جستجو در مقالات منتشر شده
۷ نتیجه برای متینی
دوره ۹، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۸ )
چکیده
پوستهها و نماهای ساختمانی نقش موثری در کاهش مصرف انرژی دارند. نمای دوپوسته بهعنوان یک سیستم غیرفعال خورشیدی در دوره سرما بار گرمایشی ساختمان را بهطور قابل توجهی کاهش میدهد، ولی در دوره گرما با افزایش دمای حفره میانی بار سرمایشی ساختمان و انرژی مصرفی سرمایشی افزایش مییابد. استفاده از سایهاندازها یک راهکار موثر در کاهش بار سرمایشی ساختمان است. سایهاندازهای ثابت عملکرد نماهای دوپوسته را در زمستان بهدلیل ممانعت از نفوذ تشعشعات خورشیدی و کاهش جذب مستقیم، بهطور زیادی کاهش میدهند. برای رفع آن باید در سایهاندازهای متحرک، زاویه بهینه قرارگیری را در طول سال محاسبه نمود. در این مطالعه، عملکرد سالیانه نماهای دوپوسته برای یک اتاق اداری در تهران با حضور سایهاندازهای کرکرهای افقی و قائم ثابت و متحرک بررسی شدند. فضا در نرمافزار راینو و مدل پارامتریک سایهاندازها در پلاگین گرسهاپر ایجاد شد. در مدلسازی، یک فضای اداری استاندارد با ابعاد ۴ در ۵متر و به ارتفاع ۳متر با پنجرهای رو به جنوب بررسی، سپس نمای دوپوسته با سایهاندازهای بهینه افقی و قائم متحرک در نرمافزار دیزاینبیلدر مدلسازی و میزان بهرهوری و ذخیره سالیانه انرژی آن در مقایسه با نمای دوپوسته بدون سایهانداز بررسی شد. طبق نتایج سایهاندازهای متحرک بهینهتر از حالت ثابت خود و سایهانداز کرکره افقی متحرک نیز بهینهترین گزینه است. مجموع انرژی مصرفی سایهانداز کرکره افقی متحرک، بهینهترین گزینه پیشنهادی، نسبت به سایهانداز کرکرهای افقی ثابت ۳۴/۲۷%، نسبت به حالت کرکرهای قائم ثابت و متحرک بهترتیب ۱۱/۸۷% و ۱/۳۷% و نسبت به نمای دوپوسته بدون حضور سایهاندازها ۵۰/۶۹% بهینهتر است.
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۰ )
چکیده
اهداف: مطالعه بر روی پوسته های طبیعی، از دیرباز مورد توجه معماران قرار گرفته است. پژوهش حاضر بر روی پوسته های «سین کلاستیک متقارن دورانی»، با نام پوسته های آر.اس.اس متمرکز شده که به اختصار پوسته های «سین کلاستیک دورانی» نامیده شده است. این پژوهش به ارتقاء قابلیت های ساختاری این پوسته ها در معماری با استفاده از الگوی پوسته تخم پرنده در طبیعت پرداخته است.
روش ها: روش تحقیق این پژوهش توصیفی-تحلیلی و تطبیقی است و از منابع اولیه این حوزه و نرم افزار تحلیلی متلب استفاده نموده تا از طریق تحلیل سطوح تخم پرنده به عنوان یک پوسته سین کلاستیک دورانی طبیعی، به چگونگی افزایش ظرفیت های ساختاری این سطوح در معماری بپردازد.
یافته ها: ابتدا معرفی پوسته های سین کلاستیک دورانی و گونه شناسی فرمی آن ها با تمرکز بر پوسته تخم پرندگان صورت گرفته است. در ادامه به مساله بهینگی پوسته تخم پرندگان و الگو پذیری بهینه فرمی و ساختاری این پوسته ها در معماری پرداخته شده است. در نهایت با تفسیر و تحلیل داده ها، به تحلیل پارامترهای بهینگی سطوح پوسته های تخم مرغی پرداخته و از نتایج آن در سطوح سین کلاستیک دورانی معماری بهره گیری شده است.
نتیجه گیری: با بهره گیری از ابزارهای تحلیل دیجیتال در مدل سازی پارامتریک پوسته تخم پرندگان، می توان به پوسته های بهینه تر سین کلاستیک دورانی در معماری معاصر دست یافت. پوسته هایی با حداقل مصالح و قابلیت اجرای سریعتر و آسانتر نسبت به پوسته های دیگر برای پوشش فضایی مناسب دهانه های بزرگ.
دوره ۱۵، شماره ۸۵ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده
گوشت مستعد آلودگی میکروبی و شیمیایی است و رشد میکروبی و اکسیداسیون چربیها از عوامل عمده فساد آن میباشند، بنابراین استفاده از نگهدارندههایی با خصوصیات آنتیاکسیدانی و ضد میکروبی میتواند ماندگاری آن را افزایش دهد. گیاه والک به علت داشتن ترکیبات فنلی و مواد سولفوردار دارای پتانسیل آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی بسیار قوی است. در این تحقیق فیلههای گوشت گوساله با پوشش خوراکی آلژینات سدیم حاوی عصاره والک (۰، ۵/۰، ۱ و ۵/۱ درصد) پوشش داده شده و در یک دوره ۲۸ روزه شمارش کلی باکتریهای مزوفیل و باکتریهای سرماگرا و همچنین رطوبت، عدد پراکسید(PV)، اندیس تیوباربیتوریک اسید (TBA)، pH و خواص حسی فیله گوشت گوساله موردارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که پوشش خوراکی حاوی عصاره والک به طور معنیداری (۰۵/۰>P ) رشد باکتریهای مزوفیل و سرماگرا را نسبت به نمونه کنترل کاهش داد. پوشش خوراکی حاوی ۵/۱ درصد عصاره والک، بیشترین تأثیر را در برابر کنترل افزایش pH،PV و TBA در طول ۲۸ روز نگهداری در یخچال نشان داد. در بین شاخصهای حسی، بافت و پذیرش کلی، تیمار حاوی ۱ درصد عصاره والک امتیاز بالاتری نسبت به سایر نمونهها کسب کرد. نتایج کلی نشان داد که پوشش آلژینات حاوی عصاره والک میتواند فساد میکروبی و اکسیداسیون را در فیله گوشت گوساله به تأخیر اندخته و خواص حسی فیله گوشت گوساله در طی نگهداری در شرایط یخچالی بهبود دهد.
دوره ۱۷، شماره ۹۸ - ( فروردین ۱۳۹۹ )
چکیده
انگور سیاه قرمز (Vitis Viniferae cv Rash) یکی از مهمترین ارقام انگور در استان آذربایجان غربی است. تفاله انگور سیاه سردشت منبع ارزان و غنی از ترکیبات زیست فعال است. در این تحقیق فرایند استخراج ترکیبات زیست فعال موجود در تفاله انگور سیاه سردشت با استفاده از دو روش غرقابی و فراصوت و بهینه سازی فرایندهای استخراج به روش سطح پاسخ انجام گرفت. جهت پیش بینی رفتار نمونه ها، مدل چند جمله ای درجه ی دوم و از طرح مربع مرکزی برای بهینه سازی شرایط استخراج به روش غرقابی و فراصوت مورد استفاده قرار گرفت، تاثیر شرایط عملیاتی (دما و زمان) بر محتوی ترکیبات فنلی، آنتو سیانینها و فعالیت آنتیاکسیدانی با استفاده از روش سطح پاسخ ارزیابی شد. شرایط بهینه به شرح زیر بود: مدت زمان ۲۴ ساعت و دمای ۳۵ درجه سانتیگراد برای استخراج به روش غرقابی و مدت زمان ۱۵ دقیقه و دمای ۵۵ درجه سانتیگراد برای استخراج به کمک فراصوت. در این شرایط، برای استخراج به روش غرقابی میزان ترکیبات فنلی ۷۷۹/۹۶ میلیگرم اسید گالیک در ۱۰۰ میلیلیتر عصاره، آنتوسیانین ۳۴۵/۱۱۸ میلی گرم در لیتر و فعالیت آنتی اکسیدان ۴۹۱۹/۵۵ درصد و برای استخراج به کمک فراصوت، ترکیبات فنلی ۱۱۵/۱۱۴ میلیگرم اسید گالیک در ۱۰۰ میلیلیتر عصاره، آنتوسیانین ۶۴۵/۱۲۱ گرم در لیتر و فعالیت آنتی اکسیدان ۸۹/۶۴ درصد بود. نتایج این تحقیق نشان داد که روش فراصوت نسبت به غرقابی روش بهتری جهت استخراج ترکیبات زیست فعال تفاله انگور سیاه سردشت میباشد، همچنین میتوان راندمان استخراج انگور سیاه را با بهینه سازی فرایند استخراج توسط روش سطح پاسخ افزایش داد.
کتایون تقیزاده آذری، محمدرضا متینی، محمد زارع،
دوره ۱۹، شماره ۸ - ( مرداد ۱۳۹۸ )
چکیده
توسعه محیطهای مصنوع و افزایش بهرهبرداری از منابع انرژی موجب شده است تا ضرورت استفاده از روشهای مختلف در بهینهسازی مصرف انرژی ساختمانها مورد توجه قرار گیرد. ایجاد پوستهای ثانویه در اطراف بنا موجب میشود تا ساختمان در شرایط مطلوبتری نسبت به محیط اطراف قرار گیرد و میزان انرژی مصرفی آن برای تأمین شرایط آسایش حرارتی فضای داخلی کاهش یابد. هموستازی بهعنوان فرآیندی طبیعی که با برقراری تعادل میان راهکارها، موجب بهینهسازی مصرف انرژی میشود، بهعنوان الگویی در طراحی این پوسته مورد توجه قرار گرفته است. انواع متفاوتی از پوستههای هوشمند در مرز میان بنا و محیط اطراف وجود دارند؛ نوعی از پوسته هوشمند که مبتنی بر اصل هموستازی طراحی میشود این توانایی را دارد که با سازگاری نسبت به تغییرات محیطی، تعادلی پایدار میان راهکارهای مختلف ایجاد کند و سلسلهمراتب استفاده از آنها را در شرایط مختلف مشخص کند تا در نهایت، تأمین شرایط آسایش حرارتی درون بنا با بازدهی بالاتری نسبت به پوستههای هوشمند متداول تأمین شود. در این تحقیق حدود نوسان مطلوب دما در پوسته هموستاتیک، تعیین و راهکارهایی از یک سیستم هموستاز طبیعی اقتباس و در طراحی پوسته مورد نظر به کار گرفته شده است. هدف از این تحقیق، قیاس میزان بازدهی راهکارهای مختلف کاهنده دما در شرایط متفاوت محیطی است که بر این اساس، راهکار بهینه مشخص میشود. بدین منظور مدولی از پوسته هموستاتیک ساخته میشود و در شرایط آزمایشگاهی، رفتار پوسته مورد ارزیابی قرار میگیرد و ارتباط رفتاری آن با نوسان دما بررسی میشود.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۳ - ( اردیبهشت ۱۴۰۱ )
چکیده
مایکوتوکسین، یک مشکل اصلی برای سلامت انسان به خصوص در صنعت آب میوه و کنسانتره میباشد. استاندارد جهانی پاتولین در آب میوهها در حدود ۵۰ ppb میباشد. بررسیها نشان میدهد که استفاده از روشهای مختلف فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی میتواند مقدار پاتولین را کاهش دهد. در همین راستا، میزان مایکوتوکسین پاتولین در نمونههای کنسانتره سیب و کاهش آن به وسیله اُزُن، زغال فعال و اثر توام آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. برای مقایسه تاثیر جداگانه هر دو عامل از آزمون تجزیه واریانس یک طرفه ، برای مقایسه اثر توام از آزمون تجزیه واریانس دو طرفه و مقایسه میانگین از آزمون توکی در سطح احتمال ۵ درصد استفاده گردید. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که بین افزایش غلظت زغال فعال و همچنین مدت زمان اُزُن دهی رابطه مستقیم وجود دارد بیشترین میزان کاهش پاتولین در غلظت ۲/۰ گرم زغال فعال و ۹ دقیقه اُزُن دهی به دست آمد، همچنین در بررسی اثر توام غلظتهای زغال فعال و زمانهای اُزُن دهی نتایج نشان داد بین دو متغیر اثر متقابل وجود دارد ((P= ۰,۰۰۶ و در زمان ۸ دقیقه اُزُن دهی با غلظت ۵/۱ گرم زغال فعال بیشترین کاهش پاتولین مشاهده گردید. بررسی حاضر نشان داد با به کارگیری گاز اُزُن به همراه زغال فعال میتوان در کارخانجات تولید آب میوه و کنسانتره میزان پاتولین را در حد قابل قبولی کاهش داد و با روشهای مناسب کشاورزی (GAP) گامی موثر در سلامت جامعه و صادرات آب میوه و کنسانتره برداشت.
کلیدواژهها: مایکوتوکسین، پاتولین، اُزُن، زغال فعال، کنسانتره سیب
دوره ۲۰، شماره ۱۳۴ - ( فروردین ۱۴۰۲ )
چکیده
همبرگر یکی از محصولات تولید شده از گوشت قرمز است که به لحاظ ارزش تغذیه ای بالا در کنار خوش طعمی و شیوه مصرف ساده آن همچنین به دلیل عدم وجود افزودنیهای شیمیایی در فرآیند تولید آن طرفداران زیادی دارد، بنابراین استفاده از نگهدارندههایی با خصوصیات ضد اکسیدانی و ضد میکروبی ضروری است. میوه دارویی زالزالک با نام علمی کراتیگوس آرونیا و با نام انگلیسیهاوثرن در طب گیاهی شهرت گسترده ای کسب کرده است. لذا در این تحقیق عصاره زالزالک به همبرگر اضافه شد و در یک دوره ۴۵ روزه تیمارها به صورت دوره ای در روزهای اول، ۱۵، ۳۰، ۴۵ تحت آزمایشهای شیمیایی شامل شاخص پراکسید (PV) شاخص تیوباربیتوریک اسید (TBA) شاخص TVBN و اندازه گیری ترکیبات فنولی کل و آزمایشهای میکروبی شامل شمارش باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا انتریکا قرار گرفت. نتایج آزمایش میکروبی نشان داد که همبرگر مخلوط شده به طور معنیداری رشد باکتریهای سالمونلا انتریک و استافیلوکوکوس اورئوس را طی ۴۵ روز نگهداری کاهش داد. نمونه هایی که با عصاره زالزالک مخلوط شده بودند، مقادیر TBA، PV و TVBN کمتری را در مقایسه با شاهد در طول زمان نگهداری نشان دادند. با توجه به نتایج بهدستآمده، عصاره زالزالک توانست اثر ضداکسیدانی و ضدباکتریایی در همبرگر داشته باشد.