جستجو در مقالات منتشر شده
۳ نتیجه برای مشفقی
دوره ۲۰، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۵ )
چکیده
در پانزده سال اخیر توسعه چند مرکزی به یکی از مفاهیم جذاب و پرکاربرد برنامهریزی فضایی تبدیل شده است. در این مقاله تلاش شده است شاخصی جهت سنجش میزان چندمرکزیتی عملکردی منطقه با درنظر داشتن همزمان دوبعد کارکردی و مورفولوژیکی شبکه ارائه شود. این شاخص، پتانسیل و ظرفیت دستیابی به یک ساختار متعادل چند مرکزی را در یک سیستم شهری بررسی میکند. از نظر روششناسی این پژوهش در زمره تحقیقهای اثباتگرایانه و از نوع تحقیقات کاربردی است. اطلاعات مورد نیاز از طریق اسنادی و کتابخانهای استخراج شده است. عملکردهای مورد بررسی در این پژوهش جریانات مردم، کالا، سرمایه و اطلاعات و دادههای یادشده از نوع جریانی و بهصورت مبدا- مقصد است. در پژوهش حاضر، از روشهای رابطهای و بهطور خاص از روش تحلیل شبکه اجتماعی استفاده شده است. شاخص چندمرکزیتی عملکردی بهعنوان شاخصی برای تعیین آستانه زمانی و فاصله در شبکههای شهری برای تحقق نظام چند مرکزیتی عملکردی معرفی شده است. این شاخص با در نظر گرفتن شدت روابط میان شهرهای یک منطقه و فاصله میان شهرها، پتانسیل شکلگیری نظام چندمرکزی را در عمل بررسی میکند، همچنین میتوان با محاسبه اندازه این شاخص در یک سری زمانی گرایش نظام فضایی- عملکردی منطقه را در طیفی از ساختارهای تکمرکزی تا چندمرکزی برآورد کرد. در نهایت بزرگی شاخص محاسبهشده نشان میدهد ساختار چند مرکزیتی استان مازندران از شدت عملکردی قابل توجهی بهره میبرد و این پتانسیل وجود دارد که بتوان عملکرد شبکه را تا حد ساختاری کاملاً متعادل و با بیشینه راندمان افزایش داد. بیشینه فاصله زمانی ملاک قرارگیری نقطهای در شبکه شهری استان، ۱۵۰ دقیقه است. این فاصله شرط لازم برای قرارگیری یک نقطه در شبکه شهری است؛ بنابراین شهرهایی که فاصله زمانی آنها بیشتر از ۱۵۰ دقیقه از یکدیگر است نمیتوانند با یکدیگر تعاملات مؤثر بر ساختار شبکه شهری استان را داشته باشند.
محمد مشفقی، شاهرخ شمس، مرتضی رمضانی، نمکان هور،
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( بهمن ۱۳۹۸ )
چکیده
توان تولیدی توربین باد متاثر از عملکرد آیرودینامیکی پره توربین است و یکی از پدیدههایی که سبب اُفت نیرو برآ و به دنبال آن کاهش توان خروجی توربین باد میشود جدایش جریان است. در توربین بادی محور افقی معمولاً قسمتهای ریشه و میانی یکپره در زاویه حمله بالاتری قرار میگیرند و جدایش جریان بیشتری را تجربه میکنند. به همین دلیل از روشهای کنترل جریان برای تضعیف ناحیه جدایش یا به تعویق انداختن آن استفاده میشود. این مقاله با شبیهسازی سهبعدی با مدل توربولانسی DES، اثرات آیرودینامیکی کنترل جریان از طریق ایجاد شکاف در ایرفویل S۸۰۹ و میزان تاثیر این روش کنترل غیرفعال جریان را بررسی میکند. ایجاد شیار در ایرفویل سبب میشود تا جریان از ناحیه پرفشار در قسمت زیرین ایرفویل به سطح بالایی و محل جدایش جریان دمیده شود. انرژی توسط هوای با تکانه بالاتر به درون بخش جدایشیافته تزریق شده و بدین طریق جدایش تضعیف میشود. نتایج نشان میدهند که عملکرد کلی این روش به برخی از پارامترها از جمله محل مدخل ورودی و خروجی شیار روی سطح کمفشار و پرفشار، زاویه دمیدهشدن جریان نسبت به جریان آزاد ورودی و ضخامت شیار ایجاد شده بستگی دارد. در این مقاله دو هندسه مختلف برای ایرفویل شکافدار و برای هر یک چهار ضخامت شیار ۰/۵، ۱، ۲ و ۴ % از طول وتر انتخاب شده و در زوایای حمله صفر تا ۲۵ مورد بررسی قرار گرفته است و مقادیر نیروی برآ و نیز کاهش بخش جدایش یافته مقایسه شده است. نتایج دو هندسه مختلف برای ایرفویل شکافدار نشان میدهند که با توجه به محل قرارگیری انتهای شکاف روی سطح بالایی ایرفویل، شیارهایی با ضخامت ۲ و ۴% از وتر، از دو خانواده ایرفویل بررسی شده میتواند نیروی برآ بیشتری تولید کند. بررسیها برای این دو شیار در قسمتی از زوایای حمله که جریان جدا یافته است (زاویه حملههای ۱۷، ۲۰، ۲۲ و ۲۵درجه)، میانگین افزایش ضریب برآ ۶۸/۵ و ۵۵/۸% را نشان میدهد.
دوره ۲۴، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۹ )
چکیده
: این پژوهش تلاش میکند تا تأثیر تغییرات نرخ ارز بر تحولات کالبدی شهر تهران در دو بازه بازۀ زمانی قبل و بعد از افزایش شدید قیمت ارز در سال ۱۳۹۱ بررسی شود. پژوهش حاضر با رویکردی کاربردی و با روششناسی علّی -ـ رابطهای با هدف تبیین چگونگی تأثیرگذاری نیروهای اقتصاد بر تغییرات کالبدی شهر و ردیابی جریان سرمایه در شهر تهران انجام شده است. پژوهش در درپی یافتن پاسخ به چگونگی ارتباط نرخ ارز و ساختوسازهای شهر تهران؛ ، جریان سرمایه در شهر؛ ، چگونگی ارتباط میان قیمت زمین و مداخلات کالبدی در مناطق ۲۲گانه شهر تهران است. شیوههای مورد استفاده برای گردآوری دادهها به بهصورت اسنادی و دادههای تحقیق شامل قیمت دلار، تعداد پروانههای ساختمانی صادر شده و قیمت زمین به تفکیک مناطق ۲۲گانه شهر تهران برای سالهای ۱۳۸۵-ـ۱۳۹۶ میباشد. نتایج پژوهش نشان میدهد، جریان سرمایه در شهر و شیوه و شدت مداخله در شهرها با قیمت ارز در ارتباط است. تعداد پروانههای ساختمانی شهر تهران قبل و بعد از جهش ۲۱۶ درصدی نرخ ارز در سال ۱۳۹۱، تغییرات معناداری داشته است. با مقایسه مقایسۀ میانگین سالانه سالانۀ پروانههای صادر شده مشخص میشود که شدت ساختوساز در شهر با جهش قیمت دلار، کاهش یافته است. از سوی دیگر، تفاوت معناداری میان مناطق ۲۲گانه شهرداری تهران از ازنظر تعداد پروانههای ساختمانی و قیمت زمین است. در درواقع نتایج پژوهش به بهواسطهۀ ردیابی جریان سرمایه در شهر تهران نشان میدهد که با افزایش نرخ ارز، جریان سرمایه در مناطق شمالی شهر تهران (مناطق ۱، ۲، ۳، ۴ و ۶) متمرکز میشود.
واژگان کلیدی: قدرت، جریان سرمایه، مداخلات کالبدی، ساختار فضایی، تهران.