۱۱ نتیجه برای قبادیان
دوره ۹، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف: توسعه روزافزون کاربریهای ریزجلبکی در بسیاری از صنایع باعث تمرکز پژوهشها به این حوزه نوین بین رشتهای شده است تا با افزایش بهرهوری و کاهش هزینههای کشت، تجاریسازی کشت این موجودات تسهیل شود. هدف این پژوهش بهینهسازی رشد و کیفیت بیومس ریزجلبک اسپیرولینا با تغییر رقت محیط کشت و استفاده از سیکل هوادهی بود.
مواد و روشها: در پژوهش تجربی حاضر با بهرهگیری از روش پاسخ سطح- طراحی مرکزی، اثرگذاری دو فاکتور غلظت محیط کشت زاروک (۰ تا ۱۰۰% رقت) و سیکل هوادهی بر نرخ رشد مخصوص و وزن خشک و نیز محتوی کلروفیل و کاروتنوئید گونه اسپیرولینا بررسی شد. در هر دوره ۲۴ساعته مجموعاً ۱۶ ساعت هوادهی شد که فاصله قطع و وصل هوادهی با عنوان سیکل هوادهی بین ۱ ساعت تا ۸ ساعت متغیر بود. تجزیه و تحلیل دادهها با نرمافزار SPSS ۱۶ از طریق آزمون رگرسیون چندگانه صورت گرفت.
یافتهها: بیشترین بیومس (۰/۶۵۹میلیگرم بر میلیلیتر) در غلظت ۸۰% محیط کشت و سیکل هوادهی ۲/۷۵ ساعته و بیشترین نرخ رشد مخصوص (۰/۲۳۰روزانه) در غلظت ۶۰% و سیکل هوادهی ۴/۵ساعته حاصل شد. بیشترین سیکل هوادهی (۸ ساعت) موجب افزایش قابل توجه و همزمان محتوای کلروفیل و کاروتنوئید (به ترتیب ۱۱/۶۵ و ۲/۶۷میلیگرم بر گرم) شد.
نتیجهگیری: بهینهسازی رشد و کیفیت بیومس ریزجلبک اسپیرولینا با تغییر رقت محیط کشت و استفاده از سیکل هوادهی قابل انجام است.
دوره ۹، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۷ )
چکیده
علی زنوزی، برات قبادیان، تیمور توکلی هشجین، مهدی فیض اله نژاد، حسن باقر پور،
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۸۹ )
چکیده
در این تحقیق سوخت بیودیزل از روغن پسماند رستوران و با استفاده از واکنش ترانساستریفیکاسیون تولید و سپس ویژگیهای مهم آن با استاندارد ASTM D-۶۷۵۱ مطابقت داده شد. پس از اطمینان از کیفیت بالای سوخت تولید شده، عملکرد موتور تراکتور MF-۳۹۹ با استفاده از ترکیبات ۵ تا ۲۵ درصد از سوخت بیودیزل و دیزل، آزمایش و ارزیابی شد.گرفت.آزمایشها نشان داد که با استفاده از ترکیبات سوخت بیودیزل و دیزل، توان و گشتاور موتور تراکتور MF-۳۹۹ افزایش مییابد. علت این امر، بهسوزی بیودیزل بهدلیل اکسیژندار بودن آن تعبیر شد. مصرف سوخت و مصرف سوخت ویژهی تراکتور نیز بهدلیل ارزش حرارتی پایین بیودیزل، اندکی افزایش یافت. نتایج تحقیق نشان داد که ترکیب B۵D۹۵، دارای بهترین عملکرد و کمترین افزایش مصرف سوخت ویژه است. میزان مصرف سوخت و مصرف سوخت ویژهی ترکیب B۲۵D۷۵ بسیار کمتر از ترکیب B۲۰D۸۰ بهدست آمد. بنابراین در صورت استفاده از مقادیر بیشتر بیودیزل، ترکیب B۲۵D۷۵ بهدلیل مصرف سوخت کمتر بسیار مناسبتر از ترکیب B۲۰D۸۰ است. لذا ترکیب B۲۵D۷۵ برای استفاده در موتور تراکتور MF-۳۹۹ توصیه میشود.
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۱ )
چکیده
اهداف: در سال های اخیر تخریب زودهنگام آثار معماری صنعتی، موجب ایجاد آسیب های مختلف و درنتیجه کاهش پایداری، بهخصوص در کشورهای در حال توسعه شده است. پژوهش حاضر سعی دارد به تبیین معاصرسازی سبز و انطباق سیستمی، بر اساس معماری پایدار در کارخانه ذوبآهن کرج به عنوان میراث صنعتی مشترک ایران و آلمان بپردازد.
ابزار و روش ها: پژوهش از نوع کیفی است و تحلیل ها با راهبرد استقرا صورت پذیرفته است. از مطالعات اسنادی و برداشت میدانی در جمعآوری اطلاعات استفاده کرده، برای تحلیل داده از روشهای کدگذاری بهره میگیرد. تعیین پتانسیلِ انطباق پذیری پایدار کارخانه ذوبآهن کرج بر اساس متد ARP صورت گرفته است. در آخر برای تدقیق نتایج، برای هر یک از ابعاد، از ضریب شانون استفاده شده است.
یافته ها: با توجه به نتایج بهدستآمده، بیشترین ضریب شانون مربوط به «ضوابط و مقررات» و کمترین مربوط به «تزئینات» است. یافته های پژوهش نشان می دهد که معاصرسازی یک فضای صنعتی، با قرار دادن فضاهای جمعی و انسانی درون یا در پسزمینه فضاهای صنعتی، موجب می شود که بازدیدکننده، تصویر واضح و مناسبی از گذشته سایت در ذهن خود ترسیم کند.
نتیجه گیری: معاصرسازی یک فضای صنعتی از میراث صنعتی مشترک ایران و آلمان، امری است که در تعامل با بستر طرح روی می دهد. پژوهش راهکارهایی برای بهبود وضعیت موجود، و جلوگیری از تخریب ساختمانهایی که دارای عمر مفید هستند ارائه می کند. پژوهش راهبردهای چون حفظ، انطباق سیستمی و معاصرسازی را به عنوان مهمترین عوامل برای پایداری این مجموعه ارزشمند ارایه می دهد.
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۲ )
چکیده
اهداف: سامانه های ارزیابی پایداری ابزار مهمی برای سنجش و مدیریت اقدامات انجام شده در آثار معماری هستند. هدف اصلی پژوهش، سنجش میزان کارایی سامانه DGNB در نمونه مطالعاتی کارخانه ذوب آهن کرج است.
روش ها: روش تحقیق روش توصیفی-تحلیلی؛ و از نظر هدف کاربردی است، روش گردآوری داده ها بهصورت کتابخانهای و اسنادی است. به عنوان نمونه مطالعاتی، در این پژوهش به اولویت بندی و رتبه بندی پایداری در مجموعه ذوب آهن کرج پرداخته است. این کارخانه به عنوان میراث مشترک ایران و آلمان، به دست معماران مشهور از آلمان، اتریش، ایتالیا، سوییس و غیره در فاصله جنگ جهانی اول و جنگ جهانی دوم ساخته شد، و از بناهای شاخص در حد آثار میراث جهانی به شمار می آید.
یافته ها: یافته های پژوهش در مجموعه ذوب آهن کرج بر اساس سیستم DGNB، حاکی از آن است که کیفیت زیستمحیطی با ۲۰ درصد تاثیرگذاری بر پایداری مجموعه ذوب آهن کرج در رتبه اول، کیفیت اقتصادی با ۹/۱۷ درصد در رتبه دوم، کیفیت اجتماعی-فرهنگی و عملکردی با ۷/۱۶ درصد در رتبه سوم، کیفیت فناورانه با ۳/۱۵ درصد در رتبه چهارم، کیفیت فرآیندی با ۲/۱۵ درصد در رتبه پنجم و در نهایت کیفیت سایت با ۱۵ درصد در رتبه ششم قرار دارد.
نتیجه گیری: نتایج بر کارایی و موفقیت سامانه رتبه بندی DGNB در طراحی چارچوب اقدام در مجموعه ذوب آهن کرج، حکایت دارد. از این رو، می توان استفاده از این سامانه ارزیابی پایداری را در مدیریت فرآیند اقدام در سایر آثار ارزشمند میراث معاصر و میراث معماری صنعتی توصیه نمود.
آرمان حمیدی، سید مصطفی میرسلیم، برات قبادیان، امیرحسین پریور، سعید عبدالملکی،
دوره ۱۵، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۴ )
چکیده
بیودیزل یک جایگزین تجدیدپذیر و پایدار برای سوختهای فسیلی میباشد که از روغنهای گیاهی و چربیهای جانوری بدست میآید. در این مقاله به بررسی آزمایشگاهی استفاده از متیل استر روغن سویا (زیستدیزل) در سوخت نفتگاز با نسبت اختلاطهای B۰، B۲، B۵ و B۱۰ پرداخته شده است. در این مطالعه مشخصههای عملکردی و آلایندگی سوخت نفتگاز معمولی و مخلوطهای سوخت زیستدیزل با هم مقایسه شده است. آزمونها در شرایط پایا با یک موتور دیزل پاشش مستقیم ۹۰ کیلوواتی مجهز شده به سامانه چرخش مجدد گازهای خروجی و بدون اصلاحات در زینه بندی موتور انجام شده است. نتایچ تجربی مصرف سوخت ویژه ترمزی، گشتاور و دمای گازهای خروجی و همچنین نتایج تجربی آلایندههایی همچون دیاکسید کربن، دوده، اکسید نیتروژن، مونواکسیدکربن و هیدروکربنهای نسوخته ارائه و در مورد آنها بحث شده است. نتایج تجربی مشخصههای عملکردی موتور در شرایط مختلف (بار و دور موتور مختلف) افت کمی در توان موتور و افزایش محسوس در مصرف سوخت ویژه ترمزی به دلیل ارزش حرارتی کوچکتر زیستدیزل نشان داد. آلایندههای دوده، مونواکسیدکربن و هیدروکربن با افزایش درصد اختلاط زیستدیزل در مقایسه با نفتگاز خالص افزایش یافت. هر چند افزایش در آلایندههای اکسید نیتروژن و دیاکسیدکربن با افزایش درصد اختلاط زیستدیزل مشاهده شد.
مقداد خزایی، احمد بناکار، برات قبادیان، مصطفی میرسلیم، سعید مینایی، سید محمد جعفری، پیمان شرقی،
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده
در این پژوهش برای نخستین بار به معرفی روشی هوشمند جهت تخمین عمر مفید باقیمانده تسمه زمانبندی یک موتور درونسوز بر اساس سیگنالهای ارتعاشی آن پرداخته شده است. بدین منظور آزمون دوام شتابدار تسمه زمانبندی بر اساس دما و پیش کشش بیشتر معرفی و انجام شد. سپس آزمون دوام آغاز و سیگنالهای ارتعاشی تسمه زمانبندی از حالت سالم تا خرابی توسط یک حسگر لیزری فاصلهسنج ارتعاشی ثبت شد. سه تابع ویژگی به نامهای انرژی، انحراف از معیار و کورتوسیس از سیگنالهای ارتعاشی در حالات سالم و خرابی استخراج گردید و بدین ترتیب حد آستانه بروز عیب در تسمه زمانبندی نیز تعریف شد. از شبکه عصبی مصنوعی (ANN) جهت پایش و تخمین رفتار ارتعاشی سیگنالهای ارتعاشی تسمه زمانبندی استفاده شد. در نهایت شبکه عصبی مصنوعی بر پایه ویژگیهای انرژی، انحراف از معیار و کورتوسیس سیگنالهای ارتعاشی به ترتیب توانست با دقت میانگین ۹۸%، ۹۸% و ۹۷% به تخمین عمر مفید باقیمانده تسمه زمانبندی موتور درونسوز بپردازد. ضریب همبستگی (R۲) تخمین سری-های زمانی ارتعاشی تسمه زمانبندی توسط شبکه عصبی و بر پایه ویژگیهای انرژی، انحراف از معیار و کورتوسیس سیگنالهای ارتعاشی نیز به ترتیب ۰,۸۷، ۰.۹۱ و ۰.۸۷ به دست آمد. همچنین میزان موثر سیگنال خطای (RMSE) شبکه عصبی بر پایه ویژگیهای انرژی، انحراف از معیار و کورتوسیس سیگنالهای ارتعاشی به ترتیب ۳.۶%، ۵.۴% و ۵.۶ % درصد به دست آمد.
دوره ۱۸، شماره ۱۲۰ - ( بهمن ۱۴۰۰ )
چکیده
روغن مورینگا به عتوان یک روغن فراسودمند در صنایع غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین تحقیقات گذشته نشان داده است که امواج مایکروویو با متلاشی نمودن ساختار سلولی دانه روغنی، میتوانند به افزایش راندمان استخراج روغن کمک بنمایند. لذا در این تحقیق به منظور بالا بردن راندمان روغن گیری دانه مورینگا، از پیش تیمار امواج مایکروویو قبل از روغن گیری توسط پرس مارپیچی استفاده شده است. در این پژوهش، بهینه سازی استخراج مکانیکی این روغن از دانه مورینگا با استفاده از روش سطح پاسخ انجام گرفت. آزمایش های روغن گیری با پیشتیمار مایکروویو در مدت زمانهای ۲، ۳ و ۴ دقیقه و توان های ۲۰۰، ۴۰۰ و ۶۰۰ وات انجام شد. نتایج آزمایشها نشان داد که راندمان استخراج با افزایش مدت زمان اعمال مایکروویو و توان مایکروویو ابتدا افزایش و سپس کاهش یافت. مقدار بهینه راندمان استخراج برابر ۵۶,۵۵ درصد در مدت زمان اعمال مایکروویو ۳.۰۲ دقیقه با شدت توان مایکروویو ۳۸۰.۹۲ وات به دست آمد. با توجه به مقادیر بالای ضریب همبستگی (۰.۹۷) میتوان مدل پیش بینی شده را مناسب ارزیابی کرد.
نعمت کرامتسیاوش، غلامحسن نجفی، تیمور توکلی، برات قبادیان، اسمعیل محمودی،
دوره ۱۹، شماره ۵ - ( اردیبهشت ۱۳۹۸ )
چکیده
در پژوهش حاضر عملکرد یک توربین بادی پوششدار در مقایسه با توربین بادی معمول در تونل باد بررسی شده است. توربینهای پوششدار نوعی از توربینهای بادی کوچک هستند که یک دیفیوزر در اطراف روتور قرار گرفته و باعث افزایش دبی جریان هوا از میان پرهها شده است و در نتیجه توان بیشتری را جذب میکنند. پره توربین از کامپوزیت رزین پلیاستر با الیاف شیشه و بهصورت توخالی ساخته شده است. پوشش مورد استفاده نیز به روش نورد نوارهای فولادی روی سطح شیبدار ساخته شده است تا بتواند شکل ظاهری قابل قبولی نیز داشته باشد. طبق طراحی BEM، توان توربین بدون پوشش با درنظرگرفتن ۲۰% اُفت توان بهعلت اصطکاک، اینرسی و بازده ژنراتور، ۳۰۰وات در سرعت باد ۱۰متر بر ثانیه است که نتایج تونل باد، ۱۶۵وات را در این سرعت نشان داد. ارزیابی سامانه در تونل باد نشان داد که توان تولیدی سامانه پوششدار نسبت به توربین معمولی بهطور متوسط ۳۷% بیشتر است. بیشترین توان تولیدی توربین پوششدار ۲۸۶وات به دست آمد. سرعت روتور توربین پوششدار بهطور متوسط ۶۱% بیشتر از توربین بدون پوشش بود که باعث بالارفتن نسبت سرعت نوک پره میشود.
دوره ۱۹، شماره ۶ - ( ۹-۱۳۹۸ )
چکیده
پدیده زمین لغزش در دریاچه سدها و رودخانه ها، و تولید و انتشار امواج حاصل از آن، بعنوان یکی از مسائل مهم و پیچیده در زمینه مهندسی هیدرولیک مطرح است. امروزه بسط و گسترش روابط عددی و فرآیند مدلسازی توانسته تا حدودی به درک منطقی از این پدیده ها برسد. در این مقاله از یک روش لاگرانژی جهت حل معادلات حاکم بر جریان استفاده شده است. در ابتدا روش هیدرودینامکی ذرات هموار تراکمناپذیر سه مرحلهایی صریح تعریف می شود. به منظور معتبرسازی روش، از مسئله شکست سد روی بستر خشک و مسئله زمین لغزش زیر سطحی استفاده شده است. در مسئله اول، رسیدن به ضریب همبستگی ۹۹۹۸/۰، متوسط خطای مطلق ۰۵۴۲/۰ و ضریب کارایی مدل نش-ساتکلیف ۹۷۴/۰ برای پارامترهای مورد محاسبه، نشان میدهد مدل با دقت مناسبی کالیبره شده است که حاکی از قابلیت بالای این روش در شبیه سازی جریان های با سطح آزاد و پدیده های مربوط به امواج می باشد. همچنین از مقایسه نتایج اندازه گیری شده با آزمایشگاهی در قسمت شبیه سازی زمین لغزش زیر سطحی، مقادیر آماری ضریب همبستگی و جذر میانگین مربعات خطا بترتیب ۹۵/۰ و ۰۰۷۱/۰ بدست آمدند که این نتایج نشان دهنده دقت بالای مدل در محاسبه نیمرخ سطح آب ناشی از زمین لغزش زیرسطحی می باشد. سپس سه سناریو جهت مدل سازی زمین لغزش طراحی و اجرا گردید. در این پژوهش به شی بها و جسم غیر صلب، بعنوان یک ماده رئولوژیکی (سیال شبهپلاستیک) نگریسته شده و تحت سیال غیر نیوتنی کاریویاسودا در مدل سازی وارد شدند. در واقع ذرات خاک بستر شیبدار غیر صلب بصورت دانه هایی که با خود مشخصات سیال را حمل می کنند مدل سازی شده اند. در نهایت نتایج در زمان های ۳/۰ و ۶/۰ ثانیه آورده شده و تحلیل گردیدند.
دوره ۲۱، شماره ۳ - ( ۳-۱۴۰۰ )
چکیده
در تحلیل جریان شکست سد عموماً فرض شده است که دیواره شکست عمود بر تکیهگاه میباشد، از طرفی بخاطر شرایط پایداری به ویژه در سدهای بتنی قوسی دیوارههای سد معمولاً بر تکیهگاه عمود نیستند. این انحراف از حالت نرمال به دلیل تغییر حجم مخزن و الگوی جریان در داخل سد میتواند بر هیدرولیک جریان ناشی از شکست سد تاثیر گذار باشد که در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور معادلات حاکم بر آبهای کمعمق در مختصات منحنیالخط به روش عددی تفاضل محدود صریح منفصل شدند. به منظور پایداری بیشتر به صورت همزمان از الگوریتمهای پرش قورباغه و لکس بر روی شبکه جابهجا شده استفاده گردید. با استفاده از دادههای اندازهگیری و تحلیلی سایر محققین، توانایی مدل در شبیهسازی شکست ایدهآل در حالتهای مختلف بررسی شد و نشان داده شد که مدل در تمام موارد با ارائه نتایج قابل قبول، مشخصات جریان را شبیهسازی مینماید. پس از اعتبار سنجی مدل تاثیر زاویه دیواره سد با تکیهگاه مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج مدل نشان داد با افزایش انحراف دیواره شکست از حالت نرمال مقدار دبی اوج و اشل حداکثر، کاهش یافته است به گونهای که به ازای انحراف ۵/۲، ۵، ۵/۷ و ۱۰ درصد مقدار دبی اوج به ترتیب ۵/۳، ۱/۶، ۲/۹ و ۱۱ درصد و نیز اشل حداکثر به ترتیب ۲، ۶، ۹ و ۱۲ درصد کاهش یافته است.