جستجو در مقالات منتشر شده
۳ نتیجه برای لکزبان
سپهر قربان زاده، اسماعیل لکزبان،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۵ )
چکیده
در این مطالعه، تاثیرات استفاده از نازل اولیه همگرا بر عملکرد اجکتور هوای مورد استفاده در سیستم سلول سوختی غشا الکترولیت پلیمری (PEMFC) با روش عددی بررسی شده است. شبیهسازی با حل معادلات دوبعدی تراکم پذیر ناویراستوکس انجام پذیرفته است. بهمنظور تخمین شرایط آشفتگی جریان، از مدل بهره گرفته شده است. مقایسه بین نتایج محاسباتی و دادههای تجربی چاپ شده در یک شرایط خاص عملیاتی برای پارامتر نرخ کشندگی ، انطباق خوبی را نشان میدهد. اجکتور با نازل همگرا، بطور گستردهای در علوم هوافضا، موتورهای جت و سیستم های سلول سوختی غشا الکترولیت پلیمری استفاده میشود. این نوع اجکتورها دارای مزیتهای فراوانی همچون کاهش سر و صدای جت، جلوگیری از چگالش بخار آب موجود در اجکتور و بهبود عملکرد نازلهای متداول همگرا-واگرا هستند. تاثیر همگرا شدن نازل اولیه بر روی شرایط جریان و عملکرد اجکتور در بخشهای مختلف آن با توجه به کاربردها و مزیتهای متعدد، در این مطالعه بررسی شده است. در این مطالعه، بر اساس کاربرد خاص اجکتور با نازل اولیه همگرا در سیستم سلول سوختی غشا الکترولیت پلیمری، بهبود و بهینهسازی عملکرد آن هدف تحقیق حاضر قرار گرفته است. بررسیهای صورت گرفته بصورت جداگانه بر روی اجکتور با نازل اولیه همگرا-واگرا نیز اعمال شده و نتایج حاصل با حالت نازل همگرا مقایسه شدهاند. نتایج نشان می دهند که عملکرد اجکتور با تغییر ساختار نازل اولیه بهبود یافته است. این بهبود عملکرد به معنای استفاده بهینه از انرژی مصرفی موجود و افزایش مکش جریان ثانویه در فرآیند عملیاتی اجکتور است.
جواد رضازاده، اسماعیل لکزبان، محمدرضا مهپیکر،
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۵ )
چکیده
تاکنون تحقیقات زیادی برروی پدیده چگالش بخار آب در نازلها و پرههای ثابت توربین بخار انجام شده است. در اکثر این مدلسازیها از تنشسطحی سطح صاف بجای تنشسطحی قطره که علاوه بر دما وابسته به شعاع آن نیز میباشد، استفاده شده است که یکی از دلایل مهم آن عدم دقت لازم در روابط پیشنهادی محاسبه تنشسطحی سطح کروی قطره میباشد. اخیراً کالوا با برازش نتایج برگرفته از حل دقیق معادله گیبس-تولمن-کنیگ-باف رابطهای را برای محاسبه تنشسطحی قطره که قاعدتاً کمتر از تنشسطحی سطح صاف میباشد، پیشنهاد داده است. در این پژوهش برای اولین بار تاثیر این رابطه بر معادله جوانهزایی کلاسیک اصلاح شده برای جریان چگالشی بخار آب در یک کانال همگرا-واگرا مافوق صوت تحقیق شده است. از آنجا که ضریب تولمن (δ) در معادله تنشسطحی کالوا یک پارامتر مهم محسوب میشود، در این تحقیق برای اولین بار با برازش دادههای برگرفته از زنجیره معادلات تولمن یک معادله برای تغییرات ضریب تولمن با دمای قطره نیز پیشنهاد شده است. تنشسطحی وابسته به شعاع و دمای کالوا علاوه بر تاثیر مستقیم در شعاع بحرانی قطرات، در بدست آوردن انرژی آزاد بحرانی قطره نیز تاثیرگذار میباشد که تاثیر هردو آنها برای اولین بار در معادله جوانهزایی کلاسیک اصلاح شده بررسی شده است. اعمال اصلاح تنشسطحی قطره پیشنهادی کالوا و همچنین استفاده از معادله پیشنهادی تغییرات دمایی ضریب تولمن در مدلسازی تحلیلی یکبعدی جریان آدیاباتیک مافوق صوت، باعث بهبود نتایج به میزان ۱۲ درصد در شعاع نهایی قطرات و ۵ درصد در توزیع فشار در منطقه شوک میعان شده است.
مجتبی کاظمی کلیشمی، اسماعیل لکزبان،
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده
خنککاری سیستمهای با دمای عملکردی بسیار بالا نظیر پرههای توربینهای گاز، یکی از مهمترین و پیچیده ترین فرآیندهای صنعتی به شمار میآید. در این مقاله، عملکرد خنککاری روی صفحهی تخت به صورت سهبعدی، با روش حجم محدود و با استفاده از مدل آشفتگی k-ε واقعی شده که بهبود یافتهی مدل استاندارد میباشد، بررسی شده است. در این بررسی ۴ حالت مختلف، شامل دو حالت خنککاری لایهای با حفرهی استوانهای و کانسول، یک مدل خنککاری برخوردی و یک مدل خنککاری تراوشی (با دیوارهی متخلخل ) مورد مقایسه قرار گرفتهاند. برای بررسی اعتبارسنجی دادهها، راندمان خنککاری حالت کانسول با دادههای تجربی مورد مقایسه قرار گرفته که نمایانگر انطباق بسیار خوب روش عددی بکار گرفته شده است. راندمان آدیاباتیک خنککاری، نسبت دمش (M) و اثرات نسبت چگالی با تزریق دو سیال هوا و دیاکسیدکربن به عنوان سیال سرد (DR) برای همه-ی حالتها بررسی شده است. برای بررسی عمق نفوذ سیال سرد در جریان اصلی و نشان دادن توزیع دما و راندمان روی سطح، کانتورهای راندمان برای حالت کانسول و مدل خنککاری تراوشی که ایدهی نوینی در خنککاری به شمار میآید، با یکدیگر مورد مقایسه قرار گرفتهاند. هدف این مقاله یافتن بهترین روش خنککاری با بالاترین راندمان است و نتایج این مقاله نشان داد که مدل خنککاری تراوشی طراحی شده راندمان بالاتری را نسبت به حالتهای متداول در صنعت دارد.