۲۰ نتیجه برای مداح
دوره ۵، شماره ۱۳ - ( ۲-۱۳۹۶ )
چکیده
در هر جامعه، مردم با تعیین عناصری که قدرت فرامادی دارند، در حفظ خود، اطرافیان و اموالشان تلاش میکنند. یکی از مهمترین این چارهاندیشیها، استفاده از تعویذ است. ﺟﻨﺒﻪﻫﺎی اﺳﺮارآﻣﻴﺰ عناصر تعویذی ﺑﺮای اﻧﺴﺎن، آنها را در ﻣﺮﻛﺰ ﻫﺎﻟﻪای اﺳﻄﻮرهای و ﻣﻌﻨﺎﻳﻲ ﻗﺮار داده اﺳﺖ، ﭼﻨﺎﻧﻜﻪ این عناصر، ﮔـﺎه در ﺟﺎﻳﮕـﺎه ﻳﻚ ﺗﺎﺑﻮ و ﮔﺎﻫﻲ ﻧﻴﺰ ﻫﻤﭽﻮن ﺷﻴﺌﻲ ﺷﮕﻮنﻣﻨﺪ و ﺗﻮﺗﻢﮔﻮﻧﻪ ﺗﺼﻮر ﺷـﺪهاند. در ﻣﻴﺎن ﻣﻠﻞ ﮔﻮﻧﺎﮔﻮن، ﻧﺸﺎﻧﻪﻫﺎﻳﻲ از اﻳﻦ دوﮔﺎﻧﮕﻲ دﻳﺪه ﻣﻲﺷﻮد ﻛﻪ دﻟﻴﻠﻲ ﺑـﺮ ﺗﻘـّدس و رازﻧﺎکی این عناصر است. تعویذ در باورهای مردم سراسر دنیا و ازجمله مردم ایران، اهمیت بسیاری دارد. مهمترین کارکرد تعویذ از گذشته تاکنون نقش حفاظتی آن است. عناصر تعویذی، عناصری اهریمنستیز هستند که برای دورکردن، بهبندکشیدن و یا کشتن نیروهـای اهریمنی، پلشتی و جذب خیرات و نیروهای خوب و سودمند به کار گرفته میشوند؛ باورمندان، بسته به نوع مشکل و آسیب، از عناصر تعویذی مختلفی استفاده میکنند؛ بهنحوی که گاهی اوقات برای دورکردن نیروهای زیانکار و موجودات شرور از عناصر نامقدس و ناپاک نیز بهره میگیرند. در این پژوهش به کمک روش اسنادی و مشاهدات نویسندگان، تلاش شده است تا با کندوکاو در اعتقادات و باورهای مردم کرمان، عناصر تعویذی مشخص شود و کارکردهای آنها بهعنوان عناصری تأثیرگذار در زندگی این مردم، مورد بررسی قرار گیرد و درنهایت از دل باورهای این افراد، جایگاه آنها به مفهومی فراتر از یک عنصر عادی نمایان گردد.
علی اصغر مداح، یوسف حجت،
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده- روشهای مختلفی برای از میرا نمودن ارتعاشات ساختارهای مکانیکی وجود دارد، ولی تعداد معدودی از این روش ها قادرند بدون تماس، میرا کننده ارتعاشات باشند. در این پژوهش نوع فعال و نیمه فعال میراگر ساخته و به طور تجربی و عددی مورد بررسی قرار می¬گیرند. از نیروی ضربه جریان گردابی برای تحریک یک تیر آلومینیمی یکسر گیردار و از یک سنسور جابجایی برای گرفتن پاسخ سیستم استفاده شده است. پارامترهای دینامیکی بوسیله آزمایشهای استاتیکی تخمین زده شده و سفتی و جرم و ضریب میرایی توسط روش کاهش لگاریتمی از روی پاسخ زمانی، بدست می¬آیند. با استفاده از محیط سیمولینک نرم¬افزار متلب نتایج بدست آمده شبیه سازی و مقایسه شده است. میرا نمودن ارتعاشات تیر با کاهش در قله های پاسخ فرکانسی خود را نشان میدهد. نتایج بدست آمده در حالت غیر فعال نمایانگر کاهش ارتعاشات به میزان ۱۰ dB و در حالت فعال، بطور مثال در پاسخ ضربه، کاهش دامنه در پیک اول با فرکانس ۷۴/۱ هرتز، به میزان ۱۸/۱ برابر دامنه اولیه در نمودار FFT سیگنال جابجایی بدست آمده است که افزایش پهنای باند در نمودار پاسخ فرکانسی نمایان است.
دوره ۱۳، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۲ ۱۳۹۲ )
چکیده
فرار از پرداخت مالیات بر واردات یکی از علل شکلگیری اقتصاد غیر رسمی است. فرار مالیاتی، درآمدهای دولت را کاهش می دهد و محدودیت هایی را در اجرای سیاست های اقتصادی به وجود می آورد.
در این مقاله، رابطه بین نرخ تعرفه و فرار مالیاتی در سطح داده های تجاری ۶ رقمی بر اساس طبقه بندی سیستم هماهنگ ( ) میان ایران و ۱۲ شریک تجاری آن طی سالهای (۲۰۰۸-۲۰۰۳) مورد بررسی قرار گرفته است.
فرار مالیاتی بر اساس روش باگواتی به صورت تفاوت بین ارزش صادرات گزارش شده به ایران و واردات گزارش شده توسط ایران از شرکای تجاری، تعریف شده است.
نتایج حاصل از تخمین مدل های فرار مالیاتی، نشان می دهد که رابطه مثبت و معنیداری بین اختلافات تجاری یا فرار مالیاتی و نرخ های تعرفه در مورد ۲۷۹۱۷ تولیدات تحت بررسی وجود دارد و کشش فرار مالیاتی نسبت به نرخ های تعرفه ۶۷/۰ است؛ یعنی با افزایش ۱ درصدی نرخ تعرفه، ۶۷/۰ درصد فرار مالیاتی افزایش می یابد. همچنین کشش فرار مالیاتی نسبت به نرخ تعرفه برای کالاهایی دارای نرخ تعرفه بالاتر از میانگین ۸/۰ است و به عبارت دیگر، فرار از پرداخت مالیات در مورد کالاهای با نرخ تعرفه بالاتر بیشتر اتفاق می افتد. اثر مثبت نرخ تعرفه بر فرار مالیاتی در مورد کالاهای دارای نرخ تعرفه کمتر از میانگین تأیید نمیشود.
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۶- )
چکیده
پهنای باند امپدانسی آنتنهای پچ میکرواستریپ میتواند با استفاده از شکاف U شکل و تغذیه تزویج مجاورتی افزایش یابد. اگرچه برخی قوانین طراحی اخیراً برای آنتن با شکاف Uشکل و تغذیه با پروب ارائه شدهاند،اما تغذیه تزویج مجاورتی سبب میشود که پارامترهای زیادی در پروسه طراحی وارد شوند که مواجه شدن با همهی آنها گیج کننده به نظر میرسد. در این مقاله پس از بررسی تأثیر پارامترهای مختلف بر فرکانسهای رزونانس چندگانهی آنتن و شناسایی فاکتورهای تأثیرگذارتر، خطوط راهنمایی برای طراحی یک آنتن میکرواستریپ با شکاف U شکل و تغذیه تزویج مجاورتی پیشنهاد شدهاند. بهعلاوه یک المان آنتن با پهنای باند امپدانسی ۱۶% در فرکانس مرکزی ۷/۱۶ گیگاهرتز طراحی شده و پهنای باند وسیع و مشخصات تشعشعی آن مفصلاً مورد بررسی قرار گرفتهاند. همچنین آنتنهای آرایهای ۲×۱ و ۲×۲ طراحی شدهاند که میتوانند بهعنوان زیرآرایه در طراحی آرایههای بزرگ به کار روند. نتایج اندازهگیری تلفات بازگشتی و پترن تشعشعی تطبیق خوبی با نتایج شبیهسازی دارند.
یوسف حجت، کیوان کاکاوند، مجتبی قدسی، علی اضغر مداح،
دوره ۱۴، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده
در این مقاله مدل جدیدی برای پاسخ سیال مگنتورئولوژیکال به ورودی جریان در حالت گذرا ارائه شده است. اکثر مدل های ارائه شده برای این سیال مربوط به حالت پایدار سیال بوده و در مدل های معدودی که برای حالت گذرا ارائه شده ورودی جریان الکتریکی به صورت پله ای و نرخ برش ثابت فرض شده است. در مدلی که در این پژوهش برای حالت گذرای سیال مگنتورئولوژیکال توسعه داده شده، جریان الکتریکی ورودی به صورت تابع نمایی و نرخ برشی به صورت متغییر در نظر گرفته شده است. با توجه به لختی مغناطیسی ناشی از اندوکتانس کویل، چگالی شار مغناطیسی نمی تواند به صورت پله ای باشد، بنابراین مدل ارائه شده با واقعیت تطابق بیشتری دارد. برای صحت سنجی مدل ارائه شده و نیز بررسی خواص سیال به عنوان پارامتر ورودی مدل، یک کوپلینگ آزمایشگاهی طراحی و ساخته شده که در آن میدان مغناطیسی در راستای عمود بر جهت برشی به سیال اعمال شده و خروجی آن تنش برشی به صورت تابعی از زمان است. تطابق خروجی های مدل با نتایج تجربی، دقت قابل قبول مدل را نشان میدهد. با توجه به نتایج تئوری و تجربی، از مدل موجود جهت ایجاد یک گشتاور کنترل شده و دقیق برای کاربرد در کوپلینگ مغناطیسی استفاده شده و نتایج قابل قبولی به دست آمده است.
یوسف حجت، علی اصغر مداح، مجتبی قدسی، سهیل طالبیان، محمد رضا آشوری،
دوره ۱۴، شماره ۱۶ - ( ويژهنامه چهارم ۱۳۹۳ )
چکیده
هدف این مقاله، به دست آوردن چیدمان بهینه آهنرباهای دائم در یک میراگر جریان گردابی بدون تماس است که منجر به بیشترین ضریب میرایی (c) در بین میراگرهای ساخته شده با ابعاد مشابه شود. در این مقاله تئوری جریانگردابی بررسی شده و با حل معادلات تئوری با استفاده از مدلسازی عددی، پارامترهای موثر در میرایی و نسبت بهینه هسته و آهنربا برای ابعاد مورد نظر به دست آمده است. برای صحت سنجی نتایج، یک میراگر با ابعاد به دست آمده طراحی و ساخته شده است. یک مجموعه آزمایشگاهی نیز برای تست میراگر ساخته شده است. ضریب میرایی به دست آمده از مدل ساخته شده برابر با (NS/m)۵/۶۹ و ضریب میرایی تجربی (NS/m)۳۷/۶۸ بوده که دقت بالای مدل را نشان می دهد. ضریب میرایی میراگر ساخته شده با میراگری با همین ابعاد مقایسه شده که %۵/۲۲ افزایش نشان می دهد. با استفاده از نرمافزار متلب و پاسخ فرکانسی بدست آمده، افزایش پهنای باند و کاهش دامنه ارتعاشات در میراگر جریان گردابی مورد بررسی قرار گرفته است که کاهش دامنه در قله های پاسخ فرکانسی را به میزان ۲۰ دسیبل نشان میدهد.
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( تابستان ۹۵ ۱۳۹۵ )
چکیده
با توجه به آنکه سرمایه گذاری بخش خصوصی با استفاده از سپرده های مردم نزد بانک ها انجام می شود، مقدار این سپرده ها بر میزان سرمایه گذاری و تولید کشور اثر دارد. عوامل مختلفی حجم سپرده های بخش خصوصی نزد بانک ها را تحت تأثیر قرار می دهند که در این مقاله رابطۀ بین فرصت های رانت جویی و حجم سپرده ها با استفاده از الگوی رگرسیون خود توضیح با وقفه های گسترده در اقتصاد ایران طی سالهای (۱۳۸۹-۱۳۵۰) مورد تحلیل و آزمون تجربی قرار گرفته است. نتایج حاصل از تخمین مدل های تحقیق نشان می دهند: اختلاف نرخ ارز غیر رسمی و رسمی با ضریب (۱۴۸۶/۰-) و اختلاف نرخ بهره در بازار غیر رسمی و رسمی با ضریب (۳۴۶۸/۰-) حجم سپرده ها را در کوتاه مدت تحت تأثیر قرار می دهند. همچنین بر اساس رابطۀ تعادلی بلند مدت برآوردی، کشش حجم سپرده های بانکی نسبت به اختلاف نرخ ارز غیر رسمی و رسمی و اختلاف نرخ بهره در بازار غیر رسمی و رسمی، به ترتیب (۰۱۶۶/۰-) و (۰۳۸۹/۰-) است که این یافته، اثر منفی و معنی دار متغیّرهای نمایانگر رانت جویی بر حجم سپرده های کوتاه مدت بخش خصوصی نزد بانک ها را تأیید می کنند و نشان می دهند که فرصت های رانت جویانه مردم را تشویق می نمایند تا به منظور کسب سود بیشتر، سپرده های خود را از بازار رسمی پول خارج کرده و به بازارهای غیر رسمی انتقال دهند.
امیر سلیمانی، قنبرعلی شیخ زاده، رضا مداحیان،
دوره ۱۶، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده
یکی از چالشهای موجود در استفاده از روشهای تمام کوپل در حل معادلات ناویر-استوکس، هزینه محاسباتی بالای این روشها در تشکیل ماتریس ضرایب و حل دستگاه معادلات خطی است. یکی از راه حلهای موجود برای کاهش هزینه محاسبات اینگونه روشها، افزایش سرعت همگرایی است. از این رو عملکرد الگوریتم مورد استفاده در مدل-سازی جریان، میتواند تاثیر به سزایی در کاهش هزینه محاسباتی داشته باشد. در این مقاله به ارائه یک رهیافت برای بهبود عملکرد روش تاثیر فیزیکی در حل جریان تراکم-ناپذیر، در شبکه مرکز سلولی پرداخته میشود. گسستهسازی بهینه شده برای سرعت جابجا کننده بر روی سطح کنترل، توضیح داده و با روشهای قبل مقایسه شده است. مزیتهای روش جدید در مقایسه با مدلهای مشابه به طور کامل مورد بررسی قرار گرفته است. الگوریتم بهینه شده، با حل جریان پایا در یک حفره مربعی با درپوش متحرک در عددهای رینولدز ۱۰۰ تا ۱۰۰۰۰ و جریان گذرنده از پله در عدد رینولدز ۸۰۰مستندسازی شده است. مقایسه روند همگرایی روش جدید در حل مسائل نمونه در شبکه یکسان با روشهای پیشین و بررسی تغییرات باقیمانده در هر تکرار نشان دهنده عملکرد مناسب روش بهبودیافته است. با توجه به اینکه روش بهبود یافته مشابه روشهای قبلی از تعداد ۹ سلول برای گسستهسازی معادلات استفاده میکند، ظرفیت حافظه و هزینه محاسباتی یکسانی دارد. لذا افزایش سرعت همگرایی در روش بهبودیافته نشان دهنده عملکرد بهتر روش جدید میباشد. روش بهبودیافته میتواند به عنوان پایهای برای توسعه کدهای دینامیک سیالات محاسباتی برای شبکه مرکز سلولی مورد استفاده قرار گیرد.
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده
روشهای تشخیص خسارت لرزهاساس به دلیل بینشی که از رفتار دینامیکی کلی سازه میدهند، برای ارزیابی خسارت در سازههای بنایی، مورد استقبال هستند. با توجه به ناهمگنی و پیچیدگی رفتار سازههای بنایی که اکثراً ناشی از رفتار غیرخطی سطوح تماس میباشد، مدلسازی دقیق آنها امری چالش برانگیز است. نظر به ماهیت ناپیوسته و مرکب سازههای مصالح بنایی، مدلسازی به روش المان مجزا یکی از روشهای مناسب برای مدلسازی این گونه سازهها، مخصوصاً رفتار غیرخطی آنها میباشد. بدین منظور در اولین گام در پژوهش حاضر، دیوارهای مصالح بنایی به روش ریزمدلسازی در نرمافزار ۳DEC مدلسازی و رفتار غیرخطی آن با نتایج آزمایشهای معتبر مقایسه و صحت آن مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به اینکه نرمافزار ۳DEC قادر به محاسبه مستقیم فرکانسهای اصلی سازه نیست، هدف بعدی، ارائهی روشی برای استخراج غیرمستقیم فرکانس و پارامترهای رفتاری دینامیکی در محیط نرمافزار المان مجزا میباشد. نتایج روش پیشنهادی مذکور با نتایج تحلیل فرکانسی در روش المان محدود مقایسه و از صحت عملکرد آن اطمینان حاصل شد. در مرحلهی بعد، به منظور یافتن رابطهی بین رشد ترک و خسارت در دیوار با رفتار دینامیکی، سازه تحت تأثیر سطوح خسارت مختلف قرار گرفت و در هر سطح خسارت، فرکانسهای اصلی آن استخراج شدند. در انجام تحلیلها، فرکانس بهعنوان شاخص رفتار دینامیکی، و جابهجایی بالای دیوار بهعنوان شاخص خسارت انتخاب شدند. بر اساس دادههای تحلیل شده، علیرغم تغییرشکل کوچک سازه با افزایش سطوح خسارت، افت فرکانس نسبی قابلتوجهی مشاهده می-شود که متناسب با رشد و ظهور ترک در سازه است.
محمد پورجعفرقلی، قنبرعلی شیخ زاده، رضا مداحیان،
دوره ۱۷، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۹۶ )
چکیده
در کار حاضر، شبیهسازی عددی جریان مافوق صوت، پایدار و تراکمپذیر هوا در یک ژنراتور هیدرودینامیک مغناطیسی (ام.اچ.دی) مورد مطالعه قرار گرفته است. این جریان بصورت ایدهآل با عدد رینولدز مغناطیسی پائین در نظر گرفته شده است. یک کانال دو بعدی با چهار جفت الکترود و هندسهها و شرایط مرزی مختلف به عنوان مدل ژنراتور ام.اچ.دی فارادی مورد بررسی قرار گرفته است. مدل محاسباتی متشکل از معادلات ناویر استوکس کوپل شده با جملات چشمه الکترومغناطیسی، معادلات ماکسول و قانون اهم میباشد. برای حل معادلات ناویر استوکس از حل کننده بر پایه چگالی به صورت ضمنی و برای حل معادله پواسون، از روش پتانسیل الکتریکی استفاده شده است. ابتدا شرایط مرزی دما ثابت و شار حرارتی ثابت با هم مقایسه شده و با توجه به گرمایش ژول کمتر و تولید توان الکتریکی بالاتر، شرط مرزی شار حرارتی ثابت برای ادامه کار انتخاب شده است. سپس اثر شکل هندسی کانالهای ام.اچ.دی با سطح مقطع ثابت، واگرا، همگرا و ترکیبی واگرا-ثابت بر راندمان و توان الکتریکی خروجی بررسی شده است. نتایج نشان میدهد که توان و راندمان الکتریکی در کانال ترکیبی واگرا-ثابت نسبت به سایر هندسهها بالاتر بوده و گرمایش ژول کمتری دارد. با توجه به گرمایش ژول ناشی از اعمال میدان مغناطیسی و اهمیت خنک کاری موتور، استفاده از گاز عامل دیگری مانند کریپتون نیز مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
دوره ۱۷، شماره ۱۰۸ - ( بهمن ۱۳۹۹ )
چکیده
هدف از این تحقیق استفاده از خصوصیات فیلم ضدمیکروبی پلیاتیلنی تهیهشده حاوی میکروکپسولهای نایسین و لیمونن در بستهبندی پنیرپروسس بود. در این تحقیق میکروکپسولهای دارای نایسین(IU/mg۵/۰، ۱، ۵/۱، ۲ و ۵/۲) و لیمونن (۵، ۷، ۱۰، ۱۴، ۲۱ و ۲۸ میکرولیتر بر میلیگرم) با روش ژلاسیون تهیه شدند. پس از بهینهسازی ، میکروکپسولهای نایسین و لیمونن در فرمولاسیون فیلم بر پایه پوشش پلیاتیلنی استفاده شدند. پس از بستهبندی پنیرپروسس در این فیلم که حاوی میکروکپسولهای اپتیمم شده حاوی غلظتهای (۱، ۵/۱ و ۲ میکرولیتر بر میلیگرم نایسین و ۵، ۷ و ۱۰ میکرولیتر بر میلیگرم لیمونن)، جمعیت میکروبی کل، کپک و مخمر، استافیلوکوکوس کواگولاز مثبت، اشرشیاکلی در روز های اول تولید، بیستم، چهلم و شصتم نگهداری بررسی شدند.
نتایج آزمایش با روش آنالیز واریانس دوطرفه و آزمون دانکن در سطح معنیداری ۰۵/۰ درصد آنالیز شدند. در طی شصت روز نگهداری میزان شاخصهای میکروبی کل، کپک و مخمر، استافیلوکوکوسکواگولازمثبت و اشرشیاکلی با کاهش معنیداری مواجه بود(p≤۰,۰۵).
نتایج نشان داد که تیمار فیلم بستهبندی حاوی نایسین با غلظت IU/mg۲ و لیمونن با غلظت ۱۰ میکرولیتر بر میلیگرم در طی دوره نگهداری منجر به حفظ کیفیت بالاتری در تیمارهای پنیر پروسس گردید و به عنوان تیمار بهینه انتخاب شدند.
هژیر احمدکرماج، رضا مداحیان، مهدی معرفت،
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۷ )
چکیده
دوغاب یخ به ترکیبی از ذرات ریز یخ با سیال حمل کننده مایع مانند آب گفته میشود. توانایی تغییر فاز در این ترکیب سبب شده که در زمینههای ذخیرهسازی دما و در بخشهای مختلف تهویه بهعنوان مبرد سرمایشی سیکل ثانویه بهشدت مورد توجه محققین قرار بگیرد. در مطالعه حاضر جریان تغییر فاز دهنده دوغاب یخ در داخل لولههای افقی بهصورت عددی و با استفاده از نرمافزار فلوئنت مورد بررسی قرارگرفته است. ماهیت دوفازی ترکیب دوغاب یخ با استفاده از مدل دوفازی اویلر-اویلر و بر پایه تئوری جنبشی جریانهای دانهای مورد بررسی قرارگرفته است. در این پژوهش اثر تغییر فاز ذرات یخ بر روی میزان حرارت و جرم مبادله شده بین فازی مورد بررسی قرار گرفته و افزایش ۱۲ درصدی ضریب انتقال حرارت محلی برای استفاده از ترکیب دوغاب یخ نسبت به آب خالص تکفاز مشاهده شده است. همچنین با بررسی میزان انتقال جرم و انتقال حرارت در طول لوله مشخص شده است که ضریب جابهجایی حرارتی در طولی از لوله که بزرگتر از ۱۰-۱۵ برابر قطر لوله است، به صورت ثابت باقی میماند. در حالی که تغییرات میزان جرم میانگین مبادله شده در طول ۱۰ الی ۱۵ برابر قطر لوله به بیشترین میزان ممکن (بین ۲-۵ برابر خروجی) رسیده و پس از آن کاهش مییابد ضمن آنکه که در ۲۰ درصد انتهایی طول لوله، روند کاهشی سریعتر است.
اشکان ترابی فارسانی، رضا مداحیان، امیرحسین نظری، محمد مهدی هیهات،
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده
در این پژوهش رسوب ذرات آسفالتین در نفت خام مدلسازی شده است. فرض شده است پدیدهی رسوبگذاری شامل دو مرحله است: انتقال ذرات آسفالتین به نزدیک سطح و اتصال این ذرات به سطح. باتوجه به اندازهی میکرومتری ذرات آسفالتین از نگرش گونه برای مدلسازی انتقال و اتصال ذرات آسفالتین استفاده شده است. مدلسازی انتقال ذرات آسفالتین به نزدیک سطح توسط پخش ناشی از آشفتگی جریان و حرکات براونی ذرات، انجام شده است. فرآیند اتصال نیز توسط یک واکنش شیمیایی سطحی مرتبه اول مدلسازی شده است. همچنین در مدلسازی انجام شده، اثرات شرایط عملیاتی مانند دمای سطح و سرعت در نرخ اتصال ذرات در نظر گرفته شده است. درنهایت تاثیر متغیرهای سرعت، دمای سطح و غلظت ذرات آسفالتین بر نرخ رسوبگذاری مدلسازی شده است و با دادههای آزمایشگاهی مقایسه شده است. روند نتایج حاصل به خوبی با دادههای آزمایشگاهی تطابق دارد بطوریکه بیشترین مقدار خطای مدلسازی برابر با ۲۰ درصد است. همچنین علاوه بر نرخ رسوبگذاری، نرخ انتقال و اتصال حاصل از مدلسازی نیز آورده شده است. نتایج در این مورد نشان میدهند که برای رسوب ذرات آسفالتین، اتصال ذرات بسیار پراهمیتتر از انتقال ذرات است و به همین دلیل مدلسازی صحیح اتصال ذرات تاثیر زیادی در پیشبینی نرخ رسوب ذرات آسفالتین دارد.
سیدمحمدابراهیم علینقی مداح، سید جمال حسینی پور، محمد بخشی جویباری،
دوره ۱۸، شماره ۸ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده
آلیاژهای آلومینیوم به دلیل ویژگی نسبت استحکام به چگالی بالا در صنایع مختلف کاربرد گستردهای پیدا کردهاند. این آلیاژها در دمای محیط قابلیت شکلپذیری مناسبی ندارند و لذا در دماهای بالا شکلدهی آنها انجام میشود. از روشهای شکلدهی گرم که برای آلیاژهای آلومینیوم استفاده میشود میتوان به کشش عمیق گرم و شکلدهی داغ با گاز اشاره نمود. این دو روش هر کدام دارای مزایا و معایب خاص خود هستند. در این پژوهش یک فرآیند شکلدهی ترکیبی شامل کشش عمیق گرم و شکلدهی داغ با گاز۱ مورد استفاده قرار گرفته است. در این فرآیند در مرحله اول با استفاده از کشش عمیق گرم پیش فرم ایجاد شده و در مرحله دوم به کمک شکلدهی داغ با گاز قطعه نهایی تولید میشود. هدف از این پژوهش ،بهینهسازی سطوح پارامترهای اصلی فرآیند برای شکلدهی قطعات مکعبی از جنس ورق آلیاژ آلومینیوم ۵۰۸۳ میباشد. این پارامترها شامل دما و نیروی ورقگیر در مرحله کشش عمیق و دما و فشار گاز اعمالی در مرحله شکلدهی با گاز میباشند. بهترین سطوح پارامترهای فرآیند، با استفاده از روش طراحی آزمایشات تاگوچی انتخاب گردید. نتایج نشان میدهد که در دمای ۳۵۰ درجه سانتیگراد و نیروی ورقگیر ۱۰۰۰ نیوتن برای کشش عمیق و همچنین دمای ۴۸۵ درجه سانتیگراد و فشار ۰,۶ مگاپاسکال برای مرحله شکلدهی با گاز میتوان به کمترین میزان نازک شدگی در قطعه دست پیدا کرد. در این شرایط حداکثر نازک شدگی ۲۲ درصد بدست آمده است.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۵ - ( شهریور ۱۴۰۰ )
چکیده
قنبرعلی شیخ زاده، محمد نظیفی فرد، رضا مداحیان، خدیجه کاظمی،
دوره ۱۹، شماره ۱ - ( دی ۱۳۹۷ )
چکیده
امروزه افزایش کارآیی و بهینهسازی سیستمهای انرژی از نظر اقتصادی و زیستمحیطی دارای اهمیتی ویژه است. تاکنون روشهای مختلفی برای افزایش انتقال حرارت در سیستمهای حرارتی پیشنهاد شده است که از آن جمله میتوان به استفاده از نانوسیالات و بهکارگیری انواع مغشوشکنندههای جریان سیال اشاره نمود. در مقاله حاضر، بهکارگیری توأمان نانوسیال و نوارهای پیچشی بهمنظور ارتقای ضریب انتقال حرارت بهصورت عددی بررسی شده است. در شبیهسازی عددی از یک مدل دوفازی اویلری- لاگرانژی استفاده شده است. همچنین، مدلهای مختلف آشفتگی برای شبیهسازی آشفتگی سیال مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که افزایش کسر حجمی نانوذرات، کاهش نسبت پیچش و افزایش عدد رینولدز منجر به افزایش انتقال حرارت میشود. با کاهش نسبت پیچش از ۱۵ به ۵، مقدار انتقال حرارت از ۸ تا ۱۶% افزایش مییابد. با افزایش عدد رینولدز از ۱۰۰۰۰ به ۲۰۰۰۰، اختلاف دمای حداکثر مقاطع تا ۴/۵% کاهش را نشان میدهد. همچنین، مشاهده شد که با حرکت به سمت پاییندست جریان، مقدار اختلاف دمای حداکثر مقاطع کاهش مییابد. افزایش انتقال حرارت با حرکت بیشتر سیال و افزایش اثرات بیشتر نوار پیچشی به سمت پاییندست از دلایل این کاهش هستند.
محسن رشیدینژاد، رضا مداحیان، علیاکبر عباسیانآرانی،
دوره ۲۰، شماره ۴ - ( فروردین ۱۳۹۹ )
چکیده
برج خنککن مداربسته بهعنوان ترکیبی از برجهای مرطوب و خشک تعریف شده که در آن آب گرم مانند برجهای خشک از درون دسته لولههایی عبور نموده و هوای محیط بهصورت اجباری یا طبیعی از روی آن عبور مینماید. در این روش در زمانهایی که هوای محیط جوابگوی نیاز طرح نیست آب ثانویه بهصورت سیکل باز گردش نموده و روی لولهها پاشیده میشود. در این پژوهش عملکرد یک نمونه از برج خنککن مرطوب مداربسته بهصورت تجربی و عددی مورد بررسی قرار گرفته است. در این راستا تاثیر شرایط محیطی بر تغییرات دمایی آب فرآیند، آب اسپری و هوای عبوری از برج مورد ارزیابی قرار گرفته و مقادیر ضرایب انتقال جرم و حرارت روی سطح لولههای حاوی آب گرم محاسبه شده است. مطابق با این نتایج، افزایش دما و رطوبت هوای محیط منجر به کاهش ضرایب انتقال جرم و حرارت روی سطح لولهها میشود. نرخ کاهش ضرایب انتقال حرارت و جرم با افزایش دمای هوای ورودی از دمای ۲۷۸ تا K۲۸۸ بهترتیب ۳% و ۴% و از دمای ۲۸۸ تا K۲۹۸ نیز بهترتیب ۶ و ۷% است. با افزایش دما از ۲۹۸ تا K۳۰۸ ضرایب انتقال حرارت و جرم هر دو به یکباره ۱۸% کاهش مییابند و پس از آن مجدداً این شیب به ۴% میرسد. نرخ کاهش ضریب انتقال حرارت و جرم با افزایش رطوبت نسبی از ۱۰% تا ۲۰% بسیار ناچیز و از ۲۰% تا ۴۰% تقریباً ثابت و از ۴۰% تا ۵۰% کاهش ۱۶% در ضرایب انتقال حرارت و جرم مشاهده شده است.
رضا مداحیان، علی اکبر عباسیان آرانی، محسن رشیدی نژاد،
دوره ۲۰، شماره ۱۱ - ( آبان ۱۳۹۹ )
چکیده
عیب اصلی برجهای خنککن خشک جریان طبیعی، تأثیر شرایط جوی نظیر دمای محیط و وزش باد بر روی عملکرد حرارتی این نوع از برجها است. وزش باد باعث اختلال در جریان طبیعی هوای درون برج شده و با ایجاد گردابههایی در پشت و درون برج، ساختار جریان هوا را کاملاً مغشوش میکند. در هنگام وزش باد، سرعت هوای وارد شده از لوورهای جلوی برج به حدی زیاد است که به جای خروج از دهانه برج، از لوورهای روبرویی عبور میکند. اثر منفی این پدیده باعث کاهش قدرت سرمایی برج و در نتیجه کاهش توان تولیدی توربین در نیروگاههای سیکل ترکیبی میگردد. یک راهکار مناسب جهت رفع این مشکل، تنظیم صحیح و به موقع لوورها است. لذا در پژوهش حاضر عملکرد حرارتی برج خنککن خشک در شرایط باز و بسته شدن لوورهای جلویی و تغییر زوایای آنها مورد ارزیابی قرار گرفته است. در این راستا، یک واحد برج خنککن خشک جریان طبیعی مطابق با ابعاد برج مستقر در نیروگاه سیکل ترکیبی یزد به صورت سهبعدی و با بهرهگیری از نرمافزار فلوئنت شبیهسازی شده و نتایج حاصل از حل عددی با نتایج تجربی اعتبارسنجی گردیدهاند. جهت مدلسازی جریان مغشوش از مدل توربولانسی

استفاده شده و عملکرد برج در سه حالت بدون وزش باد، با وزش باد و لوورهای کاملاً باز و با وزش باد و لوورهای نیمه باز مورد بررسی قرار گرفته است. مطابق نتایج، با نیمه باز گذاشتن لوورهای واقع تا زاویه
°۶۰ میتوان انتقال حرارت را ۱۶% و دبی جرمی را ۱۵% افزایش داد.
محمدحسین رمضانی، محمد مهدی نوروزی، رضا مداحیان، محمد رضا انصاری،
دوره ۲۱، شماره ۱۱ - ( آبان ۱۴۰۰ )
چکیده
هدف از این پژوهش، ایجاد انواع الگو جریان دوفازی و بدست آوردن نقشه الگو جریان برای دو فاز آب و هوا در یک لوله عمودی از جنس پلکسی گلس شفاف به قطر ۵۰ میلیمتر و طول ۳۹۰ سانتیمتر و محاسبه سرعت میانگین حباب تیلور است. سیستم آزمایشگاهی لازم جهت انجام این پژوهش در آزمایشگاه جریانهای چندفازی دانشگاه تربیت مدرس توسط تیم تحقیقاتی جریانهای چندفازی طراحی و ساخته شده است. سه الگوی جریان حبابی، اسلاگ و متلاطم برای ۳۲۰ سرعت ظاهری مختلف آب و هوا ایجاد و بررسی شدند. برای ایجاد الگوی جریان حبابی در ورودی هوا از یک توزیعکننده هفت طبقه با قابلیت تغییر در تعداد حبابهای تولید شده، استفاده شده است. تاثیر سرعت ظاهری هر فاز بر الگوی جریان مورد ارزیابی قرار گرفت و نقشه الگو جریان برای۳۲۰ داده مختلف رسم شد. به کمک پردازش تصاویر بدست آمده از دوربین سرعت بالا، سرعت میانگین حباب تیلور برای حالتهای جریاتی مختلف به همراه عدم قطعیت در محاسبه سرعت محاسبه شد. همچنین به کمک نتایج بدست آمده برای ۵ سرعت مختلف از فاز مایع نمودار تغییر سرعت متوسط حباب تیلور با افزایش سرعت فاز گازی رسم و با رابطه نیکلین مقایسه شد.
دوره ۲۲، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۱ )
چکیده
رشد سبز، بر تولید و عرضه محصولات سازگار با محیطزیست تأکید دارد و به عنوان یک راهبرد مناسب برای رشد اقتصادی همراه با نگهداری و حفظ منابع طبیعی و کاهش انتشار آلودگی در کشورها مطرح است. با توجه به آنکه ایران به عنوان یک کشور درحال توسعه، در زمینه شاخص رشد سبز، عملکرد مطلوبی ندارد، لازم است تا در این زمینه، انرژیبری و آلایندگی فعالیت های مختلف اقتصادی و شناسایی فرصت های اقتصادی رشد سبز از نظر شاخص های تولید و اشتغال، مورد ارزیابی قرار گیرد. این تحقیق با استفاده از روش داده - ستانده انرژی چند عاملی و اطلاعات جدول داده - ستانده سال ۱۳۹۵، در پی بررسی و تحلیل تأثیر تقاضای نهایی بر مصرف انرژی اولیه، انتشار CO۲، رشد اقتصادی و مشاغل انرژی است که درنتیجۀ آن، با در نظر گرفتن همزمان دو شاخص رشد و اشتغال، پتانسیل های رشد سبز در بخشهای اقتصادی ایران مورد شناسایی قرار می گیرند. نتایج تجربی این تحقیق، نشان میدهد که بخشهای مربوط به تولید محصولات کشاورزی، دامی، خدماتی و محصولات غذایی، دارای کمترین میزان انتشار دیاکسیدکربن به ازای هر واحد رشد تولید و رشد مشاغل انرژی هستند. در مقابل، به دلیل پتانسیل پایین رشد سبز خدمات حمل و نقل، فلزات اساسی، محصولات از لاستیک و پلاستیک، تشویق افزایش تقاضای نهایی برای محصولات این بخشها، جذاب نخواهد بود؛ بهطوریکه برای برنامهریزی رشد سبز، به تغییرات ساختاری در این بخشها، نیاز است.