۳۰ نتیجه برای نصراله
دوره ۲، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده
غلظت اکسیژن موجود در محیط و سلولهای زنده یکی از عوامل اصلی تأثیرگذار در روند تکاملی موجودات است. در این تحقیق بیان ژن عوامل القاکننده هایپوکسی (hif-۱α و hif-۲α) در شرایط طبیعی اکسیژنی طی دوره تکامل لاروی ماهی قرهبرون (Acipenser persicus) ارزیابی شد. بررسیها حاکی از بیان دو ژن hif-۱ و hif-۲در تمامی مراحل تعریف شده در دوران تکاملی لاروی این ماهی بود. بیان ژنهای هدف نیز با ژن رفرنس RPL۶عادیسازی شدند. تغییرات بیان ژنهای مذکور در دوران تکامل لاروی نشان داد که بیان هر دو ژن پیش از تفریخ تخمها پایین بوده ولی به محض تفریخ، بیان هر دو ژن hif-۱ و hif-۲، بهطور معناداری افزایش یافت (۰۵/۰<p). مقایسه میزان بیان این دو ژن بیانگر این موضوع بود که بالاترین میزان بیان ژنhif-۱ و hif-۲، بهترتیب ۱۵ و ۲۰ روز پس از تفریخ اتفاق افتاده است. روند افزایش بیان این ژنهای حاکی از ارتباط آنها با دو پدیده مهم در تکامل لاروی است؛ یعنی تغذیه داخلی(جذب زرده) و تغذیه خارجی که یک پدیده مهم در نمو است. بیان ژنهای مذکور در دوره تکاملی لاروی ماهی قرهبرون میتواند نشاندهنده افزایش نیاز اکسیژنی باشد.
دوره ۳، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده
شاخصهای خونی و بیوشیمیایی ماهی فیتوفاگ (Hypophthalmichthys molitrix) در مواجهه با دو غلظت تحت حاد (۶۵/۰ میلیگرم بر لیتر) و حاد (۲۵/۳ میلیگرم بر لیتر) کادمیوم طی ۹۶ ساعت در شرایط آزمایشگاهی بررسی شد. نتایج نشان داد که از میان شاخصهای مورد بررسی هموگلوبین، هماتوکریت و گلبولهای قرمز و (Mean Corpuscular Volume) MCV، بهطور معناداری نسبت به زمان شروع آزمایش (گروه شاهد)، در هر دو غلظت کاهش یافتند (۰۵/۰p<) در حالیکه تعداد گلبولهای سفید، (Mean Corpuscular Hemoglobin) MCH و (Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration) MCHC، گلوکز و کورتیزول نسبت به گروه شاهد افزایش معناداری را در هر دو سطح سمیت کم و زیاد (۰۵/۰p<) نشان دادند. بررسیها نشان داد که غلظتهای کادمیوم در مدت کوتاه میتواند سبب تغییرات برخی از شاخصهای خونی و بیوشیمیایی در ماهی فیتوفاگ شود و برخی از این شاخصها از جمله کورتیزول میتواند بیومارکر مناسبی در ردیابی اثرهای کادمیوم در نظر گرفته شود.
دوره ۳، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده
در سالهای اخیر استفاده از روتیفرها به عنوان غذای زنده برای پرورش لارو ماهیان و سخت پوستان از اهمیت بالایی برخوردار بوده است. رشد و تراکم به عنوان فاکتورهای مهم در تولید روتیفرها محسوب می گردد. در مطالعه حاضر اثر ۳ غلظت مختلف(cell/ml۱۰۶×۴/۵، cell/ml ۱۰۶×۳، cell/ml ۱۰۶×۱/۵) جلبک سبز T. suecica بر رشد، تولید مثل، اندازه بدن و تخم روتیفر آب شور B. plicatilis مورد بررسی قرار گرفت. کشت روتیفرها در شرایط استاندارد و در ظروف پلاستیکی ۵۰۰ میلی لیتری با تراکم ۳۰ عدد در میلی صورت گرفت. براساس نتایج بیشترین تراکم (۱۳/۳۲±۳۳۱/۶۷) در روتیفرهای تغذیه شده با غلظت بالا (cell/ml ۱۰۶×۴/۵) بدست آمد که بطور معنی داری (P<۰/۰۵) نسبت به دو تیمار دیگر (غلظت متوسط و پایین جلبک سبز) بیشتر بود. نرخ رشد ویژه در روتیفرهای تغذیه شده با دو غلظت بالا و متوسط بطور معنی داری بیشتر از تیمار سومی بود (P<۰/۰۵) ولیکن بین دو تیمار متوسط و بالا تفاوت معنی داری مشاهده نشد(P>۰/۰۵). بیشترین تعداد تخم و ماده های تخم دار در روزهای چهارم تا هفتم مشاهده شد. میانگین اندازه بدن (مساحت لوریکا) و حجم تخم در روتیفرهای تغذیه شده باغلظت بالا به طور معنی داری بزرگتر از میانگین اندازه بدن با غلظت های متوسط و پایین بود در حالیکه بین دو تیمار پایین(cell/ml ۱۰۶×۱/۵) و متوسط تفاوت معنی داری مشاهده نشد (P>۰/۰۵). مطالعه حاضر نشان داد که جلبک تتراسلمیس سوسیکا قابلیت استفاده در غلظت های مختلف در پرورش روتیفر آب شور را دارد و با تغییر غلظت های مختلف می توان روتیفرهایی با اندازه های متفاوتی تولید کرد.
دوره ۳، شماره ۶ - ( پاییز و زمستان ۱۳۹۵ )
چکیده
چشم، مهمترین اندام جسمانی بهشمار میرود که کاربرد آن، دریافت دادههای گوناگون از محیط بیرونی، ذخیره آن در لایههای سهگانه ذهن (تخیل، توهم و تعقل) و شکلگیری شناخت است. فعل «رأی» (دیدن)، بهعنوان کار اصلی چشم، در ترکیبهای همنشینیِ گوناگون میتواند گستره معنایی خود را وسعت بخشد و علاوه بر دیدنِ بیرونی، بر دیدن درونی مانند دانستن نیزدلالت کند. بر همین اصل، در برگردان فارسی و تفسیر آیات باید به شبکه معنایی و بافت زبانی توجه نمود. در قرآنکریم، بنابر اهمیت توانایی بینایی انسان در مسیر رسیدن به شناخت مفاهیم پیچیده ذهنی و غیر مادی، فعل مذکور کاربرد وسیعی داشتهاست. زین رو، جُستار حاضر سعی خود را برآن گذاشتهاست تا با رویکرد زبانشناسی شناختی و با استناد به روش وصفی ـ تحلیلی، قالبهای معنایی فعل «رأی» را بر پایه نظریه معناشناسی قالبیِ چارلز فیلمور، در آیات قرآنکریم و برگردان فارسی آن (مکارمشیرازی، ارفع، پورجوادی، خرمدل، الهیقمشهای و صفارزاده) بررسی و تحلیل نماید. در نمونههای قرآنی مورد بررسی، فعل «رأی» دارای یک قالب معنایی دیداری ـ ادراکی بهعنوان قالب معنایی مرکزی و چهار قالب شناختیِ باورداشتن، شناختن و دانستن، مشاهدهکردن و درککردناست که پایه ابتدایی آن، همان دیدنِ ظاهری با چشم سر میباشد.دستاورد پژوهش، بیانگر آن است که مترجمین در برگردان فارسی قالب معناییِ مناسب با بافت زبانی آیات به خوبی عمل نکردهاند؛ ضمن آنکه به تفاوت معنایی میان معادلهای فارسی هممعنا مانند دیدن و مشاهدهکردن، نیز دقت لازم را مبذول نداشته و گاهی بهجای یکدیگر بهکار بردهاند.
دوره ۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده
سمیّت سایپرمترین (cypermethrin)باغلظت ۰۲/۰ میکروگرم دز لیتر در ارتباط با شوری (صفر و ppt۱۴) و دما (۱±۱۶ و ۱±۲۵ درجه سانتیگراد) در ماهی گورخری (Aphanius sophiae) برای مدت ۱۴ روز در شرایط آزمایشگاهی بررسی شد. با تغییر شوری و دما، تغییرات واضحی در بافت کبد مشاهده شد که رویهم افتادگی هپاتوسیتها، شکل نامنظم نوکلئوسها، تورم ابری، آتروفی، دژرسانس چربی، پیکنوزیز، نکروز کانونی، کاریولیز، تجمع سلولهای کوپفر، نکروز هپاتوسیتها و رکود صفرا از جمله تغییرات بود. نتایج نشان داد، با کاهش شوری و افزایش دما، سایپرمترین موجب تخریب بیشتر کبد ماهی میگردد.از اینرو، این ماهی به علت یکسان عمل نکردن در شرایط محیطی مختلف، نمیتواند شاخص زیستی مناسبی باشد و در صورت استفاده از این گونه برای ارزیابی سایپرمترین در اکوسیستمهای آبی، این شرایط محیطی نیز باید مد نظر قرار گیرند.
دوره ۴، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۹۳ )
چکیده
فاکتورهای مختلفی در کیفیت محیط داخل موثرند که آسایش حرارتی یکی از مهمترین آنهاست، چراکه بیشتر شکایات و نارضایتیهای ساکنین از محیط داخل به علت عدم تأمین آسایش حرارتی میباشد. تحقیقات به عمل آمده از صدها ساختمان اداری بزرگ در سراسر جهان نشان داده است که کیفیت محیط داخلی این ساختمانها در حد متوسط است و کارکنان زیادی از محیط کاریشان ناراضی و تعداد بسیاری هم از بیماریهای ناشی از ساختمانها رنج می برند. این بیماریها بر روی کارایی و زمان کار کارکنان بسیار موثر بوده و پیامدهای اقتصادی مهمی برای کشورها به دنبال دارد. در ایران، نبود استانداردهای لازم به منظور تعیین محدودههای آسایش در فضاهای اداری، علاوه بر نارضایتی حرارتی و کاهش میزان بهرهوری کارکنان، افزایش مصرف انرژی را باعث شده است. هدف از این تحقیق تعیین محدوده مناسب آسایش حرارتی ساکنان، به منظور بهینهسازی کیفیت محیط داخل در ساختمانهای اداری کرمانشاه میباشد. لذا با انجام مطالعات میدانی و اندازهگیری محیطی دما و رطوبت نسبی و همزمان استفاده از پرسشنامه به بررسی محدوده مناسب این فاکتورها در این شهر پرداخته شد. نتایج نشان داد که محدوده مناسب حرارتی در فضاهای اداری شهر کرمانشاه، بین ۲۰ تا ۲۶ درجه سانتیگراد و حداقل رطوبت نسبی تقریبا ۱۹ درصد است.
دوره ۴، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۴ )
چکیده
تأثیر۳ نوع پروبیوتیک (Lactobacillus plantarum، L.casei و Bacillus subtilis) بر رشد و بقای ناپلی آرتمیا،A. fransiscana، در مواجهه با باکتری بیماریزایVibrio campbellii در شرایط نوتوبیوتیک بررسی شد. تعداد ۱۵۶۰ عدد ناپلیوس بهطورمساویبه ۷۸ لوله فالکون حاوی۳۰ میلیلیتر آب اتوکلاو شده با شوری ppt ۷۰ منتقل شدند. تیمارها شامل یک شاهد (جلبک دونالیلا) و ۱۲ تیمار از ۳ باکتری پروبیوتیکی (هرکدام با جایگزینیهای ۲۵%، ۵۰%، ۷۵%، ۱۰۰%) با ۶ تکرار بود. در روز ششم میزان بقا، طول ناپلیها و شمارش پرگنه باکتریهای موجود در بدن ناپلیها بررسی شدند. مواجهه با باکتری V. campbellii در روز ششم انجام شد. بیشترین طول ناپلی در تیمار ۲۵% باکتری L. plantarum و ۷۵% جلبک دونالیلا مشاهده گردید(۰۵/۰p<). بیشترین میزان بقا در ناپلی پس از ۲۴ و ۴۸ ساعت مواجهه با باکتری V. campbellii در تیمار ۱۰۰% باکتری L. plantarum و کمترین درصد بقا در تیمار ۱۰۰% جلبک دونالیلا مشاهده شد. نتایج حاصل از شمارش پرگنه باکتریها در روز ششم اختلاف معناداری بین تیمارها نشان داد(۰۵/۰p<). بیشترین تعداد پرگنه در تیمارهای ۱۰۰% باکتری B. subtilis و L. casei بود. کمترین تعداد پرگنه باکتریها در تیمارهای ۲۵% باکتری L. plantarum و L. casei ۷۵% جلبک دونالیلا مشاهده شد. نتایج نشان داد که استفاده از باکتری L. plantarum با جایگزینی ۲۵% با جلبک دونالیلا عملکرد بهتری نسبت به باکتریهای L. casei و B. subtilis دارد.
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده
اثر ۳ تیمار غذایی، شامل جلبک Chlorella vulgaris در ۲ غلظت ۱۰۶ و ۱۰۷ سلول در میلیلیتر و یک تیمار از مخمر Saccharomyces cerevisiae، بر رشد، پروتئین و پروفیل اسیدهای آمینه کل و آزاد روتیفر Brachionus calyciflorus پس از ۱۰ روز تغذیه بررسی شد. نرخ رشد ویژه روتیفر تغذیه شده با جلبک نسبت به مخمر معنیدار بود (۰۵/۰ < P), ولی تفاوت معنیداری بین دو غلظت جلبک مشاهده نشد. حداکثر تراکم روتیفر (۷/۱۰±۱۷۹۰ تعداد در میلیلیتر) در غلظت بالای جلبک بهطور معنیداری (۰۵/۰ < P) بیش از غلظت پایین (۱/۴۱±۵۲۵) و تیمار حاوی مخمر (۱/۲± ۱۱۵) بود. میزان پروتئین در تیمار مخمر نسبت به تیمار غلظت پایین جلبک به طور معنی داری بیشتر بود (۰۵/۰ < P). مقادیر اسیدهای آمینه کل در تیمارهای مخمر، غلظت بالا و غلظت پایین جلبک بهترتیب ۱۶± ۶۶/۲۵۰، ۱۴± ۸۲/۱۹۸ و ۱۰±۱۵/۱۱۲ میلیگرم بر گرم نمونه بود (۰۵/۰ < P). حداکثر و حداقل مقدار اسیدهای آمینه آزاد در روتیفر تغذیه شده با مخمر نانوایی (۱/۱± ۷۷/۸) و غلظت پایین جلبک (۳/۰ ±۰۴/۴) مشاهده شد (۰۵/۰ < P). بر اساس این تحقیق، روتیفر تغذیه شده با جلبک در مقایسه با مخمر میزان رشد بالاتری را نشان داد، ولی میزان پروتئین و اسیدهای آمینه در روتیفر تغذیه شده با مخمر نسبت به جلبک کلرلا بالاتر بود. همچنین در تیمار با غلظت بالای جلبک، میزان اسیدهای آمینه کل بدن افزایش نسبی نشان داد.
دوره ۵، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده
طی دهههای اخیر بهدلیل تغییر سطح آب دریای خزر، ورود آلایندههای زیستمحیطی و گونههای مهاجم، ساختار اکوسیستم دریای خزر بهشدت تغییر کرده است. در این مطالعه اثرهای شانهدار مهاجم (Mnemiopsis leidyi) دریای خزر بر عملکرد اکوسیستم در سواحل ایرانی دریای خزر با استفاده از دادههای صید گونههای مهم شیلاتی در سه دوره اول (۱۳۷۹-۱۳۷۵؛ دوره مرجع)، دوم (۱۳۸۵-۱۳۸۰) و سوم (۱۳۹۰-۱۳۸۶)، بهترتیب بهعنوان سه دوره شامل پیش از گسترش شانهدار، دوره توسعه و دوره سازگاری بررسی شد. نتایج نشان داد که میانگین (±انحراف معیار) صید ماهیان استخوانی (به روش صید با پره) در سه دوره مذکور بهترتیب ۲/۱۹۹۳±۰/۱۵۷۰۰، ۶/۳۸۵۷±۸/۱۸۴۳۰ و ۶/۱۵۷۹±۶/۱۹۱۷۶ تن بوده که بین آنها اختلاف معناداری مشاهده نشد (۰۵/۰<p)، ولی میانگین صید کیلکا ماهیان (بهترتیب ۷/۱۶۱۷۱±۰/۷۵۰۸۰، ۵/۱۰۴۴۱±۵/۲۵۱۲۹ و ۲/۵۱۹۹±۲/۲۱۱۰۵ تن) در سه دوره مذکور بهشدت کاهش یافته و بین آنها اختلاف معنادار مشاهده شد (۰۵/۰>p). طی سه دوره مذکور عملکرد اکوسیستم تغییرات گستردهای داشت. عملکرد اکوسیستم در طبقه بدون اثر (E۰) در دوره اول به طبقه اثر متوسط (E۲) تا قوی (E۳) در دو دوره دوم و سوم تغییر یافت. حذف عملکرد دو گونه کلیدی (کیلکای آنچوی و چشم) میتواند یکی از دلایل کاهش شدید در ذخایر آبزیان طبقات بالاتر یعنی ماهیان خاویاری و فک دریای خزر باشد.
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۶ )
چکیده
بازارهای مالی دارای نقش کلیدی در تجهیز و هدایت وجوه موجود در اقتصاد به سمت بخشهای تولیدی و صنعتی و به تبع آن بهبود رشد اقتصادی هستند. تا حدی که به عقیده برخی اقتصاددانان گسترش بازارهای مالی موتور محرک رشد اقتصادی کشورها می باشد. این تحقیق به بررسی رابطه توسعه بازارهای مالی و رشد اقتصادی در ایران و ۱۳ کشور منتخب طی سالهای ۲۰۰۳-۱۹۸۸ می پردازد.
جهت آزمون فرضیات تحقیق از مدل بک و لوین (۲۰۰۳) و سه روش علیت گرنجر، آزمون ARDL و روش برآورد Panel Dataاستفاده شده است.
برآورد آزمون علیت بین اندازه بازار بورس و رشد تولید نشان میدهد، در ایران بانک و بورس تاثیر قابل ملاحظهای بر رشد GDP ندارند ولی تاثیر رشد اقتصادی بر بورس مثبت و معنادار است. نتیجه برآورد مدل به روش Panel Data نشان میدهد در مجموع ۱۴ کشور مورد بررسی در بخش واقعی سرمایهگذاری و نیروی کار اثر کاملا مثبت و معناداری بر رشد اقتصادی دارند. در بخش پولی اثر بانکها مثبت و معنادار است. تاثیر بورس بر رشد اقتصادی هرچند مثبت است، ولیکن معنادار نمیباشد. نتیجه آزمون ARDL برای ایران بین سالهای ۱۹۷۶ تا ۲۰۰۳ نشان میدهد، رابطه مثبت همجمعی بلندمدت بین بازارهای مالی و رشد اقتصادی وجود ندارد. به طور خلاصه رابطه بلند مدت بین بازار پول و رشد اقتصادی منفی است و بین بازار سرمایه و رشد اقتصادی کشور هیچ رابطه بلند مدت معناداری وجود ندارد .
دوره ۷، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف: آرتمیا یکی از مهمترین غذاهای زنده در آبزیپروری است. هدف پژوهش حاضر بررسی میزان میکروبیوتای بدن آرتمیا فرانسیسکانا تغذیهشده با پروبیوتیک باکتریایی باسیلوس سابتیلیس و مخمر ساکارومایسس سرویزیه در شرایط آزمایشگاهی بود.
مواد و روشها: در پژوهش تجربی حاضر ۵۰۰ ناپلیوس آرتمیا به زوک شیشهای یکلیتری با غلظت نمک ppt۷۰ منتقل و روزانه با جلبک و سبوس گندم تغذیه شدند. آزمایش، چهار تیمار شامل تیمار شاهد (فاقد پروبیوتیک افزودنی)، تیمار پروبیوتیک ساکارومایسس سرویزیه، تیمار پروبیوتیک باسیلوس سابتیلیس و ترکیب مساوی از تیمار مخمر و باکتری داشت. آزمونهای آماری آنالیز واریانس یکطرفه و چنددامنهای دانکن به کار رفتند. نرمافزارهای SPSS ۲۱ و Excel ۲۰۱۳ نیز استفاده شدند.
یافتهها: تیمار پروبیوتیک باکتریایی بهطور معنیداری بالاترین میزان کلنیها را نسبت به سایر تیمارها نشان داد (۰/۰۵>p). تیمار حاوی مقادیر مساوی از پروبیوتیک باکتریایی و مخمر نیز بعد از تیمار پروبیوتیک باکتریایی بیشترین کلنی را داشت (۰/۰۵>p). بیشترین میزان کلنیهای باسیلوس در داخل بدن، بهترتیب در تیمار پروبیوتیک باکتری و تیمار ترکیب پروبیوتیک باکتری با مخمر به دست آمد که بهطور معنیداری بیشتر از تیمار شاهد و تیمار مخمر بود (۰/۰۵>p). براساس تعداد کلنیهای باسیلوس کل بدن، تیمار پروبیوتیک باکتری اختلاف معنیداری با سایر تیمارها نشان داد و کمترین میزان کلنی مربوط به تیمار پروبیوتیک مخمر بود (۰/۰۵>p).
نتیجهگیری: نسبت به سایر تیمارها، بیشترین میزان باکتریهای اسیدلاکتیک در تیمار باکتریایی است. این پروبیوتیکها بهخوبی میتوانند در سطح و همچنین داخل بدن آرتمیا قرار گیرند، بنابراین استفاده از باسیلوس سابتیلیس بهتنهایی یا با ساکارومایسس سرویزیه میتواند تاثیر مثبتی بر تعداد باکتریهای آرتمیا داشته باشد.
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۶-۱۴۰۰ )
چکیده
علیرغم نقش مثبت روتیفر در تغذیه مراحل اولیه لارو ماهیان و سخت پوستان، میزان پایین ماده معدنی روی (Zn) به عنوان یکی از معایب این غذای زنده محسوب میشود. بنابراین افزایش مقادیر روی از طریق غنیسازی ضروری است. بدین منظور، در پژوهش حاضر ترکیب ۲ ریزجلبک Isochrysis aff. galbana وNannochloropsis oculata با سولفات روی به مدت زمانهای ۱ و ۳ ساعت غنی شدند و با توجه به مشاهده نتایج بهتر در مدت زمان ۱ ساعت، اثرات تیمارهای آن بر رشد و غنیسازی روتیفر مورد مطالعه قرار گرفت. ترکیب ۱:۱ ریزجلبکها با سولفات روی (غلظتهای۴۵، ۹۰ و ۱۳۵ میلیگرم در لیتر) غنی شدند. بیشترین میزان روی در مخلوط جلبکی غنی شده با mg/l ۹۰ به مدت ۱ ساعت مشاهده شد و میزان مس آن با گروه شاهد اختلاف معنیداری نداشت، همچنین میزان منگنز آن در مقایسه با بقیه تیمارها به جز گروه شاهد، بیشترین مقدار بود. بعد از تغذیه روتیفرها با جلبکهای غنی شده به مدت ۱ ساعت، بهترین تیمار روتیفر mg/l ۴۵ بود که حاوی سطح دوم روی و سطح اول منگنز، مس، پتاسیم و سدیم نیز بود. از طرف دیگر این تیمار بیشترین تعداد تخم را در روز اوج تولیدمثل تیمارها (روز سوم) داشت و تراکم جمعیت آن در روزهای آخر با گروه شاهد اختلاف معنیداری نداشت (p>۰,۰۵). روتیفرهای غنی شده با Zn می توانند برای تغذیه ماهیان دریایی جهت برآورده کردن نیازهای غذایی لارو آبزیان استفاده شوند.
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۸۹ ۱۳۸۹ )
چکیده
یکی از مفاهیم کلیدی در مدیریت ریسک سبدهای متشکل از دارایی های مالی، مدل سنجش ریسک مبتنی بر احتمال، با عنوان «ارزش در معرض ریسک» می باشد. طی سالهای اخیر، روشهای متنوعی به منظور اندازه گیری معیار مذکور توسط محققان ارائه گردیده که به کارگیری هر کدام از آنها به علت در نظر گرفتن فروض و مقدمات غیرمشابه، نتایج متفاوتی را نیز حاصل می نماید.
بر این اساس، مقاله حاضر در تلاش است تا دو روش عمده محاسبه این مقیاس، یعنی مدل پارامتریک خود رگرسیونی واریانس ناهمسان شرطی تعمیم یافته و رایج ترین روش شبیه سازی با نام مونت کارلو را در اندازه گیری ارزش در معرض ریسک پورتفولیوی ارز، به کار گرفته و نتایج آنها را با استفاده از آزمون بازخورد نرخ شکست، مورد مقایسه و ارزیابی قرار دهد. نتایج، عملکرد متفاوت دو مدل را به وضوح نشان می دهد.
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( ۹-۱۴۰۰ )
چکیده
در مطالعه حاضر تاثیر فیتوهورمون جیبرلین روی برخی فراسنجه های فیزیولوژیک ریزجلبک Tetraselmis suecica بررسی شد. کشت جلبک در شرایط استاندارد با محیط کشت گیلارد، دمای ۲±۲۵ درجه سانتیگراد، شدت نور ۱۶:۸ (روشنایی/ تاریکی)، شوری ۲۵ میلی گرم درلیتر و هوادهی ۲۴ ساعته به مدت ده روز انجام شد. هورمون جیبرلین با غلظت های ۱۰، ۲۰، ۴۰ و ۶۰ میلی گرم در لیتر به محیط کشت جلبکها اضافه گردید سنجش فاکتور رشد، رنگدانهها، فاکتورهای فتوسنتزی و ترکیبات بیوشیمایی در مرحله رشد فاز لگاریتمی انجام گرفت. براساس نتایج بیشترین میزان رشد سلولی در تیمار ۶۰ میلیگرم در لیتر هورمون جیبرلین مشاهده شد اگرچه در سایر تیمارها نیز تفاوت معنیداری با کنترل مشاهده شد(P<۰/۰۵). بیشترین میزان پروتئین و کربوهیدرات در تیمار ۶۰ میلی گرم در لیتر هورمون جیبرلین مشاهده شد(P<۰/۰۵). میزان چربی کل نیز از ۲۳/۱۵ در کنترل به ۵۳/۱۸ در تیمار ۶۰ میلی گرم در لیتر هورمون جیبرلین افزایش یافت(P<۰/۰۵). پتانسیل آنتیاکسیدانی، رنگدانهها، فاکتورهای فتوسنتزی و وزن خشک نیز در غلظت ۶۰ میلی گرم درلیتر هورمون جیبرلین نسبت به کنترل تفاوت معنی داری نشان دادند(P<۰/۰۵). بیشترین میزان کلروفیل a و b در غلظتهای ۶۰ میلی گرم در لیتر هورمون جیبرلین مشاهده گردید. (P<۰/۰۵) با توجه به یافتهها میتوان گفت هورمون جیبرلین پتانسیل بالایی در تقسیم سلولی، تراکم نهایی، پتانسیل آنتیاکسیدانی، اندازه سلول و ترکیبات بیوشیمیایی ریزجلبک Tetraselmis suecica دارد. همچنین جلبک فوق الذکر میتواند نامزد مناسبی برای لارو آبزیان دریایی، داروها، آنتی اکسیدانها و منبع غنی از ترکیبات در سوختهای زیستی مطرح باشد.
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۰ )
چکیده
هدف: بهزعم صاحبنظران، یکی از راهکارهای تحقق اهداف توسعه پایدار در طرحها، بهبود قابلیتهای سازمانی مرتبط با ابعاد سهگانه توسعه پایدار در سازمانهای طرحمحور است. ازاینرو هدف پژوهش حاضر شناسایی قابلیتهای سازمانی توسعه پایدار در سازمانهای طرحمحور نفت و گاز در ایران است.
روش: بهمنظور بررسی عمیق قابلیتهای توسعه پایدار در بستر سازمانهای نفت و گاز ایران، استراتژی مطالعه موردی در هشت سازمان نفت و گاز ایران استفاده شد. برای گردآوری اطلاعات سازمانها، ۲۳ فرد مطلع انتخاب و موردمصاحبه واقع شدند، بهاینترتیب که باتوجهبه فهرست قابلیتهای استخراجشده از ادبیات و تهیه ماتریس تعریف قابلیتها، از مصاحبهشوندگان خواسته شد تا قابلیتهایی که در سازمانهای طرحمحور نفت و گاز ایران درزمینه توسعه پایدار موجود است، تشریح کنند. دادههای حاصل از مصاحبه با روش تحلیل محتوی کیفی قیاسی، حول مفاهیم شکل گرفته از ادبیات، کدگذاری شدند.
یافتهها: در پژوهش حاضر قابلیتهای توسعه پایدار در سازمانهای طرحمحور حوزه نفت و گاز در هشت دسته عامل اصلی مشتمل بر فرایندی، ساختاری، فناورانه، فرهنگی، دانشی، انسانی، سیاسی و مالی شناسایی شدند و وضعیت نسبی این قابلیتها در سازمانهای نفت و گاز ایرانی بررسی شد. دانشافزایی پژوهش حاضر از این بعد موردتوجه است که قابلیتها با توجه بستر خاص سازمانهای نفت و گاز ایرانی شناسایی شدند، ازسویدیگر قابلیتهای سازمانی در هر سه حوزه زیستمحیطی، اجتماعی و اقتصادی بهصورت همزمان بررسی قرار شدهاند.
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۴- )
چکیده
در این مقاله، روشی جدید برای ردیابی چند شیء متحرک در تصاویر ویدئویی ارائه شده است. این روش توانایی ردیابی بی درنگ اشیاء متحرک را در محیط های همراه با انسداد، همپوشانی و تغییر جهت های متعدد داراست. روش ارائه شده توسعه ای بر فرآیند فیلتر ذره ای است که در این مقاله تحت عنوان فیلتر ذره ای سه بعدی ارائه می شود. در این روش خصوصیاتی از شیء متحرک که امکان بکارگیری مستقیم آن ها در فرآیند محاسبات احتمال پسین در فیلتر ذره ای وجود ندارد، به عنوان بعد سوم به فرآیند ردیابی افزوده می شوند. به این ترتیب تخمین احتمالاتی فیلتر ذره ای در هر قاب پس از انطباق با مشاهدات، با استفاده از اطلاعات بعد سوم تصحیح شده و تخمین مناسب تری از هر شیء قبلی در قاب جاری ایجاد می شود. ارزیابی روش پیشنهادی با مجموعه داده هایی از جمله PETS۰۹ و مقایسه نتایج آن با سه رویکرد دیگر مبتنی بر فیلتر ذره ای، نشان از بهبود دقت و کاهش خطای ردیابی به میزانی در حدود ۱۲% دارد
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۱۱-۱۳۸۸ )
چکیده
هدف: در تحقیق حاضر اثر بازدارندگی از رشد پلیفنلهای برگ سبز چای بهعنوان مواد ضد قارچیِ گیاهی بر مخمر فرصتطلب کاندیدا آلبیکنس (سویه استاندارد PTCC-۵۰۲۷) در دو زمان ۲۴و ۴۸ ساعت بررسی شد.
مواد و روشها: با استفاده از آزمون حساسیت دارویی با روش ماکرودیلوشن براث (رقت در لوله)، حداقل غلظت کشندگی ضد قارچی (MFC) و کمترین غلظت مهارکنندگی از ۹۰ درصد رشد قارچ (MIC۹۰) برای پلیفنلهای برگ سبز چای و فلوکونازول علیه کاندیدا آلبیکنس (PTCC-۵۰۲۷) در دو زمان ۲۴ و ۴۸ ساعت بررسی شد.
نتایج: فعالیت ضد قارچی کاتشین (مؤثرترین ترکیب برگ سبز چای) وابسته به زمان است. کمترین غلظت مهارکنندگی کاتشین در مقادیر ۱۰۳×۵/۰، ۱۰۳×۱ و ۱۰۳×۲ مخمر در میلیلیتر پس از ۲۴ ساعت بهترتیب ۵/۱۲، ۲۵ و ۱۰۰ میلیلیتر در میلیگرم و پس از ۴۸ ساعت بهترتیب ۲۵/۶، ۵/۱۲ و ۵۰ میلیلیتر در میلیگرم بهدست آمد. مخمر نسبت به فلوکونازول مقاوم گزارش شد. کلیه نتایج با محاسبات میانگین آماری، پس از ۳ بار تکرار ثبت شد.
نتیجهگیری: با وجود مقاومت استرین کاندیدا آلبیکنس مورد مطالعه نسبت به فلوکونازول، پلیفنلهای برگ سبز چای خصوصاً کاتشین، بهخوبی از رشد این مخمر ممانعت کرده و کاهش رشد در غلظتهای MIC۹۰ و MFC مشهود است. براساس نتایج بهدست آمده، برگ سبز چای حاوی ترکیبات مؤثر ضد قارچی بوده و از آنجایی که داروهای ضد قارچی رایج، دارای آثار سوء جانبی هستند و از طرفی نیز شاهد افزایش مقاومتهای دارویی هستیم، امید است با ساخت داروهای گیاهی از مواد مؤثر آنها، جایگزین خوبی برای درمان بیماریهای قارچی تجویز شود.
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۱ )
چکیده
- روش شبهاستاتیک روشی کاربردی برای تحلیل لرزهای سدهای خاکی است. اولین گام برای رسیدن به نتایج دلخواه با روش شبهاستاتیکی، انتخاب ضریب لرزهای مناسب است. نظرات زیادی بدون توجه به مشخصات هندسی، مشخصات دینامیکی سازه و همچنین آثار ساختگاه، برای تخمین ضریب شتاب لرزهای ارائه شده است. در این پژوهش، سد مسجدسلیمان برای مطالعهی موردی انتخاب شده و با بهرهگیری از نتایج کاوش استاتیکی، شبهاستاتیکی و دینامیکی با روش اجزاء محدود، با مجموعه نرم افزاری Geosudio-Geoslop ۲۰۰۷، اثر پی و اثر زلزلههای حوزهی دور و نزدیک بر ضریب لرزهای شبهاستاتیک، بررسی و روشی نوین برای به دست آوردن ضریب شبهاستاتیک پیشنهاد شده است. با توجه به اینکه در روش جدید نیاز به استخراج دو شاخص α و β است، در این پژوهش، در حالتهای گوناگون مشخصات پی (سختی، نسبت میرایی و ابعاد هندسی) این دو شاخص استخراج شده است. نتایج، نشاندهندهی تأثیر غیر قابل انکار شرایط پی در روش پیشنهادی است؛ البته تأثیر شاخص β محسوس بوده اما شاخص α، روند نسبتاً ثابتی داشته است.
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۹ )
چکیده
هدف: طبقهبندی انواع مختلف لوسمی حاد براساس تئوری بازیهای مبتنی بر همکاری و مقدار شیپلی
مواد و روشها: در این تحقیق از نمونه دادههای بیمار، جمعآوری شده از آزمایشهای فلوسایتومتری در سازمان انتقال خون ایران، استفاده شد. ۳۰۴ نمونه بیماری مختلف در ۸ طبقه لوسمی حاد بررسی شد. در ابتدا این نتایج بهصورت عددی بودند. در مرحله بعد براساس حد آستانه تعریف شده، دادهها به شکل بولین تبدیل شد. سپس براساس تئوری بازی مبتنی بر همکاری و مقدار شیپلی، وزنهای خاصی به این دادهها تخصیص داده شد. بدین ترتیب، نمونههای مختلف بیماری از یکدیگر جدا و امکان طبقهبندی انواع لوسمی حاد حاصل شد (مرحله یادگیری).
در مرحله تشخیص، با استفاده از معیارهای شباهت، شباهت نمونه جدید مورد مطالعه با نمونههای آموزشی ارزیابی شد و نوع لوسمی نمونه مورد آزمایش، آشکار شد.
نتایج: دقت طبقهبندی لوسمی براساس تئوری بازی مبتنی بر همکاری، ۳/۹۶ درصد بود که نشان میدهد روش پیشنهادی از دقت قابل توجهی در تفکیک درست طبقهها برخوردار است. بهمنظور سنجش کارایی روش پیشنهادی، نتیجه با شبکه عصبی که از جمله الگوریتمهای یادگیری کاراست، مقایسه شد. نتایج حاصل از دقت طبقهبندی با شبکه عصبی پایه شعاعی، ۸۰/۹۱ درصد بود.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج حاصل، روش پیشنهادی در طبقهبندی لوسمی حاد، امیدوارکننده است. از این رو میتواند به هماتولوژیستها و پزشکان در تشخیص دقیقتر انواع لوسمی کمک کند تا تصمیمات مناسبتری در مورد نحوه تشخیص و درمان بگیرند.
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۳ )
چکیده
پسابهای کشاورزی حاوی مواد مغذی از جمله فسفات˓ نیترات و آمونیاک میباشد که باعث آلودگی آبهای سطحی و زیرزمینی میشوند. جلبکهای آب شیرین از جمله Spirulina با جذب این مواد مغذی میتواند نقش مهمی در کاهش این نوع آلایندهها را ایفا کند. از طرف دیگر این نوع پسابها با داشتن مواد مغذی میتواند به عنوان بستر جایگزین و ارزان قیمت کشت جلبکها مورد استفاده قرار گیرند.
۵ غلظت از پساب نیشکر (صفر، ۲۵، ۵۰ ، ۷۵ و ۱۰۰ درصد) همراه با محیط کشت زاروک تهیه شد و میزان رشد، رنگدانههای فتوسنتزی، پروتئین، چربی و برخی از مواد معدنی جلبک Spirulina بعد از یک ماه کشت بررسی شد.
در غلظتهای بالای پساب (در تیمار ۷۵ و ۱۰۰ درصد پساب) رشد بسیار خوبی از جلبک Spirulina مشاهده شد. میزان کلروفیلa در تیمار حاوی مقادیر بالای پساب نیشکر افزایش معنیداری نسبت به تیمار شاهد نشان داد (۰۵/۰ > p). مقادیر رنگدانه کل در تیمار ۲۵ درصد پساب نسبت به سایر تیمارها بیشتر بود. حداکثر میزان کاروتنوئید کل در تیمار ۵۰ درصد پساب به میزان ۲۲۶± ۱۵۵۹ میلیگرم بر لیتر بدست آمد که بیش از ۲ برابر مقدار کاروتنوئید کل تیمار کنترل بود.براساس نتایج فوق میتوان بیان کرد که پساب نیشکر به عنوان محیط کشت ارزان قیمت قابلیت استفاده در کشت جلبک Spirulina را دارد. همچنین این جلبک با حذف مواد مغذی موجود در پساب باعث بهبود کیفیت آب و کاهش مخاطرات محیط زیستی آن میشود.علاوه بر آن جلبکهای تولید شده قابلیت استفاده به عنوان غذای دام و آبزیان را دارا می باشد.