۸ نتیجه برای نخودچی
سهیل نخودچی، علی شکوه فر، صالح اکبری ایرج، حسین رضازاده،
دوره ۱۴، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده
جوشکاری چند مرحله ای یکی از پرکابردترین انواع جوشکاری در صنایع مختلف است. در این مقاله توزیع دما و تنش پسماند ناشی از فرایند جوشکاری سه مرحله ای دو ورق فولادی زنگ¬-نزن از نوع AISI ۳۲۱ با ضخامت غیریکسان بررسی شده¬است. فرآیند جوشکاری شامل دو مرحله جوشکاری الکترود دستی و یک مرحله جوشکاری با گاز محافظ و الکترود تنگستنی می¬باشد. این فرایند ابتدا در محیط آزمایشگاهی انجام گردید و توزیع دمای ناشی از فرآیند توسط ترموکوپل¬هایی ثبت گردید. همچنین تنش پسماند ایجاد شده به صورت تجربی و با استفاده از روش سوراخکاری مرحله¬ای مرکزی به دست آمد. سپس فرآیند مذکور در نرم¬افزار اجزاء محدود آباکوس مدل¬سازی شده و نتایج با اندازه¬گیری های تجربی دما و تنش پسماند مقایسه شده است. مدل اجزاء محدود شامل خواص حرارتی و مکانیکی فلز پایه و فلز جوش به صورت تابعی از دما است. همچنین ابزارهای پیشرفته مدل¬سازی فرآیند جوشکاری مانند حرکت منبع حرارتی و تولد المان استفاده شده¬است. مقایسه¬ی نتایج نشان می¬دهد که نتایج عددی و اندازه¬گیری¬های تجربی تطابق خوبی با یکدیگر داشته و مدل به وجود آمده می¬تواند پیش¬بینی خوبی از توزیع دما و تنش پسماند در این فرآیند جوشکاری داشته باشد، لذا این مدل قابل استفاده در طراحی و ارزیابی سازه جوشکاری شده است.
سهیل نخودچی، احسان صابری،
دوره ۱۵، شماره ۱۲ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده
پارامتر مکانیک شکست خزشی، C*، ابزاری مهم در تعیین نرخ رشد ترک خزشی و عمر باقیمانده قطعات ترکدار با دمای کاری بالا است. برای محاسبه این پارامتر میتوان از روشهای تجربی، اجزاء محدود و روشهایی که اصطلاحاً "روشهای مهندسی" نامیده میشوند استفاده نمود. در این مقاله بهمنظور بررسی تأثیر استفاده از مدلهای خزش نورتن و آسیب لیو - موراکامی در تعیین مقادیر C* برای یک نمونه کشش فشرده (CT)، مدلهای رفتار خزشی توسعه داده شده و زیربرنامهی مربوطه به مدل آسیب لیو- موراکامی جهت استفاده در نرمافزار تجاری آباکوس ایجاد گردیده است. هر کدام از مدلهای یادشده دارای ثوابتی وابسته به دما میباشند که برای دو آلیاژ پرکاربرد در صنایع نیروگاهی، فولاد P۹۱ و سوپر آلیاژ IN۷۱۸ به ترتیب در دماهای ۶۵۰ و ۶۲۰ درجه سانتیگراد محاسبه شده و به کمک نتایج آزمون خزش صحه سنجی شدهاند. در این مقاله تأثیر کاربرد دو مدل رفتار خزشی نورتن و آسیب لیو-موراکامی بر مقادیر C*مورد مطالعه قرار گرفته و دقت هر یک در مقایسه با مقادیر تجربی و مقدار بهدست آمده از روش مهندسی تنش مبنا سنجیده شده است. نتایج نشان میدهند مدل رفتاری لیو-موراکامی دقت بالاتری در تعیین مقادیر C* داراست ولی همچنان روش تنش مبنا سریعترین و کاربردیترین شیوه در تعیین این پارامتر است.
سهیل نخودچی، حسین ابراهیمی،
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده
پوششهای سد حرارتی به عنوان محافظ حرارتی در قطعاتی که در شرایط کاری دمای بالا کار میکنند، استفاده میشوند. این پوششها عموما شامل سه لایهی به ترتیب پوشش فوقانی سرامیکی، لایهی اکسید رشدکننده و لایهی پوشش پیوندی میباشند. با توجه به فرآیند ساخت و ساختار ویژه پوششهای سد حرارتی این پوششها، متاثر از بارگذاریهای روی قطعه پوششدادهشده میباشد. در این مقاله واماندگی این پوششها تحت بارگذاری خستگی حرارتی به روش عددی و تجربی بررسی شدهاست. نمونهای از جنس اینکونل ۶۱۷ که به روش پاشش هوا-پلاسما پوششدهی شده و با استفاده از یک دستگاه تست با قابلیت اعمال بار خمشی چهارنقطهای معلوم، تحت آزمایش خستگی حرارتی با دمای بیشینهی سیکل oC ۱۱۷۰ به همراه بار خمشی مکانیکی ثابت Nmm ۷۵۰۰ قرار گرفتهاست. آزمایش خستگی حرارتی تا ریزش پوششها ادامه داشته که در حین انجام آزمایشها دمای روی سطوح نمونه اندازهگیری شدهاست. مدلسازی اجزا محدود با نرمافزار آباکوس برای شبیهسازی شرایط بارگذاری حرارتی و مکانیکی آزمایش، انجامشده و از خواص ناحیهی چسبنده برای مدلسازی جدایش پوشش فوقانی و واماندگی پوشش استفاده شدهاست. در انتها با انجام سعی و خطا در مقادیر خواص چسبنده نتایج اجزا محدود بر نتایج آزمایش منطبق شده و خواص چسبندگی بینسطحی برای این پوششها براین اساس تخمین زده شد.
سهیل نخودچی، محمد محمودی، علی شکوه فر،
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده
فرآیند اکستروژن برشی ترکیبی (CSE) یک فرآیند جدید تغییر شکل پلاستیک شدید (SPD) میباشد، که از ترکیب همزمان دو فرآیند اکستروژن برشی ساده (SSE) و اکستروژن برشی خالص (PSE) تشکیل شده است. این فرآیند اساسا بر پایه تعریفهای برش خالص و برش ساده پایه گذاری شده است. به طوری که یک مربع در اثر برش خالص و برش ساده به یک متوازی الاضلاع تغییر شکل پیدا میکند. در این مقاله با استفاده از نظریهی تحلیل سینماتیک تغییر شکل(تغییر شکل بزرگ)، مقدار کرنش برشی اعمالی به نمونه تحت فرآیند اکستروژن برشی ترکیبی برای زوایای اعوجاج مختلف بدست آمده است. همچنین آنالیز المان محدود (FEM) با استفاده از نرم افزار تجاری المان محدود دیفرم برای فرآیند اکستروژن برشی ترکیبی انجام گرفته و کرنش برشی و موثر اعمالی به نمونه، مقدار نیروی مورد نیاز برای انجام فرآیند و شکل نهایی سطح مقطع در زوایای اعوجاج مختلف بررسی شده است. نتایج تحلیلی و حل المان محدود نشان میدهد با افزایش زاویههای اعوجاج، میزان کرنش برشی و همچنین نرخ افزایش کرنش برشی اعمالی به نمونه افزایش مییابد که در پی آن کرنش موثر و مقدار نیروی لازم برای انجام فرآیند نیز افزایش مییابد. حل المان محدود و هندسه فرآیند نشان میدهد توزیع کرنش برشی و موثر در سطح مقطع نمونه به صورت متقارن میباشد و با افزایش زاویههای اعوجاج توزیع کرنش به صورت ناهمگنتر میشود، همچنین سطح مقطع نهایی نمونه تغییر شکل بیشتری پیدا میکند.
سهیل نخودچی، محمدامین پورمیر، مجید صادقی غریب دوستی،
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده
ایجاد تنش پسماند فشاری در قطعاتی که در تحت بارگذاری خستگی قراردارند، راه حلی اقتصادی جهت افزایش استحکام می باشد که در واقع تمام و یا قسمتی از تنش های کششی اعمال شده به قطعه خنثی می گردد. این در حالی است که تنشهای پسماند در دمای بالا عموما کاهش یافته و یا کلا از بین می روند. لذا همواره نقش این تنش های پسماند در عملکرد قطعات در دمای بالا مورد سئوال بوده است. لذا ابتدا میدان تنش ناشی از روش کوبش لیزری چندگانه مدلسازی شده و سپس تاثیر دمای کاری قطعه که منجر به پدیده ی آزادسازی دمایی این میدان تنش می گردد، بررسی شده است. ماده ی مورد استفاده آلیاژ Ti-۶Al-۴V بوده و جهت اعمال اثر رفتار غیر خطی ماده در نرخ کرنش های بالا از مدل ماده ی جانسون-کوک استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که میدان تنش پسماند ناشی از این فرآیند به مراتب عمیق تر از روش های مشابه مانند ساچمه زنی بوده و با اعمال کوبش لیزری چندگانه به یک نقطه می توان از حداکثر تنش فشاری ۶۴۰ مگاپاسکال در یک سیکل کوبش لیزری به ۸۳۴ مگاپاسکال در دو سیکل و ۸۸۹ مگاپاسکال در سه سیکل دست یافت. با اعمال دمای ۶۰۰ درجه سانتیگراد به قطعه نیز مشاهد شد تنش پسماند آزاد شده حرارتی در سطح نمونه ی تحت کوبش لیزی یگانه، دوگانه و سه گانه به ترتیب ۲۸,۱۳%، ۴۱.۳۷% و ۴۳.۸۷% مقدار اولیه تنش پسماند قبل از اعمال حرارت می باشد.
سهیل نخودچی، شهریار علی کرمی،
دوره ۲۴، شماره ۱ - ( دی ۱۴۰۲ )
چکیده
در این مقاله با انجام عملیات حرارتی در قطعات با جنس سوپر آلیاژ IN۷۱۸ که به روش ساخت افزایشی تولید شده اند، هدف بررسی تجربی و تحلیلی رفتار رها سازی تنش می باشد. نمونه های آزمایش از روش ذوب لیزر انتخابی ساخته شده و پس از عملیات حرارتی همگنسازی و انحلالی، با اعمال کرنش اولیه فشاری به میزان ۱/۱% و ۲/۱% در دمای ۶۵۰ درجه سانتیگراد به مدت ۸ ساعت تحت عملیات رهایش تنش قرار گرفتند. بمنظور بررسی اثر تغییرات کرنش بر میزان رهایش تنش، نمودار حد رهایش تنش که برای کرنش های ۱/۱% و ۲/۱% به ترتیب میزان ۱۱۹/۵۵ و ۵۱۴/۳۵ مگا پاسکال می باشد نشان می دهد حد رهایش تنش با افزایش کرنش اولیه افزایش می یابد. همچنین با بررسی نمودارهای رهایش تنش در قطعات آزمایش تجربی مشخص شد که میزان و شیب منحنی رهایش در نمونه با درصد کرنش ۱/۲ بیشتر می باشد. در بخش تحلیلی از معادله ساختاری خزش جهت بررسی رفتار رهایش تنش استفاده شد که با بررسی نمودارهای مقایسه ای ارائه شده، با ثبت میزان خطای ۲/۱۷% و ۳/۸۵% به ترتیب برای کرنشهای ۱/۱% و ۲/۱%، نتیجه مقایسه حاکی از تطابق خوب نتایج تحلیلی با نمودارهای تجربی می باشد.
سهیل نخودچی، کیومرث شاکرمی، هادی سلماسی،
دوره ۲۴، شماره ۲ - ( بهمن ۱۴۰۲ )
چکیده
اینکونل۷۱۸ به دلیل خواص مکانیکی فوقالعاده در طیف گستردهای از صنایع نفت و گاز، هستهای، هوایی و ... استفاده میشود. استفاده از روش ساخت افزایشی جهت تولید قطعات با سرعت در حال افزایش میباشد. با توجه به محدودیتهای ابعادی که در ساخت قطعات به روش ساخت افزایشی وجود دارد این قطعات در کاربردهای متفاوت باید به سایر قطعات به کمک روشهای مرسوم اتصالدهی مانند جوشکاری متصل شوند. در این تحقیق به تحلیل حرارتی جوشکاری پلاسما یک ورق اینکونل ۷۱۸ ساخته شده به روش ذوب لیزری انتخابی با استفاده از نرم افزار آباکوس پرداخته میشود. حرارت ورودی با توزیع گوسی توسط زیر برنامه دیفلاکس با زبان برنامه نویسی فرترن به مدل وارد گردید. جهت اعتبار سنجی مدل حرارتی، اندازهگیری دما حین انجام فرآیند جوشکاری با استفاده از ترموکوپلانجام گرفت و تطابق نسبتا مناسبی بین نتایج آنالیز حرارتی عددی و تجربی مشاهده شد. بررسیهای میکروساختار توسط میکروسکوپ نوری بر روی نمونههای جوشکاری شده صورت گرفت و ریزساختار فلز پایه، ذوب و منطقه متاثر از حرارت مورد بررسی قرار گرفت. ساختار دندریتی در ناحیه جوش و رخ دادن تبلور مجدد در ناحیه متاثر از حرارت مشهود بود. نتایج آزمون کشش نشان داد که نمونه بدون جوش دارای حد تسلیم و شکلپذیری بالاتری است.
سجاد لهراسبی، سهیل نخودچی،
دوره ۲۴، شماره ۸ - ( مرداد ۱۴۰۳ )
چکیده
سوپرآلیاژ اینکونل۷۱۸ به دلیل خواص خوب در دمای بالا به شکل گستردهای در صنایع مختلف مصرف میشود. تولید قطعات از جنس سوپرآلیاژ اینکونل۷۱۸ به روش ذوب لیزر انتخابی امکان تولید قطعات با هندسه پیچیده را فراهم میسازد. براین اساس بهبود خواص مکانیکی قطعات تولید شده به روش ذوب لیزر انتخابی با استفاده از فرایندهای ثانویه استحکام بخشی حائز اهمیت میباشد. در این پژوهش تاثیر پیشکرنش سرد بر استحکام کششی و فشاری نمونههای سوپرآلیاژ اینکونل۷۱۸ تولید شده به روش ذوب لیزر انتخابی بررسی شده است. نمونههای آزمایش با روش ذوب لیزر انتخابی تولید شده و تحت بارگذاری تک مرحلهای (%۵-%۱۵-%۳۰) و دو مرحلهای (%۴-%۱۲-%۱۶) قرار گرفته است. به منظور بررسی تاثیر بارگذاری اولیه بر خواص مکانیکی از آزمون کشش، آزمون فشار و آزمون سختی و برای بررسی رفتار میکروساختار از میکروسکوپ نوری استفاده شد. طبق نتایج بدست آمده استحکام تسلیم و استحکام نهایی کششی سوپرآلیاژ اینکونل۷۱۸ در راستای محور Y (صفحه XY ) بعد از اعمال۳۰% کرنش اولیه در راستای محور تولید ( Z ) معادل ۸/۳۱% و ۶/۱۱% افزایش یافته است. استحکام تسلیم فشاری سوپرآلیاژ اینکونل۷۱۸ با افزایش پیشکرنش به %۳۰ معادل ۳/۷۹% در راستای جهت تولید ( Z ) افزایش یافته است. به عبارت دیگر اعمال پیشکرنش در راستای محور Z بر استحکام فشاری در صفحه XZ به عنوان کرنش اصلی و بر استحکام کششی در صفحه XY به عنوان کرنش برشی بر قطعه تاثیرگذار میباشد. اعمال پیش کرنش تا ۳۰% تاثیر کمی بر خواص سختی سوپرآلیاژ اینکونل۷۱۸ دارد. نتایج حاصل از اعمال بارگذاری در دو مرحله بیانگر بهبود استحکام با افزایش تعداد مراحل بارگذاری بدلیل وجود پدیده کارسختی میباشد.