جستجو در مقالات منتشر شده


۸ نتیجه برای لطف اللهی یقین


دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده

چکیده- در این مقاله، تأثیرات حریق روی مقاومت فشاری محوری ستون های بتن آرمه بررسی .می شود پژوهش به صورت آزمایشگاهی است و در جریان آزمایش با اعمال حرارت متغیر در مدت زمان های متفاوت، مقاومت محوری ستون های بتن آرمه اندازه گیری می شود. در این پژوهش، ۳۲ نمونه ستون بتن آرمه مقیاس کوچک با مقاطع عرضی مربع و دایره با سطح مقطع ۳۰ و سایر مشخصات سازه ای یکسان cm ۳/۱ و ارتفاع کل نمونه cm ۲۲۵ (برای هر دو مقطع) و سطح مقطع آرماتور طولی cm کلی ۳۰۰ y f  MPa , ۲۵ c ۷۰۰ و در مدت زمان های ˚C ۳۰۰ تا ˚C در معرض حرارت قرار گرفته؛ به طوری که تغییرات دمایی از f   MPa ۲۰۰ تحت بارگذاری محوری قرار گرفته و تعیین ton ۶۰،۳۰ و ۹۰ دقیقه اعمال می شود و سپس به وسیله جک هیدرولیکی با ظرفیت مقاومت می شود. باید توجه داشت که در مرحله حرارت دهی نمونه ها برای جلوگیری از کرنش لحظه ای در دو سر انتهایی نمونه ها از کلاهک های عایق حرارتی استفاده می شود. با انجام آزمایش ها مشخص شد که هنگام آتش سوزی دو عامل مدت زمان حریق و دمای حریق، موجب افت مقاومت در ستون های بتنآرمه میشود. البته مدت زمان حریق، عامل مؤثرتری خواهد بود. همچنین مشخص شد که ستون های بتن آرمه با مقطع عرضی دایره ای نسبت به ستون های مقطع مربعی هنگام حریق، سریع تر دچار گسیختگی می شود. استفاده شد. به کمک این رابطه (Fire Factor) برای قضاوت و ارزیابی نتایج به دست آمده از یک رابطه نسبی تحت عنوان ضریب آتش مشخص شد که میزان افت مقاومت محوری فشاری ناشی از حریق، در ستون های بتن آرمه دایره ای نسبت به ستون های مربعی با توجه به دما و زمان حریق، تقریباً ۳ تا ۵ درصد بیشتر است.

دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۲ )
چکیده

در رابطه با بررسی میزان آبشستگی در اطراف خطوط لوله ی دریایی تحقیقات زیادی صورت گرفته اما در نظر گرفتن صفحات زیرسری در زیر لوله ی تفاوت عمده ی این تحقیق با موارد مشابه قبلی است. نصب صفحات نفوذناپذیر باعث می شود تا خطوط جریان زیرزمینی شکل گرفته در زیر بستر، واقع در زیر خطوط لوله، طولانی شده، در نتیجه گرادیان فشار در عرض لوله کاهش یابد. کاهش گرادیان فشار، یکی از عمده ترین و اساسی ترین عوامل شکل گیری و توسعه ی آبشستگی در زیر خطوط لوله ی دریایی و شکل گیری پدیده ی رگاب در بستر زیر خطوط لوله است. این پدیده به عنوان یکی از نتایج حاصل از غلبه ی گرادیان فشار بر وزن مستغرق ذرات رسوب بستر مطرح است. در پژوهش حاضر ابتدا اثر خطوط لوله با قطرهای مختلف و اثر آرایش ساید بای ساید آن ها روی فرایند آبشستگی بررسی می شود؛ سپس با نصب ورق زیرسری نفوذناپذیر زیر خطوط لوله، برای هر یک از آرایش های لوله های موازی، اثر این صفحه روی پدیده ی آبشستگی مطالعه می گردد. نتایج آزمایشگاهی حاکی از آن است که استفاده از ورق های زیرسری نفوذناپذیر در زیر خطوط لوله ی دریایی تا حدودی مانع شکل گیری تونل آبشستگی در زیر خطوط لوله شده و آن ها را از خطرهای ناشی از آبشستگی حفظ می نماید.
محمد علی لطف اللهی یقین، مهدی کوهدرق، میر محمد اتفاق، علیرضا مجتهدی،
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده

بسیاری از شکست های سازه ای بسبب گسیختگی مواد تشکیل دهنده رخ می‌دهند. آغاز این گسیختگی ها با ترک توام بوده که با گسترش خود به عنوان تهدید جدی برای رفتار سازه محسوب می‌شوند، در این راستا متدهای پایش سلامت سازه ها، موضوع تحقیقات پردامنه ای است که تا کنون انجام شده و کماکان ادامه دارد. در این مقاله که بصورت آزمایشگاهی صورت گرفته است، یک سیستم جدید مکانیکی پرتابل هوشمند جهت شناسایی خرابی در سازه های تیری شکل با استفاده از الگوریتم فازی-ژنتیک معرفی گردیده است. در ابتدا تاریخچه شتاب-زمان از سه نقطه تیر دو سر مفصل ساده با استفاده از سنسورهای شتاب سنج برداشت می‌گردد و سپس این سیگنال با استفاده از روش جدید تجزیه سیگنال به عناصر جزئی تر، به اجراء خود تقسیم می گردد که هرکدام از این جزها در بر دارنده محدوده خاصی از فرکانس می‌باشند و با استفاده از تبدیل فوریه زمان کوتاه، فرکانسهای غالب سازه از روی همین جزها استخراج می‌گردد. در ادامه روشی بر مبنای الگوریتمی فازی-ژنتیک برای یافتن خرابی در تیر دو سر مفصل ساده معرفی می‌گردد. این الگوریتم برای پیدا کردن مکان و شدت خرابی در طول تیر طراحی شده که قادر به یافتن مکان و شدت خرابی از روی الگوی تغییرات فرکانسی تیر بین حالت سالم و معیوب تیر می‌باشد.
رضا گلداران، محمد علی لطف اللهی یقین، محمدحسین امین فر، آحمت تورر،
دوره ۱۷، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۹۶ )
چکیده

عمده ترین نقاط ضعف لوله های بتنی پیش تنیده خوردگی میلگردهای دورپیچ بوده که در صورت عدم تشخیص به موقع موجب خرابی و شکست ناگهانی گشته و خسارت های فاجعه باری را به دنبال خواهد داشت. در حال حاضر این نوع لوله ها در کشور ایران تولید و به کار گرفته می شوند که پدیده شکست ناشی از خوردگی نیز تجربه شده است. در کار آزمایشگاهی حاضر از پایش بوسیله نشر آوایی برای ارزیابی خوردگی استفاده شده است. یک نمونه آزمایشگاهی لوله بتنی پیش تنیده نزدیک به مقیاس واقعی در آزمایشگاه دانشکده سازه دانشگاه میدل ایست ساخته شده و تحت بارگذاری ناشی از فشار آب داخل لوله قرار گرفته سپس خوردگی تسریع شده به نمونه اعمال و سیگنال های فراصوتی حاصله در طول زمان خوردگی با استفاده از حس گرهای پیزوالکتریک ثبت گردیده است. نمونه در طول آزمایش چندین بار تحت تر و خشک شدن قرار گرفته که نرخ فشار داخل لوله به منظور شناسایی خوردگی در حالت های تر و خشک در حال نوسان بوده و اثر کایزر نیز در حالت های مختلف بررسی گردیده است. نتایج آزمایشگاهی حاصله نشان دهنده آن است لحظه ای که در طول زمان خوردگی فشار داخل لوله به بیش از فشار کاری لوله افزایش داده می شود تغییرات قابل توجهی در برخی پارامترهای نشر آوایی به وجود آمده که با استفاده از آن ها می توان پدیده خوردگی و خرابی را شناسایی کرد.
مهدی کوهدرق، محمد علی لطف اللهی یقین، میر محمد اتفاق، علی رضا مجتهدی،
دوره ۱۹، شماره ۷ - ( تیر ۱۳۹۸ )
چکیده

بسیاری از شکست‌های سازه‌ای به‌سبب گسیختگی مواد تشکیل‌دهنده رخ می‌دهند. آغاز این گسیختگی‌ها توام با ترک است که با گسترش خود به‌عنوان تهدید جدی برای رفتار سازه محسوب می‌شوند. در این راستا روش‌های پایش سلامت سازه‌ها، موضوع تحقیقات پردامنه‌ای است که تاکنون انجام شده است و کماکان ادامه دارد. در این مقاله که به‌صورت آزمایشگاهی صورت گرفته، یک سیستم جدید مکانیکی پرتابل هوشمند برای شناسایی خرابی در سازه‌های تیری شکل با استفاده از شاخص نرخ انرژی بر پایه موجک بسته‌ای معرفی شده است. در ابتدا تاریخچه شتاب- زمان از نقاط تیر دو سر مفصل ساده با استفاده از سنسورهای شتاب‌سنج برداشت می‌شود و سپس این سیگنال‌ها به مولفه‌های موجک بسته‌ای تجزیه می‌شوند و شاخص نرخ انرژی برای هر کدام محاسبه می‌شود که آن را با Wavelet Packet Energy Rate Index (WPERI) نشان می‌دهند. نتایج نشان می‌دهند که این مقادیر، شاخص‌های حساس و دقیقی برای شناسایی ترک هستند.
 



دوره ۲۳، شماره ۲ - ( ۳-۱۴۰۲ )
چکیده

در مطالعه حاضر رفتار چرخه ­ای دیوار برشی فولادی یک قاب فولادی سه طبقه مجهز به میراگرهای افزاینده میرایی و سختی (ADAS) مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه با هدف بررسی و بهبود عملکرد سیستم دیوار برشی فولادی در برابر نیروهای جانبی، میراگرهای پیشنهادی در فاصله مابین ستون ­ها و ورق­ های پرکننده دیوار برشی فولادی نصب شدند. پارامترهای مورد بررسی به ترتیب شامل ضخامت ورق میراگر (۸، ۱۰، ۱۲، ۱۴ و ۱۶ میلی­متر) و ضخامت ورق­­ پرکننده (۳، ۴، ۵ و ۶ میلی­متر) می ­باشد. ارزیابی رفتار چرخه ­ای دیوار برشی فولادی با استفاده از روش اجزاء محدود و توسط نرم­ افزار ABAQUS انجام و پروتکل بارگذاری بر اساس ATC-۲۴ اعمال گردید. به منظور راستی آزمایی، نمونه آزمایشگاهی توسط نرم­ افزار ABAQUS شبیه ­سازی و ملاحظه گردید نمونه آزمایشگاهی و مدل اجزاء محدود تطابق مناسبی دارند و می­ توان از مدل اجزاء محدود جهت بررسی و مقایسه پارامترهای موردنظر در این مطالعه نظیر استهلاک انرژی، مقاومت، سختی و شکل پذیری استفاده نمود. نتایج نشان داد هرچه ضخامت ورق میراگرها بیشتر شد استهلاک انرژی در سیستم دیوار برشی فولادی از ۱۲ تا ۶۶ درصد در مقایسه با مدل بدون میراگرافزایش یافت. همچنین با کاهش و افزایش ضخامت ورق­ های پرکننده در طبقات دوم و سوم، شاهد افزایش میزان استهلاک انرژی از ۵۲ تا ۶۴ درصد در مقایسه با مدل بدون میراگر بودیم که نشان دهنده عملکرد خوب میراگرها می­ باشد. میزان مقاومت سیستم دیوار برشی فولادی نیز با در نظر گرفتن ضخامت­ های مختلف برای میراگر در مقایسه با مدل بدون میراگر از ۴۰/۲ تا ۱۴/۳ برابر افزایش یافت و با در نظر گرفتن ورق­ های پر کننده برای سیستم دیوار برشی فولادی شاهد افزایش مقاومت از ۳۰/۲ تا ۸۱/۲ برابر در مقایسه با مدل بدون میراگر بودیم. در ادامه میزان سختی هر یک از مدل­ های دیوار برشی فولادی بررسی و مقایسه گردید که شاهد افزایش میزان سختی از ۷۶ تا ۹۹ درصد در مقایسه با مدل بدون میراگر بودیم. همچنین با در نظر گرفتن ضخامت­ ورق­ های پر کننده مختلف برای سیستم دیوار برشی فولادی، میزان سختی از ۸۲ تا ۹۸ درصد در مقایسه با مدل بدون میراگر افزایش پیدا کرد. با بیشتر شدن ضخامت ورق­ های میراگر، ظرفیت شکل­ پذیری نیز از ۳۲/۲ تا ۵۵/۲ برابر در مقایسه با مدل بدون میراگر افزایش یافت و با در نظر گرفتن ضخامت­ ورق­ های پر کننده مختلف برای سیستم دیوار برشی فولادی، شاهد افزایش میزان شکل­ پذیری از ۲۹/۲ تا ۵۵/۲ برابر در مقایسه با مدل بدون میراگر بودیم. در ادامه با بررسی منحنی ­های هیسترزیس و نسبت میرایی هیسترزیس مدل­ های مختلف، برتری چشمگیر مدل­ های مجهز به میراگر نسبت به مدل بدون میراگر مشهود بود و هرچه ضخامت میراگرها افزایش یافت شاهد بیشتر شدن سطح زیر منحنی هریک از مدل­ ها بودیم. در نتیجه هرچه این سطح بزرگ‌تر باشد نشان‌ دهنده‌ این است که عضو شکل‌ پذیرتر بوده و قابلیت جذب انرژی بیشتری دارد. در انتها، عملکرد میراگرهای پیشنهادی به همراه مکانیزم خرابی میراگرها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد میراگرهای ADAS با تغییرشکل­ های خاص خود، باعث افزایش قابل توجه استهلاک انرژی و شکل ­پذیرتر شدن دیوار برشی فولادی شده و با جذب مقدار زیاد انرژی، باعث کاهش نیروی وارد شده به اجزاء اصلی و مانع از تخریب سیستم دیوار برشی فولادی می­ گردد.



دوره ۲۴، شماره ۳ - ( ۶-۱۴۰۳ )
چکیده

اضافه کردن بتن تازه به روی بتن قدیمی یک روش معمول برای تعمیر یا تقویت سازه‌ها می‌باشد. در این تحقیق جهت ارزیابی مقاومت برشی و کششی محل اتصال بتن قدیم و جدید تحت چرخه های متوالی یخ‌زدن و آب شدن از بتن جدید با مقدار سیمان ۳۵۰،۳۰۰ و۴۰۰ کیلوگرم بر مترمکعب و سه نسبت آب به سیمان ۰/۴، ۰/۴۵، ۰/۵ و مواد حباب ساز با مقادیر ۰، ۰/۱، ۰/۲، ۰/۳ و۰/۴ وزن سیمان مصرفی استفاده شده است. در ادامه ۳۰۰ چرخه متوالی یخ‌زدن و آب شدن پس از ۳ ،۷ و ۲۸ روز عمل‌آوری روی نمونه‌ها صورت پذیرفت. دوره‌های یخ‌زدن و آب شدن شامل پائین آوردن دمای نمونه‌ها از ۴ درجه سانتیگراد به ۱۸- درجه سانتیگراد و بالا بردن آن از ۱۸- درجه سانتیگراد به ۴ درجه سانتیگراد می‌باشدکه این امر به طور متناوب و در مدت زمان ۴ ساعت برای هر چرخه آب‌شدن و یخ‌زدن صورت گرفت. نمونه‌ها به مدت ۳ ساعت به حالت یخ‌زدن و ۱ ساعت در داخل آب جهت طی فرآیند آب‌شدن قرار داده شد. نتایج این تحقیق نشان می‌دهد که تاثیر چرخه های یخ‌زدن و آب شدن بر مقاومت برشی بیش از مقاومت کششی باند اتصال می‌باشد و افزایش درصد وزنی مواد حباب‌ساز، بیشترین تاثیر را در دوره عمل‌آوری ۲۸ روزه روی تنش برشی دارد و با افزایش درصد وزنی مواد حباب‌ساز از صفر به ۰/۴، اختلاف مقدار تنش برشی در شرایط با و بدون چرخه یخ‌زدن و آب شدن کم می‌شود. بیشترین کاهش مقاومت برشی باند اتصال پس از اعمال چرخه دمایی در میزان مواد حباب ساز صفر می‌باشد به طوری که برای نمونه ۲۸ روزه بتن در نسبت آب به سیمان و مقدار سیمان‌های مختلف، میزان مقاومت برشی به طور متوسط ۹۳ درصد کاهش می‌یابد. مطابق نتایج این تحقیق، با افزایش درصد وزنی مواد حباب‌ساز از صفر به ۰/۴، برای بتن با مقدار سیمان۳۰۰، ۳۵۰ و۴۰۰ کیلوگرم‌بر‌مترمکعب، میزان تنش برشی برای نسبت آب به سیمان‌ها و دوره‌های عمل‌آوری مختلف به طور متوسط به ترتیب، ۱۵، ۱۴ و ۱۱ درصد کاهش می‌یابد. برای شرایط آزمایشگاهی با چرخه یخ‌زدن و آب شدن، میزان تنش برشی با افزایش درصد وزنی مواد حباب ساز به طور چشمگیری افزایش می‌یابد به طوری که برای بتن با مقدار سیمان ۳۰۰، ۳۵۰ و ۴۰۰ کیلوگرم‌بر‌مترمکعب در دوره عمل آوری ۲۸ روزه و نسبت آب به سیمان ۰/۴۵، با افزایش درصد وزنی مواد حباب‌ساز از صفر به ۰/۴ میزان تنش برشی از مقدار بسیار ناچیز ۰/۴۲، ۰/۴۵ و ۰/۴۷ به ۲/۵۹، ۲/۹۱ و ۲/۹۹ مگاپاسکال می‌رسد.با افزایش نسبت آب به سیمان در شرایط بدون چرخه یخ‌زدن و آب شدن، میزان مقاومت برشی روند کاهشی دارد ولی در شرایط با چرخه یخ‌زدن و آب شدن، مقاومت برشی ابتدا روند افزایشی و سپس کاهشی دارد به طوری که بیشترین مقدار مقاومت برشی در نسبت آب به سیمان ۰/۴۵ رخ می‌دهد. همچنین بیشترین مقاومت اتصال پس از اعمال چرخه های یخ‌زدن و آب شدن در نمونه ها، پس از ۳ روز عمل‌آوری در نسبت آب به سیمان ۰/۴، مقدار سیمان ۴۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب و استفاده از ۰/۴ درصد وزن سیمان مصرفی به عنوان حباب ساز رخ می‌دهد.

دوره ۲۵، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۴۰۴ )
چکیده

چکیده
دیوارهای برشی فولادی در ساختمان‌های مختلف به عنوان سیستم مقاوم در برابر بارهای جانبی مورد استفاده قرار گرفته‌اند. برتری ویژه این نوع دیوارها، قابلیت شکل‌پذیری مناسب، سختی اولیه بالا و قدرت استهلاک انرژی زیاد می‌باشد. و لیکن دیوار برشی فولادی به علت هندسه خاص خود، دچار کمانش در محدوده ارتجاعی می­شود. برای جلوگیری از کمانش ورق فولادی در دیوارهای برشی فولادی دو راه‌حل کلی وجود دارد استفاده از سخت‌کننده‌های فلزی و یا بهره گرفتن از پوشش بتنی که از طریق برشگیرها به ورق فولادی متصل می‌شود. بر این اساس، در تحقیق حاضر به ارائه راهکاری به منظور بهبود عملکرد لرزه‌ای دیوارهای برشی مرکب نوین فولادی- بتنی پرداخته شده است. با استفاده از روش المان محدود و به کمک نرم‌افزار ABAQUS، به بررسی تأثیر مشخصات هندسی سخت‌کننده‌های فولادی بر عملکرد لرزه‌ای دیوار برشی مرکب نوین فولادی-بتنی پرداخته شده است. پس از مدل‌سازی دیوار برشی کامپوزیتی فولادی- بتنی و صحت‌سنجی مدل عددی با نتایج آزمایشگاهی، اثر پارامترهایی مانند تعداد سخت‌کننده­ها، نوع چیدمان شامل عمودی، افقی، مورب و ترکیبی، بر روی حداکثر ظرفیت باربری دیوار برشی مرکب، شکل پذیری، استهلاک انرژی، توزیع تنش و حالت‌های خرابی بررسی شده است. نتایج این تحقیق نشان می‌دهد استفاده از سخت‌کننده‌های فولادی T شکل و نحوه چیدمان آنها تاثیر قابل ملاحظه‌ای در ظرفیت باربری دیوار‌های برشی کامپوزیت فولادی- بتنی دارد. استفاده از سخت‌کننده­های مورب ظرفیت دیوارهای برشی فولادی را تا ۲۵ درصد افزایش می‌دهد. استفاده از سخت کننده­های قطری T شکل فولادی در دیوارهای برشی کامپوزیت نسبت به دیوار برشی کامپوزیت بدون سخت کننده فولادی، باعث کاهش چشمگیر در آسیب سخت کننده بتنی و همچنین باعث افزایش ضریب شکل‌پذیری، ضریب اضافه مقاومت و استهلاک انرژی به ترتیب حدود ۳۹، ۱۲۴و ۱۸ درصد می­شود.
 

صفحه ۱ از ۱