جستجو در مقالات منتشر شده


۱۹ نتیجه برای مردانی


دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۱- )
چکیده

در این مقاله، شرایط پایدارسازی و طراحی کنترل­کننده برای دسته­ای از سیستم­های غیرخطی ارائه شده است. روش ارائه­شده بر اساس استفاده از فیدبک غیرخطی، تابع لیاپانوف مربعی و ماتریس­های کمکی می­باشد که این ماتریس­های کمکی، بر اساس خواص حاصل از دینامیک سیستم بدست آمده­اند. بر اساس قضیه­ی پایداری لیاپانوف و تکنیک تجزیه­ی مجموع مربعات، شرایط پایدارسازی به فرم شرایط مجموع مربعات (SOS) در می­آیند. رویکرد ارائه­شده در این مقاله دارای دو مزیت کلی می­باشد. اول این­که، با استفاده از مدل چندجمله­ای، روش ارائه شده از ماتریس­های مدل فضای حالت چندجمله­ای سیستم استفاده می­کند. بنابراین، در این حالت نیازی به استفاده از مدلسازی­های موجود مانند مدل­سازی فازی تاکاگی- سوگنو (T-S) که به صورت ذاتی دارای محافظه­کاری می­باشند، به خصوص در مواقعی که از توابع عضویت فازی مدل در شرایط طراحی کنترل­کننده استفاده نمی­گردد، وجود ندارد. دوم این­که، با استفاده از ماتریس­های کمکی، می­توان شرایط طراحی کنترل­کننده را به­گونه­ای تغییر داد که ساختار کنترل­کننده از دید پیاده­­سازی عملی با آزادی عمل بیشتری همراه باشد. در انتهای مقاله نیز برای نشان دادن کارایی رویکرد ارائه شده، یک موتور سنکرون مغناطیس دائم مورد بررسی و شبیه­سازی واقع شده است.

دوره ۱۳، شماره ۵۰ - ( ۱-۱۳۹۵ )
چکیده

چکیده سبوس گندم از جمله فیبرهای رژیمی مهم و در دسترس می‌باشد که به علت خواص فیزیولوژیکی و درمانی مفیدی که دارد، در سال های اخیر توجه زیادی به استفاده از آن در رژیم‌های غذایی به ویژه فراورده‌های غذایی بر پایه غلات گردیده است. در این تحقیق اثرات جایگزین نمودن مقادیر ۵، ۷، ۱۰ و۱۲ درصد وزنی سبوس گندم بر خواص رئولوژیکی خمیر، خصوصیات مکانیکی، بافتی، حسی، تخلخل و رنگ نان بربری مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از آزمون فارینوگرافی نشان داد افزودن سبوس گندم، موجب افزایش میزان جذب آب و کاهش مقاومت خمیر گردید. بررسی نتایج آزمون‌های مکانیکی( آزمون نفوذ، برش و آنالیز مشخصات بافت )، آزمون رنگ سنجی و ارزیابی بافت نان با نرم افزار ImageJ حاکی از آن بود که با افزایش سطح سبوس، نان‌ها سفتر و با قابلیت جویدن کمتر گردید و روند بیاتی در آنها به تعویق افتاد، فاکتور L که نمایانگر روشنایی نان‌هاست کاهش یافت، همچنین افزایش سطح سبوس با کاهش تخلخل و افزایش اندازه حفرات نان همراه بود. ارزیابی حسی انجام گرفته بر روی نان‌ها نشان داد تیمار حاوی ۷% وزنی سبوس گندم، از دید ارزیابان تفاوت معنی‌داری در سطح ۰۵/۰=α با نان شاهد نداشت و با توجه به نتایج حاصل از سایر آزمون‌ها افزودن سبوس تا سطح ۷% قابل قبول بوده و تفاوت معنی‌داری ایجاد نکرده است.

دوره ۱۳، شماره ۵۳ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده

چکیده شناخت رفتار رئولوژیک شیره، کنسانتره و قند مایع خرما می تواند به کاربرد صنعتی این محصولات ، بویژه در جایگزینی آنها با شکر، کمک کند. در این پژوهش، رفتار رئولوژیک شیره، کنسانتره و قند مایع خرما و همچنین محلول های شکر با استفاده از ویسکومتر بروکفیلد در غلظت های ۵۰، ۵۵، ۶۰ و ۶۵ درجه بریکس در سطح دمایی ۲۵ درجه سانتی گراد در سرعت برشی s۴۸۰-۸۰ مورد ارزیابی قرار گرفت. متغیر های مورد نظر شامل نوع و غلظت نمونه ها بودند. همچنین برای بررسی بافت نمونه های شیره، کنسانتره و قند مایع خرما و شکر معمولی در غلظت های ۵۰، ۶۰ و ۷۰ درجه بریکس از دستگاه بافت سنج استفاده شد. نتایج حاصل از این پژوهش، بیانگر آن بود که در تمام غلظت های مورد بررسی، رفتار رئولوژیک نمونه ها از مدل پاورلا تبعیت می کند. در شیره خرما با افزایش غلظت از ۵۰ به ۶۵ درجه بریکس، شاخص قوام(K) افزایش، ضریب رفتار جریان(n) کاهش و رفتار رقیق شونده با برش، افزایش یافت، اما در نمونه های دیگر، در تمامی غلظت ها، رفتار نیوتنی مشاهده گردید. لذا می توان مشابهت رفتار رئولوژیک این سه محصول را در فرایندهای مختلف در کارخانه های مصرف کننده انتظار داشت. همچنین در بین غلظت های استفاده شده در ویسکومتر، غلظت ۶۵ درجه بریکس، بالاترین شاخص قوام را داشت و در بین تمامی نمونه ها، شیره خرما در همه غلظت ها، دارای بالاترین شاخص قوام بود. این خصوصیت نشان می دهد که با مصرف ماده قوام دهنده کمتری در غذاهای حاوی شیره خرما می توان به قوام مناسب دست یافت. داده های حاصل از دستگاه بافت سنج نیز تائید کننده این نتایج بود.

دوره ۱۴، شماره ۲ - ( پائیز و زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده

تا اواسط دوران قاجار نظام آموزشی بیشتر با رویکرد سنتی منطبق بود و پس از آن با تأسیس دارالفنون، تشکیل انجمن معارف و توجه روشنفکران به مسئلۀ آموزش و پرورش گام ‏های بنیادین در این زمینه برداشته شد. با برقراری آموزش نوین در جامعۀ ایران، در زمینۀ تعلیم و تربیت تحول اساسی رخ داد و طی آن مدارس به سبک جدید در مناطق گوناگون احداث شد. در منطقۀ چهارمحال و بختیاری به‌علت بافت غالب عشایری و روستایی، پیاده‏سازی آموزش نوین توسط حکومت با چالش جدی مواجه بود. بر این ‌اساس خوانین و کدخدایان محلی به‌عنوان کنشگران و اثرگذاران در سطح جامعۀ بختیاری با تکیه بر جایگاه اجتماعی ـ سیاسی خود در عرصۀ آموزش ورود مؤثری داشتند. این پژوهش مبتنی بر روش توصیفی ـ تحلیلی و با تکیه بر اسناد، تاریخ شفاهی و مطالعات کتابخانه ‏ای به این پرسش خواهد پرداخت که خوانین و کدخدایان محلی در تأسیس مدارس نوین در منطقۀ چهارمحال و بختیاری چه نقشی داشتند و در این مسیر با چه چالش ‏هایی مواجه شدند. دستاوردهای حاصل از پژوهش نشان می ‏دهد که خوانین بختیاری تحت تأثیر جامعه ضمن آن‌ که فرزندان خود را به تحصیل عالیه سوق می ‏دادند، در جهت افزایش سطح سواد به تأسیس مدارس حتی با هزینۀ شخصی مبادرت ورزیدند. کدخدایان محلی نیز که واسطۀ حکومت و مردم بودند نیز در زمینۀ احداث، بازسازی و تأمین هزینه ‏های مدارس نقش تأثیرگذاری داشتند و موجبات رشد و گسترش آموزش عالی را فراهم کردند.


 
مهدی بامداد، آرمان مردانی،
دوره ۱۴، شماره ۱۴ - ( ويژه‌نامه دوم ۱۳۹۳ )
چکیده

این مقاله روی یک دسته از بازوان ربات پیوسته که از کابل برای محرکه استفاده می‌کند، تمرکز دارد. به منظور تحقق بخشیدن به حرکات طبیعی‌تر و متنوع شبیه عضلات در اسکلت انسان، بازوان محرک با تاندون مطالعه شده است. طراحی ساختار این رباتها شامل مهره‌ها و عضلات اضافی، چالش برانگیز است. یک مطالعه جامع شامل تحلیل نظری طراحی مکانیکی، سینماتیک، دینامیک و کنترل ردیابی ربات صفحه ای پیوسته مهره‌ای مطالعه ارائه میشود. معادله لاگرانژ برای مسأله دینامیک به‌کار گرفته شده و با استفاده از روش گشتاور محاسبه شده همراه با تأخیر زمانی کنترل میشود. در این مقاله، محدودیت های اساسی مسأله دینامیک برای شرایط مختلف بارگذاری بررسی ‌شده و رفتار جامع بر اساس محدودیت حرکت فرموله می‌شود. برای مثال نیروی کابلها با درنظر گرفتن تنش تسلیم محاسبه می‌شوند. به علاوه اثرات پیکربندی کابل ها با مقایسه عملکرد مدلها مورد بررسی قرار می‌گیرد. در این ضمن، پارامترهای هندسی اثر مهمی روی مهارت حرکت دارد. تحلیل روی دو ساختار اصلی ربات، با در نظر گرفتن بدنه پیوسته قابل تغییر شکل و مقید هندسی صورت می‌پذیرد. نتایج شبیه سازی اثر بخشی طرح پیشنهادی و کنترلر را نشان می‌دهد. با این وجود، زمینه رباتهای پیوسته و با درجات آزادی اضافی همچنین در هر حوزه تجربی نویدبخش است.

دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۵- )
چکیده

این مقاله به بررسی مسأله توافق در سیستم‌های چندعاملی می‌پردازد. بدین منظور، دینامیک خطای بین حالتهای عامل رهبر و حالتهای عامل‌های پیرو با مدل فازی تاکاگی-سوگنو مدلسازی و توصیف می‌شود. اگر دینامیک خطای حاصل از خطای بین حالتهای عامل رهبر و عامل‌های پیرو پایدار باشد، آنگاه توافق بین تمام عامل‌های غیرخطی به دست خواهد آمد. مساله توافق با رویکرد تابع لیاپانوف فازی و بکارگیری ماتریس‌های کمکی حاصل می­شود. استفاده از اتحادهای ماتریسی موجب جداسازی ماتریس‌های لیاپانوف از ماتریس‌های سیستم و بهرههای کنترل­کننده شده و در نتیجه شروط کافی جهت برقراری توافق به صورت نامساوی ماتریسی خطی بیان می‌گردد. ماتریس کمکی موجب افزایش درجه آزادی و کاهش محافظه‌کاری در شرایط تحلیل پایداری می­شود. در پایان، برای نشان دادن برتری روش پیشنهادی، مثال عددی برای مساله توافق سیستم‌های چند عاملی غیرخطی رهبر-پیرو با ۱۳ عامل ارائه شده است
مهدی بامداد، آرمان مردانی،
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده

در این پژوهش، تلاش شده است تا با ارائه مدل نوینی برای ساختار بازوی مهره‌ای، کاستیمدلهای موجود رباتهای پیوسته در تولید و انتقال حرکت بر‌طرف گردد. بازو‌های مهره‌ای، مانند ساختارهای طبیعی، از مهره‌های به هم پیوسته‌ای تشکیل شده اند که دارای ویژگی‌های ممتازی نظیر قابلیت انطباق با محیط هستند. قوای محرکهروی طول بازو توزیع شده و با تغییر شکل آن، حرکت پیوسته را رقم می‌زند.در این مقاله، اضافه نمودن یک میله بندی به میانه مهره و بهره‌گیری از کابل‌های شاخه‌ای برای انتقال قدرت بین محرکه و مهره ها پیشنهاد می‌شود. نسبت گشتاور موتور به گشتاور اعمالی روی مهره به عنوان نسبت تبدیل معرفی می‌گردد.طراحی جدید، توانایی ایجاد نسبت‌های تبدیل متنوعرا در یک سیکل حرکتی دارد.معادلات دینامیک با روش لاگرانژ به دست آمدهاست. برخورد مهره-مهره و دو میله ای-مهره به عنوان قیود هندسی در طراحی به کار گرفته شده و بازه مجاز پارامترهای هندسی بازوی پیوسته را مشخص میکند. طراحی با شبیه سازیهای صفحه ای آزموده شده است. برای نمایش اثربخشی طراحی پیشنهاد شده، چندین نتیجه شبیه سازی ارائه شده است. مقدار بهینه پارامتر هندسی، برای ثابت نگه داشتن نسبت تبدیل گشتاور محاسبه میشود. در مقایسه با نمونه های گذشته که بطور گسترده ای استفاده میشوند، هدف با ربات پیوسته مهره‌ای نوین محقق شده است.
محمد مردانی، حسن رحیم زاده، حامد سرکرده،
دوره ۱۵، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده

مطالعه حاضر به بررسی میزان استهلاک انرژی و آبشستگی پایین دست حوضچه در حضور بلوک و عدم حضور آن و معرفی حوضچه بهینه در شرایط مختلف پرداخته است. در این تحقیق تلاش شده است نگاهی جامع به موضوع بلوک در حوضچه های آرامش شود و زوایای مختلف تاثیر آن در استهلاک انرژی و همچنین آبشستگی پایین دست حوضچه مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد. نتایج محققینی که در دهه اخیر بر روی استهلاک انرژی در حوضچه‌های آرامش کار کرده‌اند گردآوری شده و در دو گروه دسته بندی گردیده است. در گروه اول از بلوک و موانع استفاده نشده و تاثیر تغییر شرایط هندسی حوضچه بر استهلاک انرژی و آبشستگی پایین دست معیار ارزیابی قرار گرفته است. در گروه دوم، با استفاده از بلوک‌های مختلف در طول حوضچه، میزان استهلاک انرژی و آبشستگی پایین دست مشخص گردیده است. بررسی داده‌های موجود نشان می‌دهد با توجه به هندسه حوضچه آرامش و نحوه چینش بلوک و عدد فرود، استفاده از بلوک می‌تواند به طور میانگین۱۵% موجب افزایش استهلاک انرژی گردد. با افزایش عدد فرود عمق ثانویه نیز افزایش می‌یابد، همچنین استفاده از سطح زبر موجب کاهش عمق ثانویه بین ۱۸% تا ۳۷% نسبت به سطح صاف می‌گردد. استفاده از سطح زبر می‌تواند ۲۷% تا ۶۷% موجب کاهش طول پرش هیدرولیکی گردد. همچنین استفاده از بلوک در حوضچه موجب کاهش پارامتر آبشستگی نسبت به حالت استانداردUSBR می‌گردد. همچنین استفاده از بلوک در حوضچه آرامش موجب افزایش عدد عملکرد در مقایسه حالت بدون بلوک می‌گردد.

دوره ۱۵، شماره ۸۲ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده

اثر دو روش خشک کردن همرفت و ترکیبی اسمز-همرفت بر روی رفتار خشک شدن، ویژگی‌های خشک کردن و شاخص-های رنگ برگ نعناع فلفلی مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش‌های خشک کردن در دماهای ۵۰، ۶۰، ۷۰ وC°۸۰ و پیش‌اسمز در دمای C°۴۰ با محلول نمک با (w/w) ‌۵٪ با سرعت rpm ۸۰ به‌مدت زمان ۶۰ دقیقه غوطه‌وری انجام شد. نفوذ رطوبت و انرژی فعال‌سازی به‌ترتیب از قانون دوم فیک و معادله آرنیوس محاسبه شدند. مشاهده شد که رفتار خشک شدن، ویژگی-های خشک کردن و رنگ نعناع فلفلی متاثر از روش خشک کردن بود. زمان خشک شدن برگ‌های نعناع فلفلی با روش همرفت نسبت به روش اسمز-همرفت کمتر بود. ساختار نازک و مساحت بزرگ سطح برگ باعث کاهش سریع رطوبت شد و بنابراین خشک کردن در نرخ نزولی اتفاق افتاد. آب‌گیری اسمزی به‌علت نمک تزریق شده به برگ‌های نعناع فلفلی موجب افزایش ضخامت دیواره سلولی، کاهش نرخ خشک شدن و نفوذ رطوبت مؤثر شد. افزایش دما باعث افزایش ضریب نفوذ مؤثر شد که این امر نشان‌دهنده شدت فعل و انفعالات در دمای بالاتر بود. تغییر رنگ برگ نعناع با روش همرفت نسبت به روش اسمز-همرفت کمتر بود که نشان می‌دهد آب‌گیری اسمزی برای جلوگیری از تلفات رنگ کارآمد نبود.

دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۱- )
چکیده

چکیده: در این مقاله، پایداری سیستم­های غیرخطی معادلات دیفرانسیل با مشتقات جزئی (PDE) هذلولوی مرتبه اول مورد مطالعه قرار می­گیرد. شرایط کافی جهت تحلیل پایداری مدل PDE فازی تاکاگی-سوگنو (TS) با استفاده از نظریه لیاپانف به صورت نامساوی­های ماتریسی خطی وابسته به متغیر مستقل موقعیت (SVLMI) بدست می­آیند. برای بررسی پایدارسازی نمایی سیستم غیرخطی PDE هذلولوی مرتبه اول، از تابع لیاپانوف فازی استفاده می­شود. سپس، با ارائه اتحادهای ماتریسی خنثی، متغیرهای تصمیم گیری جدیدی به شکل ماتریس‌های متغیر با مکان در روند تحلیل پایداری معرفی می­شوند. این متغیرهای تصمیم‌گیری درجات آزادی طراحی را افزایش داده و شرایطی با کاهش محافظه­کاری فراهم می­کنند. در ادامه، به منظور بهبود کارآیی، شروط کافی جهت مقید ساختن سیگنال کنترل در ساختار نامساوی‌های ماتریسی خطی متغیر با مکان ارائه خواهند شد. در نهایت، به منظور ارزیابی و مقایسه، روش پیشنهادی روی سیستم صنعتی شیمیایی راکتور جریان پلاگین (PFR) اعمال می­شود.
وحید رضائی، محمدصالح عبداله پور، امیر مردانی،
دوره ۱۶، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده

وظیفه اصلی نازل همگرا- واگرا تبدیل انرژی تولیدشده در محفظه به انرژی جنبشی جهت ایجاد نیروی پیشران است. پارامترهای مختلفی بر روی عملکرد این جز از موتور تأثیرگذار است که به عنوان یکی از مهم‌ترین این پارامترها، می‌توان به اثرات فشار محیط یا به اصطلاح پس فشار اشاره داشت. اصولاً طراحی نازل‌ها برای یک پس فشار خاص صورت می‌گیرد و در زمان صعود به ارتفاعات بالا پس فشار به شدت تغییر می‌یابد که عملکرد نازل را در شرایط غیر بهینه قرار می‌دهد. در پژوهش حاضر با استفاده از ابزار عددی، اثرات تغییر پس فشار بر روی عملکرد نازل‌های همگرا- واگرای سه موتور سوخت جامد استار-۲۷، اورباس-۱ و مینتمن مورد بررسی قرار گرفته است. ابزار عددی مورد استفاده در این شبیه‌سازی نرم‌افزار فلوئنت است که در این نرم‌افزار جهت شبیه‌سازی آشفتگی از مدل آشفتگی کی- اپسیلون استفاده شده است. با توجه به نوع پیشران، فشار و دمای محفظه احتراق برای هر موتور با استفاده از نرم‌افزار سی‌ای‌اِی (CEA)، گونه‌های ورودی به نازل همگرا- واگرا محاسبه شده است. نتایج عددی به دست آمده از شبیه‌سازی‌های عددی دارای تطابق خوبی با داده‌های تجربی است. از نتایج مهم این پژوهش می‌توان به رابطه به دست آمده برای ضربه ویژه بر حسب تغییر ارتفاع و الگوریتم محاسبه نسبت انبساط بهینه برای هر موتور بر اساس رابطه مذکور برای مأموریت مشخص، اشاره کرد.
محمد مهدی دوستدار، مرتضی مردانی، فرهاد قدک،
دوره ۱۶، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده

استخراج توزیع دمایی در بخشهای مختلف دماغه جهت انتخاب مواد، جانمایی قطعات، سامانه های حساس در داخل آن و...، مستلزم معلوم بودن گرمایش ایرودینامیکی القاء شده بر سطح دماغه می باشد. مقدار این پارامتر به همراه دمای سطح و میزان فناشوندگی سطح، باید در گام های زمانی بعدی از پرواز تصحیح گردد. جهت محاسبه یا تخمین دقیقی از این پارامتر، روشهای محاسباتی مختلفی ارائه شده است، کاملترین و دقیق ترین روش، حل عددی همزمان معادلات کامل ناویراستوکس، تجزیه/یونیزاسیون شیمیایی، بقاء گونه ها، مدل اغتشاشی، مدل احتراقی ناشی از فناشوندگی سطح، معادله ی انتقال حرارت دماغه و... با الگوریتم حجم محدود گام به گام زمانی است. استفاده از این الگوریتم در گذر زمان بسیار وقت گیر بوده و حجم بالایی از حافظه ی محاسباتی را می طلبد. بنابراین از روش اختلاف محدود و انتقال معادلات جریان به فضای رویه ای از طریق توابع نگاشت، استفاده می گردد. با استفاده از این انتقال، میتوان از روشهای گام به گام مکانی جهت حل معادلات جریان استفاده کرد. بنابراین، در این تحقیق تخمین دقیق تری از توزیع دمایی دماغه های سه بعدی بالای صوت از طریق حل عددی معادلات جریان به روش گام به گام مکانی لایه ی شوک لزج و لایه مرزی لزج-خودمتشابه صورت گرفت. براساس این تحقیق، کد جامعی جهت شبیه سازی دمایی دماغه های بالای صوت در گذر زمان تدوین و نتایج آن با نتایج اندازه گیری دمایی آزمایشات پروازی محموله های داخلی و نتایج کدهای مشابه، با خطای نسبی کمتر از ۶ درصد، صحه گذاری گردید.

دوره ۱۶، شماره ۹۵ - ( دی ۱۳۹۸ )
چکیده

اسید فولیک، یکی از ویتامین‌های ضروری است که کمبود آن در زنان باردار موجب بروز ناهنجاری‌های مادرزادی خصوصاً اختلال لوله عصبی می‌گردد. با توجه به اینکه بدن انسان قادر به ساخت این ویتامین نمی‌باشد به نظر می‌رسد فرآیند غنی‌سازی بر روی ماده غذایی پرمصرفی مانند نان، می‌تواند قدم مؤثری در رفع نقایص ناشی از کمبود این ویتامین در افراد باشد. با توجه به اثرات سلامت‌بخش سبوس گندم و وجود اسید فولیک در آن، در این پژوهش اقدام به غنی‌سازی آرد سبوس‌دار (دارای ۷ درصد سبوس گندم) با ۱۰۰ درصد نیاز روزانه به اسید فولیک و سپس بررسی تاثیر فرایند تهیه نان بربری بر پایداری این ویتامین به دو روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا و میکروبی گردید. نتایج نشان داد روش میکروبی به دلیل قابلیت اندازه‌گیری فولات طبیعی موجود در نمونه‌ها، مقایر بالاتری را نسبت به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا نشان داد. همچنین طی فرایند تهیه نان، محتوای اسید فولیک و فولات حین فرایند تخمیر نان افزایش یافته و سپس در اثر اعمال فرایند حرارتی پخت نان با کاهش همراه بود. میزان اسید فولیک و فولات باقیمانده در نان نهایی نشان دهنده مقاومت نسبتاً بالای این ویتامین در فرآیند تهیه نان بربری و در نتیجه قابلیت فرآیند غنی‌سازی آرد سبوس‌دار در تأمین اسید فولیک مورد نیاز در افراد بود.

دوره ۱۷، شماره ۱۰۶ - ( آذر ۱۳۹۹ )
چکیده

تشکیل چندسازه­های نانو در لفاف­های زیست­بسپاری می­تواند امکان جدیدی را نه­تنها برای بهبود خواص بلکه برای کاهش قیمت این محصولات فراهم کند. هم­چنین چندسازه­های نانو، کارایی مواد ضدباکتریایی طبیعی محتوی را افزایش می­دهند. به­منظور بررسی اثرات پاداکسندگی و ضدمیکروبی عصاره علف لیمو و میزان نانورس بر کارایی پوشش چندسازه­ای آلژینات – نانورس فیله مرغ طی دوره نگهداری در شرایط سرد، آزمایشی در قالب یک طرح کاملا تصادفی با ۶ تیمار شامل پوشش نانو چندسازه­ای آلژینات (۲ %) – نانورس (۱/۵ و ۳ %)، بدون و با سطوح ۱/۵ و ۳ % عصاره الکلی علف لیمو و ۳ تکرار در هر تیمار به مدت ۹ روز اجرا شد. نتایج نشان داد؛ سهم نانورس در ساختار پوشش نانو چندسازه­ای بر عملکرد آن مؤثر بود. غنی­سازی پوشش نانوچندسازه­ای آلژینات – نانورس با عصاره علف لیمو بر کارایی آن افزود. به­کارگیری ۳ % عصاره علف لیمو در پوشش­های چندسازه­ای به­خصوص هنگام استفاده از ۳ % نانورس، به­طور معنی­داری (۰/۰۵>p) موجب کاهش شمار باکتتری­های سرمادوست، شاخص اسیدتیوباربیتوریک، اسیدهای چرب آزاد و مجموع ترکیبات ازته فرار و افزایش ظرفیت نگهداری آب فیله­های مرغ طی دوره نگهداری در شرایط سرد شد. سهم نانورس در پوشش چندسازه­ای فاقد عصاره، تأثیر معنی داری بر تعداد باکتری­های سرمادوست در پایان دوره نگهداری نداشت. به­طور کلی می­توان گفت کارایی پوشش نانو چندسازه­ای آلژینات – نانورس در افزایش ماندگاری فیله مرغ در شرایط سرد به سهم مناسب نانورس و غنی­سازی با غلظت مناسب عصاره علف لیمو وابسته است.

دوره ۱۸، شماره ۱۲۰ - ( بهمن ۱۴۰۰ )
چکیده

انکپسولاسیون همزمان باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس La-۵ و روغن ماهی به عنوان روغن غنی از اسیدهای چرب امگا-۳ با استفاده از ایزوله پروتئین سویا (SPI) و صمغ عربی (GA) به عنوان مواد دیواره و به روش کواسرواسیون مرکب مورد بررسی قرار گرفت. کواسرویت­های مایع به دو روش خشک کردن پاششی و انجمادی خشک شدند. شرایط بهینه کواسرواسیون از نظر غلظت کل بیوپلیمرها، pH و نسبت پروتئین به صمغ با اندازه­گیری پتانسیل زتا، کدورت و بازده کواسرواسیون تعیین گردید. شرایط بهینه برای تشکیل کواسرویت­ها با بیشترین بازده، استفاده از مخلوط بیوپلیمرها با غلظت ۲ % (w/v)، نسبت ایزوله پروتئین سویا: صمغ ۴۰:۶۰ و pH=۴ به دست آمد. بازده کواسرواسیون در این شرایط ۷۵/۱±۲۲/۷۹ % بود. زنده­مانی باکتری پروبیوتیک در میکروکپسول‌های خشک شده به روش انجمادی به طور معنی­داری (۰۵/۰˂p) بیشتر از میکروکپسول­های خشک شده به روش پاششی بود. حضور همزمان روغن غنی از اسیدهای چرب امگا-۳ همراه با باکتری پروبیوتیک در میکروکپسول­ها به به طور معنی‌داری (۰۵/۰˂p) موجب افزایش زنده­مانی باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس طی فرایند انکپسولاسیون، شرایط اسیدی مشابه معده و روده گردید. متوسط اندازه میکروکپسول­های مایع حاصل از مخلوط ایزوله پروتئین سویا: صمغ با و بدون روغن غنی از اسیدهای چرب امگا-۳ به صورت همزمان به ترتیبµm  ۱۹/۰±۱۹/۱و ۱۴/۰±۴۲/۴ بود.  

دوره ۱۹، شماره ۴ - ( زمستان ۹۸ ۱۳۹۸ )
چکیده

روش تحلیل پوششی داده­ها، ابزاری قدرتمند برای اندازه­گیری کارآیی است. وقتی که نهاده­ها و ستاده­ها قطعی هستند، روش سنتی تحلیل پوششی داده­ها کاربرد دارد. از آنجایی که در دنیای واقعی، برخی از نهاده­ها و ستاده­ها نظیر انتشار گاز دی اکسید کربن اغلب مبهم و غیردقیق هستند، امکان استفاده از این روش وجود ندارد. لذا در مقاله حاضر، از روش تحلیل پوششی داده­های فازی استفاده شد. نتایج مطالعه، نشان داد که میانگین بازه کارآیی زیست محیطی کربن طی دوره مورد بررسی برای کشورهای تحت مطالعه ۷۵ و ۹۰ درصد است. همچنین ایران در مقایسه با سایر کشورهای تحت مطالعه، با دارا بودن میانگین کارآیی زیست محیطی کربن برابر با ۷۴ و ۶۱ درصد به ترتیب برای کران بالا و پایین کارآیی از میزان کارآیی زیست محیطی کربن پایینی برخوردار است و در جایگاه مطلوبی قرار ندارد. در این مطالعه، جهت افزایش کارآیی زیست محیطی کربن، کاربرد درست و بهینه نهاده­های تولید و  استفاده  کمتر از  منابع، توصیه گردید.

دوره ۱۹، شماره ۱۲۶ - ( مرداد ۱۴۰۱ )
چکیده

در این پژوهش یک روش معتبر و مؤثر برای آنالیز همزمان ۶۰ نوع آفت­کش در نمونه برنج با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع- طیف سنج جرمی راه­اندازی شد و سپس اثرات فرآیند‌های شستشو و حرارت بر میزان بقایای سموم آفت‌کش مورد مطالعه در برنج بررسی گردید. آماده­سازی نمونه بر اساس روش QuEChERS انجام شد. سموم مورد نظر به طور همزمان فقط طی یک تزریق با برنامه رصد واکنشی چندگانه (MRM) مورد آنالیز قرار گرفتند. اعتبار سنجی روش بر اساس،  روشهای اعتبارسنجی و کنترل کیفی SANTE ۲۰۱۹ اتحادیه اروپا انجام شد. در این راستا پارامترهای خطی بودن روش، مطالعات صحت و دقت، اختصاصیت، تعیین حد تشخیص (LOD) و حد تعیین مقدار (LOQ) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که منحنی کالیبراسیون حاصل برای تمام ترکیبات مورد مطالعه، خطی بوده و ضریب تعیین مقدار (R۲) آنها بین دو مقدار ۹۸۴/۰ تا ۰۰۰/۱ قرار داشتند. میانگین درصد بازیافت آنها در سه سطح اسپایک (۲۵، ۲۵۰ و ng/g۱۰۰۰) بین ۲/۱۱۰%ـ ۴/۷۶ % بوده و همچنین انحراف استاندارد نسبی (RSD) بین ۷/۱۶% ـ ۸/۲ % قرار گرفت.
 پس از آنالیز نمونه‌های برنج تیمار شده با سموم آفت‌کش مورد پژوهش، نتایج نشان داد که هر دو فرآیند شستشو و حررات، در حالت‌های انفرادی و ترکیبی به طور کاملاً معنی‌داری سبب کاهش مقادیر سموم مورد مطالعه گردیدند.
 




دوره ۲۴، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده

حوادث و بلایای طبیعی همواره تأثیرات مخربی بر سکونتگاه‌های انسانی وارد آورده و با تخریب ساختمان‌ها و زیرساخت‌ها، عوارض اقتصادی و اجتماعی بی‌شماری بر جوامع انسانی تحمیل می‌کنند. از جمله این پدیده‌های مخرب که از دیرباز فعالیت‌های بشری را تحت تأثیر قرار داده، پدیده زمین‌لغزش است که در نقاط زیادی از کره زمین خصوصاَ کشورهای کوهستانی مانند ایران خسارت‌های وسیعی به جوامع انسانی، مراتع و جنگل‌ها، خطوط ارتباطی، بناهای تاریخی و ... وارد کرده است. امروزه اطلاعات زیادی در مورد علت وقوع و آثار ریخت‌شناسی برخی از نمونه‌های بارز این پدیده در دست است. مطالعات مربوط به این لغزش‌ها بیشتر در پی توصیف ابعاد، آثار ریخت‌شناسی و عوامل مؤثر در رویداد آنها بوده است. کمتر کسی به تأثیر مخرب آن‌ها بر استقرارهای انسانی تأکید کرده و تاکنون ویژگی‌ها، مشخصات، عوامل رخداد و مخاطرات این پدیده که در لایه‌های باستانی یک استقرار انسانی به وقوع پیوسته باشد، مورد مطالعه قرار نگرفته است. پژوهش حاضر با تلفیق داده‌های باستان‌شناختی حاصل از دو فصل حفاری نجات‌بخشی تپه مهرعلی فارس واقع در استان فارس و مطالعات میان‌رشته‌ای مرتبط، به بررسی پدیده‌ای نادر از یک زمین‌لغزش باستانی می‌پردازد. نتایج حاصل از حفاری‌های باستان‌شناسی، شواهد زمین‌شناسی و نیز ریخت‌شناسی تپه گویای وقوع تغییراتی در لایه‌های باستانی است. دامنه جنوبی تپه که با شیب تندی (درحدود ۳۵ درجه) به رودخانه بالنگان می‌رسد، نشانگر رویداد یک زمین‌لغزش باستانی است که منجر به ترک استقرار در دوره‌ای از دوره‌های استقراری موجود در تپه شده است.

دوره ۲۶، شماره ۲ - ( ۵-۱۴۴۱ )
چکیده

  التماسک النصی عنصر هام یُقصد به مجموعه من الأدوات التی تسهم فی الربط بین عناصر النص إما علی مستوی ظاهر النص من خلال دراسه الظواهر الشکلیه (الاتساق) أو علی مستوی باطن النص من خلال دراسه الجانب الدلالی (الانسجام)، فیرکز الاتساق علی الأدوات التی تسهم فی الربط الشکلی بین العناصر المکونه للنص. تعتبر الإحاله من عناصر الاتساق الأساسیه، فهی تعتمد علی عناصر تسهم فی التحام النصوص وترابطها وتعالقها والتی لا تکتفی بذاتها من حیث التأویل؛ إذ لابد من العوده إلی ما تشیر إلیه من أجل تأویلها، ویتحقّق ذلک الربط بواسطه تلک العناصر الإحالیه المتنوعه بین الإحاله المقامیه والإحاله النصیه المتقسمه إلی قسمَین، هما: الإحاله النصیه القبلیه والإحاله النصیه البعدیه. وهذا البحث یصبو إلی إیضاح الإحاله ودراسه توظیفها فی تماسک قصیده الغدیر للشریف المرتضی وهو شاعر مسلم ملتزم بالقضایا الإسلامیه لتبیین کیفیه استخدام العناصر الإحالیه ومدی إسهامها فی اتساق قصیدته الدینیه وفق المنهج التوصیفی التحلیلی مع الاستعانه بالمنهج الإحصائی. واتضح لنا من خلال تحلیل العناصر الإحالیه فی قصیده الغدیر للشریف المرتضی فی ضوء علم اللغه النصیّ أنّ هناک مجموعه من العناصر قد تضافرت لتشکیل بناء القصیده الدینیه عنده وتشیید بنیتها الدلالیّه، ولذا کانت قصیدته مترابطهً متماسکهً، فتباینت عناصر الإحاله ووسائلها فی القصیده، إذ نجد أنّ الإحاله النصیه طغت علی القصیده، حیث أکثرَ الشاعرُ من استخدام الإحاله النصیه القبلیه بالمقارنه مع الإحاله البعدیه وهذا الاستخدام أسهم بشکل کبیر فی تماسک وترابط أبیات القصیده، وقیمتها الفنیه تکمن فی مزاوجه الشاعر بین العناصر الإحالیه والصور الفنیه مما جعل غرضه أقرب إلی الإدراک وأکثر إقناعاً للمتلقی.
 

صفحه ۱ از ۱