۱۷ نتیجه برای هنرور
دوره ۳، شماره ۹ - ( بهار ۱۴۰۱ )
چکیده
جامعهشناسی ورزشی به تبیین و شناخت بهتر پدیدۀ ورزش و کارکرد آن میپردازد. پژوهشهای زیادی در حوزۀ جامعهشناسی ورزشی در کشور وجود دارد، اما نگاهی کلی به وضعیت این پژوهشها، یافتهها و رویکردهای کلی آنها نیاز است. این مطالعه با هدف مرور نظاممند تحقیقات جامعهشناسی ورزشی در ایران انجام شده است. روش تحقیق بهلحاظ ماهیت کیفی، از نظر هدف توسعهای و از جنس مطالعات ثانویه با رویکرد مرور نظاممند بوده است. نمونۀ پژوهش شامل مقالههای چاپشده در نشریههای علمی ـ پژوهشی داخل کشور در بازۀ زمانی ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۰ به تعداد ۱۹ مورد بود که از بانکهای اطلاعاتNoormags ،Magiran ، SID و Ensani استخراج شده است. نتایج تحقیق نشان داد مطالعات انجامشده به دو مقولۀ کلی کارکرد اجتماعی ورزش در ۲۸ زیرمقوله و مشارکت اجتماعی ورزش نیز در ۱۱۹ زیرمقوله پرداخته شدهاند. زیرمقولههایی مانند نظم اجتماعی، انسجام اجتماعی، پرخاشگری، رفتارهای ناهنجار، رفتارهای اخلاقی، سیاست اجتماعی، اعتماد اجتماعی و هولیگانیسم مورد مشاهده قرار گرفت که همگی را میتوان ذیل یک مقوله کلیتری با نام کارکرد اجتماعی ورزش دستهبندی شد. همچنین، زیرمقولههای مانند نهادینه کردن ورزش همگانی، مشارکت ورزشی زنان مبنی بر هنجارهای جنسیتی، مشارکت ورزشی جانبازان، مشارکت فعالیتهای ورزشی زنان و مردان، پیامدهای اجتماعی مشارکت در ورزشی، مشارکت ورزشی سالمندان، در مقولۀ «مشارکت اجتماعی ورزش» دستهبندی شده است. مهمترین خلأ پژوهشی مشاهدهشده در مطالعات حوزۀ جامعهشناسی ورزش، مربوط به حوزۀ رفتارهای فرهنگی ازجمله رفتارهای فرهنگی تماشاگران مانند شعارها و فعالیتهای تماشاگران در اماکن ورزشی است.
محمد حمیدنیا، فرهنگ هنرور، حمید خرسند،
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۸-۱۳۹۱ )
چکیده
آگاهی از خواص مکانیکی فولادها به دلیل استفاده بسیار وسیع از آنها در صنایع گوناگون، امری ضروری و مهم است. معمولاً از روش های مخرب و هزینه بر برای اندازه گیری این خواص استفاده می شود. در این مقاله، برای اندازه گیری خواص مکانیکی فولادAISI D۶ از روش غیر مخرب فراصوتی استفاده شده است. نمونه هایی از این فولاد ساخته شده و با اعمال فرآیندهای مختلف عملیات حرارتی، ساختارهایی با دانه بندی و سختی های مختلف ایجاد شده است. برای پیش بینی خواص مکانیکی از جمله مدول الاستیسیته (E)، مدول برشی (G)، ضریب پواسون (σ) و مدول حجمی (k) در این میکروساختارها، سرعت موج طولی و عرضی توسط آزمون فراصوتی با روش های غوطه وری و تماسی و با دقت بسیار بالا اندازه گیری شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهند که به کمک روش غیر مخرب فراصوتی می توان خواص مکانیکی فولادهایی را که میکروساختارهای آنها اختلاف بسیار جزیی با هم دارند، را با دقت اندازه گیری نمود.
پژمان دریابر، محمود فرزین، فرهنگ هنرور،
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده- در این مقاله با استفاده از انتشار موج لمب، نمودار پخشی یا Dispersion (نموداری که مدهای مختلف را نشان می دهد) برای ورق آلومینیوم متصل به ورق کامپوزیت بدست آورده می¬¬شود. به این منظور ابتدا با استفاده از نرم افزار المان محدود ABAQUS، انتشار موج لمب شبیه-سازی می¬شود و سپس با تبدیل فوریه دو بعدی سیگنال¬های خروجی، نمودار پخشی به دست می¬آید. در ادامه برای بررسی صحت نمودار پخشی، نمونه¬ای متشکل از یک ورق آلومینیوم متصل به ورق کامپوزیت مورد آزمایش قرار می¬گیرد. برای ایجاد مد¬های مختلف از پروب زاویه¬ متغبر با فرکانس مرکزی ۲ مگاهرتز استفاده می¬شود. با استفاده از فاصله سیگنال¬های ورودی و خروجی و همچنین فاصله پروب ها، سرعت گروه اندازه-گیری می¬شود. مقایسه مد¬های متناظر بدست آمده از نتایج المان محدود و آزمایش، نشان می¬دهد که سرعت گروه بدست آمده برای هر دو یکسان است. بنابراین سیگنال حاصل از آزمایش، مربوط به مد متناظری است که از شبیه سازی به دست آمده است. نتایج شبیه سازی برای سه مد اول موج لمب انجام شده است که به کمک آزمایش دو مد اول صحت سنجی شده اند.
دوره ۱۳، شماره ۵۵ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده شکرخام نیشکری یکی از فراورده های مهم و پرمصرف در صنعت قند و شکر به شمار می رود. خصوصیات کیفی این محصول می تواند بارزترین تاثیر را در تهیه شکر سفید با بالاترین کیفیت داشته باشد. هدف از این تحقیق یافتن هر نوع همبستگی میان مختصات رنگ و خصوصیات کیفی مختلف نمونه های شکرخام نیشکری وارداتی موجود در بازار کشور بود. اطلاعات طیفی نمونه های شکرخام به کمک دستگاه اسپکتروفتورادیومتر در محدوده طول موجی ۳۸۰ الی ۷۸۰ نانومتر بدست آمده و تبدیل به مختصات رنگ گردیدند. سپس میزان همبستگی مختصات رنگ با برخی از خصوصیات کیفی نمونه های شکر خام از جمله میزان خاکستر، درصد ساکارز، درصد اینورت،شدت رنگ محلول ، pH ، مقدار نشاسته، غلظت دکستران، درصد رطوبت و میزان ضریب شکست تعیین گردید. نتایج نشان دهنده همبستگی در سطح بالای برخی از پارامترهای کیفی مانند نشاسته ، خاکستر و رنگ محلول با برخی از مختصات رنگی همچون L*، a* ، b* ، C*، h، X، Y، Z، x ، y ، Y.I بود.
فرهنگ هنرور، سید عباس ارحام نمازی،
دوره ۱۴، شماره ۱۵ - ( ويژهنامه سوم ۱۳۹۳ )
چکیده
اندازهگیری دقیق سرعت امواج فراصوتی در مواد از اهمیت زیادی برخوردار است و علاوه بر کاربردهای ضخامتسنجی قطعات، برای محاسبه ضرایب الاستیک مواد نیز مورد استفاده قرار میگیرد. در این مقاله سعی خواهد شد با استفاده از روشهای پردازش سیگنال، دقت اندازهگیری سرعت امواج فراصوتی افزایش داده شده و عدم قطعیت اندازهگیری سرعت نیز محاسبه شود. بدین منظور از الگوریتم SAGE ،که یکی از روشهای تخمین به کمک مدلسازی است، استفاده شده است. به کمک این الگوریتم میتوان اکوهای دارای همپوشانی در سیگنال فراصوتی را از هم تفکیک نمود و در نتیجه فاصله اکوها را که همان زمان پرواز موج است با دقت اندازهگیری کرد. علاوه بر این، با انجام مدلسازی، تاثیر نویزهای مزاحم موجود در سیگنال نیز تا حد زیادی کاهش مییابد. به منظور ارزیابی روش پیشنهادی، نمونهای پلهای از جنس فولاد AISI ۴۱۴۰ با ضخامت-های ۱۰، ۱۵، ۲۰ و ۲۵ میلیمتر، به روش آزمون فراصوتی غوطهوری مورد آزمایش قرار گرفت. اختلاف زمانی بین اکوها برای پنجاه اندازهگیری مکرر محاسبه و با میانگینگیری از این مقادیر و محاسبه انحراف معیار آنها مقدار اختلاف زمانی و عدم قطعیت بدست آمده است. با اندازهگیری دقیق ضخامت قطعه با میکرومتر و استفاده از اختلاف زمانی حاصل از مدلسازی، مقدار سرعت صوت و عدم قطعیت آن محاسبه شده است. روشهای مختلف مدلسازی در مطالعه حاضر مورد استفاده قرار گرفته و با یکدیگر مقایسه شدهاند. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که این روش میتواند عدم قطعیت سرعت صوت را به صورت قابل توجهی بهبود بخشد.
فرهنگ هنرور، علی طاهری،
دوره ۱۴، شماره ۱۵ - ( ويژهنامه سوم ۱۳۹۳ )
چکیده
در این مقاله، تحلیل کاملی از پراکندگی چندگانه امواج الاستیک در مواد مرکب فیبری تک جهته تحت تابش قائم و مایل امواج طولی و عرضی با در نظر گرفتن اثرات میرایی در ماده زمینه و در نظر گرفتن استوانه ها به صورت همسانگرد و همسانگرد عرضی ارائه شده است. حل این مساله در بازرسی فراصوتی مواد مرکب فیبری و به طور خاص مواد مرکب با ماده زمینه پلیمری کاربرد دارد. بدین منظور با بسط تئوری پراکندگی امواج فراصوتی از تک استوانه، معادلات پراکندگی چندگانه در محیط ویسکوالاستیک با درنظر گرفتن هر سه نوع موج طولی، عرضی با پلاریزاسیون افقی و عرضی با پلاریزاسیون عمودی ارائه می شود. در روش حاضر، موج تابش با هر زاویه فضایی دلخواه قابل تحلیل است و موج پراکنده شده نیز در هر نقطه دلخواه فضایی قابل محاسبه است. شایان ذکر است در روش ارائه شده در این مقاله محدودیتی در انتخاب تعداد استوانهها و یا مرتبه پراکندگی وجود ندارد و پراکندگی تا هر مرتبه دلخواه قابل محاسبه است. به منظور اعتبارسنجی نتایج تئوری، با توجه به در دسترس نبودن تحلیل تئوری یا تجربی مشابه، با ساخت یک قطعه و انجام آزمایش، نتایج تئوری با نتایج آزمایش مقایسه و تطابق خوبی بین فرکانسهای رزونانس بدست آمده از تئوری و آزمایش مشاهده شد.
علی غلامی، فرهنگ هنرور، حمید ابریشمی مقدم،
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده
در یک آزمون فراصوتی پژواکهای بازگشتی از درون قطعه دارای اطلاعات مفید و ارزشمندی در مورد مشخصات هندسی و ریزساختاری قطعه هستند. این اکوهای فراصوتی را میتوان با استفاده از مدل پالس گوسی، که دارای پنج پارامتر مستقل است، مدلسازی کرد. برای مدلسازی دقیق یک اکو، پارامترهای پالس گوسی باید هر چه دقیقتر از روی اکوی واقعی محاسبه شوند. الگوریتمهای متفاوتی برای تخمین این پنج پارامتر وجود دارد. در این پژوهش از سه روش بهینهسازی گوس-نیوتن (GN)، گروه ذرات (PSO)و الگوریتم ژنتیک (GA) برای این منظور استفاده خواهد شد و مزایا و معایب هر یک از این روشها طی مثالهایی بررسی خواهد شد و در نهایت با ترکیب این الگوریتمها مزایای یک الگوریتم، جایگزین معایب الگوریتم دیگر خواهد شد. در مورد سیگنالهایی که دارای چندین پژواک فراصوتی هستند از اصل حداقل طول توصیف (MDL) برای تخمین تعداد اکوها استفاده شده است و برای تسهیل تخمین پارامترهای تمامی پژواکها از الگوریتم بیشینه سازی امید تعمیم یافته با فضای تناوبی (SAGE) استفاده خواهد شد. برای ارزیابی کارآیی الگوریتمها نیز سیگنالهای شبیهسازی شده و آزمایشی در حالتهایی که اکوها همپوشانی داشته و یا بدون همپوشانی هستند مورد بررسی قرار خواهد گرفت. الگوریتم ترکیبی در تمامی شرایط مورد مطالعه بهتر از الگوریتمهای منفرد عمل نموده است.
حمیدرضا ضیایی فر، میلاد امیریان، مجتبی قدسی، فرهنگ هنرور، یوسف حجت،
دوره ۱۵، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۴ )
چکیده
در این پژوهش روشی عملی برای تشخیص و دستهبندی نوع عیوب در ورق و لوله توسط امواج هدایتشده فراصوت ارائه گردیده است. آزمون فراصوت مورد استفاده، روش ارسال-پژواک به وسیله موج لمب میباشد که نتایج آ-اسکن این آزمونها مورد استفاده قرار گرفته است. آزمونها بر روی ورق و لوله از جنس آلومینیوم همسانگرد ۱۰۵۰ تمپر ۱۴۱۶ با ضخامت ۴/۰میلیمتر انجام شده است. عیوب مورد بررسی در این پژوهش دو نوع عیب شامل عیوب خوردگی و ترک است که از عیوب رایج در خطوط لوله و سازههای فلزی مانند بدنه خودرو، سازههای هوافضا و غیره میباشد. این پژوهش در سه بخش پیادهسازی گردیده است. بخش اول آزمون آزمایشگاهی، بخش دوم پردازش سیگنال و در بخش سوم استفاده از الگوریتم طبقه بند مناسب جهت دستهبندی سیگنال عیوب بوده است. در مرحله اول با استفاده از موج لمب آزمونهای متعدد و مختلفی بر روی نمونههای استاندارد تهیه شده با عیب مشخص انجام شد که در مراحل بعدی ۲۰۶ سیگنال حاصل، پس از آن انجام پردازشهای مناسب به الگوریتم طبقهبندی ماشین بردار پشتیبان جهت طبقهبندی ارائه گردید. نتایج حاصل از پژوهش پیش رو نشاندهنده کارایی الگوریتم پیشنهادی است به طوری که میتوان با دقت حدود ۹۹ درصد عیب خوردگی را از عیب ترک تمیز داد.
دوره ۱۵، شماره ۷۴ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده
چکیده
عسل به عنوان یک محصول غذایی غنی از انواع ترکیبات پر ارزش از سال ها پیش به عنوان یک ماده مقوی و مفید شناخته شده و به واسطه قیمت بالای این فراورده همواره مورد تقلب قرار گرفته است. روش های مختلفی به منظور تشخیص تقلبات عسل مورد بررسی واقع شده است. در این پژوهش برای اولین بار از روش مدلسازی ماشین های بردار پشتیبان (SVM) به عنوان روشی به منظور تشخیص عسل اصل از تقلبی، نوع و درصد تقلب در عسل استفاده شده است. بدین منظور از شربت گلوکز و شربت شکر به عنوان دو شیرین کننده رایج در تقبات عسل با درصدهای مختلف جایگزینی ۵، ۱۰، ۱۵ و ۲۰ استفاده شد و خصوصیات مختلف فیزیکوشیمیایی عسل ها مورد بررسی قرار گرفت. با استفاده از SVM ، ۲ ویژگی (ویسکوزیته و پارامتر رنگی L* ) در تشخیص عسل اصل از تقلبی، ۶ ویژگی (قندهای غیر احیاکننده، ساکارز، هدایت الکتریکی، L*، b* و ویسکوزیته) در تشخیص نوع تقلبات و ۴ ویژگی ( قندهای احیا کننده قبل هیدرولیز، قندهای احیا کننده بعد از هیدرولیز، فروکتوز و ضریب شکست) در تشخیص سطوح تقلب، برتر انتخاب شدند. نتایج حاصل از ارزیابی نشان داد که مدل ها توانایی شناسایی عسل های تقلبی نسبت به عسل اصل ، نوع تقلب و درصد تقلب را به خوبی و با دقت ۱۰۰درصدی دارند.
محسن اعیانی، فرهنگ هنرور، رامین شعبانی،
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۵ )
چکیده
آآزمون غیرمخرب فراصوتی روشی است توانمند که علاوه بر شناسایی عیوب سطحی و درونی قطعات، قادر است خواص مکانیکی و ساختاری مواد را نیز اندازهگیری کند. یکی از خواص مهم ماده، سرعت صوت (یا فراصوت) در آن ماده است. سرعت صوت نقشی اساسی در بازرسیهای غیرمخرب فراصوتی ایفا میکند، به طوری که وجود خطا در اندازهگیری سرعت، موجب ایجاد خطا در اندازهگیری ضخامت میشود. هر چند در دماهای معمولی تغییرات سرعت صوت با دما ناچیز است، ولی در دماهای بالا باید حتماً تاثیر دمای قطعه بر سرعت صوت لحاظ شود. در این مقاله، یک روش تجربی ساده و کمهزینه برای اندازهگیری سرعت امواج فراصوتی طولی و عرضی در یک نمونه استوانهای از جنس فولاد St۳۷ در دمای بالا، ارائه شده است. به منظور محافظت از تراگذار فراصوتی و دور نگه داشتن آن از سطح داغ نمونه از یک موجبر خاص، که برای همین منظور طراحی و ساخته شده است، استفاده میشود. با استفاده از روش فراصوتی عبوری و با بکارگیری این موجبر، تغییرات سرعت امواج فراصوتی در محدودهی دمایی ۱۶۰ oC - ۴۰ اندازهگیری شده است. نتایج بدست آمده از آزمایشها با دادههای تئوری مقایسه و عدم قطعیت مقادیر اندازهگیری شده محاسبه شده است. عدم قطعیت سرعت امواج فراصوتی طولی و عرضی، با احتمال %۹۵، به ترتیب m/s ۰,۰۱ ±و m/s ۰.۰۰۳ ± بدست آمده است. نتایج آزمایشها تطابق بسیار خوبی با دادههای تئوری دارد.
رامین شعبانی، فرهنگ هنرور،
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده
آزمون فراصوتی یک روش غیر مخرب پرکاربرد برای تعیین خواص مکانیکی و متالورژیکی مواد است. در این روش، سرعت و یا ضریب استهلاک امواج فراصوتی اندازهگیری میشوند و دقت اندازهگیری آنها بسیار مهم است. در این مقاله، تغییرات سرعت امواج فراصوتی طولی حجمی در حضور یک گرادیان حرارتی و با فرض توزیع دمای خطی به دو روش تئوری و عددی بر اساس یک مدل دو بعدی مورد بررسی قرار میگیرد. اثر گرادیان دما و دو پارامتر طول قطعه و دمای سطح گرم قطعه به عنوان پارامترهای تعیین کنندهی اثر گرادیان درجه حرارت بر روی سرعت موج فراصوتی مورد مطالعه قرار میگیرد. جهت انجام مطالعات تئوری، معادلهای جدید برای اولین بار برای این مسئله ارائه میشود. جنس قطعه مورد مطالعه فولاد st۳۷ است. جهت ارزیابی معادلهی بدست آمده ابتدا دماهای دو سطح بالایی و پایینی قطعه ثابت فرض میشود و اثر تغییرات طول قطعه در بازه m ۰,۱-۰.۰۵ بر روی سرعت امواج فراصوتی بررسی میشود. سپس اثر تغییرات دمای قسمت گرم قطعه با فرض ثابت بودن طول قطعه و دمای سطح بالایی، در محدوده دمایی K ۹۹۸- ۳۹۸ بررسی میشود. مدلسازی عددی این مسئله در نرمافزار اجزای محدود ANSYS انجام شده است. نتایج حاصل از مدل تئوری با نتایج حاصل از مدل عددی اجزا محدود مقایسه و تطابق بسیار خوبی بین آنها مشاهده شده است.
رامین شعبانی، فرهنگ هنرور،
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده
بازرسی قطعات امری ضروری در صنایع مختلف است. روشهای گوناگونی بدین منظور مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از پرکاربردترین این روشها آزمون فراصوتی است. آزمون فراصوتی کاربردهای متعددی نظیر شناسایی و ارزیابی عیوب، اندازهگیری برخی خواص مکانیکی و متالورژیکی مواد و دماسنجی دارد. در بخش اول این مقاله، معادلات تئوری و تحلیل اجزا محدود چگونگی تغییر سرعت امواج فراصوتی در حضور گرادیان درجه حرارت ارائه شد. در این بخش به بررسی اثر گرادیان درجه حرارت بر سرعت امواج فراصوتی طولی به صورت تجربی پرداخته میشود. برای انجام آزمایشهای تجربی دستگاهی خاص طراحی و ساخته شده است. این دستگاه شرایط توزیع دمای مناسب و شرایط ارسال و دریافت امواج فراصوتی حجمی طولی را به صورت همزمان ایجاد میکند. ۱۲ آزمایش برای بررسی اثر طول اولیه قطعه و دماهای بیشینه و کمینه در قطعه انجام شده است. نتایج حاصل از آزمایشها با نتایج تئوری مقایسه شدند و تطابق بسیار خوبی میان نتایج تئوری و تجربی مشاهده شد. تحلیل عدمقطعیت اندازه-گیری سرعت امواج فراصوتی طولی در حضور گرادیان درجه حرارت، صورت گرفت و منابع خطا در اندازهگیری سرعت امواج فراصوتی شناسایی شدند. مقدار عدم قطعیت اندازهگیری سرعت برابر ۴,۵ m/s بدست آمد.
فرهنگ هنرور، عادل صداقتی، آنتونی سینکلر،
دوره ۱۶، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده
امواج لمب یا امواج ورقی دستهای از امواج فراصوتی هستند که در سازههای ورقی شکل انتشار مییابند. این امواج عمدتاً برای بازرسی سازههای بزرگ استفاده میشوند. با توجه به انعطاف پذیری بالای روش اجزاء محدود در مدلسازی سازههای پیچیده، این روش مدلسازی در مطالعه امواج لمب بسیار پرکاربرد است. نتایج حاصل از پراکندگی امواج لمب بسیار پیچیده است و روش اجزاء محدود میتواند کمک شایانی به تفسیر این نتایج نماید. در این مقاله، با بررسی رویکردهای مختلف در مدلسازی با روش اجزاء محدود، روشی با بهترین دقت و کمترین زمان انتخاب و با استفاده از آن پراکندگی ناشی از یک سوراخ استوانهای راهبهدر در یک ورق فلزی مدلسازی میشود. مطالعه پراکندگی حاصل از عیوب میتواند برای مواردی همچون پایش سلامتی سازه و تعیین ابعاد عیوب مورد استفاده قرار گیرد. نتایج مطالعات انجام شده حاکی از آن است که مدل اجزاء محدود دوبعدی دارای کمترین زمان محاسبه است و میتواند انتشار امواج لمب را با دقتی بالاتر از ۹۵% شبیهسازی کند. به منظور ارزیابی نتایج شبیهسازی، آزمایشات تجربی نیز بر روی یک ورق آلومینیومی با سوراخ راهبهدر انجام شد که نتایج حاصل از مدل دوبعدی اجزاء محدود مطابقت خوبی با نتایج تجربی داشته است. بر اساس نتایج بدست آمده، با استفاده از اطلاعات حاصل از پروفیل زاویهای پراکندگی، شناسایی مشخصات و موقعیت عیوب در ورق به آسانی امکانپذیر است.
علی حبیب پور لداری، فرهنگ هنرور،
دوره ۱۸، شماره ۵ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده
روش فراصوتی تافد (TOFD) قادر به اندازهگیری موقعیت عیب بصورت دوبعدی و طول آن فقط در راستای عمق است. در این مقاله، با استفاده از روشهای موقعیتیابی در تعیین موقعیت یک بازتابنده موج در سامانههای مختلفی از جمله رادار غیرفعال، اکوستیک و سونار، الگوریتمی برای مکانیابی سه عیب در روش فراصوتی تافد ارائه شده است. کمیت اصلی مورد استفاده در این روشها "تاخیر زمان رسیدن موج" به تراگذارهای گیرنده است. روش تحلیلی مورد استفاده در این تحقیق با وجود برخورداری از مزیت سرعت در محاسبه، به خطای تاخیر زمان حساس است. این حساسیت برای هنگامی که فاصله تراگذارهای گیرنده از صفحه میانگین (صفحهای با حداقل فاصله از تراگذارها) کم باشد، به شدت افزایش مییابد. علاوه بر آن در مواردی که تراگذارهای گیرنده کاملا هم سطح باشند، برای مسئله جوابی بدست نمیآید. در این مقاله الگوریتمی مبتنی بر حل بسته در شرایط تراگذارهای گیرندهِ هم سطح پیشنهاد شده است. در این الگوریتم با در نظر گرفتن مکانهایی فرضی برای تراگذارهای گیرنده، به صورت همزمان موقعیت هدف و مکان تراگذارهای گیرنده بدست میآیند. این موقعیتهای فرضی به گونهای بدست میآیند که فاصله آنها از صفحه میانگین اندازه قابل قبولی داشته باشد. برای تایید صحت عملکرد، از این الگوریتم در تعیین موقعیت یک عیب مصنوعی درون قطعه فولادی استفاده شد و نتایج قابل قبولی در کاهش حساسیت به خطا و عدم رسیدن به بن بست در حل مسئله در وضعیت هم سطح بودن تراگذارهای گیرنده بدست آمد.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۸ - ( آذر ۱۴۰۰ )
چکیده
یکی از تغییرات عمدهای که در طول زمان فرآوری، توزیع و آمادهسازی نهایی غذا روی میدهد، اکسیداسیون چربیها و روغنها میباشد و به دلیل تولید ترکیبات نامطلوب در روغن بر سلامت مصرف کنندگان آثار سوئی میگذارد، از این رو جلوگیری یا تاخیر در فرآیند اکسایش تحت شرایط حراراتی و انبارداری ضروری است در همین راستا در این مطالعه از فراصوت برای استخراج عصاره آنتیاکسیدانی برگ چغندر استفاده گردید و بهترین عصاره حاصله از لحاظ قدرت آنتیاکسیدانی بهمنظور افزایش پایداری اکسایشی روغن سویا استفاده شد. در این مطالعه از ۴ سطح زمان فراصوت (۰، ۲۰، ۴۰ و ۶۰ دقیقه) استفاده گردید و بهترین عصاره در غلظتهای مختلف (۲۰۰، ۶۰۰ و ۱۰۰۰ پیپیام) به روغن سویا که برای ۱۵ روز در شرایط اکسیداسیون تسریع شده (دمای ۶۳ درجه سانتیگراد) نگهداری شده بود، افزوده گردید و آزمونهایی از قبیل پراکسید، شاخص تیوباربیتوریک اسید و دیان مزدوج روی روغنها صورت گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش زمان فراصوت راندمان استخراج عصاره آنتیاکسیدانی، فنول کل، درصد به داماندازی رادیکال آزاد DPPH و قدرت احیاکنندگی آهن افزایش یافت و در نهایت نمونه حاصل از ۶۰ دقیقه فراصوت بهعنوان بهترین نمونه انتخاب گردید. از طرفی نتایج حاصل از آزمونهای صورت گرفته روی روغن سویا نشان داد که با افزایش غلظت آنتی اکسیدان تا ۶۰۰ پی پی ام میزان پراکسید، شاخص تیوباربیتوریک اسید و دیان مزدوج روغنها کاهش و با افزایش بیشتر غلظت آنتی اکسیدان و همچنین زمان نگهداری در روغن سویا میزان این ویژگیها افزایش یافت. در پایان میتوان بیان داشت که استفاده از ۶۰۰ پیپیام آنتی اکسیدان حاصل از برگ چغندرقند استخراج شده با فراصوت توان رقابت با آنتیاکسیدان سنتزی BHT را دارد و میشود از آن به منظور پایدارسازی روغن سویا استفاده نمود.
دوره ۱۸، شماره ۱۲۰ - ( بهمن ۱۴۰۰ )
چکیده
تعیین خواص مکانیکی انواع محصولات کشاورزی به منظور تحلیل رفتار آنها به هنگام انتقال، فرآوری و طراحی دقیق ماشینها جهت به حداقل رساندن ضایعات، ضروری است. لذا در این پژوهش تاثیر جرم در سطوح ۵۰۰ m> و ۵۰۰ m≤ گرم همچنین سرعت بارگذاری در سطوح ۵,۴، ۷.۵ و ۱۰.۵ میلیمتر بر دقیقه بر بعضی از ویژگیهای مکانیکی غدههای چغندرقند نظیر نیروی شکست، تغییر شکل در نقطه شکست و انرژی شکست مورد بررسی قرار گرفت. در ادامه برای تجزیه و تحلیل دادهها از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی استفاده شد و مقایسه میانگینها توسط آزمون چند دامنهای دانکن سطح احتمال یک درصد انجام پذیرفت. طبق نتایج، تاثیر سرعت بارگذاری بر تمام ویژگیهای مکانیکی معنیدار بود اما غیر از نیروی شکست، سطوح مختلف جرم از تاثیری معنی دار بر انرژی شکست و تغییر شکل در نقطه شکست برخوردار نبودند. در همین راستا بیشترین مقدار نیروی شکست (N۷۲,۳) در نمونههای با جرم g۵۰۰ m> و در سرعت بارگذاری mm/min ۴,۵ اما کمترین مقدار آن (N۴۲,۴) در نمونههای با جرم g۵۰۰ m≤ و در سرعت بارگذاری mm/min۱۰,۵ اندازهگیری شد. در همین راستا بیشترین مقدار تغییر شکل در نقطه شکست (mm۲۵,۲۸) در نمونههای با جرم g۵۰۰ m> و در سرعت بارگذاری mm/min۴,۵ و کمترین مقدار آن (mm۱۶,۴) در نمونههای با جرم g۵۰۰ m≤ و در سرعت بارگذاری mm/min ۱۰,۵ به دست آمد. همچنین بیشترین (mJ۸۲,۱) و کمترین (mJ۲۶,۴۸) مقدار انرژی شکست در نمونههای با جرم g۵۰۰ m> و به ترتیب در سرعتهای بارگذاریmm/min ۴,۵ و ۱۰.۵ تعیین گردید.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۶ - ( مرداد ۱۴۰۱ )
چکیده
شیر کاکائو نوعی نوشیدنی محبوب لبنی بر پایه شیر است که گسترش آن می تواند نقش موثری در نزدیک شدن به سرانه مناسب مصرف لبنیات در کشور داشته باشد.جهت پایداری این محصول از پایدارکننده های متفاوتی در صنعت استفاده می شود که رایج ترین آن کاراگینان ها هستند. که به دلیل وارداتی بودن این محصول بر روی قیمت تمام شده محصول هم تاثیر دارد. هدف اصلی این تحقیق بررسی اثر پایداری نشاسته استیله به همراه کاپا و یوتا کاراگینان بر روی شیر کاکائو پاستوریزه می باشد.که از نظر ویژگی های استاندارد شیر کاکائو و رئولوژی مورد بررسی قرار گرفته است.. به این ترتیب آزمایشات اولیه شامل ویژگی های فیزیکو شیمیایی برای نمونه هایی که دارای میزان متفاوتی از ترکیب نشاسته و کاپا و یوتاکاراگینان هستند انجام شده است.آزمون های اولیه شیر کاکائو شامل اندازه گیری pH و اسیدیته و ماده خشک بدون چربی و هم چنین ارزیابی حسی روی کلیه نمونه ها صورت گرفت.بررسی اولیه پایداری , میزان ته نشینی با استفاده از سانتریفوژ انجام شد. با توجه به نتایج بدست آمده ۴ نمونه به عنوان نمونه هایی که خواص حسی و فیزیکو شیمیایی مناسب تری دارند از بین ۲۸ تیمار انتخاب شد و آزمون های رئولوژی بر روی این نمونه ها انجام گرفت. برای بررسی بهتر نتایج از سه مدل هرشل بالکلی استوالد و بینگهام استفاده شده است و که میزان R در مدل هرشل بالکلی برابر با ۰,۹۹۷۶۱ که مطابقت بیشتری با نتایج داشت.در نهایت با توجه به نتایج رئولوژی نمونه ایی که دارای میزان نشاسته بیشتری )تیمار۱) در بین نمونه های منتخب بود به عنوان نمونه برگزیده شناخته شد که حاوی میزان ۵۰% نشاسته استیله در ترکیب پایدارکننده بوده است.