۲۸ نتیجه برای نوربخش
دوره ۴، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۳ )
چکیده
با توجه به منابع محدود و خواستههای نامحدود انسان برای بازاریابان مهم است که در دستیابی به اهداف سازمانی، منابع را به طور کارآمد و بدون نقص به مصرف رساند. در این راستا بازاریابی سبز به عنوان یک استراتژی بازاریابی به بازاریابان کمک میکند تا از طریق ایجاد مزایای قابل تشخیص زیستمحیطی و براساس آنچه که مشتری انتظار آن را دارد از محیط زیست حمایت کند. به این ترتیب با توجه به اینکه خودروسازی آینه تمامنمای توسعه اقتصادی و صنعتی یک کشور بوده و عملیات گسترده آن از تولید تا توزیع و مصرف، نقش بهسزایی در به حرکت در آوردن چرخ اقتصاد هر کشور دارد، این مقاله درصدد است تا عوامل مؤثر بر بازاریابی سبز در حوزه صنعت خودروی ایران را شناسایی و بررسی کند. جامعه آماری پژوهش شامل دو گروه است، بخش اول به منظور شناسایی عوامل مؤثر در تحقق بازاریابی سبز ۸ تن از خبرههای بازاریابی سبز و صنعت خودروسازی هستند و بخش دیگر جهت ارزیابی عملکرد و تعیین وزن هریک از مؤلفهها کارشناسان صنعت خودروسازی میباشند. برای جمعآوری دادهها از دو پرسشنامهی شناسایی شاخصهای بازارابی سبز و ارزیابی عملکرد استفاده شده است. به منظور بررسی سؤالهای پژوهش، روش تحلیل عاملی تأییدی و روشهای تصمیمگیری تاپسیس[۱] و گری[۲] بکار رفته است. برای ارائهی نتایج واضح و کاربردی عوامل تأیید شده در مدل درون ماتریس اهمیت- عملکرد جانمایی و به چهار دسته تقسیم شدند. مهمترین عوامل آنهایی هستند که در ربع دوم ماتریس قرار گرفتهاند و صنعت خودروسازی برای بازاریابی سبز موفقیتآمیز خود باید بر آنها تمرکز نموده و عملکرد خود را در این موارد بهبود بخشد.
دوره ۴، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۳ )
چکیده
هرزبرگ معتقد بود عواملی که موجب رضایت میشوند با عوامل موجب نارضایتی، متفاوت هستند. البته یافتههای هرزبرگ با استفاده از روششناسی روایت رویدادهای مهم۱[۱]حاصل شده است. از این رو این امکان وجود دارد که نتایج پژوهش تحت تأثیر خطای اسناد به دست آمده باشد. بنابراین در این پژوهش برای دستهبندی مجدد عوامل انگیزاننده و بهداشتی از پرسشنامه استفاده شد. به این منظور یک شرکت فعال در زمینه تولید محصولات الکترونیکی که دارای دو مرکز تولیدی در تهران و شیراز است انتخاب شد و عوامل انگیزاننده و بهداشتی با استفاده از پرسشنامه تنگ و واحد اندازهگیری شد. ۱۹۰ نفر از کارکنان (تهران ۱۲۰، شیراز ۷۰ نفر) پرسشنامهها را تکمیل و عودت دادند. نتایج آزمون تحلیل عاملی نشان داد میان عوامل نگهدارنده و انگیزاننده کارکنان تهران و شیراز تفاوتهای عمدهای وجود دارد. این تفاوتها در زمینه عاملهای ذکر شده در نظریه هرزبرگ نیز مشاهده میشود. به طور کلّی برخی از عوامل انگیزاننده و بهداشتی بهویژه کارکنان شهر تهران در شکل متفاوت با نظریه هرزبرگ دستهبندی میشوند. علاوه بر این عوامل دوگانه هرزبرگ را میتوان به چهار عامل گسترش داد که در آن پول و امنیت شغلی دو عامل مستقل محسوب میشوند. همچنین پیشفرض هرزبرگ در خصوص استقلال عوامل نگهدارنده و انگیزاننده از یکدیگر مورد تأیید قرار نگرفت.
دوره ۷، شماره ۳ - ( شماره ۳ (پیاپی ۳۱)- ۱۳۹۵ )
چکیده
توهم درکی مکگرک، پدیدهای است که طی آن فرد به منظور درک بهتر گفتار، اطلاعات هر دو حوزه شنوایی و بینایی را با یکدیگر تلفیق میکند. بارزترین نمونهای که در توضیح این پدیده ارائه میگردد، تلفیق هجای دیداری / ɑɡ/ با هجای شنیداری /bɑ/ بوده که منجر به درک هجایی مابین این دو هجا گردیده و افراد هجای /dɑ/ را بهعنوان پاسخ برمیگزینند. با وجود اینکه این پدیده بهعنوان پدیدهای همگانی در نظر گرفته نمیشود، اما توسط بیشتر افراد مورد آزمایش، تجربه شده و در زبانهای بسیاری مورد مطالعه قرار گرفتهاست. پژوهش حاضر نخستین پژوهشی است که به بررسی میزان رخداد تأثیر مکگرک در زبانهای فارسی و کردی کرمانشاهی پرداخته است. پرسش اصلی مقاله این است که آیا میزان بروز این پدیده در زبانهای فارسی و کردی کرمانشاهی معنیدار میباشد؛ همچنین میزان تأثیر عامل جنسیت بر رخداد این پدیده چگونه است؟ ۱۲۱ محرک شنیداری- دیداری به ۱۲۰ نفر از آزمودنیها (۶۰ آزمودنی فارسیزبان و ۶۰ آزمودنی کردزبان) ارائه شد. نتایج، نشان از وقوع این پدیده در هر دو زبان دارد، با این تفاوت که وقوع این پدیده در زبان کردی نسبت به زبان فارسی معنادار میباشد. در زبان فارسی هنگامیکه یک هجای شنیداری دولبی و یک هجای دیداری نرمکامی با یکدیگر ترکیب میشوند، بیشترین میزان همسانسازی اطلاعات دیداری و شنیداری صورت میپذیرد. این در حالی است که در زبان کردی ترکیب یک هجای شنیداری نرمکامی و یک هجای دیداری کامی منجر به رخداد بیشترین پاسخ تلفیقی شده است. تأثیر جنسیت (جنسیت ارائهدهنده و آزمودنی) نیز در این پژوهش مورد واکاوی قرار گرفته است. نتایج، نشاندهنده تأثیر معنادار جنسیت ارائهدهنده زن بر بروز این پدیده دارد.
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( فروردین و اردیبهشت ۱۳۹۸ )
چکیده
پژوهش حاضر در چارچوب آواشناسی آزمایشگاهی به بررسی پارامترهای آکوستیکیِ بالقوۀ تمایزدهنده میان افراد متفاوت در همخوانهای سایشی بیواک زبان فارسی میپردازد. از این روی، همبستههای آکوستیکی دیرش و مرکز تجمع انرژی در سایشیهای بیواک //f, s, S, x در زبان فارسی مورد بررسی قرار میگیرد. این پژوهش به دنبال آن است تا کشف کند آیا همخوانهای سایشی بیواک مورد بررسی و پارامترهای آکوستیکی مدنظر که در این پژوهش بررسی میشوند، دارای خصیصههای فردویژه هستند یا خیر؟ و آیا این همخوانها و پارامترهای آکوستیکی میتوانند به تشخیص و تمایز افراد متفاوت در زبان فارسی کمک کنند؟ به این منظور، صدای ۲۴ گویشور فارسیزبان (۱۲ مرد، ۱۲ زن) در محیط آزمایشگاهی و در دو نوبت مجزا به فاصلۀ یک تا دو هفته ضبط شد. نمونههای آوایی با استفاده از برنامۀ پرات (PRAAT) ویرایش ۳۴، ۲، ۵ مورد تجزیه و تحلیل آکوستیکی قرار گرفت و تحلیل آماری دادهها و مقادیر بهدستآمده از بررسی آکوستیکی نمونههای آوایی با استفاده از نرمافزار اس.پی.اس.اس (SPSS) ویرایش ۰/۲۱ و نرم افزار آر (R) ویرایش ۳. ۳. ۳ صورت گرفت. تحلیل دادهها نشان داد پارامتر آکوستیکی مرکز تجمع انرژی /s/ و /S/ در گروه زنان و مرکز تجمع انرژی /s/ در گروه مردان بهترین پارامترهای تمایزدهنده میان افراد فارسیزبان بودهاند؛ در حالی که دیرش پارامتر آکوستیکی مناسبی در تشخیص هویت افراد گزارش نشده است.
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( بهار ۹۰ ۱۳۹۰ )
چکیده
شرایط اقتصاد کلان و دخالت¬های دولت و بانک مرکزی در اقتصاد به همراه ادوار تجاری که در بستر اقتصاد جهانی شکل می¬گیرد، می¬تواند باعث تحریک سودآوری شرکت¬ها و گیرندگان انفرادی وامها شده و مجموع تسهیلات و مطالبات معوق سیستم بانکی را تحت تأثیر قرار دهد. در این شرایط، تخمین یک مدل اقتصادی مناسب که از اطلاعات گذشته استفاده کند، به درک بهتر از روابط بین شرایط اقتصادکلان بر روی مطالبات معوق بانکی و ریسک اعتباری کمک می¬نماید.
بدین ترتیب در مطالعه حاضر به بررسی اثر شوک های کلان اقتصادی بر روی مطالبات معوق بانک ها در دوره زمانی۸۷ -۱۳۷۹ می¬پردازیم. برای این منظور در وهله اول از مدل ARDL استفاده نمودیم، اما از آنجا که متغیرهای برونزای مدل، خود دارای خاصیت درونزایی هستند، لذا سعی شد برای نمایش روابط پویای متغیرهای برونزا، از مدل VAR استفاده گردد.
همچنین به¬منظور بررسی اثر واکنش مطالبات معوق به شوک های اقتصادی، از تابع واکنش آنی و تجزیه واریانس ها به عنوان ابزاری برای تحلیل استرس تست استفاده نمودیم. طبق مدل¬های برزاش شده، تأثیر شوک¬ متغیرهای اقتصادی که از اجرای سیاست های پولی و مالی نظیر تورم، رشد ناخالص داخلی بدون نفت، حجم نقدینگی و نرخ سود تسهیلات به ترتیب - به وجود می¬آید - دارای بیشترین تاثیرات برروی مطالبات معوق سیستم بانکی نسبت به سایر متغیر های کلان اقتصادی هستند.
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( خرداد و تیر ۱۴۰۱ )
چکیده
واکداری یکی از مشخصههای صوتشناختی مهم در تمایز همخوانها در بسیاری از زبانها بهشمار میآید. در این پژوهش به مطالعۀ صوتشناختی همخوانهای سایشی و انسدادی زبان ترکی تبریزی پرداخته شد. بدین منظور پارامترهای زمان بنیان ازقبیل طول گیرش، طول واک در منطقۀ گرفتگی و طول واکه قبل از همخوانهای انسدادی و سایشی زبان ترکی آذری در جایگاه بین دو واکه (VCV) سنجیده شد. در پژوهش حاضر تلاش شد تا به این پرسش پاسخ داده شود که چگونه تمایز واکداری همخوانهای انسدادی و سایشی زبان ترکی بر پارامترهای زمانی تأثیر میگذارد. چهارده گویشور ترکزبان تبریزی دوازده کلمۀ منتخب از واژههای رایج در زبان ترکی آذری را بهصورت تککلمه سه بار تکرار کردند. نتایج تحقیق نشان میدهد که هر سه پارامتر زمانی بهعنوان سرنخهای بالقوه در ایجاد تمایز همخوانهای سایشی واکدار و بیواک این زبان محسوب میشوند. نتایج مرتبط با همخوانهای انسدادی نیز حاکی از آن است که تنها دو پارامتر طول واکه و طول واک را میتوان در تمایز واکداری همخوانهای انسدادی زبان ترکی درنظر گرفت. نتایج حاصل برای طول بست این همخوانها ثابت کرد که اختلاف معناداری بین طول بست انسدادیهای واکدار و بیواک وجود ندارد و این پارامتر را نمیتوان یک سرنخ تمایزدهندۀ واکداری در انسدادیهای زبان ترکی آذری برشمرد.
علی علوی نیا، حمید امیدوار، سید حسن نوربخش،
دوره ۱۳، شماره ۱۵ - ( ويژهنامه سوم ۱۳۹۲ )
چکیده
فرآیند اصطکاک اغتشاشی، یک فرآیند حالت جامد است که در گروه فرآیندهای دارای تغییر شکل شدید قرار می گیرد و از آن برای تغییر ریز ساختار ماده استفاده می گردد. این تغییر در ریزساختار که به واسطه تبلور مجدد دینامیکی ایجاد می شود، خواص مکانیکی ماده را تغییر می دهد. منیزیم سبک ترین فلز سازه ای است که استفاده گسترده ای در صنایع خودروسازی و هوافضا دارد. در این تحقیق سطح آلیاژ AZ۳۱ با استفاده از همپوشانی پاس ها، تحت فرآیند اصطکاک اغتشاشی قرار گرفته است. همپوشانی ها در دو حالت ۵۰ و صفر درصد انجام گردیدند. به منظور کنترل دما و جلوگیری از افزایش زیاد دما در حین انجام فرآیند، از خنک کاری سریع استفاده شد. فرآیند اصطکاک اغتشاشی باعث گردید که ساختار غیریکنواخت ماده خام با اندازه دانه های متوسط ۱۸ میکرومتر به ساختاری یکنواخت در حالت همپوشانی صفر درصد به اندازه دانه هایی در حدود ۷ میکرومتر کاهش، تنش نهایی ۹/۲۹ و تغییر شکل ۸/۱۹ درصد نسبت به ماده خام افزایش یابد. در حالت همپوشانی ۵۰% یکنواختی اندازه دانه ها کمتر از حالت صفر درصد گردید و تنش نهایی ۹۸/۱۹ و تغییر شکل ۹/۳ درصد نسبت به ماده خام افزایش یافت.
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده
فرسایش سواحل آبراهههای جریان باعث خسارت به اراضی مستعد کشاورزی، تأسیسات کناری و پهن شدن آبراهه ی جریان میشود. فرایند فرسایش تودهای ساحل رودخانه عاملی برای انتقال حجم بزرگ رسوب با پیامدهای رسو بگذاری در پایین دست یک سیستم رودخانه بوده و مسئلهی مهمی در مدیریت رودخانه است. این پژوهش با هدف بررسی فرسایش درونی تحت سه شیب کناره در رودخانهها و دو شیب لایههای آبرفتی انجام شده است. بدین منظور آزمایشهایی روی یک مدل آزمایشگاهی برای اندازه گیری عمق آبشستگی ناشی از فرسایش درونی و اندازه گیری دبی خروجی برای محاسبه عدد رینولدز به عمل آمده است. مدل آزمایشگاهی مورد استفاده دارای طول ۵۰ سانتی متر، عرض ۲۰ سانتی متر و ارتفاع ۵۰ سانتی متر است . مصالح مورد استفاده در ۱ میل یمتر و لایه ی سوم به /۲-۲/ ۰ و ۰ /۸-۱/۲ ،۰/۴-۰/ مخزن شامل رس به عنوان لایه چسبنده، ماسه با سه دانهبندی متفاوت ۸ عنوان سربارمیباشد. این آزمایشها در ارتفاع آبی متفاوت و تحت گرادیانهای هیدرولیکی متفاوت انجام شد. نتایج نشان داد که میزان شیب کناره در عمق آبشستگی و عدد رینولدز مؤثر است. با افزایش شیب کناره میزان عمق آبشستگی و گرادیان هیدرولیکی کاهش پیدا می کند و با کاهش گرادیان، عدد رینولدز کاهش پیدا میکند.
سید مصطفی نوربخش، احمد رضا زمانی، محمد علی بدری،
دوره ۱۴، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۹۳ )
چکیده
اینرسی بویه های موج نگار موجب پیدایش تابع انتقال برای کمیتهای موج نگاری در حرکت عمودی و شیب موج نسبت به محور های مختصات افقی می شود که نتیجه آن اختلاف مقادیر اندازه گیری شده با مقادیر واقعی امواج دریا است. با محاسبه یا تخمین توابع انتقال بویه و اِعمال معکوس آنها بر داده های موج نگاری، امکان دستیابی به داده های دقیقتر موج نگاری فراهم می شود. در این مقاله، یک روش برای تخمین توابع انتقال بویه موج نگار با استفاده از داده های میدانی که درحین داده برداری بویه در دریا حاصل میشود، ارائه شده و نتایج شبیه سازی آن ارائه گردیده است. این روش از خواص ذاتی امواج دریا استفاده می کند. همچنین تأثیر توابع انتقال در پارامترهای طیفی موج بررسی شده است.
سید حامد فاطمی، علیرضا ریاسی، سید احمد نوربخش،
دوره ۱۴، شماره ۱۳ - ( ويژهنامه اول ۱۳۹۳ )
چکیده
امروزه استفاده از انرژیهای نو به ویژه انرژی امواج اقیانوس جایگاه خاصی در دنیا پیداکرده است. یکی از روشهای استحصال این انرژی استفاده از توربینهای محوری با هد پایین، است. در این مقاله عملکرد یک توربین محوری موج اقیانوسی از نوع ولز که بر روی بستر نوسانی شناور نصب میشود، به صورت عددی مطالعه و بررسی شده است. طول بستر نوسانی برابر با طول موج اقیانوس بوده که توربین ولز در وسط آن قرار دارد. این طراحی سبب دو برابر شدن دبی ورودی به توربین و در نتیجه افزایش توان آن میشود. در این راستا معادلات حاکم شامل پیوستگی و مومنتوم با در نظر گرفتن مدل توربولانسSST k-ωدر دستگاه مختصات دوار حل شدهاند. نتایج از طریق استقلال حل از شبکه و مقایسه با نتایج آزمایشگاهی راستآزمایی شدهاند. نتایج نشان میدهند که با کم کردن لقی و رساندن آن به میزان ۲% وتر، بازده تا حدود ۳۵% افزایش پیدا می-کند. همچنین با تغییر زاویه پره نسبت به نوک آن از صفر تا ۱۲ درجه در نسبت سرعتهای مختلف، میزان بازده در نقاط خارج از طراحی بهبود پیدا کرده است. استفاده از پره با پروفیل متغیر باعث به تعویق افتادن پدیده استال در مقاطع نزدیک هاب میشود. در انتها نتایج نشان میدهند که استفاده از پرههای راهنما بین طبقات توربین سبب افزایش راندمان تا حدود ۹ درصد شده است.
سید جاوید زکوی، محمد نوربخش،
دوره ۱۴، شماره ۱۵ - ( ويژهنامه سوم ۱۳۹۳ )
چکیده
در این مقاله، با استفاده از مدل سختشوندگی سینماتیکی غیرخطی رفتار تغییرشکلهای پیش رونده در لولههای زانویی از جنس فولاد کربنی تحت شرایط فشار داخلی ثابت و ممان دینامیکی خارج از صفحه در فرکانسهای مشابه اثرات زلزله مورد بررسی عددی قرار می گیرد. زانوییها دارای قطر خارجی ۳/۶۰ میلیمتر و ضخامتهای ۹۱/۳و ۵۴/۵ میلیمتر بوده و برای هر ضخامت دو شعاع خم هندسی (بلند و کوتاه) در نظر گرفته شده است. ممان خمشی خارج از صفحه در یک انتهای ۹۰ درجه زانویی بوسیله یک ممان پیچشی در انتهای دیگر ایجاد می شود. تجزیه و تحلیل سهبعدی الاستیک و پلاستیک براساس مدل سختشوندگی سینماتیکی آرمسترانگ-فردریک جهت بررسی رفتار تغییرشکلهای پیش رونده انجام شده است. نرخ کرنشهای پیش رونده در سیکلهای اولیه خیلی بیشتر بوده و با افزایش زمان کاهش می یابد. اگر چه کرنش های جمع شونده در جهت محوری مشاهده نمی شود لکن جهت حداکثر کرنشهای پیش رونده در امتدا محور محیطی مشاهده می شود. همچنین مدل آرمسترانگ-فردریک در پیشبینی کرنشهای پیشرونده در ممانهای پایین به نتایج تجربی نزدیک و در ممانهای بالا نتایج بدست آمده از روش عددی فراتخمین میباشد.
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده
در این تحقیق دو دسته ساختمانهای فولادی دارای سیستم قاب خمشی و ساختمانهای با سیستم دوگانه یا ترکیبی قاب خمشی و دیواربرشی بتنی در دو سطح شکل پذیری متوسط و زیاد و به دو روش تنشهای مجاز وحالات حدی با تعداد طبقات ۳،۵،۸،۱۲و۱۵ بر اساس استاندارد ۲۸۰۰ و ویرایش قبلی و فعلی مبحث دهم مقررات ملی به صورت سه بعدی طراحی شده و در گام بعد سطح عملکردی کلیه سازههای فوق در دو سطح خطر مورد ارزیابی قرار گرفته است. به منظور ارزیابی سطح عملکرد ساختمانهای مذکورتمامی آنها در نرم افزار Perform ۳Dسهبعدی مدل شده و تحلیل بارافزون بر روی آنها از روشهای مختلف آییننامهای چون "روش ضرایب تغییرمکان" در FEMA-۳۵۶،"روش طیف ظرفیت" در ATC-۴۰، "روش خطیسازی معادل" و "روش ضرایب اصلاح شده" در FEMA-۴۴۰ انجام شده است .نتایج تحلیل استاتیکی غیرخطی برروی ساختمانهای مورد مطالعه نشان می¬دهد تحت اثر زمینلرزه طرح، سطح عملکردی ایمنی جانی با میزان خسارتی کمتر از آنچه در سطح ایمنی جانی بوجود میآید پیشبینی میگردد. این نتیجه با هدف پیشبینی شده در استاندارد ۲۸۰۰ بطور محافظه کارانه مطابقت دارد. سپس نتایج تحلیلهای بار افزون با نتایج تحلیل تاریخچه زمانی غیرخطی مقایسه شدهاند و دقت آنها مورد ارزیابی قرار گرفته است. بررسیها نشان میدهد که روشهای ارائه شده درFEMA-۴۴۰(روش خطیسازی معادل و روش ضرایب اصلاح شده) برای تغییرمکان هدف بسیار دقیقتر از سایر روشها هستند و تغییرمکانهای به دست آمده از این روشها به نتایج تحلیل دینامیکی نزدیکتر است. در ادامه دو دسته ساختمان طراحی شده از لحاظ میزان مصالح مصرفی مورد مقا یسه قرارگرفته است.
محسن قادری، امیرفرهاد نجفی، احمد نوربخش،
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده
ضریب لغزش یکی از پارامترهای مهم در طراحی هیدرولیکی و تخمین عملکرد پمپهای گریز از مرکز محسوب میشود. اطلاع از چگونگی وابستگی این پارامتر به نرخ جریان عبوری از پمپ به منظور پیشبینی عملکرد پمپ در شرایط کاری خارج از نقطه-ی طرح امری ضروری است. در این مقاله تغییرات ضریب لغزش در دبیهای مختلف برای یک پمپ گریز از مرکز به کمک شبیه سازی عددی مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور، معادلات سه بعدی RANS با استفاده از دستگاه معادلات چندگانه و با به کارگیری مدل آشفتگی RNG k-ε برای دبیهای مختلف، در بازهی ۴۵% تا ۱۲۰% دبی نامی، توسط نرم افزار CFX حل شده است. صحت حل عددی از طریق مقایسهی منحنیهای مشخصهی حاصل از حل عددی با دادههای تجربی بررسی شده است. نتایج بدست آمده نشان میدهد تطابق خوبی میان مقادیر محاسبه شده از تحلیل عددی و دادههای آزمایشگاهی برای پیش-بینی توزیع سرعت، ضرایب لغزش و عملکرد کلی پمپ وجود دارد. همچنین توانایی مدلهای مختلف لغزش برای پیش بینی روند تغییرات این پارامتر با دبی ارزیابی شده است. این نتایج نشان میدهد که حل عددی نسبت به سایر مدلهای موجود روند تغییرات ضریب لغزش در اثر تغییرات دبی را با دقت بیشتری پیشبینی می کند.
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۴ )
چکیده
در این مقاله میدان جریان در اطراف آبشکن Tشکل مستغرق بررسی شد. بررسیهای انجام شده شامل سرعتهای میانگین، خطوط جریان و پارامترهای آشفتگی جریان میباشد. نتایج تحقیق حاضر نشان دهندۀ وجود یک جریان چرخشی در پایین دست آبشکن است. جهت جریان چرخشی، بدلیل تاثیر جریان روگذر از روی آبشکن، خلاف جهت جریان چرخشی مشاهده شده در آبشکنهای غیر مستغرق است. محدودۀ جریان چرخشی نسبت به آبشکنهای مستغرق ذوزنقهای تا محدودۀ وسیعتری از پاییندست امتداد مییابد. پارامترهای آشفتگی بررسی شده در این تحقیق شامل تنشهای رینولدز عمودی، تنشهای برشی وارد شده بر کف، احتمال ایجاد هرکدام از پدیدههای آشفتگی و همبستگیهای درجۀ ۳ میباشد. بیشترین مقدار تنشهای رینولدز عمودی در نوک بالادست آبشکن مشاهده میشود. علاوه بر این بیشترین تنش برشی وارد بر کف نیز در این منطقه مشاهده شد. بررسی احتمال ایجاد هرکدام از پدیدههای انفجار آشفتگی در راستای جریان و عمق کانال نشان دهندۀ احتمال بیشتر پدیدههای بیرونرانی و جاروبی در بالادست آبشکن میباشد. در حالی که در منطقۀ چرخشی پاییندست آبشکن پدیدههای اندرکنشی احتمال بیشتری دارند. احتمال ایجاد پدیدههای بیرونرانی و جاروبی در نوک بالادست آبشکن، برای نوسانات سرعت در راستای عرض و عمق کانال نیز بیشتر میباشد. بررسی همبستگیهای درجۀ ۳ نشان دهندۀ حاکمیت پدیدههای بیرون رانی در بالادست آبشکن و در محدودۀ بال آبشکن تا دیوارۀ نزدیک آن میباشد. در منطقۀ پاییندست آبشکن پدیدههای اندرکنشی در راستای طولی کانال حاکمیت بیشتری دارند که باعث تهنشین شدن رسوبات در این ناحیه خواهند شد.
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۱ )
چکیده
هدف: آفلاتوکسین در صنایع غذایی، دامپروری و حوزۀ پزشکی اهمیت دارد و آسیبهای اقتصادی فراوانی را سبب میشود. مطالعات زیادی روی عصارهها و ترکیبات گیاهی برای کاهش رشد میکروارگانیسمهای مولد آفلاتوکسین، عدم تولید سم توسط این ارگانیسمها و سرکوب نمودن ژن اصلی مولد این توکسین یعنی aflR در جریان است. از گیاهانی دارای اهمیت در طب سنتی ما که آثار ضد میکروبی از خود نشان داده، شیرین بیان است. هنوز گزارشی از آثار یا مکانیسمهای اثر آن بر قارچهای آسپرژیلوس مولد آفلاتوکسین وجود ندارد. مطالعۀ کنونی به بررسی اثر عصاره شیرین بیان بر مهار رشد آسپرژیلوس پارازیتیکوس و بیان ژن alfR توسط این ارگانیسم میپردازد. مواد و روشها: پس از کشت آسپرژیلوس پارازیتیکوس در محیط محرک تولید آفلاتوکسین، حداقل غلظت بازدارندگی از رشد قارچ تحت اثر عصارۀ شیرین بیان اندازهگیری شد. غلظت آفلاتوکسین در محیطهای کنترل و تیمار شده به روشHPLC سنجیده شد. همچنین این قارچ از محیط محرک توکسین جدا و mRNA آن استخراج شد. سپس با استفاده از آغازگرهای عمومی cDNA آن سنتز و تغییر در بیان ژن aflR بهطور کمّی و با استفاده از PCR در زمان واقعی بررسی شد. در نهایت تجزیه و تحلیل آماری توسط SPSS نسخه ۱۴ صورت گرفت. نتایج: با افزایش غلظت عصاره شیرین بیان میزان تولید میسلیوم قارچ کاهش یافت. بیشترین میزان مهار کنندگی از رشد قارچ در غلظت ۵۰۰ میلیگرم بر میلیلیتر مشاهده شد. تجزیه و تحلیل نتایج HPLC نشان داد که مؤثرترین غلظت عصاره شیرین بیان، غلظت ۱۰ میلیگرم بر میلیلیتر بود که باعث مهار تولید توکسین به میزان ۹۹/۹۹ درصد شد. سنجش کمّی بیان ژن aflR تحت تأثیر عصاره شیرین بیان نشان داد که بیان این ژن تا میزان ۴۰ درصد مهار شده است. نتیجهگیری: بهطور کلی عصاره شیرین بیان می تواند بهطور چشمگیری تأثیرات مهارکنندگی بر بیان ژن aflR و تولید آفلاتوکسین در قارچ آسپرژیلوس پارازیتیکوس داشته باشد.
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( مهر و آبان ۱۴۰۳ )
چکیده
یکی از ویژگیهای گفتار فلجی (دیزآرتری)، تولید غیردقیق واکهها و همخوانهاست که عامل اصلی وضوح پایین گفتار است. با این حال هنوز مشخص نیست کدام شاخصهای آکوستیکی با وضوح گفتار در این اختلال ارتباط قویتری دارد. از طرف دیگر تعداد واکهها، ویژگیهای تولیدی و آکوستیکی آنها در زبانهای مختلف متفاوت است. تاآنجاکه میدانیم مطالعهای روی تولید واکهها در دیزآرتری دوران رشد در فارسی وجود ندارد، بنابراین درمورد جزئیات حرکتی که باعث بیدقتی در تلفظ آنها میشود اطلاعات کافی موجود نیست. ازاینرو مطالعۀ حاضر با هدف بررسی برخی شاخصهای آکوستیکی شامل فرمنت واکهها، شاخص آکوستیکی فضای واکهای (VSA)، نسبت مرکزی شدن فرمنتها (FCR) و شاخص تولید واکه (VAI) و نیز رابطۀ آنها با وضوح گفتار در کودکان فارسیزبان مبتلا به دیزآرتری ناشی از فلجمغزی اسپاستیک انجام شد. در این مطالعۀ مقطعی، ۱۱ کودک تکزبانه دارای دیزآرتری ناشی از فلج مغزی سفت ۹ ـ ۳ ساله و همتایان سالم به روش در دسترس انتخاب شدند. برای هر یک از ۶ واکۀ زبان فارسی ۲ کلمۀ تکهجایی از طریق نرمافزار PRAAT مورد تحلیل آکوستیکی قرار گیرد. وضوح کلمه و واکه نیز بهصورت میانگین درصد موارد قابل تشخیص محاسبه شد. نتایج آزمون نشان داد تفاوت معنادار بین دو گروه در فرمنت سوم واکههای /a/ و /u/ و فرمنت دوم واکه /o/ وجود داشت. فضای واکهای و وضوح گفتار در کودکان دیزآرتری بهطور معناداری کاهش داشت. VAS بیشترین همبستگی را با وضوح داشت و شاخص آکوستیکی مناسبی برای بررسی وضوح گفتار در دیزآرتری است. بااینحال هر سه شاخص آکوستیکی مورد مطالعه رابطۀ معنادار متوسطی با وضوح داشت.
سید جاوید زکوی، محمد نوربخش،
دوره ۱۵، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۴ )
چکیده
استفاده از لولههای زانویی در نیروگاهها و صنایع بزرگ جهت انتقال و جابهجایی سیالات پرفشار با توجه به فروپاشی غیرمنتظره این قطعات تحت بارهای تناوبی و فشار داخلی سیال که متعاقب آن هزینههای سنگین مادی و جانی را به دنبال دارد باعث شده تا بررسی جمع شوندگی کرنش در این قطعات مورد توجه محققین و پژوهشگران در چند دهه گذشته قرار گیرد. در این مطالعه به بررسی چهار عامل اساسی یعنی جنس لوله زانویی، فرکانس بارگذاری تناوبی(معمولا زیر ۱۰ هرتز)، فشار داخلی لوله و ممان-های دینامیکی تناوبی بر مقدار کرنشهای جمع شونده در لولههای زانویی پرداخته شده است. تاثیر تغییرات چهار عامل ذکر شده بر مقدار کرنشهای جمع شونده مورد بررسی قرار گرفته است. در این زمینه بررسیهای انجام شده به روش عددی با تجزیه و تحلیل پلاستیک نشان میدهند که با افزایش محسوس فرکانس بارگذاری، فشار داخلی لوله زانویی و ممان دینامیکی وارد بر انتهای لوله زانویی، مقدار کرنشهای جمع شونده افزایش مییابد. همچنین دو جنس فولاد کربنی و فولاد ضدزنگ به دلیل تفاوت در سختی، رفتار متفاوت از خود نشان داده و در شرایط برابر همه عوامل تاثیرگذار، مقدار کرنشهای جمع شونده قطعه فولاد کربنی بیشتر از فولاد ضدزنگ می باشد. نتایج نشان می دهند که لوله زانویی از جنس فولاد ضدزنگ نسبت به فولاد کربنی، در برابر کرنشهای جمع شونده عملکرد بهتری از خود نشان میدهد.
محمد امین دهقانی، امیرفرهاد نجفی، سید احمد نوربخش، حسین شکوهمند،
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده
پمپها یکی از تجهیزات صنعتی بوده که میزان انرژی مصرفی آنها در حدود ۲۰ درصد از انرژی الکتریکی تولیدی دنیا میباشد. یکی از پرکاربردترین نمونههای آن، پمپهای گریز از مرکز بوده که با انتقال توان بهصورت اندازه حرکت زاویهای، بر روی سیال کار انجام میدهد. با توجه به ساختمان داخلی اینگونه از پمپها که در آن پروانه درون پوستهی ثابت پمپ دوران مینماید، نوع رفتار جریان در فضای موجود میان پروانه و پوسته میتواند بر عملکرد پمپ اثرگذار باشد. در این تحقیق، یک پمپ گریز از مرکز همراه با حلزونی و حفرههای سمت ریشه و نوک ، توسط نرمافزاری تجاری به روش عددی تحلیلشده است. پس از مقایسه نتایج با دادههای آزمایشگاهی موجود؛ با تحلیل خطوط جریان، تأثیر کیفی جریان سیال در حفره بر جریان موجود در حلزونی بررسی گردیده است که با استفاده از روابط تجربی برای تعیین فاصله مناسب میان صفحات ثابت و دوار، ظرفیت کاهش میزان گشتاور اصطکاکی حفرهها در حدود ۱۰ درصد ملاحظه میشود. در ادامه تغییر الگوی جریان و مقدار توان اتلافی ناشی از اصطکاک در حفرههای سمت نوک و ریشه برای دبیهای مختلف بررسی و ملاحظه گردید که افزایش یا کاهش اصطکاک به الگوی اولیه جریان در حفره بستگی دارد. در نهایت برای تعیین ارتباط توان اتلافی با تغییر دبی، با استفاده از ضرایب بیبعدی استخراج شده، شیب تغییرات توان اتلافی با تغییر ناشی از تغییر فاصله صفحات مقایسه گردید. این ضرایب نشان میدهد روند تغییر توان اتلافی با تغییر دبی، مشابه روند آن با تغییر فاصله صفحات بوده اما شیب آن برابر نیست.
جواد شهبازی کرمی، غلامحسن پایگانه، داود نوربخش، کیان تفضلی اقوامی،
دوره ۱۶، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده
امروزه یکی از مهمترین عوامل در صنعت، تولید در کوتاهترین زمان ممکن با کمترین هزینه و بالاترین کیفیت میباشد. در این راستا، محققان روی به سوی ابداع روشها و تکنولوژیهای جدید برای برآوردن این نیازهای صنعت آوردهاند. یکی از این روشها، شکلدهی با ضربه مایع است که به طور فزایندهای در حال گسترش در صنعت به خصوص صنایع خودروسازی و هوافضا میباشد. در این روش، که از فرآیندهای هیدروفرمینگ لولهای محسوب میشود، شکلگیری با استفاده از فشار مایع صورت میگیرد. در این مقاله، فرآیند شکل دهی با ضربه مایع برای یک لوله جدار نازک از جنس آلومینیم به صورت تجربی و عددی مورد بررسی قرار گرفت. در بخش تجربی، به منظور تغییر شکل سطح مقطع لوله آلومینیومی به یک چندضلعی، قالبی طراحی و ساخته شد که در انتهای فرآیند، شکل هندسی استوانه لوله را به یک پروفیل با سطح مقطعی تقریباً مشابه با ذوزنقه تبدیل مینماید. آزمایشها نشان داد که قالب از نوع سنبه ماتریس در این فرآیند برای هندسه مورد نظر مناسب نمیباشد، در حالی که با استفاده از قالب دیگری که شامل سه قسمت بود شکلدهی به خوبی انجام گرفت. در ادامه، شبیهسازی این فرآیند با استفاده از روش اجزای محدود انجام گرفت و نتایج مربوط به توزیع تنش فون مایزز، تغییر مکانها، انرژی کرنشی، انرژی داخلی، تغییر ضخامت و نیروی لازم برای انجام فرایند استخراج شد. توزیع تغییر مکان لوله در نواحی مختلف نشان داد که هیچ چروکیدگی در نمونه ایجاد نگردید. مقایسه نتایج حاصل از شبیهسازی و کار تجربی مطابقت خوبی بین آنها نشان داد.
بهنام قدیمی، امیر نجات، سید احمد نوربخش، نسیم نادری،
دوره ۱۷، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده
دستگاههای کمکرسان بطن با وجود افزایش امید به زندگی در بیماران با ناراحتی قلبی، دارای مشکلاتی نیز میباشند که از آن جمله میتوان به خونکاوی به واسطه تنش برشی بالا و همچنین لخته شدن خون اشاره کرد. به همین دلیل آگاهی از نحوه توزیع جریان و اثر پارامترهای مختلف بر میزان خونکاوی در داخل این دستگاهها اولین قدم برای بهبود کارآیی آنها خواهد بود. در کار حاضر در ابتدا نتایج خونکاوی به کمک دینامیک سیالات محاسباتی برای جریان آرام در داخل لوله و جریان آشفته در داخل محفظهای با دیسک چرخان محاسبه شد و به ترتیب با نتایج تحلیلی و آزمایشگاهی مقایسه گردید و اطمینان از صحت مدل خونکاوی حاصل شد. در ادامه با استفاده از شبیهسازی عددی، توزیع جریان و میزان خونکاوی در داخل یک پمپ محوری و یک پمپ گریز از مرکز به عنوان دستگاه کمکرسان بطن چپ انجام گرفت و شرایط کاری، بازده و میزان خونکاوی آنها با یکدیگر مقایسه شد. نتایج نشان داد که اندیس خونکاوی در پمپ محوری به واسطه بالا بودن تنش برشی و زمان ماند بالاتر از پمپ گریز از مرکز میباشد، که بالا بودن تنش برشی در پمپ محوری رابطه مستقیم با سرعت دورانی بالا و فاصله هوایی پایین بین روتور و پوسته این پمپ در مقایسه با پمپ گریز از مرکز دارد. علاوه بر این، در شرایط مورد نیاز برای گردش خون در داخل بدن، بازده پمپ گریز از مرکز بالاتر از پمپ محوری به دست آمد.