جستجو در مقالات منتشر شده
۸ نتیجه برای نحوی
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده
آنزیم لیپاز در تولید مواد شوینده، آرایشی و بهداشتی، داروسازی، افزاینده های طعم و بو و مواد غذایی به کار می رود. لیپاز مخمر Yarrowia lipolytica به منظور تولید دسته مهمی از مواد واسطه شیمیایی در صنایع دارویی مورد استفاده قرار می گیرد. تولید آنزیم به ترکیب محیط های کشت و شرایط محیطی بستگی دارد. سویه مخمر Y. lipolytica DSM ۳۲۸۶ بر روی محیط های حاوی منابع نیتروژن آلی و معدنی مختلف کشت شد. تولید لیپاز با اندازه گیری وزن خشک و فعالیت آنزیمی لیپاز با روش رنگ سنجی پارا نیتروفنیل لورات در زمان های مختلف طی ۷ روز صورت گرفت. در این تحقیق اثر منابع نیتروژن بر تولید لیپاز Y. lipolytica DSM ۳۲۸۶ بررسی شد. حداکثر تولید لیپاز (۷/۳۴ واحد در میلی لیتر پس از ۴۸ ساعت) در محیط حاوی عصاره مخمر به عنوان منبع نیتروژن تعیین گردید. دما و pH مناسب برای فعالیت آنزیم به ترتیب ۳۷ درجه سانتیگراد و ۷ بود. نتایج این تحقیق در راستای توسعه تولید لیپاز Y. lipolytica به منظور کاربرد در صنایع دارویی است.
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده
اسید سیتریک یکی از محصولات صنعتی است که در صنایع غذایی، داروسازی، آرایشی و شیمیایی کاربرد فراوان دارد. اگر چه تا سال ۱۹۶۵ آسپرژیلوس نایجر تنها سویه تولید کننده اسید سیتریک بود اما از آن زمان مشخص شد، مخمرها نیز کاندید مناسبی برای تولید اسید سیتریک هستند، زیرا مخمر¬ها بر روی انواع سوبستراهای ارزان¬ قیمت و قابل دسترس از جمله هیدروکربن¬ها و ترکیبات نفتی رشد می کنند و حساسیت کمی به یون¬های فلزات موجود در مواد اولیه خام دارند. در این تحقیق مخمر¬های تولید کننده اسید سیتریک جداسازی شدند. بعد از نمونه گیری از صنایع غذایی مختلف همچون گوشت و لبنیات و ... از کارخانجات اصفهان، جداسازی بیش از ۳۴۰ سویه مخمر بر روی محیط¬های اختصاصی صورت گرفت و پس از غربالگری اولیه در نهایت ۱۲ سویه انتخاب شدند. در محیط تولید اسید سیتریک میزان تولید با روش رنگ سنجی و با استفاده از کیت، طی ۱۹۲ ساعت بررسی شد. یکی از سویه های جدا شده از گوشت مرغ با تولید ۵/۵۵ گرم در لیتر بعد از ۱۴۴ ساعت از زمان تلقیح بیشترین بازده تولید را داشت که از بهترین سویه¬های وحشی شناخته شده تا به امروز برای تولید اسید سیتریک است. با بررسی تست¬های بیوشیمیایی و مولکولی این مخمر یک سویه از مخمر یاروویا لیپولیتیکا شناسایی شد و دربانک ژنی با شماره HM۰۱۱۰۴۸ به ثبت رسید.
دوره ۱۲، شماره ۴۷ - ( ۵-۱۳۹۴ )
چکیده
چکیده D- زایلیتول یک پلیاُل پنج کربنه با قدرت شیرینکنندگی بالا است و با توجه به خصوصیات فیزیکوشیمیایی و تکنولوژیکی که این پلیاُل دارد، در صنایع شیمیایی، غذایی و دارویی بسیار ارزشمند میباشد. با در نظر گرفتن اینکه تولید بیوتکنولوژیکی زایلیتول با استفاده از میکروارگانیسمها بسیار اختصاصی است و نیاز به مصرف انرژی کمتری دارد، به طور وسیعی به عنوان یک روش جایگزین تولید شیمیایی مورد مطالعه قرار گرفته است. اطلاعات نشان میدهد در میان میکروارگانیسمها، مخمرها بهترین تولیدکننده میباشند. در این بررسی این پلی الکل ارزشمند توسط سویه مخمری رودوتورولا موسیلاژینوزا که از برگ گیاه بنجامین جداسازی گردید، از زایلوز تولید شد. زایلیتول تولید شده توسط این مخمر با روش آنالیزی کروماتوگرافی لایه نازک و با استفاده از کیت و نیز روش رنگسنجی مورد مطالعه کیفی وکمی قرار گرفت. این مخمر قادر به تولید ۴۲/۶ گرم بر لیتر زایلیتول از ۴۰ گرم بر لیتر زایلوز، بعد از ۴۸ ساعت بود. اثر افزایش غلظت زایلوز از ۸۰ تا ۱۶۰ گرم بر لیتر بر روی تولید زایلیتول توسط رودوتورولا موسیلاژینوزا نشان داد که بهترین غلظت زایلوز برای تولید زایلیتول توسط این سویه ۱۴۰ گرم بر لیتر است و بیشترین غلظت زایلیتول (۲۸/۴۹ گرم بر لیتر) و بازدهی (۵۹/۰ گرم بر گرم) در این غلظت قندی بدست آمد اما افزایش بیشتر غلظت زایلوز منجر به کاهش تولید و بازدهی زایلیتول شد.
محمدرضا آشوری، علی نحوی، شهرام آزادی، مهرشاد نیک نژاد، علی صادقی،
دوره ۱۴، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده
خوابآلودگی رانندگان یکی از علل مهم تصادفات شدید میباشد و بر اساس آمار، خوابآلودگی علت ۳۰% تا ۳۷% سوانح جادهای منجر به فوت در ایران است. در این مطالعه از اطلاعات خودرو و جاده مبتنی بر فرمان و موقعیت عرضی خودرو جهت تشخیص خوابآلودگی رانندهها استفاده شدهاست. آزمایشات بر روی رانندههای سواری در شبیهساز رانندگی انجام شد. شرکتکنندگان از بین رانندههای مرد ۲۱ تا ۲۸ ساله و با میزان تمایل به خواب بالا (۱۰ ≤ شاخص خوابآلودگی اِپ ورث) انتخاب شدند. سناریو شامل رانندگی بر روی جاده یکنواخت مجازی در دو حالت هوشیار و خوابآلوده بود. از معیار خوابآلودگی کَرولینسکا و ارزیابی تصاویر ویدیویی رانندهها توسط ناظرین آزمایش جهت صحهگذاری بر نتایج آزمایشات استفاده شد. نتایج نشان دادند که منحنی فاز غربیلک فرمان (شاخص بیضی)، انحراف معیار زاویه فرمان، انحراف معیار موقعیت عرضی و میانگین موقعیت عرضی خودرو با خوابآلودگی رانندهها رابطه مستقیم دارند. انتخاب آستانه خوابآلودگی برای هر یک از شاخصهها بر مبنای کمینه کردن اعلام هشدار برای خطاهای مثبت انجام گرفت. دقت تشخیص خوابآلودگی برای شاخص بیضی ۷۷%، انحراف معیار زاویه فرمان ۷۶%، انحراف معیار موقعیت عرضی ۶۷% و برای میانگین موقعیت عرضی ۶۵% بدست آمد.
دوره ۱۴، شماره ۶۲ - ( ۱-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده اسید های چرب ضروری شامل خانواده امگا (۳و ۶) به وسیله انسان سنتز نمی شوند، بنابر این ضروری اند تا از طریق منابع غذایی تامین شوند. این نوع اسید های چرب، پیش ساز انواع پروستاگلاندین ها و لوکوترین هامیباشند و نقش مهمی در درمان انواع بیماری ها ایفا می کنند. گاما لینولنیک اسید (GLA) از مهمترین اسید های چرب امگا ۶است که در درمان بسیاری از بیماریهای قلبی و عروقی و سرطان مورد استفاده قرار میگیرد. سویه های قارچی مخصوصا زیگومایستها از بهترین تولید کنندگان لیپیدهای با ارزش حاوی اسیدهای چرب ضروری به شمار میروند. هدف از انجام این پژوهش آزمایشگاهی، استفاده از پسماندهای روغنی به عنوان یک منبع ارزان قیمت و قابل تجدید در تولید اسیدهای چرب ضروری توسط سویه زیگومایست موکور روکسیDSM۱۱۹۴ بود. ۵ پسماند روغنی مواد غذایی مورد ارزیابی قرار گرفت و میزان تولید لیپید، وزن خشک بیومس ، اسیدهای چرب ضروریGLA، لینولئات از انواع امگا۶ وآلفالینولنات از انواع امگا۳ بررسی شد. از آنجا که میزان تولید GLAتوسظ این قارچ قابل توجه بود با استفاده از روش طرح آزمایشات به روش عاملی جزیی۲/۱ و سپس پاسخ سطح بهینه سازی تولید آن صورت گرفت. عصاره مخمر، سولفات آمونیوم و غلظت منبع کربن، از مهمترین فاکتورهای موثر در تولید GLA بود که تداخل این عوامل نیز با استفاده از روش طرح مرکب مرکزی(CCD) به روش پاسخ سطح (RSM) ارزیابی شد. نتایج نشان داد بهترین شرایط تولید لیپید و اسیدهای چرب ضروری در زمان ۷۲ ساعت و دمای ۲۸ درجه در پسماند روغنی به دست آمده از رستوران (R۱) صورت گرفت و میزان GLA بااعمال شرایط بهینه از۵۶,۴ به۲۳/۸۲ میلی گرم بر لیتر افزایش یافت. در ضمن منبع کربن و منابع نیتروژن مورد استفاده اثر متقابل معناداری در سطح ۵ درصد داشتند در حالیکه دو منبع عصاره مخمر و سولفات آمونیوم نسبت به هم اثر تداخلی نشان ندادند.
اعظم عارفی، حسن نحوی،
دوره ۱۵، شماره ۷ - ( ۷-۱۳۹۴ )
چکیده
با گسترش سریع میکرو و نانوتکنولوژی، کاربرد نانوسازهها با توجه به خصوصیات ویژه فیزیکی، شیمیایی، مکانیکی و الکترونیکی آنها هر چه بیشتر توسعه مییابد؛ از آن جمله میتوان به استفاده نانوسازهها در حسگرهای کرنش، جرم و دستگاههای میکرو و نانوالکترومکانیک اشاره نمود. تأثیر اندازه در رفتار مکانیکی این ساختارها که ابعادشان بسیار کوچک و قابل قیاس با فواصل مولکولی است، حائز اهمیت است. با توجه به این که تئوریهای کلاسیک توانایی پذیرش تأثیر اندازه کوچک را ندارند، از تئوری الاستیسیته غیر محلی برای منظور نمودن آثار اندازه کوچک استفاده شده است. در این تئوری با فرض این که تنش در یک نقطه تابعی از کرنش همه نقاط محیط است، محدوده وسیعی از نیروهای بین اتمی و ابعاد طولی داخلی در روابط ساختاری مواد همسانگرد و همگن، بهعنوان پارامترهای ماده مطرح میشوند. در این تئوری علاوه بر اجتناب از حل معادلات پیچیده، توانایی پیشبینی رفتار نانوسازهها در ابعاد بزرگ نیز وجود دارد. در این تحقیق، کمانش نانوحلقه با درنظر گرفتن اثر برش مورد مطالعه قرار میگیرد. معادلات حاکم بر پایه تئوری الاستیسیته غیرمحلی و به کمک کار مجازی و اصل هامیلتون استخراج گردیده است، همچنین از فرضیات تیموشنکو برای اعمال اثر برش استفاده شده و حل تحلیلی برای معادلات ارائه شده است. تأثیرپارامتر غیرمحلی، شعاع، نسبت شعاع به ضخامت و شماره مودهای کمانش بر روی بارهای کمانش نانوحلقه بررسی شده است.
حامد مظفری، علی نحوی،
دوره ۱۹، شماره ۱ - ( دی ۱۳۹۷ )
چکیده
با توجه به توسعه روزافزون سامانههای ادراک محیط ترافیکی، سامانههای کمک به راننده پیشرفته نقش مهمی در بهبود ایمنی خودروها ایفا خواهند کرد. این سامانهها با ادراک شرایط ترافیکی باید بتوانند خودرو را در سناریوهای پیچیده هدایت کنند. از آنجا که رانندگی فرآیندی پیچیده است، سامانههای کنترلی توسعهیافته با روشهای متداول مهندسی با پیچیدگی ساختاری روبهرو هستند. مدلسازی رفتار راننده بر مبنای مفاهیم روانشناسی میتواند به سادهکردن سیستم هدایت و تعامل بهتر آن با راننده منجر شود. در پژوهش حاضر، مفاهیم روانشناسی و محدودیتهای نیرویی تایرها به کمک سینماتیک و سینتیک حرکت خودرو بر حسب انحنای مسیر و سرعت، فرمولبندی میشود. با تعریف تابع هزینه چندمنظوره براساس مفاهیم مذکور، انحنای مسیر و سرعتی که تابع هزینه را کمینه میکنند بهعنوان تصمیم انتخاب میشوند. در نهایت کنترلگرهای تناسبی اشباعشده بهوسیله کنترل زاویه فرمان چرخهای جلو، موقعیت پدال گاز و نیروی ترمز، انحنای مسیر و سرعت خودرو را بر مقدار انحنای مسیر و سرعت تصمیم تنظیم میکنند. مدل مذکور، در یک سناریوی پیچیده رانندگی شامل حرکت همجهت و رو در رو، موانع با ابعاد مختلف، موانع با سرعتهای مختلف و حرکت در پیچ تند مورد ارزیابی قرار میگیرد. این مدل توانست در اجتناب از برخورد رو در رو با زمان برخورد ۰/۷۲ ثانیه موفق عمل نماید. همچنین در فضای محدود با فاصله ۳۰سانتیمتر با موانع اطراف، خودرو را بهصورت دقیق هدایت نماید. نتایج شبیهسازی حاکی از آن است که مدل در سناریوی پیچیده دارای موانع متحرک و فواصل کمایمن رفتار میکند.
دوره ۲۵، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۰ )
چکیده
در بسیاری از کاربردهای سنجش ازدور در علوم زمین، تجزیه و تحلیل با صحت بالا تنها با استفاده از تصاویری با قدرت تفکیک مکانی و زمانی بالا امکانپذیر است. سنجنده ی مادیس برخلاف قدرت تفکیک زمانی بسیار بالا، قدرت تفکیک مکانی بسیار پایینی دارد. هدف ازین مطالعه، استفاده از الگوریتم های ریزمقیاس نمایی به منظور ریزمقیاس کردن تصاویر مادیس به تصاویر لندست ۸ است. سپس تصاویر ریزمقیاس شده در برآورد تبخیر-تعرق واقعی با استفاده از الگوریتم سبال در منطقه کشت و صنعت امیرکبیر مورد مقایسه قرار گرفتند. در این مطالعه از الگوریتم هایSTARFM ، ESTARFM و Regression جهت ریزمقیاس نمایی باندهای بازتابندگی و از الگوریتم های SADFAT ، Regression و Cokriging جهت ریزمقیاس نمایی باندهای حرارتی استفاده شده است. سپس، تصاویر ریزمقیاس شده بازتابندگی و حرارتی به منظور استفاده در مدل سبال، پردازش گردیدند و تبخیر-تعرق واقعی محاسبه گردید. نتایج نشان داد که در میان روش های ریزمقیاس نمایی اعمال شده بر باندهای بازتابندگی، STARFM با مجذور میانگین مربعات خطای۰,۰۱۸۰ دارای عملکرد بهتری نسبت به سایر روشها بود. در میان روش های اعمال شده بر باندهای حرارتی، الگوریتم SADFAT با مجذور میانگین مربعات خطای ۰,۰۲۲۴ عملکرد بهتری را نسبت به سایر روشها از خود نشان داد. همچنین تبخیر-تعرق واقعی لحظه ای برآورد شده از خروجی روش های ریزمقیاس نمایی به ترتیب ESTARFM /Regression، ESTARFM/ SADFAT، STARFM/Regression و STARFM/ SADFAT با اختلاف کم و مجذور میانگین مربعات خطای ۰,۲۱۸ میلیمتر در ساعت بهترین عملکرد و روش Regression/Cokriging با میانگین مربعات خطای ۰,۳۸۸ میلیمتر در ساعت ضعیف ترین عملکرد را داشتند.