۲۰ نتیجه برای مینایی
دوره ۱۳، شماره ۵۶ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده تنوع و فراوانی ویژگی های کیفی محصولات کشاورزی، مهمترین دلیل توسعه انواع روشهای غیر مخرب بوده است. ماشین بینایی و هوش مصنوعی تکنیک های قدرتمندی در تشخیص بسیاری از خصوصیات فیزیکی، مکانیکی و شیمیایی محصولات کشاورزی می باشند. قبل از صادرات معمولا میوه ها از نظر شکل، حجم و وزن درجه بندی می شوند. درجه بندی یک میوه از نظر مزه(ترشی یا شیرینی) به صورت غیر مخرب در امر بازارپسندی و قدرت انتخاب و نحوه کاربرد آن تاثیر بسزایی دارد. در این تحقیق با استفاده از ترکیب تکنیک ماشین بینایی و هوش مصنوعی، مزه پرتقال تامسون تعیین شده است. یک دوربین دیجیتال مدار بسته در یک محفظه ویژه تعبیه شده بود که تحت ارتفاع و نور خاص از نمونه ها بطور عمودی عکس می گرفت. همچنین الگوریتمی(برنامه ای) مبتنی بر هوش مصنوعی برای تشخیص مزه پرتقال تامسون از روی خواص ظاهری در نرم افزار متلب تدوین گردید. نتایج نشان داد که تعیین مزه رقم تامسون با استفاده از دو روش فازی-عصبی و عصبی-ژنتیک به ترتیب با دقت های ۶۷/۹۶ و ۹۰ درصد، به صورت غیر مخرب امکان پذیر است.
دوره ۱۳، شماره ۵۶ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده در این پژوهش، دانه های انار بوسیله خشک کن فرو سرخ خشک گردید. به منظور تخمین و انتخاب یک مدل ریاضی مناسب، ضریب موثر انتشار رطوبت و مقادیر انرژی فعال سازی، آزمایشهای خشک کردن دانه انار در چهار سطح سرعت هوا (۳/۰، ۵/۰، ۷/۰ و ۱ متر بر ثانیه) و شدت تابش (۲۲، ۳۱ و ۴۹ وات بر سانتیمترمربع) انجام گرفت. دادههای تجربی با انواع مدلهای نیمه نظری و تجربی ارزیابی شد و نهایتاً از میان مدلهای مورد نظر، مدل میدیلی با توجه به معیارهای ۲R ،۲χ و RMSE به عنوان بهترین مدل انتخاب شد. ضریب موثر انتشار رطوبت دانههای انار بین ۹-۱۰×۴/۰ تا ۹-۱۰×۲۱/۳ متر مربع بر ثانیه بدست آمد. انرژی فعال سازی با استفاده از یک رابطه نمایی بر مبنای رابطه آرینوس محاسبه شد. مقادیر انرژی فعالسازی در روش اول بین (۴۳/۰ تا ۱۷/۱) وات بر گرم سانتیمتر مربع و در روش دوم بین (۷۲/۰ تا ۱/۱) وات برگرم سانتیمترمربع بدست آمد.
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده
با شروع هزاره سوم و تغییرات ایجاد شده در تمام ابعاد زندگی، پارادایم کاربری اراضی نیز باید یک دگردیسی در تلاقی با جهان و هزاره جدید داشته باشد، چرا که سبک زندگی سنتی امروز بشر متناسب با نیاز جامعه اطلاعاتی که در حال شکل گیری است، نمی باشد؛ بنابراین ارائه یک الگوی مناسب از برنامه ریزی کاربری اراضی با توجه به "کاربری های مجازی"، در عصری که از آن با عنوان عصر اطلاعات یاد می شود، ضروری است.
این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی و با دیدگاه انتقادی، شیوه فعلی برنامه ریزی کاربری اراضی در سطح شهر را به نقد کشیده و با بازتعریفی از نظام برنامه ریزی کاربری اراضی، به مدد شیوه های نوین و بهینه، بنیان اندیشه ای جدید را که از آن با عنوان کاربری های مجازی یاد می شود ، پی می افکند.
سید علی میراحمدی گلرودباری، مهدی معرفت، امین حقیقی پشتیری، عسگر مینایی،
دوره ۱۵، شماره ۱۲ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده
در تحقیق حاضر یک مدل تحلیلی جدید برای مبدل حرارتی هوا – زمین ارائه شده است. بدین منظور، معادله گذرای انرژی به کمک قضیه دوهامل برای بخش خاک حل شده و توزیع دمای خاک با استفاده از مفهوم تابع جی به دست آمده است، سپس دمای سیال خروجی از مبدل با حل معادله انرژی در راستای طول محاسبه شده است. نتایج مدل حاضر با نتایج تجربی مقایسه شده و نسبت به دیگر مدلهای موجود همخوانی بهتری مشاهده شد. در ادامه با استفاده از مدل جدید به بررسی پارامتری و امکان سنجی استفاده از این سامانه در شهر تهران در دوره عملکرد دائم سه ماهه تابستان با دو دمای ورودی مختلف به مبدل پرداخته شده است. از بررسی پارامتری مشخص گردید که به ازای هر دبی جرمی، قطر بهینه متناظر با آن برای مبدل بدست میآید. همچنین مشاهده شد که قطر بهینه مبدل تابعی از دبی جرمی و زمان عملکرد سامانه میباشد و به دمای خاک و دمای ورودی به مبدل وابسته نیست. پیشنهاد گردید برای تأمین دبی جرمی بزرگ، از چند مبدل با دبی جرمی کوچکتر استفاده شود که در این صورت دمای خروجی از مبدل کاهش مییابد؛ با استفاده از مدل حاضر میتوان عمق و فاصله دفن مبدلها از یکدیگر را محاسبه نمود. همچنین مشخص گردید که این سامانه برای شهرهایی با اقلیم آب و هوایی کوهستانی و متوسط دمای سالیانه محیط پایین، به تنهایی قادر به تأمین آسایش حرارتی در دوره عملکرد دائم سه ماهه تابستان میباشد.
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۵ )
چکیده
پرش هیدرولیکی جریان متغیر سریعی است که طی آن جریان فوق بحرانی به جریان زیر بحرانی تبدیل میشود. حوضچههای آرامش معمولاً در پایین دست سازههای نظیر شوتها و دریچهها، برای کنترل پرش هیدرولیکی استفاده میشود. بلوکهای میانی، پله های مثبت و منفی و آستانه انتهایی تجهیزاتی هستند که معمولاً برای استقرار پرش هیدرولیکی درون حوضچه آرامش استفاده میشوند. در تحقیق حاضر تشکیل پرش هیدرولیکی درون نوع جدیدی از حوضچه آرامش با آستانه پلکانی مورد بررسی قرار گرفته است. آزمایشات درون کانالی با عرض ۶۰ سانتی متر، ارتفاع ۱ متر و طول ۱۲ متر انجام شده است. در این آزمایشات تاثیر آستانه بر خصوصیات پرش هیدرولیکی مورد بررسی قرار گرفته است. اثر پارمترهای مهمی چون عمق پایاب، هندسه آستانه و موقعیت قرار گیری آن مورد ارزیابی قرار گرفته است. پرشهای شکل گرفته در حوضچه با آستانه پلکانی به پنج نوع A، B، B کمینه، C و C کمینه تقسیم بندی شده است که پرشها در تبدیل از نوع A به B و نهایتاً C کمینه، بتدریج از حوضچه خارج میشوند. نتایج نشان میدهد با وجود اثر مثبت پلهای کردن آستانه شیبدار، در شرایط ثابت جریان (عمق پایاب و عدد فرود اولیه)، افزایش تعداد پلههای آستانه از ۲ به ۳ اثر منفی بر حفظ پرش در قبل از آستانه (درون حوضچه) دارد. در انتهای کار با توجه به نتایج حاصله، روابطی برای محاسبه میزان خروج پرش از حوضچه ارائه گردیده است.
مقداد خزایی، احمد بناکار، برات قبادیان، مصطفی میرسلیم، سعید مینایی، سید محمد جعفری، پیمان شرقی،
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده
در این پژوهش برای نخستین بار به معرفی روشی هوشمند جهت تخمین عمر مفید باقیمانده تسمه زمانبندی یک موتور درونسوز بر اساس سیگنالهای ارتعاشی آن پرداخته شده است. بدین منظور آزمون دوام شتابدار تسمه زمانبندی بر اساس دما و پیش کشش بیشتر معرفی و انجام شد. سپس آزمون دوام آغاز و سیگنالهای ارتعاشی تسمه زمانبندی از حالت سالم تا خرابی توسط یک حسگر لیزری فاصلهسنج ارتعاشی ثبت شد. سه تابع ویژگی به نامهای انرژی، انحراف از معیار و کورتوسیس از سیگنالهای ارتعاشی در حالات سالم و خرابی استخراج گردید و بدین ترتیب حد آستانه بروز عیب در تسمه زمانبندی نیز تعریف شد. از شبکه عصبی مصنوعی (ANN) جهت پایش و تخمین رفتار ارتعاشی سیگنالهای ارتعاشی تسمه زمانبندی استفاده شد. در نهایت شبکه عصبی مصنوعی بر پایه ویژگیهای انرژی، انحراف از معیار و کورتوسیس سیگنالهای ارتعاشی به ترتیب توانست با دقت میانگین ۹۸%، ۹۸% و ۹۷% به تخمین عمر مفید باقیمانده تسمه زمانبندی موتور درونسوز بپردازد. ضریب همبستگی (R۲) تخمین سری-های زمانی ارتعاشی تسمه زمانبندی توسط شبکه عصبی و بر پایه ویژگیهای انرژی، انحراف از معیار و کورتوسیس سیگنالهای ارتعاشی نیز به ترتیب ۰,۸۷، ۰.۹۱ و ۰.۸۷ به دست آمد. همچنین میزان موثر سیگنال خطای (RMSE) شبکه عصبی بر پایه ویژگیهای انرژی، انحراف از معیار و کورتوسیس سیگنالهای ارتعاشی به ترتیب ۳.۶%، ۵.۴% و ۵.۶ % درصد به دست آمد.
مهدی معرفت، عسگر مینایی مزرعه خلف،
دوره ۱۶، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۵ )
چکیده
در این مقاله مدل تحلیلی جدیدی برای بررسی رفتار حرارتی مبدلهای حرارتی گمانه در بازه زمانی کوتاه ارائهشده است. انتقال حرارت در داخل و خارج گمانه بهصورت گذرا در نظر گرفتهشده است. برای این منظور حل تحلیلی در دو مرحله توسعه دادهشده است. در مرحله اول ابتدا پاسخ حرارتی بازه زمان کوتاه (تابع بیبعد G) سیستم بهدستآمده و در مرحله دوم دمای سیال خروجی از مبدل با استفاده از تابع پاسخ محاسبه شده است. برای مدلسازی انتقال حرارت در داخل گمانه از آنالوژی بین جریان الکتریکی و جریان حرارتی استفادهشده است. بدین منظور یک مدار معادل حرارتی در داخل گمانه توسعه دادهشده و معادلات انرژی حاکم در داخل گمانه بر اساس مدار معادل حرارتی بهدستآمدهاند. در خارج از گمانه انتقال حرارت بهصورت هدایت در راستای شعاعی در نظر گرفتهشده است. مجموع معادلات حاکم با استفاده از تبدیل لاپلاس حلشدهاند و درنهایت دمای متوسط سیال و تابع پاسخ بازه زمانی کوتاه محاسبهشده است. در مرحله بعد دمای سیال در خروجی مبدل با استفاده از تابع پاسخ برای حالت کاکرد منقطع روشن و خاموشی سیستم محاسبهشده است. نتایج حل تحلیلی حاضر با مقادیر تجربی مقایسه شده و همخوانی بسیار خوبی بین مقادیر اندازهگیری شده تجربی و نتایج حل تحلیلی مشاهدهشده است.
مهدی معرفت، عسگر مینایی،
دوره ۱۶، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۵ )
چکیده
در این مقاله استفاده مستقیم از گمانه به عنوان چاه حرارتی ساختمان، سرمایش مستقیم زمینی با گمانه، در یک ساختمان نمونه در اقلیم آب و هوایی شهر تبریز مورد بررسی قرار گرفته است. عمق لازم گمانه با استفاده از مدل تحلیلی برای کاربری مسکونی و اداری محاسبه شده است. عمق طراحی گمانه به مصالح استفاده شده در ساختمان و نحوه عملکرد حرارتی آن بستگی دارد. به همین دلیل بر اساس مصالح استفاده شده، چهار نوع ساختمان در نظر گرفته شده است. در این چهار نوع ساختمان تاثیر استفاده از عایق در دیوار خارجی و همچنین تاثیر جداره پنجره در عمق طراحی و عملکرد سیستم سرمایش زمینی بررسی شده است. نتایج نشان می دهد که استفاده از پنجره دو جداره به جای پنجره تک جداره باعث کاهش عمق طراحی گمانه تا مقدار ۱۰ درصد می شود. همچنین استفاده از عایق در دیوار خارجی ساختمان عمق طراحی گمانه را به بیش از نصف مقدار اولیه کاهش می دهد. در ادامه استفاده از سرمایش مستقیم زمینی برای شهر تبریز در این چهار حالت بررسی شده است. نتایج نشان می دهد که سرمایش مستقیم زمینی به جز ساعات اندک در بقیه ساعات می تواند آسایش حرارتی را هم در ساختمان مسکونی و هم در ساختمان اداری برای چهار نوع ساختمان یادشده برقرار کند.
عسگر مینایی، مهدی معرفت،
دوره ۱۶، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۵ )
چکیده
در این مقاله استفاده از یک مخزن ذخیره زمینی کروی بهعنوان چاه حرارتی ساختمان با کاربری مسکونی و اداری در شرایط آبوهوای شهر تبریز موردبررسی قرارگرفته است. برای بررسی انتقال حرارت تبادل یافته بین سیال داخل مخزن ذخیره و خاک اطراف آن، یک مدل تحلیلی جدیدی ارائهشده است. بهطوریکه در داخل مخزن معادله حاکم انتقال حرارت از روابط مقاومت ظرفیت بهدستآمده و در خارج از مخزن معادله انتقال حرارت هدایتی گذرا در مختصات کروی و در راستای شعاعی در نظر گرفتهشده است. ساختمان نمونه در نرمافزار انرژی پلاس و مخزن ذخیره زمینی در نرمافزار متلب شبیهسازیشدهاند. درنهایت این دو به هم کوپل شدهاند و عملکرد سیستم سرمایش زمینی موردبررسی قرارگرفته است. نتایج نشان میدهد ابعاد مخزن ذخیره کروی تأثیر بسزایی در تأمین آسایش اتاق دارد. بهطوریکه برای یک ساختمان نمونه یک قطر بهینه مخزن ذخیره کروی وجود دارد که در آن ساعات عدم آسایش، کمینه است. با کمتر شدن قطر مخزن از قطر بهینه ساعات عدم آسایش بهشدت افزایش مییابد. همچنین در قطرهای بیشتر از قطر بهینه ساعات عدم آسایش به مقدار ناچیزی افزایش مییابد. همچنین در ساختمان با کاربری اداری قطر بهینه کمتر از ساختمان با کاربری مسکونی است.
عسگر مینایی، مهدی معرفت،
دوره ۱۶، شماره ۱۳ - ( ويژهنامه مقالات کنفرانس ۱۳۹۵ )
چکیده
احسان باقری، مهدی معرفت، عسگر مینایی،
دوره ۱۶، شماره ۱۳ - ( ويژهنامه مقالات کنفرانس ۱۳۹۵ )
چکیده
دوره ۱۶، شماره ۸۹ - ( ۴-۱۳۹۸ )
چکیده
استفاده از عرقیات گیاهی یکی از پرطرفدارترین شیوههای مصرف گیاهان دارویی است. مقدار بالای اسانس و میزان پایین متانول در آنها مطلوب متخصصین صنایع غذایی و دارویی میباشد. به منظور بررسی تاثیر ارتفاع برداشت بر کیفیت عرق بدست آمده از گیاه دارویی زوفا، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد که تیمارها شامل چهار ارتفاع برداشت ۱۵، ۲۵، ۳۵ و ۴۵ سانتیمتر از بالاترین قسمت گیاه و همچنین ضایعات باقیمانده اندام برداشت نشده از ارتفاعهای ۱۵، ۲۵ و ۳۵ سانتیمتر بود. پارامترهای مورد بررسی غلظت متانول تولید شده در فرآیند عرقگیری و همچنین اسانس موجود در عرق از تیمارهای مختلف ارتفاع بود. نتایج آنالیز آماری بیانگر تاثیر معنیدار تیمارها بر صفات مورد مطالعه بود. تیمارهای مختلف ارتفاع برداشت نشان دادند با فاصله گرفتن از قسمت سرشاخه و نزدیک شدن به زمین، مقادیر متانول در عرق گیاه بطور قابل توجهی افزایش یافت بطوریکه از ۲±۶۴/۷۱ میلیگرم بر لیتر (تیمار برداشت از ارتفاع ۱۵ سانتیمتر) به ۵۲/۳±۰۷/۲۱۹ میلیگرم بر لیتر (تیمار برداشت از ارتفاع ۴۵ سانتیمتر) رسید. در مورد تیمارهای ضایعات باقیمانده نیز مقادیر متانول از ۴۳/۱±۳/۱۴۲ میلیگرم بر لیتر برای ضایعات ارتفاع ۱۵ سانتیمتری تا ۶۵/۲۴±۸۶/۳۹۳ میلیگرم بر لیتر برای ضایعات ارتفاع ۳۵ سانتیمتری افزایش داشت. همچنین در مورد مقادیر اسانس در عرق در همه تیمارها با افزایش ارتفاع برداشت کاهش این صفت مشاهده شد. یافتههای این پژوهش نشان دادند که ارتفاع برداشت ۱۵ سانتیمتر از بالاترین قسمت گیاه به منظور دستیابی به ماده گیاهی با مواد موثره بیشتر و دارای قابلیت تولید عرق گیاهی با مقادیر کمتر متانول، به همراه امکان افزایش تعداد چین برداشت، برای تولیدات دارویی-غذایی توصیه میشود.
حمزه امینایی، مجتبی دهقان منشادی، علیرضا مستوفی زاده،
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۶ )
چکیده
در این تحقیق جریان حول مقطع بال NACA۲۴۱۵ در رژیمهای مختلف و در حضور و عدم حضور ملخ به کمک دینامیک سیالات محاسباتی شبیهسازی گردید. برای پیشبینی محل گذار لایه مرزی، از دو روش بهره گرفته شد: در روش اول از تاریخچه زمانی نوسانات ضریب پسای اصطکاکی در تخمین محل پیدایش و طول ناحیه گذار استفاده گردید. در روش دوم مدل گذار γ-〖Re〗_θ برای شبیهسازی گدار جریان آرام به آشفته بکار رفت. به منظور مقایسه تأثیر پیشبینی گذار، شبیهسازی با یک مدل آشفتگی که جریان را با فرض کاملاً آشفته مدلسازی میکند نیز تکرار و نتایج هر دو تحلیل با دادههای تجربی مقایسه گردیدهاند. بررسی نتایج حاکی از دقت مناسب روش عددی در تخمین پارامترهای آیروینامیکی، با لحاظ نمودن گذار جریان آرام به آشفته است. در حالیکه شبیهسازی کاملاً آشفته تا ۷۰% خطا در محاسبه ضریب پسای مقطع دارد، با تخمین گذار این مقدار حداکثر به ۱۰% کاهش مییابد. با حضور ملخ علاوه بر تغییر در الگوی جریان، مشخصههای لایه مرزی در طول دهانه بال تحت تأثیر قرار میگیرد. تغییر در توزیع برآ و مکان آغاز گذار لایه مرزی نتیجه قرارگیری بال در جریان لغزشی ملخ است. جریان لغزشی ملخ، مولفه عمودی سرعت بر روی سطح بال را افزایش داده، گذار جریان آرام به آشفته به تأخیر میافتد. سطح بالایی بال در ناحیه فرووزش مشمول این تأثیر بوده و در مقابل در ناحیه فراوزش جریان، گذار نزدیکتر به لبه حمله رخ میدهد. افزایش دور ملخ باعث تشدید این رویه میگردد.
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده
مؤسسات اعتباری برای در اختیار قرار دادن انواع تسهیلات اعطایی به مشتریان خود ، نیاز به انجام بررسی های کاملی به منظور شناخت متقاضیان از ابعاد کیفی و کمّی دارند، تا از این طریق، ارزیابی کاملی از سنجش توان بازپرداخت و محاسبه احتمال عدم بازپرداخت تسهیلات و خدمات تأمین مالی از سوی آنان، به عمل آید، این بررسی ها را به طور عام اعتبارسنجی گویند. هدف از انجام این تحقیق رتبه بندی گروه های مشتریان و تعیین بخش های برتر از آنها می باشد تا با استفاده از آن شرکت کارگزاری بتواند عملیات تخصیص اعتبار را به نحوی مکانیزه انجام دهد. در اینجا پس از پیش پردازش اولیه از داده ها ،آنها به شکل مدل RFM پردازش می شوند. سپس با استفاده از شبکه عصبی SOM به عنوان یکی از الگوریتم های خوشه بندی، مشتریان به ۱۰ خوشه تبدیل خواهند شد. در ادامه با استفاده از مدل پیشنهادی، خوشه ها رتبه بندی می شوند. خوشه های برتر شناسایی و عملیات اعطای تسهیلات برای اعضای این خوشه ها انجام می شود. در نهایت سه خوشه ۵، ۱ و ۷ به عنوان خوشه های برتر تعیین شدند که به عنوان مشتریان هدف می باشند. ضریب تسهیلات اعطایی به این سه خوشه برتر به ترتیب ۰,۲۷۱ ، ۰.۱۷۳ و ۰.۵۵۶ می باشد.
خسرو لاری، محمد غلامیان، عمید پورامینایی، عماد جمعه زاده،
دوره ۱۷، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
استفاده از کامپوزیتهای پایه پلیمری تا به امروز رشد روز افزونی داشته است. کامپوزیتها به علت خواص مکانیکی، شیمیایی و فیزیکی خاص، کاربرد زیادی دارند؛ اما احتراق ذاتی این مواد و عدم استحکام آنها در دماهای بالا بویژه هنگام مواجهه با آتش یکی از چالشهای استفاده کامپوزیت در صنایع است. زمانیکه کامپوزیتها در معرض آتش می-گیرند، ماتریس کامپوزیت همراه با آزادسازی گرما، دود، ذرات دوده و بخارات سمی تجزیه میشود. در اثر تاثیر آتش بر سازه کامپوزیتی فرآیندهای حرارتی متعددی از جمله رسانایی حرارتی در سازه، تجزیه شدن رزین و تولید و خروج گازهای فرار از کامپوزیت رخ میدهد. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیرات آتش بر سازههای کامپوزیتی میباشد. تحلیل مقاومت کامپوزیت در برابر آتش، تعیین میزان و مدت زمان دوام آوردن کامپوزیت در برابر آتش و همچنین بررسی اثرات تنش حرارتی ایجاد شده در سازه کامپوزیتی نیازمند تحلیل ترکیبی حرارتی-مکانیکی کامپوزیت میباشد. جهت تحلیل مساله در این پژوهش از نرم افزار آباکوس استفاده شده است. مدل مناسب جهت تحلیل بخشهای حرارتی و مکانیکی مساله با توجه به معادلات حاکم، توسعه یافته و از طریق زیرروالهای موجود در نرم افزار آباکوس در این نرم افزار وارد میشود. مدل حرارتی-مکانیکی با نتایج موجود در مطالعات معتبر، اعتبار سنجی شده و در نهایت این مدل، جهت تحلیل حرارتی-مکانیکی یک سازه کامپوزیتی استوانهای تحت تاثیر آتش مورد استفاده قرار میگیرد. نتایج نشان دادند که با تخمین زمان شکست کامپوزیت، میتوان میزان نیروی قابل تحمل توسط سازه را در شرایط مختلف تاثیر آتش بر سازه، تعیین نمود.
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده
نیاز به انعطافپذیری دربحث تولید و افزایش رقابت و نیاز به پاسخگویی به تقاضای مشتریان در زمان مناسب، موضوعی ضروری در بحث تولید میباشد. دلایل متعددی بر سیستم تولید انعطافپذیر اثرگذار میباشد.یکی از دلایل مهم وتأثیرگذار خطیمشی، زمانبندی است که ارتباط مستقیم با قانون توزیع امکانات دارد.انتخاب این قانون میتواند براساس معیارهای متعدد صورت گیردکه هریک از این معیارها بر یکدیگر اثرگذاری متقابل دارند. از این رو یک مدل فرایند تحلیل شبکهای جهت یافتن یک قانون توزیع امکانات مناسب لازم میباشد.همچنین به دلیل ماهیت مسئلهو قطعیت نداشتن در فرایند مقایسه زوجی و اثرگذاری معیارها بر هم وبر انتخاب قوانین توزیع امکانات نمیتوان از روش قطعی برای حل این مدل استفاده کرد.از این رو مدل فرایند تحلیل شبکهای با مجموعه فازی بازهای شهودی[۱]به دلیل ویژگیهای موجود در تصمیمگیری چند معیاره در شرایط عدم قطعیت حل میشود. سپس انتخاب قانون توزیع امکانات با توجه به نظرات خبرگان صنعت ارائه شده و در خاتمه رتبهبندی مناسب برای این انتخاب پیشنهاد میشود.
[۱]Intuitionistic Fuzzy Sets
دوره ۲۰، شماره ۱۳۸ - ( مرداد ۱۴۰۲ )
چکیده
آمیلاز با تجزیه نشاسته آرد و تولید دکسترین با قابلیت متابولیسم سریعتر توسط مخمر نانوایی باعث بهبود بافت و خواص حسی نان حجیم میشود. این مطالعه به بررسی اثر آمیلاز مقاوم به حرارت استخراج شده از Bacillus safensis در سه سطح (U/ml) ۰، ۹/۱، ۹/۲ و مدت زمان تخمیر در سه سطح ۳۵، ۴۰ و ۴۵ دقیقه بر کیفیت نان حجیم که در فر با دمای۲۱۰ درجه سانتیگراد به مدت ۲۰ دقیقه پخته شده بود میپردازد. نتایج مطالعه ما نشان داد که افزودن سوپ فیلتر شده حاوی آمیلاز مقاوم به حرارت در سطح (U/ml) ۱,۹ و تخمیر به مدت ۴۰ دقیقه نسبت به سایر نمونهها از نظر پارامترهایی از قبیل میزان حجم، نرمی، قابلیت ارتجاع و پذیرش کلی دارای مقبولیت بیشتری بود اما با افزودن مقادیر بیشتر آنزیم آمیلاز در سطح (U/ml)۲,۹ از نظر خواص بافتی و حسی نتایج خوبی حاصل نشد
دوره ۲۰، شماره ۱۳۹ - ( شهریور ۱۴۰۲ )
چکیده
هدف این مطالعه جداسازی سویههای میکروبی مولد آمیلاز مقاوم به حرارت از فاضلاب غنی از نشاسته یکی از کارخانه های کنسروسازی و سپس شناسایی مولکولی این جدایهها بود. بهعلاوه آمیلاز مقاوم به حرارت استخراج شده از باکتری به لحاظ دما و pH بهینه فعالیت آنزیمی مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه ۱۴ جدایه میکروبی مقاوم به حرارت از پساب جدا گردید، که تنها دو جدایه دارای فعالیت آمیلازی بود. شناسایی مولکولی این دو جدایه براساس تکثیر ژن ۱۶S rDNA توسط پرایمرهای B۲۷F و U۱۴۹۲R و سپس توالییابی محصول PCR ، حضور Bacillus pumilus وBacillus safensis را تایید کرد. نتایج نشان داد که دما و pH بهینه فعالیت آمیلازی جدایه ها به ترتیب۶۰ درجه سانتیگراد و ۷ بود و با عملکرد Bacillus safensis (U/ml) ۷,۶۷ دارای فعالیت آمیلاز بیشتری نسبت به Bacillus pumilus با عملکرد (U/ml) ۶,۳۳ بود.
دوره ۲۷، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۲ )
چکیده
در روزگار کنونی، کاربرد فناوریهای مربوط به هوش مصنوعی در علوم جنایی حقوق محور، جایگاه قابلتوجهی پیدا نموده است. در عرصۀ حقوق کیفری ماهوی، مباحثی همچون تعیین مسئولیت کیفری در اثر جرایم ناشی از عملکرد رباتها یا خودروهای خودران جزء جذابترین و البته پرمناقشهترین مباحث این رشته میباشد. در عرصۀ حقوق کیفری شکلی نیز استفاده از این فناوری در مراحل پنجگانه رسیدگیهای کیفری محل گفتوگو و البته تردیدهای بسیار است. پرسش اصلی تحقیق پیش رو آن است که آیا فناوریهای مرتبط با هوش مصنوعی در امر کشف و تعقیب کیفری قابلیت اعمال دارد یا خیر و در فرض اعمال چه چالشهایی پیش روی آن است؟ نتایج پژوهش حاضر حکایت از آن دارد که فناوریهای مرتبط با هوش مصنوعی امروزه در بسیاری از کشورها متناسب با اقتضائات مراحل مختلف دادرسی کیفری و با در نظر گرفتن اقتضائات هر جرم، به نقش آفرینی میپردازد. ازحیث کشف و تعقیب جرم، انواع ابزارهای پلیسی پیشبینی زمان و مکان جرم و فناوریهای مربوط به تشخیص چهره (FRT) با هدف تسهیل اقدامات پلیسی و حرکت از پلیس "واکنشی" به پلیس "پیشگیرانه" در بسیاری از نقاط اروپا و ایالات متحده توسعه یافته و مستقر شدهاند. آنچه باعث میشود در عرصه حقوق کیفری شکلی بهطور کلی و در مرحله کشف و تعقیب جرم بهطور خاص قدمها با آهستگی بیشتری به سمت گسترش استفاده از این فناوری برداشته شود وجود چالشهایی همچون نقض حریم خصوصی و آزادی شهروندان، نقض فرض برائت و خطر نظامیشدن عدالت کیفری میباشد. نویسندگان معتقدند استفاده از فناوری هوش مصنوعی در عرصۀ کشف و تعقیب جرایم مفید و ضروری و در راستای مقابلۀ حداکثری با پدیدۀ بزهکاری میباشد، اما، در اینخصوص نباید دچار شیفتگی شویم، استفاده از این فناوری در مراحل مهم کشف و تعقیب جرایم تا اندازهای قابلتوصیه میباشد که با اصول راهبردی حاکم بر دادرسی کیفری و همچنین حقوق و آزادیهای افراد در تعارض نباشد. در اینرابطه، تنظیمگری و وضع قوانین خاص میتواند تا اندازهای از دغدغههای پیشرو بکاهد. بههمین دلیل است که ضرورت تنظیمگری هوش مصنوعی به شکل گسترده ای مخصوصاً در منطقه اروپا در حال بحث و بررسی میباشد. در این رابطه نیز گزارشها و رهنمودهای راهبردی پیشبینی و منتشر گردیده است.
دوره ۲۷، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۲ )
چکیده
نقشآفرینی فناوریهای مرتبط با هوش مصنوعی در دانش حقوقی بسان اکثر رشتههای علمی دیگر قابلتوجه میباشد. علوم جنایی حقوق محور و نظام عدالت کیفری نیز از حضور این فناوری بیبهره نمانده و استفاده از سیستمهای مرتبط با هوش مصنوعی در مراحل مختلف رسیدگیهای کیفری در بسیاری از کشورهای توسعهیافته اجرایی میباشد. سؤال اساسی آنکه آیا فناوریهای مرتبط با هوش مصنوعی در مرحله مربوط به صدور حکم کیفری نیز قابل توصیه بوده یا خیر؟ و در فرض اعمال، چه چالشهایی پیش روی آن است؟ پژوهش توصیفی و تحلیلی حاضر حاکی از آن است که: تأثیرگذاری احساسات شخصی در رسیدگیهای قضایی، عدم دقت و سرعت کافی در رسیدگی به پروندهها، اعمال تعصبات و سلایق فردی و سوگیریهای آگاهانه یا ناآگاهانه، از جمله مهمترین دلایل توجیه ضرورت بهرهمندی از فناوریهای هوش مصنوعی در مرحله صدور حکم است؛ اما در این مسیر، پوشاندن ردای قضاوت آفت این مسیر بوده و چالشهایی همچون جانبداری، عدم شفافیت، انسان زدایی در فرایند تصمیمگیری و همسان گرایی در قضاوت را به همراه خواهد داشت. بر این بنیاد، حضور هوش مصنوعی به عنوان ابزاری تصمیمساز، تسهیل گر و دستیار در مرحله صدور حکم کیفری قابل توصیه است؛ اما استفاده از این فناوری به شکل تصمیمگیر و مستقل، مخالف با اقتضائات قضاوت و کیفردهی آموزهای مدرن بوده، گسستهای آیینی به همراه داشته و سهم انسان در برقراری عدالت را زیر سؤال خواهد برد.