جستجو در مقالات منتشر شده
۴ نتیجه برای پورکمالی انارکی
ابوطالب فروغ فرد، علی پورکمالی انارکی، اسماعیل قاسمی،
دوره ۱۳، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده در این تحقیق، نانو کامپوزیتهای پلی پروپیلن و پلی اتیلن محتوی نانو ذرات خاک رس (۰ تا ۷ درصد وزنی) و سازگار دهنده های PP-g-MA و PE-g-MA (۳ درصد وزنی) با به کارگیری اکسترودر دو پیچه و قالب گیری تزریقی تولید شد. شکل شناسی نمونه ها با میکروسکوپ الکترونی FESEM مطالعه شد. خواص مکانیکی نمونه های مختلف به وسیله تست های کشش و ضربه آیزود مطالعه شد. نتایج آزمایش ها نشان می دهد افزودن نانو ذرات خاک رس به PP و LLDPE باعث افزایش استحکام کششی، استحکام تسلیم، مدول کششی و کاهش استحکام ضربه و کرنش شکست ترکیبات نسبت به پلیمر خالص می شود. طراحی آزمایشها، تحلیل آماری وبهینه سازی خواص مکانیکی به کمک نرم افزار Minitab۱۶ و روش طراحی مخلوط انجام شد. نتایج نشان داد بین ترکیب های بر پایه پلی پروپیلن و پلی اتیلن به ترتیب ترکیب شامل ۳,۹۶ و ۲.۱۲ درصد خاک رس بهترین خواص مکانیکی را داراست . ترکیب های شامل PP مدول کششی بهتر و ترکیب های شامل LLDPE استحکام ضربه بهتری دارند.
فرامرز آشنای قاسمی، اسماعیل علیقلی زاده فیروز جایی، علی پورکمالی انارکی،
دوره ۱۴، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده
در تحقیق حاضر، رفتار ضربهای صفحات آلومینیومی تعمیر شده توسط وصلههای کامپوزیتی دارای لایه فلزی(FML) در دماهای مختلف با استفاده از دستگاه ضربه افتان مطالعه شده است. تعدادی نمونه آلومینیومی ترمیم شده توسط وصلههای FML در محدوده دمایی ۲۰- درجه سانتی گراد تا ۶۰ درجه سانتی¬گراد مورد آزمایش ضربه افتان قرار گرفته، رفتار ضربهای و مکانیزمهای شکست آنها تا آستانه سوراخ شدنشان بررسی شده است. در این تحقیق از نمودار نشاندهنده انرژی(EPD) برای به دست آوردن انرژی آستانه سوراخ شدن و انرژی آستانه نفوذ استفاده شده، علاوه بر آن تاثیر دما روی خصوصیاتی نظیر: بار قابل تحمل ، مدت زمان تماس و تغییرشکل دائمی مطالعه شده است. نتایج نشان داد که مقادیر نیرو تقریبا برای تمامی نمونهها با افزایش دما (نسبت به دمای اتاق) افزایش مییابد. همچنین به سبب آنکه قابلیت جذب انرژی نمونهها در دمای اتاق بیشتر از دماهای دیگر است، آستانه انرژی سوراخ شدن نمونهها با تغییر دما نسبت به دمای اتاق عموما افزایش مییابد. نیز آنکه، تغییرات دما روی خصوصیات ضربهای وصلهها بسیار تاثیرگذار است و در مواردی باعث کاهش ۲۰ درصدی مقاومت به ضربه شده، بیشترین مقدار پارامترهای ضربه نیز در دمای ۲۰- درجه سانتی¬گراد و ۶۰ درجه سانتیگراد به دست میآید.
فرامرز آشنای قاسمی، غلامرضا باقری، علی پورکمالی انارکی،
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده
یکی از عیوب رایج در بخش بدنه و بال هواپیما ایجاد ترک ناشی از قرارگیری هواپیما در معرض بارهای سازهای و آئرودینامیکی میباشد. در بسیاری از موارد میتوان با انجام تعمیر، عمر کاری بخش معیوب را افزایش داد. امروزه یکی از متداولترین انواع تعمیرات در این زمینه، استفاده از وصلههای کامپوزیتی و چسباندن آنها بر روی عیوب است. این وصلهها دارای مزایای مهمی از جمله استحکام بالا، مقاومت در برابر خوردگی، رطوبت، وزن کم و خواص خوب خستگی میباشند. در این تحقیق از ورق شیاردار از جنس آلومینیوم آلیاژی ۲۰۲۴ T۴ به عنوان ماده پایه استفاده شد. وصله کامپوزیتی نیز از نوع کامپوزیتیلایهفلزی (با لایههای الیاف کربن و لایه فلزی فسفر برنز) ساخته و توسط چسب به فلز شیاردار پایه متصل گردید. متغیرهای آزمایش بهترتیب لایهچینی، ضخامت لایه فلزی و طول وصله کامپوزیتی تعیین گردید. نمونههای ساخته شده تحت آزمایش کشش قرار گرفته و نتایج آزمونهای تجربی با یکدیگر مقایسه گردید. نتایج این تحقیق نشان دهنده افزایش چشمگیر استحکام کششی قطعات ترمیم شده با این نوع وصلهها، در مقایسه با قطعات شیاردار بدون وصله بوده، به نحوی که در بهترین حالت، استحکام کششی قطعات ترمیم شده تا % ۴/۸۲ افزایش داشته است.
یعقوب دادگراصل، محمد مراد شیخی، علی پورکمالی انارکی، ولی اله پناهی زاده رحیملو، محمد حسین پور گللو،
دوره ۱۶، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۵ )
چکیده
امروزه با پیشرفت فناوری، صنایعی مانند خودروسازی و ساختمانسازی به قطعات با سطح مقطع متغیر نیاز دارند. تعداد مراحل، محدودیت ابعادی و هزینه تولید بالای این قطعات باعث شد تا فرایند شکلدهی غلتکی انعطافپذیر برای تولید این قطعات بکار گرفته شود. یکی از مهمترین عیوبی که در این فرآیند وجود دارد پدیدهی پارگی میباشد. پارگی در ناحیه انتقال در لبههای خم که ضخامت ورق نسبت به شعاع خم زیاد است اتفاق میافتد. در این پژوهش به بررسی پدیده پارگی در فرایند شکلدهی غلتکیانعطافپذیر مقطع کانالی شکل با استفاده از معیارهای شکست نرم پرداخته شده است. بدین منظور شبیهسازی فرایند در نرمافزار اجزای محدود آباکوس انجام شد. با بکارگیری شش معیار شکست نرم با نوشتن زیربرنامه به بررسی عیب پارگی در فرایند پرداخته شد. آزمایشهای تجربی روی ۲۷ نمونه ورق پیشبریده شده از جنس AL۶۰۶۱-T۶ با استفاده از دستگاه آزمایشگاهی ساخته شده در دانشگاه شهیدرجایی انجام گرفت. با مقایسه نتیجههای شبیهسازی عددی با نتیجههای تجربی، صحتسنجی نتیجههای عددی انجام شد. در ادامه با مقایسه نتیجههای پیشبینی معیارهای شکست نرم با نتیجههای تجربی، معیار شکست نرم آرگون، به عنوان مناسبترین معیار برای پیشبینی پارگی انتخاب شد. همچنین تاثیر پارامترهای، ضخامت ورق، شعاع و زاویه خم روی عیب پارگی با معیار برگزیده آرگون مورد بررسی قرار گرفت.