۱۶ نتیجه برای نقی زاده
دوره ۱، شماره ۲ - ( پاییز و زمستان ۱۳۹۳ )
چکیده
افتن معنای بلاغی فرآیند استدراک در مشخص نمودن معنی آیات قرآنکریم اهمیتی فراوان دارد. این اهمیت هنگامی نمایانتر میگردد که مترجم بخواهد معنی واژه «لکنَّ» را به فارسی برگرداند. این واژه از حروف مشبهه بالفعل است و یکی از حروفی میباشد که میتوان با آن فرآیند استدراک را ارائه نمود. مترجم بدون فهم آیه و بیآنکه به تفاسیر و معانی بلاغی این حرف را بیابد در ترجمه آن اشتباه خواهد کرد. هدف این نوشتار بررسی جنبههای بلاغی موضوع «استدراک» در قرآن کریم بهویژه دریافت معنای «لکنّ» ناسخه میباشد. برای این منظور به تفاسیر مختلفی مراجعه و در سیاق آیات قرآن و معانی آنها دقت شد. لذا ۱۷ آیه برگزیده شد که حرف «لکنّ» در آنها بکار رفته بود. همچنین ۱۶ ترجمه از قرآن کریم به فارسی انتخاب گردید و با توجه به این ترجمهها و فرهنگلغتها، معانی این حرف در هریک از ۱۷ آیه بررسی شد. در این راه تلاش شد تا با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی این ترجمهها نقد و در نتیجه معنایی دقیقتر از نقش این حرف وترجمه آیه ارائه شود. پس از بررسی آیات ترجمهشده مذکور، مشاهده شد که بسیاری از مترجمان ایرانی قرآن کریم در ترجمه «لکنّ» ابعاد زبانی و بلاغی آن را نادیده، و بیتوجه به نقش «تعلیل، تأکید واستدراک شبیه به استثنا»ی این حرف، تنها برای آن معادلهای چون (اما، ولی، لکن، و لکن، لیکن، و لیکن، بلکه، و...) در نظر گرفتهاند، بیآنکه نقش و معانی دیگر آن را در ترجمه آیات منعکس کنند.
دوره ۱، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۰ )
چکیده
ارتقای توانمندی فناوری به عنوان یکی از مهمترین توانمندی های وظیفه ای موثر در کسب مزیت رقابتی صنایع، دارای اهمیت ویژه ای می باشد. تغییرات سریع فناوری و نیازهای محیطی به ویژه در حوزه فناوری های برتر از ویژگی های عصر حاضر است که شرکت ها برای رویارویی با این محیط بصورت فزاینده متغیر، نیازمند بازآرایی و هماهنگ سازی توانمندی های سازمانی خود از جمله توانمندی فناوری با نیازها و فرصت های جدید محیطی می باشند. لذا امروزه شرکت ها به توانمندی بیش از توانمندی های ایستای سازمانی نیازمند بوده و نیازمند توانمندی های پویایی در حوزه های مختلف سازمانی از جمله فناوری بوده تا با کمک آن اقدام یکپارچه سازی، ایجاد و بازآرایی شایستگی ها و توانمندی های داخلی و خارجی خود جهت رویارویی با محیط های متغیر بپردازند. همچنین خلق چنین توانمندی ای نیازمند جهت گیری های استراتژیک ویژه ای در سازمان می باشد در این مقاله با توجه به رویکرد توانمندی پویا، به ارائه ی سازه ای جدید تحت عنوان توانمندی پویای فناوری پرداخته شده است که سبب خلق و چینش مجدد توانمندی های فناوری در شرکت های بخش اویونیک کشور می شود. نتایج تحقیق نشان می دهد که سطح توانمندی فناوری موجود در بخش اویونیک کشور، به میزان بسیار زیادی تحت تاثیر وجود توانمندی پویای فناوری است که خود بصورت جدی وابسته به جهت گیری های پیشرو و تهاجمی استراتژیک می باشد.
دوره ۴، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۳ )
چکیده
پرداختن به مسئله ارتباط بین اثر معماری، خالق اثر و مخاطب، بدون پرسش از واقعیت و چگونگی حصول معرفت، ممکن نیست. معماری اسلامی به عنوان پدیده ای انسانی محصول آگاهی انسان درباره کلیه جنب ههای مختلف علمی، مهندسی، هنری و...است. بنابراین روشن کردن چیستی و چگونگی آگاهی و معرفت و روش ها و ابزا رهای فهم آن می تواند کمک شایانی به فهم و ادراک اثر کند. بدین سان این پژوهش در ابتدا با حرکت از مفهوم به مصداق، شناختی از معرفت، انسان، جهان و واقعیت ارائه می کند. در ادامه با حرکت از مصداق به مفهوم به واکاوی چگونگی ظهور و ادراک دانایی در اثر معماری اسلامی پرداخته می شود. روش تحقیق این پژوهش استدلال منطقی است. بنابراین در ابتدا جها نبینی اسلامی بر اساس حکمت متعالیه به عنوان آخرین و مهمترین تحول عمده حکمت اسلامی طرح می شود، این رویکرد سامانه ای قوی با روشی منطقی است و از شفافیت نظری قوی جهت تفهیم تعریف مؤلفه هایی همچون هستی شناسی، انسان شناسی، معرفت شناسی و جهان شناسی برخوردار است. پس از تبیین اصول ساختا رهای ذهنی طبق جها نبینی اسلامی طرح شده، به نحوه پیدایی اثر معماری توسط خالق اثر و چگونگی ادراک آن ب هوسیله مخاطب و ارتباط اثر با واقعیت بر اساس علل چهارگانه و پنجگانه، غایی و مثالی، فاعلی، مادی و صوری که در مقام صوری بحث لحاظ شده اند، پرداخته می شود. نحوه ایجاد معماری اسلامی به عنوان علت فاعلی و ظهور اندیشه و خیال به عنوان علت غایی و مثالی و فعلیت توده و فضا به عنوان عل تهای مادی در قالب صورت مکان به عنوان علت صوری، هدف این پژوهش است و چگونگی تبلور هر یک در الگوی حیاط مرکزی از حیث انطباق اندیشه و عمل مورد بررسی قرار می گیرد. نتیجه مهم این تحقیق تقدم وجودی مکان بر رفتار است که فضا را ذیل مکان قرار م یدهد.
دوره ۴، شماره ۸ - ( پاییز و زمستان ۱۳۹۶ )
چکیده
جستار حاضر نوعی بررسی تقابلی است که به معرفی انواع گفتماننما و مقایسه کارکرد آنها در سوره آلعمران اختصاص دارد. برای بررسی دقیقتر این شواهد، پیکره دادههای واژگانی این سوره در قالب رویکرد نظری فریزر (۲۰۰۵) مورد تحلیل قرارگرفته ودادههای منتخب از منابع ترجمههای فارسی و انگلیسی قرآنکریم انتخاب گردیدهاند. در ادامه، این عناصر براساس الگوی یادشده تحت عنوان گفتماننماهای تباینی، تفصیلی و استنتاجی دستهبندیشدهاند. همچنین مجموع توالیهای یافت شده بهصورت منسجم، پیکربندیشدهاند. نتایج حاصل از پژوهش نشان میدهد که مترجمان از گوناگونی گفتماننماها بهعنوان عناصر یاریدهنده و تسهیلکننده در درک و فهم بهتر متن قرآن استفاده کرده و نقش فعالی را در این زمینه ایفا میکنند. در این پژوهش بیشترین کارکرد گفتماننماها در سطح تفصیلی بوده که بیش از هر چیز به توصیف، تبیین و تشریح موضوعات مطرحشده در این سوره میپردازند. مقایسه این ترجمهها و شناسایی توالیهای موجود آنها، گامی مؤثر در جهت شناسایی بهتر ترجمه کلام خداوند برداشته شود و ترجمهای با مقبولیت بهتر و نزدیکتر به کلام الهی در اختیار پژوهشگران قرآنی قرار گیرد.
دوره ۸، شماره ۴ - ( شماره ۴ (پیاپی ۳۹)- ۱۳۹۶ )
چکیده
یکی از مهمترین مسائل چالشبرانگیز و مورد بحث در فرآیند ترجمه، موضوع دخالتها و تأثیرهای ایدئولوژیکی بر این فرآیند است. دخل و تصرف در ترجمه هنگامی رخ میدهد که یک مترجم پس از رهایی از بافت و سیاق متن زبان مبدأ، بخواهد از ساختار شکلی و محتوایی آن رهایی یابد و آن متن را با توجه به شرایط رسانه متبوع و مخاطبان آن بازنویسی کند و درنتیجه، نقش متن را در زبان مقصد تغییر دهد. در پژوهش حاضر، تلاش میشود که نحوۀ تغییرات ایدئولوژیکی و گفتمانی در فرآیند ترجمۀ اخبار عربی به فارسی بررسی شود. برای این منظور، الگوی ارزیابی کیفیت ترجمه «جولیان هاوس» که نگاهی دقیق به وضعیت دخالتهای ایدئولوژیک در متن دارد، بهعنوان متد تحقیق انتخاب شد. در فرآیند بررسی، یک متن خبری از شبکۀ الجزیره انتخاب و ترجمۀ آن در خبرگزاری فارس بهروش توصیفی و تحلیلی ارزیابی شد. در نمونۀ مورد مطالعه در این پژوهش، ژانر متن چندان دستخوش تغییر نشده است؛ اما بهدلیل دخالتهای مترجم در گفتمان و ایدئولوژی متن مبدأ و تغییر در نوع پردازش آن، سرانجام نقش اصلی متن تغییر یافته و بهصورت متن متناسب با گفتمان و سیاستهای رسانهای خبرگزاری فارس درآمده است.
واژگان کلیدی: ترجمه خبری، سیاق کلام، جولیان هاوس، ایدئولوژی، گفتمان، زبانشناسی نقشگرا.
دوره ۱۱، شماره ۰ - ( Autumn ۲۰۰۸ & Winter ۲۰۰۹- ۱۳۸۷ )
چکیده
هدف: مقاومت دارویی پلاسمودیوم فالسیپاروم نسبت به کلروکین مشکل اصلی در مناطق مالاریاخیز است. وجود ارتباط بین چندشکلیهای تک نوکلئوتیدی در ژنهای pfcrt و pfmdr۱ پلاسمودیوم فالسیپاروم با مقاومت نسبت به کلروکین شناخته شده است. در این مطالعه پنج چندشکلی تک نوکلئوتیدی در ژن pfmdr۱ و یک چندشکلی تک نوکلئوتیدی در ژن pfcrt با استفاده از روش Real-Time PCR بررسی شد.
مواد و روشها: بدین منظور ۲۶ نمونه خون از افراد آلوده به پلاسمودیوم فالسیپاروم و مقاوم به کلروکین از بندر چابهار در استان سیستان و بلوچستان جمعآوری شد. این جهشها با استفاده از روش Light CyclerTM و پروبهای دورگهسازی شناسایی شدند.
نتایج: طبق نتایج این مطالعه در کدون ۸۶ ژن pfmdr۱ تعداد ۶ نمونه (۲۳ درصد) از مجموع ۲۶ نمونه مورد مطالعه جهش مشاهده شد. گرچه این جهش در سال اول مطالعه، دیده نشد ولی در سال دوم قابل ملاحظه بود. جهش K۷۶T ژن pfcrt در کدون CVMNT ژن pfcrt در (۳/۴۲ درصد) ۱۱ نمونهها و در کدونهای CVIET در ۷ (۹/۲۶ درصد) نمونهها، SVIET تنها در دو نمونه (۶/۷ درصد) و SVMNT در ۵ نمونه (۲/۱۹ درصد) مشاهده شد.
نتیجهگیری: جهش در طول دو سال مطالعه افزایش یافته است. نتایج مطالعه نشان داد که چندشکلی نوکلئوتیدی مربوط به ژنهای pfcrt و pfmdr۱ در منطقه وجود دارد که این موضوع میتواند بهعنوان نشانگری برای کنترل مالاریا در چابهار مدنظر باشد.
محمدمهدی نقی زاده، امیررضا قهرمانی، محمدحسن سعیدی،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده
هدف از این پژوهش بررسی رفتار پاشش بیواتانول در یک محفظه احتراق، به عنوان یک سوخت تجدیدپذیر و کاهندهی آلایندههایی مانند اکسیدهای نیتروژن و مونوکسیدکربن، و ترکیبات آن با بنزین میباشد. بدین منظور خصوصیات ماکروسکوپیک و میکروسکوپیک اسپری و نیز مقدار جرم بخارشدهی سوخت پس از پاشش در نازل به صورت عددی و به کمک نرمافزار فایر مدلسازی و مورد تحلیل قرار گرفت. یافتههای مدلسازی نشان میدهد که افزایش مقدار بیواتانول موجود در ترکیب سبب افزایش جرم سوخت بخار شده، زاویه مخروطی اسپری، مساحت اسپری و قطر متوسط سوتر میشود. این در حالی است که طول نفوذ اسپری تقریباً ثابت باقی میماند. همچنین افزایش فشار تزریق سوخت از یک سو سبب افزایش جرم بخار شدهی سوخت، طول نفوذ پاشش و مساحت آن و از سویی دیگر سبب کاهش زاویهی مخروط پاشش و قطر متوسط سوتر در همهی سوختهای مورد بررسی میگردد. چنانچه میزان انرژی ورودی و مدت زمان پاشش ثابت بماند، نتایج حاصله با حالتی که شرایط محیطی ثابت در نظر گرفته شود، تفاوت قابل ملاحظهای خواهد کرد. در این حالت بیواتانول، نسبت به بنزین، دارای جرم سوخت تبخیر شدهی بیشتر، طول نفوذ و مساحت پاشش بزرگتر و زاویهی مخروط پاشش و قطر متوسط سوتر کوچکتری است. افزایش محسوس طول نفوذ اسپری و مساحت پاشش در این حالت، احتمال آنکه پاشش سوخت به پیستون و یا دیواره-های سیلندر برخورد کند و در نتیجهی آن مقدار هیدروکربنهای نسوخته افزایش و بازدهی موتور کاهش یابد، را افزایش میدهد.
دوره ۱۵، شماره ۸۴ - ( ۱۱-۱۳۹۷ )
چکیده
چکیده
نانو امولسیونهای تولید شده از ترکیبات و اجزای مغذی بهطور گستردهای برای ریزپوشان کردن، محافظت و انتقال اجزای هدفمند چربیدوست نظیر چربیهای زیست فعال (مانند اسیدهای چرب امگا۳ و اسید لینولئیک کونژوگه) و طعمهای محلول در روغن، ویتامینها، مواد نگهدارنده و مواد مغذی با قابلیت دارویی به درون غذا در صنایع غذایی استفاده میشود. هدف این پژوهش بررسی ویژگیهای ماست حاوی نانو امولسیون عطرمایه نعناع تولیدشده با صمغ دانه ریحان است. در این پژوهش ماست با استفاده از چهار سطح مقدار نانو امولسیون عطرمایه نعناع (۰، ۱، ۳ و ۵ درصد) و سه سطح زمان نگهداری (روز ۱، ۷ و ۱۴ نگهداری) در قالب آزمایش فاکتوریل بهصورت طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار تولید شد. ارزیابی ویژگیهای ساختاری و فیزیکوشیمیایی در دمای ۵-۴ درجه سانتیگراد انجام شد. دادههای ویسکوزیته و ویژگیهای فیزیکوشیمیایی (زمان گرمخانه گذاری، اسیدیته، میزان آب اندازی و ویسکوزیته مرکب) تفاوت معنیداری (۰۵/۰>P) داشتند. نانو امولسیون عطرمایه نعناع موجب افزایش زمان گرمخانه گذاری شد. بر اساس نتایج بهدستآمده به نظر میرسد که میتوان نانو امولسیون عطرمایه نعناع را به سهولت به ماست اضافه کرد، بدون اینکه تغییراتی در ویژگیهای رئولوژیکی و فیزیکوشیمیایی آن به وجود آید و حتی این ویژگیها بهطور نسبی بهبود یابد.
کلید واژگان: نانو امولسیون، ماست، صمغ دانه ریحان، عطرمایه نعناع.
دوره ۱۵، شماره ۸۵ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده
سبوس برنج یکی از فرآوردههای جانبی حاصل از آسیاب برنج است که حاوی مقادیر قابلتوجهی پروتئین، چربی، کربوهیدرات و مواد معدنی است. با توجه به ترکیب شیمیایی سبوس برنج به نظر میرسد که این فرآورده از ویژگیهای کارکردی مطلوبی برخوردار باشد. در این پژوهش ایزوله پروتئینی از سبوس رقم برنج ایرانی (هاشمی) تهیه شد و ترکیب شیمیایی و ویژگیهای عملکردی (بازده استخراج پروتئین، شاخص حلالیت نیتروژن، کف کنندگی و شاخص پایداری کف، امولسیون کنندگی و شاخص پایداری امولسیون کنندگی) آنها مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بازده پروتئین هاشمی ۷۶ درصد بود. آبگریزی سطحی پروتئین سبوس برنج واریته هاشمی ۷۱/۰±۷۷/۱۱ بود. بیشینه حلالیت پروتئین در ورای pH ۱۰ دیدهشده است. pH در فعالیت امولسیونی تأثیرگذار بود. فعالیت امولسیونی با افزایش pH از ۵ به ۸ ابتدا کاهش و سپس افزایش یافته است. نتایج آزمایشهای پایداری امولسیون کنندگی نشان داد که مدتزمان پایداری در واریته هاشمی با افزایش pH افزایش یافت. ویژگی کف کنندگی پروتئین نسبتاً بالا بوده که در ۸pH= بیشترین مقدار را داشت، ولی پایداری کف کنندگی نسبت به ظرفیت کف کنندگی چندان مطلوب نبود. نتایج این مطالعه نشان داد که ایزوله پروتئین هاشمی قابلیت کاربرد مناسبی بهعنوان جزئی از فرمولاسیون غذاهای عملگرا دارد که ارزش غذایی و ویژگیهای کارکردی فرآورده را افزایش میدهد.
دوره ۱۷، شماره ۱۰۶ - ( آذر ۱۳۹۹ )
چکیده
شاهتوت میوهای است که پذیرش قابلتوجهی در بین مصرفکنندگان دارد. فصل برداشت کوتاه و ماندگاری پایین این میوه باعث شده از روشهایی همچون انجماد که حداقل تاثیر را بر ترکیبات فنلی و خواص آنتیاکسیدانی
و خواص حسی شاهتوت میگذارد استفاده شود. از مشکلات ارزیابی حسی غیر پارامتریک بودن
نتایج پاسخها و صحت پایین تحلیل آنها است. امروزه روشهایی مانند منطق فازی اجازه میدهد مولفههای غیر دقیق با روشهای ریاضی تجزیه و تحلیل گردد. در این بررسی به مدت شش ماه، میوه شاهتوت در شرایط انجماد ۱۸- درجه سلسیوس نگهداری و در زمانهای ۰، ۷۲ ساعت، یک ماه، دو ماه و شش ماه، از شرایط انجمادی خارج و پس از آبگیری با استفاده از روش هدونیک پنج نقطهای ارزیابی حسی گردید و با استفاده از منطق فازی دادهها تحلیل شد. شاخصهای مورد ارزیابی شامل رنگ، عطر و بو، طعم و احساس دهانی بود. همچنین
pH، اسیدیته، فعالیت آنتیاکسیدانی و میزان فنل کل
نمونهها اندازهگیری و مورد مقایسه قرار گرفت.
ارزیابی حسی نمونهها نشان داد که نگهداری انجمادی شاهتوت موجب افزایش مطلوبیت کلی نمونهها در ۷۲ ساعت گردید. همچنین ارزیابان اهمیت شاخصهای ارزیابی را بهترتیب اهمیت طعم، احساس دهانی، عطر و بو و رنگ عنوان نمودند. نمونههای شاهتوت در طی نگهداری انجمادی دچار کاهش
pH (۸۳/۱۹%) و افزایش اسیدیته (۳۱/۰%) و کاهش فعالیت آنتیاکسیدانی (حدود ۱۴%) و ترکیبات فنلی (حدود ۲۱%) گردید. با توجه به نتایج بهدستآمده میتوان انجماد را بهعنوان روشی قابل قبول برای نگهداری طولانی مدت میوه شاهتوت پیشنهاد نمود.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۴ - ( خرداد ۱۴۰۱ )
چکیده
پروتئین سبوس برنج یک پروتئین گیاهی ارزشمند است که به دلیل دارا بودن ویژگیهای هایپوآلرژنیک، تغذیهای و عملکردی قابلقبول، در سالهای اخیر موردتوجه زیادی قرار گرفته است. در این پژوهش با هدف تولید دسر لبنی کمچرب برای مصرف کودکان حساس به پروتئین شیر، پروتئین سبوس برنج با روش قلیایی از سبوس برنج رقم چمپا استخراج و بعد از بررسی ویژگیهای عملگری شامل حلالیت، ظرفیت و پایداری کف، ظرفیت جذب آب/روغن و ویژگیهای امولسیفایری، بهجای پروتئین شیر برای تهیه دسر لبنی استفاده شد. تأثیر این جایگزینی بر ویژگیهای فیزیکو شیمیایی، حسی و بافت دسر مورد بررسی قرار گرفت. ویژگیهای عملکردی پروتئین سبوس برنج بهطور معنیداری به pH محیط بستگی داشت (۰۵/۰ > P). ظرفیت جذب آب ۲۱/۴ گرم بر گرم و جذب روغن ۸۷/۳ گرم بر گرم بود. نتایج مربوط به ویژگیهای عملکردی بیانگر قابلیت استفاده از پروتئین سبوس برنج بهعنوان جزئی از فرمولاسیون غذاهای فراسودمند ازلحاظ عملکردی میباشد. جایگزینی پروتئین سبوس برنج با پروتئین شیر در دسر لبنی کمچرب منجر به افزایش شاخص زردی و کاهش شاخص سفیدی دسر شد، pH دسر کم شد ولی آب اندازی تغییر معنیدار نکرد. ویژگی بافتی شامل کار کل، سختی، پیوستگی و چسبندگی و همچنین ویژگیهای حسی دسر لبنی حاوی پروتئین سبوس برنج کاهش معنیداری نسبت به نمونه دسر حاوی پروتئین لبنی داشتند (۰۵/۰ > P).
دوره ۱۹، شماره ۱۲۴ - ( خرداد ۱۴۰۱ )
چکیده
در این پژوهش برخی از ویژگیهای فیزیکوشیمیایی پودر سیب تولیدشده با روشهای مختلف خشککردن مورد ارزیابی قرار گرفت. بهمنظور بررسی اثر انبارمانی بر ویژگیهای تغذیهای پودرهای سیب، نمونهها در اتمسفر تغییر داده شده بستهبندی و طی بازههای ۱۳۵ و ۲۷۰ روز موردبررسی قرار گرفتند. برشهای سیب با استفاده از روشهای خشککردن انجمادی، مایکروویو و آون و همچنین آب سیب به روشهای پاششی و کفپوشی خشک گردید. نتایج نشان داد بالاترین میزان ویتامین ث (ASA)، ترکیبات فلاونوئیدی (TF) و ترکیبات فنلی (TP) مربوط به پودرهای تولیدی با روش انجمادی و پسازآن پاششی بود. کمترین تغییرات رنگ نسبت به نمونه تازه در پودرهای تولیدی با خشککن انجمادی و پس از آن مایکروویو دیده شد. بستهبندی در اتمسفر تغییر دادهشده منجر به کاهش معنیدار تخریب ASA، TF و TP نسبت به اتمسفر معمولی طی ۹ ماه نگهداری شد. نتایج نشان داد روش خشککردن تأثیر معنیداری بر ویژگیهای پودر سیب داشته و بین روشهای موردبررسی، خشککردن انجمادی و پاششی به ترتیب برای خشککردن سیب بهصورت قطعه شده و آبگیری شده مناسبتر هستند.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۶ - ( مرداد ۱۴۰۱ )
چکیده
اندازهگیری افزودنیها نقش مهمی در کنترل کیفیت مواد غذایی دارد و تأثیر بسیاری بر سلامت عمومی دارد؛ بنابراین، تشخیص سریع این ترکیبات در نمونههای غذایی در ایمنی مواد غذایی اهمیت دارد. در این پژوهش، نانوکامپوزیت گرافن اکسید احیاکننده/ Fe۳O۴ (rG-Fe۳O۴-NC) از طریق عصاره پوست لیموترش در محیط آبی بهعنوان یک عامل کاهنده سنتز شد. در ابتدا بهینهسازی چند متغیره بر مبنای طرح مرکب مرکزی چرخش پذیر در روش سطح پاسخ جهت تعیین شرایط بهینه متغیرهای تجربی مؤثر بر ساخت الکترود مورداستفاده قرار گرفت. طراحی آزمایش برای تعیین شرایط بهینه pH و محتوای نانوکامپوزیت (درصد) در سنتز الکترود انجام شد. شرایط بهینه شامل pH معادل ۶ و محتوای نانوکامپوزیت ۸ درصد تعیین شدند. سنتز نانو کامپوزیتها با تکنیکهای TEM و XRD مشخص شدند. پسازآن، الکترود خمیر کربن (CPE) با rG-Fe۳O۴-NC اصلاح شد و بهعنوان یک حسگر الکتروآنالیز برای بررسی وانیلین استفاده شد. گزینش پذیری الکترود اصلاحشده از طریق تداخل ویتامین B۲، متیونین، والین، گلیسین، کلرید پتاسیم (KCl)، برومید پتاسیم (KBR) و گلوکز در حضور ۲۵ میکرومولار وانیلین در سطح rG-Fe۳O۴-NC/CPE با خطای قابلقبول ۵ درصد بررسی شد. نتایج نشان داد که ۵۰۰ برابر ترکیبات فوق هیچگونه تداخل مهمی در فرآیند تشخیص بر ۲۵ میکرومولار وانیلین ندارند. گستره خطی برای وانیلین در محدوده بین ۰/۱ نانومولار تا ۲۵۰ میکرو مولار با حد تشخیص ۳/۰ نانومولار گزارش شد. در نهایت rG-Fe۳O۴-NC/CPE با موفقیت برای تعیین مقدار وانیلین در نمونههای غذایی استفاده شد. بنابراین می توان از حسگر پیشنهادی در خطوط تولید مواد غذایی نظیر شیرهای طعم دار و بستنی به صورت برخط در تعیین مقدار وانیلین استفاده کرد.
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۹ )
چکیده
در سالهای اخیر تعداد لاستیکهای فرسوده در سراسر جهان با سرعت زیادی در حال افزایش است و تبدیل به یک مشکل زیستمحیطی و اقتصادی شده است. امروزه انباشت تایرهای فرسوده در محیطزیست یکی از بزرگترین تهدیدها برای حفظ محیطزیست به شمار میرود و بازیافت یا استفاده مجدد تایرهای فرسوده بهترین راهبرد برای حل این معضل است. استفاده از تایرهای فرسوده در پروژههای عمرانی و ژئوتکنیکی یکی از راهبردهای موثر در این راستاست. در این مقاله به بررسی آزمایشگاهی شیروانیهای خاکی تسلیح شده با تایر فرسوده بر مبنای جابجایی افقی (۲۵ آزمایش) پرداختهشده است. در طی بارگذاری از مدلها تصاویر دیجیتال گرفتهشده است و از روش سنجش تغییر مکان ذرات در تصویر (PIV) استفادهشده است. پارامترهایی نظیر طول لایههای تایر، تعداد لایهها و موقعیت لایهها به عنوان متغیر در نظر گرفتهشده است. نتایج نشان میدهد استفاده از تقویتی تایر تأثیر قابلتوجهی بر کاهش جابجایی افقی زیر شالوده و سطح شیب دارد. ردیفهای افقی تایر بهترین موقعیت تسلیح کننده از نظر بهبود ظرفیت باربری و جابجایی جانبی هستند. وقتی چهار لایه تایر تقویتی با طول ۶۰ سانتیمتر در نیمهی بالایی شیب قرار میگیرد ظرفیت باربری ۳ برابر افزایش و جابجایی جانبی در زیر شالوده ۱/۳ برابر کاهش مییابد. وقتی که سه لایه تایر با طول ۶۰ سانتیمتر در یکسوم بالایی شیب قرار میگیرد ظرفیت باربری ۳/۲ برابر و جابجایی جانبی زیر شالوده ۳/۱ برابر افزایش مییابد. وقتی که شش، هشت و نه لایه تایر تقویتی با طول ۶۰ سانتیمتر درشیب قرار میگیرد، جابجایی جانبی در زیر شالوده بیش از ۵/۳ برابر کاهش مییابد.
دوره ۲۱، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده
اثربخشی انتقال فناوری، میزان یا سطح تحقق اهداف از قبل تعیین شده در سازمان تعریف شده است. فرهنگ سازمانی با تأثیر از فرهنگ ملی کشورها میتواند زمینهساز موفقیت یا عدم موفقیت فرایند انتقال فناوری شود. به این منظور در پژوهش حاضر نقش فرهنگ ملی و فرهنگ سازمانی بر اثربخشی انتقال فناوری مورد بررسی قرار میگیرد. بر این اساس و به منظور بررسی مدل پژوهش، مدیران و صاحبنظران شرکتهای فناوریمحور که دارای تجربه مشارکت در انتقال فناوری بهخصوص در سطح بینالمللی هستند به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته شدند. تعداد ۸۹ نفر از مدیران و کارشناسان در حوزههای مختلف انتقال فناوری به عنوان نمونه پژوهش بررسی شدند. یافتههای به دست آمده از بررسی فرضیههای پژوهش نشاندهنده نقش ابعاد فرهنگ ملی و سازمانی بر انتقال فناوری (تعیین میزان موفقیت و عدم موفقیت) است. همچنین یافتهها نشان داد که فرهنگ سازمانی در رابطه بین فرهنگ ملی و اثربخشی انتقال فناوری نقش متغیر میانجی را دارد.
دوره ۲۸، شماره ۳ - ( ۲-۱۴۴۳ )
چکیده
إنّ کیفیه تطبیق معاییر تقییم جوده الترجمه علی الروایات والنصوص هی إحدی التحدیات المهمه فی عملیه الترجمه لا سیما فی مجال نقل عناصر الثقافه من لغه إلی أخری. وتعتبرنظریه "جولیان هاوس لتقییم جوده الترجمه" ، عملیه لغویه تتکون من ثلاث خطوات أساسیه یتم تطبیقها فی إطار نوع النص ونوعیه الألفاظالمستخدمه قائمه علی أساس التکافؤ الوظیفی بین النص المصدروالنص الهدف تحاول هذه الدراسهتطبیق المعاییر المذکوره علی ترجمه نماذج مختاره من کتاب "مع منشد الحرب فی ساحات الشهره والعار۱" للکاتب الإیرانی "نادر إبراهیمی۲" وهو ذکریاته عن رحلته إلی جنوب إیران إبّان الحرب العراقیه المفروضه علی إیران، وذلک من خلال ثلاث مراحل هی: استیعاب النص، وتفسیره ثم ترجمته، وصولاً إلی التکافؤ المناسب بین النص المصدروالهدف. علی ضوء نظریه هاوس، یتبیّن بأنّ جوده ترجمه العناصر الثقافیه فی الروایه التی تتعلق بثقافه ما-وهنا ثقافه الحرب والجهاد والشهاده- لیست بعمل لغوی فحسب، بل إنّها عمل ثقافی وتحتاج إلی التحلیل وبما أنّ المترجم یواجه صعوبات کثیره خلال ترجمه العناصر الثقافیه، أی: المادیه، الإیدیولوجیه، الاجتماعیه والعقائدیه، ویجب أن یحرص علی تأدیه المعنی کاملاً، فیستخدم منهج تقییم جوده الترجمه لجولیان هاوس حتی یعکف علی التحلیل والتفسیر ویترجم المصطلحات علی صورتها الصحیحه، فیرغم المترجم أحیاناً إلی انتهاج المعادله اللغویه مبتعداً عن أی تصرف مهما کان شکله وهنا یبرز دور المترجم، الذی ینبغی أن تکون معرفته بالثقافتین متوازیه إلی حد کبیر، حتی لایجرد النص الروائی من روحه الدلالیه، بسبب تلک الفروق الثقافیه والحضاریه بین النص المصدر والنص الهدف.