۲۸ نتیجه برای میرزائی
دوره ۱، شماره ۲ - ( پاییز و زمستان ۱۴۰۳ )
چکیده
منطقه شاخ آفریقا در شرق این قاره واقع شده و متشکل از چهار کشور سومالی، اتیوپی، اریتره و جیبوتی است. این منطقه به دلیل ویژگیهای جغرافیایی، ژئوپلیتیک، استراتژیک، ژئواستراتژیک، ژئواکونومیک و... همواره مورد توجه بازیگران منطقهای و فرامنطقهای بوده است. هر یک از این بازیگران به تناسب منافع ملی و راهبردی خود در تلاش برای اعمال نفوذ و تأثیرگذاری بر این منطقه و کشورها و ملتهای آن بوده و هستند. عربستان سعودی یکی از بازیگران منطقهای فعال در کشورهای شاخ آفریقا است که به نظر میرسد در کنار پیگیری اهداف سیاسی، اقتصادی، نظامی و امنیتی خود، ترویج ایدئولوژی و تفکر خود یعنی وهابیت را پیگیری میکند. پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و با بهرهگیری از منابع کتابخانهای در صدد بررسی اقدامات ایدئولوژیک عربستان سعودی در کشورهای شاخ آفریقا است. نتایج پژوهش نشان میدهد که عربستان سعودی با تأکید و اعتقاد به تفکر وهابیت، با صرف هزینههای مالی در چارچوب آموزش، ایجاد زیرساختهای آموزشی، حمایت از گروههای وهابی و... در تلاش برای ترویج این تفکر در میان مسلمانان در کشورهای شاخ آفریقا است.
دوره ۲، شماره ۱ - ( زمستان ۱۳۹۸ )
چکیده
منطقه شاخ آفریقا چهار کشور سومالی، اتیوپی، اریتره و جیبوتی را شامل میشود. یکی از مسائل موجود در این منطقه، منازعات مرزی و سرزمینی و ناامنیهای ناشی از آن در مناطق مرزی کشورها است. در وقوع این بیثباتی و ناامنیهای مرزی، عوامل مختلفی تأثیرگذار است که در میان آنها تاریخ، ذهنیتهای تاریخی و نقش تاریخ استعماری حاکم قابل توجه است. این پژوهش از نوع توصیفی - تحلیلی است که با بهرهگیری از منابع کتابخانهای، در پی بررسی و ارزیابی نقش تاریخ در وقوع ناامنیهای مرزی با مطالعه موردی نقش استعمار در ناامنیهای مرزی شاخ آفریقا است. متغیر وابسته پژوهش، ناامنیهای مرزی و متغیرهای مستقل، تاریخ، تاریخ استعماری و منطقه شاخ آفریقا است. سؤال اصلی این است که مؤلفه تاریخ و تحولات تاریخی چه نقشی در وقوع ناامنیهای مرزی در منطقه شاخ آفریقا دارد؟ در شاخ آفریقا مهمترین منازعات و ناامنیهای مرزی شامل درگیریهای مرزی میان اتیوپی و اریتره؛ جیبوتی و اریتره؛ و ناامنی ناشی از منازعات اقوام و قبایل در مناطق مرزی سومالی و کنیا بوده است. نتایج پژوهش نشان میدهد که مؤلفه تاریخ، تاریخ استعماری و اقدامات کشورهای استعمارگر در ترسیم مرزهای میان کشورها خصوصاً در شاخ آفریقا -که براساس منافع استعماری انجام شده و مصالح و منافع محلی شهروندان در نظر گرفته نشده است-، نقش مهمی در شکل دادن به منازعات مرزی میان کشورها و ایجاد بیثباتی و ناامنی در مناطق مرزی داشته است.
دوره ۷، شماره ۷ - ( شماره ۷ (پیاپی ۳۵)- ۱۳۹۵ )
چکیده
«حروف غیرعامل» حروفی هستند که تاثیر اعرابی ندارد؛ به همین علّت در آموزش نحو نادیده گرفته شدهاند؛ بررسیها نشان میدهد این حروف نقشی کلیدی، در شناخت ساخت نحوی و درک معنای متن دارند که میتوان آن را «کارکرد نشانهشناختی- معنایی حروف غیرعامل» نامید. اگرچه نحویها گاهی با عنوان «معانی الحروف» به آنها پرداختهاند؛ اما بررسی سازمان یافتهای از کارکرد نشانه ای آنها، به منظور درک ساخت نحوی وفهم دقیق معنای متن، انجام نشده است.
از نظر رضی استرآبادی، جنبه نشانهای- معنایی و ساختاری حروف یاد شده، جزء عمل نحوی آنها به شمار میرود. این مقاله بر آن است که با توجه به اهمیت و گستردگی حضور این حروف در زبان عربی، با بهرهمندی از نظر رضی استرآبادی، کارکرد نشانهای آنها را در فهم ساخت نحوی نشان دهد و به این پرسش پاسخ دهد که بر اساس دیدگاه نشانهشناسی، بارزترین کارکرد نشانهای این حروف، در درک ساخت نحوی و فهم متن چیست !؟ برای پاسخ به این پرسش با روش توصیفی– تحلیلی به بررسی متون مختلف و تجزیه و تحلیل دیدگاه این نحوی برجسته، پرداختیم که نتایج نشان میدهد: حروف غیر عامل در شناخت ساخت نحوی نقش درخوری دارد وبیانگر نوعی ارتباط بین دال ومدلول در دو بخش صورت ومحتوا است وبر این اساس، مهمترین کارکرد نشانهای آن را میتوان در تمییز وتشخیص جایگاه دستوری کلمات و جملات دانست .
دوره ۸، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۶ )
چکیده
اوریکاز یا اورات اکسیداز آنزیمی است که باعث تبدیل اوریک اسید (کم محلول) به ۵- هیدروکسی ایزواورات و در نهایت آلانتوئین می شود. افزایش اوریک اسید در انسان باعث بیماری هایی همچون نقرس و سنگ های کلیوی می گردد. بنابراین اوریکاز می تواند به عنوان یک آنزیم دارویی جهت کاهش سطح اوریک اسید خون مورد استفاده قرار گیرد. یکی از مشکلات استفاده از پروتئین ها (همچون آنزیم-های دارویی)، پایداری کم آن ها است. روش های مختلفی از جمله استفاده از افزودنی ها، جهت پایدارسازی پروتئین ها استفاده می شود.در این تحقیق وکتور بیانی pET۲۸a (+) حاوی ژن اوریکاز آسپرژیلوس فلاووس به اشریشیاکلی سویه BL۲۱ (DE۳) منتقل و سپس پروتئین نوترکیب بیان و با ستون کروماتوگرافی نیکل آگارز تخلیص شد. پس از تخلیص آنزیم ، پایداری حرارتی آنزیم خالص بررسی شده و آنزیم با افزودنی ها پایدار شد. نتایج نشان داد که آنزیم به خوبی تخلیص شده و فعال است. بررسی پایداری آنزیم نشان داد که اوریکاز تا دمای ۲۰ درجه سانتیگراد پایداری خود را حفظ کرده و بعد از آن پایداری خود را از دست می دهد بطوریکه نیمه عمر آن در ۴۰ درجه سانتیگراد ۳۰ دقیقه است. نتایج پایدارسازی آنزیم با استفاده از ۲۰% از گلوکز، سوربیتول و گلیسرول نشان داد که گلوکز بیشترین اثر پایدارکنندگی را بر روی اوریکاز داشته و تا بیش از دو برابر نیمه عمر آن را بالا برده است. در نهایت می توان نتیجه گرفت افزودنی هایی همچون گلوکز که باعث افزایش کشش سطحی می شوند، بیشترین اثر پایدارکنندگی را روی آنزیم اوریکاز دارند.
رضا کریمی، مجید میرزائی،
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۹-۱۳۸۸ )
چکیده
این تحقیق به تحلیل رشد ترک در لوله جدار نازک به روش المان محدود میپردازد. لوله موردنظر حاوی ترک اولیه سطحی در راستای محوری است که تحت بارگذاری انفجاری گازی قرار دارد. بارگذاری انفجاری بهصورت شوک داخلی موضعی با فشار بیشینه ۶ مگاپاسکال است که با سرعت ۴/۲ کیلومتر بر ثانیه در طول لوله حرکت میکند. حل عددی پاسخ سازهای به بارگذاری، توسط WARP۳D، که نرمافزاری تحقیقاتی برای تحلیل سهبُعدی مکانیک شکست غیرخطی دینامیکی به روش المان محدود است، انجام و از معیار CTOA بهعنوان پارامتر شکست برای شبیهسازی رشد ترک در لوله جدار نازک استفاده شده است. در این تحقیق رشد ترک در بارگذاریهای مختلف شبهاستاتیک نیز شبیهسازی شده است. بخش آخر به مقایسه نتایج حاصل از شبیهسازی رشد ترک به روش عددی و نتایج حاصل از آزمایشهای تجربی که در مطالعات سایر محققان موجود است، میپردازد و اثر تحلیل کامل دینامیکی در رشد ترک در مقایسه با تحلیل استاتیکی ارائه میشود.
دوره ۱۱، شماره ۵۳ - ( آذر و دی ۱۴۰۲ )
چکیده
در مردمشناسی، جماعتهای محلی، از آن جهت که خوراک خود را در ارتباط تنگاتنگ با طبیعت و به کمک دانش بومی تأمین میکنند، همیشه میدان مطلوبی برای پژوهش دربارۀ خوراک، روابط فرهنگی مرتبط با آن و نظامهای خوراکی بودهاند. در چنین پژوهشهایی، مردمشناس درپی فهم عادات، معانی و الگوهای خوراکی اسـت. در این مقاله درپی آنیم که دریابیم رابطۀ بین زبان و خوراک در فرهنگ عامۀ مازندران چگونه شکل گرفته است و باورهای خوراکمحور در این فرهنگ چه نقشی دارند. باورهای خوراکی، با ظاهر سادۀ خود، جهانی خُرد از فرهنگ هر جامعه را به تصویر میکشند و به درک ما از کنشهای انسانی یاری میرسانند. این جهان نمادین، خود را از خلال زبان پختوپز در زندگی روزمره بازنمایی میکند. زبان مازندرانی پیوند نمادین میان خوراک و موقعیتهای اجتماعی ـ عاطفی را بهخوبی بازنمایی میکند. برای نمونه، ضربالمثلهای خوراکی، تصویری فشرده از زندگی اجتماعی، سیاسی، حکومتی و اقتصادی دورههای گذشته و امروز را به نمایش میگذارند. مضامینی مانند توجه به مهمان، توجه به دیگری، بیگانههراسی، تلطیف موقعیتهای اجتماعی، تقدسبخشی به خوراکیها و توجه به بهداشت در ضربالمثلهای مازندرانی برجسته شده است. مؤلف با استفاده از روش مردمنگاری، با بهرهگیری از مشاهدۀ مستقیم و مشاهدۀ حینمشارکت و همچنین مصاحبههای عمیق با ساکنان محلی مازندران (مناطق مختلفی از شهرستانهای قائمشهر، رامسر، آمل، بابل، ساری، سوادکوه، بهشهر، تنکابن، نور و همچنین روستای یوش) به مدت دو سال دادههایی را حول محور خوراک در فرهنگ مازندران گردآوری کرده است.
محمد ملکان، مجید میرزائی،
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۱ )
چکیده
- در این مقاله به مدلسازی رشد ترک در یک استوانه جدار نازک تحت بارگذاری دتونیشن گازی پرداخته شده است. با توجه به مشکلات ناشی از بار متحرک و غیر خطی بودن مسئله، از روش المان محدود در این تحقیق استفاده شده است. ارتعاشات ناشی از اعمال بار متحرک با حل تحلیلی و نتایج آزمایشگاهی مقایسه و ارزیابی شده و از المان چسبنده با معیار خرابی کشش-جدایش جهت مدلسازی رشد ترک استفاده شده است. نتایج بدست آمده با نتایج قبلی که بر پایه معیار رشد زاویه بحرانی نوک ترک (CTOA) انجام گرفته مقایسه شده و مورد تحلیل قرار گرفته است.
احسان محمدی، محمود شریعتی، مجید میرزائی،
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۸-۱۳۹۱ )
چکیده
در این مقاله هدف ارائه¬ی یک نمونه¬ی هندسی جدید جهت تست خستگی تعیین رفتار رشد ترک نیمه¬بیضوی در دیواره¬ی مخازن استوانه¬ای جدار ضخیم تحت فشار می¬باشد. در این پژوهش رفتار رشد ترک در نمونه پیشنهادی به شکلی مطلوب تری نسبت به نمونه های استاندارد در مقایسه با رفتار رشد ترک در حالت واقعی معادل سازی گردیده است . بدین معنی که تطابق بیشتری بین مقادیر ضریب شدت تنش در نمونه¬ی آزمایش و مخزن واقعی حاوی ترک در راستای دیواره در حین بارگذاری خستگی حاصل شود و در نتیجه سازگاری بهتری در رفتار رشد ترک خستگی و عمر قطعه بر حسب سیکل¬های بارگذاری به صورت عملی به¬دست آید. با معرفی نمونه¬ی جدید، نتایج حاصل از بارگذاری خستگی بر روی نمونه پیشنهادی با نتایج حاصل از بارگذاری خستگی مخزن و نمونه¬های استاندارد فعلی مورد مقایسه قرار گرفته¬اند. رفتار رشد ترک خستگی در نمونه¬ی پیشنهادی و مخزن تحت فشار با روش اجزای محدود و روش تجربی محاسبه شده است. به منظور مقایسه¬ی نتایج اجزای محدود با نتایج تجربی، چند قطعه با هندسه¬ی نمونه¬ی¬ جدید از جنس فولاد CK۴۵ ساخته شده و تحت آزمون خستگی قرار گرفتند. نتایج حاصل از دو روش انطباق بسیار خوبی با یکدیگر دارند.
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۱۲- )
چکیده
کنترل مستقیم گشتاور (DTC) ماشین سنکرون مغناطیس دائم داخلی (IPMSM) ساختار ساده و پاسخ دینامیکی سریع برای گشتاور، ارائه می کند. روش رایج کنترل مستقیم گشتاور که مبتنی بر جدول انتخاب ولتاژ است، معایبی همچون ریپل شار و گشتاور و همچنین فرکانس کلیدزنی متغییر، را دارا می باشد. این مقاله روش کنترل مستقیم گشتاور مبتنی بر جدول انتخاب ولتاژ بهینه شدهای را برای کاهش توأمان ریپل شار و گشتاور با تاکید بر ساختار ساده و دینامیک سریع، ارائه میدهد. جدول انتخاب ولتاژ جدیدی تنها با دو بردار ولتاژ فعال برای هر ناحیه معرفی شده و باند هیستریزیس گشتاور با واحد محاسبه گر ضریب وظیفه جایگزین گردیدهاست. برای کاهش ریپل شار کنترلر رایج مبتنی بر باند هیستریزیس با روش سادهی تزریق مثلثی فرکانس بالا (dithering) جایگزین شدهاست. واحد محاسبه گر ضریب وظیفه برای اعمال ضریب وظیفه به بردارهای انتخابی با هدف کمینه کردن ریپل گشتاور پیاده سازی شده است. افزایش فرکانس کلیدزنی در کنترل مستقیم گشتاور رایج به دلیل وجود تاخیر در تخمین شار و گشتاور؛ حتی زمانی که باندهای هیستریزیس به اندازه ی کافی کاهش پیدا کرده باشند، ممکن نیست. این مقاله با تلفیق روش محاسبه ضریب وظیفه و تزریق موج مثلثی فرکانس بالا، فرکانس کلیدزنی را افزایش میدهد. بنابراین، این روش شکل موجهای با ریپل کمتری به طور همزمان برای شار و گشتاور ایجاد میکند. در روش پیشنهادی ساختاری مبتنی بر مقایسهی شکل موجها، برای محاسبه ی ضریب وظیفه استفاده شده است؛ بنابراین ویژگیهای ذاتی روش کنترل مستقیم گشتاور مانند سادگی ساختار و پاسخ سریع تا اندازهی زیادی حفظ شدهاند.
دوره ۱۲، شماره ۶ - ( بهمن و اسفند ۱۴۰۰ )
چکیده
نقشهای دستوریِ فعل لزوماً با نقشهای معنایی آن، تناظر یکبهیک ندارد. برخی زبانشناسان برای تعیین رابطۀ میان نقشهای معنایی و دستوری، از مفهوم «سلسهمراتب تلویحی» استفاده کردهاند. در این پژوهش که ماهیتی توصیفی دارد ابتدا براساس «پیکرۀ گزارههای معنایی زبان فارسی»، «پیکرۀ نقشهای معنایی زبان فارسی» و «پیکرۀ وابستگی نحوی زبان فارسی» که حجمی حدود سیهزار جمله و نیممیلیون کلمه دارند، سلسلهمراتب روابط معنایی برای نقشهای دستوریِ «فاعل»، «مفعول»، «متمم حرفاضافهای/ مفعول غیرصریح»، «مسند» و «تمیز» مشخص شده است. نتایج نشان میدهد که فاعل بهلحاظ معنایی بیشتر بهصورت «کنشگر» ظاهر میشود و پس از آن «پذیرا»، «تجربهگر» و «سبب» در رتبههای بعدی هستند؛ تمایلِ غالب مفعول برای حضور در جمله، بهصورت «پذیرا» و پس از آن به ترتیب، «نتیجه»، «دربارگی» و «پذیرنده» است؛ جایگاه متمم حرفاضافهای بیشتر با «مکان» پر میشود و پس از آن «پذیرا»، «پذیرنده» و «مقصد» در رتبههای بعدی هستند؛ و نهایتاً جایگاه مسند و تمیز، در میان نقشهای معنایی، عمدتاً با «نسبت» پر میشود. در گام بعدی، سلسلهمراتب روابط دستوری برای نقشهای معنایی، شامل «کنشگر»، «تجربهگر»، «سبب»، «پذیرا»، «محرک» و «نسبت» تعیین شده است. نتایج نشان میدهد که «فاعل» بیش از «مفعول» تمایل دارد که «کنشگر» و «تجربهگر» باشد؛ «فاعل» و بعد از آن «افزوده»، بالاترین تمایل را برای «سبب»بودن دارند. سهگانۀ حرف اضافه بیش از «فاعل» تمایل دارد که محرک باشد؛ «مفعول» و بعد از آن «فاعل» بیشترین تمایل را برای «پذیرا»بودن دارند و در نهایت «مسند» بیش از «تمیز» تمایل دارد که نقش «نسبت» را ایفا کند. علاوهبر تمایل غالبِ نقشهای معنایی، برخی از هموقوعیها جالبتوجه بودند که از جملۀ آنها میتوان به حضور «کنشگر» بهمنزلۀ افزوده، حضور «تجربهگر» در جایگاه مفعول و در مقابل آن حضور «محرک» در جایگاه فاعل اشاره کرد.
دوره ۱۲، شماره ۴۸ - ( تابستان ۱۳۹۴ )
چکیده
این مقاله با نگاهی بر پژوهشهای ادبی از سال ۱۳۱۳تا۱۳۹۱، که به هر نحو و یا دیدگاهی، زن را محور اصلی خود قرار دادهاند ضمن اینکه چگونگی و بسامد آنها را نشان میدهد، تکرارها، غیابها و جاهای خالی و بررسینشده را نیز مشخص میکند. همچنین تلاش شده است نمودارها و جدولها خوانش و تحلیل شود. بررسی پژوهشها سیر صعودی آنها را نشان میدهد. پژوهشگران زن بیش از مردان در پی بررسی و تحلیل زن در ادبیات ایران بودهاند، همچنین آمار بیانگر این است که در حوزه آثار کلاسیک نظم بر شاهنامه بیشترین میزان پژوهش انجام گرفته است. همچنین خلأ پژوهش زنمحور به طور علمی در مورد شعر کلاسیک زنان (رابعه و مهستی گنجهای) به چشم میخورد. بین متون نثر، هزارویکشب بیشترین میزان پژوهش را به خود اختصاص داده، همچنین حوزه ادبیات داستانی برای پژوهش زنمحور بیشترین استقبال را داشته است. سیمین دانشور به عنوان اولین نویسنده زن ایرانی بیشترین پژوهشها را در این بخش به خود اختصاص داده است. در شعر معاصر خلأ پژوهشی که در مورد شعر زنان کلاسیک بود، احساس نمیشود و بیشتر شعرهای زنان معاصر مشهور، مورد نقد و بررسی قرار گرفته و شعر پروین به عنوان پیونددهنده شعر کلاسیک و معاصر بیشترین آمار را داشته است.
دوره ۱۳، شماره ۶ - ( بهمن و اسفند ۱۴۰۱ )
چکیده
عوامل روانشناختی، روابط همشاگردی و آشنایی زبانآموز با فرهنگ زبان هدف، نقش مؤثری در پیشرفت تحصیلی دارد. مسئلۀ اصلی این پژوهش تعیین ویژگیهای سنجشی ارزیابی این عوامل در یادگیری زبان عربی دانشجویان کارشناسی زبان و ادبیات عربی در ایران است، زیرا در این زمینه پژوهش درخوری انجام نشده است. این پژوهش با روش تحقیق آمیختۀ اکتشافی متوالی انجام گرفت. گویههای اولیه در قالب یک پژوهش کیفی و مصاحبۀ نیمهساختاریافته با متخصصان زبان وادبیات عربی و روانشناسی، طراحی شد و با ابهامزدایی از آنها فرم نهایی (۸۳) گویهای تعیین شد و برای روایی و پایایی آنها روی نمونه صد نفری دانشجویان کارشناسی زبان و ادبیات عربی از طریق فضاهای آموزشی رسمی مجازی و بهروش نمونهگیری، اجرا شد.
یافتهها: ۸۳ گویۀ ضروری با (CVR) بالای ۰,۶، براساس ملاک لوشه، انتخاب شد و شاخص روایی محتوای کل مقیاس (CVI)، با استفاده از نرمافزار اس.پی.اس.اس. برابر ۰,۸۳ بهدست آمد که مطلوب است. همسانی درونی این مقیاس از طریق آلفای کرونباخ، برای تمامی مقادیر (۷ عامل) بالاتر از ۰.۸ بود. شاخص اعتبار مرکب و متوسط واریانس عوامل مقیاس، بهترتیب بالاتر از ۰.۸ و ۰.۵ شد که روایی همگرا را نشان میدهد. روایی ملاکی همزمان بیانگر رابطه معنادار بین عوامل مقیاس و معدل افراد نمونۀ تحقیق است. درمجموع، مقیاس نهایی ۳۲ گویه دارد که ۶۴.۲۲ درصد از واریانس کل مقیاس را تعیین میکند. درنتیجه، این ابزار باتوجه بهویژگیهای سنجشی مطلوب، برای تعیین عوامل روانشناختی ومیانفردی مؤثر بر پیشرفت تحصیلی زبانآموزان زبان و ادبیات عربی کاربرد دارد.
دوره ۱۳، شماره ۵۴ - ( ۵-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده پایدارکننده ها گروهی از بیوپلیمرها می باشند که در فرمولاسیون بستنی به منظور ایجاد بافت نرم، یکنواختی در محصول، کاهش رشد کریستال های یخ و لاکتوز در دوره نگهداری و افزایش مقاومت به ذوب به کار گرفته می شوند. از جمله این عوامل هیدروکلوئیدها هستند. هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر جایگزینی ثعلب با صمغ دانه مرو (به عنوان یکی از منابع بومی صمغ) در سطوح ۱/۰ و ۲/۰ درصد بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی و حسی بستنی سنتی بود. بدین منظور بعد از تولید نمونه ها؛ آزمون های فیزیکوشیمیایی شامل سنجش مقاومت به ذوب، pH و وزن مخصوص؛ و آزمون های حسی شامل سنجش احساس سردی، ویسکوزیته، سرعت آب شدن و پذیرش کلی انجام گردیدند. نتایج نشان داد صمغ دانه مرو عملکردی مشابه و گاهی بهتر از ثعلب داشته است. بیشترین میزان مقاومت به ذوب (۵/۸۰ %)، سرعت آب شدن (۲۵/۸ ) و پذیرش کلی (۶۸۷۵/۶) مربوط به نمونه های حاوی صمغ مرو بود. همچنین بیشترین میزان pH (۶۱۵/۶)، وزن مخصوص(۰۶۹۳/۱)، احساس سردی (۸۷۵/۸) و ویسکوزیته (۳۷۵/۵) برای نمونه های حاوی ثعلب بدست آمد. با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش می توان گفت که صمغ دانه مرو که هیدروکلوئیدی بومی است، می تواند جایگزین مناسبی برای ثعلب باشد.
مجتبی میرزائی، محمد مهدی علیشاهی،
دوره ۱۴، شماره ۷ - ( ۷-۱۳۹۳ )
چکیده
در این مقاله سیستم هدایت و کنترل یک وسیله پرنده چرخان با یک دسته بالک تک صفحه ای (دو بالک در یک صفحه) کانارد نوسانی بررسی شده است. استفاده از تنها دو بالک کنترلی کانارد باعث کمتر شدن تعداد عملگرها، سبک شدن وسیله و در نتیجه کم شدن هزینه نهایی می¬گردد. با این وجود، کنترل این وسیله پیچیده خواهد شد. طیف وسیعی از این پیچیدگی¬ها ناشی از تداخل سیستمهای کنترل و هدایت است که از طریق تولید نیروها و گشتاورهای نامتقارن سمتی اعمال می شوند. جهت کنترل مطلوب این وسیله چرخنده، استفاده از کانارد نوسانی پیشنهاد می گردد. کانارد نوسانی زاویه انحراف خود را متناسب با غلتش جسم پرنده حول محور طولی خود تنظیم می نماید. در این مقاله یک روش جهت کنترل و هدایت این وسیله پرنده با کمک کانارد نوسانی ارائه شده و پس از مدلسازی اجزای مختلف وسیله از جمله جستجوگر مادون قرمز، اتوپایلوت، ژایرو، عملگرها و... در یک برنامه شبیه سازی شش درجه آزادی کامل، نتایج آن بررسی گردید. نتایج شبیه سازی شش درجه آزادی صحت عملکرد کل سیستم در برخورد به هدف متحرک را نشان می دهد.
محمدحسن شجاعی فرد، عمار میرزائی، محمد صادق عابدی نژاد، یوسف یاسی،
دوره ۱۵، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
در این مطالعه، شبیهسازی سهبعدی جریان سیال گذرنده از یک میکروتوربین جریان محوری اگنیو بررسی شده است. این توربین که در آزمایشگاه ماشینهای آبی سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی نصب شده، برای تولید توان در مقیاس یک کیلووات طراحی شده است. شبیه سازی عددی در نرم افزار انسیس سیافاکس نسخه دوازده انجام شده و نتایج آن با دادههای تجربی اعتباردهی شده است. چهار شبکه محاسباتی مختلف به کمک روش شاخص همگرایی شبکه مورد ارزیابی قرار گرفته تا استقلال حل از شبکه بررسی شود. در شبیهسازیها، از صفحه اختلاط جهت انتقال آشفتگی جریان از دامنه دوار پرهها به دامنه ساکن لوله مکش استفاده شده است که در آن اغتشاشات در راستای محیطی میانگینگیری میشوند. برای اعتباردهی شبیهسازی عددی، تاثیر نحوه مدلسازی آشفتگی جریان با انتخاب چند مدل مختلف بررسی شده است. از آنجا که مقدار شدت آشفتگی جریان به روش تجربی ممکن نیست، چند مقدار برای آن در نظر گرفته شده است و نتایج نشان میدهد که مقدار شش درصد برای شدت آشفتگی جریان ورودی به توربین، نزدیکی بیشتری با دادههای تجربی دارد. همچنین با انتخاب چهار طرح مختلف، تاثیر گسستهسازی معادلات بررسی شد که به دلیل دقت مناسب و حجم محاسبات، طرح دقت بالا برای انجام شبیه سازی عملکرد توربین اگنیو انتخاب شد. پس از تعیین نحوه مدلسازی آشفتگی، مقدار آشفتگی در ورودی و نحوه گسسته سازی معادلات، شبیه سازی کل توربین اگنیو انجام شده و نمودارهای راندمان توربین بدست آمده است. خطاهای آزمایش و اختلاف نتایج شبیهسازی با دادههای تجربی نیز بررسی شده است که بیانگر توافق مناسبی میباشد.
فاطمه السادات علوی، مجید میرزائی،
دوره ۱۵، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده
شکست استخوان ران از جمله پر اهمیت ترین دلایل ناتوانی و مرگ، علی الخصوص در میان سالمندان به شمار می آید. بنابراین تلاش های جهانی برای تحقیق در زمینه ارزیابی غیرتهاجمی شکست استخوان ران در حال انجام است. در این تحقیق، به منظور مطالعه رفتار استخوان ران تحت بارگذاری های مختلف، استخوان ها به دو گروه استخوان ها با بارگذاری منتج به سفتی بالا و با بارگذاری منتج به سفتی پائین تقسیم بندی شده اند. تحلیل آزمایشگاهی و محاسباتی الگوهای تغییرفرم و شکست استخوان با استفاده از تصاویر برش نگاری کمی کامپیوتری و روش اجزاء محدود صورت گرفته شده است. برای پیش بینی نیرو و الگوی شکست استخوان ران برای گروه استخوان ها با بارگذاری منتج به سفتی بالا از تحلیل خطی و برای گروه استخوان ها با بارگذاری منتج به سفتی پائین از تحلیل غیرخطی المان محدود استفاده شده است. در تحلیل المان محدود این گروه، از مدل ناحیه چسبنده برای مدل سازی شروع و رشد آسیب استفاده شده است. مقایسه نتایج تحلیل عددی و نتایج آزمون های تجربی نشان دهنده شبیه سازی و پیش بینی موفق شکست استخوان ران تحت بارگذاری های مختلف بوده است.
دوره ۱۵، شماره ۸۰ - ( ۷-۱۳۹۷ )
چکیده
در این پژوهش، فیلمهای امولسیونی بر پایه پکتین به روش قالبریزی، تهیه شدند و اثرات نانوذرات دیاکسید تیتانیوم و موم کارنوبا به طور همزمان، بر روی خواص مکانیکی و خاصیت ضد میکروبی فیلمها مورد بررسی قرارگرفت. نتایج نشان داد که با افزایش میزان نانوذرات نفوذپذیری به بخار آب کاهش پیدا کرد. نتایج آزمایشات مکانیکی صورت گرفته بر روی فیلمها نشان داد که با افزودن موم کارنوبا بر روی فیلمهای پکتینی، مقاومت کششی فیلمها نسبت به فیلم شاهد، کاهش پیدا کرد. اما نانوذرات دیاکسید تیتانیوم باعث افزایش مقاومت کششی شد. بیشترین مقاومت کششی در مورد فیلمهای حاوی %۱ نانوذرات دیاکسید تیتانیوم مشاهده شد. همچنین موم کارنوبا باعث افزایش کشسانی فیلمها شد ولی نانوذرات دیاکسید تیتانیوم بالعکس، باعث کاهش کشسانی فیلمها شدند. در مورد ویژگیهای ظاهری فیلمها نتایج نشان داد که نانوذرات دیاکسید تیتانیوم و کارنوبا در ساختار زیستبسپار، شفافیت و روشنایی فیلمها را کاهش داد. در مورد شاخص زردی، موم کارنوبا باعث افزایش زردی و نانوذرات دیاکسید تیتانیوم باعث کاهش زردی شدند. نتایج آزمون ضد میکروبی نشان داد که با افزایش میزان نانوذرات دیاکسید تیتانیوم اثر بازدارندگی فیلمها در مقابل باکتری اشریشیا کلی بیشتر شد و غلظت %۳ بیشترین اثر بازدارندگی را از خود نشان داد. همچنین فیلمهای از نظر مورفولوژی و توزیع نانوذرات TiO۲ با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و پراش اشعه ایکس (XRD)، بررسی شدند. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت نانوذرات میزان تجمع و کلوخهای شدن نانوذرات افزایش یافت.
دوره ۱۶، شماره ۹۰ - ( مرداد ۱۳۹۸ )
چکیده
اگرچه اثرات مفید روغن ماهی که غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ میباشد، شناخته شده است. اما حساسیت بالای آن به اکسیداسیون و ایجاد ترکیبات نامطلوب استفاده از آن را در سامانههای غذایی محدود کرده است. بنابراین هدف از این مطالعه پوشش دهی روغن ماهی با نانوژل کیتوزان-استئاریک اسید به روش امولسیون پیکرینگ و وارد کردن آن در یک سامانه غذایی (پاستیل) و بررسی خواص فیزیکومکانیکی محصول بود. در ابتدا نانوژل کیتوزان-استئاریک اسید به روش خود تجمعی ایجاد شد و نتایج طیف سنجی مادون قرمز، اتصال موفقیت آمیز بین کیتوزان و استئاریک اسید را تأیید کرد. همچنین عکس میکروسکوپ الکترونی روبشی، تشکیل نانوذرات تقریباً کروی شکل را نشان داد. در مرحله بعد امولسیونهای پیکرینگ روغن ماهی در غلظتهای متفاوت با استفاده از نانوژل کیتوزان-استئاریک اسید تهیه و در فرمولاسیون پاستیل استفاده شد و در ادامه آزمون پروفایل بافت و همچنین اندازهگیری شاخصهای رنگی روی نمونهها انجام شد. نتایج آزمون پروفایل بافت نشان داد که وجود نانوژل باعث افزایش انعطاف پذیری (از %۵/۸۸به %۲/۹۹) و چسبندگی (از Ns۳۳/۰به.Ns۶۳/۰) و کاهش سختی (از N۶/۱۷۸به N,۸/۱۲۵) بافت نمونههای پاستیل شد. از طرف دیگر وجود روغن باعث کاهش تمام شاخصهای بافتی شد. در مورد ویژگیهای رنگی، نانوژل باعث کاهش شاخصهای L (از ۱۳/۵۸ به ۴۶/۵۶) و a (از۵/۶- به ۴/۴-) شد. همچنین نتایج نشان داد که روغن ماهی در ترکیب با نانوژل، شاخصهای رنگ را کاهش داد.
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۸-۱۳۹۶ )
چکیده
امروزه تحلیل ساختمانهای طراحی شده بر اساس استانداردهای موجود در برابر خرابی پیشرونده و ارائه روشهای بهبود و تقویت آنها جزئی از مراحل طراحی ساختمان های خاص شده است. آیین نامه های مختلفی در این زمینه در کشورهای مختلف در حال تولید یا به روز رسانی هستند. رایج ترین روش اشاره شده در آیین نامه ها برای تحلیل خرابی پیشرونده روش مسیر جایگزین می باشد. ولی در این روش اشاره ای به تاثیر مقاومت جانبی میانقابها در سازه نشده است. لذا در این تحقیق یک ساختمان فولادی هشت طبقه با سیستم مقاوم جانبی قاب خمشی با در نظر گرفتن اثر میانقابهای بنایی مدلسازی، تحلیل و طراحی شده است. یکی از قاب های پیرامونی این سازه با دستک های قطری معادل میانقاب، استخراج و شبیه سازی شده و پتانسیل وقوع خرابی در آن بر اساس تحلیل دینامیکی غیرخطی مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهند که در صورت لحاظ کردن میانقابها در مدلسازی و تحلیل، نیروی محوری ستونها افزایش ولی لنگر خمشی تیرها و جابجایی گره ها کاهش می یابند. همچنین توانایی سازه در برابر خرابی، بیشتر از حالتیست که سختی میانقابها در نظر گرفته نشوند. با توجه به پیچیده بودن و زمانبر بودن مدلسازی میانقابها در تحلیل، در این پژوهش، ضرایبی برای اعمال به ترکیب بارهای آیین نامه، پیشنهاد شده است تا بتوان جواب ها را به حالتی که میانقاب ها توسط دستک ها مدل شده اند نزدیک کرد. ضریب پیشنهادی برای ستون ها بزرگتر از یک و برای تیرها کوچکتر از یک می باشد.
دوره ۱۷، شماره ۹۸ - ( فروردین ۱۳۹۹ )
چکیده
امروزه به دلیل اثرات جانبی نگهدارندههای شیمیایی، مصرف نگهدارندههای طبیعی نظیر اسانسهای روغنی پیشنهاد میشود. سالهای زیادی است که فعالیت ضدمیکروبی اسانسهای روغنی به خوبی شناخته شده است. در این مطالعه، بعد از تهیه اسانس روغنی آرتیمیسیا افسنطین، ترکیبات آن توسط کروماتوگرافی گازی-طیف سنج جرمی GC-MS)) شناسایی شد. سپس فعالیت ضدمیکروبی اسانس روغنی علیه استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیاکلی، سالمونلا تایفی و باسیلوس سرئوس توسط روشهای انتشار دیسک در آگار، MIC و MBC ارزیابی گردید. براساس نتایج MIC، غلظتهای اسانس روغنی (µl/ml) ۱۶، ۳۲ و ۶۴ جهت ارزیابی کارایی آن در غیرفعال سازی رشد باکتریهای بیماریزا روی کاهوی تازه انتخاب گردید. کاهو با استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیاکلی، سالمونلا تایفی و باسیلوس سرئوس تلقیح گردید و تعداد باکتریها در فواصل زمانی (۰، ۳، ۲۴ و ۷۲ ساعت) شمارش گردید. غلظت زد- بتا- اوسیمن اکساید به عنوان ترکیب اصلی اسانس روغنی ۲,۳۶± ۷۶,۵۳ % بود. نتایج مقادیر MIC، MBC و انتشار دیسک در آگار نشان داد که حساسترین و مقاومترین باکتریها به ترتیب استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیاکلی میباشند. در مقایسه با کنترل (آب)، کاهوی تیمار شده با اسانس روغنی µl/ml ۶۴ بعد از ۷۲ ساعت تیمار نشان داد که باعث کاهش ۳,۳۶، ۲.۲۷، ۳.۲۳ و ۳.۴۷ لگاریتمی به ترتیب در تعداد استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیاکلی، سالمونلا تایفی و باسیلوس سرئوس در هر گرم کاهو میشود. این تحقیق نشان داد که اسانس روغنی آرتیمیسیا افسنطین میتواند یک عامل ضدمیکروبی موثر جهت کنترل رشد باکتریهای پاتوژنیک روی کاهوی تازه باشد.