۸ نتیجه برای قائدی
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده
مولتیپل اسکلروزیس ( MS) بیماری مزمن تخریبکنندهی میلین است که دستگاه عصبی مرکزی را درگیر میکند. سلولهای CD۴+ T گروهی از سلولهای دستگاه ایمنی اکتسابی هستند که نقش محوری در بروز پاسخهای ایمنی علیه عوامل بیگانه دارند. سلول های Th۱۷ یکی از زیررده های سلول هایT CD۴+هستند که در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس افزایش مییابند. microRNA ها (miRNA)RNA های غیر کد کننده هستند که بیان پروتئین ها را با هدف قرار دادن mRNA ی هدف آنها تنظیم می نمایند. اختلال بیانmiRNA ها نقش مهمی در بیماری زایی بیماری های خود ایمن دارد. هدف این مطالعه یافتن miRNA های احتمالی موثر بر مسیر تمایزی سلول های Th۱۷ به روش بیوانفورماتیکی است تا بتوان از این طریق این مسیر تمایزی را مهار و علائم این بیماری را کاهش داد. دراین مطالعه از طریق پایگاه داده های miRWalk و miRTarBase میانکنش های احتمالی و تایید شده میان برخی miRNA هایی که قبلا به صورت کلینیکی در بیماران مولتیپل اسکلروزیس تغییر بیان نشان داده اند و پروتئین های مسیر تمایزی سلول های Th۱۷ مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان دادmiR-۹ احتمالا با مهار تنظیم کننده های منفی مسیر تمایزی Th۱۷ می تواند تمایز سلول های Th۱۷ از سلول های T بکر را القا نماید و در مقابل miR-۱۷ وmiR-۱۰۶a/b احتمالا می توانند با مهار تنظیم کننده های مثبت این مسیرتمایز سلول های Th۱۷ را مهار نمایند و بنابراین می توانند به عنوان اهدافی برای مهار یا کاهش علائم و همچنین نشانگر تشخیصی در بیماران مبتلا به ام اس استفاده گردند.
سعید قائدی، مصطفی غیور، رضا تیکنی،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۵ )
چکیده
روتور از اجزاء بسیار مهم و حساس صنعت میباشد که معمولاً با سرعت بسیار بالایی دوران میکند، ازاینرو انتخاب تکیهگاههای مناسب برای آنها بسیار حائز اهمیت است. در یاتاقانهای مکانیکی (غلتشی و لغزشی)، همواره تماس بین روتور و یاتاقان وجود دارد و درنتیجه نیروی غیرخطی حاصل از این تماس، دینامیک سیستم را دستخوش تغییر میکند. با قرار دادن یاتاقانهای مغناطیسی به عنوان تکیهگاه روتور، امکان حذف برخورد فراهم شده ولی حضور نیروهای غیرخطی در قالب نیروهای مغناطیسی (ناشی از تابعیت غیرخطی نیروی مغناطیسی از جریان الکتریکی و فاصله هوایی روتور و استاتور، تلفات هیسترزیس و جریان گردابی در کویلهای مغناطیسی) همچنان وجود دارد. در این مقاله، رفتار غیرخطی سیستم در حضور نیروهای ایجاد شده توسط یاتاقانهای مغناطیسی فعال بررسی شده است. سیستم به صورت یک شافت انعطافپذیر و با هشت درجه آزادی (چهار درجه برای دیسک و دو درجه برای هر یاتاقان) مدل شده و نیروهای ژیروسکوپی ناشی از انعطافپذیری روتور و نیروی گریز از مرکز نیز در نظر گرفته شدهاند. معادلات حاکم با فرض تیر ریلی استخراج و با روش رانگ _ کوتای مرتبه چهار حل شده-اند. نتایج در دو بخش، با و بدون حضور اثر وزن دیسک و محور موردبررسی قرارگرفته است. برای شناسایی رفتار سیستم از تکنیکهای شناسایی آشوب، مانند تاریخچه زمانی، منحنیهای صفحه فاز، نمودارهای طیف توان، مقاطع پوانکاره، نمودارهای دوشاخهای شدن و ماکزیمم نمای لیاپانوف استفاده میگردد. نتایج بهدستآمده بیانگر وقوع حرکتهای پریودیک، زیر هارمونیک، شبه پریودیک و آشوبناک در پاسخ سیستم و همچنین تفاوت قابلملاحظه رفتار غیرخطی سیستم در حضور اثر وزن می-باشد.
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۲ )
چکیده
هدف: این پژوهش به بررسی آسیبهای بافتی ناشی از تجویز زیرجلدی مزمن میکرو و نانو ذره اکسید منگنز بر بافتهای کبد، کلیه و بیضه موشهای بزرگ پرداخته است. مواد و روشها: موشها (۲۱۰ سر) به سه گروه کنترل، دریافت کننده نانو و میکرو ذره اکسید منگنز تقسیم شدند. موشها در گروههای تجربی، هر دو هفته یکبار به مدت ۱۴ هفته به صورت زیرجلدی محلول حاوی نانو یا میکروذرات دی اکسید منگنز (۱۰۰ میکروگرم/کیلوگرم) را دریافت کردند. تعداد ۵ سر موش از هر گروه به طور تصادفی هر دو هفته انتخاب و بافتهای کبد، کلیه و بیضه آنها برای بررسی بافتشناسی جمعآوری شد. ابتدا آسیبهای بافتی توسط رنگآمیزی هماتوکسیلین- ائوزین ارزیابی شد، سپس برشهای بافت کلیه و کبد به ترتیب توسط رنگآمیزی جونز و تری کروم ماسون رنگآمیزی شدند. تغییر در ضحامت غشای پایه و تعداد سلولهای بخشهای مختلف نفرونهای کلیه در گروههای مختلف توسط نرمافزار Image Tools ۲ اندازهگیری شد. نتایج: بافت کبدی در گروههای نانو و میکرو ذره از نظر بافتشناسی آسیبهای شدیدی را نشان داد. تودههای ابری شکلی در درون سیتوپلاسم سلولهای کبدی مشاهده شدند. ساختار بافتی و مجاری صفراوی کبد دچار به هم ریختگی شدید شدند و علایم التهاب و واکنش مجاری در بافت کبدی مشاهده شد. رسوب ذرات در غشای پایه نفرونها و کاهش معنیدار در سلولهای گلومرولها و لوله خمیده نزدیک نفرونها در گروه نانو ذرات در مقایسه با کنترل و میکرو ذرات مشاهده شد. برخی معیارهای ساختاری و عملکردی بافت بیضه در گروه دریافت کننده نانو ذرات تغییرات پاتوبیولوژیکی معنیداری را نشان دادند. نتیجهگیری: تجویز نانو ذرات دی اکسید منگنز در مقایسه با میکرو ذرات با یک دوز ثابت سبب بروز آسیبهای بافتی شدیدتری در بافتهای مورد بررسی شدند. کاهش اندازه ذرات اکسید منگنز از حد میکرومتر به نانومتر به نظر میرسد که سبب تشدید مکانیسمهای آسیبرسان این ذرات بر بافتهای مورد بررسی شده است.
شهاب الدین همراهی، کورش گودرزی، محمود یعقوبی، مهراورنگ قائدی،
دوره ۱۷، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۳۹۶ )
چکیده
هدف از این کار، طراحی و ساخت یک دستگاه چیلر جذبی خورشیدی میباشد که توسط کربن فعال/ متانول عمل میکند. سیستمهای تبرید پیوسته توانایی ایجاد سرمایش بصورت مداوم را دارند. در این مقاله به بررسی تاثیر میکرو کربن فعال بر عملکرد یک دستگاه چیلر جذبی پیوسته پرداخته میشود. منبع گرمای این چیلر از طریق نور خورشید و توسط کلکتور سهموی مرکب که نیاز به ردیابی نور خورشید نمیباشد، تامین میگردد. سیستم توسط دو بستر جاذب عمل میکند که هرگاه یکی در حال جذب باشد، دیگری در حال دفع قرار میگیرد. آزمایشها در شهر یاسوج طی سه روز مختلف و به ازاء سه دمای آب گرم ورودی C°۳۸، C°۳۴ و C°۳۰ به چیلر در ماه بهمن صورت پذیرفته است. دمای میانگین محیط در طول آزمایش C°۱۸ میباشد. نتایج تجربی نشان داد که به ازاء انرژی کل ورودی MJm-۲۱۳ و دمای ورودی آب گرم چیلر C°۳۸، C°۳۴ و C°۳۰ میانگین ضریب عملکرد دستگاه به ترتیب ۳/۱۲، ۳/۱۰ و ۱۰ درصد بدست میآید. همچنین میانگین توان مخصوص دستگاه به ازاء دماهای اشاره شده به ترتیب Wkg-۱۸۸، Wkg-۱۶۵ و Wkg-۱۵۰ بدست آمد.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۳ - ( تیر ۱۴۰۰ )
چکیده
آنتیاکسیدانها ترکیباتی هستند که به طور موثر از اکسید شدن روغنها و چربیها جلوگیری کرده و باعث افزایش عمر ماندگاری آنها میشوند. اما با توجه به احتمال سمیت و سرطانزایی آنتیاکسیدانهای سنتزی، امروزه توجه زیادی به کاربرد آنتیاکسیدانهای طبیعی در صنعت مواد غذایی شده است. هدف از انجام این پژوهش، تعیین میزان ترکیبات فنول کل و بررسی اثرات آنتیاکسیدانی ﻋﺼﺎره ﺧﺎم قسمتهای مختلف زعفران و ﮐﺎرﺑﺮد ﻋﺼﺎره انتخابی در خامه بود. ﺑﺮایﻦ اﺳﺎس مقادیر فنول کل، ظرفیت مهار رادیکال آزاد (DPPH) و ظرفیت آنتیاکسیدانی بر اساس احیای آهن (FRAP) ﻋﺼﺎره اتانولی شش قسمت از زعفران (کلاله، ریشه، گلبرگ، ساقه، پیاز و پرچم) مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین، عصارهای که بیشترین خاصیت آنتیاکسیدانی نشان داد، انتخاب شده و اﺛﺮات آنتیاکسیدانی آن در ﺳﻪ ﺳﻄﺢ غلظت ۲۵/۰، ۵/۰ و ۷۵/۰ % (w/v) بر روی خامه بررسی شد. ﻧﺘﺎیﺞ ﻧﺸﺎن داد از بین عصاره قسمتهای مختلف زعفران، ﻋﺼﺎره گلبرگ دارای بیشترین مقدار ترکیبات فنولی (mg/g ۷۴) میباشد. یافتههای هر دو آزمونDPPH و FRAP نیز نشان داند که عصاره گلبرگ دارای بالاترین ظرفیت آنتیاکسیدانی نسبت به دیگر قسمتها میباشد. با افزایش غلظت عصاره گلبرگ در خامه اثر آنتیاکسیدانی آن افزایش پیدا کرد به طوری که در خامه ﺗﯿﻤﺎر ﺷﺪه ﺑﺎ ۷۵/۰% عصاره، ﺗﻮﻟﯿﺪ ﻣﺤﺼﻮﻻت اوﻟﯿﻪ و ﺛﺎﻧﻮیﻪ اکسیداسیون به طور معنیداری کمتر از دو غلظت دیگر بود. همچنین نتایج ارزیابی حسی خامههای تیمار شده نشان داد که غلظت ۵/۰ درصد به عنوان بهترین نمونه توسط افراد ارزیاب حسی امتیازدهی شد. بنابراین با توجه به نتایج بدست آمده، عصاره گلبرگ زعفران میتواند به عنوان گیاهی ارزشمند در جهت جلوگیری از فرایند اکسیداسیون در نظر گرفته شود و از آن به عنوان یک منبع آنتیاکسیدان طبیعی در خامه استفاده کرد.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۵ - ( شهریور ۱۴۰۰ )
چکیده
یکی از راههای کنترل رشد باکتریهای بیماریزا، استفاده از نگهدارندهها و ترکیبات ضد میکروبی است. با توجه به نگرانیهای عمومی در خصوص عوارض نگهدارندههای شیمیایی، تمایل به مصرف محصولاتی است که از نگهدارنده طبیعی استفاده شده است. در این تحقیق، ﻋﺼﺎره اﺗﺎﻧﻮﻟﯽ شش قسمت از زعفران (کلاله، ریشه، گلبرگ، ساقه، پیاز و پرچم) تهیه شد و میزان ترکیبات فنولی عصاره قسمتهای مختلف زعفران، خاصیت ﺿﺪ ﻣﯿﮑﺮوﺑﯽ، حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) آنها ﺑﺮ روی باکتریهای ﮔﺮم ﻣﻨﻔﯽ (اشرشیاکلای و سالمونلاتیفی) و باکتریهای ﮔﺮم ﻣﺜﺒﺖ (استافیلوکوکوس اورئوس و باسیلوس سرئوس) ﻣﻮرد ارزیابی قرار گرفت. همچنین، عصارهای که بیشترین خاصیت ضد میکروبی نشان داد، انتخاب شده و اﺛﺮات ﺿﺪ ﻣﯿﮑﺮوﺑﯽ آن در ﺳﻪ ﺳﻄﺢ غلظت ۲۵/۰، ۵/۰ و ۷۵/۰ % (w/v) بر روی خامه مورد ارزیابی قرار گرفت. ﻧﺘﺎیﺞ ﻧﺸﺎن داد از بین عصاره قسمتهای مختلف زعفران، ﻋﺼﺎره گلبرگ دارای بیشترین مقدار ترکیبات فنولی و اثر ﺿﺪ ﻣﯿﮑﺮوﺑﯽ میباشد. ﺑﯿﺸﺘﺮیﻦ اﺛﺮ ﻋﺼﺎره اﺗﺎﻧﻮﻟﯽ گلبرگ ﺑﺮ روی باکتریهای ﮔﺮم ﻣﺜﺒﺖ باسیلوس سرئوس و استافیلوکوکوس اورئوس مشخص شد. کمترین مقدارMIC و MBC برای گلبرگ به ترتیب در غلظت ۱۲/۳ و ۲۵/۶ (میلی گرم/ میلی لیتر) بدست آمد. در خامه ﺗﯿﻤﺎر ﺷﺪه ﺑﺎ ۷۵/۰% عصاره گلبرگ، شمارش کلی باکتریها به طور معنیداری کمتر از دو غلظت دیگر بود. همچنین نتایج ارزیابی حسی خامههای تیمار شده نشان داد که غلظت ۵/۰ درصد به عنوان بهترین نمونه توسط افراد ارزیاب حسی امتیازدهی شد. بنابراین با توجه به نتایج بدست آمده عصاره گلبرگ زعفران میتواند به عنوان گیاهی ارزشمند در جهت مقابله با بیماریهای عفونی در نظر گرفته شود و از آن جهت جایگزین نگهدارندههای شیمیایی به عنوان یک منبع ضد میکروبی طبیعی در خامه استفاده کرد.
دوره ۱۹، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده
هدف: RNA مداخلهگر یک مکانیسم کارآمد در کاهش بیان ژنها و تعیین عملکرد ژنها است. وکتورهای لنتی ویروسی ابزارهای مناسبی برای انتقال ژنهای خارجی به طیف گستردهای از سلولهای پستانداران هستند. پروتئین Fndc۵ یک پروتئین گلیکوزیله غشایی است که بیان آن طی روند تمایز قلبی و عصبی سلولهای بنیادی جنینی موشی (mESCs) افزایش مییابد. در این مطالعه به بررسی قابلیت کاهش بیان ژن Fndc۵ در mESCs با استفاده از وکتورهای لنتی ویروسی بیان کننده shRNA میپردازیم. روشها: به این منظور دو توالی مشخص shRNA علیه ناحیه کد کننده رونوشت Fndc۵ و یک توالی shRNA کنترل به عنوان کنترل منفی طراحی و سنتز شد. قطعات shRNA سنتزی پس از هیبرید شدن درون وکتور لنتی ویروسی در پایین دست پروموتر H۱ القا شونده توسط تتراسایکلین کلون شدند. وکتور لنتی ویروس نوترکیب درون سلولهای HEK۲۹۳T بسته بندی شد و mESCs توسط ذرات ویروسی ترانسداکت شدند. بیان shRNA در سلولهای ترانسداکت شده توسط ۴۸ ساعت تیمار با داکسی سایکلین القا گردید.
نتایج: سنجش میزان بیان رونوشت Fndc۵ توسط Real-time PCR در سلولهای ترانسداکت شده با ویروسهای نوترکیب حامل هر دو shRNA، کاهش بیان معنادار نسبت به گروه کنترل نشان داد.
نتیجهگیری: در مجموع هدف قرار دادن ژن Fndc۵ از طریق مکانیسم RNA مداخله گر میتواند به عنوان یک ابزار کارآمد در کاهش بیان این ژن در لاین سلولی ترانسداکت شده به منظور بررسی عملکرد Fndc۵ مورد توجه قرار بگیرد.
دوره ۲۳، شماره ۴ - ( ۷-۱۴۰۲ )
چکیده
در مکانیک شکست و خُردشدگی سنگ، پژوهشگران همواره به دنبال رابطهای بین انرژی مصرفی در سنگ با نمودار توزیع دانهبندی آن در اثر شکست دینامیکی بودهاند که به موضوعی قابل بحث تبدیل شده است. این ارتباط برای شناخت و بهینه کردن مصرف انرژی در صنعت تولید سنگ دانهها بسیار ضروری است. از این رو مدلسازی عددی آزمایش هاپکینسون با استفاده از یک روش ترکیبی المان محدود و المان گسسته انجام شد. با اعمال بارگذاریهای متفاوت و در نرخهای تنشی مختلف ثابت شد، چگالی انرژی مصرفی با افزایش نرخ تنش به صورت خطی تغییر میکند. همچنین مقاومت دینامیکی سنگ با افزایش چگالی انرژی مصرفی روند افزایشی به خود میگیرد. با ترسیم نمودار توزیع دانهبندی در نرخهای تنشی متفاوت نشان داده شد که با افزایش نرخ تنش، تودههای تشکیلشده پس از شکست نمونه شبیهسازی شده، ریزتر شدهاند. علاوه بر این، نتایج عددی همانند بررسی های آزمایشگاهی نشان می دهند که در یک سیستم لگاریتمی، اندازه متوسط دانه های سنگ خرد شده با نرخ تنش اعمالی رابطه خطی دارد.