۱۹ نتیجه برای معظم
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده
اثر اسیدآسکوربیک بر ماندگاری فیله ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) در شرایط یخچال با اندازهگیری بار میکروبی کل و ارزیابی شیمیایی بررسی شد. بدین منظور ماهیان (۱۰± ۴۰۰ گرم) به سه گروه شامل فاقد تزریق (تیمار ۱)، گروهی با تزریق وریدی اسیدآسکوربیک در مقادیر ۱/۰ و ۳/۰ درصد (تیمار ۲ و۳) و ماهیانی با تزریق عضلانی در مقادیر ۱/۰ و ۳/۰ درصد (تیمار ۴ و ۵) تقسیمبندی شدند. پس از ۶۲ ساعت از زمان تزریق، ماهیان صید و فیله شدند، سپس بهمدت ۱۶ روز در شرایط یخچال نگهداری شدند. در طی این مدت، هر ۴ روز یکبار شاخصهای پراکسید (PV)، تیوباربیوتیکاسید (TBA)، اسیدهای چرب آزاد (FFA)، مجموع بازهای نیتروژنی فرار (TVB-N) و بار باکتریایی کل (TVC) اندازهگیری شدند. طی دوره آزمایش تیمارهای ۳ و ۵ در شاخصهای PV، TBA، FFA ، TVB-Nو TVC تفاوت معناداری (۰۵/۰ ≥p) با سایر تیمارها داشتند. همچنین بین تیمار ۳ در شاخصهای TVC، TBA، FFA و PV با تیمار ۵ تفاوت معناداری (۰۵/۰ ≥p) مشاهده شد که نشاندهنده عملکرد بهتر تزریق وریدی اسیدآسکوربیک ۳/۰ درصد از روز ۸ نگهداری به بعد در مقایسه با تزریق عضلانی آسکوربیکاسید ۳/۰ درصد است. با توجه به نتایج این تحقیق، استفاده از مقادیر مختلف اسیدآسکوربیک در تزریق وریدی و عضلانی باعث افزایش زمان ماندگاری فیله ماهی قزلآلای رنگینکمان در طی نگهداری تا روز ۱۲ در یخچال گردید.
دوره ۸، شماره ۴ - ( پاییز ۱۳۹۸ )
چکیده
اهداف: برای بازارپسندی و ترجیح مصرف دو نوع محصول مرطوبکننده دست (ژل آلژینات و کرم فوکوییدان) تولید شده از جلبک سارگاسوم، این مطالعه صورت پذیرفت و سپس با یک نمونه تجاری رایج به عنوان شاهد مورد ارزیابی قرار گرفت.
روشها: ژل و دو نمونه کرم به صورت مجزا در ۳ قوطی ۱۰ گرمی برای ارزیابی توسط۳۰ نفر آماده شد. ارزیابی با مصرف یک هفتهای هر کدام و با فاصله زمانی یک هفته توقف مصرف انجام شد. پرسشنامه طراحی شده شامل سوالات جامعه شناختی و سوالاتی شامل ۱۲ ویژگی از محصولات بود که بر حسب ترجیح با ۳ درجه، رتبه بندی شد. در تحلیل رتبهبندیها از آزمون فریدمن و برای تشخیص محصول نهایی ترجیح داده شده از روش امتیازدهی استفاده شد.
یافتهها: از ویژگیهای کرم و ژل تولیدی، رطوبترسانی و ماندگاری آن در سطح معنیداری مورد پسند بود. بهطوریکه ژل بیشترین رطوبترسانی، و کرم بیشترین ماندگاری را داشت. مصرفکنندگان در انتخاب یک مرطوبکننده مناسب برای دست خود به ویژگی تغذیهکنندگی و آبرسانی پوست، ارگانیک بودن و نرم بودن بیشتر توجه میکردند. آنها قوطیهای ۲۵۰ گرمی را برای کرمهای مرطوبکننده میپسندند. در اولویت بندی این ویژگیها، تغذیهکنندگی، آبرسانی، اثر درمانی و ترمیمکنندگی پوست بالاترین رتبه را کسب کردند. در نهایت کرم مرطوبکننده فوکوییدان بالاترین بازارپسندی را کسب نمود.
نتیجهگیری:نمونه کرم تولید شده از فوکوییدان مستخرج از جلبک سارگاسوم در مقایسه با ژل آلژینات تولیدی از همین جلبک، به عنوان یک مرطوبکننده با ماندگاری مناسب و داشتن سایر ویژگیهای کرم پوست دست، میتواند یک محصول پذیرفتنی برای ساخت نمونه تجاری در بازار باشد.
دوره ۹، شماره ۲ - ( بهار ۱۳۹۹ )
چکیده
شناسایی رفتار مصرفکنندگان ماهی در بزرگترین بازار ماهی ایران به منظور بهبود فروش و کسب رضایت خریداران انجام شد. پس از طراحی و تکمیل پرسشنامه، برای تجزیه و تحلیل دادهها از آمار توصیفی و آزمون فریدمن، کایدو و رگرسیون خطی گام به گام استفاده شد. مصرفکنندگان، با فروش مستقیم تولیدکننده در بازار، سوبسید دولت برای خرید ماهی و درج خواص آبزیان بر روی آبزیان عرضه شده در بازار خیلی زیاد موافق بودند. بالاترین اولویت خرید ماهی آنان قزلآلا و سپس ماهیان جنوب، میگو، ماهیان دریای خزر و ماهیان پرورشی گرمآبی هستند. بیشتر از نیمی از مصرفکنندگان از طریق تبلیغ و معرفی دوستان و آشنایان برای اولین بار با این بازار آشنا شدند و ۴۶ درصد نیز به دلیل نزدیکی منزل سکونتشان با بازار آشنا بودند. مهمترین آمیخته بازاریابی، تبلیغات بود و مهمترین دلیل خرید ماهی از این بازار را تازگی و تنوع بیشتر آبزیان بیان کردند. تحقیق نشان داد مردان نسبت به زنان، متولدین مناطق ساحلی کشور و خریداران با درآمد بالا نسبت به افراد متقابل ماهی بیشتری میخرند. با توجه به گرایش مصرفکنندگان به نسبت آشنایی با بازار و اهمیت تبلیغ، توجه به این امر و هدفگیری خریداران مرد در رونق بازار بسیار موثر خواهد بود. توجه به نتایج متعدد تحقیق از جمله درج خواص آبزیان و نصب تابلوی الکترونیکی ورودی و خروجی آبزیان در بازار و کمک به بهبود درآمد خانوار از راههای دیگر بهبود رضایت خریداران است.
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( زمستان ۱۳۹۷ )
چکیده
کلسیتونین هورمون پپتیدی کوچکی است که در انسان توسط سلولهای پارافولیکولار تیروئید تولید شده و تنظیمکننده متابولیسم کلسیم و فسفر است. کاربرد دارویی کلسیتونین در درمان ناهنجاریهای مربوط به کلسیم و پوکی استخوان است. بهعلت وزن مولکولی پایین و ناپایداری آن، تولید نوترکیب کلسیتونین با مشکلات زیادی همراه بوده و همچنین تولید در سیستم پروکاریوتی به تیمارهای بعدی برای دستیابی به مولکول بالغ نیاز دارد. اخیراً به توانایی ریزجلبکها در بیان پروتئینهای نوترکیب توجه زیادی جلب شده است. لذا هدف این تحقیق، مطالعه توانایی Chlamydomonas Reinhardtii در تولید ترشحی کلسیتونین انسانی نوترکیب بود.
مواد و روشها: توالی کدکننده کلسیتونین بهینهسازیشده بههمراه توالی راهبر ترشحی کربونیکانیدراز در وکتورهای Pchlamy_۳ وPchlamy_۴ کلون شد. پلاسمیدهای نوترکیب به سویه وحشی و سویه واجد دیواره ناقص Chlamydomonas Reinhardtii با روش الکتروپوریشن منتقل شدند. سویههای نوترکیب با روش کلنی واکنش زنجیرهای پلیمراز غربالگری شده و سویههای منتخب برای تولید کلسیتونین کشت داده شدند. پس از رشد سویهها، محیط کشت جمعآوری شده و با روش الایزا مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافتهها: وکتور Pchlamy_۳ از قابلیت مناسبی برای بیان توالی هدف برخوردار نبوده و سویههای نوترکیب همگی با استفاده از وکتور Pchlamy_۴ حاصل شدند. همچنین سویه وحشی نیز کارآیی مناسبی جهت نوترکیبی نداشته و نوترکیبی فقط در سویه واجد دیواره ناقص دیده شد. میزان کلسیتونین تولیدی در سویه مثبت بهصورت تقریبی یک پیکوگرم بر میلیلیتر محاسبه شد.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان میدهند که راهبرد بهکاررفته برای تولید ترشحی کلسیتونین نوترکیب موفقیتآمیز بوده و برای مطالعات بعدی قابل استفاده است.
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( زمستان ۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: تولید سوخت زیستی از منابع تجدیدپذیر بهعنوان جایگزینی پایدار برای منابع فسیلی مورد توجه گسترده قرار گرفتهاست. ریزجلبک بهعنوان خوراک نسل سوم سوختهای زیستی میتواند انواع لیپید، پروتئین و کربوهیدرات را در مقادیر زیاد و در زمانی نسبتاً کوتاه تولید نماید. سازگاری این میکروارگانیزم با هر نوع شرایط کشت و عدم وابستگی تولید آن به فصول سال، سرعت رشد بالا، جذب دیاکسیدکربن و بهبود کیفیت هوا، تجدیدپذیری، عدم تقابل با منابع غذایی، وجود مقادیر بسیار زیاد لیپید و کربوهیدرات در ساختمان سلولی آن و قابلیت تولید انواع سوختهای زیستی باعث شده بهعنوان یکی از مناسبترین گزینهها برای تولید سوختهای زیستی شناخته شود. تولید سوخت زیستی از ریزجلبک شامل چندین مرحله انتخاب ریزجلبک مناسب، کشت، برداشت، خشککردن، شکستن دیواره سلولی، استخراج (لیپید یا کربوهیدرات) و تولید سوخت زیستی است.
نتیجهگیری: در این مطالعه با مروری بر هر یک از مراحل تولید سوخت زیستی از ریزجلبک به اهمیت و کاربرد آن برای تولید انرژی زیستی پرداخته شده است. تولید سوخت زیستی جلبکی بهدلیل هزینههای زیاد هنوز قابل رقابت با سوختهای فسیلی نیست. پژوهشگران تلاش میکنند با بهبود رشد ریزجلبکها و غنیساختن ذخایر روغنی و کربوهیدراتی آنها، ایجاد تغییرات ژنتیکی، بهبود طراحی زیستواکنشگاههای نوری، توسعه روشهای برداشت و خشک کردن، بهبود روشهای استخراج لیپید و کربوهیدرات و تولید محصولات جانبی باارزش، سوخت زیستی جلبکی که از لحاظ اقتصادی مقرونبهصرفهتر باشد تولید نمایند.
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده- بررسی تعامل وسیله نقلیه و خط آهن به علت ماهیت پیچیده خط و ناوگان، همواره یکی از مسائل دشوار در مهندسی
راه آهن بوده است . درک این تعامل نه تنها در خطوط با خرابی های گوناگون بلکه در خطوط بدون خرابی نیز مسئله ای پیچیده است.
زمانی که خرابی مانند کاریوگیشن ریل در این تعامل وارد می شود، تخمین نیروهای وارد بر خط و ناوگان بسیار مشکل خواهد شد.
هرچند تخمین دقیق این نیروها تنها از طریق آزمایش های میدانی ممکن است، ولی اگر مدل سازی رایانه ای دقیقی در دسترس باشد
می توان پیش بینی مناسبی از این نیروها داشت.
در این مقاله سعی شده است تخمین مناسبی از نیروهای حاصل از عبور ناوگان باری و مسافری بر خط دارای خرابی
کاریوگیشن ارائه شود. با داشتن این نیروها، تنش های وارد بر بالاست قابل محاسبه خواهند بود . در ادامه برای ناوگان باری و
مسافری، نمودارهای تنش (در سطح بالاست) نسبت به طول موج کاریوگیشن رسم شده است. با استفاده از این نمودارها برای بار
فراتر رفته AREMA محوری و سرعت معین، طول موج هایی ازکاریوگیشن که در آن تنش در سطح بالاست از مقادیر مجاز آیین نامه
معرفی شده است.
ایجاد Adams/Rail برای تخمین نیروهای وارد بر خط بالاستی مورد مطالعه، مدلی از ناوگان های باری و مسافری در نرم افزار
شده و با سرعت های مختلف روی خط عبور داده شده اند.
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( بهار ۱۳۹۹ )
چکیده
هدف عمده برنامههای بهنژادی استویا (Stevia rebaudiana) ایجاد گیاهانی با میزان ریبودیوزید-آ (RA) بالا میباشد. در این راستا، به منظور غربالگری گیاهان استویا و انتخاب واریتههایی با بیشترین میزان شیرینکنندههای موردنظر با استفاده از نشانگرهای مولکولی، تحقیق حاضر بر روی دادههای RNA-seq واریتههای دارای مقادیر مختلف RA انجام گردید. به منظور بازآرایی ترنسکریپتوم از نو برای هر واریته، از نرم افزار CLC با درنظرگرفتن طول k-mer برابر با ۲۰ و حداقل طول کانتیگ برابر با ۲۰۰ جفت باز استفاده شد. به منظور انجام تفسیر، آخرین نسخه از پروتئوم گیاه مدل ارابیدوپسیس بکار برده شد. برای شناسایی SSRهای چندشکل کاندید در میان واریتههای استویا، با استفاده از CandiSSR آنالیز توالیهای بازآرایی شده و بدنیال آن طراحی جفت آغازگرهای مربوطه صورت گرفت. حدود ۳۶۸ نشانگر SSR بالقوه شناسایی گردید که در این میان ۳۶۰ نشانگر شرایط لازم برای طراحی آغازگر را دارا بودند. تقریبا ۸۹% از کانتیگهای واجد SSRهای چندشکل دارای بهترین توالی مشابه در برابر پروتئوم ارابیدوپسیس بودند. در این مطالعه، کانتیگهای مشابه با خانواده پروتئینی UDP-Glycosyltransferase و Deoxyxylulose-۵-phosphate synthase که در مسیر بیوسنتز استویول گلیکوزیدها دخیل میباشند شناسایی گردید. همچنین آنالیز gene set enrichment با استفاده از PlantGSE از طریق آزمون Hypergeometric درسطح معنیداری (FDR < ۰,۰۵) چندین مسیر متابولیکی مرتبط با توالیهای حاوی SSRهای چندشکل را مورد شناسایی قرار داد. بنابراین، میتوان این فرضیه را مطرح نمود که نشانگرهای SSR چندشکل توسعه یافته در این تحقیق با اطمینان در برنامههای بهنژادی مولکولی استویا به منظور انتخاب واریتههای با میزان بالای SG به ویژه RA قابل استفاده میباشند.
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۱۲- )
چکیده
کنترل مستقیم گشتاور (DTC) ماشین سنکرون مغناطیس دائم داخلی (IPMSM) ساختار ساده و پاسخ دینامیکی سریع برای گشتاور، ارائه می کند. روش رایج کنترل مستقیم گشتاور که مبتنی بر جدول انتخاب ولتاژ است، معایبی همچون ریپل شار و گشتاور و همچنین فرکانس کلیدزنی متغییر، را دارا می باشد. این مقاله روش کنترل مستقیم گشتاور مبتنی بر جدول انتخاب ولتاژ بهینه شدهای را برای کاهش توأمان ریپل شار و گشتاور با تاکید بر ساختار ساده و دینامیک سریع، ارائه میدهد. جدول انتخاب ولتاژ جدیدی تنها با دو بردار ولتاژ فعال برای هر ناحیه معرفی شده و باند هیستریزیس گشتاور با واحد محاسبه گر ضریب وظیفه جایگزین گردیدهاست. برای کاهش ریپل شار کنترلر رایج مبتنی بر باند هیستریزیس با روش سادهی تزریق مثلثی فرکانس بالا (dithering) جایگزین شدهاست. واحد محاسبه گر ضریب وظیفه برای اعمال ضریب وظیفه به بردارهای انتخابی با هدف کمینه کردن ریپل گشتاور پیاده سازی شده است. افزایش فرکانس کلیدزنی در کنترل مستقیم گشتاور رایج به دلیل وجود تاخیر در تخمین شار و گشتاور؛ حتی زمانی که باندهای هیستریزیس به اندازه ی کافی کاهش پیدا کرده باشند، ممکن نیست. این مقاله با تلفیق روش محاسبه ضریب وظیفه و تزریق موج مثلثی فرکانس بالا، فرکانس کلیدزنی را افزایش میدهد. بنابراین، این روش شکل موجهای با ریپل کمتری به طور همزمان برای شار و گشتاور ایجاد میکند. در روش پیشنهادی ساختاری مبتنی بر مقایسهی شکل موجها، برای محاسبه ی ضریب وظیفه استفاده شده است؛ بنابراین ویژگیهای ذاتی روش کنترل مستقیم گشتاور مانند سادگی ساختار و پاسخ سریع تا اندازهی زیادی حفظ شدهاند.
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۲ )
چکیده
بانکداری اسلامی در چند دهه اخیر رشد چشمگیری داشته و جزء صنایع روبهرشد دنیا شناخته شده است. ازاینرو هدف پژوهش پیشرو شناسایی و اولویتبندی عوامل موثر بر پذیرش بانکداری اسلامی از سوی مشتریان با رویکرد آراس فازی است. پژوهش حاضر یک پژوهش توسعهای-کاربردی است. جامعه آماری این پژوهش ۱۵ نفر از کارشناسان و خبرگان حوزه بانکداری و اقتصاد اسلامی بوده که به روش در دسترس انتخاب شدند. در گام اول با بررسیهای کتابخانهای و ارزیابی یافتههای مطالعات گذشته مرتبط با موضوع، عوامل مؤثر بر پذیرش یا انتخاب بانک اسلامی از سوی مشتریان بررسی شد. در گام بعد بهمنظور غربالسازی عوامل شناسایی شده، از روش آنتروپی شانون استفاده شد. در ادامه نیز بهمنظور دستیابی به وزن و اهمیت عوامل از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) فازی استفاده شد. درنهایت نیز برای اولویتبندی عوامل از روش آراس فازی استفاده شد. یافتههای پژوهش نشان میدهد که عوامل مذهب و اعتقادهای مذهبی جامعه، سازگاری با ارزشهای جامعه؛ مشتریان و مسئولیتپذیری اجتماعی سیستم بانکداری اسلامی بیشترین اهمیت را در پذیرش بانکداری اسلامی از سوی مشتریان دارند. شهرت و تصویر بانک، مزیت نسبی نسبت به سیستم بانکی متعارف و تبلیغات در پذیرش بانکداری اسلامی از سوی مشتریان از عوامل با اهمیت کمتری شناخته شدند.
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۳ ۱۳۹۳ )
چکیده
یکی از عوامل موفقیت کشورهای پیشرفته، توجه به کارآمدی واحدهای اقتصادی خصوصاً بانکها میباشد. در همین راستا، مدیران بانکها موظفند در قبال سؤالاتی که در مورد بهرهوری بانک میشود، پاسخ مناسبی ارائه دهند که این امر بدون ارزیابی کارآیی شعب تحت نظارتشان عملاً امکان ناپذیر است.
یکی از روشهای محاسبه کارآیی برای واحدهای با چند ورودی و چند خروجی، روش تحلیل پوششی دادهها میباشد. با استفاده از این روش، میتوان شعب کارا و ناکارا را مشخص و شعب ناکارا را رتبه بندی و برای آنها از بین شعب کارا، مرجع (الگو) جهت رسیدن به مرز کارآیی مشخص کرد. همچنین میتوان میزان تأثیر هر یک از متغیرها را در میزان کارآیی شعب مشخص کرد. در این تحقیق، از مدل با ماهیت ورودی و با فرم پوششی استفاده شده است.
نتایج تحقیق نشان داد که با توجه به اطلاعات به دست آمده در سال ۱۳۸۹ از بین ۱۷ شعبه بانک رفاه استان لرستان تعداد ۱۱ شعبه کارا (۶۵ درصد شعب) و ۶ شعبه ناکارا تشخیص داده شد که رتبهبندی شعب ناکارا با توجه به اندازه کارآیی آنان صورت پذیرفت، و برای رتبهبندی شعب کارا از مدل استفاده شد. در نهایت به منظور بررسی درستی نتایج به دست آمده با استفاده از روش نیز اقدام به رتبهبندی واحدها شده است.
میثاق ایمانی، علی معظمی گودرزی، جابر مهدی نژاد،
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده
در سال¬های اخیر، استفاده از استنت¬های شریانی برای درمان بیماری انسداد شریان¬های کورونری قلب افزایش یافته و مدل¬های مختلف آن، با هندسه و جنس متفاوت، به بازار ارائه شده است. برای انتخاب بهترین مدل استنت از میان مدل¬های موجود، باید عملکرد آنها به دقت تحلیل شده و رفتار مکانیکی مدل¬های مختلف آن مورد مقایسه قرار گیرد. در این مقاله، از روش اجزای محدود برای بررسی تأثیر هندسه و جنس استنت بر عملکرد آن استفاده شده است. بدین منظور از دو مدل استنت تجاری با هندسه¬های مختلف (استنت¬های پالماز- اسچاتز و ان آی آر) و دو ماده پرکاربرد در ساخت استنت¬ها (مواد فولاد ضد زنگ ۳۰۴ و آلیاژ کبالت ام پی ۳۵ ان) استفاده شده و پس از مدل-سازی آنها عملکردشان مورد مقایسه قرار گرفته است. نتایج ارائه شده در هر مورد شامل توزیع تنش بر روی استنت و رگ و تغییرات قطر خارجی استنت می¬باشد. همچنین با مقایسه مقدار تنش ایجاد شده بر روی رگ، تأثیر هندسه و جنس استنت بر میزان گرفتگی مجدد پس از استنت¬گذاری مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس یافته¬های این تحقیق، از بین دو استنت بررسی شده، احتمال گرفتگی مجدد پس از استفاده از استنت ان آی آر کمتر از استنت پالماز- اسچاتز است. همچنین از بین دو ماده بررسی شده، ماده فولاد ضد زنگ ۳۰۴ برای ساخت استنت مناسب¬تر است.
دوره ۱۴، شماره ۶۲ - ( ۱-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
پوست، استخوان، اسکلت، سر و دم ماهی و میگو از جمله ضایعاتی هستند که طی فراوری تولید می شوند. این ضایعات می توانند هیدرولیز آنزیمی شده و به واحدهایی با خواص کاربردی سودمند تبدیل گردند. در این راستا پروتئین هیدرولیز شده از ضایعات میگوی ببری سبز (Penaeus semisulcatus) توسط آنزیم فلاورزایم تهیه گردید و از روش سطح پاسخ بر اساس ۱۸ تیمار تعیین شده جهت بررسی اثر نسبت آنزیم به سوبسترا، دما و زمان روی پروتئین استفاده شد. آزمایش های مربوط به ارزیابی خواص آنتیاکسیدانی پروتئین هیدرولیز شده تولیدی با سه روش ارزیابی قدرت دفع رادیکالهای آزاد DPPH، هیدروکسیل و قدرت احیای آهن انجام شدند. به طور کلی فرآوردههای تولیدی پاسخ بهتری به دفع رادیکال DPPH در مقایسه با قدرت دفع رادیکال آزاد هیدروکسیل و قدرت احیای آهن نشان دادند. از میان تیمارهای تولید شده، تیمار ۷ (دما ۰۶/۵۴ درجه سانتیگراد به همراه نسبت آنزیم به سوبسترا ۶۱/۱% و مدت زمان ۸/۱۰۵ دقیقه) با درجه هیدرولیز (۵/۳۳%) و محتوی پروتئین (۵/۷۹%) به عنوان تیمار بهینه بر اساس بالاترین خواص آنتیاکسیدانی برگزیده شد. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که پروتئین هیدرولیز شده حاصل از میگو می تواند در صنایع غذایی مفید باشد.
دوره ۱۷، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده- عدم قطعیت موجود در مطالعات مدلسازی آلودگی هوا، نتایج شبیهسازی را به شدت تحت تأثیر قرار میدهد. در این راستا تعیین عدم قطعیت مدلهای پیشبینی کیفی هوا، به دلیل تأثیرگذاری بر سلامت افراد در معرض آلودگی، از اهمیت ویژهای برخوردار است. بنابراین در این تحقیق اقدام به تعیین عدم قطعیت ماشین بردار پشتیبان (SVM) برای تخمین مونوکسید کربن (CO) در ایستگاه پایش قلهک، در شمال تهران، شده است. برای تعیین عدم قطعیت مدل SVM، با تغییر الگوهای انتخابی برای کالیبراسیون، به دفعات زیاد واسنجی مدل انجام شد. این امر با خروجیهای مختلف در هر مرحله، به دلیل حساسیت مدل به الگوهای واسنجی انتخابی، همراه بود. سپس با استفاده از فاکتور عرض باند (d-factor) و درصد دادههای اندازهگیری قرار گرفته در باند ۹۵ درصد عدم قطعیت مدل (۹۵PPU)، عملکرد SVM در فرآیند پیشبینی CO مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج این تحقیق بیانگر عملکرد مناسب مدل SVM در پیشبینی غلظت روزانه CO در شهر تهران بود به گونهای که از ضریب تعیین (R۲) معادل ۸۹/۰ و ۸۸/۰ به ترتیب در مراحل کالیبراسیون و صحتسنجی برخوردار بود. همچنین یافتههای تحلیل عدم قطعیت مدل SVM مشخص نمود که مقدار d-factor و درصد دادههای اندازهگیری محصور شده توسط ۹۵PPU برای این مدل در مرحله صحتسنجی به ترتیب معادل ۷۴/۰ و ۷۶ درصد میباشد. بر اساس شاخصهای آماری d-factor و ۹۵PPU، عدم قطعیت مدل SVM برای پیشبینی غلظت روزانه CO در تهران قابل قبول بوده به نحوی که این مدل از عدم قطعیت اندکی در پیشبینی این شاخص کیفیت هوا در شهر تهران برخوردار بود.
احمدرضا قاسمی، محمد علی معظم، محمد هنرپیشه،
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده
اندازه چقرمگی شکست ریلها به عنوان یکی از پارامترهای کنترل کیفیت این محصول به شمار میآید. چقرمگی شکست در طراحی خطوط،تحلیل عیوب و دیگر موارد رایج در مهندسی مکانیک نیز به عنوان یک مقدار کلیدی مورد نیاز است. هدف این پژوهش معرفی رابطهای برای اندازهگیری چقرمگی شکست ماده ریل با کلاس R۲۶۰ با استفاده از انرژی ضربه چارپی است. برای این منظور ابتدا چقرمگی شکست ریل به روش خمش سه نقطه ای و براساس استاندارد ASTM E۳۹۹ تعیین شده است. انرژی شکست با استفاده از آزمون ضربه چارپی در دما های مختلف اندازه گیری شده و نشان داده شده است که در محدوده دمایی انجام آزمون ها انرژی شکست تغییر چندانی ندارد، آنگاه ارتباط خواص مکانیکی و شیمایی ماده مورد مطالعه با مقدار انرژی ضربه جذب شده مورد مطالعه قرار گرفته است. همچنین نتایج حاصل از آزمون ضربه با نتایج منتشر شده توسط دیگر محققین مقایسه و ارزیابی شده است. برای ارزیابی بهتر نتایج آزمونهای کشش تک محوره، تحلیل ترکیب شیمیایی، تحلیل ریزساختار و سختی سنجی نیز انجام شده است. درپایان رابطه ای برای ارتباط انرژی ضربه و چقرمگی شکست معرفی شده و با استفاده از آن چقرمگی شکست ماده ریل های مورد آزمایش در محدوده دمایی انجام آزمون ضربه محاسبه شده است. انطباق نتایج محاسبه شده و نتیجه حاصل از آزمون خمش سه نقطه ای نشان دهنده دقت مناسب رابطه معرفی شده است.
سید میثاق ایمانی، سید محمود ربیعی، علی معظمی گودرزی، مرتضی دردل،
دوره ۱۷، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
در سالهای اخیر استفاده از داربستهای متخلخل برای ترمیم بافتهای آسیب دیده استخوانی افزایش یافته است. از آنجایی که بدست آوردن خواص مکانیکی اینگونه داربستها با استفاده از روشهای آزمایشگاهی بسیار زمانبر و پرهزینه است، محققان زیادی مطالعات خود را معطوف روشهای ریاضیاتی در این زمینه نمودهاند. اما بررسی دقیق مقالات مربوطه مشخص میسازد که اکثر مدلهای ارائه شده براساس روش اجزای محدود بوده و کمتر به صورت تئوری به این موضوع پرداخته شده است. در این مقاله روشهای میکرومکانیکی مختلف برای بدست آوردن خواص الاستیک مؤثر داربستهای استخوانی ارائه شدهاند و از آنها برای بررسی خواص مکانیکی داربستهای مختلف، شامل داربستهای استخوانی سرامیکی و کامپوزیتی، استفاده شده است. مدلسازی داربستهای سرامیکی به صورت تک مقیاسه و مدلسازی داربستهای کامپوزیتی به صورت چند مقیاسه انجام گرفته است. همچنین به دلیل کاربرد گسترده ماده هیدروکسی آپاتیت در ساخت داربستهای استخوانی، در ادامه این پژوهش خواص مکانیکی داربستهای هیدروکسی آپاتیتی در تخلخلهای مختلف با روشهای ارائه شده بدست آمده است. نتایج نشان میدهند که مدلهای دیوی، خودسازگاری و دیفرانسیلی، به ترتیب، دارای بیشترین دقت در محاسبه مقدار مدول یانگ این داربستها در محدوده تخلخلهای زیر ۳۰ درصد، ۳۰ تا ۶۰ درصد و بالای ۶۰ درصد هستند. همچنین روش خودسازگاری تخمین مناسبی از مقدار ضریب پواسون داربستهای هیدروکسی آپاتیتی در تخلخلهای مختلف ارائه میدهد. با بدست آوردن مقادیر خواص مکانیکی داربستها در تخلخلهای مختلف با استفاده از این مدلها و استفاده از تحلیلهای آماری، رابطه ریاضی میان درصد تخلخل و خواص مکانیکی آنها (مدول یانگ و ضریب پواسون) بدست آمده است.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۲ - ( خرداد ۱۴۰۰ )
چکیده
استفاده از ترکیبات شیمیایی برای جلوگیری از فساد و افزایش عمر انبارمانی محصولات کشاورزی از جمله انگور کاربرد زیادی دارد، باتوجه به تاثیرات زیانآور این ترکیبات برسلامت انسان و همچنین تمایل مردم به استفاده از محصولات ارگانیک، امروزه استفاده از روشهای کمخطر و جایگزین افزایش یافته است. استفاده از ترکیبات ضدمیکروبی، ضدباکتری و ضدقارچی، نظیر اسانسهای طبیعی میتواند روشی مناسب برای افزایش عمر پس از برداشت محصولات کشاورزی باشد. در این پژوهش تاثیر اسانس آویشن بر افزایش عمر انبارمانی انگور رقم فخری با دو روش غوطهوری (تماس مستقیم) و تدخینی (تماس غیرمستقیم) در غلظتهای (۰، ۱۵۰، ۳۰۰ و ۴۵۰ میکرولیتر برلیتر) در سردخانه با دمای ۲±۱ درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی ۹۰ درصد به مدت ۶۰ روز مورد بررسی قرارگرفت. صفاتی مثل درصد تغییرات در وزن میوه، اسیدیته قابل عیارسنجی، میزان مواد جامد محلول کل، ارزیابی حسی شامل سفتی بافت میوه، بو و طعم میوه، ظرفیت آنتیاکسیدانی وارزیابی قهوهای شدن چوب خوشه بررسی شد. کمترین درصد تغییرات در وزن میوهها و اسیدیته قابل عیار سنجی در غلظت ۴۵۰ میکرولیتر برلیتر اسانس آویشن مشاهده شد. تیمار شاهد بیشترین میزان مواد جامد محلول کل در میوهها را داشت (۲/۲۵ درجه بریکس). همچنین نتایج ارزیابی حسی سفتی بافت میوه نشان داد روش تدخینی نسبت به روش غوطهوری با رهایش تدریجی اسانس توانست سفتی بافت میوه را بهتر حفظ کند. ارزیابی حسی بو و طعم میوه انگور نشان داد در غلظتهای بالای اسانس، شاخص ارزیابی حسی کمتر بود. ظرفیت آنتی اکسیدانی در کل روند نزولی داشت و روش تدخینی و غوطهوری تفاوت معنیداری با یکدیگر نداشتند. نتایج ارزیابی قهوهای شدن چوب خوشه نشان داد دو روش تدخینی و غوطهوری تفاوت معنیداری با یکدیگر در حفظ رنگ سبز چوب خوشه نداشتند ولی نسبت به تیمار شاهد عملکرد بهتری را نشان دادند.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۷ - ( شهریور ۱۴۰۱ )
چکیده
رخواص بالای تغذیه ای و اثرات درمانی شیر گوسفند و فرآورده های لبنی حاصل از آن می تواند بسیاری از نیازهای سیستم بدن را با آثار سودمند خود برطرف کند. از درصدهای متفاوت شیر گاو و میش (۲۵، ۵۰، ۷۵ و ۱۰۰ %) در تهیه بستنی سنتی استفاده گردید. آزمون های فیزیکوشیمیایی و حسی از قبیل pH ، اسیدیته(دورنیک)، درصدهای چربی، مقاومت به ذوب ، ماده خشک و ویژگی های حسی شامل طعم، عطر و بو، بافت ، شیرینی و پذیرش کلی مورد بررسی قرار گرفت. این تحقیق دارای ۵ تیمار بوده و کلیه آزمون ها در سه تکرار انجام گردید. از آزمون چند دامنه ای دانکن برای تعیین تفاوت میان میانگین ها در سطح اطمینان ۹۵% و برای تجزیه و تحلیل آماری از نرم افزار SPSS استفاده شد. ضریب افزایش حجم بستنی در تمام نمونه ها ۳۰ درصد بود. کمترین و بیشترین میزان اسیدیته (دورنیک) نمونه ها بترتیب مربوط به تیمارهای B و A بود. با افزایش میزان شیر گاو مقدار pH بستنی سنتی کاهش یافت و در بستنی حاوی۱۰۰ % شیر گاو، بیشترین مقدار pH مشاهده گردید. با افزایش میزان شیر میش به میزان ۷۵%، نمونه بستنی بیشترین درصد چربی و ماده خشک و درصد مقاومت به ذوب را داشت. ارزیابی حسی نشان داد که تیمار حاوی ۵۰ % شیر گاو و ۵۰ % شیر میش، دارای امتیاز بالاتر نسبت به سایر تیمارها و شبیه ترین تیمار به تیمار شاهد می باشد و به عنوان تیمار برتر انتخاب گردید.
دوره ۱۹، شماره ۱۳۳ - ( اسفند ۱۴۰۱ )
چکیده
پروبیوتیکها میکروارگانیسمهای زندهای هستند که در صورت مصرف به میزان کافی، تأثیرات سودمندی بر سلامت میزبان خواهند داشت. در پژوهش حاضر خصوصیات پروبیوتیکی دو سویه تجاری بیفیدوباکتریوم انیمالیس زیرگونه لاکتیس BB-۱۲ و لاکتوباسیلوس پلانتاروم ATCC ۱۴۹۱۷ در شرایط برونتنی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که هر دو سویه مقاومت بالایی در برابر اسید، صفرا و لیزوزیم داشتند. بهطور کلی میزان زندهمانی هر دو سویه در شرایط شبیهسازیشده معده-رودهای بالاتر از ۸۵% بود که امکان زندهمانی این دو سویه در دستگاه گوارش را فراهم میسازد. بهعلاوه بالاترین میزان آبگریزی (۷۵/۵۹%) و خودانبوهش (۴۲/۵۱%) و همچنین کمترین چسبندگی (۳۵/۸%) به رده سلولی HT-۲۹ رودهی انسان مربوط به بیفیدوباکتریوم انیمالیس زیرگونه لاکتیس BB-۱۲ بود؛ هر دو سویه دارای فعالیت بتا گالاکتوزیدازی بودند و نسبت به آنتیبیوتیکهای پنیسیلین، ونکومایسین و تتراسایکلین مقاومت نشان دادند. در پژوهش حاضر مشخص گردید که لاکتوباسیلوس پلانتاروم ATCC ۱۴۹۱۷نسبت به بیفیدوباکتریوم انیمالیس زیرگونه لاکتیس BB-۱۲ خصوصیات پروبیوتیکی بهتری دارد.
محمد جواد فرحمند حبیبی، علی حسنی، علی معظمی گودرزی،
دوره ۲۱، شماره ۹ - ( شهریور ۱۴۰۰ )
چکیده
در پژوهش حاضر، به بررسی توزیع تنش و کرنش ناشی از گرادیان حرارتی در لوله تابنده از یک نمونه مشعل تابشی پرداخته میشود. در طرح این مشعل، دریچههای خروجی متعددی در جداره لوله تابنده تعبیهشده است و سیال حاصل از احتراق در کوره از این دریچه ها تخلیه میشود. برای این مشعل سه نمونه لوله تابنده استوانهای با طول، قطر، ضخامت و جنس یکسان که در هرکدام طرح دریچههای خروج سیال متفاوت است، مدلسازی شده است. بهمنظور شبیهسازی رفتار مکانیکی لولههای تابنده موردمطالعه، پس از مدلسازی هندسی و با لحاظ کردن جنس لوله و شرایط مرزی، از مجموعه نرمافزار تجاری انسیس بهره گرفتهشده است. شرایط مرزی جهت حل عددی از نتایج آزمونهای تجربی استخراجشده است. با توجه به میانگین سرعت سیال درون لوله تابنده، جریان در محدوده آشفته قرار میگیرد. بهمنظور به دست آوردن نمودار تنش-کرنش آلیاژ مورد آزمون از حل روابط رامبرگ-ازگود بهره گرفتهشده است. از حل برهمکنش سیال-جامد توسط نرمافزار تجاری انسیس، بهترین طرح ازنظر حداقل بودن مقادیر تنش فون میزز نتیجهگیری شده است. همچنین با حذف بار حرارتی از قطعه در گام بعدی، تنشهای پسماند پدید آمده در نمونهها توسط نرمافزار محاسبه میگردد. بهمنظور نشان دادن صحت حل، چند نمونه از این مشعل ساخته و موردبررسی قرارگرفته تا نتایج حاصل از آنها تائید کننده حل عددی باشد.