جستجو در مقالات منتشر شده
۳ نتیجه برای پناهی زاده رحیملو
ولی اله پناهی زاده رحیملو، حسن مسلمی نایینی، غلامحسین لیاقت، مهدی سلمانی تهرانی،
دوره ۱۳، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۹۲ )
چکیده
در این مقاله، اثر دو مدل سخت شوندگی همسانگرد و سینماتیک بر روی میزان برگشت فنری کانال U شکل مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین به مطالعه اثر برخی پارامتر های تأثیرگذار بر روی برگشت فنری پرداخته شده است. برای این منظور یک دستگاه آزمایشگاهی شکل دهی غلتکی سرد طراحی و ساخته شده است. تغییرات زاویه شکل دهی، جنس ورق، هندسه غلتک و ضخامت ورق، پارامترهایی هستند که اثر آن ها با استفاده از شبیه سازی اجزای محدود و همچنین به صورت تجربی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان دهنده دقیق تر بودن مدل سخت شوندگی همسانگرد در پیش بینی برگشت فنری می باشد. برای نمونه های آزمایش از ورق های با جنس فولاد ضدزنگ ۳۰۴ و AISI ۱۰۱۵ استفاده شده است. مقایسه نتایج بدست آمده از شبیه سازی با مقادیر تجربی نشان دهنده صحت مدل سازی انجام شده می باشد.
یعقوب دادگراصل، مهدی تاجداری، حسن مسلمی نائینی، بهنام داودی، روح اله عزیزی تفتی، ولی اله پناهی زاده رحیملو،
دوره ۱۵، شماره ۷ - ( ۷-۱۳۹۴ )
چکیده
یکی از مسائل بسیار مهم در بررسی فرآیند شکلدهی غلتکی سرد فلزات، برآورد گشتاور مورد نیاز شکل دهی میباشد. با دانستن عوامل تأثیرگذار روی گشتاور، میتوان بهینهترین خط تولید را طراحی نمود. از پارامترهای اساسی تأثیرگذار بر گشتاور مورد نیاز در شکلدهی غلتکی سرد میتوان به جنس، ضخامت ورق، زاویه شکلدهی، شرایط روانکاری، سرعت دورانی غلتک و فاصله ایستگاهها اشاره نمود. هدف از این مطالعه پیش بینی مقدار گشتاور مورد نیاز شکل دهی با در نظر گرفتن عوامل تاثیرگذار روی گشتاور شامل، استحکام تسلیم، ضخامت و عرض ورق و زاویه شکلدهی، با استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی میباشد. بدین منظور فرآیند شکلدهی به صورت سهبعدی در نرمافزار اجزای محدود مارکمنتات شبیهسازی شد. نتایج شبیهسازیها نشان داد که با افزایش استحکام تسلیم، زاویه شکلدهی و ضخامت، گشتاور وارد شده به غلتکها زیاد میشود. همچنین افزایش عرض ورق با فرض ثابت بودن طول ناحیه کف، باعث کاهش گشتاور مورد نیاز برای شکلدهی میشود. طی یک سری آزمایشهای تجربی تأثیر ضخامت و عرض ورق مورد بررسی قرار گرفت که دادههای حاصل، نتایج شبیهسازیهای اجزای محدود را به خوبی تأیید نمود. شبکه عصبی پس انتشار خطا با یک لایه مخفی برای پیش بینی گشتاور موردنیاز شکل دهی ایجاد شد، مقایسه بین نتایج شبیه سازی و شبکه عصبی نشان داد که شبکه آموزش داده شده می تواند مقدار گشتاور مورد نیاز شکل دهی را بخوبی پیش بینی نماید.
یعقوب دادگراصل، محمد مراد شیخی، علی پورکمالی انارکی، ولی اله پناهی زاده رحیملو، محمد حسین پور گللو،
دوره ۱۶، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۵ )
چکیده
امروزه با پیشرفت فناوری، صنایعی مانند خودروسازی و ساختمانسازی به قطعات با سطح مقطع متغیر نیاز دارند. تعداد مراحل، محدودیت ابعادی و هزینه تولید بالای این قطعات باعث شد تا فرایند شکلدهی غلتکی انعطافپذیر برای تولید این قطعات بکار گرفته شود. یکی از مهمترین عیوبی که در این فرآیند وجود دارد پدیدهی پارگی میباشد. پارگی در ناحیه انتقال در لبههای خم که ضخامت ورق نسبت به شعاع خم زیاد است اتفاق میافتد. در این پژوهش به بررسی پدیده پارگی در فرایند شکلدهی غلتکیانعطافپذیر مقطع کانالی شکل با استفاده از معیارهای شکست نرم پرداخته شده است. بدین منظور شبیهسازی فرایند در نرمافزار اجزای محدود آباکوس انجام شد. با بکارگیری شش معیار شکست نرم با نوشتن زیربرنامه به بررسی عیب پارگی در فرایند پرداخته شد. آزمایشهای تجربی روی ۲۷ نمونه ورق پیشبریده شده از جنس AL۶۰۶۱-T۶ با استفاده از دستگاه آزمایشگاهی ساخته شده در دانشگاه شهیدرجایی انجام گرفت. با مقایسه نتیجههای شبیهسازی عددی با نتیجههای تجربی، صحتسنجی نتیجههای عددی انجام شد. در ادامه با مقایسه نتیجههای پیشبینی معیارهای شکست نرم با نتیجههای تجربی، معیار شکست نرم آرگون، به عنوان مناسبترین معیار برای پیشبینی پارگی انتخاب شد. همچنین تاثیر پارامترهای، ضخامت ورق، شعاع و زاویه خم روی عیب پارگی با معیار برگزیده آرگون مورد بررسی قرار گرفت.