۲۲ نتیجه برای مدنی
دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۲ )
چکیده
اوتیسم یک اختلال عصب شناختی است. بسیاری از کودکان مبتلا به اوتیسم در زبان تحولی ندارند و معمولأ تمایل به برداشتهای تحتاللفظی از عبارات دارند. این مسأله در درک زبان استعاری مشکل ایجاد میکند که این اشکالات در دو بعد استعارات کلامی و دیداری دیده میشود. مطالعه حاضر با هدف مقایسه درک استعاری شنیداری و دیداری در کودکان اوتیسم خفیف و کودکان عادی انجام گرفته است. پژوهش حاضر یک پژوهش مقطعی و علی- مقایسه ای است. نمونه آماری این پژوهش شامل ۳۰ پسر ۷ تا ۱۰ سال مبتلا به اوتیسم خفیف در حال تحصیل در مراکز آموزشی کودکان استثنایی شهر مشهد و ۳۰ کودک عادی همتاسازی شده از نظر سنی است که به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. پس از ارزیابی اولیه زبانی توسط آزمون درک استعاری مورد سنجش قرار گرفتند و جهت تجزیه و تحلیل دادهها از آزمون آماری یو من ویتنی و نرم افزار SPSS ۲۳ استفاده شد. نتایج تحلیل دادهها نشان داد که در درک استعاری به صورت کلی بین کودکان اوتیسم و طبیعی تفاوت معناداری وجود دارد (P<۰/۰۰۱)، همچنین، در درک استعارههای دیداری و شنیداری نیز دو گروه تفاوت معناداری را نشان دادند (P<۰/۰۰۱). نتایج به دست آمده بیانگر این است که کودکان مبتلا به اوتیسم در مقایسه با کودکان عادی از نظر درک استعاری دیداری و شنیداری عملکرد پایینتری دارند و در نظر گرفتن این مساله میتواند در برنامهریزی و طراحی محتوای آموزشی و مداخلات توانبخشی در جهت ارتقاء عملکرد آموزشی و اجتماعی این کودکان مفید باشد.
دوره ۵، شماره ۷ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
در این جستار بخشهایی از ترجمه اشعار فریدون مشیری در کتاب مختارات من الشعر الفارسی الحدیث از محمد نورالدین عبدالمنعم، که برگردان گزیدهای از اشعار معاصر فارسی به عربی است از دید مطالعات توصیفی فرایند- مدار ترجمه و با تکیه بر نظریه هنجارهای گدئون توری بررسی میشود. این شیوه به فرایند ترجمه یا خود عمل ترجمه میپردازد. نظریه وی به قالبهای ادبی اشاره میکند که در هر فرهنگ خاصی وجود دارد و یکی از دستاوردهای اصلی آن این بود که توجه همگان را از رابطه تک متون مبدأ و مقصد به روابطی معطوف ساخت که میان خود متون مقصد وجود دارد. نتیجه اصلی ارزیابی کیفی تعریب عبدالمنعم حاکی است که اثر وی از پذیرش در فرهنگ مقصد برخوردار است؛ اما از بسندگی وکفایت در مبدأ به دور است. دو دیگر مسئلۀ فهم نادرست معانی کلمات، اصطلاحات، عبارات یا جملات است که به تحریف دلالتی، سبکی یا معنایی منجر می شود.
دوره ۷، شماره ۲۸ - ( مهر و آبان ۱۳۹۸ )
چکیده
باورها و سنتهای ایرانی و از پی آن نقش و جایگاه معصومان و قهرمانان کهن این سرزمین، در آیینها، اسطورهها و نمادهای شیعیان ایران، بهویژه در فرهنگ و شعائر و هنرهای عاشورایی، نمودها و جلوههای زیادی دارند و در بسیاری از سنتهای دینی، بنمایههای این پندارها را میتوان مشاهده کرد. در این میان، نسخ تعزیه، بهدلیل حشر و نشری که با عامۀ مردم داشتهاند، از این باورمندی سرشارترند. در این مقاله کوشش شده است تأثیر داستانِ سیاوش بر روایت نسخۀ تعزیه امام حسین(ع) نشان داده شود. از این رو، ضمن روایت خلاصۀ دو داستان و ویژگیهایشان، همانندیها و پیوندهای آنها در زمینۀ تولد رازناک از مادری آسمانی، جنبۀ ازلی بودن، کنشها و واکنشهای طبیعت در برابر این قهرمانان، پیشگویی و آگاهی ایشان از سرنوشتشان، حضور فرازمینیها در روایت دو داستان، مرکب و ادوات ویژه، پاکنهادی و شهادتطلبی، تکرارشوندگی در بستر تاریخ، نیایش و شفاعت و نمادها و اشارات مشترک، واکاوی میشود. این پژوهش در پی پاسخ به این پرسش است که چگونه میتوان در کنار روایت یک واقعۀ تاریخی، سرگذشت رازآلود قهرمانان اساطیری را با پیشوایان مذهبی در آمیخت؛ بهگونهای که آن شخصیت را برای مردم باورپذیرتر و حتی درخور ستایش بیشتر سازد.
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۱۲- )
چکیده
کنترل مستقیم گشتاور (DTC) ماشین سنکرون مغناطیس دائم داخلی (IPMSM) ساختار ساده و پاسخ دینامیکی سریع برای گشتاور، ارائه می کند. روش رایج کنترل مستقیم گشتاور که مبتنی بر جدول انتخاب ولتاژ است، معایبی همچون ریپل شار و گشتاور و همچنین فرکانس کلیدزنی متغییر، را دارا می باشد. این مقاله روش کنترل مستقیم گشتاور مبتنی بر جدول انتخاب ولتاژ بهینه شدهای را برای کاهش توأمان ریپل شار و گشتاور با تاکید بر ساختار ساده و دینامیک سریع، ارائه میدهد. جدول انتخاب ولتاژ جدیدی تنها با دو بردار ولتاژ فعال برای هر ناحیه معرفی شده و باند هیستریزیس گشتاور با واحد محاسبه گر ضریب وظیفه جایگزین گردیدهاست. برای کاهش ریپل شار کنترلر رایج مبتنی بر باند هیستریزیس با روش سادهی تزریق مثلثی فرکانس بالا (dithering) جایگزین شدهاست. واحد محاسبه گر ضریب وظیفه برای اعمال ضریب وظیفه به بردارهای انتخابی با هدف کمینه کردن ریپل گشتاور پیاده سازی شده است. افزایش فرکانس کلیدزنی در کنترل مستقیم گشتاور رایج به دلیل وجود تاخیر در تخمین شار و گشتاور؛ حتی زمانی که باندهای هیستریزیس به اندازه ی کافی کاهش پیدا کرده باشند، ممکن نیست. این مقاله با تلفیق روش محاسبه ضریب وظیفه و تزریق موج مثلثی فرکانس بالا، فرکانس کلیدزنی را افزایش میدهد. بنابراین، این روش شکل موجهای با ریپل کمتری به طور همزمان برای شار و گشتاور ایجاد میکند. در روش پیشنهادی ساختاری مبتنی بر مقایسهی شکل موجها، برای محاسبه ی ضریب وظیفه استفاده شده است؛ بنابراین ویژگیهای ذاتی روش کنترل مستقیم گشتاور مانند سادگی ساختار و پاسخ سریع تا اندازهی زیادی حفظ شدهاند.
دوره ۱۲، شماره ۵۶ - ( خرداد و تیر ۱۴۰۳ )
چکیده
فانتزی یکی از گونههای داستان است که در سدههای اخیر در ادبیات کودک و نوجوان مورد توجه قرار گرفته است. تسخیرشدگان جزیره بادیان رمانی در ردۀ نوجوان به نویسندگی بدری مشهدی است. در پژوهش حاضر این داستان به روش تحلیلی ـ توصیفی و کتابخانهای، از نظر عناصر و ساختار فانتزی و ادبیات اقلیمی مورد بررسی قرار گرفته است. در این پژوهش تعریف جدیدی از گونه فانتزی، تحت عنوان فانتزی اقلیمی ارائه و با بررسی رمان مذکور نشان داده شده است که داستان تسخیرشدگان جزیره بادیان یک فانتزی اقلیمی است. همچنین نویسنده با استفاده از ژانر فانتزی اقلیمی علاوهبر آنکه به خلق داستانی گوتیک و ترسآور با فضایی بومی اقدام کرده است نهتنها نیاز به هیجانطلبی نوجوانان را برآورده ساخته، بلکه توجه نوجوان را از نمونههای مشابه خارجی به نمونه بومی و ایرانی معطوف کرده است. همچنین از گونه فانتزی اقلیمی برای آشنایی مخاطبان با فرهنگ، تاریخ، آداب و رسوم، خرافات و ... یک منطقه خاص بهره گرفته است. بنابراین این داستان را میتوان نمونه یک داستان فانتزی اقلیمی ایرانی قلمداد کرد.
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( فروردین و اردیبهشت ۱۴۰۱ )
چکیده
تحلیل فرایند شکلگیری زبان عرفانی با توجه به سرچشمۀ اصلی آن یعنی قرآن، ساحت پژوهشی مهم و تازهای است که به دلیل تنوع و وسعت متون عرفانی، پژوهشهای بنیادین و خلاقانهای را میطلبد که بتوانند در کشف ابعاد پنهان این زبان راهگشا باشند. بنابراین هدف این پژوهش ارائۀ یک الگوی پیشنهادی تازه برای تحلیل فرایند شکلگیری زبان عرفانی است که با عنوان رفتارشناسی واژه معرفی میگردد. رفتارشناسی واژه که به تحلیل تغییرات معنایی واژههای قرآنی در متون تعلیمی عرفانی میپردازد، گامی در جهت تحلیل خلاقانۀ فرایند شکلگیری زبان عرفانی است. الگوی رفتارشناسی واژه، با بهرهگیری از مزیتهای نظریۀ میدانی۱ کرت لوین۲ در روانشناسی و نظریۀ ایزوتسو، شکل تازهای از تحلیل زبان عرفانی را پدید میآورد. نظریۀ میدانی لوین به سبب توجه به تأثیرات محیطی بر رفتار۳ و نظریۀ ایزوتسو به دلیل توجه به تأثیر مستقیم قرآن بر عرفان و تصوف اسلامی و مبحث معنی اساسی و معنی نسبی در این پژوهش کارآمدند. دستاورد پژوهش آن است که رفتارشناسی واژه را به عنوان راهی تازه در جهت تحلیل زبان عرفانی ارائه میکند.
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( پاییز و زمستان ۱۳۸۸ )
چکیده
مطالعه و تبیین ساختار نظام قدرت منطقهای در مناطق مختلف جغرافیایی کره زمین، کمک مؤثری به آگاهی و شناخت کشورها و قدرتهای منطقهای ـ در بررسی سیاستهای فرامرزی آنها ـ میکند. ردهبندی این گونه کشورها براساس قدرت ملی، شناخت آنها را تسهیل میکند. با تعیین منزلت ژئوپلیتیک یک کشور میتوان موقعیت آن کشور را برپایه وزن ژئوپلیتکی آن نسبت به سایر کشورها در سطح منطقهای یا جهانی مشخص کرد. برای دستیابی به منزلت ژئوپلیتیک هر کشور، سنجش قدرت ملی آن کشور امری ضروری بوده و این مهم مستلزم ارزیابی و محاسبه مؤلفهها و عوامل مختلف مادی و غیرمادی قدرت میباشد. درواقع برایند ثقل نیروها و عوامل مثبت و منفی تولیدکننده قدرت ملی یا به عبارت بهتر جمع جبری عوامل تولید قدرت، وزن ژئوپلیتیک کشورها را تعیین میکند. قدرت ملی براساس مؤلفههای ساختاری وزن ژئوپلیتیک تولید شده و درنهایت منزلت ژئوپلیتیکی کشور را شکل میدهد.
با توجه به قرار گرفتن جمهوری اسلامی ایران (ج.ا.ا.) در جرگه کشورهای خاورمیانه، مطالعه و شناخت کشورهای این منطقه در ابعاد مختلف مؤلفههای قدرت و مقایسه آنها با همدیگر، جایگاه ایران را در این منطقه استراتژیک مشخص خواهد کرد. با تعیین قدرتهای برتر یا فروتر و مشخص شدن منزلت ایران در این ساختار نظام قدرت، کنشها و تعاملات منطقهای با شفافیت بیشتری انجام خواهد شد و این موضوع تصمیمسازان و سیاستمداران کشور را در راه تحقق اهداف ملی و صیانت از منافع ملی یاری خواهد رساند.
۱۰/۷/۸۶ پذیرش: ۷/۵/۸۷
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۴- )
چکیده
در سالهای اخیر تلاشهای پژوهشی دامنهداری بر روی شبکه نوری کشسان به عنوان بستری به شدت انعطاف پذیر و مقیاس پذیر برای سرویس دهی به کاربردهای ابری نوظهورِ تقاضا محور معطوف گشته است. به طور خاص، جاسازی شبکه مجازی بر روی شبکه نوری کشسان، راه حل نوید بخشی برای اشتراک گذاری ریز دانه منابع پردازشی گرهها و پهنای باند نوری فراهم آورده است. با توجه به تنوع و ناهمگونی در ملزومات تاخیر برپایی کاربردهای نامتجانس ابری، در این مقاله یک زمانبند کارآمد متشکل از دو صف ارایه شده که جاسازی درخواستها با تمایز در تاخیر برپایی را به شکل منصفانهای تدارک دیده است. نتایج شبیه سازیهای رایانهای گسترده بر روی دو شبکه زیرین نمونه نشان داد که معماری پیشنهادی قادر است توامان عملکرد نرخ انسداد و عدالت زمانبند متداول یک صفی را در گستره وسیعی از تغییرات بار ترافیک ورودی به طرز چشمگیری بهبود دهد.
دوره ۱۳، شماره ۵۹ - ( ۱۰-۱۳۹۵ )
چکیده
کاربرد لیپید میکروبی به عنوان منبع جایگزین روغن در سال های ابتدایی قرن ۲۰ مورد توجه قرار گرفت. تولید میکروبی روغن های غنی از اسیدهای چرب غیر اشباع ضروری (سری امگا) یکی از جنبه های مهم تولید روغن تک یاخته است. با توسعه ی فرایند های تکنیکی- اقتصادی و بهینه سازی فرایند تولید، می توان بازده لیپید میکروبی را در مقیاس بالا تامین کرد. در این پژوهش دو سویه ی مخمری استاندارد و چهار سویه ی بومی از نظر پتانسیل تولید لیپید مورد ارزیابی قرار گرفتند. بهینه سازی تولید لیپید در این سویه ها با استفاده از روش طراحی آزمایش ها صورت گرفت و عوامل موثر بر تولید لیپید در این سویه ها مورد مقایسه قرار گرفتند. آنالیز روغن به دست آمده با استفاده از روش کروماتوگرافی گازی – اسپکترومتری توده ای (GC-MS) انجام شد. در بین سویه های استاندارد یارویا لیپولیتیکاDSM۸۲۱۸ و در بین سویه های بومی کریپتوکوکوس آلبیدوس دارای بیشترین میزان تولید لیپید، به ترتیب معادل g/L ۶۵/۷ وg/L ۸۱/۱۱ بودند. آنالیز ترکیب لیپیدی به دست آمده با روش های مورد استفاده، شباهت آن را به روغن های گیاهی نشان داده و علاوه بر آن پتانسیل کاربرد آن را در صنایع غذایی مورد تایید قرار می دهد. کاربرد برنامه ی تاگوچی در زمینه ی بهینه سازی تولید لیپید میکروبی بسیار موثر بوده و باعث افزایش تولید قابل توجهی در سویه های مورد بررسی گردید. این لیپیدها قابلیت کاربرد در صنایع غذایی و دارویی را دارند.
دوره ۱۳، شماره ۶۰ - ( ۱۱-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده روغن میکروبی شباهت زیادی به روغن گیاهی دارد؛ تنها تفاوت موجود غنی بودن روغن میکروبی از اسیدهای چرب غیراشباع است. این روغن ها در صنایع دارویی جهت مقاصد تکنیکی و در صنایع غذایی به عنوان روغن خوراکی قابل استفاده هستند. هدف از این مطالعه افزایش تولید لیپید و میزان اسید های چرب غیر اشباع با کمک موتاسیون در مخمر مولد چربی می باشد. در این پژوهش بهینه سازی تولید لیپید در مخمر یارویا لیپولیتیکا با استفاده از موتاسیون تصادفی با اشعه ماورای بنفش انجام شد و از سرولنین که دارای اثر ممانعت کننده بر تولید لیپید است جهت غربالگری استفاده گردید. موتانت هایی که دارای رشد طبیعی در حضور سرولنین بودند به عنوان سویه های برتر جهت مطالعات بعدی انتخاب شدند. تولید لیپید در سویه های موتانت و وحشی پس از گذشت مدت زمان انکوباسیون مقایسه شد. بدین ترتیب سویه ی موتانتی که دارای افزایش قابل توجهی در تولید لیپید بود انتخاب گردید. بهترین موتانت دارای افزایش ۵۰ درصدی و ۳۰ درصدی به ترتیب در تولید لیپید و بازده رشد بود. میزان لینولئیک اسید نیز پس از موتاسیون افزایش یافت. ترکیب اسیدهای چرب موجود در پروفایل لیپیدی مخمر مورد بررسی، پس از موتاسیون تغییر زیادی نکرده بود. البته میزان اسیدهای چرب غیر اشباع افزایش یافته، لذا این تکنیک جهت بهبود تولید لیپید بسیار موثر بود. استفاده از سرولنین به عنوان یک تکنیک غربالگری موثر در این پژوهش راه را برای جداسازی موتانت های برتر هموار نمود.
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( ۲- )
چکیده
ارتباط مستقیم مبتنی بر شبکه سلولی به دو کاربر سلولی که در مجاورت هم قرار دارند این امکان را می دهد که داده های خود را بطور مستقیم و بدون فرستادن به ایستگاه پایه با یکدیگر معاوضه کنند. این امکان وجود دارد که قسمتی از باند فرکانسی سیستم سلولی به کاربران ارتباط مستقیم اختصاص یابد. در این صورت تداخل بین این کاربران باید مدیریت شود.در این مقاله، دو شیوه متفاوت برای کاهش اثر تداخل در شبکه های متشکل از کاربران ارتباط مستقیم پیشنهاد شده است. یک روش کنترل توان و یک الگوریتم نوبت دهی در حوزه زمان- فرکانس برای حفظ کیفیت سرویس کاربران طراحی شده است. الگوریتم کنترل توان مجموع وزن دار نرخ کاربران را بیشینه می کند. وزنی که به هر کار بر اختصاص می یابد نشانگر اولویت آن کاربر است. در الگوریتم نوبت دهی، زمانیکه میزان تداخل بین دو کاربر زیاد می شود، پهنای باند موجود بین دو کاربر تقسیم می شود. کارایی دو الگوریتم پیشنهادی بر اساس نرخ متوسط یک کاربر و نرخ مجموع متوسط در طی چندین تایم اسلات با همه مقایسه شده اند
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده علیرغم اهمیت بسیار زیاد مفهوم نظم عمومی در سامان بخشی نظام حقوقی و نیز تحدید آزادی های مشروع شهروندان و وجود مابه ازای قانونی، نسبت به نقض، عبور یا عدول از آن، از سالیان دور درخصوص موضوع مهمی همچون تعریف نظم عمومی اتفاق نظری بین صاحبان اندیشه حقوقی ملاحظه نمی شود. لذا دو گروه مخالف و موافق در مقابل هم و با استناد و تمسک به ادله گوناگون سعی در اثبات عقیده خویش داشته و هر کدام استدلالاتی را در راستای حقانیت نظر خود ارائه می کنند. از آن جا که در تمام مواردی که به نظم عمومی استناد می شود، هدف، ممانعت از اجرای امری است که با منافع یا مصالح عمومی جامعه تعارض دارد، شناسایی و ارائه تعریف مفهوم نظم عمومی، موضوع مهمی است که نمی توان از آن به سادگی چشم پوشید. براساس این باور، نگارندگان با توجه به ادله طرفین، ارکان و معیارهای موجود، از نظریه ای دفاع کرده اند که ارائه تعریف را لازم، بلکه ضروری می داند. همچنین به عنوان امری انکارناپذیر تأکید گردیده که تبیین این مفهوم و رفع چالش های موجود به تلاش قانونگذاران و حقوقدانان در تبیین منافع و مصالح اجتماعی نیاز دارد.
پیام رحیم مشائی، سیدمصطفی حسینعلیپور، حمید فاضلی، محسن طاهری قزوینی، ساجده مدنی، کاظم اسماعیلپور،
دوره ۱۶، شماره ۱۳ - ( ويژهنامه مقالات کنفرانس ۱۳۹۵ )
چکیده
دوره ۱۶، شماره ۸۶ - ( ۱-۱۳۹۸ )
چکیده
امروزه اصلاح خواص عملکردی پروتئینها با استفاده از آنزیمهای پروتئولیتیکی به منظور کاربرد هیدرولیزهای حاصل به عنوان آنتیاکسیدان طبیعی و یا عوامل امولسیفایر و کفزا، متداول گشته است. در این پژوهش پروتئین بافتدار سویا با استفاده از آنزیمهای تریپسین تجاری (با منشا خوک)، تریپسین استخراج شده از ماهی سفید، پپسین، آلکالاز و پاپائین هیدرولیز شده و نتایج نشان داد بیشترین درجه هیدرولیز به ترتیب مربوط به تریپسین تجاری خوک ۳۴/۱۹ %، آلکالاز ۰۴/۱۶ %و تریپسین ماهی سفید ۲۹/۱۴ % است. در مقایسه با پروتئین هیدرولیز نشده، بیشترین افزایش ظرفیت امولسیفایری (معنی دار p < ۰,۰۵ ) توسط آنزیم تریپسین تجاری و ماهی سفید ایجاد شده و بیشترین پایداری امولسیون نیز مربوط به هیدرولیزهای تریپسین ماهی سفید و آلکالاز بود. در مقایسه خواص کفزایی هیدرولیزها نسبت به پروتئین هیدرولیز نشده، بیشترین افزایش ظرفیت کف توسط تریپسین تجاری و پس از آن تریپسین ماهی سفید مشاهده شد و کمترین افزایش مربوط به آنزیم آلکالاز بود و بیشترین پایداری کف را هیدرولیز تریپسین تجاری داشته و آنزیم تریپسین ماهی سفید به رغم کارایی کمتر در مقایسه با تریپسین تجاری، در مقایسه با سایر آنزیمها عملکرد بهتری داشته و در مقام دوم قرار گرفت. هیدرولیزهای تهیه شده با تریپسین ماهی سفید بیشترین قدرت مهار رادیکال DPPH و بیشترین قدرت احیا را داشته اما کمترین قدرت مهار رادیکال OH- را داشتند. نتایج این مطالعه نشان داد که تریپسین ماهی سفید قادر است هیدرولیزی با ویژگیهای عملکردی و آنتیاکسیدانی خوب و قابل مقایسه با سایر آنزیمهای تجاری تولید کند.
دوره ۱۷، شماره ۶۹ - ( ۱۰-۱۳۹۹ )
چکیده
بررسی خردهمهارتهای نوشتن در آزمون اَمزا در مقایسه با دو آزمون ارزیابی برنامه درسی ملی بریتانیا NCA و ارزشیابی تحصیلی ملی امریکا NAEP و تحلیل ارزشیابی مهارت نوشتن و ارائه الگویی برای ارزشیابی این مهارت باتوجه به خردهمهارتهای آن، هدف این مطالعه است. مقایسه خردهمهارتها در این سه آزمون نشان داد ارزشیابی تحصیلی ملی امریکا NAEP به خردهمهارتهای بیشتری نسبت به دو آزمون دیگر در بریتانیا و ایران توجه کرده است. نمونه آماری موردمطالعه، ۲۷۰ نفر از دانشآموختگان دوره متوسطه تهران هستند و تصحیح و تحلیل نوشتههای آنان براساس جدول ارزشیابی محققساخته شامل شش خردهمهارت و هفده شاخص مبتنی بر برجستهسازی خردهمهارتهای نوشتاری انجام شده است. یافتههای مقاله نشان میدهد که متغیر جنسیت در تمام خردهمهارتهای ششگانه مهارت نوشتن معنادار است و مهارت نوشتن دختران از پسران و دانشآموختگان تجربی از دو رشته دیگر بهتر بوده است. برتری نسبی دانشآموختگان رشته انسانی در بخش «محتوا»، رشته تجربی در «انسجام» و رشته ریاضی در «دستور زبان» بوده است. همچنین ضعف «دستور زبان» در رشته علوم انسانی، و «محتوا» و «شکل» در علوم ریاضی و تجربی قابل توجه است. این نتایج تأکیدی بر این ضرورت است که برای آموزش صحیح نوشتن و ایجاد مهارتهای لازم، نیاز است هرساله ارزشیابیهای استاندارد در تمامی مقاطع سنی و تحصیلی انجام، و از نتایج برای اصلاح و تکمیل برنامه درسیـآموزشیِ «نوشتن» استفاده شود.
دوره ۱۷، شماره ۱۰۹ - ( اسفند ۱۳۹۹ )
چکیده
پوسیدگی ناشی از کپک سبز پنیسیلیوم دیجیتاتوم ازنظر اقتصادی مهمترین بیماریهای پسازبرداشت لیمو در همه مناطق تولیدی است. در این تحقیق، اثرات اسانس های روغنی (دارچین، میخک، آویشن باغی و شیرازی) به منظور کنترل کپک سبز در میوه لیموی مکزیکن لایم (Citrus aurantifolia cv. Mexican lime) مطالعه شد. لیموهای مکزیکن با سوسپانسیون قارچ پنیسیلیوم دیجیتاتوم مایه زنی و با اسانس های روغنی در سه سطح غلظت صفر (شاهد)، ۱/۰ و ۲/۰ درصد حجمی- حجمی، غوطه ور شدند. سپس میوه های لیمو در دمای ۱± ۸ درجه سلسیوس و رطوبت نسبی ۹۵-۹۰ درصد به مدت ۲۱ روز نگهداری شدند. نتایج نشان دادند که اسانس های گیاهی تأثیر معنیداری بر پوسیدگی میوه، کاهش وزن، L*، a*، b*، محتوای فنل و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل داشتند. پس از ۲۱ روز انبارمانی، محتوای فنل کل و فعالیت آنتی اکسیدانی میوه تیمارشده با اسانس های گیاهی نسبت به شاهد بیشتر بود. به علاوه اسانس های گیاهی در کنترل پوسیدگی و کاهش وزن موثر بودند و درمقایسه با شاهد، شاخصهایL* وb* را کاهش دادند. پساز ۲۱ روز انبارمانی میوه تیمار شده با اسانس آویشن باغی ۲/۰ درصد، پوسیدگی پسازبرداشت هفت برابر کمتر از شاهد اما ترکیبات فنلی و ظرفیت آنتی اکسیدانی بیشتر از شاهد داشت. بنابراین اسانس آویشن باغی اثر مناسبتری روی کنترل کپک سبز و حفظ کیفیت میوه لیموی مکزیکن دارد.
دوره ۱۸، شماره ۴ - ( ۸-۱۳۹۷ )
چکیده
امروزه استفاده از مواد پایه سیمانی حاوی مواد پلیمری در حال گسترش میباشد. این مطالعه به بررسی تأثیر جایگزینی ۵، ۱۵ و ۲۵ درصد اتیلن وینیل استات و وینیل استات بر خواص مخلوطهای پایه سیمان آلومینات کلسیم میپردازد. خواص مکانیکی مورد بررسی شامل مقاومت فشاری و مقاومت خمشی بوده و میزان جذب انرژی نمونهها با معیار چقرمگی خمشی تعیین شده است. جمع شدگی نمونهها نیز مورد مطالعه قرار داده شده است، شایان ذکر است که در این بررسی به منظور سنجش خواص دوام مخلوط پایه سیمانی از آزمون مهاجرت تسریع شده یون کلراید بهره گیری شده است. کاربرد پلیمر در این مخلوطها سبب بهبود مشخصاتی از قبیل مقاومت خمشی و دوام به لحاظ نفوذپذیری یون کلراید و جمع شدگی شده است. در کلیه خواص مورد بررسی اتیلن وینیل استات با نسبت پلیمر به سیمان ۵ و ۲۵ درصد، عملکرد بهتری نسبت به وینیل استات داشته و در ۱۵% جایگزینی، این دو پلیمر عملکرد یکسانی از خود نشان داده اند.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۳ - ( اردیبهشت ۱۴۰۱ )
چکیده
چکیده
استفاده از ترکیبات طبیعی مانند پوشش های خوراکی به عنوان یک روش سالم برای کنترل پوسیدگی پس از برداشت و نیز تاخیر در پیری میوه در نظر گرفته می شود. این مطالعه با هدف بررسی اثرات پوشش های خوراکی روی کنترل پوسیدگی ناشی از پنیسیلیوم دیجیتاتوم و برخی ویژگی های کیفی لیموترش رقم مکزیکن لایم درطی انبارمانی انجام شد. لیموها با سوسپانسیون قارچ مایه زنی و با پوشش های خوراکی کربوکسی متیل سلولز (CMC)، هیدروکسی پروپیل متیل سلولز (HPMC) و آلژینات سدیم (ALG) در چهار سطح غلظت صفر (شاهد)، ۰/۵، ۱ و ۱/۵ درصد، غوطه ور شدند. سپس میوه های لیمو در دمای ۱± ۸ درجه سلسیوس و رطوبت نسبی ۹۵-۹۰ درصد به مدت ۲۱ روز نگهداری شدند. نتایج نشان دادند که پوشش های خوراکی تأثیر معنی داری بر پوسیدگی میوه، کاهش وزن، درصد مواد جامد محلول، اسید قابل تیتر، L*، a*، محتوای فنل و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل داشتند. پس از ۲۱ روز انبارمانی در بین پوشش های خوراکی، تیمار کربوکسی متیل سلولز با غلظت ۱/۵% نسبت به شاهد، موجب کاهش ۷۷% پوسیدگی ناشی از کپک سبز، کاهش۸۰% افت وزن و ۵% درصد مواد جامد محلول میوه و موجب افزایش ۳۳% اسید قابل تیتر و ۱۰% فعالیت آنتی اکسیدانی کل شدند. بنابراین کاربرد پوشش های خوراکی به ویژه کربوکسی متیل سلولز ۱/۵% می تواند علاوه بر کاهش پوسیدگی، موجب حفظ برخی خصوصیات کیفی لیموترش شود. لذا می توان به عنوان یک روش سالم جهت حفظ کیفیت محصول و کاهش ضایعات پسازبرداشت به کار رود.
حسین محمدنیا، سیدمصطفی موسویزاده، حمیدرضا عزتپور،
دوره ۲۰، شماره ۱ - ( دی ۱۳۹۸ )
چکیده
در این پژوهش اثر سرعت و زمان دور ابزار بر استحکام جوشهای تولیدشده توسط روش اصطکاکی اغتشاشی نقطهای زائدهای مورد بررسی قرار گرفت. این روش جدید ساده شامل استفاده از زائده دایرهای شکل طراحی شده روی یک سندان است. جوشکاری توسط ابزار استوانه بدون پین با سطح مقطع مسطح با سرعت دوران متفاوت rpm۶۳۰-۲۰۰۰ و زمانهای دوران ۶، ۱۲ و s۱۸ روی ورقهای آلیاژ آلومینیوم- منیزیم با ضخامت mm۱ انجام شد. سطح ظاهری نمونههای جوشکاریشده توسط این روش در مقایسه روش اصطکاکی اغتشاشی نقطهای مرسوم نسبتاً صاف و بدون حضور سوراخ کلیدی بود. نتایج حاصل از آزمون کشش- برش نشان داد که تمام شکست در نمونههای جوشکاری شده به صورت شکست محیطی اتفاق افتاده است. نتایج مکانیکی نشان دادند که بیشترین استحکام کشش- برش در نمونه جوشکاری شده در rpm۱۶۰۰ و s۱۸ (۴/۹kN) و کمترین آن در rpm۱۰۰۰ و s۱۲ (۳/۵kN)، بیشترین میزان افزایش طول نمونه در rpm۲۰۰۰ و s۱۸ (mm۵) و کمترین آن در rpm۲۰۰۰ و s۶ (mm۲/۳)، بیشترین انرژی شکست در rpm۲۰۰۰ و s۱۸ (۱۲/۳J) و کمترین آن در rpm۱۰۰۰ و s۱۲ (۳/۱J) به دست آمده است.
دوره ۲۰، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۹ )
چکیده
این مطالعه به بررسی تأثیر الیاف فولادی، الیاف شیشه و هیبرید آنها بر خواص کامپوزیتهای سیمانی میپردازد. خواص مکانیکی موردبررسی شامل مقاومت فشاری و مقاومت خمشی بوده و میزان جذب انرژی نمونهها با معیار چقرمگی خمشی تعیینشده است. در مخلوطهای موردمطالعه سیمان پرتلند و آلومینات کلسیم بهعنوان عامل چسباننده در ساختار استفادهشدهاند. به منظور بررسی تأثیرالیاف ازنمونههای حاوی ۲ درصد الیاف فولادی (درصدی از حجم کل مخلوط)، ۲ درصد الیاف شیشه ( درصدی از حجم کل مخلوط) وهیبرید این دو الیاف (۲% الیاف فولادی و ۲% الیاف شیشه) بهره گرفته شده است. استفاده از الیاف فولادی و همچنین الیاف شیشه در مخلوطهای سیمانی باعث افزایش مقاومت خمشی میشود، لیکن هیبرید آن با الیاف شیشه مقاومت خمشی بیشتر از مخلوطهای حاوی الیاف فولادی را به ارمغان میآورد. همچنین مخلوطهای هیبریدی میزان جمع شدگی را به میزان ۲۰ تا ۳۰ درصد نسبت به مخلوط شاهد در یک دوره ۲۷۰ روزه کاهش داده است. در کنترل خواص دوام که با استفاده از نفوذپذیری یون کلراید موردسنجش قرار داده شد، مخلوط های اصلاح شده با الیاف های فولادی و شیشه و همچنین هیبرید این الیاف دارای نفوذ پذیری یون کلراید بالاتر در مقایسه با سایر مخلوط ها بوده اند. الیاف شیشه به دلیل افزایش انسجام ساختاری میان خمیر و الیاف فولادی و مسدود نمودن تخلخلهای پیرامون الیاف فولادی سبب کاهش در میزان نفوذ یون کلراید شده است اما با این وجود میزان نفوذ یون کلراید بالایی را داشته اند.