جستجو در مقالات منتشر شده


۵ نتیجه برای هیهات

امیرحسین قاسمی، مهرزاد شمس، محمد مهدی هیهات،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده

در این مطالعه به بررسی عملکرد جداکننده‌ی گاز مایع استوانه‌ای و تأثیر تغییر پارامترهای هندسی ورودی سیکلون و شبیه‌سازی آن‌ها به روش دینامیک سیالات محاسباتی پرداخته شده است. پس از انتخاب شبکه‌بندی مناسب برای هندسه‌ی سیکلون، تأثیر تغییر پارامترهای هندسی ورودی بر مقدار حمل مایع از بالا و مقدار حمل گاز از پایین مطالعه گردید. پارامتر‌های هندسی به خصوص هندسه‌ی ورودی تأثیر به سزایی در بهبود عملکرد سیکلون دارند. در این طراحی، سطح مقطع ورودی، زاویه‌ی ورودی و ارتفاع ورودی از کف سیکلون به طور همزمان بهینه شدند. از مدل آر- اس- ام برای شبیه سازی جریان آشفته استفاده شده و جریان دوفازی نیز با استفاده از روش اویلر- اویلر مدل سازی شده است. مطابق این شبیه‌ سازی‌ها مقدار حمل گاز از زیر با کاهش زاویه‌ی ورودی کاهش می‌یابد و یک نقطه‌ی بهینه برای حمل گاز از زیر با تغییر ارتفاع ورودی و تغییر سطح مقطع ورودی سیکلون وجود دارد. همچنین یک نقطه‌ی بهینه برای حمل مایع از بالا با تغییر پارامترهای هندسی ورودی نظیر سطح مقطع ورودی و ارتفاع ورودی از کف سیکلون به دست می‌آید. افزایش زاویه‌ی ورودی باعث کاهش حمل مایع از بالا می‌گردد. در مدل بهینه مقدار حمل گاز از پایین کاهش یافته و حمل مایع از بالا به صفر می‌رسد.
سیده بهاره موسوی، محمدمهدی هیهات،
دوره ۱۶، شماره ۱۳ - ( ويژه‌نامه مقالات کنفرانس ۱۳۹۵ )
چکیده


اشکان ترابی فارسانی، رضا مداحیان، امیرحسین نظری، محمد مهدی هیهات،
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده

در این پژوهش رسوب ذرات آسفالتین در نفت خام مدلسازی شده است. فرض شده است پدیده‌ی رسوب‌گذاری شامل دو مرحله است: انتقال ذرات آسفالتین به نزدیک سطح و اتصال این ذرات به سطح. باتوجه به اندازه‌ی میکرومتری ذرات آسفالتین از نگرش گونه برای مدلسازی انتقال و اتصال ذرات آسفالتین استفاده شده است. مدلسازی انتقال ذرات آسفالتین به نزدیک سطح توسط پخش ناشی از آشفتگی جریان و حرکات براونی ذرات، انجام شده است. فرآیند اتصال نیز توسط یک واکنش شیمیایی سطحی مرتبه اول مدلسازی شده است. همچنین در مدلسازی انجام شده، اثرات شرایط عملیاتی مانند دمای سطح و سرعت در نرخ اتصال ذرات در نظر گرفته شده است. درنهایت تاثیر متغیرهای سرعت، دمای سطح و غلظت ذرات آسفالتین بر نرخ رسوب‌گذاری مدلسازی شده است و با داده‌های آزمایشگاهی مقایسه شده است. روند نتایج حاصل به ‌خوبی با داده‌های آزمایشگاهی تطابق دارد بطوریکه بیشترین مقدار خطای مدلسازی برابر با ۲۰ درصد است. همچنین علاوه بر نرخ رسوب‌گذاری، نرخ انتقال و اتصال حاصل از مدلسازی نیز آورده شده است. نتایج در این مورد نشان می‌دهند که برای رسوب ذرات آسفالتین، اتصال ذرات بسیار پراهمیت‌تر از انتقال ذرات است و به همین دلیل مدلسازی صحیح اتصال ذرات تاثیر زیادی در پیش‌بینی نرخ رسوب‌ ذرات آسفالتین دارد.
امید حقانی، محمدمهدی هیهات، امید ماهیان،
دوره ۲۴، شماره ۹ - ( شهریور ۱۴۰۳ )
چکیده

استفاده از سیستم‌های تبخیر خورشیدی سطحی می‌تواند روشی مناسب برای مقابله با مشکل کمبود آب شیرین در جهان باشد. سیستم‌های تبخیر خورشیدی سطحی به دلیل استفاده از انرژی خورشیدی به عنوان یک منبع انرژی فاقد هزینه و بدون اثرات زیست محیطی و همچنین به دلیل عاری بودن از عملیات فشار بالا و عدم نیاز به قطعات متحرک می‌توانند به طور گسترده در تولید آب شیرین استفاده شوند. اما برای استفاده از سیستم تبخیر خورشیدی سطحی برای کاربرد عملی، نرخ تبخیر با راندمان بالا مورد نیاز است. لذا در این تحقیق با استفاده از شبیه‌سازی عددی عملکرد یک سیستم تبخیر خورشیدی سطحی استوانه‌ای شکل توخالی با مکانیزم انتقال آب الهام گرفته شده از طبیعت به منظور تولید بخار مورد ارزیابی قرار گرفته است. این سیستم می‌تواند به طور موثرتری تابش خورشید را جذب نماید. در این پژوهش به منظور بررسی دقیق عملکرد سیستم تبخیر خورشیدی سطحی معرفی شده نرخ تولید بخار و بازده سیستم با تغییر عوامل محیطی ارزیابی شده است. همچنین به منظور بررسی عملکرد این سیستم تحت زوایای مختلف تابش خورشیدی در شرایط واقعی، میزان تولید بخار در دو روز انقلاب تابستانی و انقلاب زمستانی در شهر تهران مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج این تحقیق نشان می‌دهد سامانه تبخیر خورشیدی سطحی استوانه‌ای می‌تواند نرخ تولید بخار۳/۰۹ کیلوگرم بر مترمربع-ساعت و ۹/۰۹ کیلوگرم بر مترمربع-ساعت را به ترتیب در روزهای انقلاب زمستانی و انقلاب تابستانی در شهر تهران همراه با جریان باد داشته باشد.
سینا نیکبخت، محمدمهدی هیهات،
دوره ۲۴، شماره ۱۲ - ( آذر ۱۴۰۳ )
چکیده

امروزه یکی از نگرانی‌های جامعه‌ی جهانی کمبود آب شیرین می‎باشد. برای حل بحران کمبود آب شیرین، روش‌های مختلفی از جمله استفاده از آب موجود در جریان مه‌آلود جهت دستیابی به آب شیرین پیشنهاد شده‌است. استحصال آب از مه به‌عنوان یک روش پایدار و مؤثر برای تأمین آب شیرین شناخته می‌شود. در مطالعات، از انواع مختلف المان‌ها جهت جمع‌آوری آب از جریان مه‌آلود استفاده شده‌است. یکی از پرکاربردترین المان‌های جمع‌کننده‌ی مه که در مطالعات مختلف از آن‌ها استفاده شده‌است توری‌های بافته شده با شکل هندسی حفره‌ی مربعی می‌باشند. از مهم‌ترین معایب این نوع از المان‌ها می‌توان به راندمان جمع‌آوری آب پایین آن‌ها به خصوص در سرعت‌های پایین جریان باد اشاره کرد. در این مطالعه جهت بهبود راندمان جمع آوری، دو شکل هندسی حفره‌ی توری، مثلثی و شش‌ضلعی، پیشنهاد و با توری مربعی معادل از لحاظ ضریب سایه مقایسه شده‌است. بررسی‌ها به صورت تجربی و توسط یک بستر آزمون تجربی که امکان همانند سازی جریان هوای مه‌الود اتمسفری را فراهم می‌سازد در دو سرعت جریان هوا صورت گرفته است. نتایج این مطالعه نشان می‌دهد که شکل هندسی حفره‌ی توری یکی از عوامل اثرگذار در نرخ استحصال آب می‌باشد به‌طوریکه استفاده از توری مثلثی و شش‌ضلعی  در مقایسه با توری مربعی، حداکثر به ترتیب می‌تواند نرخ استحصال آب را تا ۶/۱۲ و ۲۹ درصد بهبود ببخشد


صفحه ۱ از ۱