جستجو در مقالات منتشر شده
۲ نتیجه برای نجاتی جهرمی
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( ۱۰- )
چکیده
در هر شبکه بی سیم سیار ایدئال، ویژگی هایی مانند توانایی کشف چندین مسیر برای تبادل اطلاعات، قابلیت اطمینان بالا، وقوع کمترین خطا، مقابله با تلاش مهاجرین برای شناخت و کشف مسیر، مورد توجه است. نزدیک شدن به این اهداف منجر به افزایش کارایی و ارتقای شبکه خواهد شد.
در این مقاله، پروتکلی طراحی و معرفی می شود که توانایی کشف چند مسیر برای تبادل اطلاعات با قابلیت اطمینان بالا را دارد. همچنین، شبکه طراحی شده مزیت هایی مانند مقاومت در برابر ایجاد خطا و کاهش اثر مهاجمان در طول فرایند شناخت و کشف مسیر و انتقال داده نیز دارد. این پروتکل امنیت شبکه را به روش کدگذاری، رمزنگاری و بارگذاری وفقی تأمین می کند. طرح ارائه شده منجر به افزایش سرعت تحرک شبکه، بالا رفتن کارایی و کاهش ضعف سیستم امنیتی می شود. در روش پیشنهادی با افزایش سرعت گره ها و تراکم شبکه، با ثابت بودن درصد گره های مهاجم و سرعت متغیر گره ها، نرخ دریافت بسته ها در حدود ۴٪ و با متغیر بودن درصد گره های مهاجم نرخ دریافت یا سرعت انتقال بسته ها در حدود ۱٪ افزایش می یابد. با افزایش درصد مهاجمان، علاوه بر برقراری امنیت، سربار اضافی نیز همزمان به طور میانگین ۱۲٪ کاهش می یابد.
سید محمود کیاء، منصور نجاتی جهرمی، حسن عیسوند،
دوره ۲۲، شماره ۱۱ - ( آبان ۱۴۰۱ )
چکیده
بهطورکلی اجسام در حال دوران (آنتنها، فرفرهها، اجسام پرنده دارای دم) همواره با توجه به ابعاد و سرعتهای دورانی مختلف، گشتاورهای دورانی متفاوتی تولید میکنند. در مواردی نیز موجب وارد شدن خسارات زیادی به دیگر تجهیزات میشود، لذا میبایست از میزان گشتاوری که اجسام دوار در سرعتهای دورانی مختلف و همچنین در حضور و یا عدم حضور جریان هوا تولید میکنند، مطلع شد. با توجه به اهمیت این موضوع، در این مطالعه به تجزیهوتحلیل عددی و تجربی جریان غیر دائم حول مدل استوانهای دارای صفحات عمودی تحت دوران اجباری پرداختهشده است و هدف اصلی آن، اندازهگیری گشتاور اجسام در حال دوران در شرایط حضور جریان باد و همچنین تثبیت دوران در سرعتهای دورانی ثابت میباشد. ابتدا دستگاه اندازهگیری گشتاور دورانی آیرودینامیکی ساختهشده و سپس مدل استوانه ۳ بالهای در تونل باد تحت آزمایش قرارگرفته و شبیهسازی عددی مدلهای ۳ و ۲ بالهای نیز در شرایط یکسان آزمایشگاهی توسط نرمافزار انسیس فلوئنت انجام گرفت. تطابق خوبی بین نتایج تجربی و عددی مشاهده گردید و حداکثر خطا بین آنها کمتر از ۱۰ درصد ثبت شد که قابلقبول میباشد. از نتایج شبیهسازی مشاهده شد در هر ۱۸۰ درجه دوران که بیشترین سطح مقطع مدلها در معرض برخورد مستقیم جریان باد قرار میگیرد، ماکزیمم گشتاور تولیدی مدل استوانه ۲ بالهای، ۳۰ درصد بیشتر از ماکزیمم گشتاور تولیدشده توسط مدل ۳ بالهای میباشد. با افزایش سرعت جریان باد از ۲۰ تا ۶۰ متر بر ثانیه، گشتاور دورانی مدل ۳ بالهای از ۴/۰ تا ۲/۱ نیوتن متر که معادل ۲۰۰ درصد میباشد، افزایش مییابد.