
miRNA ها می باشد.
مواد و روش ها: در مطالعه حاضر، اطلاعات بیوانفورماتیکی
miRNA های دخیل در این بیماری مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور از پایگاه های داده ژنتیکی از جمله
UCSC،
NCBI،
KEGG،
MIRBASE،
TARGET SCAN،
STRING و ... جهت دسترسی به ژن های دخیل در این بیماری، ارتباط ساختاری و عملکردی، مسیرهای پیام رسانی و
miRNA تنظیم کننده آن استفاده گردید.
نتایج و نتیجهگیری: نتایج این مطالعه، حاکی از آن است که سه عامل
miRNA-۱۸۷،
miRNA-۳۳b و
miRNA-۳۳a در ایجاد و پیشرفت این بیماری بسیار موثر می باشند.
[۱] Premature Ovarian Failure
[۲] Primary ovarian insufficiency
[۳] Diminished ovarian reserve
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۸۹ )
چکیده
هدف: بارگذاری مکانیکی بر کارکرد حیاتی سلولهای بدن تأثیر میگذارد. در این تحقیق به بررسی نقش کشش ترکیبی دورهای- ثابت بر تکثیر سلول ها پرداخته شد.
مواد و روشها: به این منظور، سلولها روی بستر الاستیک پوشش داده شده با ژلاتین کاشته شد و چهار دسته آزمایش با بارگذاریهای دورهای، ثابت، ترکیب دورهای- ثابت و دورهای به همراه دوره استراحت از بار روی سلولها انجام شد. میزان کشش در همه موارد ۱۰ درصد انتخاب شد. مدت زمان بارگذاری دورهای ۵ ساعت با فرکانس ۱ هرتز و برای بارگذاری ثابت ۱۲ ساعت بود.
نتایج: یافتهها نشان داد که بارگذاری دورهای، سلولها را در جهتی نسبت به محور کشش همسو نمود ولی تأثیر قابل ملاحظه در تعداد سلولها ایجاد نکرد. در آزمایش بارگذاری ترکیبی دورهای- ثابت، این بارگذاری باعث کاهش قابل ملاحظه تکثیر سلولهای مزانشیمال در مقایسه با گروه کنترل شد. در دسته سوم، بارگذاری با دوره زمانی استراحت از بار، تعداد سلولها افزایش قابل ملاحظهای نسبت به گروه شاهد (بدون بارگذاری) داشت. بالاخره در گروه چهارم (بارگذاری استاتیک)، تفاوت قابل ملاحظه در تعداد سلولهای گروه آزمایش در مقایسه با گروه شاهد (بدون بار) مشاهده نشد.
نتیجهگیری: نوع بارگذاری اعم از دورهای و ثابت و نیز زمان سپری شده پس از بارگذاریها در روند تکثیر سلولها تأثیر دارند.